Det ska handla om en av våra mest älskade barn- och ungdomsförfattare, Maria Gripe. Nu aktuell genom en ny scenversion av Skuggan över stenbänken. I år är det 100 år sedan Maria Gripe föddes.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Många gånger skrev hon om den som inte syns. Den som bara skymtar som en skugga över en stenbänk på ett gammalt fotografi, eller som hörs i bruset på en inspelning på en gammal kassettbandspelare.
De fyra böckerna i skuggserien är några av författaren Maria Gripes mest lästa böcker. ”Skuggan över stenbänken” skrevs 1982 och nu blir berättelsen till en föreställning regisserad av Sara Cronberg och dramatiserad av Gustav Tegby. ”Skuggan över stenbänken” spelas fram till slutet av januari på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Kulturredaktionens Lina Kalmteg har sett den.
I ett radioinslag från 1968 samtalar Maria Gripe med en ung flicka om sina böcker ”Julia och nattpappan” och ”Pappa Pellerins dotter”, om försvunna pappor och om att komma från skogen till stan.
”Agnes Cecilia - en sällsam historia” från 1981 av Maria Gripe är en bok många bär med sig sedan första läsningen, ofta utförd i tidiga ungdomsår. Hur är den att läsa om som vuxen? Lina Kalmteg och författaren Helena Dahlgren träder in i en välbekant värld, men får också syn på nya saker.
Litteraturkritikern Daniel Sjölin har läst Marie Lundquist nya diktsamling ”Gå i svaromål med havet”.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Esfar Ahmad