Två personer som engagerat sig för vargar och andra rovdjur är Per Axell och Misha Istratov. I det här avsnittet berättar de mer om sitt engagemang och lyfter problem med hur rovdjuren, inte minst vargen, behandlas i Sverige idag.
Att få höra vargar yla är något av det mäktigaste man kan få vara med om i Sveriges natur. Samtidigt pågår licensjakten på varg i Sverige just nu, något som har uppmärksammats internationellt av både CNN och The Guardian. Både Misha Istratov och Per Axell har fått höra ylande varg i Siggeforareviret nordväst om Uppsala.
– Att få höra valparna var en speciell ynnest. Det sätter igång något uråldrigt och primalt i en. Speciellt det här djuret som det finns en nidbild kring om att det är farligt. Att få fundera över vad känner jag nu, jag hör dom, skrämmer det mig? Mig fascinerar det, berättar Misha.
Siggeforareviret grundades under vårvintern 2020 av en hane från Närke och en hona från Värmland. De tog snart ett område på tusen kvadratkilometer i besittning, en stor del av nordvästa Uppsala län. Det finns gott om gårdar med bland annat får i reviret. De djurägare som har stängslat med godkänt rovdjursavvisande stängsel har inte fått några får dödade av varg. Det är något som Per Axell har jobbat med ideellt de senaste åren.
– Svenska rovdjursföreningen har hållit på med det ända sedan de första vargarna återinvandrade till Sverige. Länsstyrelsen ger ett bidrag till stängslet men sedan får djurägaren bekosta resten själv.
Under de senaste 200 åren finns det inga dokumenterade angrepp från vild varg på människor i Sverige. Ändå finns det så många kontroverser kring denna art, trots att vargen funnits i Skandinavien lika länge som älgar och människor. Det här är något som Misha Istratov har tittat närmare på, inte minst genom att titta på olycksstatistik med olika djurslag.
– Det sker mängder med olyckor med vildsvin och med älgar. De kan skada jakthundar och har till och med skadat människor, men det är ändå ingen som pratar om det, utan det är vargen man pratar om. Vetenskapen kan visa att det inte finns några troll i skogen, men varför håller vi på med samma fördomar från medeltiden när det gäller vargen?
För att bryta den negativa rapporteringen kring varg och andra arter har Misha Istratov startat en organisation med några vänner som kallas Artkrisen. De har bland annat arrangerat en konsert för de rödlistade arterna för att samla in pengar till personer som vill göra åtgärder för rödlistade svenska arter.
– Nu kan ni som har velat driva igenom ett projekt för bevarande av biologisk mångfald söka medel hos oss, berättar Misha stolt. Utlysningen är öppen fram till sista februari.
Lyssna på programmen här på Natursidan eller i en app på en smartphone. Några kända alternativ är Apple Podcaster eller Spotify. När du laddat hem programmet söker du efter podcastens namn i podcastprogrammet.
Skänk ett bidrag till Naturpodden via Swish: 1235567870 (märk gärna bidraget med “podd”).
Kontakta Emil V Nilsson.