Nästan 300 kvinnor avrättades för att vara i lag med djävulen under häxprocesserna i 1600-talets Sverige. Hur kunde det ske och vad representerar Häx-gestalten i kulturen idag?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I den aktuella boken ”Häxor: När satans raseri svepte in över Sverige” berättar författaren Cecilia Düringer och illustratören Pompe Hedengren om den masshysteri som under åtta år rasade i landet, ”Det stora oväsendet”.
Häxan är också en rollfigur som frekvent dykt upp populärkulturen – ibland som en ondskefull gestalt, men ofta som en representant för frigörelse och uppror. Samtal med filmkritiker Joakim Silverdal.
I den Oscarsnominerade dokumentären ”Soundtrack to a coup d'etat” berättas historien om kalla krigets koloniala kamp genom ett prisma av den tidens stora jazzmusiker – Louis Armstrong, Dizzy Gillespie, Nina Simone.
Jazzradions Märet Öman om tre aktuella jazzsångare som just nu utmärker sig: Amanda Sedgwick; Dina Grundberg och Emmalisa Hallander.
I den bioaktuella "The Penguin Lessons" möter vi den brittiska skådespelaren Steve Coogan – i samspel med Björn Gustafsson och en pingvin. Vår reporter Björn Jansson, har pratat med Steve Coogan, som spelar en brittisk cynisk internat-lärare, som omvänds av en pingvin.
Bachs Matteuspassionen är en klassiker bland klassiker. Men det var inte självklart att det skulle bli så. Karin Nykvist funderar verkets här och nu.
Programledare: Saman Bakhtiari
Producent: Eskil Krogh Larsson