Sveriges mest populära poddar

P1 Kultur

Mitt i museikrisen – vad är egentligen kulturens värde?

54 min • 30 augusti 2023

Flera av landets största kulturinstitutioner som befinner sig i ekonomisk kris. Hör kulturekonomen Tobias Nielsén som ser kulturens värde för för kommuners och regioners ekonomiska styrka.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I veckan skrev Nationalmuseums tidigare chef Susanna Pettersson en debattartikel i Svenska Dagbladet med rubriken ”Nationalmuseum kan tvingas flytta”. Anslagen täcker inte hyra och löner längre. Och det är flera av våra största kulturinstitutioner som befinner sig i kris: Naturhistoriska museet, Kungliga Operan och Medeltidsmuseet som snart ska stänga. Varför är synen på kulturen som tärande så cementerad i debatten? Kulturekonomen Tobias Nielsén från förlaget Volante kommer till studion. Han ser kulturen som helt avgörande för kommuners och regioners ekonomiska styrka och förmåga att attrahera nya invånare och företag.

KONSTNÄRLIGT SKOGSUTBYTE MELLAN SARA-VIDE ERICSON OCH TILDA LOVELL

Konstnärerna Sara-Vide Ericson och Tilda Lovell ställer ut på Bonniers Konsthall i Stockholm. Båda använder skogen och marken i Hälsingland, där båda bor, i sina verk. Sara-Vide i form av stora målningar med motiv från åkrarna, sjön Voxnan och skogen. Tilda bygger rent konkret skulpturer och miniatyrlandskap med material hon hittar i landskapet: mossa, fågelkranier, rotvältor och grenar. Men vad händer i museirummen när två besläktade konstnärskap ska samsas om utrymmet? Vem bestämmer om det ska vara ljust eller mörkt i skogen?

Utställningen pågår på Bonniers Konsthall 30 augusti - 29 oktober 2023.

REN ENERGI NÄR THE HIVES TURNERAR

Rockbandet The Hives bildades 1993 i Fagersta och under sina första tjugo år la de världen för sina fötter. Flitigt turnerande, alltid med enhetliga svartvita scenkläder och högintensiva hitlåtar som ”Hate to say I told you so”. Sedan kom problemen: ekonomiska tvister, avhoppade bandmedlemmar, covid och inställda spelningar.

Men nu är The Hives tillbaka - och det med kraft. Tidigare i höstas släppte de albumet ”The Death of Randy Fitzsimmons” och under hösten är de ute på turné i Europa och USA. P1 Kulturs Anna Tullberg har träffat bandets sångare Howlin' Pelle Almqvist.

BOKHÖSTEN TOLKAD AV LINA KALMTEG

Kulturredaktionens litteraturredaktör Lina Kalmteg går igenom bokhöstens höjdpunkter. Nedan följer en lista på de titlar hon tar upp i programmet.

LITTERATUR HÖSTEN 2023

”Jävla karlar” av Andrev Walden

Utgiven.

”Repris” av Johan Kling

Utgiven.

”Om uträkning av omfång 1” av Solvej Balle

Utgiven.

”Själens telegraf” av Amanda Svensson

Utgiven.

”Systrarna” av Jonas Hassen Khemiri

4/9

”Empusion” av Olga Tokarczuk

4/9

”Stacken” av Annika Norlin

September.

”Minnet och rädslan” – En biografi över Gunnar Ekelöf av Jesper Högström

September.

”Ett spöke i strupen” av Doireann Ní Ghríofa

19/9

”Gammal kärlek” av Margaret Atwood

25/9.

”Skärvorna” av Bret Easton Ellis

7/10

”Sniglar och snö” av Agneta Pleijel

9/10.

”Samtalen” - en bok om och med Mamma Andersson av Cilla Naumann och Karin Mamma Andersson.

20/10

”Zorn - ett liv, en tid” av Per Svensson.

25/10.

”Falsk hare” av Fernanda Melchor.

December.

OBS OM AMERIKANSKA ANNIE DILLARDS ESSÄKONST

Radioessäprogrammet OBS fyller sextio år i år och handlar denna vecka om essän som genre såväl som om några av dess främsta utövare. När man talar om essäistik så talar man förstås om stil och idéer. Men en av de absolut viktigaste sakerna för en god essäist torde vara blicken. Hur man närmar sig världen, människorna och tankarna. Och amerikanska Annie Dillard som skrivit boken ”Att lära en sten att tala – expeditioner och möten”, har en helt egen blick. En blick som trollbundit kulturredaktionens Katarina Wikars.

Programledare: Cecilia Blomberg
Producent: Nina Asarnoj

00:00 -00:00