Sveriges mest populära poddar

P1 Specialprogram

Människorna och berget - om livet vid foten av Kebnekaise

42 min • 22 juni 2018

Hur ser livet och vardagen ut vid Sveriges högsta berg? Möt människorna som lever och verkar intill Kebnekaise fjällområde där glaciärerna smälter och klimatets förändring är påtaglig. Återutsändning.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I över hundra år har människor lockats till Sveriges högsta berg Kebnekaise och de senaste åren syns en tydlig trend där allt fler väljer att besöka fjällområdet. För de allra flesta blir det en tillfällig upplevelse, en selfie på toppen och kanske några dagar på fjällstationen vid bergets fot. Men runt Kebnekaise så finns också människor som valt att leva och verka intill bergsmassivet.

- För mig personligen så är det en inre ro. Jag kan inte för någon förklara hur jag kan känna så. Jag tror att det grundar sig i när jag kom upp till Tarfala för första gången och jag bara kände att här måste jag vara. Och var den känslan kom ifrån vet jag inte, men jag litar på den. Den är rätt för mig. 

Stugvärden Lars Häger förälskade sig i Tarfaladalen i Kebnekaisemassivet för ungefär 20 år sedan och har de senaste 17 åren varit stugvärd för Svenska turistföreningens gäststuga i Tarfala. Men när han nu packar för färden till dalen så handlar det om mycket mer än en säsong som stugvärd. Han har bestämt sig för att stanna kvar när sommarsäsongen är över och alla andra åker hem. Han ska stanna ett helt år i Tarfaladalen som är ökänd för sina extrema väderförhållanden med hårda stormar och vindstyrkor på upp mot 80 sekundmeter.

I programmet följer vi med Lars när han återförenas med Tarfaladalen och låser upp stugan för den första av 365 nätter i dalen. I programmet möter vi även renskötaren och fjällföraren Erik Sarri, platschefen för Kebnekaise fjällstation Marit Sarri och forskaren Gunhild “Ninis” Rosqvist, människor som precis som Lars känner glaciärerna, branterna och dalarna i fjällområdet väl. Men livet intill Sveriges högsta berg innebär även en del oro och stora utmaningar. 

Mätningar visar att Kebnekaises sydtopp som består av en toppglaciär smälter, det innebär att den mer svårtillgängliga nordtoppen, som det ser ut, snart kommer att ta över titeln som sveriges högsta punkt. Det varmare klimatet i området drabbar även renskötseln i området och utöver att klimatets förändring är påtagligt märkbar kring berget så har Kebnekaises starka attraktionskraft och det ökade antalet besökare även inneburit en ökad mängd med skräp som lämnas kvar längs leder och på toppen.

 

Programmet är producerat av produktionsbolaget Massa Media.

Tekniker, Maths Källqvist

Producent & reporter, Pernilla Kommes

Exekutiv producent, Göran Hedemalm.

00:00 -00:00