En överväldigande majoritet av svenskarna önskar vaccinera sig mot covid-19, men vaccinationsgraden skiljer sig åt mellan olika områden. Handlar det om tillit eller tillgång till vaccin?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I stadsdelar med många utrikesfödda väljer färre att vaccinera sig än riksgenomsnittet. Det här vill ladets flerspråkiga hälsoinformatörer ändra på. Fatuma Mohamed arbetar som projektledare för hälsoinformatörerna på Transkulturellt Centrum i Stockholms län. Hon menar att det ofta handlar om praktiska hinder. Ökad tillgänglighet genom drop-in vaccination menar hon är ett recept för att öka vaccinationsgraden.
Björn Rönnerstrand, statsvetare på SOM-institutet vid Göteborgs universitet har studerat vaccinationsvilja, bla i USA och förklarar att förutom tillgången på vaccin är den viktigaste faktorn för att många ska bli vaccinerade tillit. Forskningen visar att den som hyser förtroende för staten och sjukvården har större vilja att vaccinera sig.
Dessutom: Vilka känslor väcker intensivt, ihållande regn? Kommer ouppklarade skjutningar bidra till att göra skolan till den hetaste valfrågan? Och måste det gå dåligt först, för att ett idrottslag ska vinna folkets kärlek?
Ett blodprov kombinerat med minnestest kan visa hur stor risken är att man kommer drabbas av Alzheimers sjukdom. Men vill man verkligen veta om sjukdomen lurar bakom hörnet? Hur skulle det påverka ens liv?
Centerns ungdomsförbund vill ändra Lagen om anställningsskydd, med hänvisning till att äldre medarbetare slöar bort sin arbetstid. Arbetsgivare bör ges möjlighet att byta ut dem, anser CUF. Lars Ishäll, lektor i psykologi vid Högskolan i Jönköping har studerat vad som motiverar människor i arbetslivet och menar att det inte finns någon koppling till just ålder. Tvärtom, personer som hunnit skaffa sig lång arbetslivserfarenhet har stark entreprenörs- samt innovationsförmåga.
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Ulrika Lindqvist