En podcast om långsam och krånglig stickning – allt från stickhistoria till intresanta intervjuer. Snabbstickat? Nej, tack.
The podcast Nördic Knitting is created by Johanne Ländin och Heléne Wallin. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Vi är tillbaka med årets första avsnitt då vi summerar 2024 och försöker blicka framåt i Lützendimman. Nu känns det som om vi behöver stickningen mer än någonsin och det finns massor vi vill lägga upp (nähä?)
Så nu ska locket av på lådan som innehåller stashen (okej då – lådorna). Är du med?
Vi tittar in med ett kort avsnitt om en helt unik stickutställning som kommer öppna under 2025. Detta vill ni inte missa!
Här kommer del 2 av våra boktips inför julen! Denna gång nordiska böcker. Kram från Johanne och Heléne
Traditionsenligt dyker vi ned i en rejäl trave stickböcker inför jul. Detta är avsnitt 1 av 2 med boktips till önskelistan! Länkar och info om titlarna vi tar upp finns på bloggen.
Elin Berlin drömde redan som liten om att designa kläder, men ville inte bidra till konsumtionshetsen inom modevärlden. I stället blev hon stickdesigner och gör nu beskrivningar till användbara plagg som ska hålla länge.
Till sin första bok har hon skapat en hel garderob, så att du ska kunna klä dig i stickat från topp till tå. En spännande och lite annorlunda idé – och många snygga mönster som väcker sticksuget!
I det här avsnittet får vi sällskap av stickdesignern och författaren Erika Åberg. Vi dyker ner i hennes senaste bok, "Stickat från kust och strand", där hon tar oss med på en stickad resa till fyra inspirerande platser: Wales, Färöarna, Gotska Sandön och Stora Karlsö. Erika berättar även om plaggen i boken och sin designprocess. Du får också lära dig förstå vikten av ett humlesurr.
Norska stickboksförfattaren Nina Granlund Sæther har inte bara skrivit en bok om norsk stickhistoria som väger 1,8 kilo, hon gör också egna stickmönster i traditionell stil. Många vantar och sockor, men i sin senaste bok Genserstrikk har hon gjort moderna tröjor i mohair.
Häng med på en tur till Oslo och hör Nina berätta om när stickningen i Norge var på väg att dö ut, men räddades tre gånger i sista minuten. Precis som i sagorna.
Vi reste till Korsnäs i svenska Österbotten, Finland, för att vara med på den allra första Korsnäströjans dag. En oförglömlig upplevelse med vackra tröjor i långa rader! Korsnäströjan är helt unik då den är både virkad och stickad i fantastiska färger och mönster. Vilken nördig heldag!
Och med detta avsnitt nr 200 kan vi även fira både över en miljon nedladdningar av podden. Wohhoo! Tack alla som lyssnar! Tack och hurra!
I avsnitt 199 får du höra mer om vem Lilli Zickerman var och vad hon gjorde – det är spännande, vi lovar! Det blir också en liten avrundning av vad vi haft för oss i sommar och vad som kommer framöver. Missa inte bilder och länkar på bloggen nordknit.blogspot.com
Norska stickdesignern Kristin Wiola Ødegård stickar gärna av restgarner och är en mästare på att få färgerna att harmoniera. Sedan smyckar hon plaggen med sammetsband, broderier och vackra knappar.
Hör henne berätta om sin känsla för färg, varifrån hon får sin inspiration och varför hon egentligen inte vill bli klar med sina stickningar.
Ett avsnitt som rör sig mellan estlandssvensk stickningshistoria och materialsporten stickning (vissa stickor sticks!) Samt en sorts betraktelse över tidens gång och hur vi hanterar begreppet ”att hänga med”. På bloggen finns både boktips och bilder från det vi pratar om – missa inte det!
Lillemor Elfgren, mer känd som Limmo, är en kul och kunnig garnmänniska som gärna ullsplainar. Hon spinner och handfärgar egna garner, som hon sedan hittar på roliga namn till. Vem vill inte sticka i Runes partykofta eller Vad hände med Bengan?
Hej! Vi är tillbaka! Efter en välbehövlig paus mjukstartar vi med ett lättsamt samtal om vad vi stickat när vi inte har poddat. Det blir en uppdatering av både stort och smått. Flera halsdukar! Bingesockor! Ganseys! En blogg om stickning! Shetland och Yttre Hebriderna nämns. Flätor förekommer. Näverstickning och mössor. Missa inte alla länkar och bilder som hör till avsnittet på nordknit.blogspot.com
Dags att snacka sockor igen! Har det hänt något sedan sist vi gjorde ett sockavsnitt? Jomenvisst! I avsnittet nämns tips och trix, boktips och beskrivningar - precis som det ska vara i ett sockavsnitt. Och så får Heléne äntligen svaret på en gruvlig fråga hon möjligtvis funderat på sedan 2016.
Om någon tror att det inte finns så mycket att säga om vantar för att det är ett så litet, stickat plagg, så kan vi meddela att det är helt fel.
Vi har diskuterat vantar ända ner till masknivå med stickexperten Karin Kahnlund, som precis kommit ut med en ny bok med inspiration från traditionella svenska mönster.
Men med hjälp av boken kan du också komponera ett par helt egna, unika vantar. Så varför inte ta fram garn och stickor medan du lyssnar!
Birger Berge kan med rätta kallas för en stjärnornas man då stickade stjärnmönster är något han ständigt återkommer till. Johanne reste till Bergen och träffade Birger för en intervju. I avsnittet får du veta mer om Birger; hans nya bok, om stickhistoria, nordiska språk och garner samt "arvet från förr" och lusten att vilja skapa vackra saker.
Vi hade turen att få biljetter till Lærke Baggers Mega-workshop på Moderna Museet i Malmö i början av februari. Det var en mäktig upplevelse att sticka spännande provlappar tillsammans med 148 andra Lærke-fans – för hon är något av stickningens rock star.
Och vi fick en intervju!
Lotta Löthgren är stickdesigner, garnbutiksinnehavare och nu även stickboksförfattare. Boken heter Observationer och är lite speciell, för varje mönster hör ihop med en berättelse om naturen där Lotta bor och en årstid.
Och om du undrar varför Lottas garnbutik heter "Älgmarknadsgarn" så får du svaret i detta avsnitt.
Som utlovat kommer här del 2 av vår bokgenomgång. Det kommer blir fler avsnitt på temat då det ges ut så många fantastiska och fina böcker! I avsnittet pratar vi om nio nya böcker; två danska, tre svenska, två finska och två engelska. Länkar och mer infor finns på bloggen.
Så kom vi då äntligen till Oslo! Under december besökte Johanne både Bergen och Oslo på jobbuppdrag och Heléne var i Oslo en helg med goda vänner. I avsnittet hör du om våra upplevelser och möten. Vi kommer definitivt att återvända och längtar redan tillbaka. Ja vi elsker dette landet!
Nördic Knittings utsände har varit hemma hos Kaffe Fassett i hans hus i London och spelat in en intervju där denna levande sticklegend bjuder på sig själv och sitt liv.
Varför bytte han namna till Kaffe (och vad hette han innan)?
Vad fick honom att bara resa sig och lämna konstskolan för alltid?
Har han någon favoritfärg eller finns det någon färg han aldrig använder?
Skynda att se utställningen som Kaffe har kurerat av andra hantverkares tolkningar av hans verk. Den visas på Millesgården fram till den 28 januari.
Jaaa, det är dags igen! Nördic knittings årliga mysteriestickning - det årliga eventet där du genom att köpa en stickbeskrivning samtidigt samtidigt stöttar vårt arbete med podden.
Och i år är det INTE en mössa! I detta korta upptaktsavsnitt får du höra om inspirationen bakom och hur du kan tänka om färgsättningen. På bloggen finns bilder och fakta om masktäthet, garnförslag och annat väsentligt.
Del 1 i Fair Isle Följetong kommer publiceras på julafton med ytterligare åtta delar som kommer publiceras varannan dag. Du köper beskrivningen genom Ravelry (länk i bio).
Sedan våren 2015 gör vi Nördic Knitting utan sponsorer eller annonser, så detta är vårt sätt att täcka bland annat månadskostnaden för att publicera nya avsnitt och hålla de gamla avsnitten fortsatt tillgängliga. Om du tycker det är värt att stötta oss blir vi superglada!
Hur gör man sin andra bok? Som den första – fast bättre! Så måste Carina Olsson ha tänkt när hon planerade arbetet med boken ”Mer Fair Isle-stickning”. Vi träffade henne en lördag över en kopp te och de vackra plaggen från boken. Vi ville veta allt! Carina berättar bland annat om varför halsduken Lino är allra först i boken och hur hon hittade fram till den lilla gatstumpen i Lerwick som hon bara sett på ett foto från 1920-talet. På vår blogg hittar du bilder från vår träff – missa inte det!
Så många härliga stickböcker det har kommit i höst! Och alldeles lagom till önskelistorna ska skrivas kommer ett bokavsnitt från oss. I detta avsnitt hann vi med hälften av boktraven - så stay tuned för del 2! Böckerna vi pratar om finns listade på vår blogg nordknit.blogspot.com
En rapport från Sy- och hantverksfestivalen där Johanne intervjuade både utställare och ett par besökare.
Lyssna på Färgkraft, Manduzana, Libbsticka, Limmo Design, Knuten Garn, Fingerborg, Stäkets Garn och hantverk, Stenkyrka ullspinneri, Liene från Hobbywool, podden Mamma stickar och Linnea Olsson, som varit med och arrangerat mässan.
Och så berättar vi lite om Rodens ullbruk som är Sveriges nyaste spinneri och ligger i Norrtälje.
Vi är tillbaka på Shetland – eller önskar att vi vore det... trots att Johanne precis har kommit hem från Shetland Wool Week. En vecka fylld med får, garn, vacker natur, fantastiska människor och en massa stickning.
Det är alltid lika mysigt att få prata om vårt "happy place".
En del tröjor har med tiden blivit riktiga klassiker. Det är inte alltid de som varit de finaste och dyrbaraste – utan en del tröjor, med numera ikonisk status, har börjat som undertröja eller arbetsplagg.
Vi har valt ut en samling tröjor som vi tycker förtjänas att kallas ikoniska. Har vi missat någon? Och finns det någon nutida tröja som kan komma att bli en framtida klassiker?
Det är väl få stickare som inte hört talas om Ravelry, plattformen som för 16 år sedan revolutionerade vår stickning på så många sätt. Både Johanne och Heléne anser att Ravelry gjorde dem till helt andra stickare och att sajten fortfarande är viktig för dem. Men när vi pratar med Elise, 25 år, får vi ta del av en helt annan uppfattning. I avsnittet får du även höra hur det hela började och om de kontroverser som genom åren funnits kring Ravelry.
Vårdar du dina stickor på rätt sätt? I detta avsnitt får du inte mindre än två supertips att prova själv hemma! Vi berättar även om vad sommaren hittills har bjudit oss på i form av stickning, resor och spännande möten. Du får också träffa Karin Strömberg-Lundqvist som är VD för Båvens Spinnhus. Som vanligt; missa inte bilder och länkar på bloggen!
Rapport från både Nordisk textilvecka och Hälsinglands museum. Nu är sommaren här och vi både drömmer och pratar om kommande och pågående stickningar. Johanne ska bryggsticka med silkesgarn på stickor 1,5 mm, vilket tar sina modiga år. Och Heléne har lagt upp till en väst med shetlandsmönster som bl.a. ska stickas på Shetland. O ljuva sommarstickning! Men vad är det är vi så sugna på till hösten att vi knappt kan bärga oss? Det och mycket mer hör du i detta sommaravsnitt! Även Bowie nämns.
Podden har haft besök av Sofia Otterbeck som numera har hela sitt stickliv i London. I avsnittet får du höra hur en sådan drömtillvaro kan te sig. Det blir också många tips om garnbutiker i London samt festivaler över hela landet – och de är många! Gissningsvis har vi bara hört talas om en bråkdel av allt som är på gång. Du ska inte missa länkarna till alla tips på bloggen!
Johanne har varit på magiska Island igen och kommit hem med både mer garn (nähä) och några nya och nygamla böcker som vi tipsar om.
Denna resa bjöd på ett besök på Textilmuseet på norra delen av ön och de två gamla tröjorna som finns där i samlingarna är riktiga juveler. Hör allt om dem i avsnittet!
Vi har äntligen träffat Maria Gullberg och pratat virkning. Det blev ett samtal nördigt ner på masknivå, men också historien om hur det kom sig att Maria har ägnat sig åt virkning i mer än 30 år. Du får också veta en av virkningens verkligt stora fördel och hur det kanske kommer sig att virkning, historiskt och orättvist, fått dras med låg status.
I över ett år har Johanne jobbat med det hemliga projektet Svenska Garnbladet - en ny digital sticktidning. Vi pratar om hur arbetet med den gått till och lite om vad man kan förvänta sig i kommande nummer. Kolla in den på www.garnbladet.comVi pratar även om Irland och aranmönster. Och har månne Heléne gått för långt med den senaste islandströjan hon stickat?
Textilkonstnären, stickboksförfattaren och hemslöjdshuliganen Anna Bauer är tillbaka!
I senaste boken "Kofta och klänning" finns både stickmönster och sömnadsbeskrivningar som gör att du kan se lika cool och kul ut som Anna! För första gången i podden pratar vi också om tygaffärer och garndejting.
Här kommer del två av vår påbörjade genomgång av böcker. Det är danskt, norskt, estniskt, finskt och isländskt som kom ut under förra året. Så mycket att glädjas åt! På bloggen finns som vanligt länkar till titlarna - kommentera och tipsa gärna!
Emma Hasselblad är en konstnär som stickar sina verk. Ofta stora blommor i rosa. För rosa är en färg som kan kännas både trygg och provocerande – precis det Emma vill uttrycka med sin konst.
– Jag vill att det alltid ska finnas något som skaver, säger hon.
I december förra året hade vi en återträff med Johanna Wallin för att prata reseminnen från den gångna sommaren. Det kom att handla mycket om Yttre Hebriderna och vad som skiljer den ögruppen från Shetland. Även Island, Färöarna, Irland och Yorkshire nämns! Är du nyfiken på att resa med själva stickningen i centrum och under tiden uppleva fantastisk natur och göra intressanta stopp längs vägen? I detta avsnitt får du veta mer hur det kan vara. Du får också bra packningstips för både garn och väder.
Stickade vi något intressant förra året? Och lärde vi oss något nytt? Vi reste också en hel del och höll en massa kurser - och spelade in 23 poddavsnitt! Spoiler alert: Det blir nya roliga resor och kurser i år. Vi pratar också om vad som kan tänkas hända med stickningen under 2023 och vilka färger som kommer och går.
Traditionsenligt går vi igenom de stickböcker som kommit ut under året. Tyvärr hann vi inte före jul, men fick du en bok du redan har eller vill byta din julklapp kommer här tio prima boktips! Detta avsnitt är det första av två som handlar om Årets Stickböcker 2022.
Nu är det snart dags för årets kanske sista mysteriestickning. Traditionsenligt har vi gjort ett nytt mössmönster och en knitalong som startar på julafton. Mönstret finns på Ravelry och mer information i detta mini-avsnitt och på bloggen: nordknit.blogspot.com
Hoppas att många vill vara med och sticka!
I detta avsnitt får du höra Lotta och Christina, två driftiga kvinnor som helhjärtat satsar på svensk ull. Deras affärsidé är lika enkel som genial; att ta vara på och utveckla svensk ull till garn och andra produkter. Här kan man verkligen säga att de är med i processen ända från fåret till den stickade koftan. Vi träffade Avelsås Ull & Inredning när de var i Stockholm tidigare i höst. Du kan också vara med och tävla om garn - läs mer på bloggen!
Äntligen kommer svaret på vad vi tycker om PetiteKnit. Och följer vi trender i stickningen?
Har vi några UFOn? Ja, hur ärliga törs vi vara? Heléne har faktiskt gjort processen kort med några under sin senaste rensning och barmhärtighetsfroggat flera stycken. Men det är ett litet UFO som klarar sig varje gång...
Och visst misslyckas vi fortfarande när vi stickar. Men det går ju alltid att repa upp.
Tack för alla roliga frågor! Några kommer att bli hela avsnitt så småningom.
Det är dags att öppna frågelådan ännu en gång - vad vill ni fråga oss om? Så många roliga och klura frågor ni skickat in! I detta första avsnitt handlar det om allt från teknikaliteter och designtips till vad vi tyckt varit roligast och mest minnesvärt att sticka. En salig blandning, precis som det ska vara!
Nördic knitting har träffat Maja Karlsson! Under två år stickade Maja de 20 koftor som ingår i hennes nya bok. Hon har inte räknat ut hur många timmar eller hur många maskor hon stickat sammanlagt men säger att hon i alla fall inte är trött på att sticka koftor. I boken finns vardags- och festkoftor, en mix av koftor för alla årstider och tillfällen. Man kan inte ha för många koftor! I avsnittet berättar Maja också om sitt arbete som chefsdesigner på Järbo.
Hazel Tindall har vunnit titeln Världens snabbaste stickare tre år i rad. Hon föddes in i en familj av stickare och hennes mamma stickade (motvilligt) för att bidra till familjens försörjning.
Själv älskar Hazel att sticka och håller kurser och föreläsningar och delar med sig av sina bästa tips. Men nu letar hon efter sin efterträdare.
The Swedish podcast Nördic knitting met knitwear designer Ella Gordon, Lerwick, in May 2022.
Nytt avsnitt! Och vi är extra glada att kunna presentera en intervju med Ella Gordon – en av de starkast lysande stjärnorna på Shetlands stickhimmel. Inte helt oväntat kommer vi in på hur det är att verka med den särpräglande sticktraditionen som grund. Intressant och spännande! I det här avsnittet på svenska gör vi en sammanfattning av vårt samtal. Vill du höra hela intervjun lyssnar du också på det engelska avsnittet.
A summary in Swedish of our interview with knitwear designer Ella Gordon from May 2022.
Vi har träffat Terri Laura när vi var på Shetland tidigare i år. Vi pratade stickning såklart och om hur det är att arbeta i denna shetländska tradition - hur det var förr och hur det är nu. Men också hur svårt det kan vara att som ung våga ta klivet att starta företag och satsa på det. Givetvis kommer vi in även på hennes berömda farmor och att arbeta med färger i stickning.
An interview with the talented Terri Laura from earlier this year, starts ca 09.06 min after an introduction in Swedish.
I sommar har vi verkligen ö-hoppat! Vi har besökt Yttre Hebriderna, Shetland, Fair Isle och Tjörn. I detta avsnitt får du höra allt om var, när, hur och med vem! Dessutom en exklusiv intervju med Vivian Höxbro. Så greppa stickningen och häng med oss från ö till ö! Det är ett extra långt avsnitt, perfekt att sticka (långsamt och krångligt) till. Kram från Heléne & Johanne
Vi har träffat Karin och Evelin, kvinnorna bakom årets stora stickevenemang ”En Svensk Stickklassiker”. Tanken är att dels genomföra en riktig utmaning, liknande den klassiker som finns inom svensk idrott, dels att unna sig tid till något roligt och lustfyllt. Och att ta sig själv och sin stickning på allvar! I premiärupplagan av En Svensk Stickklassiker fanns plats för 30 deltagare och i avsnittet får du höra om vilka delmoment som ingår under året samt vad som hägrar vid målgången.
Vi har pratat språk, får, ull och garn med svenska Viveka Velupillai på Uradale farm i Shetland. Hon är både professor i lingvistik och stickare som gör egna mönster i gårdens eget ekogarn.
Shetland i vårt hjärta! Shetland forever - äntligen kom vi tillbaka! Mycket som var sig likt, men visst märktes det att en hel del hade hänt under två påfrestande år. Under veckan gjorde vi flera fina utflykter tillsammans med vår grupp och stickade tillsammans på vårt mysiga hotell. Det blev många kära återseenden och några nya favoriter - inte minst hos de nya lokala garnproducenterna vi kom i kontakt med. Du träffar en av dem i detta avsnitt; Sheila Halcrow som startat Laxdale Yarn.
Här kommer den spännande fortsättningen på vår resa till Island. I detta avsnitt handlar det om ullen, garnerna och tröjorna. Finns det ett hemligt lager Léttlopi bredvid spinneriet? Vi har också fått en sällsynt intervju med Istex chefsdesigner Védís Jónsdottir, kvinnan som skapat Riddari. Det droppas många namn på de tröjor vi pratar om, men frukta ej - alla länkar finns på vår blogg nordknit.blogspot.com
Det mest spännande med vår resa till Island var varken den dramatiska naturen eller det fantastiska garnet, utan alla häftiga kvinnor vi träffade som drev sina egna företag mer eller mindre baserade på ull.
De spinner, färgar, stickar, sköter får och forskar om gamla stickade plagg.
Vi har simmat runt i Johannes imponerande mängd provlappar med nya och nygamla garner. Det blev ett nördigt samtal ner på fibernivå, men du får också veta vad ett blow-garn är för något, om att sticka med en tråd ull + en tråd mohair samt varför plast ibland kan vara ett bra material. På bloggen nordknit.blogspot.com finns fakta om alla garner som nämns i avsnittet.
Kerstin Neumüller är mångslöjdare, författare till tre hantverksböcker och drömmer aldrig om att resa utomlands, bara bakåt i tiden. Kerstin längtar efter att leva i en värld där det finns mer hemgjorda grejor.
Vi har träffat Celia Dackenberg med anledning av hennes nya bok Naturtröjor. I avsnittet hör du mer om om plaggen och arbetet med boken. Vi kommer även in lite på hönsestrik och att sticka på 70-talets stormöten.
Att återskapa en halsduk som skymtar i ett par avsnitt av en TV-serie – det måste väl ändå vara enklast tänkbara stickning? Eller? I detta avsnitt berättar vi om det hejdundrade haveriet med Herriots halsduk. Det blir också en liten trendspaning om vilken färg som kommer dominera under året.
Carina Olsson, som har gjort den första svenska Fair Isle-boken, berättar om inspirationen bakom de vackra färgerna och de fina modellerna som hon har stickat upp med enbart traditionella mönster. Heléne och Johanne bidrar med hänförda suckar och förtjusta utrop.
Obs! Boktävling finns på bloggen.
Det är dags att avliva myten om att växtfärgning bara ger smutgula och bruna färger. Nu blir det istället en härlig samling härvor i regnbågens alla nyanser.
Lyssna på när Anna Bauer och Eva Zethraeus berättar om hur de växtfärgar på ett nytt sätt, med bland annat spännande svampar – och utan giftiga kemikalier. Men den allra viktigaste ingrediensen för att lyckas är... tålamod!
Vi tog oss igenom 2021 - detta år som visade sig i mångt och mycket fortsätta ge mer av samma som 2020 bjöd på. Vi har fått värdesätta det som ändå blev av och räkna de lyckliga stunderna blott... I årets första avsnitt summerar vi traditionsenligt det gångna stick- och poddåret samt spanar in i det nya året och vad vi kan förvänta oss under 2022.
Visst borde vi börja sticka sockenmössor igen? På Dalarnas museum finns en fantastisk samling luvor (med och utan tofsar) från 80-talet som antikvarie Anna-Karin Jobs Arnberg berättade om. Vår roadtrip fortsatte till Mora där vi besökte Zornmuseet och fick se något mycket oväntat, men stickat, i deras textila samling. Det blir också en ny Mysteriemössa i jul! Stötta gärna podden genom att köpa mönstret.
Lotta Blom – Tant Kofta – hittar på väldigt mycket kul och är ofta först med det senaste. Hon har ett garnfärgeri i källaren, har gjort om gäststugan till garnbutik och låter nu spinna garn av ull från allmogefår (hur trendigt?"). Dessutom har hon badat i ett badkar fullt med knappar. Alltid påhejad av en katt eller två.
Om du vill ha roligt samtidigt som du lär dig en massa måste du lyssna på det här avsnittet med Margareta Backström Öberg. Hon har både en stor samling Bohus stickning och en imponerande kunskap om textilier.
Dessutom får du tips om hur du kan fynda Bohuströjor (även om det är svårt) och värdefulla skötselråd.
Följ med till Tallinn! För några veckor sedan tog vi båten och tillbringade en regnig och ruskig lördag i stan. Vi vandrade mellan våra favoritställen och kollade vad som hänt sen sist. Som vanligt blev det mycket fokus på garn, böcker och hemslöjd.
Vi har hookat upp med virkdesignern Anna Erlandsson för att prata om virkning som omväxling. För nu händer det mycket spännande inom virkvärlden.
Äntligen börjar virkningens status att höjas, efter att ha varit en textil teknik som tyvärr blivit ganska baktalad. Vad det berodde på, hur den nya utvecklingen ser ut och om det går att översätta ryska mönster med google translate pratar vi om med @hooked_by_Anna
Vad är det som är format som ett V, med väldigt långa snibbar och som både har stickats och virkats? Jo, en hjärtvärmare från 1800-talet.
Länshemslöjdskonsulent Charlotte Hellsten-Husman har intresserat sig för ovanliga sjalen, gjord för att viras några varv runt bröstet så att den värmer hjärtat.
Johanne har varit i Jokkmokk och hållit sin första kurs på väldigt länge. Där träffade hon också Elise Tullnär Nilsson samt Elli Karin Pavval och passade på att intervjua dem om vantar och historierna bakom dem. Vi ser också fram emot kommande resor och evenemang. Hör mer om vad det är i avsnittet. Som vanligt bilder och länkar på bloggen - missa inte det!
Lotta Lundin gör otroligt coola vantar med porträtt av kändisar. Hon började för två år sedan och nu har hon snart 200 mönster på Ravelry – plus en egen stickbok, Sticka vantar med Knitting Lotta.
Lotta pratar också om att det är stickningen som har fått henne att må bra igen efter att ha varit utbränd. Så inte undra på att hon ibland stickar ett par vantar på bara en dag.
Det känns som om det är HETT i höst med COOL strik! Och härligt att vi åter kan börja ses, resa och sticka tillsammans igen. Heléne har varit i Köpenhamn på "Strik og drik". Johanne medverkar i tidningen Hemslöjd och är på väg till Jokkmokk. Men hur coolt?! Bilder och länkar till avsnittet som vanligt på bloggen! Tack för att ni lyssnar!
Vi pratar om boken Strik av Laerke Bagger, den danska stickdesignern som troligtvis är det hetaste som händer i stickvärlden just nu. Hon har skrivit en stickbok som inte liknar något annat. Laerke är både en underhållande skribent och delar generöst med sig av sina bästa tips.
Sommar, sol, semester och... (fyll i det som saknas). Rätt svar: sjalar. Gärna med spets. Även om det är trendigare utan.
Vi har samlat massor av bra länkar på bloggen (nordknit.blogspot.com) och delar med oss av både tips och gratismönster. Dessutom nämns Herbert Niebling!
Livet blir inte bättre än det är när man får åka till Dala-Floda och gå en kurs om Rosor i broderi, stickat, virkat, sytt och vävt med de härligaste lärarna och världens vackraste textilier.
Tur att det inte råder någon ransonering på kurser för nu har Johanne varit där för tredje (men antagligen inte sista) gången.
Det är dags för ett bokavsnitt - en riktig bokhögtid! I väntan på den stora svenska bokfloden i höst tipsar vi i detta avsnitt om böcker från Norge, Finland och Danmark. Förutom prima boktips, varav en om virkning, så nämns nudinis och brexit beklagas. Tack för att du lyssnar!
Pärlor! Vi minns hur det var när vi BARA stickade med pärlor en period. Pärlstickning = pilligt, roligt och fint som bara den! I avsnittet förekommer även spottloskemönster och garnkräks, check! På bloggen finns teknik och boktips. Välkomna att träda in genom pärleporten tillsammans med oss!
Vi fortsätter att svara på frågor, som varför finns det bara garn i vissa färger? Vad skiljer den samtida stickningen i Danmark, Sverige och Norge? När blir något för nördigt att sticka? Finns det ens någon gräns för det? Vilka "regler" bryter vi mot? Och vad tycker vi har varit roligast att VIRKA? Svaren kommer här!
Vi har fått in över 70 frågor om allt från om vi har ångrat någon stickning, till om vi har någon textil utbildning och vilken stickdesigner vi skulle vilja träffa (spoiler: ingen svarade Alice Starmore konstigt nog).
I det här avsnittet svarar vi på hälften av frågorna och spar den andra hälften till del 2 så det finns fortfarande en chans att ställa fråga (om det finns några kvar att ställa...)
Ett avsnitt där vi bara pratar steekar (dvs klippmaskor) och delar med oss av våra erfarenheter, tips och tricks. Klipp till!
Vi gör en tidsresa tillbaka till det fluffiga, pastellskimrande 80-talet när som kunde hålla i ett par stickor (storlek 7 eller 8) gjorde det. Vi pratar om garner och mönster – pingvinärmar, puffärmar, intarsia och oversize och om vad vi själva stickade på då.
Och vilka likheter och skillnader finns det mellan 80-talets stickvåg och den vi har nu?
Marie Wallin är en engelsk stickdesigner med ett magiskt öga för färger. Men hur är det egentligen med hennes mönster? Visserligen gillar vi långsam och krånglig stickning, men...
Materialexpert Björn Florman pratar om hur vi ska tänka när vi väljer garn för att stickningen ska bli så hållbar som möjligt. Vilka fibrer är bäst – eller minst dåliga för miljön? Tencel, ull eller akryl?
Vi pratar om nya böcker med stickprojekt baserade på TV och film; Outlander, Starwars och Harry Potter. Det blir även en utflykt till det vackra Yorkhire på 1930-talet med fantastiska stickade plagg. Och fullständig besatthet i en mönsterstickad halsduk.
När blir mycket garn FÖR mycket? Vi tar ett dyk ned i våra garnhögar och helt oförklarliga samlingar av stickprylar. Med anledning av vår systerpodd Mamma stickars förnämliga upprop #slaktastashen funderar vi kring våra garnsamlingar och alla avstannade projekt.
Vi gör ett försök att använda Mari Kondos metod att rensa ut och har satt ihop en lista med start i de enklaste pryttlarna och sedan levlar upp till den svåraste nivån; garnlagret. Om du känner att det är läge att starta det nya året med en storstädning i allt som hör stickningen till kan du lyssna på avsnittet medan du sorterar och röjer.
I detta avsnitt har vi åter en kär gäst; Ivar Asplund. Under tiden som Johanne jobbar för fullt gör Heléne en djupdykning i tekniken PATENTSTICKNING tillsammans med Ivar. Du får veta allt du vill och lite till om patentstickning. Massor av tips och goda råd! Designers! På bloggen finns bilder på alla plagg vi pratar om – missa inte det! Det blir också en språklig utvikning. Varför heter patentstickning ”brioche” på engelska? Hur kommer svenska sticktermer att förändras när vi stickar allt mer efter engelska beskrivningar?
I årets sista avsnitt summerar vi vårt poddår 2020 och försöker även ringa in några viktiga och minnesvärda saker som hänt under året. Vi ger oss även traditionsenligt på att spana och spekulera inför nästa år. Vi är sällan först med det senaste, men både instämmande nickningar i nostalgins tecken och förvånat höjda ögonbryn utlovas! Glöm inte att det alltid finns mer och bilder och länkar på bloggen. Tack alla som lyssnat och hört av er under året - vi hörs igen nästa år! Gott Nytt År och stor kram från Johanne & Heléne
Hoppas att många vill mysteriesticka tillsammans med oss. Det finns ett inlägg på bloggen (nordknit.blogspot.com) om var man hittar mönstret och vad man behöver för stickor och garn. God jul!
Ett extra långt avsnitt med extra allt! Boktips i långa rader inför julens önskelistor. Dessutom två författarintervjuer; Erika Åberg "Stickat till vardags" och Ann-Sofie Svansbo "Östgötakoftor".
I en lada i Jämtland spinns ett nytt svenskt garn, så mjukt att det känns som cashmere. Ullen kommer från det nästan lika nya jämtlandsfåret.
Mönstren till garnet hämtar sin inspiration från (minst) hundraåriga stickade plagg som fanns i hemslöjdskonsulenternas samlingar.
Spinneriet drivs av ekonomisk förening som tänkte på allt, utom på den lilla "detaljen" vem som skulle stå där och spinna garnet. Men räddningen kom från ett oväntat håll.
Anna Bauer har gjort coola mönster i häftiga färger i båda sina böcker om hönsestrik.
Dessutom har hon givit ut Sveriges (kanske världens) första stickfanzine, Smörhönan.
Anna törs också prata om stickningens mörka sida (känsliga lyssnare varnas!)
Islandströjor är vackra, varma, lätta och roliga att sticka. På Island har i stort sett alla en "lopapeysa" i garderoben. Tröjorna är kända för sina fina mönster runt oket.
Vi har intervjuat Asdís Joelsdottír, lektor i textil på Islands universitet, som också har skrivit en bok om islandströjornas intressanta historia.
Gratulanterna är sonen Linus, svärdotter Therese och barnbarnen, syster Anneli, vännen Ivar Asplund, Elisabeth Nicholson som arrangerar resorna, kollegan Annkristin Hult, vännen Erika Åberg, vännen Maja Karlsson, vännerna Lotta Bengtsson och Madelaine Janson och sambon Jonas.
Hur har vi påverkats av pandemin? Har vi stickat mer eller mindre? Har vi handlat mer eller mindre garn? (Gissa en gång). Och vad saknar vi mest?
Maja Karlsson har både hunnit göra en ny stickbok med massor av sockmönster och sett till att garnföretaget Järbo fått en nystart i höst.
Hur har hon burit sig åt för att inte få slut på idéer och tid att hinna med allt?
En vacker sommarkväll träffades Heléne och Ivar Asplund i trädgården för att prata om den danska stickdesignern Marianne Isager. I avsnittet berättar Ivar om hur han först kom i kontakt med hennes design och varför hon är en av hans stora inspirationskällor. "Att upptäcka Marianne Isager var en milstolpe", säger Ivar. Vi pratar om hennes böcker, hennes intrikata design som kan se enkel ut men alltid är sinnrik; snillrika konstruktioner som man måste sticka för att förstå. Ja, och så kom glassbilen.
Välkommen till Tema Marianne Isager!
Ett avsnitt inspelat på distans under de allra varmaste dagarna i juni. I huvudsak pratar vi om ett helt gäng med olika stickdesigners vi spanat in vill tipsa om - de allra flesta nordiska. Listor och länkar på bloggen där du också kan lämna dina tips på spännande stickning att kolla in under sommaren.
Skön sommar med mycket stickning tillönskar vi er!
Kram från Heléne & Johanne
För att fira att Paul McCartney fyller år den 18 juni kommer här ett helt avsnitt om Pauls fina Fair Isletröja från 1970-talet. Det är Johanne som ritat diagram och stickat sedan i höstas och nu börjar bli klar. Diagram finns på Ravelry + en sorts dokumentation över hur Johanne har stickat. I poddavsnittet finns mer information och svar på eventuella frågor. Grattis Paul!
Hör danska doktorn i textilvetenskap, Maj Ringgaard, berätta om de mystiska guldjackorna från 1600-talet. De är urmödrar till alla koftor vi fortfarande stickar idag!
Kerstin Olsson var designer på Bohus stickning under 1950- och 60-talet. Ett av hennes första mönster var, nu så populära, Vildäpplet.
Hon lärde sig mycket av Emma Jacobsson, Bohus sticknings grundare, men hade redan från början en fantastisk känsla för färger.
Kerstin var med till det bittra slutet, men fortsatte sedan som konstnär och har fortfarande en ateljé i Göteborg.
Vi är tillbaka! Med näverstickning, med sticktips och med uppdateringar från det dagliga livet och stickkorgen. Även virkning nämns!
Vi har fyllt fem år! Och vi missade vår egen födelsedag. Så kan det gå när tillvaron ställs på ända på grund av coronapandemin.
Helene och Johanne sitter på var sitt håll och testar i detta avsnitt ett nytt sätt att spela in när vi nu inte kan ses. Och av bara farten är det premiär för ett nytt redigeringsprogram också.
I avsnittet haglar det tips att förströ sig med tillsammans med stickningen. Dela gärna fler tips på bloggen! nordknit.blogspot.com
Färg – så härligt, men svårt! Men varför är det så svårt att välja och kombinera? Går det att lära sig? I detta avsnitt delar Johanne med sig av funderingar och kunskap om sitt särintresse specialområde.
Att skriva mönster enkelt och kortfattat, men så att andra ändå begriper hur något ska sticka är en konst. Det finns olika förkortningar – vilka fungerar bäst? Går det att förklara så att alla fattar? Och hur mycket förutsätts det att man redan kan för att kunna förstå en beskrivning?
Nytt år, nytt decennium! I avsnittet blickar vi både bakåt och framåt. Summerar decenniet som gått och spekulerar om decenniet som precis har börjat. Bilder och länkar på bloggen - missa inte!
Ta fram din bästa sockstickning och willkommen att hänga med till Tyskland en stund! Vi pratar tyska garner, böcker och butiker. Herbert Niebling nämns! Och kom ihåg att ”Det behövs inget EU för stickning", som Johanne så riktigt utbrister. Tschüss!
Det börjar lacka mot jul och vi har laddat upp med en hel hög nya stickböcker. Förhoppningsvis får du flera bra tips till önskelistan!
Att brodera kvinnomärket var som att släpa det i smutsen, berättar Louise Waldén. Hon var medlem i Grupp 8 och handarbetade under den period när det ansågs tillhöra en förlegad kvinnoroll.
Louise är kvinnohistoriker och har forskat om vad symaskinens utveckling betytt för kvinnor. I avsnittet pratar vi också om hur handarbete också har alltid varit ett sätt för kvinnor att kunna dra sig undan och ägna sig åt något eget och få utlopp för sin kreativitet.
Lokala garner och nya små spinnerier som poppar upp överallt verkar vara en rådande trend – inte bara i Sverige. Era utsända rapporterar från garnfestivalen Yarndale i Yorkshire och Shetland Wool Week.
Vi har träffat Celia B. Dackenberg för att prata om hennes senaste bok "Lånat, sparat, ärvt & nytt - småkoftor, fintröjor och annat stickat för barn". Celia berättar också om varför stickningen har ”allt” – och det enda som stickningen INTE har. På bloggen får du också veta vem som lanserade begreppet ”dubbelvarv” och varför vi vill lansera det igen.
Stickdesignern Cornelia Hamilton sökte äventyret och lämnade New York för Sverige i början av 80-talet. Hon blev kvar här och var den som tog in det unika Norogarnet från Japan hit.
Cornelia har jobbat på att föra ut den svenska stickningen till USA och delar numera sin tid mellan Atlanta och Mariefred. Hon har också uppfunnit ett nytt sätt att sticka hål (!) och gör fortfarande design till Vogue Knitting. Nu ser hon tecken på att en ny stickvåg är på gång.
Vi gjorde det! Vi är framme vid avsnitt 100! Det kunde vi inte ens drömma om när vi startade för drygt 4 år sedan. I detta jubileumsavsnitt blickar vi både bakåt och framåt. Ni får äntligen veta vad vi stickar på just nu och det blir också prima tips. På bloggen finns mycket mer att läsa kring avsnittet, statistik och fantastiska fakta. Och den första inofficiella bilden på Johannes senaste design.
I det här avsnittet är det rejäl ESTLANDSPEPP efter att Heléne kommit hem från årets upplaga av Craft Camp. Du får också följa med till Upplandsmuseet och utställningen "Kulturkoftor & Sagotröjor."
Nu har Johanne varit på Shetland för första gången och vill berätta ALLT! Om garnet, fåren, de gamla samlingarna av stickat på museerna, de gulliga shetlänningarna och lunnefåglarna.
Ett extra fullmatat avsnitt från vår resa med Red Fox Travel till Yttre Hebriderna i början av juni. Vi berättar allt - och lite till - som vi var med om på denna fantastiska resa med sticktema. Dessutom kan du lyssna på intervjuer med Kristina Macleod, Harris Tweed och Madeleine Östling på spinneriet Uist Wool. Bilder och länkar finns som vanligt på vår blogg www.nordknit.blogspot.com
Annkristin Hult kan ull. Hon är nationell utvecklare med inriktning mot slöjd- och hållbarhetsfrågor och fokus på ull på Nämnden för Hemslöjdsfrågor.
Vi frågade Annkristin hur vi kan bli bättre på att ta hand om vår svenska ull – och enligt henne finns det hopp!
När Nördic Knitting mötte Historical Textiles blev resultatet ett späckat avsnitt med mycket historia och ännu mer om ull – precis som man vill ha det, eller hur? De kunniga kvinnorna bakom Historical Textiles är Maria Neijman och Amica Sundström.
Vi rekommenderar flera svenska och norska "måsten" till stickbiblioteket, plus några böcker och häfte om hur man lagar och stoppar. Att inspireras av äldre mönster verkar vara något av en trend – men ändå har böckerna blivit väldigt olika, så Heléne och Johanne har var sin favorit.
Vad var det mest överaskande som Ingun Grimstad Klepp och Tone Tobiasson upptäckte när de skulle skriva ny norsk stickhistoria? Och hur lyckades Wenche Roald göra moderna plagg av snart hundra år gamla mönster? Ett avsnitt för den som vill frossa i den fantastiska norska sticktraditionen på olika sätt.
Det blir fler böcker i nästa avsnitt.
Möt Värmlands mesta vantsamlare, hemslöjdskonsulenten Carina Olsson! Hon har 400 vantar i sin privata samling och har gjort det till sin uppgift att rädda gamla vantar med ovanliga mönster undan förgängelsen. Hon tog med sig några särskilt utvalda par till ett innehållsrikt samtal. Många bilder på bloggen!
I tidningen Hemslöjd, nr 1/19, har Johanne skrivit en artikel om näverstickning där Carina också medverkar. Missa inte det!
Årets första avsnitt! Vi träffades efter ett långt uppehåll och pratade om det som varit och det som kommer. Ett långt och slingrigt samtal blev det - om det gångna året och vad vi ser fram emot det här året. Håll till godo och häng med i svängarna!
Tidigare i höstas träffade vi Maria. Det blev ett långt och härligt samtal om många och viktiga saker med utgångspunkt i hennes KASAM-kofta. Om mening, mod, livet, stickningen, konsten och nästan allting!
Nu är det snart dags att lägga upp till en ny mysterimössa och den här gången tar vi alla stickare med på en resa genom Sverige.
Om du vill delta så behöver du tunna stickor (2 mm) och tunt garn (400 m/100 g). Ett nystan mörk bottenfärg och ett nystan ljus mönsterfärg eller tvärtom.
Masktätheten är extra viktig i år om du inte vill att mössan ska bli för stor!
Anna Bauer är textilkonstnär och "dronning av hönsestrikk". Hon stickar bara udda vantar, massor av mönster, ännu mera färger och gör även stickad konst.
Hon behöver heller aldrig sticka vända på stickningen och sticka från avigsidan. Lyssna på avsnittet får du veta hur hon bär sig åt!
Sverige har fått sin första mästare i stickning och vi har förstås intervjuat henne. Ulla Engquist har stickat i 60 år och "forskat" i stickning i 40 år. Hon kan allt om uppläggning, hoptagningar, ökningar, minskningar, kanter, knapphål och hur man får en SKARP ANSLUTNING.
Heléne berättar om "the Gutter Girls" – fiskrensarflickorna längs engelska och skotska kusten som stickade medan de väntade på att båtarna skulle komma in med dagens fångst.
De hade råd att med köpegarn och stickade gärna det senaste modet. Och så de fina fiskartröjorna förstås, så kallade ganseys.
Det låter så kul att Johanne får lust att sticka iväg, slå sig i följe med ett gäng coola gutter girls och leva livet.
I det här avsnittet får du möta den unga konstnären Maya Sundsten. För några år sedan bodde hon en tid på Fair Isle, den lilla ön mellan Orkney och Shetland, som så starkt förknippas med den shetländska stickningen. Maya berättar hur hon hamnade där och om hur det var att bo på en sån speciell plats, en plats som fortsätter att inspirera henne.
Denna höst har hittills varit helt makalös. Hektisk och härlig! Massor av nytt (tidning)! Favoriter i repris (Shetland)! Intervjuer på svensk og norsk! Det här avsnittet har du längtat efter! Kram från Heléne och Johanne
Hur lyckas man skapa 35 olika (fina) vantmönster för att fylla en hel bok? Vilka mönster i Maja Karlssons nya ”35 vantar” var svåra och vilka flöt bara på? Hur ska man tänka om man fastnar? Och blir alla idéer färdiga vantar? Hör Maja berätta om arbetet bakom boken och var med och tävla om tre exemplar!
Vi pratar om när Johanne, på uppdrag av tidningen Hemslöjd, träffade dronningen av dansk stickning – Vivian Høxbro - i hennes hem på Falster. Hon är imponerande kunnig, respektingivande – och cool. Sex år har Vivian ägnat åt att undersöka stickade tröjor med stjärnmönster från 1800-talet. Resultatet är praktverket "Danske stjernetrøjer" med dokumentation av gamla mönster och mönster till nya tröjor man kan sticka i nutida garner.
Hon kallas för drottningen av Fair Isle-stickning – Wilma Malcolmson från Shetlandsöarna. Hur bär hon sig åt för att få färgerna att glöda i stickningen? Varifrån hämtar hon sin inspiration? Och har hon en kista full av stickade släktklenoder när alla kvinnorna i hennes familj har varit stickare?
Wilma var i Sverige för att hålla workshop i hur man målar med garn på Stickstämman på Biskops Arnö under sommarens varmaste veckor – och vi passade på att intervjua henne och fråga om allt!
Letar du garnbutiker i Stockholm? Vi har hela listan. Plus tips på bra sommarstickning, nya böcker och några gratismönster. Vi planerar också fler resor och så blir det tävling!
Materialexperten Björn Florman är gäst i detta avsnitt och förklarar lite kring hur man ska tänka för att kunna sticka så att det blir minsta möjliga belastning på miljön. Så vilket är bäst – ull eller akryl? Svaret är inte enkelt som Heléne och Johanne vill tro...
Stickresor lockar allt fler. Johanne har varit på Irland och besökt nya garnfestivalen Woollinn. Där träffade hon och intervjuade Ysolda Teague, Susan Crawford och Louisa Harding. Kate Davies var också där och höll ett föredrag.
Men bäst var besöket på Inisheer, den minsta av Aranöarna, där Una McDonagh lärde ut gamla flätmönster som hennes faster och farmor brukade sticka.
Ny tung litteratur om stickning och broderi - och vi har läst! I detta avsnitt pratar vi om Glamourie, Vintage Shetland Project, Marknadsvantar och Svenska Broderier.
Vi delar med oss av "våra värsta tips" och känsliga lyssnare varnas. Det handlar om fel masktäthet, underlåtelse att sticka provlappar och oförmåga att hantera en synål, med mera.
Det kanske kan verka som om vi är duktiga på att sticka, men skenet bedrar!
Jenny Alderbrant är en spännande stickdesigner som under namnet JennyPenny har dragit fram som en virvelvind med sina söta mönster. Ingen kan tro att hon började sticka på allvar för bara fem år sedan – och ungefär samtidigt satte hon igång att göra egna mönster. Inom loppet av ett halvår har hon kommit ut med två böcker. Vi har träffat henne!
När stickandet får händerna att domna, armbågen att smärta och nacken att stelna...
Jo, det finns en avigsida med stickning. Men det går att sticka ergonomiskt. I boken Knitting Comfortably skriven av en stickande sjukgymnast finns tips och råd om hur man ska göra för att slippa drabbas av stickskador – vi har läst den.
Det finns väl ingen som så grundligt utforskat och utvecklat handstickningens alla möjligheter som Britt-Marie Christoffersson - hon är vår stickdrottning! Vi har träffat henne för en intervju om hur allt började och hur det kom sig att det blev tre böcker i hennes projekt om stickning.
Vackra vantar, varma vantar, knasiga vantar, halvfärdiga vantar, coola vantar, broderade vantar...
En utställning för vantälskare av vantälskare från hela Sverige har Hemslöjden i Skåne och Hemslöjden i Norrbotten samlat ihop. Det har varit fritt fram för vem som helst att rita och sticka en vante och vara med och sedan dela med sig av mönstret till andra stickare.
Hör hemslöjdskonsulenten Sofia Månsson berätta om alla fantastiska vantar och varifrån den roliga idén till utställningen kom.
Kaffe Fassett – en färgmästare som förändrat stickningen. Berättelsen om denna karismatiska konstnär är som en saga. Men beror en del av uppmärksamheten kring hans stickning på att han är man? Vi vågar också ta upp det kontroversiella ämnet att TA BETALT för handarbete. Är det finare att bara jobba ideellt än att försöka försörja sig på stickning?
Hur ska laga något så det blir snyggt? Bör man laga allt som är trasigt? Kan det vara bättre att slänga ett trasigt plagg? Och hur får man bäst bort olika fläckar?
Leili Mänder, expert och lagningsaktivist, delar med sig av sina bästa tips och sin värdefulla kunskap!
Vi dyker in i den norska stickpoesin genom att bläddra flitigt i tre fantastiska böcker. Även Peer Gynt och stickbingo nämns.
Undrar du vad tvåändsstickning är? Karin Kahnlund kan allt om denna uråldriga, speciella svenska stickteknik.
Hon berättar också om Stickresan – en kurs hon har om sticktraditioner runtom i Sverige.
Själv finns hon tillsammans med 200 färger av shetlandsgarn i sitt ett garnparadis i norra Stockholm. Häng med dit tillsammans med oss!
Vi plockar upp de maskor vi tappat under året och delar med oss med massor av tips! Det har varit ett väldigt händelserikt 2017.
Och så har vi kört igång den nya mysteriestickningen som i år blir en julmössa, men som blir så fin att man kan ha den resten av året också.
Vad väntar under stickåret 2018? Vi berättar litegrann – men inga spoilers!
En önskelista kan vara bra att ha alla tider på året, men särskilt när det lackar mot jul. Här får du massor med tips på vad du kan önska dig. Både oumbärliga saker och "bra att ha saker".
Vi återförenas efter många veckor på varsitt håll. Det talas mycket om symposier och festivaler. Samt vad vi sett, hört och funderat på kring senast vi sågs.
Nej, stickningen spreds inte från södra Sverige till norr – för även i Norrbottens stickades det redan på 1600-talet. Erika Nordvall-Falck berättar om sin upptäckt och den fantastiska samling gamla vantar hon har. Men också om Skaite-Maria, Porjusgumman och andra spännande stickerskor.
Efter två års stickande är Ivar Asplunds bok Sticka flätor äntligen klar. Den innehåller massor av snygga mönster med fiffiga finesser som Ivar berättar allt om. Dessutom bjuder han på bra sticktips – och så nämner vi Alice Starmore några gånger.
Vilken bokhöst! Det är nästan inte klokt så mycket bra det kommer nu. Idet här avsnittet har vi samlat ihop en stor härlig hög nya böcker.
Efter sommarens semestrar sammanstrålade Johanne och Heléne i ett trevligt buskage på Södermalm i Stockholm för att ta en selfie till Instagram. Samtidigt undrade vi om det fanns några önskningar om vad vi skulle ta upp i podden. Det fanns det! Därför har vi nu spelat in ett önskeavsnitt där vi tar upp en del av frågorna vi fick.
Celia B Dackenberg berättar vad en kulturkofta är och har också gjort mönster till flera i sin nya bok. Till exempel kan du att sticka Kurt Cobains kofta – och slippa köpa en för 137 000 dollar...
Guldgarnet får det vackra brokadmönstret att glänsa och silket gör koftan mjuk och fjäderlätt. Men var kommer den ifrån och vem stickade den? Och hur är guldgarnet gjort?
Vi pratar med textilvetaren Magdalena Fick som har studerat och dokumenterat denna kofta från 1500-talet som finns på Nordiska museet i Stockholm
Vi ville så klart sticka en kopia av koftan, tills vi fick reda på masktätheten... Snacka om långsam och krånglig stickning!
Vad är det som ger Börje Norberg sådana superkrafter när han spinner garn att det blir så extra mjukt?
Jo, hon heter Jenny. Spinning Jenny. Och hon är helt unik! Men det är tillsammans med Ulla-Karin Hellsten som han driver Östergötlands ullspinneri.
Hör Börje och Ulla-Karin berätta om hur de först var nära att knäckas av den skräckinjagande Bertil Jonsson på 1980-talet och sedan fick kämpa för att överleva sticktorkan på 1990-talet. Men om hur räddningen kom – från ett helt oväntat håll...
Resultatet av deen nya C14-datering av två gamla tvåändsstickade vantar från Dalarna slog ner som en bomb. Den ena vanten visade sig vara från 1500-talet och nu måste vi antagligen skriva om svensk stickhistoria.
Vi pratar med Anna-Karin Jobs Arnberg från Dalarnas museum om det sensationella fyndet, men också om hur denna urgamla sticktradition lyckats leva kvar till idag – inte bara i de vackra folkdräkterna.
Sonia och Roger Bush berättar den snart hundraåriga historien om Wålstedts Textilverkstad, spinneriet de driver som fjärde generation i Dala-Floda. Där görs fortfarande unikt garn med extra glans av ull från svenska lantrasfår, som tack vare Wålstedts räddades från att dö ut. Missa inte bilder och länkar på vår blogg!
Varför är stickningen så livsviktig i Lettland? Vår gäst Ligita Veigurs berättar om de traditionella mönstren som man stickade i hemlighet under ockupationen, vad symbolerna betyder och om stjärnan verkligen är Lettlands nationalsymbol.
Länkarna finns på bloggen: nordknit.blogspot.com
Snart ÄR det sommar och på Nördic Knitting har vi börjat ladda med planering av semesterstickningen. Vi pratar spetsstickning och fördjupar oss både det ena och det andra kring det. Missa heller inte er sommarpresent som väntar på bloggen!
400 år norsk stickhistoria! Allt om Selbuvantar! De bästa nya norska boktipsen! Vi firar 17 maj med ett långt av avsnitt om stickningen i vårt älskade grannland, där man verkligen vet hur man hanterar ett par pinner och tar det här med stickning seriöst. Kos dere!
När kom de första stickböckerna på svenska? Vem gjorde mönstren och vilka var det som köpte böckerna och stickade? Förstår man beskrivningarna – och vad för slags mönster var det? Vi hade frågorna och Hanna Bäckström, doktorand i textilvetenskap, hade svaren!
Storbritannien har kanske haft sin storhetstid, för nu kommer att det bli både dyrare och krångligare att köpa garn därifrån. Men innan det blir för sent berättar vi om alla de bästa brittiska fibrerna och formgivarna.
Maria Gustafsson, stickfestivalernas okrönta drottning! Vill du också veta hur hon får reda på allt kul som händer i stickvärlden? Lyssna på avsnitt 51!
Vi firar att vi poddat i två år med att fråga ut varandra: har vi varit med om något sticktrauma, stickat något vi skämts för och vilken tidsålder skulle vi vilja besöka för att titta på den tidens stickning?
Nu kör vi också igång vår Starmore-KAL. Om man ännu vet inte vem Alice Starmore så har man en fantastisk upptäckt framför sig –så lyssna på detta jubileumsavsnitt!
Utan Gunnel – inget Shetlandsgarn i Sverige! Lyssna på berättelsen om hur hon kom till Shetlandsöarna, upptäckte de gamla mönstren och fick svenska stickare att göra Fair isle-tröjor först av alla.
I Finland möts öst och väst. Och både långsam och krånglig stickning uppstår. Korsnäströjan - en tröja att dö för även om det innebär att man stupar med en virknål i handen. Vantarna från Rovaniemi - intarsiastickning runt med tio färger. Galet! Vackert!
Tillsammans med Karin Larsson från garnbutiken Litet Nystan försöker Johanne och Heléne spana trender inom stickning.
Vilka mönster, garner och färger är det som gäller just nu?
Finns det något som är det "rätta sättet" att skriva en stickbeskrivning? Vad ska man göra om man inte begriper vad det står? Alla dessa sticktermer som lånas från engelskan – är det bra eller dåligt? Och vad är det som gör att man blir en bra stickare?
Heléne pratar med Erika Åberg om hennes senaste bok "Sticka vantar, sockor och lite till" i hytten på väg hem från Tallinn, december 2016.
Vi pratar med tant Kofta, som är en spännande person i stickvärlden. Hon gör många roliga samarbeten med olika formgivare och färgar en massa fint garn – som stickare är galna i att köpa. Vi nämner förstås också favoriten Frasse Pudding.
Nu är det dags att börja på Mysteriemössan 2016! Vi ger några goda råd och önskar alla lyssnare god jul med att berätta om ett nytt avsnitt som släpps på juldagen.
Flera lyssnare har hört av sig och undrat om det blir någon mysteriestickning i år. Och det blir det! Konceptet mysteriemössa har dock utvecklats på ett nytt och roligt sätt av Johanne. Lyssna på detta avsnitt så får du veta hur!
I avsnittet berättar vi om binge och vad stickningen betytt för Halland. Vi bläddrar i gamla och nya böcker och är lite i gasen över alla vackra mönster.
Johanne har varit på stickfestival både i Stockholm och Oslo. Heléne har varit i Italien. Trots några mörka moln på himlen ser båda fram emot nästa sommars kurs på Sätergläntan. Lyssna på ännu ett samtal över fårfilten på Johannes köksbord!
Maja Karlsson går sin egen väg och testar om det finns några gränser för vad man kan sticka. Kan traditionella mönster kännas moderna? Och hur får man stickning att kännas läckert och... sexigt?
Vi har träffat Johanna Wallin och pratat stickning och hennes nya bok Sticka nordiska mönster. Lyssna på avsnittet i din app eller på bloggen nordknit.blogspot.com
Heléne har varit på Shetlandsöarna igen. Lyssna på avsnittet och glöm inte att läsa på bloggen; nordknit.blogspot.com!
Följ med när vi går på upptäcksfärd i Historiska museets arkiv och tittar på stickade fragment från 1600-talet och framåt. Det finns också ett par unika trästickor som kan vara de äldst bevarade i Sverige – med en upplagd stickning på.
Hej igen! Det är dags att summera sommarens stickande och blicka framåt mot hösten. Läs mer på bloggen nordknit.blogspot.com
I det här avsnittet svarar vi på era, och våra, frågor om allt mellan himmel och jord! Läs mer på bloggen nordknit.blogspot.com.
Vi har träffat advokat Mats Fogeman, specialiserad på immaterialrätt – stickmönsters upphovsrätt hör. Vad får man egentligen göra eller inte göra när det gäller stickmönster. Vi berättar om striden kring den norska Mariuströjan och pratar om ett garnföretag som ofta gör mönster som är snubblande lika andra mönster...
Det här avsnittet handlar om Elizabeth Zimmermann - den moderna stickningens moder och okrönta drottning.
I det här avsnittet pratar vi om alla fel vi stickat oss igenom. Med tanke på att vi båda stickat så många år fanns det en hel del missar att prata ut om och pinsamma och bekännelser att göra.
I det här avsnittet pratar vi sockor; hälar, tekniktips och historia. Äntligen!
Svenska spedetröjor och norska, danska och estniska nattröjor har gemensam "urtröja" som är bortåt 500 år gammal och med ett mystiskt ursprung. Några av svaren får du i detta avsnitt.
Vi har träffat den kända stickbloggaren Wendy D Johnson i Washington och pratat stickor, garn och sticktips med henne.
Podden fyller 1 år! I det här jubileumsavsnittet firar vi med att prata om stickning från A till Ö.
I det här avsnittet pratar vi om att klippa i sin stickning. Fördelar, nackdelar och många tips! Klipp till!
Ett fantastiskt fiberrikt avsnitt om allt från ull, alpacka, kashmir, angora, bomull, lin och hampa till (rys) akryl och polyester. Plus en tävling med fint garnpris!
Om de trendiga isländska oktröjorna, stickade av fantastisk isländsk ull. Men hur gamla är de egentligen och vem skapade den första?
Alla fantastiska Mysteriemössor som stickades över jul och nyår förde oss in på ämnet att sticka med färger. Så i det här avsnittet pratar vi både om parallellstickning och att kombinera färger i sin stickning.
Från oss till er... en slags julklapp till alla lyssnare i form av en en knitalong (eller parallellstickning, om man så vill). Över jul kommer delarna till Mysteriemössan att publiceras på bloggen www.nordknit.blogspot.com bit för bit. Välkommen att sticka med!
Varför har stickningen överlevt och alltid varit så populär i Norge, men inte i Sverige?Tone Skårdal Tobiassen och Ingun Grimstad Klepp förklarar varför och berättar om får, ull och spinnerier i Norge.
Nu kommer äntligen avsnittet med Erika Åberg! Mycket om får och ull. Jättemycket, faktiskt. Stickhistoria från Gotland! Det handlar också om Hermanna Stengård, tröjkällingar och svenska fårraser. Med mera!
I det här avsnittet pratar vi om sticktips & trix. Både tips som kom in från alla som var med i vår första tävling och några av våra egna favoriter. Dessutom; vad har hänt sen sist?
Hela intervjun med Mary Jane Mucklestone och Gudrun Johnston på engelska.
I det här avsnittet berättar vi om när vi träffade Mary Jane Mucklestone och Gudrun Johnston när de besökte Stockholm 9-11 oktober. Det blev mycket om traditionell stickning på Shetlandsöarna (yey!) och flerfärgsstickning och spetsstickning.
I det här avsnittet pratar vi om höstens nya stickböcker. Vi pratar om Ulla Engquists "Sticka - Detaljer som gör skillnad", Erika Åbergs "Sticka sjalar, halsdukar och lite till", Celia Dackenbergs "Sagornas stickbok", Vottelaugets "Eventyrvotter", Sidsel Höiviks "Vakker strikk", Lene Holme Samöe & Liv Sandvik Jakobsens "Kofteboken" och Viveka Overlands "Bohus stickning på nytt". Dessutom en tävling där man kan vinna en av böckerna!
Vi pratar med mästerstickaren Ivar Asplund och får honom att avslöja sina bästa tips och trix. Hur får tröjan en fin passform och hur håller man reda på 25 olika stickprojekt samtidigt?
I det här avsnittet har vi hamnat i Hälsingland och pratar om de fantastiska (!) Delsbotröjorna och dräktjackorna med nejlikemönster. från Ovanåker En av oss har besökt Skansens klädkammare och stått där i fem timmar och fotograferat stickade plagg i ett tillstånd av lätt extas.
I det här avsnittet pratar vi om ull- och lindagarna på Skansen, om att vårda och laga sitt ylle och om ett seriöst försök att börja sluta vara rädd för sitt garnlager.
I det här avsnittet berättar vi om när vi besökte den stora hantverksmarknaden i Riga i början av juni. Vi pratar också mycket om lettiska vantar. Boktips!
Vi berättar om Kate Davies, Ysolda Teague och Jared Flood
I det här avsnittet pratar vi om att sticka på sommarsemestern och på resa. Pratiska tips i massor och gamla kära anekdoter!
I det här avsnittet delar vi med oss nördiga tips om spetsstickning, bra och dåliga garner, favoritmönster och hur man stickar spets med pärlor – garanterat långsamt och krångligt!
I det här avsnittet pratar vi om aranstickning och mycket om flätstickning.
I det här avsnittet pratar vi om vad som gör oss inspirerade när vi stickar. Eller vad som inspirerar oss att sticka. Många muséer nämndes. Och Paul McCartney.
I det här avsnittet har vi valt ut tre böcker var ur våra stickbibliotek och pratar (mest) om dem.
I det här avsnittet pratar vi om Dala-Floda i Dalarna – en by där dräkterna sprakar extra mycket av färg och stickningen är krångligare än på många andra ställen i världen.
I det här avsnittet pratar vi (mest) om att sticka vantar.
I det här avsnittet pratar vi bara om att sticka mössor.
I det andra avsnittet pratar vi om stickning på Shetland och särskilt de mönster som förknippas med den lilla ön Fair Isle.
I det första avsnittet presenterar vi oss och pratar om hur vi lärde känna varandra. Resten av avsnittet ägnar vi åt vår stora idol stickdesignern Alice Starmore från Skottland.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.