Stämmer storyn att en svensk språkforskare 1928 gav bokstaven ö till turkarna? Hur är det att vara svenskt kulturråd i Istanbul? Och hur hjälpte skrivandet författaren Ahmet Altan genom fängelsetiden?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det säger Suzi Ersahin, Sveriges tidigare kulturråd i Istanbul. Hör henne om uppdraget och åren som kulturell brobyggare i Turkiet, i en intervju av Emma Engström.
I slutet av 1920-talet skulle den nya turkiska nationalstaten byggas. Ny huvudstad, nya lagar, och: ett nytt alfabet. På plats i kretsarna kring president Kemal Atatürk fanns det svenske språkforskaren Johannes Kolmodin, och ett seglivat rykte har spridit att Kolmodin var en viktig spelare för att få in bokstaven "ö" i det nya turkiska alfabetet. Vår reporter Emma Engström har med hjälp av vetenskapsjournalisten Thomas Wedérus undersökt legendens sanningshalt.
Det säger den turkiske författaren Ahmet Altan, som greps 2016 av turkisk polis för att ha "spridit subliminala budskap till allmänheten" och stöttat det politiska kuppförsöket samma år. Han greps alltså inte för något han skrivit, utan för att ha skickat "undermedvetna och förbjudna budskap". Han satt i fängelse i fyra år och sju månader, och frigavs sedan men vet själv inte varför. Under fängelsetiden skrev han boken "Jag kommer aldrig mer se världen, som kommer som följetong i P1 våren 2023. Joseph Knevel och träffat och intervjuat Ahmet Altan.
Programledare: Mårten Arndtzén
Producent: Ulph Nyström