Vår Rysslandskännare Fredrik Wadström rapporterar direkt från Historiska museet i Kiev - och i studion Stefan Ingvarsson från Utrikespolitiska Institutet. Dessutom: intervjuer med kulturarbetare och uppläsningar av ukrainsk litteratur.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Chefen för Historiska museet i Kiev, svensktalande Fedir Androshchuk som arbetat många år i Sverige, står tillsammans med Fredrik Wadström på Historiska museet - och berättar hur de rent konkret skyddat museets skatter och verksamhet. Dessutom om kulturarvets tillstånd i Ukraina mer övergripande.
Genom hela sändningen sitter Stefan Ingvarsson med och ger sina kommentarer till och funderar kring vad vi hör. Han är översättare och kulturskribent, nu analytiker vid Centrum för Östeuropastudier på Utrikespolitiska Institutet och tidigare kulturråd i Ryssland.
Vid tidpunkten för den fullskaliga ryska invasionen, för ett år sedan, kände Ola Wallin och Anna Bengtsson på förlaget Ersatz närmast ett inre tvång att börja ge ut ukrainsk litteratur - vilket de också gjorde. Vår litteraturredaktör Lina Kalmteg träffade dem på kontoret i en gränd på Södermalm i Stockholm.
För ett knappt år sedan tog vår filmkritiker Emma Engström kontakt med den ukrainska filmregissören, som då befann sig mitt i kaos efter Rysslands fullskaliga invasion. Nu har hon träffat regissören igen - när Tonya Noyabrova visade sin nya film för särskilt inbjudna i Göteborg.
Den ukrainske författaren Andrej Kurkov, som även är landets PEN-ordförande, kom nyligen ut på svenska med sin "Dagbok från en invasion". I programmet får vi höra två uppläsningar ur boken, med ukrainsk musik och musikskapare under. Vi hör gruppen Dakh Daughters stycke Lyudyna och Chopins Nocturne i C-moll - framfört av den klassiske ukrainske pianisten Mischa Levitzki. I den svenska utgåvan av Kurkovs bok används konsekvent namnet Kyjiv för den ukrainska huvudstaden - därför blir det även så i uppläsningarna.
Programledare: Cecilia Blomberg.
Producent: Mattias Berg.