26 år gammal och redan veteran. När Zara Larsson släpper sitt fjärde album Venus har hon levt mer än halva sitt liv som artist. Hör Zara Larsson om att hitta sin hunger, att leva i offentligheten och om det svåraste som finns att skriva om kärlek.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
På fredag har också filmen ”Düsseldorf, Skåne” biopremiär – en personlig berättelse om subkultur, 80-talssynth och landsbygd. Patrik Blomberg Book har skrivit manus, regisserat och gjort musik – han är gäst i P1 Kultur.
Under 80-talet utkämpades den stora subkulturella striden mellan synthen och hårdrocken - två estetiska ideal som blev till skyttegravar på skolgårdar och insändarsidor. Men frågan är: vem vann egentligen? Fredrik Strage, då synthare i Linköping, idag musikskribent, och Magnus Broni, på 80-talet hårdrockare i Västgötska Övertorp, idag musikjournalist på SVT, om musikgenrernas kamp – och hur genrernas roll har förändrats.
Vad händer med sorgen när den dödas kropp bara försvinner och aldrig får begravas? Det här är något som plågat bland annat många samer och tornedalingar som vars anhörigas kroppar grävts upp eller på annat sätt omhändertagits och hamnat i skelett- och kraniesamlingar på universitet, sjukhus och museer. Nu har det kommit en roman som tar upp temat: ”Sammanflätning” av Pia Mariana Raattamaa Visén. P1 Kultur har träffat henne.
Ikonoklasm – eller bildstorm – alltså att med uppsåt förstöra ikoner – är ett återkommande tema genom religionens historia. Men det finns andra skäl att vara emot avbilder. Författaren Mattias Hagberg berättar om sitt uppror.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson