I Sverige 1908 råder en hätsk stämning mellan arbetare och arbetsgivare. På grund av de dåliga arbetsförhållandena har Sveriges alla hamnarbetare gått ut i strejk. Arbetsgivarna sätter hårt mot hårt och tar in strejkbrytare från England.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
Aktionen provocerar arbetarna och med knutna nävar diskuteras konflikten högljutt i de ungsocialistiska klubbarna i Malmö. På Café Utposten sitter tre unga män och planerar ett attentat mot strejkbrytarnas bostad, fartyget Amalthea. Engelsmännen ska bort.
Sommarnatten i Malmö den 11 juli 1908 är varm. Nere i hamnbassängen ror en ung man en eka mot det stora fartyget Amalthea. Med sig har han en bomb som ska komma att döda en engelsman och skada ett tjugotal.
Attentatsmännen grips och döms hårt- både av rättsväsendet och överheten.
Arbetarrörelsen växer sig starkare och med den en amnestirörelse för de tre fångarna.
Amaltheadådet kom att förändra det svenska rättsväsendet och ge en tydlig bild av de stora motsättningarna mellan de rika och fattiga.
Producenter: Isabell Höjman och Manuel Cubas
Genuint tack till Roger Johansson som varit en viktig källa för dokumentären. I "Ekot från Amalthea" och "Elbogen" kan ni läsa mer om Amaltheadådet, författare är bl.a. Roger Johansson, Lars Bergren och Kerstin Martinsdotter.