Frida Kahlo är kanske den konstnär som är allra mest känd för att konsekvent använda sitt eget ansikte och sin egen kropp i konsten. Men vad är priset för att skära ur sitt eget kött?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Just nu pågår utställningen "Frida Kahlo - Her photos" på Kulturhuset i Stockholm. Lisa Bergström träffade Perla Labarthe Álvarez, chef på Frida Kahlo Museum i Mexico som var på Stockholmsbesök. Utställningen pågår 4 maj - 1 oktober 2023.
Författaren Rebecka Åhlund har skrivit flera barnböcker och 2019 kom boken "Jag som var så rolig att dricka vin med" som handlade om hennes personliga erfarenheter av att tillfriskna från ett beroende. Nu fortsätter hon på det självbiografiska spåret i boken "Någon måste vattna tomaterna". I den berättar hon om pappans självmord när hon precis skulle fylla elva år. En privat händelse som präglat hennes liv - och nu blir den offentlig.
Den tyska författaren Judith Hermann slog igenom med dunder och brak med novellsamlingen "Sommarhus, senare" 1998. Hon hyllades i Tyskland som ett Fräuleinwunder - ett "frökenunder" och boken sålde i hundratusentals exemplar. Sedan ledsnade kritikerna och hon föll från piedestalen. Nu har hon återuppstigit och tagits till nåder av de tyska kritikerna med romanen "Hemma", en berättelse som påminner starkt om hennes egen livssituation. Det handlar om att fylla femtio, skilja sig och flytta ensam till havet. Lina Kalmteg har träffat henne.
Vetenskapsfilosofi är ett ämne med rötter i antiken, men upplevde många av sina mest intensiva debatter och omvandlingar under österrikaren Paul Feyerabends livstid, 1924 till 1994. Feyerabend kan beskrivas som en outsider på insidan av detta fält, och hans anarkistiska förhållningssätt till metod gav honom ibland rykte som vetenskapens fiende. Men vad var det han menade egentligen? Ja, filosofen Kim Solin berättar hur den frågan blev alltmer komplex efter Feyerabends död.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Nina Asarnoj