För dig som älskar att veta mer, som vill nörda loss tillsammans med oss. Podden ”Ord om jord” handlar om allt från sådd till försäljning av skörd. Här låter vi experter inom växtodling, spannmålshandel, foderutveckling och mycket, mycket mer komma fram. Har du ett önskeprogram? meddela oss så är det möjligt att det snart kommer i dina hörlurar. Mejla till [email protected]
The podcast Ord om jord is created by En podd från Lantmännen Lantbruk Maskin. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Johan har bjudit in Mattias från Dataväxt där dom diskuterar de senaste inom precisionsodling.
Händer i fält med Camilla Persson, odlingsrådgivare på Lantmännens odlingsrådgivning VäxtRåd, Mikael Thörner, Produktchef Växtskydd och Göran Larsson, Produktchef Växtnäring pratar om aktuellt i fält och hur man ska tänka i fält gällande Växtskydd, Växtnäring och strategier för skörd 2025.
Händer i fält med Camilla Persson, odlingsrådgivare på Lantmännens odlingsrådgivning VäxtRåd, Madeleine Mortin, Produktchef Utsäde och Louise Frostgård, Produktchef fång- och mellangrödor, pratar om aktuellt i fält och vilka sorter som vi ska så i höst.
Håll mixen fräsch under hela sommaren! Varma dagar kan påverka ensilagets hygieniska kvalitet. Tillsammans med Fredrik Eide diskuterar vi olika åtgärder för att minska negativa konsekvenser av varmgång och bibehålla smakligheten och därmed konsumtionen av grovfoder.
Sommaren innebär värme som på olika sätt påverkar våra djur. Med produktutvecklare Cecilia Lindahl går vi igenom effekterna av värmestress på djur samt olika management- och foderåtgärder som kan lindra dessa effekter.
Genom att analysera sitt grovfoder får man ett utmärkt underlag för hur fodret bäst ska användas och till vilka djurkategorier. Vi pratar om olika analyser, både på grönmassa och färdigensilerat ensilage, och vad man kan utläsa från dessa analyser.
Årets viktigaste skörd står för dörren. I detta avsnitt tar vi hjälp av Fredrik Eide, en expert på ensilering. Vi diskuterar de olika momenten vid skörd och inläggning för att säkerställa högkvalitativt foder.
Händer i fält med Mikael Thörner, Produktchef Växtskydd, Camilla Persson, odlingsrådgivare på Lantmännens odlingsrådgivning VäxtRåd och Göran Larsson, Produktchef Växtnäring pratar om aktuellt i fält, marknad på gödsel och kalkyler för lantbrukaren.
Camilla pratar med Lantmännens produktchef växtskydd, Mikael Thörner, om hur man ska tänka när det gäller växtskydd i ärtodlingen.
Händer i fält med Camilla Persson, Växtodlingsrådgivare på Lantmännens odlingsrådgivning VäxtRåd, Johan Roth, Säljare Växtodling och Mikael Thörner, Produktchef Växtskydd pratar om potatis.
Calle och Camilla diskuterar den perfekta såbädden för ärtor.
Händer i fält med Camilla Persson och Mikael Thörner, Produktchef Växtskydd och Göran Larsson, Produktchef Växtnäring pratar om hur man ska tänka i fält gällande Växtskydd, Växtnäring och strategier.
Camilla och Calle diskuterar vilka möjliga sjukdomar och skadegörare som kan göra livet surt för en ärtodlare.
Johan och Calle diskuterar precisionsodling. Vilka fördelar finns det och hur använder man sina resurser på bäst sätt.
Camilla och Calle diskuterar kalkylen för ärtodling och vad man ska tänka på innan man sätter igång. Handfasta tips blandas mer erfarenheter.
Våra Projekt Svalöv veteraner Carl-Fredrik Norling, Camilla Persson och Johan Wågstam berättar om hur Projekt Svalöv kom till och deras erfarenheter under de fyra säsonger som har spelats in.
Stora skördar och svag efterfrågan driver priserna nedåt.
Aktuella diskussioner om spannmålsmarknaden med Lantmännens Spannmålsavdelning.
Här får du följa med Lantmännens Spannmålsavdelning och höra hur spannmålsmarknaden globalt och lokalt beter sig. Det är Mikael Jeppsson, Tamer Umdu, Per Gerhardsson och Per Germundsson som diskuterar, presenterar spaningar och analyserar marknaden.
Många faktorer påverkar priserna.
Det närmar sig etablering av höstraps och i dagens avsnitt av Händer i fält är det fokus på just detta. Etablering, ogräsbehandlingar, vintersäkring av rapsen m.m. Medverkar gör Camilla Persson, chef för Växtråd och Mikael Thörner, produktchef växtskydd och salt.
Allt på minus förutom sojamjöl.
Kommer avtalet leda till högre spannmålsexport från Ukraina och även från Ryssland?
Öka nyttan av den befintliga tekniken i dina maskiner!
Genom samarbete och datakopplingar finns nu möjlighet att koppla samman din maskin från Valtra & Fendt med Dataväxt och TB-Analysen från Hushållningssällskapet. Detta ger dig som användare exakt och automatisk rapportering och uppföljning från varje enskilt fält i realtid. Lyssna på denna podd för att lära dig mer och se vilka fördelar som finns för dig!
Johan Wågstam gästas i det här avsnittet av Matthias Andersson från Dataväxt och Axel Lundblad från HIR Skåne.
Projekt Svalöv - Precisionsodling i praktiken i verkligen, i Svalöv. Camilla Persson, chef för Lantmännens odlingsrådgivning pratar med Carl-Fredrik Norling som är driftsledare på Svalövsgården och Desirée Börjesdotter, chef för NBR - Nordic Beat Research. Projekt Svalöv är ett projekt där vi går på djupet vad gäller precisionsodling i praktiken. Här får vi möta Camilla, Johan och Calle och samarbetspartner NBR, Nordic Beet Research.
Precisionsodling är framtiden! Tack vare teknik och specialkunskaper inom växtodling kan vi applicera rätt produkter på rätt plats och med små insatser skapa produktivitet och lönsamhet, och dessutom ökad hållbarhet. Här guidar vi dig igenom samtliga steg, från planering till uppföljning efter skörd. I årets projekt av Projekt Svalöv fokuserar vi på sockerbetor.
Globala spannmålshandel kan bli betydlig lägre med skörd 2022.
Händer i fält handlar om vad som händer just nu och vad som är aktuellt. Händer i fält har olika gäster från olika delar av landet. I andra avsnittet befinner vi oss på Gotland och pratar vi med Martin Holmberg - Växtodlingsrådgivare i östra mellan Sverige, Linda Axelsson - växtodlingssäljare Klintehamn samt Aron Widén - växtodlingssäljare Klintehamn. Vi diskuterar hur det ser ut i fält kring Mälardalen och på Gotland. Jag som håller i Händer i fält heter Camilla Persson och jobbar på Lantmännens växtodlingsrådgivning.
Osäkert om framtida ukrainsk spannmålsexport medan väderprognoserna visar torrare väder för USA, Brasilien och Europa.
Händer i fält handlar om vad som händer just nu och vad som är aktuellt. Händer i fält har olika gäster från olika delar av landet. I första avsnittet befinner vi oss i södra Sverige och diskuterar vårsådd, bekämpning av gräsogräs och insatser i höstraps tillsammans med Mikael Thörner, produktchef Växtskydd och salt på Lantmännen och Vilhelm Linde, produktchef utsäde på oljeväxter och majs samt affärskoordinator i växtskyddsaffären på Lantmännen. Jag som håller i Händer i fält heter Camilla Persson och jobbar på Lantmännens växtodlingsrådgivning.
Globala lagren har börjat att utarmas.
70 miljoner ton ukrainsk spannmål för skörd 22 offline!?
I Ord om jords vallspecial kommer vi i några avsnitt bjuda in experter och prata om allt som rör vallen. I det här avsnittet behandlar vi fullfoder. Hur får jag till en bra blandning och vilken TS-halt ska fodret ha? Vilka tekniska hjälpmedel finns det som underlättar arbetet och hur får vi till en bra hygien i fodret? Magnus Persson leder som vanligt oss genom samtalet den här gången tillsammans med Helena Häggblad som är produktchef för bland annat sträckfilm på Lantmännen Lantbruk och Anders Seeman som är säljkoordinator för Nötfor. Hacka, packa, täck! Nu blir det fullfoder.
I Ord om jords vallspecial kommer vi i några avsnitt bjuda in experter och prata om allt som rör vallen. Magnus Persson har i det här avsnittet bjudit in Torbjörn Runesson och Fredrik Josefsson från Trioworld och Helena Häggblad som är produktchef för bland annat sträckfilm på Lantmännen Lantbruk. Häng med in i ett samtal om vilken plast du ska välja till dina balar, hur tjock den ska vara och hur många lager som är bäst. Väldigt mycket om sträckfilm helt enkelt.
I Ord om jords vallspecial kommer vi i några avsnitt bjuda in experter och prata om allt som rör vallen. I detta första avsnitt träffar vi Annika Nilsson, som är produktchef för Frö på Lantmännen Lantbruk, samt Ingvar Mårtensson som är produktchef för jordbearbetning och sådd på Lantmännen Maskin. Leder programmet gör Lantmännens egen Kuhn-specialist Magnus Persson.
Det här avsnittet handlar om frö. Allt från förädlingsarbete till vad du som lantbrukare ska tänka på när det kommer till val av vallfröblandningar. Det blir också tips kring etablering och reparation av skadad vall.
Torrare väderutsikter i Syd- och Nordamerika oroar marknaden.
Allt du behöver veta kring att använda drönare i lantbruket. En riktig drönarspecial helt enkelt! Johan Wågstam gästas av drönarexperterna Igor och Erik. De reder ut på vilket sätt du kan använda drönare för att få en mer hållbar och produktiv odling.
Igor Tihonov grundade företaget Solvi, en webbaserad drönartjänst som lanserades 2017. Erik Pettersson känner vi igen från Lantmännens odlingsrådgivning.
Geopolitisk konflikt skapar kraftiga prisrörelser på spannmålsmarknaden.
Rekordpriser på gödning och risk för brist på fysiska varor.
Tamer Umdu har med sig produktchefen för Växtnäring, Göran Larsson, på Lantmännen Lantbruk för att prata om gödselmarknaden.
Sydamerikansk skörd och USDA-statistik nästa vecka sätter tonen på marknaden?
Lägre kvarnvetepris i december, men hur länge till?
En antalsmässigt stigande befolkning och en klimatutveckling med allt mer extremväder. Hur möter lantbruket de utmaningar som står framför oss år de närmaste 10-20 åren?
En sak vet vi när det gäller hur arbetet kring fältet kommer att se ut, och det är att vi kommer kartlägga fältet på ett helt annat sätt. Mattias från Dataväxt är tillbaka och tillsammans med Johan tar de upp en mängd frågor kring framtidens jordbruk. Allt från vilka verktyg vi använder för att vi som lantbrukare ska få en bättre bild av vad som sker på fältet, till automatisering av diverse tjänster.
Vad händer på gården 2030? Är det förnyelsebart bränsle istället för diesel, till exempel RME och elektrifiering? Hur kommer automatiseringen i form av fältrobotar och svärmteknik se ut. Och vad menar Mattias med att fältet är som en stor fotbollsarena? Lyssna på detta fullspäckade avsnitt så får du kanske veta.
Över 300 euro efter kvalitetsproblem i Australien.
I precisionsodling är målsättningen med markkarteringen att få en uppfattning om näringsinnehållet i varje liten del av fältet. Syftet är att höja skörden på delar av fältet som avkastar sämst, och identifiera vilka näringsämnen det är som saknas. Lantmännens expert Camilla Persson gästar Johan Wågstam och de pratar om möjligheterna med markkartering – både idag och i framtiden. Johan ringer också upp Tua Holmgren Stjärnfält som är markkarteringsansvarig på Hushållningssällskapet, och hon berättar hur markkartering går till i praktiken.
Vill du höra av dig till podden med frågor eller önskemål på ämnen, mejla då till [email protected].
Rekordpriser efter ryska exportkvoter.
Vad ska du tänka på när du vill investera i nya maskiner eller redskap till ditt lantbruk? Johan Wågstam gästas av Calle Norling från Svalövsgården som har lång erfarenhet av investeringar av lantbruksmaskiner. Calle ger oss sina bästa tips på vad du ska tänka på när det kommer till investeringar. Det blir som vanligt både en historisk tillbakablick men framförallt en nulägeskoll och framtidsspaning. Utvecklingen har gått från ganska få varumärken och återförsäljare att välja på till dagens enorma utbud. Hur kommer investeringarna se ut i framtiden? Kommer vi fortsätta köpa våra maskiner eller blir det mer leasing, och hur kommer den i sådana fall se ut?
Det vara svårt att navigera sig i investeringsdjungeln. Extra viktigt blir relationen och närheten mellan lantbrukare och återförsäljare. Bra service och support är oftast avgörande och kraven från lantbrukare blir allt högre vilket ställer krav på de som säljer maskinerna.
Calles tre handfasta tips:
1. Se över ditt behov av maskiner.
2. Se till utrustningen fungerar ihop med maskinerna du redan har.
3. Lär dig utrustningen i utrustningslistan så att du vet att du får rätt grejer när du köper.
Torka i USA och La Nina vintern ger fortsatt stöd för högre priser.
Höga priser och fysisk brist på gödning sänker skörd 2022.
Vad är det som händer på fältet egentligen? För att få reda på det behövs dokumentation. I det här avsnittet gästas Johan Wågstam av Mattias Andersson från Dataväxt. Mattias berättar mer om hur du med hjälp av Dataväxt kan få bättre struktur på din dokumentation och få tydliga resultat av vad som faktiskt händer på ditt fält.
Kina hamstrar råvaror och nya sänkningar på globala vetelagren.
Tamer Umdu bjuder i detta specialavsnitt av Marknadspodden in expertgästerna, Göran Larsson och Magnus Algotsson Alwén, för att prata rusning på naturgaspriser skapar fysisk brist på urea ute i Europa.
Trots att den är Sveriges vanligaste gröda, är vallen underskattad. Över 1,1 miljoner hektar av Sveriges odlingsyta består av vall, men hur mycket större kan skörden bli om man som lantbrukare använder sig av precisionsodling? Vanligtvis blir det många överfarter på vallodling, vilket sliter på grödan. Med hjälp av precisionsodling kan du bland annat arbeta med fasta körspår, vilket är skonsammare mot vallen. Försök i Europa har visat att fasta körspår kan öka avkastningen på din med skörd med 20-25 %. Ett annat verktyg inom precisionsodling är kvävestyrning.
Johan Wågstam gästas i det här avsnittet av Martin Holmberg från Lantmännens växtodlingsrådgivning. Vallen har varit en förutsättning för att kunna bedriva odling och spannmålsproduktion under större delen av vår odlingstekniska historia. I det här avsnittet tar Johan och Martin med oss lyssnare från ängens tid igår till vallens intensiva dagar idag, och vidare in i framtiden.
Höga priser avskräcker stora importörer och tillräcklig gott om vete till den europeiska kvarnindustrin trots kvalitetsproblem.
Europeisk kvalitetsproblem, kanadensisk torka och rysk avkastningsbesvikelse lyfte kraftigt vetepriset.
Det skördas för fullt på norra halvklotet samtidigt som torka och kraftig nederbörd driver upp priserna.
Lantmännens odlingsrådgivning är på Gotland i mitten av juli och tittar på grönsaksodlingar och durumveteodling. Dessutom så tröskas det första höstkornfältet. Här är stora skillnader på odling på mulljordar och det som kallas fastmarksjordar. Bevattningssystemet jobbar för fullt och bevattningsdammarna börjar likna något från en naturfilm i Afrika.
Ekologisk odling visar en väg mot en livskraftig livsmedelsproduktion utan användning av naturfrämmande kemiska växtskyddsmedel. Det ekologiska jordbruket kräver också en mera varierad odling, vilket ofta är positivt ur miljösynpunkt. Lantmännen står för en stor del av den ekologiskt odlade spannmålen på den svenska marknaden. På Framtidsgården Bjertorp arbetar Erik och Olle med den ekologiska odlingen med stor framgång. Lyssna på deras tankar och erfarenheter i detta avsnitt!
Tamer Umdu bjuder i detta specialavsnitt av Marknadspodden in expertgästerna, Magnus Algotsson Alwén och Göran Larsson, för att prata om historiskt höga gödselpriser.
Stora veteskördar på ingång samtidigt som situationen fortsätter att försämras för amerikansk vårvete.
Amerikansk väder och kapacitetsuppbyggnad av förnybar dieselproduktion bestämmer priset.
Nollruta är en ruta ute i fält där man inte sprider kväve. Men vad säger den dig som lantbrukare? Johan Wågstam reder ut det med dagens gäst Niclas Sjöholm. Niclas jobbar med rådgivning på Lantmännen och Växtråd. Det blir också fördjupning i maxrutor, Yara N-tester, Yara N-sensor och andra verktyg för att bedöma kvävebehovet på fältet och hur kvävet ska fördelas.
Gynnsam väder på norra halvklotet samt Kinas annulleringar av amerikansk majs skakar om marknaden.
I dagens avsnitt gästas Camilla Persson av Mikael Thörner, produktchef för Växtskydd på Lantmännen. De går igenom årets alla spännande försök med fokus på växtskydd. Vad har de för förväntningar? Vilka växtskyddsstrategier testas och varför? Det här är ett superspännande avsnitt du inte vill missa om du är en av dem som vill få ut mesta möjliga av de insatser du gör i fält. Vete, Maltkorn och havre är några av de spannmål som ingår i försöken. En nyhet för året de pratar om är att de inte bara testar strategier mot varandra nu utan även intensitet. Årets strategiförsök är otroligt intressanta att följa så missa inga avsnitt - favoritmarkera Lantmännen lantbruks podd.
ISOBUS huvuduppdrag är att hjälpa traktorer och redskap att kommunicera med varandra. Här blir det otroligt nördigt om denna virtuella terminal. Johan Wågstam har med sig Andreas Persson som är Assist Brand Manager Valtra, på Lantmännen Maskin. Andreas har tidigare jobbat som mekaniker inom Lantmännen Maskin och är expert på ISOBUS. ISOBUS är en viktig nyckel framåt för kommunikation mellan redskap och maskin.
Aktuella diskussioner om spannmålsmarknaden med Lantmännens Spannmålsavdelning.
Här får du hänga med Lantmännens spannmålsavdelning och höra hur spannmålsmarknaden globalt och lokalt beter sig. Det är Mikael Jeppsson, Per Germundsson och Per Gerhardsson som diskuterar, presenterar spaningar och analyserar marknaden. Har du några frågor så går det bra att kommentera här nedan. Spannmålssnacket återkommer ett par gånger innan skörd.
Avsnitt 2 handlar om växtnäring för ett hållbart lantbruk. Växtnäringen är en hörnpelare i växtodlingen sett till både produktiviteten, plånboken och planeten. De här är de tre avgörande perspektiven när vi tittar framåt på jordbruket. Med rätt metoder kan vi som lantbrukare öka avkastningen. Det gör vi genom att använda rätt produkter på rätt ställen samtidigt som vi minskar risken för växtnäringsläckage ute i marken. Johan Wågstam och experterna Göran Larsson och Johan Bertilsson från Lantmännen blickar också framåt för hur växtnäringen och distributionen av den kommer se ut i framtiden.
I det här premiäravsnittet om framtidens jordbruk kommer det handla om maskiner och redskap. Hur kommer framtidens lantbruksarbete se ut? Vad blir traktorernas roll i framtiden? Kommer vi ens sitta i en traktor om 15 år? Programledare Johan Wågstam gästas av Lantmännens Daniel Holmqvist som är Brand Manager för Fendt.
Förvärrat läge för den brasilianska majsskörden. Sent i Ryssland och Ukraina samt brist på containers driver upp priserna för oljorna.
I dagens avsnitt pratar Tamer Umdu bland annat om hur torrt väder i Europa och USA har gjort att priset höjts de senaste dagarna.
Idag, 1 april, gör vi ett kort avsnitt med avstamp i den ökade budget Strategiförsöken får i år. Vilka möjligheter för det med sig och hur passar Strategiförsöken in i Framtidens Jordbruk? Det och mycket mer ger Camilla x 2 svar på i dagens avsnitt.
Har ni frågor till Camilla x 2 är ni välkomna med dem antingen genom att skicka ett röstmeddealnde på knappen uppe till höger eller genom att maila på [email protected]. Märk ditt mail med "Podd Strategiförsöken"
Med vänliga hälsningar och glad påsk!
Camilla x 2
Tredje delen i en poddserie om Lantmännens strategiförsök 2021. Odlingsrådgivare Camilla Persson ansvarar för Strategiförsöken som genomförs på fyra platser i Sverige och hon flankeras av Camilla Calmsund på kommunikationsavdelningen. Så här säger Camilla x 2 om avsnittet:
Idag diskuterar vi resultaten Strategiförsöken 2020. inte alla men de resultat som är mest spännande i höstvete-, vårkor-n och höstrapsförsöken. Det blir mycket fokus på insatser och vilket utfall de ger. Mikronäring, svampbehandlingar och mer därtill. på slutet kommer vi också in på Ekodemon i Bjertorp. Om du har ett ex av rapporten eller kan klicka in på länken nedan så blir det extra kul att hänga med i podden tror vi.
Här läser du ett eget exemplar av trycksaken Försöksrapporten 2020.
Har du några frågor är du varmt välkommen att skicka in dem här genom att skicka ett röstmeddelande på knappen uppe till höger. Alternativt kan du också skicka ett mail till [email protected]. Glöm inte att märka dit mail med "Poddfråga"
Med vänliga hälsningar Camilla x 2
I dagens avsnitt beskriver Tamer den globala spannmålsmarknaden just nu. Han ser vissa vinsthemtagningar men belyser också att Kinas importbehov av både spannmål och oljeväxter består.
Vi ser att inköpspriserna på spannmål stiger och särskilt på rapsen. Vad beror det på? Tamer vet och beskriver marknadsmekanismerna. Följ med Tamer ut i världen och hör om globala inköpsmönster.
Vi ser att inköpspriserna på spannmål stiger och särskilt på rapsen. Vad beror det på? Tamer vet och beskriver marknadsmekanismerna. Följ med Tamer ut i världen och hör om globala inköpsmönster.
Den 2 mars gav sig Camilla x 2 ut i fält igen för att kolla läget i strategiförsöken. Det blev ett samtal om hur det ser ut i rapsen efter att snötäcket lättat. Men också mer kött på benen kring vad Lantmännen testar i årets strategiförsök. Kommunikatörs-Camilla får lära sig lite mer om Mangan och Odlings-Camilla beskriver tankarna bakom försöken med Helsädesensilage. In och lyssna på 12 fullspäckade minuter om Lantmännens Strategiförsök. Nedan finns en länk till den nysläppta rapporten Strategiförsöken 2020 som hänvisas till i podden.
Tamer pratar om marknadsläget inom spannmålshandel som det är just nu. Det blir både lite om vinsthemtagning och den starka uppgången i Kina.
Första delen i en poddserie om Lantmännens strategiförsök 2021. Odlingsrådgivare Camilla Persson ansvarar för Strategiförsöken som genomförs på fyra platser i Sverige och hon flankeras av Camilla Calmsund som arbetar på kommunikationsavdelningen. Idag är de ute i ett blåsigt Skåne för att kolla in försöken som ligger på Svalövsgården. Så här säger Camilla x 2 om avsnittet:
Vi tittar på årets försök med höstvete, i år använder vi sorten Julius som referenssort som vi ska jämföra med sorterna Hallfreda, Kerrin, Jonas och Kroon. Men vi kommer såklart inte bara att jämföra sorterna mot varandra utan det vi är verkligt intresserade av är att veta vilka odlingsstrategier, såtidpunkter, utsädesmängder som är optimala för respektive sort. Camilla beskriver också hur vår nya drönare ska hjälpa oss att mäta resultaten i fält.
Här läser du ett eget exemplar av trycksaken Försöksrapporten 2019.
Observera att rapporten för 2020 publiceras i slutet av februari, då uppdateras länken här ovan.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.