Sveriges mest populära poddar

Naturmorgon

Storkens återkomst till Skåne och livet under ytan i Västerhavet

96 min • 21 juli 2018

Vi sänder från Klingavälsåns Dalgång i Skåne där de vita storkarna häckar. Efter att ha varit försvunna från Sverige under flera decennium syns den långbenta fågeln nu återigen i det skånska landskapet. Dessutom besöker vi Tjurpannans naturreservat i Bohuslän för att se vad som döljer sig under ytan. Programledare är Mats Ottoson.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I lördagens program åker vår fältreporter Jonatan Martinsson till Klingavälsåns Dalgång i Skåne för att hälsa på de vita storkarna som häckar där.

I mitten av 50-talet försvann storken från södra Sverige men sedan nästan 30 år tillbaka pågår ett arbete för att få tillbaka fågeln. Storkprojektet som drivs av Naturskyddsföreningen har sedan 1989 jobbat för att väcka liv i den svenska storkstammen och nu har arbetet börjat ge resultat - i år har rekordmånga storkungar fötts i det fria.

Förutom de långnäbbade fåglarna träffar vi projektets ledare Petter Albinsson och reder ut hur man gått tillväga för att storken återigen ska finnas på svensk mark.

Vi beger oss till Västerhavet och Bohuslän. Vår reporter Jenny Berntson Djurvall har varit på Tjurpannans naturreservat utanför Grebbestad och letat efter livet mellan klipporna. Havstulpaner, blåstång och knöltång är några av de arter hon hittade där.

Vi försöker oss också på en liten framtidsspaning. I torkans spår har röster börjat höras om en återgång till gamla tiders metoder för att utfodra betesdjuren. Kan hamling och skogsbete vara ett komplement för framtidens bönder när gräset inte växer som det ska? Och vad skulle det i sin tur innebära för den biologiska mångfalden i skogen?

Dessutom kommer det handla om en lite förbisedd fågel. Järnsparven lever vanligtvis ett ganska undangömt liv i snår och buskage men i lördagens program ska den få sina minuter i rampljuset.

Programledare är Mats Ottoson.

Kategorier
Förekommer på
00:00 -00:00