Förhandssnackisen i Cannes, The Apprentice av Ali Abbasi, har visats och även om reaktionerna var blandade, är intresset stort detta amerikanska valår. Filmen handlar trots allt om Trump. P1 Kultur är på plats och rapporterar!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ali Abbasi, den dansk-iranska filmregissören – som också har rötter i Sverige – ligger bakom filmer som till exempel ”Gräns” och ”Holy spider”. Hans nya film, ”The Apprentice” om den unga Donald Trump har väckt mycket uppmärksamhet redan före premiären och i måndags var det så dags för den första visningen på Cannes filmfestival.
Talespersonen för Trumps återvalskampanj har redan flaggat för att Ali Abbasi kommer att stämmas för ”lögner” och trots att omdömena om filmen varierat, är intresset stort.
P1 Kulturs Björn Jansson är på plats och berättar mer om både filmen och reaktionerna, men har också träffat Svenska Filminstitutets nya VD, Anna Croneman, som varit i Cannes många gånger men som är där för allra första gången i sin nya roll. Hur är det?
Dessutom har filmregissör Ruben Östlund lanserat sitt nya projekt, vad är det filmstjärnan Kirsten Dunst ska göra där?
John Akomfrah - eller Sir John Akomfrah som han kan titulera sig numera - är ett av samtidskonstens stora namn. Hanas karriär tog fart på 80-talet tog Akomfrahs konstnärliga karriär fart då han var med och skapade Black audio film collective. Den första film han fick stor uppmärksamhet för var ”Handsworth song” 1985 som handlade om efterspelet till upploppen i Birmingham och London några år tidigare. Redan då hade John Akomfrah hittat sitt sätt att arbeta med en blandning av eget filmat material och material ur arkiven. Nu har han i decennier varit med på de stora biennalerna och ställt ut på prestigefyllda museer. I år är han vald till British Councils konstnär i Brittiska Paviljongen på Venedigbiennalen och utställningen som har den poetiska titeln ”Listening All Night to The Rain”, rör sig mellan teman som berör minne, migration, rasism och klimatförändringar. Cecilia Blomberg har träffat John Akomfrah på plats i Venedig.
I går kväll tillkännagavs årets pristagare av International Booker prize och det blev den tyska författaren Jenny Erpenbeck som tog hem det denna gång med sin roman ”Kairos”. Ia Genbergs succéroman ”Detaljerna” som vann Augustpriset 2022, var en av de sex nominerad romaner och det var första gången en svensk roman var med i finalfältet. Men vad betyder det för en författare att var nominerad till ett av världens främsta litteraturpriser? Lina Kalmteg kommenterar.
Hon föddes som Mary Ann Evans men hade under sin livstid 1819-1880 många namn. Mest känd blev hon under pseudonymen George Eliot, vilket också var det officiella namn hon föredrog. I dagarna kommer hennes ”Middlemarch”, som utsetts till den främsta brittiska romanen genom tiderna, i en efterlängtad ny svensk översättning. En god anledning att återutsända Sara Håkanssons essä om Eliots litteratur och djupa filosofiska intressen.
Programledare Cecilia Blomberg
Producent Maria Götselius och Henrik Arvidsson