För dig som är fritidsodlare och som vill gräva lite djupare i kompost och rabatter för att lära dig mer om odling. Här får du experttips, goda råd och en inblick i odlandets olika trender och möjligheter. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Magnus Gylje
The podcast Odla med P1 is created by Sveriges Radio. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Johannes odlar kallt, Henrik fixar sticklingar och Maj-Lis svarar på hur Andreas syrénhäck kan bli tätare.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Träd- och buskexperten Henrik Sjöman pratar sticklingar och visar hur de i Botaniska trädgården i Göteborg gör luftsticklingar direkt på trädet med hjälp av torv i en hård svart plastboll. Han går också igenom vad det är viktigt att tänka på när man vill föröka buskar och träd genom sticklingar och vilka sorter man typ inte kan misslyckas med.
Han uppmanar till att testa sig fram och ta hjälpa av kunniga personer med egen erfarenhet, i trädgårdsföreningar på kolonilotter och i grannskapet.
Johannes Wätterbäck, som driver bloggen och socialamediekontot Farbror Grön ihop med Theres Lundén, kallsår nästan allt. Grönsaker och sommarblommor sås i växthus eller pallkragar så tidigt som i januari och folk brukar höja på ögonbrynen när han berättar att han även odlar tomater kallt, i april. I år har han med lyckat resultat även sått paprika, gurka och vattenmelon kallt med hjälp av värmemattor och nästa år ska han testa att göra likadant med rotselleri, chili, kronärtskockor och aubergine.
- Lyckas jag med det är det inga växter som startar inomhus hos oss.
Växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor bland annat om mjöldagg på druvor. Har du en fråga? Skriv till [email protected]
Medverkande: Maj-Lis Pettersson, Henrik Sjöman och Johannes Wätterbäck
Programledare: Gustaf Klarin
Reporter och producent: Åsa Wistedt
Henrik Sjöman snackar om rosbuskar, Henrik Lange vill reglera parkslide och Maj-Lis Pettersson potatisbladmögel på tomat.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
”Det finns en ros för alla” - det är Henrik Sjömans devis. Han är träd- och buskexpert och menar att när det kommer till val av rosbuske gäller det att först vända blicken inåt och fråga sig ”hur mycket jobb är jag beredd att lägga ner på min ros?”.
Henrik Lange är handläggare på Naturvårdsverket och har jobbat med det förslag på reglering av 13 svenska problemarter som skickades in till regeringen i somras. Parkslide och släktingen jätteslide och hybriden hybridslide finns med på listan och myndighetens förslag är att införa spridningsförbud, att om växten växer för mycket eller står vid t.ex en gångväg eller vid vattendrag så ska den tas bort.
Att ta bort alla bestånd som finns idag skulle bli allt för kostsamt och myndigheten bedömer att det inte i dagsläget finns någon tillräckligt lämplig bekämpningsmetod och att risken då är att man istället råkar sprida växten ännu mer.
Henrik Lange berättar att de hoppas mycket på metoder som går ut på att värma upp rötterna eller hela marken runt beståndet och på så sätt ta död på växten, forskning pågår kring detta.
Naturvårdsverkets rekommendation är och kommer fortsätta vara: avstå från att bekämpa parkslide om den inte verkar sprida sig eller inte är ett problem för dig som har den på din mark.
Växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor.
Medverkande: Henrik Lange, Maj-Lis Pettersson och Henrik Sjöman
Programledare: Gustaf Klarin
Reporter och producent: Åsa Wistedt
Kimmo visar ett äpple som är knallrött inuti och Maj-Lis ger råd vid ovälkommen svampinvasion.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Frukt- och bärexperten Kimmo Rumpunen skär ett äpple mitt i tu och insidan som blottas är helt röd. Julröd tycker han själv beskriver färgen bäst. Det här är ett brittiskt äpple av sorten Rosette som har gott om de nyttiga färgämnena antocyander inte bara i skalet utan även i fruktköttet. Det pågår en hel del växtförädling och forskning runt om i världen för att ta fram frukt och grönt som innehåller mer av de här ämnena, som blålila tomater till exempel, för att vi ska få i oss mer nyttigheter via mat som vi redan är vana att äta.
Vill du höra mer om antocyaner, lyssna på Odla med P1 från 24 juli i år.
Växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson svarar på frågor om sköldlöss på krukväxter och vilda blåbär. Och så tipsar hon om vad som kan göras om gräsmattan och rabatten invaderas av svampar.
Har du en fråga? Skriv till [email protected]
Medverkande: Kimmo Rumpunen och Maj-Lis Pettersson
Programledare: Gustaf Klarin
Reporter och producent: Åsa Wistedt
Kimmo tipsar om bästa äppellagringen, Philipp slår ett slag för att äta ekollon och Maj-Lis ger råd vid tomatbekymmer.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ekollon, bokollon, cembratallfrön och turkhassel - det finns en massa nötter i trädgårdar, parker och i skogen som vi kan äta. Och det borde vi ta vara på mycket mer än vi gör idag tycker nötfantasten Philipp Weiss som odlar nötträd i Stjärnsund i Dalarna.
Frukt- och bärexperten Kimmo Rumpunen går igenom vad som är viktigt att tänka på för att behålla skördade äpplen färska och goda länge genom att tänka som proffsen.
Växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om tomater.
Har du en fråga? Hör av dig till [email protected]
Medverkande: Kimmo Rumpunen, Philipp Weiss, Maj-Lis Pettersson
Programledare: Gustaf Klarin
Reporter och producent: Åsa Wistedt
Tina om kunskapen som kan hålla blomsterlupinen i schack och om trädgårdsväxternas mördande konkurrens med kemiska vapen. Philipp odlar nötter i Dalarna och Maj-Lis svarar på aktuella odlingsfrågor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Philipp Weiss bor numera långt från barndomens tyska kastanjskogar men har skapat en egen nötträdsodling Puttmyra skogsträdgård i Stjärnsund och vill att fler ska få upp ögonen för odling av dess grödor.
Äkta valnöt, hjärtvalnöt, svart och grå valnöt samt hasselnötter och äkta kastanj borde kunna odlas i fler trädgårdar och parker runt om i landet, säger han.
Tina Westerlund om den hänsynslösa konkurrensen i trädgården som bara kan mildras om trädgårdsägaren vill värna den svage. Hon berättar också om hur växter använder kemisk krigföring för att få mer utrymme och om hur man kan försöka stävja den invasiva blomsterlupinens expansion.
Växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor. Har du en fråga? Hör av dig till [email protected]
Medverkande: Tina Westerlund, Philipp Weiss och Maj-Lis Pettersson
Programledare: Gustaf Klarin
Reportrar: Ulla de Verdier och Åsa Wistedt
Tina älskar vackra baljor med bönor i, Ewa och Sven klipper och formar sin trädgård och Maj-Lis svarar på frågor om gurka och squash.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Odla med P1's expert på fleråriga växter, Tina Westerlund, pratar om dekorativa baljväxter i rabatten, på balkonegn och på lotten. Hon ger råd om skötsel och förökning.
Ewa och Sven Wåhlin ser sin trädgård som ett konstnärligt projekt där former, material och färger skapar skönhet. Varje sommar öppnar de upp sin 1100 kvadratmeter stora trädgård, som de byggt upp under 30 år, för besökare. De gillar att formklippa, stamma upp och forma träd och buskar på oväntade sätt - de har sockertopps granar i pyramidform, stramt klippta buxbomhäckar, en fågel gjord av buxbom, en tujahäckplanta som blivit ett träd med stam och en boll av grönt längst upp och en svensk tall som är över 20 år men bara 1,50 m hög och ser ut som ett bonsaiträd.
Växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om gurka och squash. Har du en fråga? Skriv till oss på [email protected]
Medverkande: Tina Westerlund, Ewa Wåhlin, Sven Wåhlin och Maj-Lis Pettersson
Programledare: Gustaf Klarin
Reportrar: Åsa Wistedt och Ulla de Verdier
Ingela Jagne och Ulla de Verdier hälsar på hos snittblomsodlaren Suzanne Lindqvist i Jämtland, som odlar både ettåriga sommarblommor och perenna (fleråriga) blommor till sina buketter.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Suzanne och Ingela ger tips på lättodlade blommor att odla för att plocka, och Suzanne berättar om sin odling och visar hur hon skapar en bukett.
Sonja Miklaheim i Ransta utanför västmanländska Sala hade plantor över, samtidigt som hon behövde en del nya. Så hon startade ett permanent plantbyteri på gatan utanför sin tomt. Det ser ut som ett litet marknadsstånd, och fungerar alldeles utmärkt, säger hon.
Maj-Lis Pettersson har valt ut nya frågor att besvara, från några av er som lyssnar.
Medverkande: Suzanne Lindqvist, Sonja Miklaheim, Ingela Jagne och Maj-Lis Pettersson
Programledare: Ulla de Verdier
Reporter och producent: Åsa Wistedt
Annica Ideström odlar tomater med fjällutsikt i ett bågväxthus i Vålådalen i västra Jämtland.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ingela Jagne ger råd om tomatodling, om hur man får stadiga plantor och tillräckligt med ljus och näring - och magnesium. I Vålådalen, i mitten på juli, är ljuset definitivt inget problem...
På Elitplantstationen i Skåne jobbar man med att testa nya sorter av perenner, frukter och bär för att sen kunna producera friska härdiga plantor till plantskolor i Sverige och utomlands.
När Odla med P1's expert Kimmo Rumpunen hörde talas om den härdiga fikonbusken på Värmdö, som vi berättade om 10 juli, tyckte han att material från den borde skickas dit för att se om det skulle kunna vara något att odla på fler ställen. Elitplantstationens verksamhetsledare Robert Johansson berättar hur en sån process i så fall skulle gå till.
Växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor. Har du en fråga? Skriv till oss på [email protected]
Medverkande: Ingela Jagne, Annica Ideström, Robert Johansson, Kimmo Rumpunen och Maj-Lis Pettersson
Programledare: Ulla de Verdier
Reporter och producent: Åsa Wistedt
Kimmo slår ett slag för blåa bär, Inger pratar jordkällare och annan förvaring av det egenodlade och Maj-Lis svarar på lyssnarfrågor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I blåa och röda frukter och bär finns det nyttiga färgämnen, antocyaner, som är bra för vår hälsa. Odla med P1's expert Kimmo Rumpunen tipsar om hur du själv kan se till att få tillgång till mer blåa bär under året, på balkongen eller i rabatten.
Om man vill odla sin egen mat och bli självförsörjande så räcker det inte med att odla, man måste också kunna ta hand om skörden också, säger trädgårdshistorikern Inger Olausson. Många av de jord- och matkällare som förr var en självklarhet har byggts om eller används till något annat och i nya hus finns de ofta inte med.
Växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor. Har du en fråga? Skriv till oss på [email protected]
Medverkande: Inger Olausson, Kimmo Rumpunen och Maj-Lis Pettersson
Reporter: Gustaf Klarin och Ulla de Verdier
Programledare och producent: Åsa Wistedt
Kimmo vill se fler krusbär i på i svenska odlingar, Don hjälper husägare i Kalifornien att brandsäkra sina trädgårdar och Maj-Lis svarar på lyssnarfrågor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Don Bullard är brandchef i Woodside i Portola Valley, söder om San Francisco strax intill Sillicon Valley, han arbetar med att öka kunskapen hos invånarna om hur man undviker och förhindrar brand.
Folk måste vänja sej vid att husen inte längre kan vara inbäddade i grönska, i zonen 0 till 1,5 meter från fasaden bör det inte växa buskar, träd eller annan lättantänd växtlighet, säger Don.
Kimmo Rumpunen, expert på frukt- och bär, slår ett slag för krusbär. Det är ett lättodlat bär som går att odla både på friland och i kruka. Den amerikanska krusbärsmjöldaggen tog kål på jättemånga av de sorter som fanns fram till början av 1900-talet och sen dess har växtförädlare jobbat med att få fram sorter som är resistenta mot mjöldaggen och även har större bär.
Växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor, idag om kaprifol och vitlök. Har du en fråga? Skriv till oss: [email protected]
Medverkande: Don Bullard, Robert Young, Nancy Roche, Kimmo Rumpunen och Maj-Lis Pettersson
Reportrar: Gustaf Klarin och Ulla de Verdier
Programledare och producent: Åsa Wistedt
För 30 år sen satte Björn ett torkat fikon i jorden och nu dignar busken av frukt, Henrik vill bredda diskussionen om inhemskt och nytt och Maj-Lis pratar krussjuka.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Odla med P1's expert på träd och buskar, Henrik Sjöman, vill bredda frågan om inhemskt och nytt. I dagsläget är diskussionen ibland svartvit menar han och lyfter fram att det går att gynna inhemska växter och samtidigt ta in nytt för att komplettera.
För 25-30 år sen satte Björn Edstam på Värmdö frön från ett torkat julfikon i jorden och fick upp ett tiotal plantor. En av dem som fick ta del av plantorna är grannen Ingegerd Fernaeus, som nu har en stor buske med massor av frukt. Och det här - att en planta vuxit ur ett julfikon och sen klarar sig utomhus i den här delen av Sverige, och ger frukt, det är otroligt tycker Odlas expert Maj-Lis Pettersson.
Samma Maj-Lis svarar också på lyssnarfrågor, bland annat om krussjuka på persikoträd. Har du en fråga? Skriv till oss: [email protected]
Medverkande: Henrik Sjöman och Maj-Lis Pettersson
Programledare: Gustaf Klarin
Reporter, producent: Åsa Wistedt
Henrik Sjöman reser runt i världen på jakt efter träd som kan passa i svenska parker och trädgårdar. Och Maj-Lis Pettersson svarar på extra många lyssnarfrågor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kritiska röster höjs mot att utöka mångfalden i svenska trädgårdar med buskar och träd från avlägsna delar världen. Det finns risk att nykomlingarna sprider sej invasivt i naturen. Henrik Sjöman, på Botaniska trädgården i Göteborg, berättar hur han och hans kollegor arbetar för att sortera bort de arter som skulle kunna sprida sej i det vilda.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarnas odlingsfrågor, extra många denna gång.
Medverkande: Henrik Sjöman och Maj-Lis Pettersson
Programledare: Gustaf Klarin
Reporter, producent: Åsa Wistedt
Ingela berättar hur ljus och mörker styr vissa växters blomning. Sonja i Ransta utanför Sala har dragit igång sitt drömprojekt. Och Maj-Lis uppmanar till mer näring till tulpanerna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Odla med P1's expert Ingela Jagne går igenom hur dagslängden påverkar växters tendens att gå i blom och hur det går att tänka för att få ut det man vill.
Sonja Miklaheim i Ransta har i över 20 år haft en dröm om att odla med andra och nu är det verklighet. På en industritomt på andra sidan gatan har hon och maken anlagt en samodling, där den som vill får vara med och där privatpersoner och företag på bygden ställs upp med både material och tid.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor. Har du en fråga, mejla till oss på [email protected]
Programledare: Gustaf Klarin
Reporter och producent: Åsa Wistedt
Tina tipsar om bra vattenväxter, barnen Sander och Eden odlar vattenmeloner och Maj-Lis konstaterar att det är mycket häggspinnmal i år.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
På en innergård i Gubbängen i Stockholm odlar grannarna Eden Lagerqvist, 5 år, och Sander Waltå, 4 år, vattenmeloner, paprika och bönor i ett eget litet växthus där barnen själva bestämmer allt.
På gården finns också pallkragar, egen kompost, en liten hönsgård med tre hönor och ett stort växthus där de boende kan odla i egna lådor - något som ger både mat och social samvaro.
Odla med P1's perennexpert Tina Westerlund visar hur man delar en näckros och tipsar om blomvass och andra växter som gillar att stå med fötterna i vatten.
Växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson konstaterar att det är ett häggspinnmalår och tipsar om bekämpning av dessa.
Har du en fråga? Mejla oss på [email protected]
Programledare: Ulla de Verdier
Tekniker: Nisse Lundin
Reporter och producent: Åsa Wistedt
Margareta har luktat sig igenom Sveriges rosor, Henrik testar hur olika träd klarar väta och Maj-Lis tycker inte att vintergröna ska vara under rosbusken.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ett svenskt roskulturarv finns nu dokumenterat, från norr till söder har äldre kulturrosor kartlagts och det handlar om alltifrån DNA till rosornas kulturhistoria.
Programmet för odlad mångfald, Pom, har genom Rosuppropet och engagerade medarbetare landet runt genomfört fältinventeringar av rosor. Projektet har letts av Lars-Åke Gustavsson tillsammans med Henrik Morin. Många rosor beskrivs för allra första gången. Margareta von Rosen har varit med vid inventeringen och utvärderingen. En uppgift har varit att beskriva hur rosorna doftar.
Odla med P1's expert på buskar och träd, Henrik Sjöman, tar oss med till
SLU i Alnarp där växtförädlare planterat en mängd olika träd och buskar från hela världen för att se hur de klarar riktigt våta förhållanden och om de kan passa i svenska trädgårdar och parker i framtiden.
Växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om bland annat marktäckaren vintergröna, som hon inte tycker bör planteras under rosenbusken.
Har du en fråga? Mejla oss: [email protected]
Programledare: Gustaf Klarin
Producent: Åsa Wistedt
Henrik visar SLU's arbete med att ta fram nya tåligare träd, Kristinas trädgård blev hennes räddning och Maj-Lis uppmanar till reklamation.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Fler extremt varma och torra somrar är ett scenario som vi kan vänta oss i framtiden och på SLU i Alnarp har växtförädlare planterat en mängd olika torktåliga träd och buskar från hela världen för att se om de kan passa i svenska trädgårdar och parker.
Odla med P1's expert Henrik Sjöman berättar om tre av trädens strategier för att klara torra klimat - silverlinden som vänder sina blad upp och ner då den silvriga undersidan reflekterar solen bättre, prärieeken vars blad är ludna på undersidan vilket minskar risk för överhettning och kinesträdets blad som har torkanpassade cellväggar.
Ibland kan trädgårdsarbete vara en räddning, en väg ur ett mörker. Så har det varit för Kristina Vroland Nordstrand i Storvik utanför Sandviken som drabbades av utmattningssyndrom 2018. Långsamt har trädgården vuxit i takt med att hon blir friskare.
- Jag jobbar efter principen långsamt leder också framåt, om jag klarar 10 minuter om dagen så blir det länge på en hel vecka.
Växtskyddsexpert Maj-Lis Pettersson, som varje vecka svarar på lyssnarfrågor, uppmanar en lyssnare som hört av sig att reklamera ett päronträd som visar sig ha gallkvalster.
Har du en fråga? Hör av dig på [email protected]
Programledare: Gustaf Klarin
Producent: Åsa Wistedt
Ingela sätter selleri, Mathias och Lisa jobbar med kyrkogårdskompost och Maj-Lis svarar på frågor om timjan och mossa.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Odla med P1's expert Ingela Jagne har förodlat selleri inne sen februari och nu i slutet på maj planterar hon ut den i en djupbädd, både blekselleri (som också kallas bladselleri) och rotselleri. Selleri tar lång tid på sig och gillar värme och näringsrik jord.
I Uppsala kan fritidsodlare numera köpa kyrkogårdskompost. På en muromgärdad betongplatta vid Berthåga kyrkogård i utkanten av stan finns en stor komposteringsanläggning. Här samlas löv och kvistar in från stans kyrkogårdar i en jättelik kompost som sköts om av bland andra Mathias Carlsson och Lisa Gustavsson Flygt.
Växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om timjan och mossa, kaffesump och gurka som tappat livslusten.
Har du en fråga? Mejla oss: [email protected]
Programledare: Gustaf Klarin
Producent och reporter: Åsa Wistedt
Ingela gräver sig neråt, Linda odlar svamp i stock, Annie och Carin odlar potatis på olika sätt och Maj-Lis pratar om buddleja som dött av vårens väder.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Odla med P1's expert Ingela Jagne påbörjar en djupbädd, en odlingsyta som kräver ett och annat spadtag. Ingela gör sin en spade djup ungefär och där lägger hon först rens från perennrabatten, stänglar, kvistar och annat, och ovanpå det hästgödsel och kompost som hon sen krattar ihop.
Linda Holtby i Västerås berättar om hur hon odlat svamp i en stock och Annie Ventliger i Kalmar och Carin Sjölin i Luleå delar med sig av sina erfarenheter av att odla potatis i hink, i halm och i plastsäckar.
Växtskyddsexpert Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om olika buskar: buxbom som behöver mer näring, buddleja/fjärilsbuskar som dött av växlande värme under våren och tujor som drabbats av insektsangrepp.
Har du en fråga? Mejla oss: [email protected]
Programledare: Gustaf Klarin
Producent och reporter: Åsa Wistedt
Linda Holtby skördar svamp i klädkammaren, Kimmo Rumpunen slår ett slag för en rik trädgård för att hjälpa pollinerande insekter och Maj-Lis Pettersson pratar myror och mossa.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Odla med P1's expert på bär och frukter, Kimmo Rumpunen, förespråkar en rik trädgård för att stötta de livsviktiga pollinerarna, och på köpet få bättre, godare och större frukter och bär.
Humlor, bin och andra insekter gillar inte när det är för välstädat och behöver olika växter som kan ge dem nektar under hela säsongen.
Linda Holtby, författare bakom boken Den lilla farmen i stan, berättar hur hon odlar svamp i en gammal klädkammare. Hon har med framgång testat att använda färdiga svamp-kit för att få egna champinjoner men tycker det är ännu roligare att odla ostronskivling från mycel till färdig svamp - i kaffesump.
Växtskyddsexpert Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor bland annat om envisa myror i växthus och ett litet plommonträd som har det för varmt inne. Har du en fråga? Mejla oss: [email protected]
Programledare: Gustaf Klarin
Producent och reporter: Åsa Wistedt
Annelie i Sandviken får handfast hjälp i trädgården av grönsaksodlaren Jack, Fredrik berättar hur man tar fram nya potatissorter och Maj-Lis pratar kylskador.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Anneli Walfridsson i Åsunda utanför Sandviken är en av deltagarna i det nystartade projektet Odlings-pt (personlig tränare i odling) som Studiefrämjandet Mitt och Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning ligger bakom.
Det går ut på att få fler i Sandviken, Hofors och Ockelbo kommuner att våga börja odla ätbart, utveckla det man redan har eller finlira på högre nivå. Varje deltagare blir sammankopplad med en personlig tränare i odling, professionell lokala odlare, som hjälper till med planering, handfasta råd och hembesök.
Jack Hicks som hjälper Anneli är grönsaksodlare i Sandviken och hans och Annelis mål är att få till bättre bevattning, välja rätt platser på tomten och justera gödslingen
Fredrik Reslow jobbar som växtförädlare på SLU i Alnarp och han jobbar med att ta fram en helt ny svensk potatissort - mer tålig mot skadegörare och härdigare i kallare klimat.
Han berättar om växtförädlarens enträgna jobb att ta fram nya bättre sorter, där utseende är av största vikt.
Växtskyddsexpert Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor bland annat om tjältorka som drabbat rhododendron.
Har du en fråga? Mejla oss: [email protected]
Programledare: Gustaf Klarin
Producent och reporter: Åsa Wistedt
Dahliafantasten Malin väcker sina knölar från vintervilan, Tina berättar hur hon tänker vid perennköp och Maj-Lis pratar om fröns kvalité.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Malin Fröling i Uppsala älskar, sköter och gullar med sina 300 dahlior året om. När Odla med P1 är där är hon igång med att väcka dem till liv efter vinterns vila i jordkällaren.
Odlas expert på fleråriga växter, Tina Westerlund, guidar i blomsterhandeln och berättar vad hon tittar efter när hon köper perenner.
Växtskyddsexpert Maj-Lis Pettersson pratar om fruktträdskräfta och om att det är kvalitén på frön som avgör hur det går och inte åldern.
Har du en fråga till henne? Mejla oss: [email protected]
Programledare: Gustaf Klarin
Producent och reporter: Åsa Wistedt
Tina Westerlund botaniserar i hav av scillor, Maj-Lis Pettersson pratar öronvivlar och varför kan pyralider inte bara förbjudas?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den här tiden på året sprider scillor ut sig som blåa mattor på vissa ställen, uppskattade av både människor och pollinatörer. Odlas expert på perenner Tina Westerlund berättar om dessa rara lökväxter, tidiga källor till näring för pollinatörer och uppskattade av fritidsodlare. Hon berättar vad de har för ursprung och också att det finns de som är oroliga för att de blåblommiga mattorna ska sprida sig från trädgårdar ut i naturen och ta över för mycket.
Kemikalieinspektionen har skärpt en del av reglerna för böndernas användning av giftiga pyralider, så att risken minskar för att de ska sprida sej till fritidsodlingen. I flera år har rester av bekämpningsmedel från jordbruket drabbat fritidsodlare genom växtnäring och djurgödsel. Pyraliderna används för att döda vissa växter, men de är inte farliga för människor och djur, säger Sara Furuhagen, ekotoxikolog på Kemikalieinspektionen.
Växtskyddsexpert Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om mjöldagg på aster och öronvivlar på ligusterhäck.
Har du en fråga? Mejla oss: [email protected]
Programledare: Gustaf Klarin
Producent och reporter: Åsa Wistedt
Anna-Karin och Kjell har träd i massor i sin trädgård, Maj-Lis berättar hur ska man tänka kring lavar på träd och Henrik lyfter fram träd och buskar med vackra stammar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Anna-Karin och Kjell Silver kan inte riktigt sluta - de samlar på träd!
I sin (och lite i grannens) trädgård har de planterat träd efter träd efter träd - mest för att de är nyfikna på dem, och hur de ska klara sig och utvecklas i trädgården i Vendel i Norduppland.
Men alltihopa började med att de var, och är, hängivna svampplockare och fascinerades av samspelet mellan träd och svamp.
Odla med P1's expert på träd och buskar, Henrik Sjöman, lyfter fram betydelsen av vackra stammar och tipsar om cinnober rhododendron som har rosaröd stam, himalayabjörk med sin dramatiska flagnande vita bark och japansk skenkamelia med en mosaik av olika färger på stammen.
Växtskyddsexpert Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor och hittar något allvarligt. Kim har mejlat [email protected] om en ros och Maj-Lis konstaterar att den fått en svamp som hon, under sina 40 år i branschen, aldrig sett - Leptosphaeria coniothyrium. Och rådet är att ta bort rosen helt och bränna resterna.
Programledare: Gustaf Klarin
Reporter: Ulla de Verdier
Producent: Åsa Wistedt
Odla med P1's expert på buskar och träd, Henrik Sjöman, är i flyttartagen och flyttar en praktspirea med hjälp av en gammal matta.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Buskar och träd kan flyttas från att de tappat sina löv på hösten fram tills de sätter igång igen på våren, förutsatt att det inte är tjäle i marken. Henrik visar och berättar hur det görs på bästa sätt och går igenom den livsvikitiga eftervården av växten som fått ny plats. Han berättar också om rotbeskärning, ett förberedande steg för att kunna flytta större buskar och träd.
Ida Schmidt I Blekinge gick mot strömmen då hon i början av 1900-talet startade Agdatorps trädgårdsskola för kvinnor, att jobba med trädgård ansågs nämligen inte vara för kvinnor. Trädgårdshistorikern Boel Nordgren har grävt djupare och hittat odlingsdagböcker från eleverna bland annat.
Växtskyddsexpert Maj-Lis Pettersson svarar på frågor om sorgmygg och öronvivel bland annat, för att bli av med dem rekommenderas nematoder, biologisk bekämpning.
Har du en fråga? Mejla till [email protected]
Programledare: Gustaf Klarin
Producent och reporter: Åsa Wistedt
Fritidsodlingens riksorganisation har fått in hundratals vittnesmål från fritidsodlare om hur rester av ogräsmedel från lantbruket i organisk växtnäring och djurgödsel förstört plantor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
För några år sen upptäcktes att det fanns rester av bekämpningsmedel från lantbruket i organisk växtnäring och djurgödsel, så kallade pyralider. Växter som tomater, bönor, paprika och potatis är extra känsliga för det och tusentals växter har förstörts.
Det var journalisten och författaren Lena Israelsson som larmade om detta först och sen har bland andra FOR, Fritidsodlingens riksorganisation, jobbat med frågan på olika sätt, samlat in vittnesmål, testat olika produkter och skrivit tre rapporter. Ulf Nilsson, en av dem som jobbar mest med det, berättar om läget just nu.
Odla med P1's expert Ingela Jagne tar fram pluggbrätten, frön och jord och tar sig ann förodling av luktärtor. Många sommarblommor och grönsaker mår bra av att få starta inne, Ingela berättar hur du går till väga och vad som är bra att tänka på.
Växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor, bland annat om idogt duschande av krukväxter för att bli av med trips.
Skicka din fråga till [email protected].
Programledare: Gustaf Klarin
Producent och reporter: Åsa Wistedt
I säsongspremiären gör Ingela Jagne en varmbänk - en odlingsbädd med gödsel och halm som ger värme i kylan för den som vill börja odla tidigt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Odla med P1's expert Ingela Jagne berättar hur du kan komma igång tidigt på säsongen med en varmbänk där hästbajs och halm skapar go värme för växterna när temperaturen utomhus är låg.
Maj-Lis Pettersson är också hon tillbaka och svarar på lyssnarfrågor, om svavelbehandling mot mjöldagg och gallkvalster på vinranka bland annat.
Har du en fråga? Mejla den till [email protected].
Och för att skapa lite sommarkänsla och inspiration för varmare tider får du höra när vi besökte Anna Hermanssons balkong i Linköping förra sommaren. Hon njuter dagligen av de jordgubbar och hallon som hon odlar där. Odla med P1's expert Kimmo Rumpunen ger tips om vilka fler bär som passar på balkong.
Tina slår ett slag för att föröka perenner med egna frön och Benjamin och Madelaine är sålda på mikroodling.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Att ta vara på de frön som finns på de fleråriga växterna i rabatten, på kolonilotten, på balkongen (din egen eller grannens/kompisens) är ett hållbart sätt att utöka planteringarna.
Det finns en stor variation av frön - de som vill ha ljus, de som inte vill ha det, de som ska sås färska och de som behöver torka och vila. När ska de plockas, hur ska de förvaras och när ska de i jorden? Odlas expert på förökning, Tina Westerlund, guidar i hur du ska göra och vad som är viktigt att veta.
Benjamin Ervin och Madelaine Sundell flyttade från storstan till norduppland för två år sen och började med mikroodling. Och vad innebär det då? Jo helt enkelt att skörda grönsaker innan de vuxit färdigt, när de små spröda och fulla av smak.
De började smått och nu har deras odlingar växt i dubbel bemärkelse och de säljer sina små grödor till affärer och restauranger, bland annat ärtskott, solrosskott med spänstig stjälk och två gröna krispiga lite tjocka blad, spensliga broccoliskott, senapskål och rädisskott med rosa-lila stjälkar.
Maj-Lis Pettersson svarar på varför Maria lönn har vita fläckar på bladen och hur Monica ska ta hand om vinplantorna som grott under rabarbern.
Hösten är en bra tid att dela och föröka vissa perenner, Tina Westerlund delar funkia nu men låter prydnadsgräset vara.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hösten är en tid att blicka framåt i trädgården, på kolonilotten och i balkonglådorna, Vilka av de fleråriga växterna går att dela och föröka nu och vilka är det bättre att vänta med? Finns det några plantor som med fördel kan sättas i jorden redan nu?
Odla med P1's expert Tina Westerlund går igenom vad som är viktigt att tänka på, vilka perenner som klarar höstdelning och hur du går till väga.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om möss som stjäl bär från Annas bärhäggmispel, varför Pias vinröda spirea fått några gröna kvistar och varför Karins päron har knutar.
Kerstin ökar den biologiska mångfalden vid torpet i Sundsvall med frön från blommor i närheten. Och Kimmo pratar plommon.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Bär- och fruktexperten Kimmo Rumpunen tar sig ann plommon och berättar vilka sorter som passar bäst i olika delar av landet och vad som är viktigt att tänka på.
Kerstin Stickler vill ha en blomstrande äng vid sitt torp i byn Björkön utanför Sundsvall och för att få till det samlar hon frön från naturen och sår ut.
Att så frön hämtade från naturen är ett sätt att öka den biologiska mångfalden, det är gratis och miljövänligt och passar ofta våra pollinatörer bättre. Men det finns en del att tänka på, som att inte plocka fridlysta växter (listan på alla finns här), plocka lagom och ta inte frön från invasiva arter. Fler tips hittar du här.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor.
Både lyssnarfrågor och reportage, om odling i trädgård, på kolonilott och balkong.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Odlas expert Kimmo Rumpunen berättar om havtorn, en torktålig växt som funnits här i Norden långt innan vi fanns här och vars feta bär är rika på allehanda vitaminer och nyttigheter.
Familjen Ventlinger i Kalmar har haft sin villaträdgård i fyra år och i början odlade de bara tomater, det blev så många att tvillingarna Ella och Mira lekte med dem som kulor. Sen dess har odlingarna växt och utvecklats och nu finns rosor, snittblommor, björnbär, kryddor, potatis, pak choi och en massa annat. Filosofin är att testa sig fram och att alltid låta barnen vara med.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om häckar och de problem som finns med dem.
Ingela Jagne tar sig ann sommarblomman zinnian - en ettåring som älskar sol och som älskas av både människor, pollinatörer och sniglar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Odla med P1's expert Ingela Jagne ger tips om hur du lyckas med zinnia, en färgstark korgblommig växt med rötter i Nord-, Central- och Sydamerika som är uppkallad efter den tyske botanisten Johann Gottfried Zinn.
I vår miniserie om att vårda och återskapa en gammal trädgård återvänder vi till Ann-Charlotte Heimers morföräldrars trädgård i Dalarna. Att lista ut vilka växter som funnits i en trädgård är ett detektivarbete, där man får leta spår på flera håll. Och spåren är inte alltid helt lätta att hitta eftersom även växter som är fleråriga inte står lika länge som hus t.ex., säger trädgårdsantikvarien André Strömqvist.
Maj-Lis Pettersson svarar på frågor som vi fått till [email protected] och på sociala medier där vi heter Odla med P1.
Vår expert Ingela Jagne pratar om utmaningar och fördelar med att odla i lite bistrare klimat.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Odla med P1 fick ett mejl från Maria, med rötter i Halland och nu boende i Åre, som undrar hur hon ska tänka med sina odlingar i zon 6-8.
Ingela Jagne tipsar om vikten av att välja rätt läge och sorter och tipsar om hur det går att förlänga säsongen med förodling, växthus, odlingstunnel och upphöjda bäddar. Hon poängterar också fördelarna med att driva upp sina grönsaker, träd och blommor i norr?- mera solljus under sommaren och färre skadegörare.
Att vara i en gammal trädgård är som att göra en resa i tiden. Men hur tar man hand om den? Trädgårdsantikvarien André Strömqvist har skrivit en handbok om det och Ulla de Verdier träffar honom i Ann-Charlotte Heimers mormor och morfars trädgård i Dalarna. Den vårdar hon ömt och visar bland annat den ros som alltid skulle finnas med på mormoderns födelsedagsbricka.
Maj-Lis Pettersson svarar på frågor om baggar på stockrosor och bruna blad på måbärshäck.
Granar var populära i svenska trädgårdar på 1980-talet, och Henrik Sjöman tror att granarnas popularitet nu åter håller på att växa.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Granar kan växa upp till stora koner som kan pryda trädgården både sommar och vinter. Men det finns granar som naturligt i skogen drabbas av mutationer, genförändringar, som gör att de kan anta en massa olika former, till exempel klotformade, fågelboformade eller med hängande slappa grenar. De kan också bli väldigt små, kallas då för dvärgbarr. Många mutationer i naturen har tagits om hand av människor och det finns ett stort utbud av muterade granar i handeln som också passar den lilla trädgården eller till och med balkongen.
Maj-Lis Pettersson svarar på extra många lyssnarfrågor, bland annat om värmeförstörda vinbär och krusbär, kinesisk en som ger päron rostsvamp och rådjursskadade tujor.
Rödbladiga mutationer av buskar och träd dör i det vilda men kan överleva i trädgården, och i Skåne odlas saffranskrokus kommersiellt
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ibland sker genetisk felprogrammering spontant ute i naturen som kan leda till att växter får röda blad istället för gröna. De rödbladiga överlever sällan i det vilda, men i trädgården kan de få en fristad.
Och kombinationer av rödbladiga buskar och träd kan bli en viktig del av uttrycket i en trädgård. Henrik Sjöman visar rödbladigt i Alnarpsparken, Sveriges Lantbruksuniversitet.
Saffran brukar kallas världens dyraste krydda. Vi besöker en märkvärdig odling av saffranskrokus i Skåne.
Hela programmet utspelar sej förövrigt i Skåne. Gustaf Klarin är programledare.
Rätt växt på rätt plats! Fetbladsväxter (Sedumsläktet) trivs i gassande sol, och förlåter bortglömd vattning.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Tina Westerlund tipsar om tacksamma fetbladsväxter, bland annat fetknoppar och taklök. I närbild ser blommorna ut som stjärnor och aliens, på håll väver växterna mattor rika på färgnyanser i rött och grönt.
Balkongodlaren Karin Lindström har sin oas på en balkong i centrala Stockholm. Här odlar och skördar hon mat från mars till nyår. Hon odlar tätt och byter växter i krukorna under säsongen. Åsa var där när det var byte på gång i krukorna.
Maj-Lis Pettersson svarar på aktuella lyssnarfrågor.
Men många tistlar är otroligt vackra att ha i rabatten, och älskas av fjärilar och bin. Tina Westerlund tipsar om odlingsvärda tistlar, som man, kanske till skillnad från åkertisteln, gärna vill ha fler av.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I höstas skärptes reglerna kring vilka växtskyddsmedel som får användas, för att bli av med löss, ogräs, sniglar och annat ovälkommet. Anledningen till skärpningen är att riskerna hälsa och miljö ska minskas. Liv Åkerblom Espeby, som är rådgivare på Kemikalieinspektionen, berättar vad som får användas och inte. Mer går att läsa här
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor, bland annat om fläckar på vitlöks- och rosblad och om bra päronsorter, inskickade till [email protected] eller på våra sociala medier. Det går också utmärkt att skicka frågan till Odla med P1, Sveriges Radio, Box 1552, 751 45 Uppsala.
I Åke Truedssons trädgård i Vellinge finns flera sorters vindruvor. Han och växtförädlare Kimmo Rumpunen berättar hur vinrankorna vill ha det och vilka sorter som klarar vårt klimat.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
"Tomatkungen" Åke Truedsson kan en hel del om vindruvor också, han har odlat dem länge hemma i Vellinge, och tillsammans med Odla med P1's expert Kimmo Rumpunen reder han ut vilka sorter som klarar sig bäst och vad de behöver för att växa sig starka.
Trädgårdshistoriker Inger Olausson berättar om när plastvävar dök upp inom odlingen. Under en stor del av 1900-talet använde trädgårdsmästarna så kallade drivbänkar för att hålla skadedjur borta och skapa bra mikroklimat för grönsakerna. Drivbänkarna var liggande träramar med en och en halv meter stora glasrutor ovanpå. De var tunga och de var sköra. Men så mot slutet av århundradet kom ett ett lätt alternativ. Vävar av plast.
Maj-Lis Pettersson svarar på frågor vissnande grenar på äppelträd och lupiner.
Frukt- och bärexperten Kimmo Rumpunen berättar hur du lyckas med björnbären.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Björnbär kräver mycket värme och sol men annars är de lättodlade och lätta att föröka berättar Kimmo. Han tipsar olika sorter och hur de trivs bäst.
All plast vi använder idag, inte minst inom fritidsodlingen, ställer till allehanda problem men när den först kom var det närmast en revolution. Och det var i blomkrukan som plasten först gjorde sin entré på bred front inom odlingen. Trädgårdshistorikern Inger Olausson berättar om vetenskapliga granskningar vid Exprimentalfältet, kritik mot de skrikiga färgerna och hur plastkrukan gjorde odlandet enklare.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor.
Odla med P1:s expert Ingela Jagne tar sig ann dillsläktingen fänkål, en växt som använts i mat och bak länge.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
För att fänkålen ska kunna användas som grönsak finns en del att tänka på berättar Ingela - förodla inne, sätt inte ut dem för tidigt och var försiktig med rötterna när du planterar ut dem.
Elisabeth Ögren, rådgivare i ekologisk grönsaksodling, tipsar om gröngödsling som också gynnar nyttodjur. Gröngödsling är när man sår växter som sedan myllas ner direkt på växtplatsen. Genom att välja rätt växter kan det här också göra att blomflugor och andra nyttoinsekter gynnas. Elisabeths tips är att odla luddvicker, bovete, perserklöver och blodklöver.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor – bland annat om plommonträd med bruna blad och vit väv på orkidé.
Mårten Markne har sina bin i andras trädgårdar, bland annat hos Ulla Holm i Uppsala som gillar att ha tusentals hyresgäster i sin trädgård.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Bikuporna i Ulla Holms trädgård är inte hennes utan tillhör Mårten Markne, en trädgårdslös biodlare som för några år sen kom på att han kanske kunde ha sina kupor i andras trädgårdar. Efter en fråga på sociala medier fick han napp och har nu nio bisamhällen i fem olika trädgårdar.
Odla med P1:s expert Ingela Jagne går igenom vad jord och torv egentligen består av. Hon ger också tips för hur trädgårdsägare, kolonilottsfantaster och balkongodlare kan förbättra sin jord. 'Gräv där du står' och 'all jord går att förbättra' är hennes ledord.
Maj-Lis Pettersson svarar på frågor om håliga blad på ligusterhäck och svampig jord.
Fler och fler odlar snittblommor i Sverige, en av dem är Malin Wedrén som tipsar om att satsa på olika sorter för att lyckas.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
De senaste åren har en ny våg av snittblomsodlingar vuxit upp i Sverige. En av dem är Svartbäckens trädgård utanför Enköping som drivs av Malin Wedrén och hennes sambo. Malin tipsar också om hur du lyckas själv med snittblommorna.
Träd- och buskexperten Henrik Sjöman slår ett slag för att göra trädgården godare och finare med växter från andra delar av världen. Genom att plantera in växter som inte är inhemska ökar den biologiska mångfalden och det kan pollinatörer, fåglar och människor dra nytta av både tidigare på våren och senare på hösten, berättar Henrik Sjöman.
Maj-Lis Pettersson svarar på frågor om tjältorka på lagerhägg, sorkskadat äppelträd och röda fläckar på spindellilja.
Per Modig i Skåne har stora fält med linser men säger att de går att odla i pallkragar också och det finns goda förutsättningar att odla mer linser i Sverige.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Träd- och buskexperten Henrik Sjöman pratar om ekar i alla storlekar, från den lilla lilla utväxten från ekollonet som man kan ha inne i en liten vas till majestätiska ekåldringar som skänker skugga i generationer.
Maj-Lis Pettersson svarar på frågor om ogräs i hallonlandet och envisa fräken.
Tina Westerlund, en av Odla med P1:s experter, berättar om rams och liljekonvalj vars vita små klockor hänger på böjda stänglar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
På gymnasiesärskolan på Högbergsskolan har de odling och plantering på schemat. Hör om hur de sår morötter, solros och basketkorgar(!) .
Maj-Lis Pettersson svarar på frågor om pyralidskadade tomatplantor och äppelträd som sjunger på sista versen.
Tina Westerlund, en av Odla med P1s experter, berättar om en illaluktande monark - den maffiga lökväxten kejsarkrona.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Spyflugan är en dold hjälte, den är en också en flitig pollinatör, liksom humlor och bin. Insektskännaren Mattias Forshage sjunger flugans lov.
Maj-Lis Pettersson svarar på frågor om barkfläcksjuka på rosor och myror i vinbärsbuskarna.
I Ukraina är penséer mammornas egen blomma. Valentyna, som är en av dem som flytt kriget där, berättar om sin trädgård med rosor, vindruvor och mycket annat....
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kimmo Rumpunen förklarar hur du lyckas med rabarber, från förökning till skörd.
Maj-Lis Pettersson svarar på frågor om lavendel och om äpplet Ingrid Marie.
Ett äppelträd man köper består av två individer - en grundstam och en överdel. Grundstammen bestämmer hur starkväxande trädet blir. Det behöver man ha koll på, säger fruktträdsspecialisten Kimmo Rumpunen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Emil Nilsson och hans sambo har återskapat en blommande hagmark. Många villor byggs på tidigare betesmarker, och med rätt skötsel går det att få tillbaka blommor som gullviva, tjärblomster, buskviol och backsippa.
Lyssnarfrågorna som Maj-Lis Pettersson besvarar den här veckan handlar bland annat om körsbär och sparrisodling.
Gurka är en tacksam växt att odla. Odla med P1-experten Ingela Jagne tipsar om hur du undviker att plantorna drabbas av rothalsröta och andra gurkproblem.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Trädgårdsexpert Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om häxringar och fläkskador.
Permakultur Uppsala odlar självförtroende. De är ett socialt företag för personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.
Guldazalean tål att gås in i, och doftar bedövande gott när den blommar. Henrik Sjöman tipsar om azaleor och hur man får dem att trivas.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Agneta Magnusson är ärtexpert, särskilt när det gäller gamla svenska kultursorter. Hon berättar om de viktiga gråärterna, som odlats i många hundra år, och om blåärter, vars skidor är vackert blålila.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om citronträd och kamelia.
Både lyssnarfrågor och reportage, om odling i trädgård, på kolonilott och balkong.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Mominur Rahman odlar så det väller över kanterna på hans odlingslott i Uppsala. En favorit är kurbits - en viktig gröda i det bengaliska köket.
Ingela Jagne ordnar en liten kompostskola för Gustaf. Och Ulla är i Maj-Lis trädgård för att nya lyssnarfrågor ska få svar, bland annat hur man kan bli av med sorgmyggor i blomkrukor och förodlingar.
Pyralidskandalen, där tomater och andra växter skadades av ogräsbekämpningsmedel, är inte över.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Pyralider, som används i ogräsbekämpningsmedel, har hittats både i vegetabilisk organisk växtnäring och i organisk gödsel, och på Pungpinans koloniområde i Stockholm drabbades 50 odlare som använt den hästgödsel föreningen fått. Koloniträdgårdsförbundet och andra inom fritidsodlingsrörelsen kräver pyralidstopp, och Ulf Nilsson på Fritidsodlarnas Riksorganisation, som skrivit en ny rapport om läget, ger råd vad man som fritidsodlare kan göra.
Tänk, vilken dröm - att skapa sig ett ätbart skogsbryn... Henrik Sjöman visar hur man kan göra.
Maj-Lis Pettersson har redan en hög med lyssnarfrågor att besvara. Mossa i gräsmatta och bekämpning av parkslide, lär hon hinna med den här veckan.
Härligt att höras igen!
Ulla och Gustaf
Stenkyndeln blommar fortfarande med sina ljust blå blommor, som lockar humlor och bin till rabatten. Och flera astrar har fortfarande sin blomning framför sig.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Tina Westerlund berättar om långblommare och senblommare, och sånt som går att göra nu i perennrabatterna.
Maj-Lis Pettersson svarar på fler lyssnarfrågor än vanligt, för att det är säsongsavslutning och fler ska hinna få svar på sina trädgårdsfunderingar och hjälp med odlingsproblem.
Kimmo Rumpunen berättar hur man tar reda på om ett äpple är plockmoget.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Gustaf lär sig också bygga en mulmholk till glädje åt skalbaggar och andra småkryp.
Och Maj-Lis Pettersson svarar på utvalda lyssnarfrågor, denna vecka om torr brunröta på tomater och om att kompostera direkt på odlingslanden.
Hur du skapar en trädgård som är vacker alla årstider. Och hur du genom att ha mer blommor i din trädgård kan få hjälp mot sniglar, ogräs och bladlöss.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Maj-Lis Pettersson svarar på nya frågor från lyssnare.
Henrik Sjöman tar med Gustaf till en plats där de ska anlägga en ny skogspark, och berättar hur träden samspelar när de växer upp.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Henrik berättar också vad man kan göra när man har förvuxna träd på tomten.
Anki Wenster besöker Tjolöhoms slott nära Kungsbacka, och ser hur den brittiska Arts and Crafts-rörelsen, som inspirerades av naturens mönster, påverkat trädgårdsestetiken.
Och Maj-Lis Pettersson har fått nya lyssnarfrågor att bita i.
Ingela Jagne berättar om olika dahliatyper och om hur du får dem att trivas. Gustaf har träffat "daggmaskprofessorn" Jan Lagerlöf, för att höra om hur bekämpningsmedel och grävning påverkar daggmaskarna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor.
Rester av bekämpningsmedel i halter som kan skada tomatplantor har nu hittats i pelleterad hönsgödsel och även i kogödsel i säck, berättar Ulf NIlsson på Fritidsodlarnas riksorganisation.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Maj-Lis Pettersson svarar på nya lyssnarfrågor.
Inte bara gul och röd... Ingela Jagne berättar om olika sorters lök, och vad purjolöken vill ha för att växa bra.
Om man inte blev så blå skulle blåbär vara godare ändå, säger Harald Blåtand i Lennart Hellsings vers. De odlade amerikanska blåbären är - än så länge - ljusa inuti, men växtförädling pågår.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kimmo Rumpunen berättar om amerikanska blåbär, där utvecklingen går mot allt fler olika sorter och smaker.
Maria Palmqvist har en diskbänk med en vattenslang ute vid köksträdgården, så hon kan spola av jorden från grönsakerna direkt.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor - bland annat om dill som vissnar.
Lokförare Bergfälts jätteärt har fått en hausse bland fritidsodlare. Många tycker att svarta vinbär smakar för surt, men nu kommer mindre sura svarta vinbär.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Motståndskraft mot de virus som sprids med gallkvalster är också en del i förädlingsarbetet för svarta vinbär, berättar Kimmo Rumpunen. Han tipsar också om att beskära svartvinbärsbuskarna ordentligt. De ger mest bär på andraårsskotten.
Lokförarärten har baljor på ett par decimeter, som är saftiga och söta. Agneta Magnusson, ålderman i ärtskrået i fröodlarföreningen Sesam, berättar om hur denna delikatess räddades till eftervärlden, och hur man själv bäst tar frön av sina ärter.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor - bland annat om när det är lagom att skörda potatis.
Många gillar kål. Sniglar, kålfjärilslarver, kålflugor och andra vill vara med och dela på skörden. Men om man vill ha den själv.....?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ingela Jagne tipsar om sorter och odlingsmetoder för en lyckad kålskörd. Många sorter går utmärkt att så nu på sommaren.
Anki Wenster har vandrat runt på en kyrkogård tillsammans med Monica Sandberg som är landskapsarkitekt baserad i Lund. Hon planerar framtidens kyrkogårdar runtom i Sverige och fick arkitekturpris för Norra kyrkogården i Visby nyligen. Hon försöker möta människors behov och önskan om en plats att sörja på som rymmer natur, biologisk mångfald, vatten och kulturella perspektiv i planeringen.
Maj-Lis Pettersson har denna vecka valt ut tre nya lyssnarfrågor, som hon besvarar.
Jordgubbar som räcker längre och mikrolivet i jorden, som gör att dina växter frodas.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programmet sänds från en jordgubbsodling utanför Östersund. Ingela Jagne berättar hur man kan maximera jordgubbssäsongen, och slippa glupska skadegörare.
Anki Wensters reportage handlar om svampar och andra organismer som får odlingsjorden att må bra, framförallt det samarbete mellan svampar och rötter som kallas mykorrhiza.
Maj-Lis Pettersson har valt ut tre lyssnarfrågor, som hon besvarar.
Vikten av att ta bättre vara på regnvatten i trädgårdar och odlingslotter har mer och mer uppmärksammats. Eva Mathiasson visar hur det kan göras på smarta sätt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Henrik Sjöman presenterar enar som sticks, och som inte sticks. Både i en stor och i en liten trädgård kan enar ge vintergrönska och karaktär. Och också en torktålig och lugn fond bakom färggranna blommor. Men det är skillnad på enar och enar...
Anki Wenster har gjort reportaget om vattenhushållning i trädgård, och Maj-Lis Pettersson har plockat fram tre nya frågor ur veckans mejl- och brevskörd.
Lena Israelsson är trädgårdsjournalist och älskar att vara på sin kolonilott. Men de senaste åren har hon varit upptagen med bekämpningsmedelsrester och andra trädgårdskonsumentproblem.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Olvon är buskar som har en air av mystik runt sig, och flera av arterna doftar helt ljuvligt när de blommar. Många har också vackra röda bär på hösten - om än giftiga. Henrik Sjöman visar och berättar om skogsolvon, parkolvon, kejsarolvon och andra odlingsvärda olvon.
Maj-Lis Pettersson har valt ut nya lyssnarfrågor att besvara.
Björk är midsommarträdet framför andra. Men det finns fler björkar än de inhemska. Henrik Sjöman ger tips och odlingsråd för björk i trädgård.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
För 100 år sedan bildades Sveriges Koloniträdgårdsförbund. Trädgårdsjournalisten Ulrika Flodin Furås berättar om skillnader - och likheter - mellan kolonilotter nu och då.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om sådant som händer i trädgårdar och köksväxtland just nu.
Storbladiga perenner (fleråriga prydnadsväxter) trivs oftast i skugga. De kan bli både spännande och rogivande inslag i en trädgård.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det ser ut att bli ett snigelår i år. Den spanska skogssnigeln, som i folkmun brukar få heta mördarsnigeln, har haft en gynnsam start på årets säsong. Sveriges ledande snigelexpert, Ted von Proschwitz, ger rådet att använda flera bekämpningsmetoder, och att klippa till (eller hugga med en spade) nu på försommaren, för att kunna få ner antalet sniglar.
Lena Israelsson var den som drev på mest, när ekologisk växtnäring med sockerbetsresten vinass visade sig innehålla bekämpningsmedelsrester som skadar t ex tomater. Nu är de produkterna borta ur handeln.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Tina Westerlund och Gustaf botaniserar bland mer ovanliga och udda perenner (fleråriga växter) och berättar hur man kan göra för att få tag på dem.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om rost på blåbär, ätskador på dill och persilja och kinkiga kamelior.
Projektet En kvadratmeter lin har spritt mikroodlingar av lin över landet. Buskbönor eller störbönor, borlottobönor eller vaxbönor... Ingela Jagne guidar i böndjungeln.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Gulvita, gröna, purpurfärgade och fläckiga. Det finns många fasoner på bönor. Här får du odlingstips och nyttiga kunskaper.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor, bl a om sommarblommor som det inte är för sent att så.
Gustaf och Henrik Sjöman åker till ett byggvaruhus, och hittar både urusla och jättefina buskar och träd . Henrik lär ut vad man ska titta efter. Alléodlingar sägs öka den biologiska mångfalden.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I en alléodling blandas ätbara perenner med fruktträd, blommor och bärbuskar. Anki Wenster har besökt Sambrukets alléodling i Ankhult i norra Skåne.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor, som hon valt ut från [email protected] , vår facebooksida och brevlådan med adressen Odla med P1, Box 1552, 751 45 Uppsala.
Växtsjukdomsforskaren Anna Berlin berättar om en ny variant av den tidigare försvunna stråsädsvampsjukdomen svartrost, som gör att hon avråder från att plantera "vild" berberis.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Berberis vulgaris är mellanvärd till svartrostsvampen. Som tur är går det dock bra att odla koreansk berberis, som också har syrliga och goda bär till matlagning. Den är restistent mot den här svampen, berättar Anna Berlin. (Resistent är också häckberberis, men den har inga goda bär).
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor.
Ingela Jagne förklarar hur man ska få LAGOM mycket squash.
Tina Westerlund visar hur du förökar löjtnantshjärta genom att ta en basstickling. Tina D'Hertefeldt berättar om invasiva trädgårdsväxter, och att vilka det är kan komma att förändras med klimatet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Parkslide är inte förbjudet att odla, men Naturvårdsverket avråder från odling av den. Jätteloka och jättebalsamin, däremot, och några till, är förbjudna att odla, sälja och sprida.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om jordärtskockor med rotlöss och om svarta vinbär på balkongen.
Vi får också höra om löjtnantshjärtats historia.
Man måste curla med träd när de är små och nyplanterade, säger Henrik Sjöman. Det har man igen senare... Den nya invasiva svarthuvade snigeln gör inte alls lika mycket skada i trädgården som mördarsnigeln.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Gustaf besöker äppelförädlaren Kimmo Rumpunen vid SLU och hör om kommande äppelsorter och gamla godingar. Ulla gräver ner sig i täckodling (no dig) med trädgårdsskribenten och poddaren Bella Linde.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ingela Jagne grundgödslar i pallkragen: en säck kogödsel till 3-4 säckar jord. Ulla smakar hur berberisbär används i persisk matlagning och Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Matti Leino forskar om agrarhistoria och är en hängiven kålrotsentusiast. - Bra för självhushållare, säger han. Tina Westerlund slår ett slag för vintergäck, och visar hur den förökas.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ingela och Gustaf planterar om och pratar växtnäring. Ulla har besökt självhushållaren Maria Palmqvist i hennes nybyggda bågväxthus. Maj-Lis svarar på årets första lyssnarfrågor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Lianer kallas de klätterväxter som också blir vedartade. En av de kraftfullaste är rostvin. Men det finns också mindre expansiva växter vi kan använda som gardiner i trädgården, berättar Henrik Sjöman.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi får många frågor till Odla med P1, och vi hinner svara på långt ifrån alla. Men till detta, det sista, programmet för i år har Ulla inte gjort något reportage, utan Maj-Lis ska svara på extra många lyssnarfrågor. Om pyttesmå tomater, röd påväxt på gamla äppelträd, jordgubbsodling, snötyngda enar, jätteverbena och äppelträd som blommar om.
Vitlök går att odla i större delen av landet. Den är lättodlad och tacksam, men vill ha rejält med gödsel.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Maria Palmqvist odlar till husbehov. Med sex personer i familjen blir det rätt mycket. Men hon får också en rik skörd i år. Just nu har hon famnen full av mangold.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om maskangripna plommon i komposten, om att övervintra hibiskus och om pyttesmå tomater
Henrik Sjöman tipsar och lär ut sätt att få lä i trädgården, men också vitsen med att släppa in en del vindar i sin odling.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi gör ett återbesök i den stadsodling i Hågaby i Uppsala, som startade i våras mitt i coronakaoset, och som nu är mitt uppe i skörden.
Maj-Lis Pettersson har valt ut nya lyssnarfrågor som ska få svar, bland annat om mjöldagg på gurkplantor och knöliga päron.
Vad går fortfarande att så var för att hinna med ännu en skörd i år? Och vad kan du så i höst, för skörd nästa år? Ingela Jagne rätar ut frågetecknen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Bondbönor är i ropet. Proteinrika, goda, klimatsmarta och lättodlade. Men visste du att åkerböna och bondböna är samma art? Bondbönor ärsorter med lite större och plattare frön, medan åkerbönornas frön är mindre och knubbigare. I Alnarp pågår ett forskningsprojekt för att få fram bättre sorter av åkerbönor, så att de ska odlas mer i Sverige, och inte bara till djurfoder, som idag, utan också till livsmedel.
Maj-Lis Petterssons svar på lyssnarfrågor om aktuella ämnen kommer förstås också.
Avläggning är ett enkelt sätt att föröka krusbärsbuskar. Tina Westerlund visar hur du kan göra, och berättar mer om detta sötsura bär, med lång kulturhistoria.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Också andra bär, t ex björnbär, går utmärkt att göra avläggare från.
Bondbönor har varit en viktig stapelföda i Mälardalen, Roslagen, Småland och Bohuslän bl a. Nu har en "återfunnen" bondbönsort blivit bevarandesort på Jordbruksverkets lista, och på Naturcentrum på Färsna gård i Norrtälje har de just fått in ytterligare en gammal bondböna.
Maj-Lis Pettersson har svar på lyssnarfrågor.
Tina Westerlund odlar ormbunkar, både giftga och ätliga, men framförallt snygga ormbunkar. Med förbundna ögon slår vi följe med Elin Unnes. Det handlar om att uppleva trädgården med bara näsan.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Maj-Lis svarar på lyssnarfrågor, om tomater som skrumpnar eller ruttnar, och om äpplen som drabbas av rönnbärsmal och/eller fruktmögel (monilia).
Körsbär växer vilt i södra Sverige, och har odlats åtminstone sedan romarrikets tid. Men det är ändå inte alltid lätt att få ett körsbärsträd att trivas.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Henrik Sjöman ger råd, och tipsar om olika sorter som passar på olika platser och olika smaker.
Takodlingar har blivit vanliga i storstäder runt om i världen. I Paris finns takodlingar där de som hyr in sig inte får plantera själva.
Vad Maj-Lis Pettersson kommer att berätta beror på vilka frågor som skickats in till [email protected]
Persilja, purjolök och svartkål är några av de grönsaker som kan stå kvar i trädgårdslandet för skörd till julafton eller påsk.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Mitt i högsommaren kan det vara läge att blicka fram mot vintern. För odlingssäsongen behöver inte ta slut bara för att sommaren tar slut. Ingela Jagne berättar om grönsakerna som kan skördas trots snö och rusk.
Vi besöker också 1800-talslunden i centrala Göteborg och hör att många amerikanska växter var vanliga i 1800-talets planterade lundar i Sverige.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor.
Gustaf Klarin är programledare.
Hallon är på många sätt mer lättodlade än jordgubbar, och kan skördas under en rätt lång tid.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Men det finns också en del problem med hallonodling. Ingela Jagne tipsar Gustaf om hur de kan undvikas.
Oxtunga, snokört och kaukasisk förgätmigej - de strävbladiga växterna får inte alltid den uppmärksamhet de förtjänar, tycker trädgårdsmästare på Trädgårdsföreningen i Göteborg, som gjort en sommarutställning av dessa ofta blåblommande växter.
Strömmen av lyssnarfrågor sinar inte, och Maj-Lis Pettersson fortsätter att välja ut de hon tycker är allra angelägnast att besvara.
Karin Larsson var en framstående formgivare i början av 1900-talet. Hennes man konstnären Carl Larsson och hon hade en liten trädgård med en lång perennrabatt, där Karins sinne för form och färg kan beskådas än idag.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Tina Westerlund berättar om engelska förebilder och svenskt kulturarv i rabattdesignen. Vi kikar också på Karins odlingslåda, och känner igen färgstarka blommor från Carl Larssons akvareller.
Från Dalarna till Skåne: Frilansreportern Anki Wenster har besökt en skogsträdgård i Skåne, där de bland annat odlar valnötter.
Maj-Lis Pettersson svarar på två nya lyssnarfrågor.
Vem faller inte för en gracil rönn, med rönnbärsröda eller pärlvita bär, sirligt bladverk med rödglödande höstfärger. Men torka tål den inte särskilt bra, berättar Henrik Sjöman.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vilken tur att rönnens släkting oxel finns där för torrare lägen.
Luktärter är Cecilia Wingårds passion. Dessutom har hon en massa kunskap om luktärter, som hon delar med sig av till vår frilansreporter Anki Wenster.
Maj-Lis Pettersson har valt ut vilka två lyssnare som den här veckan får svar på sina odlingsfrågor.
Häggmispel är omtyckt som buske, häck eller litet träd. Men svåra mjöldaggsangrepp gör att många tvekar inför att plantera häggmisplar. Men det finns motståndskraftigare sorter, och andra alternativ.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Bokashi är inte bättre än vanlig kompost för klimatet, säger Anna Mårtensson, professor på SLU.
Maj-Lis Pettersson har valt ut två nya lyssnarfrågor, som ska få svar.
Stora Hyttnäs är en gammal bergsmansgård i Sundborn i Falun med anor från 1500-talet. I slutet av 1800-talet skapades dagens trädgård - med fruktträd, köksväxtland, slingrande gångar och rabatter.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Idealet var den tyska trädgårdsstilen, med färgstarka blomstergrupper i fantasifulla formationer, och både organiska och symmetriska former. Tina Westerlund visar och berättar.
Biokol kan vara bra på flera sätt. Kolets håliga struktur binder näring på ett sätt så att växterna kommer åt det, och även tungmetaller från t ex vedaska kan bindas av biokol. Gustaf har pratat med Holger Kirchmann, professor i växtnäringslära och markvård vid SLU.
Maj-Lis Pettersson är beredd att ta sig an ett par nya, färska lyssnarfrågor.
Berberis håller på att få en renässans. Henrik Sjöman visar den och andra lågväxande buskar som fungerar utmärkt som lättskött marktäckare i krångliga hörn av trädgården. En del går också att äta.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hur gödslar man bäst i växthuset? Vad är det för skillnad mellan att gödsla där inne och ute på friland? Frilansreportern Anki Wenster får nyttiga råd av Karl-Johan Bergstrand på SLU i Alnarp.
Maj-Lis Pettersson fortsätter att svara på lyssnarfrågor.
OBS! I en tidigare version av programmet sades det att blåtry har ätliga bär, men de är giftiga och kan ge magsjuka. Blåbärstry har dock ätliga bär - och det var den växten som Henrik Sjöman menade att lyfta i inslaget.
Fröbomber låter kanske lite hemskt. Men de fröbomber som tillverkades i Trädgårdsföreningen i Göteborg i försomras påminde om chokladbollar och kommer att användas till fullkomligt fredliga syften.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Lärkträd har ett egensinnigt uttryck. De är mer användbara än man kan tro, också i mindre trädgårdar, berättar Henrik Sjöman. Tunna häckar, skyddande amträd och snabbväxande formklippta träd är några exempel. Och det finns lärkträd för hela landet.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor.
Ett ogräs är fel växt på just den platsen. Både gamla välkända och nya ogräs ställer till problem. Men det går att få både nytta och glädje av dem också.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Anders Persson utanför Söderhamn har startat ett potatisupprop, för att uppmana fler att odla potatis. Han tycker både Sveriges och regionernas självförsörjningsgrad är alldeles för liten på denna delikata basknöl.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om rester av ogräsbekämpningsmedel som kan skada tomatplantor.
Vid Bellmanmuseet på Långholmen i Stockholm finns en rabatt med örter som odlades på 1700-talet. Flera av dem är lite bortglömda idag.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Elin Röös forskar om hållbar matproduktion på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Hon är den tredje och sista forskaren som ger tips i vår serie om klimatsmartare trädgårdar och fritidsodling.
Maj-Lis Pettersson ger svar på lyssnarfrågor om svartvinbärknoppar som torkar in och syréner som vissnar.
Det finns en mängd olika sorters odlingsvärda vallmoarter och -sorter. Ingela Jagne gillar de flesta.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ettåriga och fleråriga (perenna) vallmo.... Här får du hjälp att hitta din favorit.
Vår reportageserie om klimatsmartare trädgårdar fortsätter. David van der Spoel, som annars forskar om samband mellan skog och klimat, ger tips på vad man kan göra, både i större och mindre format. Del 2 av 3.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor, som hon valt ut.
Påskliljor i kruka, som blommat över, behöver inte alls slängas på komposten. Tina Westerlund planterar om både årets Tête à tête och en påsklilja från 1800-talet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Många som odlar bryr sig också om klimatet. Men hur ska man egentligen odla klimatvänligt? Ulla har frågat tre forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet SLU. Först ut är Thomas Kätterer, professor i systemekologi, som bl a forskar om markbearbetningens klimatpåverkan.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor.
Det går att odla fleråriga grönsaker i pallkragar, även om de kanske lever längre än själva pallkragen...
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Finns det något vackrare än päronblommor? Mer päron borde odlas i Sverige, tycker Niklas Medin, som inventerar päronträd i Mälardalen. Det finns många odlingsvärda sorter, som riskerar glömmas bort.
Ännu mer om päron kan du höra i ett Vetandets värld med Niklas från i höstas.
https://sverigesradio.se/avsnitt/1358271
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om en tanig rosenhäck med mera.
Snödroppar kan man inte får för många av! Dela dina snödroppar nu när de fortfarande är en stor grön tuva, så får du många fler, och på fler ställen nästa vår!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Tina Westerlund visar hur du gör, och presenterar dig också för snödroppens högvuxna "kusin" snöklocka, som blommar just nu i Mälardalen.
Sparris går utmärkt att odla långt upp i landet. I Norrbotten odlar Bertil Isaksson sparris på sitt eget sätt.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor, som skickats in till [email protected] eller Odla med P1 Sveriges Radio, Box 1552, 75145 Uppsala.
Ett trettiotal intresserade kom till invigningen av en ny stadsodling i utkanten av Uppsala i mitten av april. Självförsörjning är en drivkraft för många av dem. Och gemenskap.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ingela Jagne pratar persilja med Gustaf, och berättar hur man kan lyckas med denna ärevördiga kulturväxt.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor.
Bambu kan ge en trädgård väggar, vintergrönska, växtkraft och ett vackert prasslande när det blåser. Och metspön. Men det gäller att se upp! säger Henrik Sjöman.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Shahryar Bakhshipoor älskar rosor. Och musik. Och sin kolonilott. Han tar sticklingar av den röda klätterrosen Flammentanz, och ger bort rosor och andra blommor till sin fru, sin dotter, sina barnbarn och sina vänner. Han intervjuades av Ashraf Bagheri, som praktiserat på Odla med P1.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor i sin trädgård.
Den kallas kinaros och hawaiiros, och är Malaysias nationalblomma. Hibiskus har också odlats länge som krukväxt här hemma. Men betydligt längre har fjällets växter tagits tillvara.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Jokkmokks fjällträdgård finns en avdelning med nyttoväxter, med mycket mer än bara kvanne. Fjällträdgårds-trädgårdsmästaren Ingrid Hellberg visar också hur man bör gå nära, för att uppleva fjällväxternas blommor.
Ingela Jagne planterar hibiskussticklingar med Gustaf.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om tomatsticklingar och fjärilsbuskar.
Att själv skapa sitt eget äppelträd ger en särskild sorts tillfredsställelse. Och äpplen kan odlas i i stort sett hela landet. Men en Midnattsolsträdgård kan bara skapas i Norr...
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Henrik Sjöman ska lära Gustaf att ympa äppelträd. Kladdigt och svårt, eller enklare än man kan tro?
På sin reportageresa i Norrbotten besökte Ulla i somras det som ska bli en Midnattsolsträdgård, om alla planer går i lås. Hör initiativtagaren berätta mer, och hör Ulf Nordfjell, som ritat trädgården!
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor. Skicka in fler till:
Gustaf sätter sötpotatis hos Ingela Jagne. Ulla har besökt Birgitta Järpdal som har en handelsträdgård utanför Örsundsbro.Och Maj-Lis svarar på lyssnarfrågor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I säsongens första Odla med P1-program får du tips på rötter och annat du kan köpa i mataffären och sedan plantera i jorden.
Coronapandemin påverkar fritidsodlare och handelsträdgårdar, på många olika sätt.
Med odling kan man få annat - mycket roligare - att tänka på.
Ulla de Verdier och Gustaf Klarin
Med vintersticklingar kan du lätt föröka både svarta och röda vinbär. Ingela Jagne lär ut.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Recept på gulbetsallad får vi från kocken i Uppsala Waldorfskola, som nu gläds åt skörden från skolträdgården i Hågaby, som vi följt under den här växtsäsongen.
Maj-Lis Pettersson svarar på frågor om tomater och om trädgrenar som hänger över till grannen.
Det här är sista programmet för i år. Ha en härlig höst!
Ulla och Gustaf
Henrik Sjöman tipsar om träd med glödande höstfärger. Bergkörsbär ger röda höstträd, sibiriskt korkträd ger gula, och freemanlönn ger rosaröda träd på hösten.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Marie Leandersson bor i Malmberget i Lappland, i ett hus hon inte vet när hon måste flytta ifrån. Dessutom har hon MS. Men framförallt: en fantastisk trädgård!
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor.
Om du sår ett träd behöver du tålamod och framtidstro. För trädet kanske kommer att leva längre än du själv.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Dessutom kan det behövas lite kunskap. Henrik Sjöman visar och lär ut lite om grunderna i trädsådd.
I ett samarbete med Sveriges Radios meänkieleredaktion har Ulla rest runt i Tornedalen och tittat på trädgårdsodlingar norr om polcirkeln. I det här programmet hälsar hon på Lehte Poder och Eero Eelmaa från Estland som odlar alla möjliga grönsaker i byn Markusvinsa.
Och som vanligt svarar Maj-Lis Pettersson på ett par lyssnarfrågor hon valt ut.
Kronärtskockor är släkt med tistlar, men tyvärr lite mer svårodlade. Tina Westerlund ger Gustaf tips på hur man lyckas med dessa delikata blomknoppar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ulla har varit i Tornedalen, och besökt en byodling i Korpilombolo, där de satsar på potatis och lök, som blir tornedalsk kalasmat till höstens skördefest.
Maj-Lis Pettersson svarar på nya lyssnarfrågor, som hon bedömer har stort allmänintresse.
Drömmer du också om liljor? En tung söt doft i hela trädgården. Distinkta och gracila former och underbara färger och mönster. I verkligheten är de ofta dyra, och drabbas av både det ena och det andra.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Tina Westerlund lär ut gamla trädgårdsmästarknep hur du själv kan föröka dina liljor.
Anki Wenster har gjort ett reportage om två inbitna stadsodlare i Malmö, som har vuxit och vuxit och nu satsar på att fullt ut leva på sina grönsaker.
Maj-Lis Pettersson har valt ut veckans lyssnarfrågor. Skriv till [email protected] så har du också chans att få svar på dina odlingsfunderingar i programmet.
Jonatan Stanczak jobbar ideellt och vattnar rödbetor och purjolök. Rådjursskrämmor är installerade. På skolträdgården i Hågaby känner sig Henke Andersson, skolträdgårdsmästaren, trygg nog att ta en kort semester.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Juli, augusti och september är trädbeskärningsmånaderna framför andra. Henrik Sjöman visar och berättar.
Maj-Lis Pettersson fiskar vidare i mejlfloden med frågor som skickats in till [email protected]
Nu år sommarblommornas tid. Och med lite extra gödning och ompysslande så kan du få blomsterprakten att vara mycket längre. Ingela Jagne visar hur.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ett kolonilottsområde där man inte behöver jobba. Det ligger på ett tak, ovanpå en av världens största trafikpunkter i Tokyo, och fungerar också som klimatförbättrare i jättestaden. Hanna Sahlberg, Sveriges Radios tidigare korrespondent i Japan, har gjort ett reportage om denna hypermoderna och exklusiva stadsodling.
Maj-Lis Pettersson har valt ut nya och aktuella lyssnarfrågor att besvara.
Att odla sina egna morötter låter ju hur lätt som helst. Men varför vill mina ibland knappt komma upp? Och ibland inte heller ner... Bonsai - miniatyrträd i kruka är däremot en erkänt svår konst. Men för Odlas lyssnare avslöjas knepen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Också palsternackan lyfts upp i detta avsnitt av Odla med P1 från Ingela Jagnes land i Lilla Edet.
Hur gör man om man ska beskära ett träd som bara är ett par decimeter högt? I Hanna Sahlbergs reportage hör du om hur man tuktar sitt miniträd hos Kobayashi Kunio, en av bonsaikonstens mästare i Japan.
Kopplingen mellan morötter och bonsaier är kanske inte glasklar, men det handlar förstås om att förstå växten, och föralldel också att njuta av skönheten.
Njuta av skönhet kan man också i Maj-Lis Petterssons trädgård. Därifrån får du råd och tips om odling, genom svaren på åtminstone två lyssnarfrågor som hon valt ut.
Ulla de Verdier
En stor del av Sveriges yta är täckt med tall. Varför ska man då odla dem i trädgården? Henrik Sjöman ger svaren.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Skolträdgården i utkanten av Uppsala, som vi följer, växer det nu så det knakar. Men barnen är ju inte där!? Så vem ska äta av skörden? Och vem är det som vattnar när det behövs? Det ska du få svar på.
Och - som varje vecka - svarar Maj-Lis Pettersson på ett par utvalda fritidsodlingsfrågor som Odla med P1's lyssnare skickat in.
Majda Al-Sudani älskar rosmarin. Genom projektet Global kryddträdgård som drivs av Stiftelsen Botildenborg i Malmö kombinerar hon och andra SFI-elever på Kvarnby folkhögskola svenskundervisningen med att sätta fingrarna i jorden.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Henrik Sjöman tipsar om kinesträd och ligustersyren som blommar mitt i sommaren, när kronbladen från de vanliga fruktträden för länge sedan fallit.
Ulla de Verdier vandrar runt med honom under blommande trädkronor i Alnarpsparken i Skåne.
Maj-Lis Pettersson är hemma i sin egen trädgård i Uppland och svarar på de lyssnarfrågor hon valt ut för veckan.
En trädgård utan rosor är som en juvelring utan sten, läser Ingela Jagne i en bok från 1800-talet. I alla tider har rosor fascinerat. Och i dag finns härdigare, friskare och miljövänligare rosor att få tag på.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Allaktivitetshuset Fyrisgården i Uppsala, som vi besökte i fjol, använder sin pallkrageodling av grönsaker som en mötesplats och som ett lockbete för att få människor att våga komma in.
Maj-Lis Pettersson svarar som vanligt på lyssnarfrågor.
Vita blommor kan ge ett magiskt ljus i skuggan, och vitt symboliserar både renhet och sorg. Tina Westerlund visar och berättar om vita perenner i 1800-talsträdgården Marieholm.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Gerben Tjeerdsma är trädgårdsmästare och växtjägare och föreläsare och har en egen plantskola utanför Göteborg.
Han är specialiserad på perenner. De är ofta härdigare än folk tror. säger han.
Maj-Lis Pettersson har valt ut två nya lyssnarfrågor, som hon ger råd och tips till alla utifrån. Idag handlar det om körsbärsbladlöss, fjärilslarver och sniglar - och om konsten att se vilken sorts djur som varit framme och kalasat.
Som ordförande i Föreningen för Organisk Biologisk Odling har Börje Remstam blivit något av en profet för täckodling. Hans bästa arbetskamrater är daggmaskarna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Många odlar gurka. Vill det sig väl blir man rikligt belönad, men gurkodlare kan också stöta på en hel del problem. Ingela Jagne lotsar Gustaf in i gurkdjungeln.
Maj-Lis Pettersson svarar på ett par särskilt utvalda lyssnarfrågor.
Uppsala Waldorfskola tänker att de ska bli delvis självförsörjande med grönsaker genom sin nya skolträdgård, där både personal, föräldrar och elever hjälper till. Särskilt klass 3-4.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Lavendel doftar sommar. Men buskarna blir efterhand lätt risiga. Tina Westerlund lär ut hur man både beskär och tar sticklingar av lavendel, så man får både fler och vackrare plantor.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor, som hon valt ut bland alla dem som kommit in till [email protected] eller vår Facebooksida eller till
Odla med P1
Sveriges Radio
Box 1552
752 45 Uppsala
- Släpp upp delar av gräsmattan för att få blommande växter som gynnar vilda bin och andra pollinatörer! Hortonomen Christina Winter, som skrivit boken Trädgårdsmyller, förklarar hur.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Att odla banan är inte det lättaste. Men många av oss fascineras av denna exotiska ört, och drömmer kanske om att skörda sin egen bananklase.
Henrik Sjöman, som egentligen är specialist på vedartade växter, berättar hur man kan få en bananplanta att trivas hemma.
Maj-Lis Pettersson besvarar några utvalda lyssnarfrågor.
När rhododendron trivs är den en skönhet året runt. När den vantrivs gör den ingen glad. Henrik Sjöman delar med sig av hemligheterna bakom rhododendrondalen i Botaniska trädgården i Göteborg.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Christina Winter lockar vildbin och humlor och andra pollinatörer till Matparken i Gottsunda i Uppsala genom att så gröngödslingsväxter med olika typer av blommor. Hon har skrivit en bok om hur man lockar pollinatörer och andra nyttiga små kryp till sin trädgård. Mångfalden är mycket viktig, säger hon.
Maj-Lis Pettersson svarar på två nya lyssnarfrågor, om äppelträd som inte ger skörd alla år, och om humle som angrips av gröna små fjärilslarver.
Annika Norlin i Gävle håller kurser och utbildningar om 1100-talsabbedissan Hildegard av Bingens örtmedicin och helhetslära, och liksom Hildegard odlar hon bland annat kvitten och fänkål.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ingela Jagne odlar sallat, och förespråkar mångfald i sallatslandet.
Gallra och ät upp efterhand, tipsar hon. Det går också bra att flytta sallatsplantor, och om man skär av huvudsallat, så kan man låta roten vara kvar. Då växer det fram ett nytt huvud!
Maj-Lis Pettersson svarar på två nya lyssnarfrågor.
Catarina Sjöberg har tillsammans med sina studenter på trädgårdsutbildningen vid institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet experimenterat med att själva tillverka sin plantjord.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
De utgår från ett recept från trädgårdsmästaren Nils Welander, som var verksam i Stockholm i början av nittonhundratalet.
En hink trädgårdskompost, en hink lövkompost, en hink stallgödsel och en hink markjord blandas noga. Se upp för fröogräs som kan finns i plantjorden!
Tina Westerlund berättar om granhäckarnas företräden och hur man bäst sköter en granhäck för att det ska hålla sig tät och fin.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor.
Vitsippor behöver inte vara vita. Och det är inte bara blåsippor som är blå. Tina Westerlund berättar om förökning av gulsippa och tovsippans kulturhistoria.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hasselnötter är näringsrika och många drömmer om att bli självförsörjande på hasselnötter. Det är ingen ny dröm, men i Finland satsar man nu på att hitta gamla inhemska hasselsorter, som man tror kan bli en framtidsgröda.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om
Hasseln är inte bara en vild buske. Också i trädgårdar finns flera arter och sorter att odla, och det finns dessutom många anledningar att odla hassel, säger Henrik Sjöman.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I den framväxande skolträdgården i Uppsala Waldorfskola i Hågaby, som vi följer under sommarhalvåret, håller barnen i klass 3-4 nu på att så bondbönor och sätta lök.
Maj-Lis Pettersson svarar på särskilt utvalda lyssnarfrågor.
Ulla de Verdier och Gustaf Klarin
Blommande körsbärsträd kan få människor att bli helt hänförda av de rosa skyarna, som efter sin korta blomning förvandlas till en lika rosa matta på marken.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Henrik Sjöman hjälper till att förverkliga drömmen. Nu finns odlingsvärda träd, framtagna för att ge en överdådig blomning här i Norden. Men deras frukt är det sämre med.
Potatisbladmögel är ett gissel för många i södra Sverige. Det leder till röta som gör potatisen oätlig, och har förr i tiden orsakat hungersnöd på flera håll. Men det finns en del man kan göra för att minska problemet, berättar Erik Andreasson, som forskar om växtskydd för potatis vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp. Sorten Sarpomira är motståndskraftig, säger han.
Maj-Lis Pettersson svarar på ett par av de frågor som som kommit in från er lyssnare, om kompost och om radavstånd i grönsakslandet.
Ulla de Verdier och Gustaf Klarin
Bävrarna har blivit många fler i Sverige, och i trädgårdar finns läckra träd för dem att sätta tänderna i. I den legendariska Drömparken i Enköping lyser vårblommor upp i så här års rätt "skräpiga" rabatter.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Drömparken är skapad av den världsberömde trädgårdsdesignern Piet Oudolf, som vi träffade för några år sedan. Klicka på pilen här nedanför för att höra det reportaget.
Mona Bergius, parkchef i Enköping, berättar om skötseln av Oudolfs åretruntrabatter, och Lena Månsson, som ansvarar för trädgårdsmästarutbildningen i Enköping, tipsar om tidigblommande och odlingsvärda lökväxter.
Maj-Lis Pettersson, som i år svarat på lyssnarfrågor om trädgård i radio i 40 år - Grattis Maj-Lis! - fortsätter att ge handfasta råd, lugnande besked och initierade tips till lysssnare på plats och som mejlat [email protected] eller skrivit pappersbrev till Odla med P1, Sveriges Radio, Box 1552, 751 45 Uppsala. Hur man stoppar vattensork från att komma in i pallkragar, när man törs plantera ut en nyköpt riddarsporre och om kogödsel är bättre än hästgödsel - det är några frågor som får svar i det här programmet.
Bäverexperten Göran Hartman från Sveriges lantbruksuniversitet berättar hur man bäst skyddar träden i sin trädgård mot bävrars sylvassa tänder.
Gustaf sår sommarblommor med hortonomen Ingela Jagne i en inglasad altan, medan Ulla kollar hur Johannes Wätterbäck sår svinmållesläktingen quinoa på en takodling i Västerås.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om sorgmyggor och om insektskador som fått ett träd att tappa barken.
De sommarblommor Ingela sår är bland annat hängpetunia, stort papegojblad, sommarrudbeckia och guldzinnea. Hon satsar på en eldfängd färgton i år.
Quinoa är en mållasläkting från Sydamerika, vars frön kokas och äts ungefär som ris. Det är en av de växter Johannes Wätterbäck och Theres Lundén skriver om i en nyutkommen bok och i deras blogg Farbror Grön. Quinoa är egentligen en kortdagsväxt. Därför behöver man använda utsäde som kommer härifrån, och som anpassats till våra ljusa sommarnätter.
Gustaf Klarin och Ulla de Verdier
[email protected]
En skolträdgård som växer fram utanför Uppsala och på en nyköpt villatomt. Båda är fyllda med förväntningar, men det finns också lurande fallgropar när vi planerar, anlägger och sår de första fröna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ingela Jagne, en av Odla med P1's trädgårdsexperter, har flyttat neråt landet och ska göra den tidigare ägarens trädgårdstomt till sin egen. Var ska grönsakslandet ligga? Var planterar man bäst ett körsbärsträd? Hur går solen och skuggorna? Hurdan är jorden? Ingela ger råd och tips hur man tar sig an en ny trädgård.
Skolträdgårdar har kommit i ropet igen. I en serie reportage under odlingssäsongen ska vi följa en ny skolträdgårds framväxt i utkanten av Uppsala. I det första avsnittet sår klass 3-4 tomater, majs, chili och purjolök i mjölkkartonger i sitt klassrum i Hågaby waldorfskola.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om beskärning och fruktträdskräfta hos äppelträd.
Våren är här, med Odla med P1!
Gustaf Klarin
Ulla de Verdier
Niclas Hokke odlar i rosa pallkragar på Fyrisgården i Uppsala, tillsammans med sina kamrater på den dagliga verksamhet för personer med funktionsnedsättning som han går på. - Grönt är skönt, tycker han.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Tina Westerlund, vår växtförökningsexpert, visar Gustaf hur man delar backsippor och höstanemoner, och också pepparrot och andra fleråriga (perenna) grönsaker.
Maj-Lis Pettersson svarar på säsongens sista lyssnarfrågor - om maskrosor i gräsmattan och rost på rosor.
Henrik Sjöman tipsar Gustaf om träd som får vackra frukter såhär i början av hösten.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Rönnar finns fler sorter av än man tror, och de har bär i flera olika färger. Rönnens släkting oxeln blir ståtliga träd med klarröda bär. Men Henrik Sjöman visar också mer exotiskt vackra fruktträd.
Plantskolmästaren Leif Blomqvist från finska Österbotten berättar om - för oss i Norden - nya sorters bär, som är nyttiga och goda att äta.
Maj-Lis Pettersson svarar på ett par lyssnarfrågor som hon valt ut.
- Jag har varit förföljd av otur i mitt liv, säger Amir Darwesh. Men när han är på sin grönsaksodling är han lyckligare än någon annan stans i världen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Från två kolonilotter har han utvidgat till 2000 kvadratmeter, där han odlar squash, gurka, koriander, mynta, basilika och mycket annat. När han kom till Sverige kunde han ingenting om odling. Han hade varit gerillasoldat i de kurdiska bergen i Irak i tio år, där han också förlorade sin ena arm.
Pioner kan man inte få för mycket av. Så varför inte dela dem man har - så blir de så många fler! Tina Westerlund visar och berättar hur man gör.
Maj-Lis Pettersson har valt ut de två lyssnarfrågor som får svar av henne i veckans program.
Klätterväxter är trädgårdens lianer. De knyter ihop, ger skydd och busar till sånt som är rakt och fyrkantigt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den norske botanisten Per Arvid Åsen har rest runt till Norges nedlagda (automatiserade) fyrplatser och letat spår efter trädgårdsodling.
Förvånansvärt mycket lyckades fyrvaktarfamiljerna odla på de ofta karga klipporna ute vid havet, visade det sig.
Henrik Sjöman berättar om klematis och kaprifol och kanske också om murgröna, som numera kan odlas upp till Gävle.
Maj-Lis Pettersson svarar på ett par särskilt utvalda lyssnarfrågor.
Det tar emot att plocka bort fina små äpplen, men det finns flera tunga skäl varför man bör kartgallra sina äppelträd, berättar äppelexperten Görel Kristina Näslund.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Tina Westerlund förklarar hur man tar frön från perenner (flerariga blommor) och sedan sår dem, för att kunna utöka sin rabatt.
Maj-Lis Pettersson svarar på ett par lyssnarfrågor som hon valt ut i Odla med P1's epost- facebookmeddelande- och pappersbrev-skörd.
På Odla med P1's hemsida finns fortfarande ett längre reportage från Görel Kristina Näslunds och hennes man Gullmars äppelträdgård från 2010. Bläddra i bildspelet här ovanför så ser du också skador av äppelvecklare i ett äpple.
Kärleksäpple och vargpersika. Kär tomat har många namn. Ingela Jagne, hortonom och professionell tomatodlare, berättar hur man gör för att få en bra skörd.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Än är det förhoppningsvis långt till den första frosten och augusti är en bra månad att så snabba grödor, som till exempel sallat.
Ännu längre blir växtsäsongen hos trädgårdsdesignern Peter Englander, som vurmar för medelhavskänsla.
Hemma i sin trädgård i Simrishamn har han olika rum, där han lyckats skapa gynnsamma lägen för kinkiga växter. Han delar gärna med sig av sina knep.
Som i varje Odla med P1-program svarar dessutom Maj-Lis Pettersson på lyssnarfrågor.
Torkan har väl drabbat i princip alla som odlar i Sverige i år. Ingela Jagne berättar mer om vad man kan göra - och inte bör göra - i en torkdrabbad trädgårdsodling.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I vår serie om att locka djur till trädgården har vi nu kommit till dinosaurier. Skämt åsido handlar det om att odla uråldriga växter, som redan dinosaurierna gick och mumsade på eller gömde sig under.
Maj-Lis Pettersson svarar på två lyssnarfrågor som hon valt ut ur mejlskörden till [email protected] och brevhögen till Odla med P1, Sveriges Radio, Box 1552, 751 45 Uppsala.
Hortensior - antingen älskar man eller avskyr dem. Dessa bulliga, pastelliga krukväxter, som man också kan ha i rabatter, eller helt uppåt väggarna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Henrik Sjöman visar hur han lyckas få dem att växa och blomma som han vill.
Fladdermöss finns det också delade meningar om. Men de är fridlysta och spännande och det finns all anledning att locka dem till sin trädgård. Emil Nilsson från Biotopia visar hur och varför.
Här kan du se en ritning:
http://www.nrm.se/faktaomnaturenochrymden/djur/daggdjur/fladdermoss/fladdermusholkar.1037.html
Ärtor, bönor och andra baljväxter är nyttiga att äta och kan också vara bra för miljön och klimatet att odla. Men det finns en del att tänka på, säger Per Modig, som är agronom och bönodlare.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Tina Westerlund lär ut hur man förökar några vackra fleråriga (perenna) blommor.
Maj-Lis Pettersson svarar på ett par särskilt utvalda lyssnarfrågor, denna vecka om rosor, svarta vinbär och valnötsträd.
Dagliljor är populära rabattblommor på många håll i världen, inte minst i USA. I skånska Boäng odlar Annette Nilsson en hel åker full med dagliljor för att få fram nya sorter.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
De skiftar i färg från mörkrött, brunt, rosa och orange till klargult.
Gustaf och Henrik Sjöman letar silver i träd och buskar, och vi hör varför vissa växter får silvriga löv eller barr.
Maj-Lis Pettersson svarar på aktuella lyssnarfrågor.
Aurikler är en sorts primulor, alltså släkt med gullvivor. Förr i tiden var de eftertraktade samlarobjekt som ställdes ut på särskilda aurikelteatrar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Tina Westerlund visar hur man kan föröka gullvivan mitt i sommaren, när blomingen sedan länge är över.
Textilhampa har odlats både mycket och länge i vårt land, men är en numera i det närmaste bortglömd kulturväxt. Git Skoglund har forskat om hampan och dess användning som fiberväxt.
Maj-Lis Pettersson är beredd att svara på nya lyssnarfrågor.
En trädgård utan tak - är det en ens en trädgård? Taken består av trädkronor, vars blad och grenar bildar olika former av skugga. Henrik Sjöman och Gustaf lutar huvudena bakåt och tittar uppåt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den mindre vattensalamandern ser ut som en pytteliten drake. Emil Nilsson visar hur man med hjälp av två drag med en grävskopa kan få dessa långsvansade groddjur som invånare i sin trädgård.
Maj-Lis Pettersson svarar på två utvalda lyssnarfrågor.
De flesta har väl gödslat innan sådd eller plantering. Men se'n, då? Vad behöver egentligen växterna i grönsakslandet?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Gör trädgården eller odlingen mer barnvänlig! Trädgårdsjournalisten Sara Bäckmo ger tips på hur hon delar odlarlusten med sina barn, i ett reportage av Ulla från i fjol somras.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor, medan Ingela Jagne får gödslingshjälp av Gustaf.
Kål är inne. Nyttig, vacker, god - och inte alls så svår att odla. Och det finns ju så många sorter!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Grönkål, savoykål, palmkål, svartkål, rödkål, vitkål, brysselkål, blomkål... Ingela Jagne guidar Gustaf i kålens vidunderliga värld.
Till och med i Kungsträdgården i Stockholm har det odlats kål. Men Kungsans resa från kålgård till dagens körsbärsblomselfiespot har innehållit en hel del annat också. Följ med på en trädgårdshistorisk färd mitt i hjärtat av Stockholm!
Dessutom svarar Maj-Lis Pettersson på ett par utvalda lyssnarfrågor - om krusbär och om kungsliljor.
Det kan bli förbjudet att odla vresrosor, parkslide och blomsterlupin. En ny nationell lista över invasiva växter planeras av Naturvårdsverket, som ska komplettera den EU-lista som redan finns.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Skomakariris, strandiris, silveriris... Det är något speciellt med denna regnbågsblomma, med sina styva stjälkar och långsträckta blad.
Tina Westerlund berättar mer om irisarnas kulturhistoria, skötsel och förökning.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor.
Botanisten Mora Aronssson, som gör riskbedömningar av växter åt Naturvårdsverket, berättar vilka trädgårdsväxter han skulle vilja se förbud eller andra restriktioner mot, för att de sprider sig för mycket i naturen.
Vad är syrenen egentligen för buske, som blivit synonym med svensk försommar?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ett ljud, som också hänger ihop med svensk försommar, är tornseglarnas skrin högt ovanför trädgården.
Emil Nilsson visar hur du kan bygga en tornseglarholk.
Henrik Sjöman lär Gustaf allt han behöver veta om syréner och
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor, som valts ut bland e-posten till [email protected]. eller pappersposten till Odla med P1, Sveriges Radio, Box 1552, 751 45 Uppsala. Eller på vår facebooksida.
Här på s4 finns holkritning för tornseglare: http://www.biotopia.nu/wp-content/uploads/2015/07/holkritningar.pdf
Lennart Söderberg har 150 magnolior i sin steniga trädgård söder om Uppsala. Han har skrivit en bok om dessa primitiva blommor, som han aldrig slutar att fascineras av.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ogräs kan också vara fascinerande. De går att överlista, och med ihållighet också få bukt med. Ingela Jagne visar Gustaf hur man gör.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om larver i jordgubbar, som gör skada, och larver i jord, som gör nytta.
Lökväxter är tacksamma att föröka. Tina Westerlund visar hur man kan få en hyacint att bli flera och hur man genom att sprida ut sidolökar kan få fler vildtulpaner.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Jordloppor kan ställa till stor skada i kål- och rädisland. Ola Lundin berättar hur fritidsodlare kan göra sina odlingar mindre attraktiva för de här små försommarmarodörerna.
Maj-Lis Pettersson svarar på två lyssnarfrågor som hon valt ut, om häckoxbär och om äppelträd.
Täckodling i köksväxtlanden har många fördelar. Men det finns också en del baksidor. Ingela Jagne guidar Gustaf i hur man bäddar sin odlingsbädd med täcke av växtrester och annat.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ulla kollar in en liten etta med egen ingång och ventilation, men utan kokvrå - lagom stor för en igelkott. Biologen Emil Nilsson från Biotopia i Uppsala berättar om hur man får igelkottar att trivas i sin trädgård eller på sin kolonilott.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om
Hjortron, åkerbär och lingon har genom förädlingsarbete blivit möjliga att odla i trädgårdar i stora delar av Sverige. Men vad är vitsen? Dessutom: hör vad häcken egentligen suckar...!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vår träd- och buskexpert Henrik Sjöman ger tips för lyckad häckplantering. Gustaf träffar honom i Botaniska trädgården i Göteborg. De pratar också om vad man kan ha häckar till.
Ulla har besökt trädgårdsmässan i Umeå och träffat frukt- och bärexperten Leif Blomqvist.
Maj-Lis Pettersson svarar på ett par särskilt utvalda lyssnarfrågor.
Ingela Jagne lär ut tips på hur man lyckas med skolningen av små tomat- och chiliplantor. Citrusträd ger Medelhavskänsla, men här får du veta var de egentligen kommer ifrån.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Annika Vinnersten och Erik Århammar i Botan i Uppsala berättar vad man kan göra för att lyckas med citroner, pomeranser och andra citrusväxter. Maj-Lis Pettersson svarar på ett par speciellt utvalda lyssnarfrågor.
Regeringen förbereder ett lagförslag om att förbjuda privat användning av kemiska växtskyddsmedel. Det har oroat trädgårdsägare som använder järnfosfat mot spanska skogssniglar (s. k. mördarsniglar).
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Miljöminister Karolina Skog lovar att det blir undantag från förbudet.
Gustaf är i Botaniska trädgården i Göteborg och pratar om olika sorters trädskugga med Henrik Sjöman. Henrik rekommenderar bland annat häggmispeln Robin Hill.
Maj-Lis Pettersson svarar på veckans utvalda lyssnarfrågor.
Odla med P1´s nytillkomna expert Tina Westerlund visar Gustaf hur man tar sticklingar från olika krukväxter, och hur man får dem att rota sig.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Gullranka och svärmors tunga är det som förökas.
I första delen i en serie om hur man till sin trädgård lockar vilda djur, som dessutom kan vara till nytta, häller biologen Emil Nilsson på Biotopia i Uppsala ut en massa sand i en hög i trädgården.
Han visar också ett hotell, med bara enkelrum, där det surrar mycket soliga dagar.
http://www.laguide.se/stekelhotellet/
Maj-Lis Pettersson svarar på ett par lyssnarfrågor som hon valt ut.
Gustaf sår tagetes hemma hos grönsaksodlaren och hortonomen Ingela Jagne. Och frågar när, var, hur och varför man ska förodla inomhus.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Mandelträd, lagerolvon och aprikos blommar. Ulla har besökt det anrika orangeriet som Linnélärjungen Carl-Petter Thunberg lät uppföra i Uppsala botaniska trädgård, och frågar orangörerna Erik Århammar och Annika Vinnerstig om vinterförvaring och vårutflyttning av köldkänsliga växter förr och nu.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om potatisodling i kallbänk med grus med gräsklipp, och om en buxbomsbuske, som blivit rödorange.
Även om hösten är här, och frosten redan drabbat delar av landet, går det utmärkt att så och plantera en hel del.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Roger Holt och Irene Israelsson, trädgårdsmästare på Botaniska trädgården i Uppsala, tipsar Gustaf om sticklingar som går att sätta nu och om lökar som ger blomsterprakt i vår och frön som med fördel sås på hösten.
Ulla träffar Sonny Larsson från Giftinformationscentralen, som berättar om din trädgård ur ett medicinskt perspektiv.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om gallkvalster på svarta vinbär, angrepp på jordgubbsplantor och om hur man undviker att kålfjärilar lyckas komma in till kålplantorna.
Det här är sista programmet för i år, men nästa år är vi tillbaka igen. Hör Odla med P1 på annandag påsk (2:a april) 2018!
Henrik Sjöman visar Gustaf hur och varför man beskär träd och buskar i juli, augusti och september (JAS-beskärning).
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Henrik visar också när och hur man inte ska beskära.
Gunilla Nehlin odlar paprika så det räcker hela året. Hör mer om denna spännande kulturväxt i Ulla de Verdiers reportage.
Maj-Lis Pettersson svarar på tre utvalda frågor från lyssnare, om att ympa päron, fröså potatis och om vem som tuggat på tomaterna...
Husbehovsodlaren Sara Bäckmo berättar hur hon gör för att odla så mycket mat som möjligt så enkelt som möjligt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ingela Jagne i Östersund visar sin fruktträdsodling och berättar hur man lyckas med körsbärsträd, päron och plommon i Jämtlands bistra klimat.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om ifall man kan tordas flytta perenner när de blommar och om varför man inte ska kompostera potatisblast som fått potatisbladmögel, eller lämna kvar den i landet.
Anette Nilsson och hennes man Stefan i Boäng odlar sommarblommor och grönsaker ihop i Skåne. Det blir vackert också efter man har skördat. Direktsändning från Botaniska trädgården i Uppsala.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Odla sommarblommor och grönsaker i samma bädd. Det gör Anette Nilsson och hennes man Stefan i Boäng i Skåne. Man tar vara på den välgödslade jorden, det blir vackert ihop - och det blir vackert också efter man har skördat.
Trädgårdsexperten Irene Israelsson summerar årets grönsakssäsong i Botaniska trädgården i Uppsala och Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om hassel, paradisäpplen och om brunört i gräsmattan.
Gustaf Klarin är programledare.
Roger Holt, trädgårdsmästare på Botaniska trädgården i Uppsala, delar fleråriga växter (perenner) för att få fler plantor, men också mer blomning.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Odla tebuskar i Sverige försökte redan Linné på sin tid. Men nu görs ett nytt försök att odla te i lite större skala på Gotland. Stefan Nordberg har besökt teodlingen.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor.
Gustaf Klarin hjälper Roger Holt att slita isär plantor, samtidigt som han är programledare för Odla med P1!
Henrik Sjöman visar Gustaf hur man bäst planterar en buske.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Harforskaren Carl-Gustaf Thulin berättar varför kaniner och harar kan göra stor skada i trädgården.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om en svamp som dödar plommonträd och om svampmycel som gör jord obrukbar, och ger odlingsråd om vad man kan plantera på en skuggig slänt på en norrsida med lerig och ganska näringsfattig jord i växtzon 4.
Henrik Sjömans odlingsråd den här veckan handlar om hur man planterar buskar och träd på ett vetenskapligt sätt, och vad man bör tänka på innan och efter planteringen.
Gustaf har besökt gräsklipparmuseet British Lawnmower Museum och beskådat den allra första gräsklipparen, medan Ulla är hos Ingela Jagne och odlar jämtländska kryddväxter.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Världens första gräsklippare kom ut på den engelska marknaden år 1830. Den och flera hundra andra gräsklippare, kan man se på British Lawnmower Museum i Southport strax norr om Liverpool, som drivs av Brian Radam. Gustaf Klarin ser både bakåt och framåt i gräsklipparens vindlande historia.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om hoprullade Rosblad och mjöldagg på vindruvor.
Ulla de Verdier sänder programmet direkt från Ingela Jagnes kryddträdgård utanför Östersund.
Henrik Sjöman om växtekonomi och om hur man kan anlägger sin trädgård med hjälp av olika växters investeringsmönster. En av våra största formgivare Signe Persson Melin tar emot i sin trädgård.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kryddburkar, tekannor, offentliga konstverk och trädgårdskrukor - listan är lång. En av våra största formgivare Signe Persson Melin har hunnit fylla 92 år men är fortfarande aktiv inte minst med trädgårdspyssel. Frilansjournalisten Anki Wenster träffar henne. På sin terrass i Malmö har Signe Persson Melin hämtat inspiration från Ulla Molin, som under flera decennier var en nära vän och samarbetspartner.
Henrik Sjöman, vetenskaplig intendent på Göteborgs botaniska trädgård och forskare vid SLU, visar växters olika investeringsbeteenden som beror på den miljö de har danats i under lång tid utan människans inblandning. Vissa, till exempel, skjuter enorma mängder skott, andra inte. En del satsar på stort rotsystem, andra inte. Med den här typen av kunskap, menar Henrik Sjöman, får man en bra ledning för sin trädgårdsplanering.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor.
Programmet är en direktsändning från Botaniska trädgården i Göteborg där Gustaf Klarin är programledare.
-Vattna rätt, säger Irene Israelsson. De finns både gammal och ny teknik. För 30 år sedan var det nordiska svart-bruna biet nära att försvinna, men nu är det räddat tack vare Nordbiprojektet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Irene Israelsson som är trädgårdsmästare på Botaniska trädgården i Uppsala visar hur vi ska vattna och hon bekämpar bladlöss med trädgårdsslangen.
-Man ska vattna mycket varje gång.
Kimmo Rumpunen som är hortonom och forskare på SLU berättar om och visar droppbevattning tillsammans Elisabet Martinsson som är chef på Elitplantstation i Skåne.
Frilansjournalisten Elisabeth Renström besöker Ingvar Arvidsson i Bengtsfors som har lett Nordbiprojektet med speciella parningsstationer för bin på avlägsna öar.
Och Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor.
Programledare Gustaf Klarin
Vad gör de i Botaniska trädgården i Uppsala just nu? Gustaf Klarin träffar trädgårdsmästaren Roger Holt som är fullt sysselsatt med ogräs, som han försöker dra nytta av.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Veckans reportage kommer från trädgårdsdesignern Ulla Molins trädgård, i Höganäs i Skåne, som är en av tre privata trädgårdar som är byggnadsminnesförklarad i Sverige. Till den här trädgården- där Christina Ekman-Ljungström och Hans Ljungström bor idag - kommer varje år mer än 2 000 besökare för att inspireras. Frilansreporter Anki Wenster har gjort reportaget.
Maj-Lis Pettersson svara på lyssnarfrågor tillsammans med reporter Anders Prammefors.
Programledare är Gustaf Klarin.
Humle är den växt på våra breddgrader som växer snabbast. Den kan ha odlats här i Norden sedan 700- eller 800-talen, och nu har den svenska humlen blivit intressant igen för lokala ölbryggerier.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Else-Marie Strese är intendent vid Nordiska museets avdelning Julita, och hon guidar programledaren Ulla de Verdier i Humlegården, ett lokalt arkiv av levande humle som samlats ihop på Julita gård i Södermanland. Här har man med hjälp av historiskt detektivarbete hämtat hem humle från de flesta delar av Sverige där växten odlats.
Humle som har sitt ursprung i Kina spred sig sedan på egen hand runt jorden. När man insåg att öl kunde konserveras med hjälp av humle togs odlingen av den här växten fart och spred sig snabbt till olika delar av Europa, bland annat hit upp till Norden där de första odlingarna kan vara så gamla som från 700-talet, tror Else-Marie Strese.
Idag är det också vår snabbast växande växt. På ett dygn kan en humleplanta på våra breddgrader växa 20-30 centimeter. Och det en växt som fortfarande väcker många känslor.
Programledare: Ulla de Verdier
Hela bergssluttningar i Georgien ser ut som en svenska rabatter i kolossalformat, med snödroppe, julros, scilla och cyklamen. Vi följer med växtjägare. Och Älvtomta koloniförening fyller 100 år.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi följer med växtjägaren Henrik Sjöman från Botaniska trädgården i Göteborg som letar efter växter i Kaukasus. Målet är att hitta nya buskar och träd till svenska parker och trädgårdar. Kaukasisk zelkova tror Henrik Sjöman kan bli ett bra alternativ till många av de almar som de senaste åren dött av almsjukan i Sverige.
I Örebro finns Älvtomta koloniförening. I år fyller föreningen hundra år och medlemmar har kartlagt historien från den då odlingen var ett sätt att hålla hungersnöden borta till dagens mer lustfyllda odling.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor.
Programledare i Georgien är Gustaf Klarin
Nyttigt, gott och mer lättodlat än blåbär. Gustaf träffar SLU-forskarna Kimmo Rumpunen och Elisabet Martinsson och får höra mer om detta nygamla bär i kaprifolfamiljen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medan Gustaf är på på Elitplantstationen i Balsgård i Skåne så binder Ulla upp slingerväxter i Linnéträdgården i Uppsala, tillsammans med trädgårdsmästaren Roger Holt.
Maj-Lis Pettersson har valt ut två nya lyssnarfrågor, som hon besvarar. Det handlar bland annat om vinbär på balkongen.
Blom- och trädgårdskonstnären Tage Andersen eftersträvar en helhet och ser sitt trädgårdsdesignarbete som en iscensättning. Ulla har besökt honom på hans småländska gård Gunillaberg.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Gustaf planterar ut småplantor med Irene Israelsson i Botaniska trädgården i Uppsala, och tittar närmare på deras oljeväxtodling.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om maskrosor och stallgödsel.
Carl-Gustaf Thulin VILL ha rådjur i sin trädgård. Ändå har han kvar både tulpaner och fruktträd.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
- Det var inte så länge sedan rådjuren var i det närmaste utrotade i Sverige, berättar Carl-Gustaf, som är föreståndare för Centrum för vilt- och fiskforskning vid Sveriges lantbruksuniversitet SLU.
Ingela Jagne i Östersund berättar hur man bäst får bukt med ogräs, och Maj-Lis Pettersson svarar på veckans två utvalda lyssnarfrågor - om plommonträd som kom från grannen och en gammal syren.
För att pelargoner och andra krukväxter ska bli knubbiga och fina används så kallade retarderingsmedel, som hämmar tillväxten. Om krukväxten slängs i komposten kan växter skadas av kompostjorden.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Efter att Odla med P1 tagit upp frågan, varnar nu Kemikalieinspektionen för att slänga krukväxter med retarderingsmedel på komposten.
Maj-Lis Pettersson svarar på två frågor som lyssnare skickat in till [email protected]
Roger Holt, trädgårdsmästare i Botan i Uppsala, berättar om vårblommande perenner och om fjällväxter i trädgården, och hur man förlänger säsongen i sin rabatt. Här är två förslag på växter som man kan samplantera för lång blomning:
1:
Snödroppar (Galanthus), julrosor (Helleborus), gullflocka (Hacquetia epipactis) och blåsippa (Anemone hepatica)
Vitsippor )Anemone nemorosa), lungört (Pulmonaria), blodört (Sanguinaria canadensis), treblad (Trillium), nunneörter (Corydalis), hundtandliljor (Erythronium) och vårärt (Lathyrus vernus)
Löjtnantshjärta (Lamprocapnos spectabilis) blad av Hosta och bräken. Orkidéer, snöklocka/klosterlilja (Leucojum vernum) och tandrot (Cardamine)
Akleja (Aquilegia), nävor (Geranium), liljor, stormhattar (Aconitum) och Hosta i blom
Vaxklocka (Kirengeshoma palmata, stånds (Ligularia) och höstsilverax (Actea simplex) Klematis finns både som tidig- och senblommande.
2:
Krokus (Crocus) och vintergäck (Eranthis)
Tulpaner (Tulipa) och Narcisser, våradonis (Adonis vernalis), tusensköna (Bellis perennis) och gulltörel (Euphorbia epithymoides
Violer som t.ex. hornviol (Viola cornuta), kantnepeta (Nepeta faassenii) och lavendeln (Lavendula angustifolia) först som dekorativa kuddar sedan blommande. Pioner (Paeonia), vallmo (Papaver), praktrölleka (Achillea filipendula), Acanthus, olika salvior (stäppsalvian är en favorit!), dagliljor (Hemerocallis), isop (Hyssopus officinalis) och prästkrage (Leucanthemum vulgare).
Solhattar (Echinacea), rudbeckia, temynta (Monarda) och höstflox (Phlox paniculata)
Aster så som brittsommaraster (Aster amellus), luktaster (Symphyotrichum novea-angliae), höstaster (Symphyotrichum novi-belgii) och prickaster (Aster sedifolius) till exempel.
Biokol alltså träkol som grävs ner i jorden kan göra att planterade träd växer bättre. Det visar försök som Henrik Sjöman varit inblandad i. Men ännu vet man inte tillräckligt om biokol.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Gustaf träffar Henrik Sjöman i Botaniska trädgården i Göteborg.
Vattensorkar är trädgårdsmarodörer, men faktiskt också intressanta små varelser. Ulla har träffat sorkexperten Daniela Kalthoff på Naturhistoriska riksmuseet, som betar sina fällor med jordnötssmör. Hör mer om sorkar i Vetandets värld (klicka på länken nedan.)
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om äppelträd och hårmyggor.
I väntan på värmen ska småplantor som står kvar inne i växthus eller i fönster pysslas om, så att de inte ränner iväg och blir gängliga. Var återhållsam med vatten, och toppa exempelvis luktärter.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Irene Israelsson, en av våra nya experter, ansvarar för grönsaksodlingen i Botaniska trädgården i Uppsala. Nu ska de mer köldtåliga småplantorna, som kål, ut i köksväxtlandet! Irene ger Gustaf tips och råd, både om utplantering och direktsådd.
Ulla träffar Anton Ledin, en 21-årig landskapsarkitektstudent och ordförande i föreningen Gesneriasterna, som fått frön från en blomma, som man i hundra år trott var utdöd.
Maj-Lis Pettersson svarar på två lyssnarfrågor.
För att få koll på strukturen på jorden i sitt köksväxtland kan man ta en jordklump och försöka rulla små jordkorvar i handen. Ingela Jagne visar Gustaf hur man gör.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ingela är en av Odla med P1´s nya trädgårdsexperter. Hon odlar grönsaker utanför Östersund.
Ulla lurar ogräs genom att anlägga en falsk såbädd. Forskaren David Hansson vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp har testat metoden vetenskapligt. Även mörkersådd har påvisbar effekt på ogräsmängden.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor. Hon tipsar om perenner med vackra blad och förespråkar bryggympning om man vill rädda ett rundbarkat träd.
Journalisten, poeten och trädgårdsamatören Göran Greider ser sin egen trädgård som politisk. Roger Holt, en av Odla med P1´s nya återkommande experter, visar hur och varför han planterar i grus.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Gustaf är i Uppsalas Botaniska trädgård. Ulla träffar Maj-Lis Pettersson och får svar på lyssnarfrågor om ogräs i gräsmattan, rönnspirea som sprider sig och bra gödning till tomater.
Barrträd är värda en upprättelse, tycker Henrik Sjöman. Fler borde byta sticklingar med varann, tycker Matilda Weinstock.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Henrik Sjöman berättar för Gustaf hur barrträden slentrianmässigt överexploaterades i Sverige på 1960-talet, men hur man idag kan ha barrträd i trädgårdar på ett nytt sätt.
Henrik är en av Odla med P1:s nya experter.
Ulla har gått på sticklingsbytardag och träffat entusiastiska idealister.
Maj-Lis Pettersson svarar på två nyinkomna lyssnarfrågor.
Ingela Jagne är en av Odla med P1´s nya trädgårdsexperter. Hon är hortonom och grönsaksodlare utanför Östersund.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ulla var och hälsade på henne i Torvalla by i höstas.
Med järnvägen spreds trädgårdskultur genom Sverige. Gustaf har träffat landskapsarkitekten Johan Bergkvist som vet mycket om järnvägsparkernas historia och betydelse.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om när man ska beskära syrén och flytta ut bougainvillea (trillingblomma).
Färsk hästgödsel blandat med halm. Så bygger du en varmbänk för att kunna så betydligt tidigare. Redan nu kan man skörda!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En av Odla med P1:s nya trädgårdsexperter, Irene Israelsson, på Botaniska trädgården i Uppsala visar sin nyanlagda varmbänk – och vad som redan kommit upp i den.
Maj-Lis Pettersson svarar på två utvalda lyssnarfrågor om sorkar som äter vitlök och klumprotsjuka på kål. Vi får också följa med till en annorlunda park där (nästan) allt kan ätas!
Gransvart, smutsgult och lergrått är färger som inte nödvändigvis måste dominera Sverige under senvintern. Trollhassel till exempel.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Trollhasseln har gulröda blommor. Guldfärgad körsbärskornell och lilarosa Rhododendron mucronulatum kan man också satsa på i södra halvan av landet. Det säger Henrik Sjöman som är vetenskaplig intendent på Botaniska trädgården i Göteborg. I norra halvan av Sverige kan man välja olika salixvarianter som blommar tidigt med sina videkissar.
Vi sänder från Botaniska trädgården i Göteborg där Henrik Sjöman ser till att det blir bra för tidigblommande buskar.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om paprika och snökrokus. Det handlar också om lin. Linet med sina skira himmelsblå blommor hade stor betydelse för renässansen i Europa på 14- och 1500-talen. Renässansen lade grunden för mycket av Europas kultur och utan linet hade renässansen kanske inte blivit av.
I våras efterlyste vi askprov från vedeldning, eftersom många använder askan från kaminen eller öppna spisen som "jordförbättring" i sina trädgårdsland. Nu är en preliminär analys klar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hemma på odlingslotten bäddar Gustaf, Maj-Lis och Ulla för nästa säsong. Nu ska vitlöken ner! Dessutom ska årets sista lyssnarfrågor besvaras, för vi är redan framme vid det sista programmet för säsongen.
Strax utanför Umeå finns en trädgård där det växer kål i trädgårdslandet, men det är inte vilken kål som helst utan en kål där forskare har tagit bort gener med en ny genredigeringsteknik.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det kan vara första gången någonsin som en sån här genredigerad grönsak odlas i ett vanligt trädgårdsland.
Gustaf är där och intervjuar Stefan Jansson, botanikprofessor vid Umeå universitet.
Maj-Lis och Ulla skördar blommor och bondbönor och rensar hemma på kolonilotten. Maj-Lis svarar på frågor om hösthallon, björnbär, buskpion och bukettspirea. Med mera...
I Tycho Brahes renässansträdgård på Ven hade både de geometriska formerna och de enskilda växterna en symbolisk betydelse. Men växterna användes också i hans experiment inom alkemi.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Nu har en del av trädgården återskapats.
Ulla träffar trädgårdsmästaren Nora Lundqvist.
Maj-Lis och Gustaf besvarar lyssnarbrev om plommon, kompost, knäpparlarver, svarta vinbär med mera.
- Vi fick mycket beröm, säger parkarbetaren Tord Nilsson, som går i pension efter 40 år som parkarbetare i Skövde. Ylva Carlqvist Warnborg intervjuar och får proffstips för perennrabatter.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Maj-Lis, Gustaf och Ulla är på kolonilotten. Maj-Lis svarar på frågor från lyssnare, bl a om tomater och äpplen. De skördar squash. Här är en squashsoppa Maj-Lis brukar laga:
Soppa med squash och purjo
4 port
600-700 g squash
1 liten purjolök
smör eller margarin till stekning
2 msk vetemjöl
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 äggula
1 del grädde
1,5 dl riven, lagrad ost
(salt, peppar)
Skär squashen i 0,5 cm stora bitar. Snitta, skölj och skiva purjon, även det gröna.
Fräs grönsakerna i fettet i en gryta, utan att det tar färg. Strö över mjöl och rör om. Tillsätt vatten och smulade buljongtärningar. Koka upp och koka tills grönsakerna är nätt och jämnt mjuka, 5 - 7 minuter. Ta grytan från värmen. Mosa gärna grönsakerna med mixerstav eller matberedare.
Blanda äggula och grädde, rör ner det och den rivna osten i soppan. Låt den sjuda, men inte koka. Smaka av med lite salt och nymalen svartpeppar.
Vi besöker ett nybyggt höghus, specialutrustat för den odlingsintresserade, med vattenkranar på de stora balkongerna och växtverkstad inne i lägenheten. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor.
Förr i tiden, på 1900-talet, sade experterna att man skulle röra om i komposten då och då. Men det säger de inte längre.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den moderna kompoststilen är annorlunda. Odla med P1 tecknar den förändrade synen på komposteringen.
Ju längre odlingssäsongen går desto fler lyssnarfrågor kommer till redaktionen.
Maj-Lis Pettersson svarar på frågor om jordgubbar som av någon anledning blivit lika små som korinter, om ringblomman som antagit en oväntad skepnad och om vem det egentligen är som sprider en doft av vinäger i trädgården.
Gustaf Klarin är programledare.
Det handlar om blomkrukans äldre historia i Sverige. Arkeologer kan nu visa att blomkrukan har funnits i Sverige åtminstone sedan 1500-talet och 1700-talskrukorna är slående lika dagens krukor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den äldst kända blomkrukan i Sverige är från 1580-talet och tillhörde Hertig Karl, sedermera kung Karl IX. Den grönglaserade trädgårdskrukan fanns på hans slott i Nyköping. De bär hertigens och hans hustru Maria av Pfalz familjevapen. Krukan som har pusslats ihop av ett trettiotal fragment finns idag på Sörmlands museum.
Vi hör också om flera mer eller mindre våldsamma metoder för att få träd att anta den form vi önskar och Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor. Det handlar om att tegelsten i fruktträd påverkar hormonerna. Flätad stam inte orsak till att benjaminfikus gråter, snarare handlar det om sköldlöss som gör att en tvåmeters benjaminfikus kladdar ner och behöver duschas. Överdriven beskärning ger våldsamma uppslag av vattenskott på äppelträden. Många beskär alldes för hårt säger Maj-Lis Pettersson. Torka och för dålig vattning av till exempel hallon och svarta vinbär ger fula buskar och sämre skörd.
Gustaf Klarin är programledare.
Med ganska enkel matematik går det att räkna ut hur mycket vatten man behöver ge sina växter, innan de börjat visa tecken på torka.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
John Lööf Green, trädgårdsförman på Sveriges lantbruksuniversitet visar Vetenskapsradions reporter Sara Sällström hur man gör.
Maj-Lis Pettersson och Ulla de Verdier tar upp lyssnarfrågor om svarta vinbär, päron och persikoträd.
Det blir ogräsbekämpningstips och en lyssnare får svar på vad det är för en obehaglig, syrlig lukt hon fått i sin trädgård.
På sista tiden har flera fröbibliotek startats runt om i landet. Här finns fröer till utlåning för de som vill testa att odla något nytt eller kanske odla för första gången.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Frilansreportern Åsa Kjellman Erici har besökt biblioteket i Simrishamn på Österlen och deras fröbibliotek.
Maj-Lis Pettersson och Ulla de Verdier plockar hallon på kolonilotten och Maj-Lis ger råd och svarar på lyssnarfrågor.
När Sovjetunionen släppte sitt förlamande grepp började Lii och Ülo Kalm att bygga upp sin trädgård, som fått flera utmärkelser. Platt som en pannkaka, kalksten, påminner om Gotland och en enorm..
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
..granhäck skyddar från kraftiga vindar. Idag, en nyanlagd dammanläggning med vattenfall, massor med fruktträd och blommor och en gräsmatta så stor att Lii och Ülo kör varsin gräsklippartraktor. Då, när Sovjetunionen föll, levde de under knappa förhållanden. Som kompensation för vad den kommunistiska regimen hade konfiskerat efter andra världskriget fick de åtta olönsamma mjölkkor. Men efter att ha gjort sig av med korna satsade de alltmer på att skapa sin praktträdgård.
Maj-Lis svarar på lyssnarfrågor och styr upp gallringen på odlingslotten.
Rosamund Carrs trädgård, i engelsk stil, blev tillflykt för föräldralösa barn efter folkmordet i Rwanda 1994. Det handlar om vad som händer när olika trädgårdskulturer möts.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Maj-Lis svarar på frågor om gräs i gruset, ogräs i gräset och förhoppningsvis får vi reda på hur man löser vattningspaniken när det dags att resa på semester.
Ulla besöker Imbabazi - en blomstrande trädgård i Rwanda.
Den döde Peder Winstrup lades på en madrass som var stoppad med malört, åbrodd, lavendel, citronmeliss och isop. Det här skedde på 1600-talet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Per Lagerås har analyserat kuddarna och madrasserna i biskopen Peder Winstrups likkista, och Per Lagerås presenterade resultaten på ett seminarium för trädgårdsarkeologer och arkeobotaniker i Danmark häromsistens.
Det är nu en sjuk tid i våra trädgårdar, säger Maj-Lis, med massor av djur och svampar som angriper trädgårdsväxterna. Det blir både bot och friskvård.
Tamam och Rabaa odlar potatis, persilja och kanske lite lök på sin nya odlingslott i Tärnsjö.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det är både likt och olikt mot odlandet i hemlandet Syrien. Att vara på odlingslotten gör att man kan längta efter trädgården hemma, men det kan också göra så att man känner att man gör nytta och får något annat att tänka på än oron för nära och kära. Dessutom är odlingslotterna ett försök att underlätta integration och möten mellan ortsbor och nykomna flyktingar. Det är kyrkan i Tärnsjö som upplåtit marken.
Hemma på Odla med P1´s odlingslott kollar Gustaf och Maj-Lis om det finns färskpotatis att skörda till midsommarsillen. Maj-Lis ger också råd om krukväxter för soliga fönster, åkerfräken och ovälkomna gräs i gräsmattor och marodörer på rosor.
Tomas Magnusson visste inte vad parkslide var när familjen köpte sin sommarstuga. Nu för han en sammanbiten kamp mot den invasiva arten
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
EU har nu enats om 37 växter och djur som klassas som invasiva, och ska bekämpas samordnat inom unionen. Men parkslide finns ännu inte med på listan, trots att den på många håll ställer till stora problem i och utanför trädgårdar.
Maj-Lis Pettersson svarar på frågor om plommon som inte blommar och om pioner och stormhatt.
Fleråriga, perenna, grönsaker har kommit i ropet. Det finns mycket mer än rabarber! Gustaf har fått några tips av Philipp Weiss, som skrivit en bok om perenna grönsaker.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Maj-Lis och Ulla rensar ogräs och plockar trädgårdssnäckor på odlingslotten.
Maj-Lis svarar på frågor om syréner, olvon, päronträd, tomat, fikon - och sparris, som ju för övrigt är en perenn grönsak!
Carolina Visser är tulpanodlare, liksom sin farfar och morfar. Skillnaden är att de odlade tulpaner i Holland, och hon i Ångermanland.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medan Ulla kollar knoppar i Backsjöns tulpanfält får Gustaf bakläxa på fiberduken över morotsådden. Maj-Lis svarar också på frågor om stockrosor och kål med mera.
Paradis betyder trädgård, och arvet från klosterträdgårdarna lever fortfarande i modern trädgårdsdesign.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Religionsvetaren Lena Roos berättar om kopplingar mellan religioner och trädgård.
Gustaf och Maj-Lis lyfter på fiberduken och kollar vad som kommit upp och svarar på frågor om blyblomma, doftranka och flytt av äppelträd.
Sveriges lantbruksuniversitet har just anlagt en tapestry lawn, en gobelängblomstermatta, med blåklocka, mandelblom, kattfot och gulfibbla.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det är både billigare i drift, klimatsmartare och mer färggrant än en vanlig gräsmatta, och ger dessutom större biologisk mångfald, hävdar projektledaren Maria Ignatieva.
Gustaf och Maj-Lis kollar vad som kommit upp under fiberduken, och beskär rosor och svarar på lyssnarfrågor om ölandstok, svarta vinbär och vattning av småplantor.
Bokashi är ett sätt att "kompostera" som går att göra inne i köket. Men vad säger forskare om metoden?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Gustaf och Maj-Lis sätter lök på odlingslotten. De svarar också på frågor om blåbärstry, honungsskivling och gurkplantor som redan blommar. Dessutom om plantbutiker som säljer utomhusväxter som inte klarar en svensk vinter.
Till Titte Törnroths trädgård på Åland kommer busslaster med besökare för att få inspiration och nya idéer.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Klematis från Estland, bronssilverax och blodtopp. Duvblå perovskia och havslipade stenar. I Titte Törnroths trädgård kan man vandra runt i timmar.
Hemma på odlingslotten sår Gustaf och Maj-Lis sockerärtor, och svarar på lyssnarfrågor om päronträd, havtorn, chiliplantor och tomatjord.
Trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar har i år temat tillbaka till naturen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
På odlingslotten fortsätter vårbruket. Gustaf väger gödsel och Maj-Lis ger tips om marktäckare för "omöjliga" lägen och sätter sekatören i svarta vinbärsbuskarna.
Hur gör man om man bor i ett område med höga halter av kadmium i jorden, och ändå vill odla bär och grönsaker i sin trädgård?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Maj-Lis och Ulla gör i ordning upphöjda odlingsbäddar och planterar förodlad persilja. Gustaf har träffat kadmiumforskare och får råd hur man kan odla ätbart även om man bor där marken innehåller höga kadmiumhalter. Maj-Lis svarar på lyssnarfrågor om tomatodling i hink, alger på jordytan i blomkrukor, bekämpning av svalört och återanvändning av jorden. Dessutom bladlöss på bougainvillea och mördarsnigeldagis under marktäckningsväv.
Många vill bo i stan, men ändå odla. Ulrika Flodin Furås ger smarta tips på hur man kan skapa en lummig trädgård på mindre än 15 kvadrat.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Gustaf och Maj-Lis bekämpar fleråriga ogräs på odlingslotten och svarar på lyssnarfrågor, bland annat om hur man får kraftigare purjolöksplantor och när man ska beskära alpklematis.
Ingemar Strömgren i Ammarnäs sätter tillsammans med andra bybor "pärer" i den legendariska potatisbacken långt uppe i den västerbottniska fjällvärlden.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Gustaf Klarin sätter grepen i en ny jord - och skördar årets första skörd av jordärtskockor!
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor, bland annat från Eva som vill börja om eftersom jorden i hennes grönsaksland är full med ogräsrötter.
Gustaf höstgräver, Maj-Lis ger råd om grävning och gödsling och Ulla åker på utflykt till Åland.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Titte Törnroth och hennes man och hund bor i en gammal avstyckad bondgård med ett uthus som hör till Ålands äldsta bevarade träbyggnader, och ett förtjusande lusthus. OCH en trädgård som blivit ett besöksmål. Den är bäst på hösten påstår Titte.
Tim och Hanna håller på att skörda morötter på en ekologisk gård utanför Uppsala. De är volontärer och har kommit från Tyskland för att få leva nära naturen och lära sig mer om bland annat biodling.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
World Wide Oppurtunities on Organic Farms (WWOOF) är ett internationellt nätverk för volontärer.
Gustaf och Maj-Lis JAS-beskär äppelträd och svarar på lyssnarfrågor om hur man får sötare vindruvor, hur man planterar om jordgubbar och vad man gör med sitt ledsna citronträd.
Går det att odla ris i Sverige? Det tror i alla fall Shahryar Bakhshipoor, som anlagt ett litet risfält på sin kolonilott.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Gustaf plockar fallfrukt och Maj-Lis ger råd mot rådjur i trädgården och mot årets dominerande växtsjukdomar: skorv och rost.
Vad gör man med rosorna efter blomning, och hur minskar man angreppen av rosrost? Det är ett par lyssnarfrågor som Maj-Lis ska besvara. Men det blir också frågor om tomatgallring och odling nära trädrötter.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ulla gräver vidare i Sveriges Radios arkiv, och hittar trädgårdsradio från revoltåret 1968, smågnabbande Schenkmanis och Samuelsson i Trädgårdsdags och det allra första Odla med P1.
Gustaf Klarin är programledare och provar att plocka krusbär med bärplockare, för att inte riva sig på taggarna.
Den som har en potatissort som ger frukter på plantan ovanför jorden kan bli sin egen växtförädlare. Hör också hur radioprogrammen har låtit genom Sveriges Radios 90-åriga historia.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I radioträdgården i Uppsala svarar Maj-Lis Pettersson på frågor om vad som har förintat höstanemonernas rötter, vad man kan göra med potatisplantornas gröna frukter, hur man kan göra rent sina trädgårdsredskap och om mynta kan fungera mot liljebaggar. Det blir också ett potpurri av exempel på hur det har låtit genom Sveriges Radios 90-åriga historia när programmen har handlat om trädgård och odling. Koloniträdgårdarna hade stor betydelse under krigsåren, och så dyker radioprofilen Sven Jerring upp bland rosorna i Visby.
Mjukvaruingenjören Sakura Holmqvist sadlade om och började odla chilifrukter av många olika slag. Och när ogräset invaderat grusytorna kan det vara läge att leta efter frökällorna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Asmundtorp i Skåne har Sakura Holmqvist sadlat om från att vara mjukvaruingenjör till att odla chilifrukter. Det finns runt 1500 plantor och ett 30-tal olika chilisorter i hennes växthus. Biter man i de olika frukterna blir det förstås väldigt starkt men man kan också känna smaker som påminner om tropiska frukter som persika och grapefrukt. Frilansjournalisten Åsa Kjellman Erici åkte dit för att se hur chiliodling i stor skala kan gå till. Maj-Lis Pettersson svarar på om det finns krusbärssorter utan taggar och varför det har blivit så små skockor på en övervintrad kronärtskocka. Det handlar också om hur man kan få bukt med ogräs på ytor med grus, och om en insekt som förstör grenarna på unga björkar.
Vi besöker en makalös trädgård med utsikt över kalfjället, Charlotta Berglunds, mer känd som Blomster-Lottas, trädgård. Klätterväxt på skuggig balkong och stenmur inslagen i duk som ska döda kirskål.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Charlotta Berglund var en fattig änka med fyra barn som 1929 anlade sin extremt artrika trädgård i Ammarnäs i nordvästligaste Västerbotten. Trädgården drog långväga busslaster med trädgårdsintresserade på 50- och 60-talen. Efter hennes död 1974 förföll trädgården. Ulla åkte dit för att träffa barnbarnet Anders Berglund som tillsammans med sin syster nu renoverar Blomster-Lottas trädgård.
Maj-Lis svarar på lyssnarfrågor om blomsterskulptur, rosor och klätterväxter på balkongen, hur man kan göra ett paket av en hel stenmur för att bli av med kirskål, och om hur man undviker gråmögel på jordgubbarna.
Blåfrusna insekter lyckas inte få till årets körsbärsskörd. Den kallas hemsk, den kallas monster. Det handlar om Fattigmansbambu. Experten Maj-Lis Pettersson berättar om hur man blir av med den.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Handelsträdgårdar sprider levermossa, Maj-Lis berättar om hur man blir av med den också.
En norsk biskop stänker vigvatten när en ny klosterträdgård invigs, alla växterna är insamlade från norska medeltida kloste. Samma arter odlades av nunnor och munkar i Sverige under den katolska eran.
Vi hör också om varför Margaretas lavendel har blivit enorm, om hur Gerd Larsson och hennes barnbarn Vilma ska sköta om sina granatäpplen och varför Birgitta bara får ett enda körsbär på sitt körsbärsträd i år.
Gustaf Klarin är programledare i Radioträdgården.
Skördandet är det mesta jobbet som ska behöva göras, säger Dante Hellström, trädgårdsmästare på Naturhistoriska Riksmuséets stadsodling i Stockholm, där den biologiska mångfalden är i fokus.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hemma hos Maj-Lis Pettersson råder också stor mångfald. Där svarar hon på lyssnarfrågor, bland annat om hur man anlägger en örtagård, och om plommon som ser ut som bananer. Dessutom handlar det om rosor, som gynnats av årets väderförhållanden.
Gräsmattor är dyra att sköta och innehåller inte mycket biologisk mångfald. Men nu försöker SLU-forskare hitta alternativa växter att ha som "heltäckningsmatta" i trädgården.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Maj-Lis och Ulla svarar på lyssnarfrågor om att flytta stora buskar och räta upp sneda träd. Vad gör man åt blom- och grentorka på körsbärsträd? Och vem är det som gör så fina mönster av olvonbladen?
Dessutom gallrar de äppelkart och rödbetor, och planterar om de bortgallrade små betorna där det finns bättre plats.
Gräsmatteentusiasten Olle Berg delar med sig av sina gräsmattetips. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ulla de Verdier och Maj-Lis Pettersson känner efter om det finns någon skördeklar potatis, och svarar på lyssnarfrågor bl a om en klen syrén, som vill ha öppet runt plantan de första åren, och något som liknar en spottloska på stjälken av en kronärtskocka, som orsakas av en spottstritsnymf.
Dessutom tipsar Maj-Lis om beskärning som bot mot plommonhäxkvast. Hon ger klartecken för att provsmaka omplanterad kraftig sparrisplanta nästa år.
Hon visar den rödsvarta zebrarandiga strimlusen, som liknar bärfis, och inte gör någon skada i trädgården.
Näring och vatten är hemligheten bakom gräsmatteentusiasten Olle Bergs fina gräsmatta.
Två fel gör man om man klipper för mycket OCH gödslar ett äppelträd som skjuter för mycket och kraftiga skott, säger Maj-Lis.
Klipp ner plantorna när du planterar om hallon. Rost är årets växtsjukdom, säger Maj-Lis och också hallon kan drabbas. Ta bort blad med orange prickar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kensington Rooftop Gardens består av en spansk trädgård, en Tudor garden och en English woodland garden. Här finns också en hel vägg av jordgubbar.
Maj-Lis varnar för svartvinbärssorten Stor-Klas som är mycket mottaglig för svartvinbärgallkvalster och berättar om svavel som bot mot pärongallkvalster, som måste bekämpas på våren. Hon ger råd om plantering och skötsel av fruktträd. bl a sötkörsbäret Fryksås.
Gustaf kupar potatis med årder.
Inomhustomaterna måste få hjälp med befruktning. Vibratorn är ett beprövat alternativ, humlor är mer modernt men Maj-Lis nöjer sig med en lättare smäll på stjälken.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Buskar, träd och perenner mår bra under den kyliga försommaren, värre är det för sommarblommorna. Hårt regn slog sönder sallad i Radioträdgården, där det för övrigt är mindre mängder bladlöss än andra år, också som en konsekvens av det kyliga vädret.
I Skärholmen är stadsodling ett sätt att göra stadsdelen tryggare. Maj-Lis Petterson svarar på lyssnarnas frågor om vad som krävs för att lyckas med olivskörden, hur man tar bort bladlöss på vinbären och om hur Ulf ska bära sig åt för att befrukta sina inomhustomater, vibrator är ett beprövat alternativ.
I kulturväxtdatabasen SKUD finns 100 000 växter med deras olika namn: dialektala, vetenskapliga och namn som används i handeln.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Gustaf Klarin och Maj-Lis Pettersson planterar klättrande sommarblommor och besvarar lyssnarfrågor, bland annat om hur stor kruka tomatplantan ska ha, hur den milda vintern gynnade fjärilsbusken, problem med pelargonrost och häxringar i gräsmattan.
I kulturväxtdatabasen SKUD finns 100 000 växter med deras olika namn: dialektala, vetenskapliga och namn som används i handeln. Björn Aldén, som är intendent på Botaniska Trädgården i Göteborg och en av männen bakom SKUD, intervjuas av frilansreportern Elisabeth Renström.
Vi bygger en spaljé av en armeringsmatta och åker till Mariestad och ser hur studenter återskapar en gammal trädgård vid det gamla landshövdingeresidenset.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Maj-Lis svarar på frågor om pollinering av jordgubbar, kloros, krolliljor och pelargoner. Dessutom hör vi vad som kan hända om en grundstam tar över ett plommonträd.
Vi reder ut vad som gäller för att ta hem sticklingar och plantor från semesterorten hem till Sverige. Dilemmat med billig jord. Och varför tvåårig grönkål går att äta men blir inte lika frodig.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Maj-Lis Pettersson svarar också på frågor om gisslet med vinbärsgallkvalstret, plantering av jordärtskocka från grönsaksdisken, nästan explosivt växande murgrönsveronika och vilken ros som kan vara lämplig vid en dansk sommarstuga i Småland. Gustaf Klarin är programledare i Radioträdgården.
Tidig rabarberskörd, ätbara blommor med torra blad, hot mot avenbok och hurra för pioner som fyller 102 år i år.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi skördar rabarber tidigt på säsongen i radioträdgården för att få mildare stjälkar. Det handlar om en ätbar tistelblomma med torra fläckar på bladen, kvävefattig kompost, hotet mot avenboken och vi säger hurra för pionen som fyller 102 år. Vår reporter Åsa Kjellman Erici besöker Lund där stadsträdgårdsmästaren, Karl-Oscar Seth och hans kollegor sett till att en halv miljon vårlökar planterats ut i olika formationer direkt i gräsmattorna. Och rabarberblomman ser ju god ut.
Oliv, vin och spannmål - men också bondbönor och fjäderhyacint - odlades i det antika Romarriket. Nu har romerska lantbruksläror översatts till svenska.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det knakar när vi separerar ihopvuxen förgrodd potatis, och sätter den sedan på 8-10 centimeters djup i Radioträdgården. Det ska vara ganska exakt säger Maj-Lis som som vanligt svarar på lyssnarfrågor och förklarar bland annat varför det är så svårt att skörda apelsiner i Sverige, vad man ska plantera för att bemästra en riktigt hård jord och både hon och indiankrassen bävar för ytterligare ett jordloppeår.
Vi bläddrar i Varros och Catos 2000 år gamla romerska lantbruksläror och får ett och annat antikt odlingstips av Karin Martinsson på medelhavsavdelningen i Bergianska trädgården.
Gustaf och Maj-Lis bekämpar maskrosor i radioträdgården. Maj-Lis svarar på lyssnarfrågor om attackerande myror och invaderande svalört, obrunnen gödsel och beskärning av blåregn.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ulla är kvar på Öland, hos sandodlingsnestorn Nils Åkerstedt, som inte bara ha köksväxtland av sand, utan också också odlar buskar, perenner, jordgubbar och krukväxter i sand (0.8) med gräsklipp. Han har bananplantor upp till taket och prunkande pelargoner.
Nils Åkerstedt på Öland (med rötterna i Sundsvall) odlar i en blandning av sand och grus. Ovanpå lägger han en decimeter gräsklipp. Och det växer som bara den!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Gustaf och Maj-Lis strör ut kaffesump i pallkragen och sätter värmebehandlad sättlök. Maj-Lis svarar på lyssnarfrågor om att odla bärbuskar i kruka och om små vita "maskar" i morötter och jordgubbar (som visar sig vara tusenfotingar!). Dessutom boktips om att återskapa en gammal trädgård: Christina Ilminge: Bevara och sköta en gammal trädgård. Ett 70 år gammalt gråpäronträd kan få ny kraft genom föryngringsbeskärning. Men nu är det i sista laget för i år - åtminstone i landets södra delar.
Röda vinbär och Afrikas blå lilja. Gustaf och Maj-Lis beskär vinbärsbuskar och svarar på frågor från lyssnare.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hur får man sin agapantus att vilja blomma? Kan man kapa en palm? Vilka träd klarar växtzon 5? Hur mycket gödsel är lagom? Det är några av de frågor som besvaras.
Ulla har åkt hem till växtnäringsexperten Tom Ericsson, och fascinerats av hans inomhusväxtvägg, som är ihopbyggd med ett stort akvarium.
Maj-Lis tips: Ullungrönnen "Legend", purpurapeln "Rubin" och virginiahäggen "Schubert".
Louise Bugnet, vit härdig doftande buskros, Martin Frobicher, rosa doftande buskros.
Tillbaka i radioträdgården kollar Gustaf och Maj-Lis om jorden har rett sig, och skördar primörer i pallkragen. Lyssnare som undrar om växtföljdens betydelse vid odling av bönor får svar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ulla har varit i Karlstad, och kollat in kullar och terrasser i Sandgrundsparken, tillsammans med trädgårdskonsulenten Tord Näslund. Att bygga nivåskillnader kan skapa helt nya möjligheter i trädgården.
Den nya Sandgrundsparken skapades av landskapsarkitekten Thorbjörn Andersson. En intervju med honom kan du höra här:
Gustaf hälsar på i Maj-Lis Petterssons trädgård, gräver upp snödroppar och planterar ut på nya platser. Några lyssnarfrågor får svar, bl a om bergsbambu som inte gillar blåst, hallon som föredrar sur jord och varför klockranka är en så tacksam klätterväxt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ulla har hälsat på i en japansk trädgård, och invigs i några av dess mysterier.
Äntligen säsongsstart! Det kliar i gröna fingrar. Men Maj-Lis varnar för att sätta igång frösådder för tidigt. - Än behövs det mer vårsol, säger Maj-Lis. Gustaf botaniserar...
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
... bland prylar, pynt och plantor, och hittar EN trädgårdstrend på Nordiska trädgårdar i Älvsjö, som Maj-Lis lite motsträvigt godtar. Hon svarar hellre på lyssnarfrågor - om en rotmisshandlad ek, om skräpiga pelargonblad och djungelgurka.
Och om att ställa frösådder på en täljstenskamin, eller annan lagom varm plats, för att underlätta groningen.
Dessutom handlar det en del om jord, som köps i påsar.
Biokol finns med på ett hörn. För tre år sedan gjorde vi ett längre reportage om detta, som fortfarande finns som podcast: www.podcasts.com/odla-med-p1/page/176. Lyssna också på programmet Klotet på onsdag den här veckan (1 april)
I Odla med P1:s säsongsavslutning tar vi upp potatis i radioträdgården, detta samtidigt som vi sätter vitlök i pallkragarna. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor och berättar att man i kalla landsändar måste ställa sin hortensia inomhus på hösten för att den ska blomma nästa år. Hortensian blommar nämligen på fjolårsskott som annars lätt fryser bort.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hon berättar också om dilemmat med magnolia som blommar på hösten, om sköldlöss på blåbär och hur vattning gör susen mot trips och spinnkvalster.
Ulla for till Göteborg för att göra veckans reportage. Mats Havström på Botaniska trädgården i Göteborg tar emot och berättar om höstblommande lökväxter.
Programledare är Gustaf Klarin och katsura heter veckans favorit.
Svarta vinbär som odlas i norr smakar INTE sötare och blir inte c-vitaminrikare. Däremot kan de innehålla mer av andra nyttiga antioxidanter. Åtminstone blev detta resultatet av ett försök som gjorts på Sveriges lantbruksuniversitet. Men det var bara några sorter som ingick i försöket, och det var inte de sorter man brukar odla i norr.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Gustaf och Maj-Lis är i Odlaredaktionens lilla trädgård i Uppsala, fullastade med brev från lyssnare med odlingsfrågor. Bland annat om larver i pelargonkrukan, och tomatblad som krullar sig.
Maj-Lis presenterar veckans favorit, änglatrumpet, som hon tagit med från sin egen trädgård.
Asiye Dereci odlar sina egna örtkryddor på sin odlingslott i Malmö. Portlak, krasse, basilika och andra, som är vanliga i Iran, Irak och Turkiet. Anki Wenster har hälsat på och provsmakat.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Maj-Lis Pettersson avslöjar vem som käkat upp krassen för Anita och vad det är för konstig klump på Andreas rosenbuske, och hon ger tips och odlingsråd och presenterar dessutom sin favoritväxt för den här veckan: hortensia. Foto finns i bildspelet här ovanför!
Vad gör du med krusbär? Vi efterlyser tips på krusbärsanvändning och krusbärsrecept. Skriv i kommentarsfältet här nedanför, eller på vår facebooksida!
Äppelsorter från Finland och Ryssland har gjort att äppelodlingen har krupit allt längre norrut i Sverige de senaste decennierna. Gustaf träffade i våras trädgårdsrådgivaren Ann-Kristin Isaksson som odlar många olika äppelsorter på Öjebyns försöksstation utanför Piteå. Ulla och Maj-Lis skördar i den lilla radiotäppan i Uppsala.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Borgovskoje en av många äppelsorter som fungerar efter norbottenskusten.
Maj-Lis favorit denna vecka är: höstflox (sorterna V Kesselring och Pax) och prickflox.
Hur man får sin syrénbuske att blomma avslöjar Maj-Lis Pettersson också, liksom den optimala storleken på ett hobbyväxthus, i några av denna veckas svar på lyssnarfrågor.
Mitt i Fyrisån, mitt inne i Uppsala, ligger en nyanlagd liten fickpark. Det är egentligen en flotte, som med sinnrika konstruktioner byggts om till en flytande trädgård. Marktäckningsväv, såpspritrecept och ogräsbekämpning i hallonland kommer också upp i veckans Odla med P1.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Petrus Andersson från föreningen Pop Upp visar odlingarna på trädgårdsflotten för Maj-Lis Pettersson och Ulla de Verdier, och goda odlingsråd utbyts.
Just nu är det varmt så det räcker, men ofta skulle många trädgårdsväxter gynnas av ett varmare klimat. Med svart marktäckningsduk kan man vinna mycket i tillväxt, berättar Kenneth Lorentzon som är forskare och landskapsarkitekt på lantbruksuniversitetet, SLU, i Alnarp.
Maj-Lis svarar på några lyssnarfrågor t ex hur man får ordning på ett igenvuxet hallonland, och givetvis presenterar hon också en ny favorit från sin egen trädgård.
Idag är det auberginen Ofelia. Se bild ovan!
Plötsligt dyker nya små vitlökar upp en decimeter ovanför jordytan. Halslök, säger Maj-Lis. Och hon konstaterar att jordlopporna har jagat in ruccolan i växthuset. Vi hör också ett reportage från stadsodlingens Paris där gamla banvallar genomgår grön förvandling.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Maj-Lis svarar som vanligt på lyssnarfrågor och hon ger sig på radioträdgårdens äppelträd för att komma till rätta med vattenskotten med hjälp av sekatör. Det handlar om hallon som drabbats av lerbrist, om hur man ser skillnad på hanhumle och honhumle och om hur man blir av med invasiv klöver.
Veckans favorit är en luktärt av sorten Matucana.
Gustaf Klarin är programledare.
Exotiska växter som potatis och tomat var sannolikt obekanta för trädgårdsmästarna Lars i Lunden och Håkan som drev Per Brahes slottsträdgårdar på Visingsö för bortåt fyra hundra år sedan. Men konstnärsparet Karin och Carl Larsson däremot odlade tomater för hundra år sedan i Lilla Hyttnäs (numera Carl Larssongården), och när de inte hann mogna i Dalarna åts de gröna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det var mest Karin som arbetade i trädgården, en trädgård som nu har återskapats utifrån gamla brev och Carls målningar. Maj-Lis och Gustaf beundrar den återskapade sekelskiftesträdgården och Maj-Lis svarar dessutom som vanligt på lyssnarfrågor, om svåra gisslet med potatisbladmögel som ger sig på de två sydamerikanska släktingarna potatisen och tomaten, om besynnerliga blommställningar hos fingerborgsblomma, gulsporre och maskros och om varför man inte bör lägga träaska på grönsakslandet.
Växterna i Carl Larssongårdens i rabatter och trädgårdsland hittar vi fortfarande idag i många svenska trädgårdar.
1600-talets överklassodling skiljer sig mer från dagens. Äpplena var mer dävna, det odlades mer kardon och igelkottar släpptes ut i jakt på sniglar. Men redan då fanns ansatser till växthus av glas för att odla exotiska statusväxter. Ulla har åkt till Visingsö för att träffa Ingrid Larsson Haglund. Ingrid Larsson Haglund, som bor granne med Visningsborgs slottsruin, har efterforskat vad greven Per Brahe lät odla.
Borstnejlikan är Maj-Lis favorit den här veckan.
Gustaf Klarin är programledare.
Det växer tätt i rödbetsraden, men istället för att slänga de bortgallrade späda rödbetsplantorna planterar Maj-Lis om dem. De kommer att bli fina, säger hon, morötter däremot riskerar att bli lustiga efter omplantering.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den hårdklippta dillen har skjutit om i radioträdgården, men värre är det för radiokörsbären som drabbats av torra grenar. Det är vädret det hänger på. Och Majken Ekholm har fått in pungsjukan bland sina plommon i Sollefteå.
Journalisten och författaren Lena Katarina Swanberg fick mycket tröst av sin trädgård på Gotland när hennes man gick bort för drygt sex år sedan. Hon berättar om vad det är i hennes trädgård, som hjälpte henne att se en mening med tillvaron igen. En längre intervju hör du här nedan.
Maj-Lis favorit denna vecka heter koreansk plymspirea.
Idag ska Maj-Lis amma potatisen. Rödbetorna är gallrade, och bortgallrade små rödbetsplantor kan planteras om på annan plats. Åsa Kjellman Erici vandrar på Kronprinsessan Margaretas blomstergata, och får tips på hur man maximerar blomsterprakten i rabatterna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Maj-Lis Pettersson har tagit med sig veckans favorit hemifrån sin egen trädgård. Idag blev det en dublett: rosen Rose de Recht och stjärnflockan Roma, odlade tillsammans! Se bild på dem i bildspelet här ovan.
Det handlar om klipphällar, blåbär, tallar och rosa flamingos i plast. Men också om spottstrit, krusbärsstekel, äpplebladlus, purjolöksmal och liljebaggelarver.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Nu frodas också insekterna i trädgården och växterna behöver all hjälp de kan få. Krusbär under attack, plommon under attack, jordgubbar under attack, för att inte tala om gräslöken och rosenknopparna! Som tur är finns Maj-Lis som rycker ut för att hjälpa växterna.
Det handlar om att utgå från trädgårdens naturliga förutsättningar, att jobba med naturen inte emot den. Det säger Thorbjörn Andersson när vi besöker honom i hans trädgård i Södra Ängby för att ta reda på hur han som landskapsarkitekt utformar sin trädgård i mälarlandskapet.
Maj-Lis favorit den här veckan är knölbegonian Illumination.
Förr var det lag på att hemmansägare skulle odla humle, men idag finns flera skäl att helt frivilligt odla denna kraftfulla slingerväxt. Inte minst nu när man lyckats spåra upp gammal svensk humle, vars kottar hinner mogna, så de kan användas vid ölbryggning. Else-Marie Strese vid Julita gård berättar i programmet, men ett längre reportage hör du om du klickar här nedanför.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Maj-Lis påpekar att även komposten vill ha vatten och att det kan behövas kompostpoliser.
Hon svarar också på frågor bland annat om varför det är svårt att flytta stora äppelträn, fördelen med att klippa bort persiljeblommorna och att klippa ner dillen.
Maj-Lis favorit den här veckan är flocknävan.
Trädgårdsrådgivarna Tord Näslund och Per Brunström svarar på lyssnarfrågor utifrån ett värmländskt perspektiv. Här avhandlas bland annat rabarber som flikar sig, honungsskivling som dödar vedartade växter, rhododendron som behöver beskäras, tjältorkeskador på prydnadsapel, fem olika växtodlingszoner, löss på fruktträd och vitsen med att ta bort de nyaste skotten på äppelträd innan de hinner förvedas.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Dessutom får vi veta vad som "måste" finnas i en värmländsk trädgård...
Vi börjar med att slå ut ett hål i stora krukans botten när Maj-Lis lär Gustaf att göra en urnplantering. Tätt med plantor och fet jord ska det vara. - Det är bara att gasa, för sommaren är kort, säger Maj-Lis.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ulla har hälsat på hos självhushållaren Astrid jansson och hennes familj utanför Götene, som odlar alla sina grönsaker själva, och fått se hur man hackar ogräs mellan grönsaksraderna med hjälp av häst.
Det handlar också om avokadon som lider av för stor kruka, t-röd som tar kål på löss och torvsvampen som inte är farlig, varken för kontorsarbetare eller ampelliljor, allt enligt trädgårdsexperten Maj-Lis Pettersson.
Gustaf och Maj-Lis plockar rabarber. Kirskålen får sig en omgång och lyssnare får tips på växter som kan planteras som vindskydd vid en altan eller på en balkong. Ulla pratar ROT- och RUT-avdrag med Trädgårdsanläggarnas Anders Rönngren. Och Maj-Lis presenterar ännu en växtfavorit - klätterliljan.
Kolsyra mot sork, vatten mot myror och fingrarna mot liljebaggar och bladlöss blir det när Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarnas odlingsfrågor. Ulla de Verdier har gjort två reportage om att allt fler privatpersoner köper trädgårdstjänster, och följer med Nina Mårtensson i Gävle, som jobbar i andras trädgårdar. Maj-Lis lär också Gustaf att vattna i radioträdgården: Två kannor per kvadratmeter.
Gustaf och Maj-Lis sätter den förodlade potatisen i jorden. Maj-Lis svarar på lyssnarfrågor om svarta prickar i jordgubbsblommor och att mustaschprydda larver kan göra nytta. Ulla får nya råd och tips om perennplanteringar av växtkonsulterna Ulf Strindberg och Mona Holmberg. Sist, men inte minst, presenterar Maj-Lis ytterligare en av sina favoriter i trädgården - denna vecka potatissorten Amandine.
Trädgårdsrådgivaren Ann-Kristin Isaksson i Öjebyn utanför Piteå ger råd och tips om odling i ett nordligt klimat. Andra delen i vår serie om perennplanering med Mona Holmberg och Ulf Strindberg i Göteborg.
Nu ska löken sättas i Odla med P1:s pallkrage. Hör hur djupt och hur tätt! Maj-Lis svarar på lyssnarfråga om användning av kompost från mulltoa och liknande och ger råd om odling på balkongen. Ulla har varit i Göteborg och lärt sig mer om hur man planerar en perennplantering, av Mona Holmberg och Ulf Strindberg, som bland annat skapat Värdens park i Göteborg.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Maj-Lis favorit den här veckan är det vackert blommande prydnadsträdet bergkörsbär, och bergkörsbärskorsningen Accorate, som är något sirligare.
Gustaf spårar sommarblommornas ursprung. Fröna till våra penséer och tagetes kommer långväga ifrån, och man kan köpa likadana blommor på helt olika platser på jorden. Maj-Lis och Ulla sår rädisor i pallkrage och förkultiverar potatis i en låda med jord. Maj-Lis presenterar en favorit: Gullflockan. Lina i Gävle avråds bestämt från att beskära sin staketvinranka nu. Leonard i Blekinge får tips på vackra mindre träd: näsduksträd, blomsterkornell, bergkörsbär, katsura, spetsdaggvide och magnolian Merill.
Nu ska pallkragen fyllas med jord och gödsel. Maj-Lis svarar på lyssnarfrågor om gödsling, kompost och påskliljor. Gustaf har gjort ett reportage om hydroponik - odling utan jord.
Aquaponics är odlingssystem där man bygger ihop ett akvarium med växtodling. Benjamin Anselmo har två akvarier hemma, som är kopplade till hans odlingar med örter, tomater, grönsaker och ampelliljor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Gustaf och Maj-Lis har fått pallkragen på plats. Den är målad och impregnerad och fodras med plast. Som spärr mot rotogräs kan man ha marktäckningsduk. Till skydd mot sniglar ett utskjutande remsa av tjärpappa längs överkanten.
Maj-Lis presenterar också ytterligare en av sina växtfavoriter. Det är odlingsvärda, lättskötta trädgårdsväxter, en ny varje vecka. Denna vecka: körsbärskornell (se bild i bildspelet ovan).
Nytt för i år är att Odla med P1 ska ha sin egen lilla täppa att sköta genom växtsäsongen. Vi ska odla i pallkragar och Gustaf Klarin börjar nu göra i ordning platsen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ulla de Verdier intervjuar comancheindianen Marcus Monenerkit om samodlingen av majs, squash och bönor, som traditionellt kallas "De tre systrarna", och som
odlats tillsammans långt innan Columbus nådde Amerika.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om rotspärr för hallonrötter, vad man kan ha som marktäckare under en ek, om och hur man beskär rhododendron och hur man tar med sig en gullviveäng.
Dessutom presenterar hon en av sina absoluta favoriter: ungersk blåsippa.
Odla med P1, som för övrigt fyller tio år i år, startar säsongen på den stora trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar i Älvsjö i södra Storstockholm. Inspireras av idéträdgårdar, få råd på rådgivningsgatan och möt odlare som är ivriga att få sätta fingrarna i jorden! Maj-Lis svarar på frågor om pelargon"rost", guldhasselbeskärning och olivträdsskötsel. Och presenterar snökrokusen, en av hennes favoriter! Vi hörs! Maj-Lis Pettersson, Gustaf Klarin och Ulla de Verdier.
Maja-Stina Ekman i koloniområdet Falan i Falun gör iordning en såbädd nu på hösten. Det är trädgårdsrådgivaren Annika Larsdotter från Fritidsodlarnas riiksorganisation och Riksförbundet svensk trädgård som har övertygat henne om att det är värt ett försök.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Speciellt långsamgroende grödor, som morot, persilja och palsternacka, kan ge en betydligt tidigare skörd med höstsådd.
Nu är också bra tid att sätta vitlök.
Maj-Lis Pettersson ger råd om vinterförvaring och täckning av ömtåliga växter i trädgården. För Odla-säsongen går alldeles för fort: det här är det sista programmet för i år.
Men lagom till vårdagjämningen räknar vi med att vara tillbaka igen!
Gustaf Klarin, Maj-Lis Pettersson och Ulla de Verdier
Det är ett bra skördeår för fritidsodlare. Äpplen, gurkor, tomater, morötter, zucchini vad ska man göra med alltihop?Ett sätt, som blivit populärt de senaste åren, är att syra sina grönsaker. Mjölksyrejäsningen konserverar inte bara, den ger också magen nyttiga bakterier. Odla med P1´s Gustaf Klarin reder ut tillsammans med Stefan Roos, forskare i biokemi, vad det är som händer i gurk- eller kålburken.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Så här mitt i skördetiden svarar Odla med P1´s trädgårdsexpert Maj-Lis Pettersson också på lyssnarfrågor, bl a om äppelträd angripna av äpplevecklare, korsningar mellan vinbär och krusbär och ogräs i färdiglagda gräsmattor.
En trädgård är inte bara dess växter. Sten kan fylla en viktig funktion i din trädgård. Gustaf Klarin har träffat en som vet: Kurt Johansson, stenprofessor och bergsingenjör.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ann-Catrin Thor, trädgårdsrådgivare på Fritidsodlarnas Riksorganisation FOR, svarar på lyssnarfrågor om beskärning och trädgårdsdesign.
Elisabeth Bååth i Umeå odlar ostronskivling, shitake och andra svampar i sin trädgård. Frilansreportern Lena Näslund har hälsat på där, och får matnyttiga tips om svampodling. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor, bl a om vad man kan laga med squash, om grönsaksflylarver som äter upp blad på tomater och pelargoner och om trips, som hindrar dahliaknoppar från att slå ut.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Mysteriet med jordgubbarnas "ploppar" av fruktkött som ibland fastnar på kragen klaras ut.
Och Gustaf Klarin är tillbaka som programledare!
Här är recepten till Maj-Lis Petterssons squashrätter:
Squashpudding
(smakar som ostkaka)
5–6 port.
1 kg squashmos
Skala och skär squash i mindre bitar. Koka dem mjuka och mosa dem. Låt purén rinna av. Väg purén.
0,5 dl strösocker
4 ägg
5 msk vetemjöl
3 dl mjölk
5–8 st. bittermandlar
10–15 st. sötmandlar
Mandlarna hackas fint eller rives
Blanda allt i en skål, häll upp i smord, ugnsfast form och grädda ca 1,5 tim i 200°C. Servera med sylt eller bär samt gärna lite vispad grädde.
Går bra att frysa. Går även bra att frysa purén på hösten, ta fram och tillaga efter hand.
Soppa med squash och purjo
4 port.
600–700 g squash
1 liten purjolök
smör eller margarin till stekning
2 msk vetemjöl
1 liter vatten
2 grönsakstärningar
1 äggula
1 dl grädde
1,5 dl riven, lagrad ost (salt, peppar)
Skär squashen i 0,5 cm stora bitar. Snitta, skölj och skiva purjon, även det gröna.
Fräs grönsakerna i fettet i en gryta, utan att det tar färg. Strö över mjöl och rör om. Tillsätt vatten och smulade buljongtärningar. Koka upp och koka tills grönsakerna är nätt och jämnt mjuka, 5–7 min. Ta grytan från värmen. Mosa gärna grönsakerna med mixerstav eller i matberedare.
Blanda äggula och grädde, rör ner det och den rivna osten i soppan. Låt den sjuda men inte koka. Smaka av med lite salt och nymalen svartpeppar.
Servera med ost och bröd eller värmda portionsbröd.
Lycka till önskar Maj-Lis Pettersson
I Berlins Prinzessinengärten blomstrar stadsodlingen med återvunnet bevattningssystem, men på obestämd tid. I Upplandsskogen hemma hos trädgårdsexperten Maj-Lis Pettersson är det dags för skörd i köksträdgården och hon delar med sig av råd för den som vill ha bra potatis. Dessutom blir det beskärningslektion. Programledare är Hanna Sahlberg.
På en inglasad balkong i Hägersten odlar Si Han sin barndoms drömträdgård, inspirerad av klassiskt kinesiskt måleri och litteratur. Där under blåregnet och bland ormbunkar och äkta jasmin sitter trädgårdsskribenten Lena Israelsson, som svarar på frågor om balkongodling och berättar om hur man kan planera sin egen asiatiskt inspirerade balkong. Programledare är Hanna Sahlberg.
För den som saknar både jordplätt och balkong och ändå inte kan betvinga sin odlarlust återstår gerillaodling. Rörelsens Richard Reynolds i London har till och med fått kunglig draghjälp i sina olagliga planteringar. Dessutom bjuder trädgårdsexperten Maj-Lis Pettersson på goda råd för körsbärsodlaren, från ett blåsigt Uppsala. Programledare är Hanna Sahlberg.
Odlandet brer ut sig i New York, på tak, väggar och gårdar i The Big Apple. Sten Sjöström, Sveriges Radios korrespondent, har gjort ett reportage om "urban gardening over there". Från Drömparken i Sveriges närmaste stad svarar Maj-Lis Pettersson på lyssnarfrågor om fritidsodling och trädgård. Om stjärnflocka med fläckar, aklejor som torkar och lager med löss. Dessutom en del tips mot rådjur och mördarsniglar.
Agnes Fischer och Sofie Nuyts lär barn att odla i Alby i utkanten av Stockholm. De menar att odlingskunskap är bra både för det enskilda barnet och för samhället de lever i. Vi hör barnens frågor om ifall det går att äta maskar och om varför rötterna finns i jorden,och om planerna på att sätta tortellini istället för potatis. Mykorrhizaforskaren Siri Caspersen från Sveriges Lantbruksuniversitet berättar om hur den spännande mykorrhizan påverkar växternas liv, och vad man kan göra för att gynna den.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sätt igång bildspelen så får du se hur mykorrhizan ser ut och hur barnen sätter potatis!
Från kolonistugorna i Tunakolonin i Uppsala sänds Odla med P1 den här veckan. Det är ett folkhemspräglat område från början av 40-talet. Där svarar Maj-Lis Pettersson på lyssnarfrågor om rådjur, jordgubbar, hallon med mera. Från folkhemskoloni till slottspark: Parken vid slottet i Versailles firar 400 årsjubiléum. Det var så många år sedan parkens anlâggare André Le Nôtre, som anställdes av Ludvig XIV, föddes.Det firas med olika evenemang i Versailles under hela året - även om man även i denna förnäma park haft vissa problem med sjukdomen Cylindro-cladium buxicola, som även drabbat många buxbomshäckar i Sverige.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Alain Baraton, den i Frankrike populäre trädgårdsmästaren och chefen för parken, berättar om hur han bekämpar denna sjukdom.
I Versailles´park har man anammat en nygammal idé för planteringen i rabatter, som Carl von Linné ska ha infört i Versailles på sin tid.
Träd i staden kräver planering, anpassning och tillsyn. Patrick Bellan är trädgårdsingenjör och trädinventerare i Malmö. Han inventerar alla parkträd och hur de mår.Alla uppgifter om träden som Patrick Bellan dokumenterar hamnar i Malmö stads träddatabas. Bland annat graderas det enligt en fyrgradig skala där rött visar att det är stor risk för att trädet ska falla medan grönt visar att trädet mår bra. Samma skala är tänkt att kunna användas över hela landet, för att det ska gå lättare att jämföra hur träden trivs på olika platser.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor. Bland annat om lavendel och havtorn, chili och stamsyrén.
Just nu står rosorna i sitt rikaste flor. Rosexperten Lars-Åke Gustavsson svarar på lyssnares rosfrågor. Han ger tips på röda rabattrosor, och hur man gör för att kunna plantera rosor på ett ställa där det vuxit rosor tidigare. Dessutom berättar han varför New Dawn växer sämre numera och hur man får bort barkfläcksjuka, och han lär ut hur man förökar rosor med sticklingar. Fjärås är landets pepparrotscentrum, överallt på åkrarna i trakten sticker det upp pepparrotsblast.Att odla pepparrot är mycket arbetsintensivt.-Varje rot kräver ungefär 20 olika handmoment, berättar Margareta Jonsson som är pepparrotsodlare i fjärde generationen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi pepparrotsodling startar man också med att ta en stickling, en ”stråle” som det kallas här norra Halland, från en växande papparrot. Den ska läggas horisontellt i marken på våren, och vid midsommartid ska den läggas om, vilket betyder att den ska tas upp ur marken så att man kan avlägsna alla skott utom ett. Efter det läggs den tillbaka igen, och är färdig att skördas sent på hösten.
-Fast vi brukar föredra att låta den ligga i till april, den mår bara bra av att ligga i jorden under vintern, berättar Margareta Jonsson.
Att lägga en bit pepparrot i inläggningar av sill och grönsaker ger inte bara god smak. Pepparrotens bakteriedödande förmåga håller mögel borta. Och till Margaretas gårdsbutik kommer många kunder som menar att de kan hålla sitt höga blodtryck i schack med den starka rotens hjälp. Och om du tror att du får Wasabi på sushi-restaurangen så tror du med största sannolikhet fel.
-Äkta Wasabi är vansinnigt dyrt, så istället tar man pepparrot som man färgar med grön karamellfärg, och tillsätter lite senapsolja för att få den ännu starkare, berättar Margareta Jonsson för Odla i P1.
Även astronauter kanske vill ha färskpotatis. Louisa Preston är astrobiolog på Open university i Storbritannien och planerar ett projekt för att utveckla teknik för att sätta potatis på mars. Tidigare försök med rädisor, sparris och potatis visar att marsjorden går bra att odla i, säger Louisa Preston, men klimatet är mycket hårt på Mars. Det är kallt, syrefattigt och den skadliga uv-strålningen är mycket starkare än på Jorden. Därför krävs sannolikt växthus för att skydda växterna och för att inte människor ska komma till skada på grund av den farliga strålningen vill Louisa Preston utveckla en sorts marsgående trädgårdsrobot som kan arbeta på potatisåkrarna, en robot med bland annat en arm som kan sätta potatisen och en annan arm som kan hålla i vattenkannan. Mer Louisa Preston blir det i Tekniksafari i P1 på fredag kl 14.30. Hör också trädgårdsexperten Maj-Lis Pettersson svara på lyssnarfrågor, bland annat om vad som hände när insekterna inte kom till Mari Pakvis körsbärsträd.
I Sjöbergens koloniföreningar i Göteborg får odlare gödsel från höns, ankor och kaniner i djurstugorna i samma område. Nu vill de utveckla det här området, få dit grön rehab och få till ett hållbart kretslopp, med bättre kompostering m.m. Men samtidigt oroar byggplaner alldeles i närheten.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor, bl a om hur man planterar en näckros. Och om spöklika träd, som drabbats av spinnarmalangrepp.
Blommor behöver pollineras, för att kunna bilda frö. Många växter är beroende av pollinerande insekter, som bin och humlor. Men många arter av dessa medhjälpare i trädgårdarna blir allt färre. Vad kan man göra? Och hur står det till med biodlingen i Sverige? Biodlingsexperten Ingemar Fries från Sveriges lantbruksuniversitet ger tips och råd, och en del uppmuntrande besked.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Satsa på perennrabatt - eller odla ätbart? Varför välja, när man kan få både och? Trädgårdsdesignern m.m. Johnny Mattsson berättar om perenner som går att äta. Dagliljan t ex.
Drömmer du om fjällvandringar, men har svårt att komma iväg? Varför inte skapa en egen fjällvärld hemma i trädgården eller på balkongen. Tomas Zicha och Roger Holt från Uppsala Botaniska trädgård ger tips, och visar det uppländska fjäll de just håller på att plantera i Botan, i grov sand. Ett längre reportage om fjällträdgården i Uppsala kan du höra här:
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Gustaf Klarin är i ett odlingslottsområde i Stenhagen i Uppsala, där Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor bl a om spenat, vindruvor och persikoträd.
I Danmark pågår försök med att få fram knubbigare kalanchoë (våreld eller höstglöd) genom att överföra gener från bakterier. Gustaf Klarin åkte dit och fick också höra om genförändrade julstjärnor. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om plommonträdet Jubileum som blommar men inte ger frukt, om stora larver i komposten, stressade körsbärsträd och om fikonträd som luktar kattpiss. Programmet sänds från kolonistugeområdet Flora Linnéa i Uppsala.
Bladlöss är ett gissel för trädgårdsägare, inte minst för den som har äppelträd. De kan orsaka stora skördeminskningar och deformerade frukter. Men genom att anlita bladlössens naturliga fiender: nyckelpigor, blomflugor, nätvingar, spindlar, tvestjärtar och parasitsteklar, kan man kraftigt minska skadorna. Det säjer Mario Porcel, växtskyddsbiologiforskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp. Det gäller att gynna de här små rovdjuren (ofta är det deras larver som äter bladlöss) genom att bespruta mindre (många av rovinsekterna dör också av bekämpningsmedel), odla pollenrika blommor till dem (gärna flockblommiga) och erbjuda skydd i form av buskar i närheten. För att se hur de här små rovdjuren ser ut: gå till bildspelet här ovanför, eller jordbruksverkets app: http://www.jordbruksverket.se/5.2ae27f0513e7888ce2280001654.html
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ogräs är ett annat gissel i trädgården. Men ogräsforskaren Håkan Fogelfors vet råd. Han svarar på lyssnares ogräsfrågor och ger tips på bekämpning av skräppa, parksallat, kers mfl.
Veckans växt i serien om människor bakom växtnamnen är Zinnia.
I måndagens sändning inträffade ett beklagligt sändningsuppehåll. Hela programmet - utan sändningsupehåll - hör du här:
Dagens program sänds från ett hav av himmelsblå scilla, eller rysk blåstjärna, som den ska heta numera. Magnolia är känd som lite kinkig, men gör man bara rätt är den lätt att odla.Gustaf Klarin besöker landskapsingenjör Henrik Sjöman vid SLU i Alnarp, som lyckas med kinkiga träd och buskar genom att plantera dem tillsammans med andra växter, som de trivs ihop med, och får skydd av när de etablerar sig. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor, bl a om härdiga träd och om man törs flytta ut stamrosor i krukor redan nu.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Veckans avsnitt i serien Människan bakom växtnamnet handlar om dahlian, och mannen bakom den. Ulla de Verdier berättar.
På Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp har man startat ett forskningsprojekt för att i förlängningen kunna få fram en feromonfälla som ska kunna användas mot mördarsniglar (spansk skogssnigel). Katarina Lindholm, som håller i det första försöket, ger råd om bekämpning idag, och berättar om sin egen relation till mördarsniglarna. Maj-Lis Pettersson ger råd om när man bör sätta potatis och om hallon och havtorn ska beskäras. Dessutom berättar hon om vad man gör med tulpaner som slutat blomma och om hur man skyddar nyplanterade träd mot vattensork.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Veckans människa bakom växtnamnet är mannen bakom Bougainvillea (trillingblomma).
- Kogödsel på påse saknar gödslingeffekt, att kalka i trädgården är oftast en dålig idé och höstgödsling är inte att rekomendera. Det säger växtnäringsforskaren Tom Ericsson som svarar på lyssnarfrågor. Han förklarar också varför förrådsgödsling inte är en bra idé. Veckans blomma har fått sitt namn av Linnés döttrar och vi besöker de stora planteringar i Malmö som ska rama in Eurovision song contest
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Frilansreportern Åsa Kjellman Erici har besökt odlingarna av blommor som ska smycka Malmö under Eurovision song contest i mitten av maj. Det blir ett helt fält av alliumbollar i det som kallas Land Art, och sommarblommor inspirerade av den impressionistiske konstnären Monet, känd inte minst för sina målningar av näckrosor. Men hur ska allt hinna blomma i tid? Veckans människa bakom växtnamnen är Linnés dotter Sophia Elisabeth Christina.
Karl Lindström i Bålsta har fått sin trädgård uppbökad av vildsvin tre gånger. Hör mer om vildsvinens framfart i gräsmattor och potatisland. Gustaf och Maj-Lis är i den vårvaknande Botaniska trädgården i Uppsala och svarar på lyssnarfrågor om ett Åkeröäppelträd Åkerö som inte blommar, om växter som inte bör beskäras på våren, om gult blåbärsris och om att sätta potatis direkt på gräsmattan.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Mer om vildsvin hittar du via den här länken!
Veckans avsnitt i vår serie Människan bakom växtnamnet handlar om Saint paulia.
Gustaf Klarin, Maj-Lis Pettersson och Ulla de Verdier åker till Nordiska trädgårdar i Älvsjö och kollar in årets trender och nyutgivna trädgårdsböcker. Maj-Lis passar på att svara på lyssnarfrågor och Gustaf träffar företrädare för trädgårdsbranschen, som oroas av att allt färre ungdomar söker trädgårdsprogram i gymnasieskolan.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Veckans avsnitt av serien Människan bakom växtnamnen handlar om mannen bakom fuchsian.
P.S:
Lite trädgårdsprogramsnostalgi kan man få hos SR Minnen:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1602&artikel=4461864
Skillebyholms trädgårdsutbildning i Järna har biodynamisk odling som utgångspunkt. Vad innebär det egentligen? Hokus pokus eller ekologisk helhetssyn. Gustaf åker dit och kollar, och träffar rektorn för denna yrkeshögskola Daniel Hörberg. Ulla reser i tiden, tillbaka till vikingatidens köksväxtodling, via en grop i en ny utgrävning i Gamla Uppsala, och med hjälp av trädgårdsarkeologen Jens Heimdahl.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ärtor, bondbönor, kål, lök och målla är några grödor som odlades på vikingatiden.
Veckans avsnitt i serien Människan bakom växtnamnen handlar om Thunbergia, mer känd som slingerkrukväxten Svartöga.
Vildgurka, hirs och linser... Det finns många grödor som går att odla här i Sverige, men som man inte ofta ser. Inom projektet Ulva Park provodlar man växter från andra hörn av världen, med liknande klimat som vårt. Gustaf åker hem till Maj-Lis Pettersson, som svarar på lyssnarfrågor om gurkplantor med gula blad, ger tips och råd om förkultivering och sticklingar, och rekommenderar elektrisk värmematta för bättre groning.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Veckans växt i vår serie Människan bakom växtnamnet är Alstroemeria.
Oavsett minusgraderna på nätterna - nu grönskar det i radion! Odla med P1 är tillbaka igen, med programledaren Gustaf Klarin och trädgårdsexperten Maj-Lis Pettersson. I det första programmet besöker vi Bodil Lindberg och hennes trädgårdshöns. Maj-Lis berättar om när man beskär idegran och om aska i på trädgårdsland.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En lyssnare får svar av SLU-forskaren Velemir Ninkovic om sin "mördarchili".
En annan lyssnare får tips om mindre träd, man kan plantera.
Välkommen, du också, att mejla frågor till programmet! [email protected]
Gustaf hjälper Maj-Lis att plocka äpplen och höstgräva, samtidigt som en rad lyssnare får svar på sina frågor om skörd, gödsling och förberedelser inför en ny blomstertid!!
Odla med P1 besöker Nybyplantans odlingslottsområde i Uppsala, och odlare där får råd och tips av Maj-Lis Pettersson. Veckans ogräs är jordrök.
När odla med P1 för några veckor sedan var i Lycksele i södra Lappland kom fritidsodlare som ville ha svar på frågor om odling. Det fick inte plats i det förra programmet därifrån (20/8). Men här kommer de!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det är frågor om flytt av en ovanligt vacker syrén, om en okänd "monsterväxt", en återskapad naturträdgård och om en amaryllis med röda fläckar på bladen.
Dessutom får du höra om ett krukväxtupprop, som Programmet för odlad mångfald (POM) håller på med, och om ett nästan hundraårigt äppelträd - i Lappland!
Veckans ogräs presenteras av Gustaf Klarin:
Alla ogräsporträtt finns samlade här:
Vad är en lök? Och varför odlas lökväxter under tak i Botaniska trädgården i Göteborg?Ulla de Verdier besökte i våras lök- och knölväxtexperten Henrik Zetterlund i lökträdgården där, och fick också se en lökäng där det då växte kungsängsliljor, men tidigare hade blommat 10 000 vårkrokusar i blå och vita nyanser. Det är NU det börjar bli dags att peta ner lökarna i jorden.
Lapplands trädgårdar är öppna och färgstarka. Tvärtemot vad många tror finns massor av trädgårdsväxter som trivs alldeles utmärkt i zon 7.Många av dem odlas i Lapplands Kulturbotaniska trädgård i Lycksele.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ulla de Verdier och Maj-Lis Pettersson visas runt av Mariana Mattsson, som tillsammans med sin man Reginald Scholz skapat och ansvarar för Kulturbotan på Gammplatsen i Lycksele.
Allt fick inte plats i radion. Ett längre reportage hör du här:
Maj-Lis Pettersson svarade på trädgårds- och krukväxtfrågor:
Gustaf Klarin har gett sig ut på jakt efter veckan ogräs:
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor. Gustaf Klarin är programledare. Det handlar om fynd av mystiska kulor bland rötterna i flera blomkrukor. Det handlar om en trädgård som blivit alldeles klibbig för att träden tycks gråta. Och frågan är hur man bär sig åt med fröna från de svarta penséerna och varför man inte ska äta de små konstiga gröna bären som dykt upp i potatisblasten. Veckans ogräs är
Trädgårdsmästaren och trädgårdskonsulten Henrik Morin jobbar för att öka kunskapen om ormbunkar. På 1990-talet konstaterade han att både utbud och kunskap om ormbunkar i Trädgårdssverige hade stora brister. Detta jämfört med till exempel Schweiz och Österrike där odlingsförhållanden ofta kan påminna om Sverige. Han började satsade på ormbunkar i sin plantskola och delar idag med sig av sina kunskaper i Odla med P1. Norrlägen och lite tråkiga delar av trädgårdar och parker kan bli mycket fina med hjälp av ormbunkar som trivs i både skuggiga och fuktiga lägen. Sofia Eskilsdotter satsar på mossor i sin trädgård i Knivsta. Veckans ogräs
Trädgårdsexperten Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarnas frågor. Hur man kan använda rönnen i en häck, att man kan försöka slå in hästkastanjen i en duk för att skydda den mot kastanjemal, hur man ska bära sig åt för att odla melonäpple i Arvika och hur man måste ta i med hårdhandskarna och sanera trädgården om man fått in den dödliga honungsskivling. Veckans ogräs är Programledare Gustaf Klarin
Vinodling på kommunens mark i Malmö, biodling på hustak i Paris och grisar som markberedare bland höghusen i Göteborg - stadsodlingen får nya ansikten...
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Åsa Kjellman Erici har hälsat på vinodlarkooperativet i Almåsa, Johan Tollgerdt smakar närodlad honung i Paris och Ulla de Verdier kliar grisar, som äter grässvål och knäpparlarver för att bereda för nya odlingar i Göteborg.
Veckans ogräs är knölklocka.
Kan Maj-Lis Pettersson rädda Annas gurkplanta, som bara slokar? Hur mycket blad ska Lars spara på tomaterna? Varför vissnar dillen? Och vad är det för vita larver som äter upp Daniels potatis?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Dessa frågor - och fler! - får svar i veckans lyssnarfrågeprogram som sändes från Ekebydalens odlingslottsområde i Uppsala.
E-posta [email protected] eller ring röstbrevlådan 08 784 39 56 till kommande program.
Programledare är Ulla de Verdier.
Veckans ogräs är rölleka. Gustaf Klarin berättar en bloddrypande historia om den.
I en Skogsträdgård odlar man i ett ekosystem, i flera nivåer. Åsa Kjellman Erici har träffat Esbjörn Wandt i en Skogsträdgård i utkanten av Höör. Gustaf Klarin hälsar på Bo Antberg i Malmslätt, som odlar utrotningshotade växter i sin trädgård.Veckans ogräs är åkertistel.
Vacker som en ros. Eller kinkig och taggig? Hur gör man för att få sina rosor att trivas, och bli så där överdådiga eller älskliga som i drömträdgården?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Nordens främste expert på rosor, Lars-Åke Gustavsson, svarar på rosfrågor i detta program från Fredriksdals rosträdgård i Helsingborg. Om doft och friskhet, om plantering och beskärning, om sortval och platsval, om blomprakt och taggar.
Om trädgård och balkongodling, både för nybörjare och för erfarna odlare. Programledare: Gustaf Klarin.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Att köra över gullvivorna med gräsklipparen....
rekommenderar trädgårdsexperten Maj-Lis Pettersson. Om man kör över gullvivorna när de blommat ut ser det inte lika skräpigt ut på gräsmattan, samtidigt som plantorna stärks när de slipper föda upp sina frön.
Vi sänder från pionkvarteret i Botaniska trädgården i Uppsala, alldeles nedanför mäktiga Uppsala slott. Maj-Lis berättar om hur djupt man ska plantera sin pion och vi konstaterar att det riktigt krälar av bin i de enkla pionerna. I de fyllda tycks inte bina få plats.
Vilka marktäckare passar i en 30-talsträdgård? Vilken jord vill bergsvallmon ha? Och ska man kasta gammal jord?
Ja, det är några av de frågor som får sina svar i dagens program!
Veckans ogräs är groblad.
Även om man har ont om tid, eller om kroppen säjer ifrån, kan man älska sin trädgård. I veckans program får du tips om hur man kan skapa en möjligheternas trädgård. Hör om hjälpmedel och konstruktioner som kan underlätta, och om hur trädgårdsmaskinsbranschen hakar på!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sonja Larsson har haft polio, och efter det är hennes muskler svaga. Annette Teran fick för några år sedan en whiplashskada. Men de fortsätter båda att odla.
På Skansen finns - för sista sommaren - en tematrädgård byggd speciellt för odlare med rörelsehinder, syn- eler hörselskador.
Klipper gräset utan att röra en fena gör Sigvard Adolfsson i Jönköping. Han låter roboten göra jobbet.
Patrik Jägenstedt och Olle Markusson är ingenjörer på Husqvarna som tillverkar robotgräsklippare, en typ av maskin som började produceras för snart 20 år sedan.
Veckans ogräs är vallmo.
Mitt i den paradisiska försommargrönskan lurar de som hotar idyllen. Larver som gnager, flygfän som suger ut, sniglar som glufsar i sig det mesta och rostsvampar som sprider sig.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Men det finns faktiskt en hel del man kan göra för att förebygga och minska skadeverkningarna av dessa objudnia gäster.
p.s. Veckans ogräs är revsmörblomma.
Det som kallas stadsodling växer i Sverige, och har fått mycket uppmärksamhet.På Söder i Stockholm odlas t ex i pallkragar på en gamal banvall. I Göteborg på rivningstomter. Men vad är det som får människor i storstan att odla på asfalten?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hör om detta i veckans Odla med P1, och om en ny universitetsutbildning i just - stadsodling!
Veckans ogräs är vitplister.
Hör här hur en gourmetkock i Göteborg använder det, och andra ogräs:
Ett ogräs är en växt som stör för att den växer där vi inte vill att den ska växa.Hur blir man av med dem? Hur noga behöver man rensa? I detta ogrässpecial svarar ogräsforskaren Håkan Fogelfors på lyssnarfrågor om dessa objudna gäster i trädgården. Det är ogräsgräs, svalört, jordreva, maskros och andra. Har du också frågor om fritidsodling? Du är alltid välkommen att ringa vår röstbrevlåda på 08 784 39 56
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Håkan Fogelfors har valt ut veckans ogräs. Det blev Jätteloka. Vill du veta mer om den, eller andra ogräs kan du gå in på ograsradgivaren.slu.se
Idag är Gustaf och Maj-Lis hemma hos Louise Lundkvist, på hennes balkong, där klängväxterna snart ska täcka väggar. Här svarar de på lyssnarfrågor om hur man får sina växter att trivas på en balkong. Veckans ogräs är kvickrot.
Följ med och känn hur landskapsarkitekten Torsten Wallin skapar gynnsamma klimat för växterna på sin vindpinade skärgårdsö.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Tunnelodling växer, både i Europa och Sverige. Vi besöker en hallonodling, där hallonplantorna redan är på väg att börja blomma.
Veckans ogräs är maskros
Det lilla fröet som gror är ett underverk, en del av livets mysterium. Men det handlar också om växtfysiologi och om odlarskicklighet. I veckans Odla med P1 får vi veta mer om hur fröet uppfattar omvärlden, och vad som får det att börja gro.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ulla Hasselmark, trädgårdsjournalist och grundare av tidningen Allt om Trädgård, ser frön som sina lyckopiller. Hon har skrivit en bok om frön och startat en fröblogg. De senaste åren har Ulla blivit en varm anhängare av vintersådd, som är populärt i Kanada, och berättar hur det går till.
Veckans ogräs är skelört
Föreningen Sesam vill bevara mångfalden som finns i köksträdgården. Medlemmar odlar egna frön och byter med varann.
Med registreringsavgifterna för frösorter inom EU hotas mångfalden menar man. Hör Jordbruksverkets svara på kritiken i Odla med P1!
Hur upplever det lilla fröet sin tillvaro? Som människa ser man saker, vi hör ljud, vi har känsel, vi känner dofter. Men vilka sinnesintryck ett frö kan ta emot berättar professor Eva Sundberg om. Olika signaler utifrån påverkar fröet och bestämmer när det är dags att gro.
Nu kliar det i många gröna fingrar. I Skåne har vårsådden redan börjat, och runt om i landet ligger potatisar på förgroning i väntan på mer vårvärme i jorden.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Men många är villrådiga.
Ska potatisen förgros med eller utan jord?
När är det lagom att så squash och gurka på fönsterbänken?
Går det att så en melonkärna från en vanlig honungsmelon?
Vad är det för underliga runda "knoppar" på svartvinbärsbusken?
Och hur länge lever en bladlus? Det är några av de frågor som får svar i veckans program, där Odla med P1´s egen trädgårdsexpert, Maj-Lis Pettersson, svarar på frågor som har kommit in till programmet.
Veckans ogräs är kers eller kirskål.
Programmet går också att höra som pod-radio, och Odla med P1 finns numera också på Facebook. Se även veckans webfråga här intill!
Och välkommen att ringa vår röstbrevlåda 08 784 3956
Veckans ogräs är kers eller kirskål.
Följ med Odla med P1 till Nederländerna. I provinsen Limburg pågår den berömda trädgårdsutställningen de Floriade, som bara hålls vart tionde år, och då på olika platser i Nederländerna.Här ryms mycket mer än tulpaner!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi besöker också den kände trädgårdsdesignern Piet Oudolf i hans egen trädgård i Humelo i östra delen av Nederländerna.
Han berättar om sin syn på trädgård, och varför han gärna jobbar med fleråriga perenner i stället för ettåriga utplanteringsväxter.
I New York har Piet Oudolf nyligen skapat den omtalade High Lineparken och i Sverige har han designat bl a Drömparken i Enköping och en perennpark i stockholmsförorten Skärholmen. Se bilder från Perennparken i Skärholmen här ovanför och från Piet Oudolfs egen trädgård här nedanför!
Veckans ogräs är våtarv.
Trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar är speciell, inte bara för att det är den största trädgårdsmässan i Norden, utan också för att Fritidsodlarnas riksorganisation är medarrangör, och olika trädgårdsföreningar och växtsällskap tar en stor plats på mässan. Det är en mötesplats för trädgårdsmänniskor från när och fjärran.Odla med P1´s programledare Gustaf Klarin och producent Ulla de Verdier botaniserar bland försäljare och rådgivningsdiskar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Veckans ogräs är åkerfräken.
Vissa importerade krukväxter kanske man ska undvika att slänga på komposten eftersom de kan vara benhandlade med retarderingsmedlet Bonsi. Bonsi är ett kemiskt preparat som används för att hämma växtens utveckling. Den aktiva substansen i Bonsi är långlivad och kan förorena kompostjorden, det säger Peter Bergquist som är växtskyddsexpert på Kemikalinspektionen. Andra växter man försöker odla i Bonsi-förorenad kan stanna i växten.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Växtljusforskaren Karl-Johan Bergstrand leder ljusforskningen på Slu, Alnarp. Forskningen handlar bland annat om att prova ut lysdioder, så kallade ledlampor, för att främst yrkesodlare ska få bästa resultat med dessa energisnåla och miljövänliga lampor. Rätt belysning minskar behovet av retarderingsmedel.
Ljusforskningen kommer också fritidsodlare till del, många hör av sig till forskarna för att få belysningsråd. Även cannabisodlare hör av sig för att få odlingsråd, säger Karl-Johan Bergstrand.
Vi besöker Lotta Lindqvist i Värmland, som odlar sina tomater uppochner på sitt eget sätt i sitt växthus i Sunne.
Lomme är veckans ogräs.
Nu börjar det äntligen bli dags att så sommarblommor och grönsaker som ska förodlas inomhus. Och för första gången i år svarar Odla med P1´s trädgårdsexpert på Maj-Lis Petterson på frågor som ni som lyssnar ställt i brev, e-post och Odla med P1´s återuppväckta telefonsvarare.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Röstbrevlådan har nummer 08 784 39 56, och är alltid öppen!
Frågor vi tar upp i det här programmet handlar om förkultivering, krukväxter och annat lockande inomhuspyssel, så här i inledningen på odlingssäsongen, när det börjar klia i de gröna fingrarna.
Programledaren Gustaf Klarin lotsar bland sticklingar och groddplantor.
Maj-Lis Pettersson förklarar och ger tips och råd.
Odla med P1´s nya serie om ogräs fortsätter. Denna vecka berättar Ulla de Verdier om brännnässlan. Programmet sänds från studion i Uppsala.
Så här på vårkanten är det högsäsong i köpjordsbranschen. Står du villrådig inför handelsträdgårdens eller stormarknadens berg av färggranna jordsäckar?I säsongens första program får du också höra om kol som jordförbättring och om tussilago - ett älskat ogräs.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det finns massor av jordsorter att välja på i handeln. Men vad finns egentligen i säckarna?
Hur livsavgörande är egentligen valet av jordpåse?
Och måste man verkligen köpa jord?
Följ med Gustaf Klarin, Odla med P1´s nya programledare, och Maj-Lis Pettersson, Odla med P1´s trädgårdsexpert och hör hur man tillverkar jord.
Odla med P1´s producent Ulla de Verdier träffar två forskare som häller grillkol på trädgårdslanden. Vi startar en ny serie med porträtt av några av våra vanligaste ogräs. Först ut är tussilago.
I säsongens avslutningsprogram svarar Lena Redin och Maj-Lis Pettersson på några av de hundratals mailfrågor som kommit till Odla med P1 under året. De flesta har anknytning till höstens skörd, och till vinterns förvaring av växter. Men vi blickar också fram emot våren, och tipsar om fina kompositioner till nya rabatter. Och hur samlar man frön från vilda växter till sin trädgård? Svar på det får du idag. Allt vi spelade in i Kunskapsträdgården vid Sveriges Lantbruksuniversitet rymdes inte i programmet. Men här nedan kan du lyssna på fler frågor och svar. Det handlar bland annat om trädgårdshortensia som inte blommar så bra, och att övervintra hortensia i kruka. Tack för alla brev och samtal under årets säsong! Odla med P1 återkommer nästa år, dock inte med samma besättning. Bästa hälsningarfrån Odla-redaktionens Lena Redin & Ulla de Verdier
Rudbeckians gula blombollar lyser, tomaterna glöder... Nu gäller det att njuta och ta vara på det sista av skörd och blomsterprakt. Och förbereda för vintern, ta in krukväxterna, och inte minst planera för nästa år. I vårt sista telefonväkteri för den här säsongen ger trädgårdsexperten Maj-Lis Pettersson råd om vad man gör om tomaterna vägrar att rodna, om hur man övervintrar pelargoner, fuchsia och olivträd, hur mycket äpplen man kan lägga på komposten och hur man bäst beskär sin vinbärsbuske. Dessutom får lyssnare som hört av sig reda på varför morötterna tynat trots näringsrik jord och hur man motverkar svampsjukdom på ligusterbladen. Ett litet påpekande när det gäller att göra sig av med fallfrukt. Om man, som vi förselår i programmet, lägger ut äpplen och annat i skogen för älgar och rådjur att mumsa på, så bör man först kontakta markägaren och be om tillstånd för detta. Nästa vecka sänds säsongens avslutningsprogram, med ännu en djupdykning i brevskörden och råd inför höst, vinter och en ny vår.....
Föreningen Pelargon Oscar i Oskarshamn ordnade nu i augusti sin 14:e Pelargondag i Bråbo Naturum. Dit vallfärdar pelargonintresserade i alla åldrar för att handla sticklingar, se utställningspelargoner, umgås, underhållas och lära sig mer om sin älsklingsblomma.I år hade besökarna också möjlighet att ställa frågor till Odla med P1´s Maj-Lis Pettersson. Ulla de Verdier har samlat ihop godbitar från en intensiv dag.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Bacillen man använder mot grönsaksfly och andra fjärilslarver heter Bacillus thuringiensis.
I det längre inslaget från pelargondagen finns också namn på två verksamma substanser mot ullsköldlöss ( t ex på rötterna på gurkor). De heter tiakloprid och imidakloprid.
Nu är det en perfekt tid för plantering av perenner (fleråriga växter). Men vad ska man välja och hur ska växterna kombineras? Lena Redin åker till handelsträdgården och träffar trädgårsdesignern Cecilia Pilbäck, som plockar ihop en praktfull rabatt och lär ut om färg, form och bästa sättet att planera och plantera. I bildspelet här ovanför kan du se Cecilias rabatt, och hur den kan varieras med byte av ett antal växter för att ge ett helt annat intryck. Listor med namn på alla växter finns här: Några lästips om växtval och handelsträdgårdar/plantskolor: Susanna Widlund: Plantskolor värda en omväg Norstedts (2011) Ann-Christine och Dan Rosenholm: Din guide i plantskolan ICA-förlag (2011) Just nu blommar också solrosen som bäst! En av många älskad blomma, med en lång och spännande odlingshistoria. Ulla de Verdier har fördjupat sig i en av sina favoriter.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
På Linnés tid var solrosor fortfarande rätt exklusiva, Men den allra första solrosen som blommade i Europa slog ut i Madrids botaniska trädgård redan år 1510. Men innan dess hade solrosor använts i årtusenden i Amerika.
Nu sträcker sig stockrosorna högt mot sensommarhimlen. Squash, rödbetor, bönor och annat gott är färdigt för att skördas i många trädgårdsland. Rudbeckiornas gula solar lyser upp augustikvällarna. Men mitt i den rika skördetiden finns också många frågor. Curt i Västerås får tips på vad han kan så i sitt potatisland, när alla knölar är upptagna. Ann-Kristin i Nyköping får rådet att avvakta med klätterrosor, som inte blommar, men skjuter nya skott, Anita får hjälp med sitt citronträd, som gulnat, Anette i Kalix får veta varför tomatbladen viker sig och Gudrun i Västerhaninge får avstå från att odla lök några år, för att bli av med en svampsjukdom, som drabbar lökväxter. Detta och mer därtill kan du höra i denna veckas frågeprogram och telefonväkteri. med Odla med P1:s expert Maj-Lis Pettersson och programledare Lena Redin.
Till Odla med P1 kommer stadigt en strid ström med e-post. Det är lyssnare som vill ha svar på de mest skilda trädgårdsfrågor. Nu har Odla med P1's producent Ulla de Verdier samlat ihop en hel drös med frågor till en sommarbrevfrågelåda, där Maj-Lis Pettersson ger svar på lyssnarnas olika odlarfrågor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hur gör man om det blivit för tjockt med klängväxter vid rosenbågen? Gör tvestjärtar någon skada? Hur kan rothalsröta på ärter och astrar förebyggas? Vad kan man plantera för nyttiga bärbuskar i en slänt? Och hur får man bort gråfibblor ur en blomsteräng och parksallat ur gräsmattan?
Vad har ala dessa frågro gemensamt? Jo, de är några av de frågor som får svar av Odla med P1´s trädgårdsexpert Maj-Lis Pettersson, hortonom och växtskyddsexpert vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.
Programledare, medan Lena Redin är på grönbete, är Ulla de Verdier. Hela programmet går att lyssna på via länken här ovan.
Klicka på länken här nedanför så får du höra mer om skadedjur på liguster och om mullvadar. Men också om insekter som man ska vara rädd om i trädgården.
På området Björnmyren i Sundsvall växer asiatiska sallatssorter, zucchini från Irak, Syrien och Marocko och libanesisk mynta. Men här finns förstås också jordgubbar, dill, lök, bönor och potatis. Ja, det syns att odlarna på Björnmyren har sina rötter i olika delar av världen, och när vi kommer på besök förstår vi också att det pågår ett ständigt utbyte av erfarenheter - och växter - mellan lotterna. Följ med oss på en rundvandring till syskonen Khalid och Amal från Libanon, som bland anant odlar mynta och portlack, till Karin Sjödin, som satsar mest på bönor - men som också fått zucchini från Majid Ibrahim. Han gar fyra olika sorter från fyra olika länder på sin lott! ThiCam Pham har sått frön från Vietnam - men varför blir hennes bladgrönsaker inte så stora som i hemlandet? Och vad har hänt med broccolin som ser så hängig ut? Växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson hittar orsaken - det finns klumprotsjuka på området, och det är den som är boven.Därför är det svårt att odla kålväxter - men det kan ändå gå lite bättre, om man kalkar mycket vid utplanteringen av växterna. Att det redan går att hitta färdig potatis konstaterar vi också - efter att Maj-Lis använt sin "peta i jorden runt plantan metod". Den praktiserar hon hos Gunnel Hådén och Kurt Mattsson. Men, huvudsaken är ju att potatisen är klar till surströmmingspremiären, tycker Kurt! Hos Mousa Nawsad plockar barnbarnen fina jordgubbar - men hur står det till med rödbetorna? Här behövs framför allt gallring, säger Maj-Lis. Tillsist blir det en granskning av landets enda (?) radio-odling! Det är lott nr 1 på Björnmyren, som innehas av P4 Morgon på Radio Västernorrland. Radiohuset ligger bara ett stenkast bort, men odlingen har ändå blivit lite eftersatt...Mer gödning behövs, påpekar Maj-Lis som också ger tips till programledaren och odlaren Emil Modin om hur han kan rädda rangliga tomatplantor som såddes alldeles för tidigt. Programledare är Lena Redin
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Allt vi spelade in på Björnmyren fick inte plats i programmet, men några fler besök på olika lotter kan du höra om här:
Fortfarande blommar honungsrosor och schersminbuskar på många håll i landet. Mennu är INTE någon bra period att flytta dessa och andra vedartade buskar. Odla med P1´s Maj-Lis Pettersson avråder bestämt från buskflytt så här års. Inte förrän framåt oktober bör man flytta buskarna.På friland, balkonger och i växthus växter tomaternas gröna kart sig allt större.Men eftersom tomaten är släkt med potatisen kan även den drabbas av potatisbladmögel och få brunröta, som gör dem oätliga. Om detta och om tomatproblemet pistillröta handlar Odla med P1´s högsommartelefonväkteri också.Att slutet av juli är en alldeles utmärkt tid att så rädisor får man också veta, liksom att det är gallmyggor som ibland förstör dagliljornas knoppar. Leif undrade vad det är för bärnstensliknande droppar som sitter på körsbärsträdet. Såhär ser det ut:
En honungsros hänger som en slöja i ett gigantiskt päronträd. Trädgårdsnattvioler doftar i skymningen. Trädgårdsjournalisten och författaren Karin Berglund brukar inte släppa in utomstående i sin trädgård, men för Odla med P1´s Lena Redin gjorde hon ett undantag. Där finns krolliljor och trädpion, vitlök - och en del ogräs. Där, i sin egen lustgård, berättar Karin Berglund lite om sin syn på trädgård och odling, där dofterna intar en central roll.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-- Odla inte vresros! uppmanar botanikern Mora Aronsson vid Artdatabanken vid Sveriges Lantbruksuniversitet. Han är också sakkunnig åt Naturvårdsverket och EU-kommissionen.
Vresrosen, liksom ett tiotal andra arter, hotar nämligen att sprida sig och ta över växtligheten i stora områden.
Och ska man sedan försöka få bort dem, kan det bli väldigt dyrt.
Mora Aronsson går så långt som till att han rekommenderar ett förbud mot nyplantering av vresros, och han råder den som har en sådan i sin trädgård att gräva upp den.
I faktarutan här nedan finns hela värstinglistan.
Ett längre inslag om dessa s k invasiva arter kan du höra här. Några av dem ser du här bredvid.
Här ovan finns också en länk till den Naturhistoriska riksmuseets virtuella flora - där du kan se fler av trädgårdsvärstingarna.
I trädgårdar odlas omkring 8.000 olika växter.
– De som ställer till problem är ett mycket litet fåtal, påpekar Mora Aronsson
I vår serie Glömda grödor berättar Lena Nygårds från Programmet för odlad mångfald (POM) om Hästbönan.
Nu grönskar det i trädgårdar och på odlingslotter, och luften fylls av härliga dofter från pioner, liljor och schersmin. Sallat, rädisor och spenat kan skördas - ja kanske börjar också midsommarpotatisen bli klar?!Såhär i början av midsommarveckan har vi hortonomen och växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson i studion igen. Hon ger råd om hur man reparerar en knölig gräsmatta, och en gräsmatta som ockuperats av ogräs. Ann-Marie Berglund som tänker odla rosor på balkongen får veta att de ställer krav på både jord, gödsling och vattning och vinterisolering av krukan. Maj-Britt Pettersson i Vaxholm har rosor vars blad rullar ihop sig. - Rosenbladstekel, säger Maj-Lis, och ger rådet att plocka bort de hoprullade bladen, även om inte alla innehåller några djur. Vinrankor som passar i växthus, även i växtzon 5, är Blå burgunder och Himrod (grön, kärnfri). På friland kan man t ex välja den baltiska vinrankan Silga. Karin Fridlund i Vänersby utanför Umeå vill anlägga en rabatt ovanpå sin (o)gräsmatta. Ny jord och svart marktäckningsduk första året, rekommenderar Maj-Lis Pettersson. Programledare är Lena Redin.
En prunkande trädgårdsvision i Göteborg, dignande av bönor och pumpor, och härdiga perenner som både överlever och frodas i en trädgård vid foten av ett fjäll i sydvästra Jämtland. Veckans Odla med P1 tänjer gränserna för vad trädgård kan vara. I båda fallen handlar det om livskraft, lust och odlarglädje.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Simon Irvine flyttade från England till Sverige för tjugo år sen. Sen dess har han blivit en av våra mest kända formgivare av parker och trädgårdar, och numera leder han verksamheten vid Lilla slottsträdgården vid Läckö slott. Nu i sommar gästspelar han i Göteborgs botaniska trädgård, med ett Lövkapell som mot slutet av säsongen ska bli en prunkande pergola med både blommor och grönaker.
Bönstänglar kommer att slingra och klättra, och stora pumpor ska hänga ner från den höga pergolans träbågar. Men när Odla med P1 träffar Simon Irvine har bara stommen kommit på plats. Och det är inte så bara! En lång rad höga träbågar står som ett kyrkovalv innanför entrén till Botaniska trädgården, och två stora odlingsbäddar väntar på sina växter....
Det prunkar också vid fjällets fot.
Många önskar sig att också kunna ha mindre härdiga växter än de som trivs i just den växtzon där man har sin trädgård.
Men tänk att odla där temperaturen kan gå ner till minus 40 och där man aldrig kan vara riktigt säker på att det inte kommer nattfrost, inte ens mitt i sommaren...
I en sådan miljö - i växtzon 8 i sydvästra Jämtland där solen på sommaren å andra sidan är uppe också nattetid - ligger Enaforsholms Fjällträdgård, som drivs av Kungliga skogs- och lantbruksakademin med hjälp av studenter från Sveriges lantbruksuniversitet trädgårdsutbildningar i Alnarp. Ulla de Verdier åkte dit, och fick en mängd tips på perenner (fleråriga växter) som trivs alldeles uitmärkt granne med fjället av landskapsarkitektstudenterna Marie Janäng och Kalle Magnér. Hela växtförteckningen i fjällträdgården finns här: www.enaforsholm.se/tradgarden/vaxtforteckning och bilder på hur de ser ut finns också här http://picasaweb.google.com/enaforsholm/
Ett annat lästips är Maria Sandströms bok Trädgård i kallt klimat (Natur och kultur). Maria Sandström är f ö ansvarig för Enaforsholms fjällträdgård. En lite längre version av reportaget kan du höra här!
I alla tider, och överallt i världen, har träden haft en viktig roll i människors liv. Träd står för trygghet, hemvist och som symbol för själva jordelivet. Veckans program handlar om vårt förhållande till träden, apropå två nyutkomna böcker.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Författaren och trädgårdsjournalisten Christel Kvants bok heter Trädets tid. Den handlar om varför träden varit viktiga för människor i alla tider. Träd ger skugga, föda, skydd - och är jordens gröna lungor - livsnödvändiga för miljön och klimatet. Träd väcker vördnad. Många religioner runt om i världen delar föreställningen om ett allfamnande världsträd.
Träd är nödvändiga om det över huvud taget ska bli någon trädgård. Det hävdar författaren Stefan Foconi, aktuell med boken Om trädgårdskonsten. I sin egen trädgård odlar han bara träd. Å andra sidan har han flera hundra. Han har sått dem själv från frön. Att han själv inte kommer att leva tills alla hans träd blivit fullvuxna är inget som bekymrar Stefan Foconi. Träden hjälper oss att få perspektiv på livet och vår relativa litenhet, menar han.
Följ med Odla med P1 in i trädens förtrollade värld - och få några handfasta trädodlingstips på köpet!
Vår serie Glömda grödor fortsätter - denna vecka med Rödbrokig svensk potatis.
Programledare är Lena Redin.
Lyssna här nedan på längre intervjuer där Christel Kvant berättar mer om filosofi, religion och folktro kring träd, om trädens biologi och deras avgörande funktion för vår existens på jorden.
Och hör vad Stefan Foconi tänker om livet, döden, lönnar och rönnar.
I den intensiva odlarmånaden maj var det många som ville prata med vår trädgårdssexpert Maj-Lis Pettersson. Idag svarar hon på både telefon och brevfrågor om massa saker som kan vara bra att känna till just nu. Till exepel att det behöver vara c:a 15 grader varmt dygnet om innan man sätter ut värmekrävande plantor som squash och pumpa, och att potatisen vill ha minst plus 8 grader på det djup där den ska sättas ned. Mät i jorden med en vanlig utomhustermometer!Lyssnare som ringde in fick råd om vad man gör med rotskott från päronträd som sticker upp verallt i gräsmattan, och om en hagtornsbuske som inte vill blomma. En brevskrivare som fått lilafärgade fläckar med vitt i mitten på sina rabarbrar fick beskedet att det beror på svampangrepp, och om en ny rabarber ska sättas så bör planteras på annan plats. Också krukväxterna fick lite plats i slutet av programmet. Porslinsblommor som tappar blad behöver ofta ny jord. Och pelargoner med gulnade blad vill ofta ha mer näring, säger Maj-Lis. Detta och mycket mer kan man lära sig i dagens program. Mycket nöje!
I Landskrona har man verkligen satsat på kolonilotter, och här finns också Sveriges äldsta bevarade koloniområde. 123 kolonilotter ligger placerade längs det gamla Citadellets vallgravar. Här finns många välbevarade små stugor i lummiga trädgårdar.Rothoffska kolonistugan är en av de äldsta. Den byggdes redan 1903 och är idag ett museum.Följ med Odlaredaktionen till Citadellkolonin! Maj-Lis Pettersson ger råd bland annat om narcisser, terassodling, sparris och oinbjudna växter i häckar till kolonister mitt i vårbruket. Lisen Hendeberg berättar om områdets spännande historia.Programledare är Lena Redin.
Trädgårdsmästaren och trädgårdsdesignern Cecilia Pilbäck ger tips om hur man med hjälp av rätt växter kan förnya sin trädgård eller balkong.I dagens telefonväkteri föreslår hon t ex häggmispel eller bondsyren till ett vindfångsbuskage för en trädgård som ligger öppet i jordbrukslandskap. Carl-Henrik, som bor granne med ett kalhygge som han helst vill slippa se, får tips om vide (eller annan salix), rönn och bukettapel som häckväxter.Magnolior bör placeras skyddat, säger Cecilia, men INTE i gassigt söderläge. Rabarber går utmärkt att odla på balkong, förutsatt att man har ett rejält och iso9lerat odlingskärl. Byggfrigolit fungerar bra - och i botten har man lecakulor. Men innan man börjar bör man kolla balkongens hållfasthet och bärkraft. Anna, som har en fritidshustomt utanför Norrköping fick tips om hur man kan stoppa ogräs genom att gräva ner en rotavskiljare (takpapp eller byggplast) och om sockblomma (epimedium rubrum)eller olika nävor (geranium) som marktäckare.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det gäller att noga känna in sin tomt, kolla väderstreck och sol/skugga. Sedan ska man inventera befintliga värden, och tänka igenom hur man vill använda sin trädgård, vilka funktioner som är viktiga. Därefter tänker man i rumslighet, och allra sist kommer växtval, där härdigheten är en vitig aspekt.
BÖCKER OM TRÄDGÅRDSPLANERING:
Piet Oudolf: Deisgn with plants
Conran octopus förlag 1999
(Kan ha gått ut i bokhandeln, sök på bibliotek eller antikvariat!)
Nori och Sandra Pope: Färg & design att skapa med färg i trädgården. N&K 1999
Folke Mattsson, Lisa Winnerlid, Sven-Gösta Johansson:
Drömträdgården så blir den verklighet.
ICA 1997
Margareta Diedrichs: Trädgårdens form En inspirationsbok
ICA 2009
Vad ska vi göra åt vår tråkiga uteplats? Kan den asfalterade innegården blir en oas för alla i föreningen? Hur kan vår balkong få ett grönt vackert insynsskydd? Sådana frågor är trädgårdsmästaren Cecilia Pilbäck van att få. Hon arbetar sen många år med design och växtval till både små och stora trädgårdar, och i veckans Olda med P1 följer vi med henne till en villaträdgård som hon just nu jobbar med. Hennes uppdragsgivare Åsa Bergholm och Birger Narby har varit väldigt delaktiga i inventeringen och förändringen av den 40 år gamla trädgården som behövde en uppryckning. Men de idéer som Cecilia kom med hade de aldrig kunnat föreställa sig själva! Några böcker om trädgårdsplanering: Trädgårdens rum. Christel Kvant, Heidi Palmgren Prisma 2004 Sol eller skugga : torrt, fuktigt, blåsigt eller skyddat läge. Torsten Wallin Norstedts 2010 Trädgårdsdesign i praktiken. Ann-Christin och Dan Rosenholm. ICA Bokförlag 2010
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Drömmer du om en medelhavsträdgård? Vad innehåller egentligen en verklig trädgård vid Medelhavet? Ulla de Verdier har varit i Grekland och besökt två väldigt olika trädgårdar, som ändå har vissa saker gemensamt, som ingen av odlarna skulle kunna tänka sig att vara utan: Citronträd, oregano, mynta, bladpersilja - och generositet!
Vill du ha fler handgripliga tips på hur man skapar en medelhavsträdgård här hemma rekommenderas Eva Rönnbloms nyutkomna bok Medelhavsväxter i kruka (ICA bokförlag). Peter Englander har också skrivit flera böcker i ämnet.
I vår serie Glömda grödor presenterar Lena Nygårds idag Gråärten. Det är en gammal kulturväxt, som är värd en renässans, inte minst för de vackra blommornas skull.
Nu står vårblommorna i sitt vackraste flor på många håll i landet. Passa på att gödselvattna lökväxterna nu! Vanlig flytande krukväxtnäring går jättebra, säger Maj-Lis Pettersson i dagens telefonväkteri. Våren är ofta en bra tid att föryngra sin blomsterrabatt, särskilt om man har perenna (fleråriga) växter som blommar på hösten. Perennerna mår ofta bara bra av att delas. Passa också på att gödsla jorden, innan du planterar de delade växterna på nytt. Men ibland är det bättre att vänta lite. Till exempel ska man inte göra i ordning trädgårdsland innan jorden "rett sig" (slutat kladda ihop). Det är inte heller bra att så för tidigt, innan jorden hunnit värmas upp.Olika grönsaker har olika såtider. Bland de första man kan så på friland är spenat, sockerärt, morot och luktärt och rädisor. Då räcker det med att det är 5-10 grader i jorden. Rödbetor, mangold, salat och brytärter vill ha mellan 10 och 15 grader, och när det är riktigt varmt i jorden vid ca 15-20 grader kan man så bönor och frilandsgurka. Förgro potatis är lagom c:a tre veckor innan planerad utplantering. Lägg potatisen på ett tunt lager lätt fuktig jord och ställ ljust och svalt. Även knöl och lökväxter som dahlia, gladiolus och liljor mår bra av att förkulitveras i kruka innan de kommer ut i landet. Det har Feliciano i Stockholm gjort, och han får rådet att vänta ett tag til med att plantera ut sina blommor. Karin på Frösön i Jämtland har fått hela trädgården förstörd av sorkar i vinter. Lite tröst får hon av Maj-Lis, som berättar att många buskar kan komma igen. Man kan också ta hjälp av experter med med så kallad bryggympning. Sorken har vanligt ovanligt besvärlig i år - och du kan läsa mer om sorkskador i veckans webfråga här intill. Tillsist fick Kerstin Björkman i Kungsbacka rådet att inte sätta vinbärsbusken "Stor-Klas" igen. Den är ovanligt mottaglig för gallkvalster, som Karin tidigare varit drabbad av. Motståndskraftiga sorter är skotska "Ben Gairn", Titania och Risarp. Lyssna på repriserna av frågeprogrammet.! De sänds natt mot tisdag 19 april kl 00.03 och lördag 23 april kl. 12.05. Eller ladda ned Odla med P1 som poddradio. Instruktioner finns i spalten till höger.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Och så ytterligare ett tips från Maj-Lis Pettersson: Fortsätt mata fåglar i din trädgård! De behöver fortfarande hjälp att hitta mat, och genom att servera frön får du dem att stanna över sommaren. Då kan de vara till stor hjälp genom att fånga allsköns insekter som du inte vill ha bland växterna. Plus att det förstås är roligt att titta på fåglarna och härligt att höra deras sång.
I ett tidigare Odla med P1 berättade berättade Bo Söderström, naturvårdsbiolog på Sveriges Lantbruksuniversitet om bra växtval för att fåglar ska trivas.
Här kan du höra det inslaget:
Snart är det dags att så nya frön i Matparken i Uppsala. Denna nya sorts gemenskapsodling har funnits i ett år. Man vill vara både ett socialt projekt och ett exempel på hur man kan ta spaden i egna händer och odla sin egen mat. Erfarenheterna från fjolårets visningslott, skolträdgård och kollektivlott är positiva, och nya matparksodlare har anslutit sig. Ulla de Verdier har föjt Matparken under dess första odlingssäsong och träffar Marina Queiroz, initiativtagare tillsammans med Ylva Andersson, inför den andra vårsådden i Matparken i Gottsunda i Uppsala.Följ med dit och hälsa på! Och sätt igång bildspelet ovan, så kan du följa odlingsåret!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
På vårkanten är det också läge att sätta igång sin kompost.
Men hur mycket måste man egentligen jobba med komposten? Och vad är det som händer i den? Det vet Gunnar Eriksson, som nu samlat sin 40-åriga erfarenhet av kompostering i en ny bok. I programmet berättar han främst om trädgårdskompost och latrinkompost, men här kan du höra lite mer utförlig information om hur man sköter en hushållskompost:
I veckans program startar också vår nya serie om "Glömda grödor". Här presenteras gamla köksväxter som förtjänar en renessäns. I första avsnittet berättar Lena Nygårds om potatislök. Det är en gammal sort där varje sättlök ger upphov till många, ganska små lökar. Just nu provodlas sorten "Leksand", som Lena Nygårs funnit genom ett upprop i projektet POM (Programmet för odlad mångfald). Nästa år ska det förhoppningsvis finnas sättlök till potatislöken Leksand ute i handeln.
Att Odla med P1 finns med på den stora trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar har blivit något av en självklarhet. Mitt bland alla utställningsmontrar, försäljare och seminarier spanar vi efter trender och tendenser inför årets växtsäsong. I vimlet på årets mässa i Älvsjö träffar vi några kända trädgårsprofiler: Leif Thorin från Koloniträdgårdsförbundet, som var med och startade den allra första trädgårdsmässan av det här slaget för 20 år sen, trädgårdsskribenten Inger Palmstierna som nu kommer med en bok om sina favoriter de ettåriga sommarblommorna, Lars Krantz från Wij Trädgårdar i Ockelbo som förklarar vad en "Hortus Sensualis" är för något, och designern Lars Gustavsson, vars monter "Urban Farming " fick pris som bästa idéträdgård. Dessutom svarar Odlas trädgårdsexpert Maj-Lis Pettersson på frågor från några av mässbesökarna. Programledare är Lena Redin
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
På årets trädgårdsmässa kunde besökarna träffa Odla med P1:s Maj-Lis Pettersson och få tips och råd. Här kan du höra några av frågorna och svaren:
Maj-Lis är ju också trädgårdsexpert i SR Uppland. Tillsammans med programledaren Thomas Artäng gick hon på rundvandring på årets trädgårdsmässa - det kan du både läsa om och lyssna på här:
Våren är också de nya trädgårdsböckernas tid. Här finns ett urval :
På självaste vårdagjämningen startade Odla med P1 en ny säsong. Lena Redin och Maj-Lis Pettersson svarade på frågor om kamelior, pelargoner och andra krukväxter. Många små frön ska sås i krukor - Mari Jalakas i Umeå fick till exempel rådet att så ruccola i krukor inomhus eller i växthus, för att slippa jordloppor. Maj-Lis tipsade om när det är dags att så olika inomhusgrödor, och hur sådderna bäst ska skötas. Liksom hur man får liv i en dahliaknöl och får inomhuslökar att leva vidare i rabatten. OBS! Vi har fått en ny sändingstid, och programmet startar nu 10.35 Repristiderna är samma som tidigare: natten mot tisdag kl 00.10 och lördag kl 12.05.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Receptet på såpsprit, som används mot bekämpning av skadeinsekter, bl a sköldlöss: Till 1 liter vatten tar man ½ dl såpa och några droppar T-röd.
Visst kan det kännas lite sorgligt att sommaren är slut - men än finns det mycket att njuta av i trädgården och på balkongen. Höstblommande perenner lyser i krukor och rabatter, äpplen mognar i träden, och potatis och andra rotsaker växer till sig i jorden. Men snart ska det sista skördas - och sen vidtar förberedelserna för en kommande vinter. I veckans program vandrar vi runt på odlingslottsområdet Ruddammsdalen i Uppsala. Här är det fortfarande mycket som blommar, och en hel del som ännu väntar på att skördas. Vissa rotsaker som jordärstskockor ska till och med få vara kvar i jorden ända till i vår! Men annat ska göras innan vintern kommer - höstgrävning av landen till exempel. Det behövs i alla fall på en plats som denna, med ganska tung lerjord. Vi har fått många frågor med ankytning till höstjobb och vinterförberedelser till vår e-postlåda. Och några av frågorna svarar trädgårdsexperten Maj-Lis Pettersson på idag. Det handlar bland annat om klippning av hallon och beskärning av häckar. Maj-Lis ger råd om vilka perenner som är lämpliga att dela nu, och om hur man kan minska ner mängden ogräs i grönsakslandet inför nästa säsong. Vi tar också upp frågor om odling på balkongen. Hur länge kan krukväxterna stå kvar där, och hur ska de skyddas från kyla? Och hur gör man för att övervintra fleråriga växter på sin balkong? Det får du veta i säsongens sista Odla med P1. Några av frågorna till Maj-Lis fick inte plats i programmet - men de finns att lyssna på här på hemsidan:
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
PS Två böcker nämner vi också i programmet:
Den nyutkomna "Trädgårdsvinter" av Sanna Töringe (N&K förlag) och Philippe Plönninges klassiker "Den goda jorden" (Prisma 2006)
Den senare kan vara svår att få tag i ute i bokhandeln, men prova på biblioteket eller på antikvariat.
Många fler förslag på läsvärda trädgårdsböcker hittar du under "LÄSTIPS" i vänsterspalten.
Nu är det också klart vilka böcker som nominerats till Årets Trädgårdsbok 2010.
Läs mer om det här:
Följ med Odla med P1 till en trädgårdsmässa som går i skördens och höstens tecken. Den arrangeras av Nordvästra Skånes Trädgårdsförening, och i år hölls den för femte året i rad i hembygdsparken i Ängelholm. Söndagen den 5 september vandrade vi runt i strålande sol, tillsammans med drygt 15.000 andra besökare i Hembygdsparken. Den här dagen var parken fylld av prunkande perenner, frestande grönsaker och allehanda trädgårdsprylar. Många passade på att skaffa lite nytt till trädgården - bland annat i den arrangerande föreningens växtloppis. Där tittade Odla med P1 också in - och så hade vi en egen rådgivningshörna med trädgårdsexperten Maj-Lis Pettersson. En del av frågorna och svaren från den frågestunden finns med i veckans program - där du också möter några av besökarna och utställarna på årets höstträdgårdsmässa i Ängelholm. Programledare är Lena Redin och Ulla de Verdier. Allt vi var med om på den stora höstträdgårdsmässan fick förstås inte plats i programmet - men här kan du hörar fler intervjuer, och en längre version av frågestunden med Maj-Lis Pettersson.
Sommaren går mot höst, och det börjar redan bli dags att summera årets odlingssäsong. Att allt inte gått så jättebra fick vi bevis för i årets sista direktsända telefonväkteri. Kristin Möller ringde om sina potatisar som drabbats av skorv, Aslög Friberg hade fått konstiga svarta fläckar på några av sina tomater och Maj-Lis Pettersson själv kunde visa upp äpplen drabbade av både rönnbärsmal och äppelvecklarens larver. Men, flera av dessa problem kan man göra något åt. Skorv på potatis kan undvikas om man ser till att jorden inte har för högt PH-värde. Ammoniumsulfat och urea sänker PH. Dessutom bör man se till att potatisen får tillräckligt med vatten, framför allt när knölarna börjar utvecklas ca tre veckor efter planteringen. Tomater däremot vill ha ordentligt med kalk - alltså högt PH. Annars kan de drabbas av pistillsjuka . Det är också viktigt med jämn fin fuktighet både för småplantor och när tomaterna planterats i krukor eller på friland. Såhär tomater med pistillsjuka ut - det är Bitte Isacsson som skickat oss bilden:
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Att förebygga skador av rönnbärsmal och äppelvecklare är däremot svårt. I år är det stora angrepp på äpplena, men en tröst kan vara att det faktiskt går att använda de delar av frukten som inte har spår av larvernas verksamhet. (Bruna gångar när det gäller rönnbärsmalen, brunsvart "gegga" när det gäller äppelvecklaren.)
Bild på äppelvecklarens härjningar finns på bild i spalten till höger.
I programmet nämnde vi de försök som gjorts med feromonremsor som hängs upp i träden tidigt på säsongen för att "förvirra" äppelvecklarens hannar. Försöken har varit framgångsrika i områden där samtliga äppelträd försetts med remsor, men ännu är inte produkten ute i handeln.
Mer information om metoden finns att läsa under "rapporter" på den här sidan: www.biosignal.org , och du kan också kontakta forskaren Peter Witzgall på SLU Alnarp, med e-postadress [email protected]
Råd om skötsel av hortensia och beskärning av körsbärsträd och avenbokshäck blev det också i veckans program, som går att höra i repris natt mot tisdag 00.03 och lördag 4 september kl. 12.05
Tillsist ännu en lyssnarbild!
Det är Marianne Larsson i Gillberga utanför Eskilstuna, som undrar vad det här är för en liten "krabat", som med så god aptit äter bladen i hennes trädgård.
Och det har Maj-Lis Pettersson tagit reda på:
Detta är ett syreaftonfly (Acronicta rumicis). Den förekommer på diverse träd och buskar. Inget man behöver oroas över och alltså inte göra något åt. Jag visade bilden för Åke Lindelöw, fältentomolog på SLU. Han var bussig och bestämde arten.
Nu börjar högsäsongen för dahlian, sensommarens färgsprakande rabattblomma - och uppe i trädkronorna är årets äpplen på gång. I veckans Odla med P1 hör du om två av årets trädgårdsböcker som handlar om just dahlior och om svenska äppelsorter. Trädgårdsskribenten Elisabeth Svalin Gunnarsson är passionerat förälskad i dahlior, och nu har hon skrivit en bok om sin favoritblomma. I "Dahlior" berättar hon den spännande historien om dahlians färd från aztekernas Mexico till Europa, där den i början av 1800-talet blev en omåttligt populär rabattväxt. Men, i boken får man också lära sig allt om hur man lyckas med sin egen odling av dahlior. En del av dessa knep får du höra i veckans program, när Lena Redin hälsar på i Eliabeth Svalin Gunnarssons trädgård - där det förstås finns massor av olika sorters dahlior! "Dahlior" är utgiven 2010 på Natur & Kultur förlag.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Äppelkännaren Görel Kristina Näslund, och illustratören Ingrid af Sandeberg har tillsammas gett ut boken "Svenska äpplen". Här portätteras hela 245 svenska äppelsorter i text och noggrant utförda akvareller. I maj månad, när äppelträden blommade som allra vackrast besökte Ulla de Verdier Görel Kristina Näslund och fick lära sig mer om mångfalden och smakrikedomen bland äpplen, och om konsten att plantera och sköta äppelträd.
"Svenska äpplen" är utgiven 2010, på Kärnhuset förlag.
Odlas trädgårdsexpert Maj-Lis Pettersson svarar på en lyssnarfråga om rosrost. Det är Anna Bents Lindberg som undrar vad hon ska göra med sin klätterros "New Dawn" som drabbats av rosten. Svaret kommer i veckans program - och finns även att lyssna på i spalten till höger.
Måndagen den 9 augusti var det dags för ett nytt direktsänt frågeprogram med trädgårdsexperten Maj-Lis Pettersson. Telefonerna gick varma i vår telefonsluss, och en av dem som kom fram och fick svar var Karl Johan Hamilton. Han vill utöka sin gräsmatta på ett intilliggande fält - men hur ska det gå till? Maj-Lis svar på detta, och på många andra frågor hör du i augusti månads första telefonväkteri. Bland annat får Gunilla Haggård Lindvall veta att alltför näringsrik jord i hennes nyanlagda potatisland har fått blasten att växa enormt - medan det knappast blivit någon potatis alls. Louise Wittner i Hovmantorp får rådet att försiktigt gallra bland grenarna i sin stora risiga Honungsros - annars blir det ingen blomning nästa år. Lars-Anders Marnfelt vet inte vilken häckväxt han ska välja till sommarhuset på Hallandskusten - Maj-Lis föreslår bukettapel. Det är troligen är sniglar som åstadkommit små hål på Maggan Åkessons basilika - och vare sig det nu är åkersnigel eller spansk skogssnigel, så bekämpas dessa djur bäst med medel som innehåller järnfosfat, eller nematoder - och genom flitigt plockande och avlivande av sniglarna. Hör alla frågor och svar i reprisen av Odla med P1. Tisdag 10 augusti kl.00.03 och lördag 14 augusti kl.12.05 Det går också bra att lyssna direkt här på hemsidan, eller att ladda ned programmet som podradio. Programledare är Lena Redin
Odla med P1 far till Jämtland i sommarvärmen, och besöker Odensala koloniträdgårdar vid Storsjöns strand i Östersund. Vi njuter av perenner i lysande färger - och trädgårdsexperten Maj-Lis Pettersson förklarar vad det är som gör att färgprakten blir starkare ju längre norrut man kommer. Hon ger också goda råd till kolonisterna om odling på nordliga breddgrader, och reportern och producenten Ulla de Verdier samlar smarta odlingsknep från Odensalakolonisterna själva. Programledaren Lena Redin hälsar på hemma hos Dag Olofsson och hans kolonigranne Robert Ögren, för ett samtal om odlandets speciella betydelse för dem. Vad det är som gör att människor mår så bra av koloniliv och trädgårdsodling? Det är en fråga som tagits upp i flera nyutkomna böcker. Här kan du läsa mer om trädgård som läkning för både kropp och själ: En lisa för själen : trädgård som terapi och friskvård av Eva Robild och Annika Christensen (ICA Bokförlag 2010) Trädgårdsterapi Alnarpsmodellen av Patrik Grahn och Åsa Ottosson (Bokförlaget Bonnier Existens 2010) Gröna Rehab av Eva-Lena Larsson. (Göteborgs Botaniska Trädgårds Förlag 2010)
Det råder ett intensivt högtryck över Odla med P1:s telefonsluss, när Lena Redin och Maj-Lis Pettersson ger råd och hjälp i högsommarens telefonväkteri på Fruntimmersveckans första dag. Thorvald Dolk i Småland får en förklaring på varför hans jordgubbar blivit så små och "hopknutna". Inger Heiman i Göteborg får höra att det inte bara är trädgårdssnäckor som gnager på hennes klematis. Christer Lövgren i Nässjö har problem med mjöldagg på sina sibiriska ärtbuskar. Ingalill Eriksson i Värmland har gurkor som gulnar. Det är bara några av dem som får handgripliga och matnyttiga tips i veckans Odla med P1. Monika Larsson som ringt vår automatiska lyssnartelefon fick veta vad det är för "luddiga bollar" som hon upptäckt på sin kanelros på kolonilotten i Skarpnäck. Det är sömntornsstekeln som åstadekommer detta fenomen, berättade Maj-Lis. Och så här ser det ut:
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vill du kommentera programmet, så välkommen att göra det här!
Följ med till Maj-Lis Pettersons trädgård - där det blir svar på lyssnarfrågor idag "Jag har sån tur att aklejor växer vilt och härligt i min trädgård - men år är det första gången som aklejorna blivit angripna. De har rostfläckar och en del knoppar verkar vara mumsade på. Vad ska jag göra?" Så står det i ett av alla brev som kommit till Odla med P1 - och bästa råden om hur man hanterar aklejrost kommer nu från en trädgård där samma problem faktiskt också förekommer - nämligen hos Odlas egen expert Maj-Lis Pettersson. Dit beger vi oss i veckans program med en hel bunt lyssnarbrev. Och under en rundvandring bland fruktträd, blomsterrabatter och grönsaksland blir det svar på frågor om bland annat gödning med gräsklipp, odling under fiberduk, och om hur man får en chokladblomma att överleva. Finns denna svårodlade skönhet i Maj-Lis Petterssons trädgård - och hur har hon i så fall lyckats med den? Ja, det är något som kommer att avslöjas idag... Maj-Lis tipsar också om biologisk bekämpning mot fjärilslarver.Det kan användas i många sammanhang - t.ex för att skydda kålväxter, men också blommor som malva och stockros (där är det Kattostmätarens larver som gör skada.) Medlet innehåller bakterien Bacillus thuringiensis och kan endast beställas via nätet. Sök på bakteriens namn + fjärilslarver, så hittar du firmor som säljer sådana preparat. Apropå chokladblomman så kan vår lyssnare Eivor berätta följande: Jag hörde i dagens program om chokladblomman. Jag har haft den i kruka sedan några år tillbaka och låtit den övervintra i garaget, vilket går alldeles utmärkt. Min chokladblomma har nu massor med knoppar. Med vänlig hälsning Eivor Lundin Valla.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Några frågor som vi tog upp fick inte plats i programmet, men de finns att lyssna på här:
På årets ljusaste dag firar Odla med P1 sommaren med ett utomhustelefonväkteri. Det sänds direkt från Botaniska trädgården i Uppsala. Mellan doftande rosor och historiska rariteter, svarar Odla med P1's programledare Lena Redin och trädgårdsexperten Maj-Lis Pettersson på frågor från dig som tar chansen att ringa och få hjälp och inspiration direkt i programmet. Gräslök i Borlänge, pioner i Stockholm, tomater i Kopparberg och svarta vinbär på Österlen får inringande lyssnare tips om och hjälp med. Dessutom besvaras en rad brev- och mailfrågor. En nyhet för alla ogräsrensare är en ny hemsida om olika sorters ogräs. Här kan man läsa om hur ogräsen bäst bekämpas, och det finns bilder både på småplantor och utvuxna ogräs. På den nya hemsidan från Sveriges Lantbruksuniversitet finns också en massa annan information om ogräs. Hemsidesadressen är http://ograsradgivaren.slu.se Läs mer om Ogräsrådgivaren, och lyssna på SR Upplands reportage med Håkan Fogelfors, en av forskarna bakom den nya hemsidan:
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Och här kommer receptet på blandningen med bikarbonat, som kan användas på växter som är drabbats av / är känsliga för mjöldagg:
Tag 2 tsk bikarbonat och 2 tsk flytande såpa, och till en liter vatten. Blanda och spruta/duscha över växterna.
Glad midsommar! önskar Odla med P1-redaktionen
Vi har varit i Växjö och hälsat på i koloniträdgårdsområdet Lilla Vallen. I den ganska unga föreningen finns 49 lotter, och alla medlemmar odlar ekologiskt. Lilla Vallen har nyligen kvalificerat sig som miljödiplomerad koloniförening - en utmärkelse som delades ut just den dag då vi var där! Det får du höra mer om i veckans program, när Lena Redin går på rundvandring bland täpporna tillsammans med Odlas trädgårdsexpert Maj-Lis Pettersson. Vi får bland annat se Vera Krafts fiffiga snigelfällor, Stina Karlsson får veta hur man avgör om ett rosskott är äkta eller inte - och nyinflyttade familjen Sävenhed får tips på vilka grönsaker man fortfarande kan så. Några av våra kolonilottsbesök fick inte plats i programmet - men finns för lyssning här
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ulla de Verdier gör en avstickare till den nyanlagda rosträdgården i Araby.
I denna miljonprogramstadsdel bor det människor med rötter i många olika kulturer - men nästan alla har ett särskilt förhållande till rosor. I drömmen är rosor underbara, men i verkligheten är de ofta kinkiga och känsliga...
Men i den nya rosträdgården har man planterat lättskötta och tåliga rosor, utvalda av rosexperten Lars-Åke Gustafsson. Här finns både gammaldags och moderna buskrosor, vildrosor och klätterrosor. Valet av rosor är gjort med tanke på att de ska kunna trivas och utvecklas bra för att bli riktigt gamla även i denna del av landet.
Vi går på rundvandring bland rabatterna med Malin Karlsson, landskapsingenjör på park- och naturförvaltningen i Växjö. Hon berättar om hur man valt sorter - och hur de planterats.
Rosenträdgården i Arabyparken invigs lördagen den 3 juli. Då kan man också få sina egna rosor sortbestämda av representanter från POM - programmet för odlad mångfald.
Här finns en lista med samtliga sorter som planterats i den nya Rosenträdgården:
Här kan du höra ett längre reportage från rosenträdgården:
Uppländsk vallört - ogräs eller lycka? Det undrar Kristin i Mariefred. Och i juni månads första frågeprogram fick hon svar av vår trädgårdsexpert Maj-Lis Pettersson. "Växten sprider sig envist på en allt större yta i trädgården och tar plats från mina andra perenner. Jag har en lerig jord som de verkar trivas utmärkt i. Har vid flera tillfällen försökt gräva upp rötterna, men växerna kommer bara tillbaka. Något tips på vad jag kan göra för att begränsa dem eller helt få bort dem?" skriver Kristin. Maj-Lis Petterssons råd är att lägga marktäckningsduk eller tjock pressenning över de områden där vallörten finns - om man nu vill bli av med den. Det är en dekorativ växt - men mycket expansiv! Täckningen ska ligga på i minst två säsonger. Finns där växter som man vill behålla, så flytta dem till en annan plats i trädgården innan täckduken läggs på. Vi är inne i sommarmåndaden juni - men till Odla med P1 kommer fortfarande rapporter om skador efter en ovanligt lång och kall i vinter i södra Sverige. Många skriver till oss om att klätterrosor som annars brukar klara sig har frusit ned - och även andra buskar som schersmin och häggmispel har skadats. I dagens program gav Maj-Lis Pettersson alla drabbade rådet att klippa bort svarta och bruna grenar som det inte längre finns liv i. Nu är det ingen idé längre att gå och vänta på livstecken från detta ledsamma ris...Och även om det är lite sent på säsongen, så ska man klippa ned svårt skadade buskar nu, och inte vänta till nästa år. Vissa rosor och andra buskar kan ha dött helt och hållet - och då är det ju tyvärr bara att ta bort dem. Men många skjuter också nya skott! Det här är ett år när många vedartade växter får börja om från början, konstaterade vi idag... Men - det tjocka snötäcket har också varit till stor fördel, framförallt för perennerAnne-Marie Kjellén som ringde från Djurö kunde berätta om sitt gamla stenparti där det växer många olika sorters perenner - och de ser jättefina ut i år! Kan jag gödsla dem med två år gammal köks- och latrinkompost? undrade hon. Det går utmärkt var svaret - men gödslingen ska ske nu och inte för långt in på sommaren, för då hinner inte växterna "varva ned" före nästa vinter.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Idag pratade vi också om gödning av rabarber och flytt av perenner i en gammal trädgård
Rabarber vill gärna ha lerhaltig jord och mycket näring, och perenner flyttas bäst på våren och tidig höst - men inte när de står i full blom. Det berättade Maj-Lis Pettersson - som också analyserade fläckiga rhododendronblad och tipsade om sin bästa metod för att jaga liljebaggar!
Hela programmet med Maj-Lis Pettersson och Lena Redin kan du höra igen natt mot tisdag 00.03 och lördag 12 juni kl.12.05
Det finns också för lyssning här på hemsidan i 30 dagar framöver, och kan laddas ned som podradio.
Daggmaskar utför en stor del av jordbearbetningen i trädgården. Men hur gynnar man dessa små grävare, och hur får man dem att trivas? Det vet Jan Lagerlöf som är docent vid institutionen för ekologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet. Tillsammans med Ulla de Verdier gräver han efter mask på hennes odlingslott - och berättar om daggmaskarnas liv och leverne. Vi ska också tillbaka till Berndt och Birgitta Berglunds stora trädgård söder om Arboga. Hur de skapat olika växtzoner, och vackra övergångar mellan tuktad trädgård och skog, får du höra i veckans program. Berndt och Birgitta kommer tillsammans med Arboga Trädgårdsförening att delta i det landsomfattande arrangemanget "Tusen Trädgårdar" söndagen den 8 augusti. Då öppnar de sin trädgård för intresserade besökare - och vill DU göra samma sak, så läs mer på Riksförbundet Svensk Trädgårds hemsida med adress www.tradgard.org Bilder från Odla med P1:s besök den 11 maj:
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Bo Magnusson i Arild har ringt vår automatiska lyssnartelefon.
Han har fina stockrosor, som släktingar gärna vill få frö från. Men går de att odla i Uppsala och Gävle? Vår trädgårdsexpert Maj-Lis Pettersson har svar!
Programledare är Lena Redin
Paret Berndt och Birgitta Berglund har nyligen fått utmärkelsen "Trädgårdens eldsjäl". Vad betyder trädgården för dem - och vad har de på gång just nu? Vi hälsar på i den stora trädgården på landet sydväst om Arboga. Här finns såväl stora perennarabatter, som mera vilda partier i gränsen mot den omgivande skogen.En del av allt som finns att se i trädgården finns i bildspelet här ovanför - men vi kommer att återvända till Berndt och Birgitta i ett kommande program - och då blir det också fler bilder! I veckans program träffar vi också morotsforskaren Lars Kjellenberg. Han lägger snart fram sin avhandling om smaken på morötter, och hur den kan påverkas. Det handlar inte bara om vilken sort man väljer, säger Lars Kjellenberg vid Skilleby försöksgård utandför Järna. Och han ger råd och tips på hur man odlar godare morötter! Veckans telefonfråga kommer från Margareta Karpsten. Hon vill ha tips på en blå eller lilablommande perenn till sin rabatt i Lund. Odlas trädgårdsexpert Maj-Lis Pettersson har flera förslag: En Trädgårdsperovskia, som är en halvbuske med doftande blad och ljusblå-lila blommor på ca 30 cm långa ax. Den blir ungefär en meter hög. Den blir fin att komplettera med flox i skiftande färger: Några sorter: Blue paradise (blå ), The King (mörkviolett) och Fujijama (vit) Programledare är Lena Redin .
I maj månads telefonväkteri berättade vår trädgårdsexpert Maj-Lis Pettersson om vad man ska göra åt en murgröna som nästan frusit bort under vintern. Det finns hopp för den - även om mycket måste skäras bort! Hög tid för beskärning är det också i växthuset där en vinranka satt igång att växa hej vilt. Hur förkultiverade plantor ska vänjas vid sin nya tillvaro utomhus och vilka grönsaksfröer som kan sås tidigast får du också veta i dagens program. Maj-Lis tipsar dessutom om vilket grundarbete som bör göras för att slippa att ogräs och rötter tränger upp på en nyanlagd uteplats - och hur man tar tempen på jorden! Programledare är Lena Redin Missade du telefonväkteriet, så finns repriserna: tisdag 00.03 och lördag kl.12.05. Det går också att lyssna direkt här på hemsidan. eller att ladda ned programmet som podd-radio. Programledare är Lena Redin.
Det är något visst med tulpaner - färgerna, bulligheten, knopparna innan de slår ut. För att inte tala om ljudet från en tulpanbukett när bladen gnids mot varann! I veckans program berättar Ulla de Verdier om dessa orientaliska skönheter, om myter och poesi - men också om hur man lyckas med att odla tulpaner, och om hur man skyddar dem från hungriga rådjur. Du hör också landskapsarkitekten Torsten Wallin, som just kommit ut med boken "Sol eller skugga". Den handlar om planering och plantering på växternas villkor. Vi besöker en egnahemsområde på gammal åkermark, och tittar på vad som trivs - och inte trivs i lerjorden där.Men vi pratar också om trädgårdar med helt andra förutsättningar - i torrt, blåsigt, skuggigt och fuktigt läge. Dessutom svarar vår trädgårdsexpert Maj-Lis Pettersson på en telefonfråga. Den här gången är det Agneta Holmgren som får svar på sin fråga om näringsinnehåll i hennes växtkompost. Programledare är Lena Redin Här finns bilder ur Torsten Wallins bok "Sol eller skugga" :
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Nästa Odla med P1 hör du måndagen den 10 maj. Då svarar Maj-Lis Pettersson på lyssnarfrågor i ett direktsänt telefonväkteri. I väntan på det får du här några smarta tips om grönsaksodling. För nu är det ju snart dags att börja så de första fröerna ute!
Så sockerärtor i etapper, sätt lök tätare och så morötter bredare! Åke Truedsson, ordförande i Riksförbundet Svensk Trädgård ger enkla, smarta och handfasta grönsaksodlingstips, som kan göra stor skillnad i ditt köksväxtland.
Välkommen att kommentera programmet!
Många vårfrågor i april månads telefonväkteri med Maj-Lis Pettersson. Låt räfsan stå! Det var ett av Maj-Lis råd idag. Man behöver inte kratta överallt i trädgården, det är bättre att låta små löv ligga kvar på gräsmattan och låta maskarna ta hand om dem. Något man däremot tyvärr måste ta itu med efter årets stränga vinter, är att klippa ned rosor som frusit. På många håll står stora klätterrosor med helt svarta och döda grenar - och det enda man kan göra är att skära ned dem till de gröna, levande delarna så att de får börja om. Beskärningstips om mahonia och lavendel blev det också i dagens program, och så pratade vi en hel del om förkultivering av både grönsaker och blommor. Zuhar El Habiti fick råd om hur han ska ge gurkor och zuccini den bästa starten, och Gunilla Rundqvist fick veta att luktärtor inte ska sås för tidigt - då blir de bara långa och gängliga och kan få svårt att anpassa sig när man planterar ut dem. Hur Maj-Lis kronärtskocka och paprika (sådda i slutet av februari) utvecklas kan du se på bild här nedanför. Och där finns också Lenas lilla tomatplanta... Alla råd och tips kan du höra i repriserna natt mot tisdag 00.03 och lördag 12.05 Programmet finns också för lyssning här på hemsidan, och här kan du också ladda ned Odla med P1 som podd-radio.
Som en outsinlig vårflod strömmade besökarna till mässan Nordiska trädgårdar i Älvsjö.Bland alla ideella rådgivare, utställningsmontrar och försäljare fanns också Odla med P1 på plats för att snappa upp trender och tips - och så gjorde vi ett eget scenprogram, där publiken fick möjlighet att ställa odlingsfrågor till trädgårdsexperten Maj-Lis Pettersson. I veckans program kan du bland annat höra vad Maj-Lis hade för råd om vårgrävning av trädgårdsland, beskärning av syrenhäck och förkultuvering av sättpotatis. Vi träffar också några av dom tusentals besökarna, och så berättar Riksförbundet Svensk Trädgårds ordförande Åke Truedsson om vad man faktiskt inte behöver köpa för att ändå lyckas med sin odling.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Här kan du höra hela scenprogrammet!
Välkommen att kommentera veckans Odla med P1!
Följ med oss till en inspirerande trädgård. Snön smälter, i södra Sverige börjar krokusar och tussilago titta fram. Fast på många håll känns odlingssäsongen fortfarande avlägsen. Men drömma kan man ju redan nu - om generösa rabatter, skimrande gräs och överdådig blomstring...Så som det är hos den kände trädgårdsskaparen och inspiratören Hannu Sarenström på Kinnekulle i Västergötland. Där var Ulla de Verdier och hälsade på i somras. Hannu tog emot i sin vackra och egensinniga trädgård, och bjöd på både handfasta tips och skira drömmar. Följ med tillbaka till sommaren i Odla med P1! PS På mässan Nordiska Trädgårdar utsågs Hannu Sarenströms Trädgårdsvisioner till Årets Trädgårdsbok 2009. Den var nominerad tillsammans med nio andra, av Stockholms Gartnersällskap - och det var besökare på mässan som röstade fram den vinnande boken. Såhär löd motiveringen: "En personlig betraktelse över trädgårdens glädjeämnen och vedermödor byggd på egen praktisk erfarenhet. Författarens ser på sin trädgård med såväl drömmarens som kritikerns ögon och skapar därigenom en härlig trädgårdsblandning. Förföriska bilder och bra bildtexter hjälper läsaren som söker inspiration, bra växtregister och en egensinnigt upplagd kapitelindelning. En bok att vända tillbaka till!"
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hör också om det som ännu bara är blivande drömmar
Alla små blomster- och grönsaksfröer alltså! Vi tittar in bakom kulisserna på en av landets fröfirmor för att se hur fröerna hamnar i sina påsar. Var fröna kommer ifrån och varför det är så få i en del påsar och så många i andra får du också veta.
Aktuella odlingstips.
Läs Maj-Lis Pettersons tips om frösådder och sticklingar här:
Nytt för i år är Odla med P1:s lyssnartelefon.
Det är en telefonautomat, dit du är välkommen att ringa med allehanda odlingsfrågor (läs och lyssna i högerspalten!) Vi väljer ut en lyssnartelefonfråga varje vecka, som får svar av vår trädgårdsexpert Maj-Lis Pettersson. Idag handlar det om hur man anlägger ett grönsaksland på en tomt med sandig jord.
Missa inte heller webb-frågan här intill! Och glöm inte att du kan kommentera programmet här nedanför!
Visst känns det att våren äntligen är på väg! Och när dagarna blir längre och vårljuset starkare, så vaknar drömmarna om en ny odlingssäsong. Inomhus finns det som tur är redan nu en hel del att pyssla med. Lyssna på säsongens första telefonväkteri! Där medverkar Torsten Persson, som på sin kolonilott i Malmö har både vintergäck och snödroppar som blommar. Bengt Wennstig i Hortlax i Norrbotten, däremot, har 6 dm snö över sina rabatter... Hans Bengtsson i Norrtälje har vår-rangliga pelargoner, Inger Carlsson i Marstrand har sått den vita småblommiga sommarblomman strandkrassing som inte vill gro, Ingemar Johansson i Lund har fått sin äppelträd gnagda av kaniner och Mai Lorents i Östersund har en övervintrad klematis, som ska skolas ut, och Fredrik Lundberg i Bollnäs har en granhäck som blivit för stor. Alla får tips och råd av Maj-Lis Pettersson!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Välkommen att kommentera programmet här!
Odla med P1. Säsongsfinal på skördemarknaden "Jättegrönt" i Gamla Linköping. På rundvandring bland stånden med nyskördade frukter, grönsaker och blommor blir det en bedömning av årets skörderesultat, och trädgårdsexperten Maj-Lis Pettersson ger råd och tips till både odlare och publik på plats. I programmet får vi också höra om 150-årsjubilerande Trädgårdsföreningen i Linköping. Programledare Lena Redin, reporter Ulla de Verdier.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Skördefesten "Jättegrönt" i Gamla Linköping, är ett evenemang som brukar locka tusentals besökare och amatörodlare. I år hölls festen söndagen den 13 september - och då var också Odla med P1 på plats!
Vi gick på rundvandring bland marknadsstånden och njöt av nyskördade frukter, grönsaker och sommarblommor. Vi beundrade fantastiska fuchsior, hittade en vacker roseväppling och många andra frestande perenner.
Odla med P1 hade också ett eget marknadsstånd där besökare på skördefesten kunde få råd och tips av trädgårdsexperten Maj-Lis Pettersson.
Hon fick bland annat analysera rostdrabbade pion och malva-blad, och gulnade hallonkvistar som led av kloros (i det här fallet pga brist på mangan). Maj-Lis gav också råd om ympning, och om hur en trädgård med gamla äppelträd kan lysas upp av vackra vårblommande lökar under träden.
Vi hann också besöka 150-årsjubilerande Trädgårdsföreningen i Linköping.
Journalisten och författaren Inga Wallenquist, som i år gett ut boken "En park i staden - 150 år med Linköpings Trädgårdsförening", berättar om parkens historia och visar sin favorit bland de nya idéträdgårdarna - "Sommarnatt" skapad av Stefan Lagerqvist. Det är också Inga som tagit fotona här nedan.
Trädgårdsföreningen fick 2009 utmärkelsen "Allmänhetens favorit" i tävlingen Årets vackraste park, och har nyligen tilldelats 2009 års kommunpris, som delas ut av Föreningen Sveriges Stadsträdgårdsmästare.
Programledare är Lena Redin och reporter Ulla de Verdier.
Här kan du höra ännu mer från vårt besök på Jättegrönt:
Årets sista Odla med P1 sänds också lördag 19 september kl.12.05, och ligger kvar för lyssning på hemsidan i 30 dagar. Det kan även laddas ned som poddradio.
Bilder från 150-års jubilerande Trädgårdsföreningen i Linköping:
Odla med P1. Säsongens sista telefonväkteri med trädgårdsexperten Maj-Lis Pettersson, som svarar på lyssnarfrågor. Programledare: Lena Redin
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Måndagen den 7 september var det dags för årets sista telefonväkteri. Maj-Lis Pettersson fick som vanligt massor av frågor - den här gången bland annat om förvaring av gröna tomater, vad man kan göra åt kålfjärilslarver, varför vindruvorna blivit alldeles grådaskiga, och om hur svampen honungsskivling kan skada syréner.
Detta kan du höra om i veckans program:
Siv Johansson i Nyköping har en vinstock från början av 60-talet, vars druvor på sistone blivit alldeles gråaktiga och torkat bort. Mjöldagg, diagnoserar Maj-Lis, och ger råd om behandling.
Ralf Boström får hjälp med hur han ska förvara sina ännu gröna tomater, så att de mognar på bästa sätt.
Kenneth Olsson kan ha fått in den besvärliga honungsskivlingen i sin trädgård.
Nina Malén får sin kål uppäten redan i landen, och får tips på hur det kan stoppas. Lillemor Nordahl i Leksand har broccoli som det dråsar av tvestjärtar i. Maj-Lis tycker inte att de ska bekämpas, eftersom de gör nytta i trädgården, men David i Linköping mailar och tipsar om att man kan lägga uppblött kartong bredvid platserna där de vistas. Det ska tydligen locka till sig oönskade tvestjärtar.
Höst är flytt-tid, och Lisa Larsson i Blekinge får råd om när och hur hon bäst flyttar sin Compte de Chambord-ros. Så sent som möjligt, och med så stor jordklump som möjligt. Och sedan, i vår, ska hon beskära något, så den kommer i balans - och får en ny skjuts.
Lyssna till reprisen av frågeprogrammet natt mot tisdag 8/9 kl. 00.03 och lördag 12/9 kl.12.05. Programmet finns också här på hemsidan i 30 dagar framöver, och kan laddas ned som pod-radio.
Nästa Odla med P1 blir vårt finalprogram för i år.
Då går vi på skördefesten "Jättegrönt" i Gamla Linköping. Hör vad som fanns att se där, och vilka frågor odlarna ställde till Maj-Lis Pettersson i Odla med P1, måndag 14 september kl.10.03
Kommentera gärna här:
Att deckarförfattaren Kjell Eriksson har en bakgrund som trädgårdsanläggare och plantskoleägare märks tydligt både hans böcker och i hans egen trädgård. I kriminalromanerna om kommissarie Lindell och hennes kollegor vid Uppsalapolisen vimlar det av botaniska iakttagelser. Och i den alldeles verkliga trädgården i södra Uppsala finns spännande perennrabatter, en porlande bäck, buskar, klättrande klematis - och många olika sorterns träd. I maj när Odla med P1 kom på besök blommade många av Kjells favoriter - och i dagens program berättar han om dessa träd, som till råga på allt inte blir så stora. Därför passar de särskilt bra för den lilla trädgården. Alla Kjells trädtips fick inte plats i programmet, men de finns att lyssna på här. Plus råd om plantering:
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ulla de Verdier har gjort ett reportage om sina favoritbönor. Hon berättar om den lättodlade bondbönans nyttighet, farlighet, spännande historia och mytologi. Odlare från olika håll i världen intervjuas om varför de odlar bondbönor och delar med sig av tillagningstips.
Hur odlar och använder DU bondbönor? Dela med dig av dina tips och kommentera lite längre ner på sidan!
Tillsammans med trädgårdsrådgivaren Ann-Catrin Thor tar vi en titt på hur det ser ut på odlingslotten där Anton Ragnarsson och Kristina Nyström för allra första gången försökt sig på att odla egna blommor och grönsaker. Mer om den första sommaren på lotten kan du läsa i spalten till höger, under rubriken Nybörjarna. Där finns också Ann-Catrins råd och tips, bland annat om potatisbladmögel, som Anton och Kristina tyvärr råkade ut för i år.
Här kan du höra ett lite längre reportage från nybörjarnas lott:
Måndagen den 17 augusti öppnade vi telefonerna till trädgårdsexperten Maj-Lis Pettersson, som till att börja med kunde berätta om egna goda skörderesultat - framför allt i hallonlandet. Sommarblommor och perenner är också frodiga och fina hos Maj-Lis i år. Lika bra ser det inte ut hos Gunvor Gunnarsson i Kungsgården i Gästrikland, som ännu en gång fått se sina luktärtor vissna. Rätt gödsling, ordentligt jorddjup och jämn vattning, plus kanske behandling med ett biologiskt medel som innehåller den rotstimulerande nyttosvampen trichoderma - det var Maj-Lis recept för bättre framgång med luktärtorna nästa år. Gulnade blad på tomatplantor, beskärning och flytt av mahoniabuske, och problem med fuktmögel på äpplen och plommon var några av de andra frågor som Maj-Lis Pettersson fick ta itu med denna gång. Svaren kan du höra i repriserna av telefonväkteriet natt mot tisdag 18/8 kl 00.03 och lördag 22/8 kl.12.05 Programmet ligger också för lyssning via hemsidan i 30 dagar framöver, och kan även laddas ned som podd-radio. Programledare är Lena Redin.
Odla med P1 har varit i Värmland och träffar odlarna i Karlstads Koloniträdgårdsförening. Lördagen den första augusti kom vi dit, och gick på en rundvanring bland de 116 lotterna på området. Det ligger vid Kroppkärrssjön i utkanten av Karlstad, en plats om redan från början är ganska sank. Och inte hade det blivit bättre efter juli månads enorma regnmängder!Så fast "Karlstasola" lyste när vi kom och hälsade på, fick vår trädgårdsexpert Maj-Lis Pettersson många frågor med anknytning till blöta och fukt:Finns det något hopp för rödbetor som stått mer eller mindre under vatten? Kan ligusterhäcken på den blötaste platsen i hela trädgården klara sig? Och är det regnets fel att rosenknopparna aldrig slagit ut, utan hänger bruna och nästan ruttna på busken? Vad Maj-Lis hade för svar på dessa frågor, hör du i veckans program. Men - det handlar inte bara om problem som orsakats av rekordmycket regn över Värmland i sommar. Du får också tips om hur man beskär en nyplanterad häck för att få den att utvecklas optimalt, och vill du som kolonisten Ulla Jansson anlägga en kryddträdgård - så har Maj-Lis Petterson många tips och råd om hur man lyckas bäst med det. OBS! I programmet nämns Växtmarknaden som hålls i området - och ett felaktigt datum. Rätta dagen är lördag 15 augusti, kl.10.00-13.00. Måndagen den 10 augustil kl.10.03 sänds vårt program från Karlstads koloniträdgårdsförening. Du kan också lyssna till reprisen natt mot tisdag 00.03, eller lördag 15/8 kl.12.05. Att lyssna direkt via denna hemsida, eller att ladda ner programet som pod-radio går ju också! Programledare är Lena Redin. PS Måndag den 17 augusti är det fritt fram för odlare i hela landet att ställa frågor till Maj-Lis Pettersson. Kl.09.30 öppnar vi telefonslussen, och 10.03 startar vårt telefonväkteri. Numret är 018 17 41 50 Allt vi pratade om under promenaden i Kroppkärr fick inte plats i programmet. Men här på hemsidan kan du lyssna på lite extramaterial. Som till exempel svaret på Gunvor Myréns fråga om vad hon ska plantera för klätterväxt vid bågen vid entrén till hennes trädgård:
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Här kan du se fler bilder från Karlstads koloniträdgårdsförening.
Fotograf är kolonisten Åse Persson, som i "Åses blogg" berättar om livet på koloniområdet vid Kroppkärrssjön.
Måndagen den 27 juli öppnade vi telefonerna igen till trädgårdsexperten Maj-Lis Pettersson. Hon fick massor av frågor, bland annat om lök som börjar blomma och om hur man får bort ormbunkar som invaderar trädgården. Dessutom gav hon råd om vad man kan göra åt trips på basilika inomhus och på gladiolus ute i rabatten. Gudik i Tällmo ringde om sina har problem med dillen, Ture i Borås har fått hagelskottsjuka på plommonträdet och Sven-Erik i Kiruna har röksvampar i gräsmattan, medan Helga Björk oroar sig för svampangrepp på dotterns vackra rosenbuske. Maj-Lis Pettersson ställer diagnoser och delar ut recept på deras trädgårdsproblem i veckans telefonväkteri, som leds av Lena Redin. Lyssna på repriserna i radio natt mot tisdag kl. 00.03 och lördag 1 augusti kl.12.05Du kan också höra programmet här på hemsidan, och ladda ner det som pod-radio.
Varför fingerborgsblomman ser så konstig ut, varför aklejans blad fått fläckar och vilken syrén som doftar honung - det är frågor som Maj-Lis Pettersson svarar på den här veckan.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ulla de Verdier går och njuter av blommorna i Maj-Lis Petterssons egen trädgård, och får svar på en mängd brevfrågor som dina medlyssnare skickat in. Hur får man bort ogräs ur gräsmattan? Kan man använda fjolårsvass i komposten? Vad har hänt med piprankan? Och hur tuktas häcken?
Lyssna, så får du höra!
Här kommer dessutom en bonusfråga om en riktig kattväxt som inte rymdes i radioprogrammet.
Följ med Ulla de Verdier, som hälsar på i Maj-Lis Petterssons egen trädgård, för att få svar till lyssnare som skrivit till Odla med P1! Det är alla möjliga frågor, om fruktträd, bärbuskar och tomater!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Frågor om valnötsträd med gallkvalster och om ytterligare vinbärsmarodörer fick inte rum i radioprogrammet. Men du kan lyssna på dem här!
I själva programmet får du höra om pollinering av tomater, och mjöllöss som ibland drabbar dem, men som kan bekämpas med hjälp av en annan insekt. Hur och om man ska ta bort lavar på fruktträd får du höra, och om hur man stör äppelspinnarmalarnas angrepp. Den glupska fruktbladstekeln gillar päronblad. Bladlössens sockerrika utsöndringar lockar rostsvampar och körsbärsbladlusen gör att bladen krullar ihop sig. Men Maj-Lis Pettersson vet råd!
För bara några veckor sen vräkte regnet ner - men efter midsommar har stora delar av landet fått uppelva en rejäl värmebölja. Så nu måste vi själva se till att ge växterna vatten, och hur det bäst ska gå till förklar Maj-Lis Pettersson i veckans telefonväkteri. Vattna helst på kvällen, och gör det rejält! Se till att det blir minst 30 mm per gång - då behöver man inte vattna mer än någon gång i veckan. (Fast om det fortsätter att vara extremt varmt och torrt kan man behöva vattna lite oftare.) En del växter kan också behöva skyddas mot stark sol. Det kan till exempel gälla krukväxter som sätts ut. De bör inte hamna i direkt solsken i början, utan långsamt vänjas vid den starka UV-strålningen. Och fiberduk är alltid bra att ha till hands för att skydda alla slags plantor mot intensivt solsken. Där det är varmt och torrt trivs också myror! Monika Eriksson som ringde vårt telefonväkteri, fick rådet att vattna sin kompost för att bli av med myrorna som invaderat den. Anders Söderberg fick höra hur han kan handplocka bort de larver som kaläter hans krusbärsbuskar och om han gör rätt som klipper mördarsniglar mitt itu. Stig Dahlgren i Karlstad vill flytta gammeldags rosor - det bör han göra sent i höst, berättar Maj-Lis. Och Marianne Einarsson i Storvreta har problem med skadedjur i sin rosrabatt. Troligen är det den slemmiga rosenbladstekeln som är i farten. Läs med om den under rubriken "Veckans fråga". Vilket djur som gör stora jordhögar i Britt-Marie Ruuds gräsmatta i Halmstad listar Maj-Lis också ut. Det är troligen grävling, och för att få hjälp med att bli av med detta djur kan man kontakta kommunens viltvårdare. Råd om beskärning av azaleor och rhododendron får du också i Odla med P1:s telefonväkteri,, där Lena Redin är programledare. Nästa vecka sänds programmet Odla med Stadsgrönt, men måndag den 13 juli är Odla med P1 tillbaka. Då besöker vi Maj-Lis Petterssons trädgård - och hon besvarar lyssnarfrågor vi fått per brev och e-post.
Odla med P1 på besök hos Akalla Koloniträdgårdsförening på Järvafältet i norra Stockholm. Trädgårdsexperten Maj-Lis Pettersson ger råd och tips på plats när vi vandrar runt bland odlingslotterna en junieftermiddag strax före midsommar. Programledare Lena Redin
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
José Casado älskar blommor! Över entrén till hans odlingslott växer en underbart doftande kaprifol. I rabatterna står prunkande pioner, aklejor, prästkragar och nejlikor - och den stora honungsrosen är fylld av knoppar.
Men José har ett bekymmer. Det blir inga bär på hans fina lilla körsbärsträd. Vad kan det bero på?
Nu får han en förklaring, när Odla med P1:s trädgårdsexpert Maj-Lis Pettersson inspekterar trädet på plats.
Självklart får många av de andra odlarna som vi träffar vid vårt besök i Akalla Koloniträdgårdsförening också hjälp och svar på sina frågor. Vi gör en rundvandring på området där det finns 146 odlingslotter. Nästan alla är uthyrda - något som glädjer ordföranden Christina Olmers. Hon och kassören Inger Gunderyd är intresserade av att få veta hur föreningen ska hantera sin enorma gemensamma kompost - den tar vi en titt på och Maj-Lis tipsar om lite lindrigare kompostskösel.
I veckans program hos odlarna på Järvafältet vill Tarja Cela veta om den stora vackra vallmo hon har på sin lott är opievallmo, som en ilsken förbipasserande påstått. Lugnande svar kommer från Maj-Lis! Och hon ger också en hjälpande hand till Mosi och Kaziem Mojaverian som startat sin odling för bara tre dagar sen.
Irina har både blommor och grönsaker på sin lott. Det mesta växer fint - men bönorna har det inte blivit något av i år . Maj-Lis förklarar vad som hänt, och berättar också om vad myror har för sig på pionknoppar och vad mineraflugan kan ställa till med på stjärnflocka.
Lyssna här:
Annika Mattsson och Mohammed El-Aryan har från och med i år två odlingslotter. Den nya har hunnit bli fylld av ogräs sen den brukades senast, och nu tipsar Maj-Lis om att den bör täckas under flera år för att bli fri från ogräs.
Lyssna här:
Programledare i veckans Odla med P1 är Lena Redin
Odla med P1. Telefonväkteri med trädgårdsexperten Maj-Lis Pettersson, som svarar på lyssnarfrågor om bland annat gråmögel på tomat och pumpablad, jordgubbsodling i pallkrage och hur man planterar en klätterros invid ett gammalt träd. Progremledare: Lena Redin
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Måndagen den 15 juni kom vårt telefonväkteri att präglas en hel del av den senste tidens regn och kyla, som ju ställt till det för många odlare.
Maj-Lis Pettersson kunde själv vittna om sin dränkta trädgård (72 mm på tre dagar), där framför allt värmekrävande växter som bönor och sommarblommor inte vill komma igång. Och flera av lyssnarna som ringde hade också problem som uppstått med anledning av blötan och de låga temperaturerna.
Grentorka på surkörsbär är till exempel något som gynnas av fuktigt väder. Detta har drabbat Asagh Daudi i Vårberg, som fick rådet att klippa in de svampangripna grenarna - och att kanske överväga att byta ut trädet mot en mer motståndskraftig sort, en sådan är " Fanal".
Att Viktoria Edstedt fått gråmögel på sina tomatplantor och pumpor beror också på det fuktiga vädret, och hon fick tipset att ta in sina krukor med tomater för att låta dem torka upp lite. Har man ett växthus bör man sätta på värmefläkten för att få det torrare.
Apropå pumpor, så bör dom få stanna kvar inomhus tills det är riktigt varmt. Runt 15-20 grader vill både pumpor, squash och andra värmekrävande växter gärna ha. Så pumpaodlaren Felix Rodriguez i Stockholm fick rådet att vänta ett tag till med att sätta ut dom.
Vårt väkteri handlade också om hur man planterar en klätterros som ska svinga sig upp i ett gammalt äppelträd, om jordgubbar i pallkragar, vad det kan vara för "vitt ludd" i pelargonkrukorna och om kartgallring av äppelträd.
Varför Irma Eklöfs tagetes liknar eländiga fiskskelett listade växtskyddsdetektiven Maj-Lis också ut. Det måste vara SNIGLAR!
Och hon passade på att rekommendera den nya norska bekämpningsmetoden mot "mördarsniglar". Man lägger ut bitar av en dödad snigel, som doppats i en lösning med nematoder. Andra sniglar kommer då krypande och äter på sin gamle kamrat - och de stryker med på kuppen, eftersom de får snigeldödande nematoder i sig!
Här på hemsidan kan du lyssna på hela telefonväkteriet, och det går också att ladda ner som poddradio.
Programledare är Lena Redin.
PS. Ogräsen växter förstås till sig i blötan! När du rensat klart i landen kan du testa dina kunskaper i vårt nya Quiz - som handlar just om ogräs! Det finns i spalten till vänster.
Mitt i försommargrönskan sände vi juni månads första telefonväkteri direkt från Linnés egen trädgård i Uppsala. Där svarade växtdoktorn Maj-Lis Pettersson på lyssnarfrågor om spirea- och berberishäckar. Sofia i Göteborg fick rådet att föryngra sin spireahäck genom att klippa ner den rejält direkt efter blomningen - eller att satsa på en helt ny häck. Maj-Lis föreslog några bra sorter som också kunde passa bra som ersättning för en tråkig och risig berberishäck vi fått brev om: Björkspirea "Tor". Den är rikblommande med vita blomklasar, vacker höstfärg och ca 0,8 -1,2 m hög. Praktspirea "Little Princess". Rikblommande med ljust rosa blommor, 0,5-0,7 m hög Båda finns som E-planta. (En kvalitetsmärkning av träd och buskar utvalda för svenskt klimat.) Vi fick också samtal om de vackert röda, men ack så glupska liljebaggarna, och om jordloppor som gnager på bland annat rädisblast och den den låga marktäckaren aubretia. Gunilla på Öland fick råd om sin tynande kaprifol - den har för torrt och för lite jord där den står och borde helst bytas ut till förslagsvis en småblommig klematis. Och Karin på Vindö fick hjälp mot fläckar på rhododendronblad. Det kan bero på att den står i för lite jord eller för kalkrik jord. Maj-Lis hann också ge Elisabet anvisningar om jordbyte och eventuell kalkning vid nyplantering av rosor på en plats där det tidigare också stått rosor. Alla frågor och svar kan du höra i när Odla med P1 sänds i repris natt mot tisdag kl. 00.03 och lördag den 6 juni kl 12.05 Programmet finns också att lyssna på via hemsidan, och kan laddas ned som poddradio. Programledare i det gröna: Lena Redin.
Våra nybörjare Anton och Kristina har fått potatisen i jorden - men hur har den klarat sig efter att ha genomlidit flera frostnätter? Och är det dags nu att gallra morötter, och att sätta att ut den förkulitverade broccolin, tomaterna och pumpan? Svar kommer i veckans program, där vi gör ännu ett besök på nybörjarnas odlingslott tillsammans med trädgårdsrådgivaren Ann-Catrin Thor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Möjligen har det också dykt upp ett och annat ogräs, och hur sådana bäst ska hanteras vet Håkan Fogelfors, statsagronom och ogräsforskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet. Han berättar om vetenskaplig ogräsbekämpning, och hur han själv gör för att kunna åka på semester och lämna sitt trädgårdsland utan ogräsrensning i flera veckor.
Trevligt nog finns det också prydnadsväxter som kräver mycket litet skötsel - och som nästan brer ut sig som ogräs! Journalisten och författaren Ulla Hårde tycker att nävorna är trädgårdens allra bästa vänner. Hon har just kommit ut med en bok om dessa tåliga perenner, som både fungerar som vackra marktäckare och stiliga solitärer. Ett femtiotal sorter finns i hennes egen trädgård, och i dagen Odla med P1 presenterar hon några av dem, och ger tips om hur man får dem att frodas.
Här finns bilder ur Ulla Hårdes nyukomna bok "Nävor":
På den stora trädgårdsmässan Chelsea Flower Show, som hölls förra veckan i London, var det en svensk som stod mycket i centrum, nämligen landskapsarkitekten och trädgårdsdesignern Ulf Nordfjell. Han vann första pris för bästa trädgård - Best Show Garden - och Sveriges Radios londonkorrespondent Maria Eksedler var med när han firades efteråt:
Programledare är Lena Redin
Mitt i det intensivaste vårbruket öppade vi telefonerna till hortonomen och växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson - och det var många som ville ha hennes hjälp!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Barbro Jonsson i Örebro fick lugnande besked: Visst kan hon fortfarande så palsternacka i sitt köksland, även om den behöver lång tid på sig för att gro. Ner med fröna nu genast, och lägg gärna över en fiberduk, rådde Maj-Lis. Duken gör att det blir ett jämnare mikroklimat och bevarar fuktighetheten. På så sätt underlättar man för de nysådda småplantorna att växa.
I vårt telefonväkteri tipsade Maj-Lis Pettersson också om tomatodling på balkong och skötsel av hallonplantor. Hon förklarade varför hård beskärning av unga åkerö-träd kan göra att de inte vill blomma, och hur gelérost på enar värdväxlar med hagtorn. (Värdväxling innebär att ett smittsamt angrepp vandrar fram och tillbaka mellan två växtslag.)
Och så fick Marianne Elisson veta vad hon bör göra med de bruna vissna fläckarna i gräsmattan: Ta bort det vissna gräset och det översta jordlagret, gör en ny bädd och så nytt gräs. Eftersom det eventuellt kan vara ett svampangrepp som orsakat skadan kan man också prova ett medel mot svamp som komplement.
Programledare är Lena Redin
Alla frågor och svar kan du höra i reprisen av Odla med P1. Den sänds natt mot tisdag 00.03, och lördag 23 maj kl.12.05. Programmet finns också för lyssning här på hemsidan och kan laddas ned som poddradio.
Sparris var tidigare en köksväxt som var förbehållen dem som hade råd. Men det är faktiskt inte så svårt att odla denna exklusiva delikatess.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Med rätt jord, gödning, ogräsrensning och en portion tålamod kan du lyckas som sparrisodlare. Ulla de Verdier besöker sparrisodlaren Madelene Tamm och sparrissamlaren Else-Marie Karlsson Strese. De ger råd och tips, och berättar om denna liljeväxts historia.
I veckans Odla med P1 laddar vi också för kommande blomsterfägring i krukor och rabatter. I ett växthus i Göteborg träffar vi Lena Sofia Andersson, som just kommit ut med boken ”Sommarblommor hela säsongen. Arrangemang och odling för kruka och rabatt ”. Hon delar med sig av sina bästa odlingknep.
Här kan du höra en längre version av intervjun om sommarblommor:
Och så gör vi ett besök hos nybörjarna Anton Ragnarsson och Kristina Nyström, som nu står inför sin första vårsådd på den nyinskaffade odlingslotten.
De får hjälp av Ann-Catrin Thor, trädgårdsrådgivare på Riksförbundet Svensk Trädgård.
Programledare är Lena Redin.
Nästa Odla med P1 sänds måndagen den 18 maj. Då blir det telefonväkteri med Maj-Lis Pettersson. Du kan också skicka in dina frågor till vår trädgårdsexpert via e-post: [email protected] är adressen. Brev skickas till Odla med P1, Sveriges Radio, Box 1552, 751 45 Uppsala. (Har du t.ex skador på blad, så skicka gärna med ett prov inslaget i lite fuktigt papper + plastpåse)
Landets alla odlare verkar laddade inför en ny säsong! Frågorna vällde in när Odla med P1 öppnade telefonerna till trädgårdsexperten Maj-Lis Pettersson på måndagsförmiddagen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hur flyttar jag en bergbambu? Går det att förebygga angrepp av rosenskottstekel? När ska den förgrodda potatisen i jorden, och hur ska den sättas? Behöver vårens lökväxter gödslas, och hur använder man urin som gödselmedel?
Ja, det var bara några av de frågor Maj-Lis fick i telefonväkteriet.
Svaren kan du lyssna till i efterhand här på hemsidan, eller i våra radiorepriser 28/4 kl.00.03 och lördag 2/5 kl.12.05.
Hela programmet kan också laddas ned som podd-radio.
Programledare är Lena Redin
PS Nästa frågeprogram med Maj-Lis Pettersson sänds den 18 maj.
Många drömmer om att odla sina egna grönsaker - men hur gör man? Det kommer Odla med P1:s nybörjare Kristina Nyström och Anton Ragnarsson att få lära sig under den här säsongen. De har just skaffat sin första odlingslott, och där ska de nu få handfast hjälp av Ann-Catrin Thor, som är trädgårdsrådgivare på Riksförbundet Svensk Trädgård.