Vi spanar efter spillkråka vid Raslången i Skåne tillsammans med fågelskådaren Ulrika Tollgren. Och så kollar vi upp den nya metoden för att inventera nyckelbiotoper. Programledare: Mats Ottosson.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Morgonens fältreporter Helena Söderlundh finns i gränslandet mellan Skåne och Blekinge, i Ekopark Raslången, tillsammans med en inbiten fågelskådare: Ulrika Tollgren. Hon har utsetts till Årets silvertärna av Birdlife Sverige i år och hennes favoritfågel är spillkråkan. Vi letar spår efter den svartröda, stora hackspetten och laddar också upp inför vintern - vilka fåglar kan vi följa när de flesta andra lämnat landet?
Och så ger vi oss åter in i nyckelbiotopernas värld. Alltså skogar med höga naturvärden som kan innehålla ovanliga och hotade arter.
Ända sedan Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist stoppade inventeringen av nyckelbiotoper i nordvästra Sverige i mars förra året har det varit ett hett debattämne, både bland skogsägare och naturvårdare.
En ny metod har utarbetats för att utföra de så kallade nyckelbiotopsinventeringarna i nordvästra Sverige. Vår reporter Joacim Lindwall har åkt till en skog i kanten av Bydalsfjällen i Jämtland för att se hur den nya metoden funkar.
I veckans kråkvinkel gläds författaren Mikael Niemi åt en nyfunnen vän i Pajala.
Och så följer vi upp sommarens anstormning av blåglänsande sälgskimmerfjärilar, där det också skulle kunna finnas en och annan aspskimmerfjäril. En sån hittade Lotti Uhrnell och vi ringer upp henne.
Programledare är Mats Ottosson.