114 avsnitt • Längd: 60 min • Månadsvis
Saker står på spel – Du borde lyssna. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Karin Lindblom
The podcast P3 Dystopia is created by Sveriges Radio. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Stormar, oväder och skyfall orsakar stora skador årligen - och problemen väntas bara bli värre.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Stormen Gudrun år 2005, värmeböljan sommaren 2018 och dödliga översvämningar i Tyskland år 2021.
Stormar och extremväder har överraskat och överrumplat våra samhällen genom hela mänsklighetens historia, men på grund av klimatförändringarna väntas problemen bli allt värre.
Hur förberedda är vi egentligen för olika slags extremväder? Och vad kan vi förvänta oss av framtidens stormar och oväder?
P3 Dystopia reder ut riskerna med stormar och skyfall, blixtar och dunder - och undersöker varför lite mer regn i Sverige riskerar att få stora konsekvenser för inte bara natur och infrastruktur, utan också för hela landets ekonomi.
Samhällskollapser har fascinerat och skrämt människor i alla tider. Men vad är det egentligen som händer när civilisationer faller samman?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Varför försvann stora delar av nordens befolkning på 500-talet, vad var det som hände på den mytomspunna Påskön och hur kommer det sig egentligen att Romarriket föll? Eller - gjorde det ens det?
P3 Dystopia ger sig ut på en historisk exposé och söker svar på en ödesfråga som har gäckat människan i alla tider: varför går civilisationer under?
Det ska visa sig att tidigare samhällskollapser inte alltid gick till på de sätt som vi tror. Och kanske säger vår tolkning av historien mer om vår egna tid, än om vad som faktiskt hände i verkligheten...
Under hela mänsklighetens historia har vi bara blivit fler och fler men inte längre.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sedan 1800-talet har jordens befolkning ökat explosionsartat, det har gjort att många pratat om att jorden är överbefolkad. Men senaste decennierna pekar trenden mot att jordens befolkning snart kommer peaka och därefter minska. En positiv utveckling enligt vissa, men andra menar att konsekvenserna med färre människor på jorden är ett större hot än klimatförändringarna.
Historiskt är det svält, krig och sjukdomar som hållit nere jordens befolkning. Men nu beror det istället på att vi slutat föda barn. Vad är det som har hänt?
Vi går allt mer i terapi - men mår vi egentligen bättre?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Terapeuter är vår tids nya prästerskap. De finns överallt - i mottagningsrummen, morgonsofforna, TV-serierna och på sociala medier. Och inte nog med det - vi har också blivit experter på att agera terapeuter åt varandra.
Vi öser dessutom höga summor av både skattepengar och våra egna inkomster in i terapibranschen. Allt i hopp om att uppnå maximal psykisk hälsa.
Men det psykiska välmåendet verkar inte ha ökat i takt med att vi börjat fokusera allt mer på vårt inre. Tvärtom faktiskt. Hur kommer det sig egentligen? Och vilka blir konsekvenserna av en växande, oreglerad terapimarknad där vem som helst får kalla sig terapeut?
P3 Dystopia lägger sig på divanen och riktar blicken inåt.
Världens befolkning äter allt mer kött - planeten, djuren och vår hälsa får ta smällen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den globala köttproduktionen har ökat dramatiskt de senaste decennierna. Faktorer som nya tekniker, global handel, billigare foder och en växande befolkning med bättre ekonomi har bäddat för en jätteindustri som pumpar ut enorma mängder kött varje år.
Tack vare det här kan många människor äta sig mätta. Men den intensiva köttproduktionen får också stora konsekvenser. P3 Dystopia vänder på steken och dyker ner i en värld av sönderavlade kycklingar, resistenta bakterier, förstörda landskap och rapande kor.
Telefonerna har förändrat hur vi lever och hur vi tänker. Hur påverkas samhället och våra hjärnor av den nya tekniken?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Inget annat tekniskt genombrott har fått så stort genomslag så snabbt som dagens smartphones. På kort tid har de påverkat nästan alla aspekter av våra dagliga liv. Men hur? Vad säger forskningen om mobilernas inverkan på vårt sätt att tänka, på vårt minne, vår uppmärksamhet, våra relationer och vår självbild?
Och vad händer egentligen med samhället när vi flyttar vår uppmärksamhet från världen runt omkring oss till apparna i våra mobiler?
Gränserna mellan religion och politik blir allt suddigare.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I slutet av 1700-talet slog budskap om frihet, jämlikhet och sekularism rot i vår värld. Samhällena som växte fram ur upplysningen såg till vetenskapen och rationaliteten snarare än de religiösa skrifterna som länge väglett människorna. Och här i Sverige kan det idag kännas som att relationen mellan kyrka och stat är något förlegat som hör hemma i historieböckerna.
Men något har hänt i världen. De senaste åren har religionen gjort en politisk comeback och på fler och fler platser skärps konflikten mellan religiösa och sekulära krafter. Våras det för teokratin som statsskick? Varför överger människor demokratin för religiösa styren - och hur skulle religionen kunna ta över ett land som Sverige?
P3 Dystopia tar er från revolutionens Iran till maktens korridorer i Indien och USA, där idén om ett land styrt av Gud kanske inte är så långt borta som vi trott.
Det pågår en hemlig offensiv och ingen kommer undan.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Spioner och agenter brukar förknippas med stormaktskampen mellan Sovjetunionen och USA under Kalla kriget. Men begäret efter hemlig information om andra stater försvann inte när muren föll och idag, när spänningarna mellan världens länder ökar igen, växer underrättelsehotet - även mot Sverige.
Få yrken är väl lika mytomspunna som spionens. Inte så konstigt, med tanke på att grundpremissen för arbetet är att verka i hemlighet. P3 Dystopia gör ett försök att bringa lite klarhet till den här dunkla världen, som har väldigt lite gemensamt med Hollywood-rullar á la James Bond. Verklighetens spioner är sällan glamourösa, sportbilsåkande actionhjältar utan, till synes, helt vanliga medborgare. De kan finnas precis vart som helst. Kanske just på din arbetsplats eller i ditt trapphus.
Vad är det egentligen som får någon att bli spion? Hur ser framtidens agenter ut, och vilka är de största hoten mot Sverige?
Klädmärkena blir allt skickligare på att locka kunder - och vi konsumerar billiga, massproducerade plagg som aldrig förr. Men vem betalar det verkliga priset?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I slutet av förra seklet förändrades modeindustrin för alltid. Några företag utformade en modell för billig, blixtsnabb massproduktion av kläder som fick unga, identitetssökande konsumenter att flockas i butikerna. Fast fashion var fött, och sedan dess har klädproduktionen växt till det dubbla.
Idag genomgår branschen ytterligare en revolution. Nya, helt online-baserade aktörer har, genom en kombination av pricksäker marknadsföring och extremt låga priser, kommit att dominera den globala klädmarknaden. Glöm idén om säsongsstyrda klädkollektioner några gånger per år; numera släpps tusentals nya modeller varje dag.
Men vem betalar det verkliga priset för de här billiga, lågkvalitativa plaggen, som i stort sett betraktas som engångsprodukter?
P3 Dystopia åker ut på en lång resa - från bomullsfält i Kina, via textilfabriker i Bangladesh och giftiga soptippar i Västafrika, till beroendeframkallande shoppingappar och ända in i det mänskliga psyket.
Emma återvänder till sin hemby i Hällero för att hämta ett arv. Väl på plats konfronteras hon med sitt förflutna i en naturmystisk sekt och misstankar väcks kring brodern Henriks mystiska död
I thrillerserien Arvet från P3 Serie får vi följa 23-åriga Emma när hon återvänder till sin hemby Hällero för att hämta ett arv. Där konfronteras hon med sin traumatiska uppväxt i en naturmystisk sekt som dyrkar vargar.
Snart blir hon indragen i en farlig värld av offerceremonier, maktkamp och plötslig passion med sektens kronprins Jerker. I takt med att Emma möter sitt förflutna, väcks misstanken om sektens roll i hennes brors mystiska död.
Arvet är en ljuddramaserie i fem delar och kretsar kring vår längtan efter samhörighet och vad vi är villiga att offra för att få tillhöra en gemenskap. I rollerna hörs skådespelare som Sara Shirpey, Alexandra Rapaport och Adam Pålsson.
P3 Serie producerar spänningsdrivna ljuddramaserier inom genrerna krim, thriller och skräck.
Nedskärningarna fortsätter år efter år. Hur påverkas samhället när redaktioner läggs ner och reportrar sägs upp?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I flera decennier har journalistikens resurser krympt. Färre reportrar på mindre redaktioner måste göra mer jobb på kortare tid. Hur påverkar det själva innehållet i våra tidningar, radiosändningar och TV-program?
Vad orsakade journalistikens kris och varför är det så svårt att ha en ekonomisk modell som fungerar? Hur påverkas samhället när journalister tar jobb inom PR-industrin? Vad hände med dom nya, digitala mediehusen? Och varför har det blivit så farligt att rapportera från krig och konflikter?
P3 Dystopia undersöker vad som håller på att hända med vår egen bransch.
Vägen mot en fossilfri värld kan bli riktigt stökig.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Klimatkrisen förvärras för varje år som går och den stora boven i dramat är det fortsatta beroendet av fossila bränslen. För att lösa det här måste energiförsörjningen globalt ställas om till förnybart - till sol, vind och vatten. Vissa menar att den här gröna omställningen inte bara kommer lösa klimatkrisen utan också på köpet kommer göra världen fredligare, mer demokratisk och mer jämlik. Men stämmer det verkligen?
P3 Dystopia grottar ner sig i de geopolitiska konsekvenserna i omställningens spår och reder ut vilka som kommer bli vinnare och förlorare i racet mot en fossilfri värld.
Sverige beskrivs som världens ensammaste land.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Äldre som dör isolerade och bortglömda i sina hem, nyanlända som inte lyckas få några svenska vänner, och många tusentals människor som bara vill ha någon att prata med. Varför ser det ut såhär, och vad gör ensamheten med vårt samhälle?
Ensamhet beskrivs ofta som den nya folksjukdomen. Det talas till och med om en ensamhetsepidemi. Är det verkligen så illa? P3 Dystopia gräver efter rötterna till den svenska ensamheten, och spanar in i en allt mer digitaliserad och individualistisk framtid.
Vad vet vi egentligen om det som dödar fyra människor varje dag?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Så vitt vi vet har människan i alla tider och kulturer tagit sitt eget liv. Sverige har sen 2008 bestämt att ingen ska ta sitt liv i Sverige. Hur går det med den nollvisionen, är den ens möjligt att uppnå?
Och vad händer om självmord blir en accepterad lösning på en människas problem? P3 Dystopia kollar närmare på det tabubelagda och på många sätt mystiska ämnet självmord.
Om du mår dålig och funderar på självmord kan du alltid ringa Minds självmordslinje 901 01 eller chatta med Mind här.
Är läget akut ring 112.
Du som anhörig eller på annat sätt drabbats av självmord kan också ringa eller chatta med Mind.
Privata arméer har gjort comeback på världsscenen. Är vi på väg tillbaka till ett medeltida slagfält?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I flera hundra år har krig varit en fråga för nationalstater och deras reguljära arméer. Men de senaste trettio åren har ett dramatiskt skifte skett. Fler och fler frontlinjer befolkas av soldater som inte krigar för sitt land, utan för pengar, eller naturresurser.
Redan på Medeltiden varnade Niccolò Machiavelli för legosoldatens svekfulla och förrädiska natur. Hade han rätt? P3 Dystopia reder ut varför legosoldater och skuggarméer som den ryska Wagnergruppen har blivit populära igen, varför dagens krigföring i allt högre grad sker i hemlighet, och vad som kan hända om vi släpper idén om våldsmonopolet för alltid.
Kärnavfallet måste läggas på en säker plats i hundratusentals år.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Efter olyckorna i Tjernobyl 1986 och Fukushima 2011 fick kärnkraften ett bakslag globalt (ni kan lyssna på vårt avsnitt om det här) - men nu har vinden vänt. Den ses av många som en förutsättning för att fasa ut fossila bränslen och nå klimatmålen. Men vad ska vi göra av det mytomspunna och omdiskuterade kärnavfallet, som måste deponeras långt bort från mänskligt liv i hundratusentals år?
P3 Dystopia berättar den snåriga historien om det högaktiva kärnavfallet och om svårigheterna att ge det en evig gravplats. En berättelse om att gräva sig djupt ner i urberg, om decennier långa politiska konflikter - och om präster, katter och spetsiga stenar.
Hårdare straff ska bekämpa gängbrottsligheten. Kommer det att fungera?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det pågår en epidemi av skjutningar och gängvåld i Sverige, och politiker tävlar om vem som kan komma på den bästa lösningen. Den lägst hängande frukten, det som känns mest logiskt, är att höja straffen och kraftigt öka antalet fångar i svenska fängelser. Men vet vi att det fungerar på sikt?
P3 Dystopia reder ut historien, nutiden och framtiden för en av dagens mest brännande politiska frågor. Vi belyser rättosäkert massfängslande i El Salvador, trånga fängelser i USA och ett spektakulärt fängelseuppror på Sveriges säkraste anstalt.
Generativ AI är plötsligt överallt omkring oss. Hur fungerar den egentligen, vad kan den göra och varför vill så många bromsa utvecklingen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Avancerad generativ AI sägs vara den nya tekniska revolutionen. Lika viktig som elektriciteten menar vissa. Lika farlig som atombomben enligt andra. En del hävdar att artificiell generell intelligens - lika kapabel och smart som vi människor - snart är här. Är det på riktigt eller bara hype? Vad kan vi använda dagens verktyg till och hur kan dom förändra världen i framtiden?
P3 Dystopia följer upp vad som hänt inom AI de senaste fem åren.
Allt fler vill betala sig ur sin klimatskuld.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Parisavtalet skärpte kraven på alla världens länder att få ner sina utsläpp för att rädda klimatet - men det går trögt. Enligt FN senaste siffror är 1,5 gradersmålet redan är kört, och vi kan vara på väg mot en ökning på uppemot 3 grader till seklets slut. Hur ska vi då lösa det här? Allt fler länder och företag sätter stor tilltro till klimatkompensation - ett sorts avlatsbrev där man kompenserar för sina egna utsläpp genom att köpa utsläppsminskningar från någon annan. Att ha kakan och äta den.
Men funkar det verkligen? P3 Dystopia reder ut en snårig marknad där länder, företag och kändisar handlar med krediter värda flera ton minskade koldioxidutsläpp.
Vad hade hänt om Norge aldrig hade blivit självständigt? Nya dramaserien Kontra utspelas i en parallell verklighet där Norge ockuperas av Sverige.
Om du gillar fiktiva berättelser om framtidsdystopier kan P3 Series nya säsong Kontra vara något för dig.
Radioaktivt material som sprids över hela världen. Hur oroliga behöver vi vara?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Bara några dagar efter invasionen av Ukraina tog ryska styrkor över Europas största kärnkraftverk Zaporizjzja. Sedan dess har varningarna stått som spön i backen. Planerar Ryssland att sätta igång en ny kärnkraftskatastrof som hotar inte bara Ukraina, utan hela Europa?
P3 Dystopia reder ut konsekvenserna av de största kärnkraftsolyckorna världen hittills har skådat; Tjernobyl 1986 och Fukushima 2011. Vi frågar oss hur farlig den radioaktiva strålningen egentligen är.
Våra hem, våra bilar, vår kritiska infrastruktur och våra hjärtslag kopplas idag upp mot internet. Vad händer när sårbarheter visar sig i koden?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hur lätt är det att hacka ett sjukhus eller ett vattenreningsverk idag? Varför köper regeringar buggar för miljoner? Går det att skydda sig mot angrepp? Och hur hackar man människor?
P3 Dystopia tar reda på allt om sim swaps, 0-days, SQL-injektioner och Donald Trumps lösenord.
Högerextremister har börjat engagera sig allt mer i klimatfrågan. Våras det för den gröna fascismen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
De senaste åren har det skett flera terrordåd med rasistiska motiv. I nyzeeländska Christchurch mördade Brenton Tarrant 51 personer när han sköt urskiljningslöst mot två moskéer. Samma år, 2019, sköt Patrick Crusius mot besökare på ett Walmart i amerikanska staden El Paso med målet att mörda så många latinamerikaner som möjligt. Gemensamt för de här två dåden var inte bara rasism - utan den ideologiska inriktningen ekofascism - en ideologi som blandar starkt miljöengagemang med övertygad fascism.
P3 Dystopia djupdyker i fascismens gröna historia, fylld av naturromantik, rasmysticism och tankar om blod och jord. Vi ställer också frågan om ekofascismen kan växa sig starkare i takt med att klimatkrisen förvärras.
Håller kampen om klimatet på att gå in i en mer våldsam fas?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Klimatrörelsen är fortfarande i sin linda. Men på bara några år har klimataktivister börjat ta till allt mer konfrontativa metoder för att uppmärksamma den pågående klimatkrisen. Dessutom höjs röster för att aktivisterna borde gå steget längre och genomföra fler sabotage mot fossilindustrin.
Men frågan är om egendomsförstörelse som taktik i klimatkampen redan börjat?
Är jordens viktigaste havsströmmar på väg att stanna av och kommer det att leda in oss i en katastrof?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Att Golfströmmen kommer att kollapsa och leda in oss i en ny istid i är en klassisk trop i katastrof-filmer, och på senare tid har det kommit studier som pekar mot att den faktiskt är svagare nu än den varit på över tusen år. Vad skulle det innebära om havsströmmarna som leder värme från ekvatorn hit till norra Europa faktiskt skulle kollapsa?
Men P3 Dystopia ställer sig också frågan om oron för Golfströmmens framtid verkligen är befogad eller ett resultat av sensationalistisk, och slapphänt, medierapportering.
På kort tid har dejtingapparna tagit över som den enskilt viktigaste vägen till kärlek och sex. Hur har tekniken förändrat hur vi ser på varandra och på oss själva?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vad är det som gör att Tinderdejter känns så taffliga? Hur skiljer sig män och kvinnors erfarenheter åt på apparna? Och hur påverkas våra relationer när vi har ständig tillgång till ett bibliotek av singlar i telefonen? P3 Dystopia tar reda på vad som har gått snett med dagens dejtingkultur.
Lögner sprids snabbare nu än någonsin och rika kunder kan köpa påverkansoperationer på en global marknad.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Desinformation har använts som vapen av staters underrättelsetjänster hur länge som helst, men i och med internet har fältet öppnats för fler aktörer.
I det här avsnittet borrar P3 Dystopia ner sig i den bisarra historien om amerikansk "politisk krigföring" och ryska "aktiva åtgärder", i trollfabriker och modern valpåverkan, men också i den största desinformationskampanjen som någonsin riktats mot Sverige.
Redaktionen sätter också den nya, ljusskygga desinformationsindustrin som just nu blomstrar i Israel under lupp. Hur fungerar den egentligen? Och vad har "den kändaste emun på TikTok" med allt det här att göra?
Hur hamnade Sverige i ett läge där vi både har en vårdkris och en vård i världsklass?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Rapporter om att vården är i kris och att patientsäkerheten är hotad står som spön i backen i den svenska medierapporteringen. Vittnesmål om överbelamrade akutmottagningar, patienter som får vänta flera år på operationer och vårdpersonal som bränner ut sig ger vid handen att en av hörnstenarna i vårt välfärdssamhälle inte mår speciellt bra just nu.
P3 Dystopia går till botten med varför det pågår en kris i den svenska sjukvården.
Folkliga resningar mot diktaturer misslyckas allt oftare. P3 Dystopia reder ut varför.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Under slutet av 1900-talet och in på 2000-talet levde många av världens auktoritära regimer farligt. Fredliga revolutioner störtade kommunistiska diktaturer i Öst- och centraleuropa och inte långt senare tvingades förtryckande kleptokrater bort från makten i länder som Ukraina, Georgien och Egypten. Men sen några år tillbaka har massiva folkliga resningar mot diktaturer börjat misslyckas i allt högre grad.
I det här avsnittet går vi igenom revolutionens historia, varför diktatorer som Aleksandr Lukasjenko i Belarus har blivit bättre på att mota demokratiuppror i grinden och om revolutioner verkligen leder till något bättre i slutändan.
Influencerkulturen har tagit över alla digitala plattformar och nästlat sig in i våra sociala relationer. Vad händer när vem som helst kan sälja sitt inflytande till högstbjudande?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hur uppstod fenomenet med influencers? Hur har följarekonomin och inflytelsemarknaden påverkat vår syn på varandra och på oss själva? Och hur förändras vårt samhälle när vänner blir till följare och livet självt ses som ett innehåll?
Vilka agendor lurar i mångmiljardindustrin som säljer den perfekta hälsan?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Människor har länge strävat efter att nå ett optimalt hälsotillstånd, men vi har nog aldrig varit mer mottagliga för olika kosttillskott, mindfulnessövningar eller uråldriga örtmediciner än nu. I ett stressigt och prestationshetsande modernt arbetsliv och i ett medielandskap med tusentals intryck på en dag söker allt fler efter någonting annat, någonting "rent". Men bakom den här resan mot "renhet" finns en industri som omsätter tusentals miljarder dollar globalt och som ständigt hittar nya måsten för sina, ofta kvinnliga, kunder. Och ofta är det inte bara produkter som säljs utan också en hel livsåskådning, en ideologi.
P3 Dystopia berättar den snåriga historien om Wellness-industrin från USA:s tidiga självhjälpsböcker, via hälsofascismen i Nazityskland och till New Age-anhängare som lierar sig med högerextremister för att störta demokratin.
Arbetsrelaterad stress leder till hundratusentals dödsfall per år och det väntas fortsätta öka.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Långvarig stress kan orsaka flera olika sjukdomar. Hjärtinfarkt och stroke, men också psykologiska åkommor som ångest, tvångssyndrom och depression som i värsta fall kan leda till självmord. Långvarig stress är ett ökande problem, och det hänger ofta ihop med det allt intensivare moderna arbetslivet.
P3 Dystopia reder ut varför vi har mer att göra på jobbet idag, varför Japan är ett skräckexempel och hur en riktigt dålig mellanchef kan göra allt värre.
Funderar du eller någon du känner på att ta livet av sig?
Kontakta självmordslinjen Mind på telefonnummer 90101 eller via deras hemsida http://mind.se. Du kan också kontakta Jourhavande medmänniska på 08 - 702 16 80, kl. 21-06. Vid akut självmordsrisk bör du ringa 112.
Hur började universum? Hur kommer det att sluta? Och vad kommer att hända med oss?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi människor är nykomlingar på jorden och i universum. Trots det har vi redan lyckats lära oss en hel del om hur allt uppstod och hur allt kan tänkas försvinna.
I två avsnitt ska vi ta reda på vad vi egentligen kan säga om alltings slut. Andra delen handlar om universums framtid och utveckling - om entropi, expansion och evighet.
Det finns mat så det räcker och blir över, ändå har svältkatastroferna kommit tillbaka. Hur går det här ihop?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Klimatkrisen kommer att sätta den globala matförsörjningen under stor press, vilket vi har tagit upp i flera avsnitt av P3 Dystopia. Men kommer det att leda till svält? Nej, inte utan draghjälp från vårdslösa eller krigstörstiga politiska ledare. För det är just staters politiska handlingar som legat bakom nästan alla större svältkatastrofer sedan mitten på 1800-talet. Genom hunger som krigsstrategi, kommunistisk kollektiviseringspolitik eller en föraktfull syn på fattiga.
P3 Dystopia ställer sig frågan om vi borde betrakta svält som en form av politiskt våld, precis som folkmord eller brott mot mänskligheten.
Hur började universum? Hur kommer det att sluta? Och vad kommer att hända med oss?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi människor är nykomlingar på jorden och i universum. Trots det har vi redan lyckats lära oss en hel del om hur allt uppstod och hur allt kan tänkas försvinna.
I två avsnitt ska vi ta reda på vad vi egentligen kan säga om alltings slut. Första delen handlar om vår planet och vår stjärna. Hur blev vi till - och hur lång tid har vi kvar?
Diktaturer ser idrott som det perfekta propagandaverktyget och idag är sportmarknaden full av smutsiga pengar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Historien kryllar av exempel på diktaturer som använt sport för att försöka tvätta rent sitt rykte på den internationella scenen. Nazitysklands OS i Berlin 1936 och Argentinas fotbolls-VM 1978 är två tydliga exempel. Idag ser man sportswashing i hela den globala idrottsindustrin. Flera fotbollslag över hela världen ägs av totalitära stater och pengastinna idrottsturneringar arrangeras i länder som har väldigt lågt demokrati-index. VM i fotboll 2022 går av stapeln i den stenrika gulfstaten Qatar, ett land där mänskliga rättigheter är minst sagt lågprioriterade.
P3 Dystopia reder ut historien, nutiden och framtiden för sporttvätt, och vad som händer när någonting som älskas av flera miljarder människor korrumperas av smutsiga pengar.
Programmet som skildrar en person, ett öde dokumentära berättelser från Sverige och världen.
Jans fyra barn sover fortfarande när han möts av en helt overklig syn i vardagsrummet: ett klot av eld som rusar fram. De kommande timmarna ska hela familjens tillvaro vändas upp och ner.
Du hittar avsnittet här.
Upptiningen som förvärras av - och förvärrar - den globala uppvärmningen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
På norra halvklotet står en fjärdedel av marken på permafrost; jordlager som är fruset året om. Där döljs årtusenden av jordens historia i form av miljontals ton organiskt material, kvarlevor från förhistoriska djur och växter, som när det tinar omvandlas till växthusgaser som accelererar den globala uppvärmningen. Den här processen pågår just nu - och det går snabbare än någonsin.
P3 Dystopia reder ut vad vi kan vänta oss när den slumrande jätten smälter, vilka fler faror som döljer sig i den frusna underjorden och om det finns någonting vi kan göra för att dämpa katastrofen.
Sveriges försök att skapa en drogfri utopi inom landets gränser har misslyckats. Vad gick fel? Och vad händer om vi släpper taget nu?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Varför blev ett så progressivt land som Sverige så repressivt när det gäller droger? Hur hänger cannabishandeln ihop med gängkriminaliteten? Vad avgör vilka droger som blir lagliga? Och hur fungerar egentligen beroende?
P3 Dystopia utreder den svenska narkotikapolitikens historia och framtid.
I decennier har aborträtten varit en självklarhet i många av världens demokratier. Är det på väg att förändras?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ingen kroppsdel är mer politiserad än livmodern. Den är ett moraliskt, religiöst och ideologiskt slagfält. Striden har varit rätt så vilande i många av världens demokratier - fram till nu. I flera länder i Europa har aborträtten begränsats de senaste åren och 2022 revs Roe v Wade upp, som grundlagsskyddade aborträtten för alla kvinnor i USA.
P3 Dystopia berättar historien om kvinnorna som behövt och behöver göra osäkra, illegala aborter med livet som insats, om liberaliseringen av aborträtten som skett sedan 70-talets början och om en framtid där den här rätten kan komma att kringskäras alltmer igen.
2022-09-13: I en tidigare version av det här avsnittet fanns en felaktig uppgift om det polska rättssystemet. Felet har rättats och avsnittet har uppdaterats.
Klimatkrisen skenar och unga mår allt sämre.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I den största studien som någonsin gjorts om ungas psykiska hälsa kopplat till klimatkrisen hade 8 av 10 ungdomar klimatångest. Vissa på ett sätt som påverkade vardagen negativt. Många upplever sig svikna av de som ska skydda dem. Att de vuxna som bestämmer låter katastrofen rycka närmare utan att göra någonting åt den.
P3 Dystopia dyker ner i hur klimatkrisen påverkar vårt psyke och vad som händer om de yngre generationerna tappar tron på att det går att göra någonting åt den största krisen i modern tid. Dessutom ställer vi oss frågan om poddar som P3 Dystopia är en del av lösningen eller problemet.
25-årige Adde går med i en radikal mansgrupp och hans halvsyster Nancy försöker rädda honom.
Systemet är en serie i sex pulshöjande avsnitt om en ung killes väg mot radikalisering och hans systers halsbrytande försök att rädda honom. Seriens huvudperson, 25-årige Adde, spelar mest GTA, käkar snabbmat och upplever ett utanförskap när han introduceras för ett hemligt program, Systemet, som ska göra honom vältränad och lyckad. Stegvis radikaliseras Adde i en mansgrupp med en världsbild som påminner om såväl incelrörelsen som vänsterextrema Baader-Meinhof.
Systemet är en svensk adaption av The System av Ben Lewis. Manuset är ursprungligen beställt av BBC:s Radio 4. The System vann dramakategorin i radiotävlingen Prix Europa 2021. Manuset har hämtat inspiration från teorin ”The staircase model” som handlar om de psykologiska processerna i en människa som begår terroristbrott.
Du hittar första avsnittet av Systemet här.
Hur får man människor att gå ut i krig och offra sina egna liv för att döda andra? För världens krigspropagandister har det har visat sig vara en enkel uppgift.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Alla stater sysslar med någon form av propaganda, och utan propaganda skulle det inte gå att starta eller vinna ett krig. Ändå är det bara fienden som använder sig av propaganda. Hur går det ihop?
Hur är det att svepas med i krigspropaganda, offra allt, och sedan inse att man blivit vilseledd? Hur gör man för att inte påverkas? Och hur kommer världen se ut om vi låter krigspropagandan styra vår verklighetsuppfattning?
Världens städer har blivit dyrare och dyrare samtidigt som drömmen om att bo där blivit starkare än någonsin.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Runt hälften av världens befolkning bor numera i städer och urbaniseringen går fort - om bara några decennier förväntas den siffran vara uppemot 70 %. Men samtidigt som den här utvecklingen pågår blir städernas ekonomiska centrum dyrare och dyrare. Att lyckas i en stad är ett nålsöga som krymper.
P3 Dystopia dyker ner i den nya krisen för den moderna staden - en kris av segregation, skenande fastighetspriser och ojämlikhet.
Om kriget kommer vill staten att du bidrar i försvaret. Men vet du din plats?
2018 uppmanade regeringen alla svenskar att göra sig bättre förberedda
för en kris. För extremväder, svåra olyckor eller militära hot. Minst
en vecka ska du kunna klara vardagen för dig och din familj, utan
tillgång till vatten, värme, mat och kommunikation.
Sedan dess har vi upplevt en pandemi och nu – ett krig i Europa.
Så hur har du det med din beredskap. Kanske har du eget skyddsrum,
vevradio och sju dunkar vatten. Eller är du mer som alla andra. Som
knappt har batterier hemma.
Podden Beredskap, för dig som vill veta mer om vilka prylar och
kunskaper vi behöver i en kris. Programledare Erik Blix.
Kan den gyllene medelvägen mellan diplomati och militär konflikt bita på diktatorers krigstörst?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Med risken för ett tredje världskrig hägrande på horisonten har västvärlden valt en annan väg än direkt militär inblandning för att straffa Ryssland och stoppa kriget i Ukraina - ekonomiska sanktioner. Men vad vet vi egentligen om hur väl sanktioner funkar för att förmå auktoritära regimer att sluta begå krigsbrott och människorättskränkningar?
P3 Dystopia reder ut historien, nutiden och framtiden för det ekonomiska vapnet.
Skövlingen av Amazonas ökar kraftigt. Snart kan skogen försvinna helt och hållet. Vad händer med vår planet om världens största regnskog ödeläggs? Och vem är ansvarig?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En regnskog ska inte kunna brinna - ändå ligger röken tät över stora delar av Brasilien. Vilka är det som driver på skövlingen och bränderna? Varför är floderna förgiftade av kvicksilver? Och vad händer när skogen inte längre klarar trycket?
Amazonas framtid hänger på en skör tråd - kan vi rädda den i tid?
Det stora grannlandet i öst har inlett ett krig och går med stormsteg mot fullskalig diktatur.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den 24:e februari 2022 attackerades Ukraina av Ryssland och Europa gick in i sin farligaste fas sedan andra världskriget. Men vad är Ryssland för land egentligen och hur kan historien förklara det som händer nu?
P3 Dystopia berättar om de ryska imperierna som kommit och gått, om demokratisträvandena som slagits ner och om hur Vladimir Putin gick från okarismatisk byråkrat till hårdför envåldshärskare.
En växande befolkning kräver mer mat, men om jordbruken kollapsar blir det svårt att lyckas.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Världens mest bördiga och odlingsbara jordar håller på att försvinna. Globalt förlorar vi 0,3 procent av vår förmåga att producera mat varje år, på grund av jordförlust och jordutarmning. Det kanske låter lite, men på sikt hotar det vår globala matsäkerhet. En stor anledning till det försämrade läget är ett allt intensivare och mer mekaniserat jordbruk.
Hur stor är risken för att vi får se en katastrof som påminner om den så kallade "Dust bowl"-katastrofen i den amerikanska mellanvästern på 1930-talet, när hela områden plågades av dammstormar? Och kan ett reformerat jordbruk föra oss mot en ljusare framtid?
Problemen hemma på jorden har fått världens rikaste män att börja förbereda för den stora flykten.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En miljonstad på Mars? Eller tusentals enorma bosättningar som kretsar fritt i rymden? Scenarion som tidigare var förpassade till fiktiva framtidsversioner håller idag på att bli verklighet - i alla fall om man ska tro världens rikaste entreprenörer.
De säger sig vilja säkra den mänskliga artens fortlevnad innan jorden går under (eller blir för liten). Men är det ens möjligt för oss att bo i rymden? Och om vi kan det - hur kommer livet se ut då? P3 Dystopia undersöker den nya rymdkapplöpningen och dess konsekvenser.
Våra digitala minnen ägs allt oftare av multinationella företag. Håller vi på att förlora makten över vårt förflutna?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi människor glömmer egentligen det mesta vi ser och gör under ett liv. Men förutsättningarna har förändrats i takt med att vår tillvaro blivit allt mer digital. Idag lämnar vi efter oss massiva mängder data som bildar en detaljerad dagbok över våra liv. En dagbok som inte kontrolleras av oss själva utan av privata bolag.
P3 Dystopia reder ut om vi håller på att tappa kontrollen över vårt förflutna och i förlängningen våra identiteter och vem som egentligen har rätten att bli glömd på internet.
Dessutom bekantar vi oss med den växande industri som kallas för "digital afterlife", där företag utvecklar tjänster som möjliggör ett digitalt evigt liv.
En av historiens mest brutala massmördare som ställde till med en aldrig tidigare skådad förödelse i medeltidens Europa, och lämnade efter sig förlamande chock, bottenlös sorg och en krossad värld.
Digerdöden är en av världshistoriens värsta pandemier. P3 Historia berättar historien om när bakterien Yersinia Pestis spreds genom världen och dödade runt hälften av Europas befolkning. Du hittar programmet här.
Sedan Sovjetunionens fall har USA varit ensamma herrar på täppan, men det kan vara påväg att förändras.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Andra världskrigets slut var startskottet för en global världsordning med amerikansk militär dominans. Vi lever i den än idag, världsordningen som kallas Pax Americana. Men är den på väg att ta slut? Allt fler ställer sig den frågan efter flera uppmärksammade amerikanska reträtter de senaste åren.
P3 Dystopia reder ut USA:s uppgång och fall på världsscenen och om Ryssland eller Kina kommer fylla den plats som kanske snart lämnas öppen.
Vi är omgivna av kemikalier som kan påverka vårt hormonsystem. Vilka risker innebär det för vår hälsa, vår reproduktion och vår framtid?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Varningsropen duggar tätt. Luften vi andas, vattnet vi dricker, maten vi äter och produkter vi använder i vår vardag innehåller ämnen som kan orsaka allvarliga störningar av kroppens kemiska signalsystem. Men vad vet vi egentligen om riskerna? Hur fungerar hormonsystemet? Vad händer om det störs? Och går det att skydda sig mot något som finns överallt?
Fetmaepidemin kostar mer än den smakar. Gör vi för lite för att stoppa den?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Antalet personer med fetma har tredubblats sen 1970-talet och sjukdomar som diabetes typ 2 ökar på allt fler platser och i allt yngre åldersgrupper. En bov i dramat är vår stillasittande livsstil och den ultraprocessade maten vi äter.
P3 Dystopia reder ut hur vi hamnat i en situation där vi helt enkelt äter ihjäl oss.
Människan har alltid strävat efter ett längre, eller till och med evigt, liv. Kommer det en dag bli verklighet?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Åldersmyter går som en röd tråd genom människans historia. Från patriarkerna i Bibeln som påstods bli flera hundra år gamla, till föreställningar om De vises sten, livselixir och ungdomens källa.
Idag är strävandet efter ett radikalt längre liv ett blomstrande forskningsfält, ofta finansierat av stenrika techmiljardärer i Silicon Valley. För dem är åldrandet, och i förlängningen döden, ännu en del av livet som människan måste erövra.
Kommer vi kunna stoppa åldrandet? Vilka kommer isåfall att få ta del av livsförlängande behandlingar? Och vad händer med vårt samhälle om döden, ramen för våra liv, flyttas längre och längre in i framtiden?
Var vi än vänder oss ser vi olika reklambudskap och exponeringsytorna ökar i takt med träffsäkerheten. Hur påverkar reklamen samhället - idag och i framtiden?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Reklam har varit ett ständigt återkommande ämne i fiktiva dystopier. Är dagens reklamsamhälle den dystopi som författare varnat för i över hundra år? Eller ligger den världen fortfarande framför oss?
Hur fungerar reklam? Vad gör den med vår omgivning, med våra kommunikationsmedel och med våra värderingar? Hur kommer framtidens reklam se ut? Och varför började vi svenskar plötsligt dricka så mycket mjölk i kaffet?
Vi har länge betraktat havet som en outtömlig källa till mat. Det är det inte och nu håller vi sakta men säkert på att kväva det liv som lever där.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
De tropiska korallreven bleknar och dör när jorden blir allt varmare. Med sig in i döden tar de tusentals andra djur och växter. På stränder spolas fiskar upp som inte klarat sig i det allt mer syrefattiga eller sura vattnet. Samtidigt tar vi upp tonvis och åter tonvis av det marina ekosystemets viktigaste rovfiskar för att mätta en medelklass i väst som är allt sugnare på havets läckerheter.
Vad kan vi göra för att stoppa dödsspiralen som just nu pågår under vattenytan?
På jorden finns hundratals aktiva vulkaner. Deras utbrott kan påverka hela vår planet. Vad händer om det verkligen smäller?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vad är en "supervulkan" och vad kan hända om en sådan exploderar? Hur påverkas planeten av vulkanisk aska? Vad är ett pyroklastiskt flöde? Vad är det som lurar under nationalparken Yellowstone?
Är supervulkaner en hype eller ett riktigt hot mot mänskligheten? P3 Dystopia tar reda på vad som händer när det värsta tänkbara inträffar.
Gängskjutningar, maffiametoder och korruption. På vissa håll är dystopin redan här.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den organiserade brottsligheten har blivit allt mer globaliserad. Mexikanska karteller och italienska maffiaorganisationer har byggt upp storföretag som verkar på en global skuggmarknad. I takt med det här sprider sig också korruptionen som en löpeld. Och Sverige är inget undantag.
Men här ser vi också en annan utveckling - en så skarp ökning av dödsskjutningar i gängmiljön de senaste åren att Sverige är ett av de värst drabbade länderna i hela Europa. Hur kunde det bli så?
P3 Dystopia reder ut historien, nutiden och framtiden kring ett av demokratins största hot.
En ny podd om säkerhetspolitik och hoten mot Sverige
En ny säsong av P3 Dystopia drar igång inom kort. I väntan på det borde ni lyssna på det första avsnittet av den nya podden Gräns. Det handlar om en rysk underrättelseoperation på svensk mark som resulterade i det första spioneriåtalet på 18 år.
Du hittar Gräns här.
Allt vi har skjutit upp i omloppsbana runt jorden kan komma att förstöras av en kedjereaktion av kollisioner.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Man kanske sällan tänker på det, men rymden är en central del av vårt moderna samhälle. Med satelliter möjliggörs global kommunikation, TV- och radiosändningar runt hela jorden, GPS och väder- och klimatövervakning. För att bara nämna några grejer.
Men i takt med att allt fler föremål skjuts upp blir det också mer trångt. Och satelliterna delar dessutom omloppsbana med en hel del skräp. Gamla raketsteg, satelliter som inte funkar längre eller bitar av satelliter som råkat ut för kollisioner tidigare. Nu varnar allt fler forskare för faran med en så kallad Kesslereffekt - en kaskad av kollisioner som skulle kunna ödelägga hela vår infrastruktur i rymden. Vår planet skulle kunna få ett bälte runt sig som Saturnus, men av skräp.
Vad kan vi göra för att stoppa det här?
Trots vår unika intelligens verkar vi människor vara oförmögna att lösa de stora problem vi ställts inför. Vi gör fel trots bättre vetande och vi förstör för oss själva och andra. Varför?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi har egenskaper och förmågor som inte går att hitta hos någon annan art. Det har gjort oss till kungar över planeten. Samtidigt har vi varit nära att förinta oss själva flera gånger och just nu gör vi vårt bästa för att vårt gemensamma hem ska bli obeboeligt. Är vi egentligen mycket dummare än vi tror? Och i så fall - kan vi göra något åt det?
P3 Dystopia undersöker IQ-tester, kognitiva fällor, institutionell dumhet, personlig hybris och det mänskliga tänkandets ursprung.
Miljontals människor dör varje år för att luften de andas är giftig. Kommer det bli värre?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi kan överleva tre veckor utan mat, tre dagar utan vatten men bara tre minuter utan luft. Ändå verkar vi ta just luften för givet. Enligt WHO dör 7 miljoner människor varje år av luftföroreningar runt om i världen, och på vissa håll blir nivåerna av farliga partiklar och gaser bara högre och högre för varje år som går.
P3 Dystopia går igenom den moderna historiens allvarligaste smogkatastrofer, var riskerna är som störst just nu och om vi i Sverige verkligen kan skryta med en ren och frisk luft.
En ny geopolitisk thriller om Sveriges sköra fred med Ryssland.
Vad skulle hända om spänningarna med Ryssland ökade? Om vi närmade oss ett krig med grannen i öst?
P3 Series "Djupet" börjar med att ett svenskt militärfartyg exploderar på Östersjön nära en rysk gasledning. Hedda Henriksson (Alba August) jobbar på det ryska energibolaget Baltic Gas och försöker ta reda på vad som egentligen hänt.
Du hittar P3 Series "Djupet" här, i Sveriges Radio play eller där du vanligtvis lyssnar på poddar.
Vi har historiskt varit relativt förskonade från dödliga svampinfektioner. Men nu varnar forskare för att svampar håller på att bli ett allt större globalt hälsohot. Varför?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Svampar finns överallt, i varje andetag du tar andas du in hundratals svampsporer. Lyckligtvis är de flesta ofarliga för oss, men de senaste decennierna har allt fler sjukdomsframkallande svamparter upptäckts. Och det är en trend som sannolikt kommer att fortsätta.
I och med den globala uppvärmningen lär sig svampar att överleva ett av människans viktigaste försvar: vår varma kroppstemperatur. Samtidigt blir svamparna resistenta mot de läkemedel som finns.
Vilka farliga svampar finns där ute redan nu? Och hur oroliga bör vi vara för svamp-epidemier i framtiden?
Vi kan inte förutsäga när eller var nästa stora jordbävning ska ske. Det enda vi vet är att den kommer.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Jordbävningar de naturkatastrofer som dödar flest människor. De riktigt stora sker oregelbundet och kan inträffa när som helst. Områden som man tidigare trodde var säkra har visat sig ligga i riskzonen. Hur förbereder man sig på något så oförutsägbart? Är vi säkra i Sverige, eller skulle vi också kunna drabbas?
Varför sker jordbävningar? Varför kan ett mindre skalv vara mycket dödligare än ett stort? Och vad ska man egentligen göra när marken börjar skaka?
Hur kan vi förbereda oss på den riktigt stora katastrofen? Och vilken värld byggs upp i ruinerna av apokalypsen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Prepping har blivit allt mer populärt de senaste decennierna. Att förbereda sig för kriser och katastrofer, se till att man kan överleva om samhället kollapsar.
P3 Dystopia fördjupar sig i den här rörelsen och varför den är relevant idag. Men vi drar också scenariot om undergången till sin spets. Vad bör vi göra för att överleva apokalypsens första sekunder och minuter? Hur ser de efterföljande dagarna och veckorna ut? Och kan vi bygga upp allt igen?
I takt med att klimatkrisen förvärras pratar allt fler om att nya tekniker kan rädda oss. Men vad händer om de tvärtom gör allt värre?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Geoengineering, att ingenjörsmässigt manipulera jordens klimat, har länge varit kontroversiellt och tabubelagt. Men nu lyfter till och med FN:s klimatpanel IPCC upp en del såna här tekniker som nödvändiga för att nå Parisavtalets högt uppsatta mål.
Finns det anledning att känna framtidshopp eller är det här ett extremt exempel på mänsklig hybris?
Rätten att säga vad man tycker och tänker ses ofta som en självklarhet i ett demokratiskt samhälle. Men hur mår vår yttrandefrihet egentligen? Kan vi ha tagit den för givet?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vad är det vi får och inte får säga? Vem bestämmer? Vad säger lagen? Och vad händer med yttrandefriheten när det offentliga samtalet nästan uteslutande sker på nätet?
P3 Dystopia pratar språknormer, hets mot folkgrupp och förbjudna ord. Och så tar vi reda på hur det faktiskt är att bli "canceled".
Efter förintelsen var alla överens - aldrig igen. Ändå fortsätter folkmord att hända. Varför?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kommer fördjupade kriser och ökande polarisering resultera i fler folkmord i framtiden?
Och varför menar vissa att själva begreppet sätter käppar i hjulet för att komma åt regimer som mördar sin egen befolkning?
En stor del av vår planet är på väg att bli fysiskt obeboelig för den mänskliga arten. Att bo långt norrut kommer inte att skydda oss från hettan. Vad kan vi göra?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Våra utsläpp har värmt jorden till 1,2 grader över normaltemperatur och vi är på stadig kurs mot två, tre och kanske fyra grader. Vad händer när termostaten skruvas upp? Hur mycket klarar människokroppen av? Varför kan luftkonditionering vara en dödsfälla? Och när börjar den mänskliga civilisationen att kollapsa?
P3 Dystopia går till klimatkrisens kärna och tar reda på vad vi måste veta när världen värms upp. Vi upptäcker underskattade hot men ser också ljus i mörkret.
Det pratas allt oftare om vissa grupper av män som de stora förlorarna. Vad är det värsta som kan hända om de blir fler?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Klyftan mellan män och kvinnor minskar, men män som grupp har fortfarande totalt sett ett stort maktövertag. Tittar man närmare på det blir dock en sak uppenbar: Männen finns både på den absoluta toppen och den absoluta botten.
I det här avsnittet tar sig P3 Dystopia an krisen för manligheten och utanförskapet som följt av en globalisering som tvingat industrier att lägga ner. Vi dyker också ner i kaninhålet som är incelsfären - internetforum som samlar arga, ensamma och frustrerade män. En kultur som de senaste åren kopplats samman med flera blodiga attentat riktade mot kvinnor.
I takt med att vetenskapen knäcker allt fler av hjärnans gåtor kanske tidigare obotliga sjukdomar kan behandlas. Men det finns en mörk baksida.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hjärnan brukar kallas "den inre rymden". Den är ett mysterium och vi vet fortfarande inte allt om hur den fungerar och varför vi beter oss som vi gör. Men det har inte stoppat oss människor från att utforska sätt att manipulera och styra den. På gott och ont.
P3 Dystopia dyker ner i historien om militärmakter och underrättelsetjänsters drömmar om "mind control" och i de nya, banbrytande neuro-teknologierna som sägs kunna modifiera och läsa av vad som händer i våra skallar.
Solstormar kan vara förödande för vår moderna, tekniska infrastruktur. Än så länge har vi klarat oss, men vad händer om en mycket större storm än vi upplevt hittills träffar jorden?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Jorden har träffats av enorma solstormar förut och kommer att träffas igen. Men de delar av vår värld som är mest känsliga för solens nycker har bara existerat i ett ögonblick. Vårt elnät och våra satelliter har aldrig testats i skarpt läge.
Vad händer om vi förlorar den infrastruktur som våra samhällen idag är helt beroende av? Hur stor är risken att något katastrofalt inträffar? Och vad kan vi göra för att skydda oss mot solen?
Vissa menar att vi är påväg mot ett allt mer teknokratiskt samhälle, ett slags expertstyre. Andra hävdar att experter och sakkunniga tystas av populister. Kan båda ha rätt?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
P3 Dystopia reder ut begreppet teknokrati och varför vissa menar att det behövs idag för att, till exempel, stoppa klimatförändringar. Dessutom tar vi upp farorna med att demokratin vattnas ur när allt fler använder vetenskap som ett politisk slagträ. Och vad har den lilla sydostasiatiska stadsstaten Singapore med allt att göra?
Slaveriet tillhör mänsklighetens mörkaste historia. I över hundra år har vi låtsats som att det inte längre finns. Egentligen har det bara fortsatt, oavbrutet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Folk köps och säljs fortfarande som boskap och behandlas mer som verktyg än människor. Trots att antalet förslavade människor idag är större än någonsin väljer vi att blunda för det.
Hur ser dagens slaveri ut? Var och med vad jobbar nutida slavar? Hur kommer vi i kontakt med dom? Vilken roll spelar dom i vår ekonomi? Och hur kunde vi någonsin få för oss att slaveriet avskaffades?
P3 Dystopia undersöker slaveriets historia, nutid och framtid.
Svärmar av hundratals miljarder gräshoppor flyger in över länder och äter allt i sin väg. Varför händer det här just nu och vad kan göras för att stoppa det?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I början av 2020 kom flera rapporter om att länder i Östafrika och Sydasien gick på knäna på grund av att tusentals kvadratkilometer stora gräshoppssvärmar drog in. Svärmar med en aptit motsvarande 400 000 amerikaner - per dag. Men när covid-19 kom och tog allt medialt syre i våras blev nyheterna om svärmarna allt färre.
Vad var det egentligen som hände? Är svärmarna under kontroll? Hur stor är risken för en utbredd svältkatastrof? Och varför gör klimatförändringarna att den här naturkatastrofen kan bli allt vanligare och allt extremare i framtiden?
P3 Dystopia tar sig an en farsot som drabbat mänskligheten sedan Moses dagar. Dessutom blir podden temporärt ett matprogram - till en av programledarnas stora förtret.
P3 Nyheter Dokumentär är podden som fördjupar sig i de stora nyhetshändelserna.
Vi har snackat mycket om Ryssland i P3 Dystopia genom åren. En stormakt som i och med Vladimir Putins intåg i början av 2000-talet blivit allt mer auktoritärt och där oppositionella politiker och kritiker titt som tätt dödas på mer eller mindre mystiska sätt.
Därför var vi nog många som hajade till när den ryske Putinkritikern Aleksej Navalnyj föll ihop på ett inrikesflyg i augusti 2020, förgiftad av vad som senare skulle visa sig vara nervgiftet Novitjok. I det här avsnittet av P3 Nyheter Dokumentär får vi höra hela historien om hur det här hände och om den storpolitiska debatten som följde. Vem var det egentligen som låg bakom?
Du hittar P3 Nyheter Dokumentär i SR Play eller där poddar finns.
USA har aldrig varit med om en statskupp på nationell nivå men nu har det otänkbara blivit möjligt, menar flera forskare. Vad är det som har hänt? Och skulle Sverige kunna hamna i samma situation?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi är vana att förknippa statskupper med instabila diktaturer långt borta, men vad händer när dom sker i demokratier? Vad har en statskupp för effekt på en stat? Hur genomför man en kupp och i vilka samhällen och situationer är dom möjliga? Kan kupper föra något gott med sig och går det ens att skydda sig?
P3 Dystopia reder ut vem som egentligen styr när demokratiska institutioner faller.
Mycket av världens välstånd koncentreras till ett fåtal superrika människor. Vad händer med demokratin när allt fler länder blir oligarkier?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Begreppet "the one percent" spriddes över världen i och med Occupy Wall Street-protesterna som startade i september 2011 i USA. Det syftade på att nittionio procent av välståndet i USA är koncentrerat till endast en procent av medborgarna. Ett fåtal oligarker som med sin förmögenhet styr och ställer i politiken.
P3 Dystopia reder ut begreppet oligarki, hur det återaktualiserades när Sovjetunionen blev Ryssland igen och om man verkligen kan köpa politik för pengar.
Idéer om hemliga sammanslutningar, mörkläggningskampanjer och mäktiga eliter som styr världen har blivit mainstream. Varför tror folk på konspirationsteorier? Och hur mycket är egentligen sant?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vad ska man tro på och vem ska man lita på när historieböckerna är fyllda av riktiga konspirationer? Varför brinner mobilmaster i Storbritannien? Och vad är det som kan få en människa att tro att den brittiska kungafamiljen egentligen är ödlor?
P3 Dystopia försöker reda ut hur dom här idéerna kan påverka vår framtid, vad vi kan göra åt dom och hur man skiljer en konspirationsteori från en Konspirationsteori.
Någon gång kommer en riktigt stor himlakropp att vara på kollisionskurs med jorden igen. Kan vi stoppa den?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Rymden är full av stenar. Vissa är så stora att de kan klassas som mindre planeter, andra är små som tennisbollar. Gemensamt för alla är att de är rester från universums födelse.
Ibland korsar de större objekten jordens omloppsbana och krockar med oss, vilket kan få förödande konsekvenser. För ungefär 65 miljoner år sedan resulterade det i att dinosaurierna helt dog ut.
I det här avsnittet av P3 Dystopia går vi igenom vad vi kan göra för att försvara oss mot hotfulla asteroider och hur det kommer sig att det är de lite mindre rackarna vi kanske egentligen borde oroa oss för.
Större, farligare och mer destruktiva skogsbränder kommer att bli vanligare världen över i takt med att jorden värms upp. På många håll ser vi redan glimtar av framtiden.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vad händer när bränderna blir så stora att de skapar sitt eget väder? Hur lever man i en stad som sveps in i rök år efter år? Vad har bränderna med vulkaner att göra? Och vilka är det som tjänar på förödelsen?
Den eldfängda sommaren i Sverige 2018 var ett exempel på vad som kan vänta oss allt oftare i framtiden. Men hur gör man egentligen för att släcka en skogsbrand? Och finns det något vi kan göra för att undvika en varmare, torrare och mer lättantändlig värld?
Coronaviruset har försatt oss i ett globalt undantagstillstånd. Vilken värld kommer vi vakna upp till när det här är över?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Inte ens under Spanska sjukan 1918 reagerade världen såhär kraftfullt. Världsekonomin har pausats, undantagstillstånd och krislagar har införts och rigorösa övervakningssystem har implementerats för att spåra smittan. Och inte nog med det - vi avråds dessutom från att umgås med andra människor eftersom alla är potentiella smittbärare.
Det säger sig självt att världen kommer att förändras. Men hur? P3 Dystopia reder ut olika aspekter av det post-pandemiska samhället.
Pandemin är ett faktum och sjukvårdssystem runt om i världen går på knäna. Parallellt med det rusar ekonomin in i en recession.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Internationella valutafonden, IMF, konstaterade på en presskonferens tillsammans med Världshälsoorganisationen, WHO, att vi går in i en global recession som redan är värre än finanskrisen 2008. Anledningarna stavas social distansering, lockdown och stängda gränser.
I det här bonusavsnittet av P3 Dystopia reder vi ut vilka ekonomiska konsekvenser som kan komma av bekämpningen av covid-19, där flera experter menar att vi riskerar att gå in i den första depressionen sedan 1930-talet.
Och mitt i alltihop väcks en kontroversiell fråga: Vad är egentligen ett människoliv värt?
Världen står inför stora problem som vi måste hantera för att överleva. Men istället för att hjälpas åt bråkar vi om struntsaker. Vad beror det på?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
"Identitet" är ett begrepp som blivit allt viktigare inom politiken men vad betyder det egentligen, och vad händer när vi argumenterar och fattar beslut utifrån vilken grupp vi tillhör? Vilka tjänar på splittringen? Hur kommer det sig att många vänsterliberaler och högerpopulister trots allt verkar vara överens i frågan om identitetens betydelse? Och vad har tortillas med saken att göra?
P3 Dystopia dyker huvudstupa ner i vår snåriga, identitetspolitiska samtid.
Vi genererar mer skit nu än någonsin, och det väntas bara blir värre.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I en rapport från Världsbanken 2018 förutspås mängden sopor i världen öka dramatiskt fram till 2050, i takt med att vi blir fler och fler. Samtidigt saknar stora delar av världen redan idag kapacitet att ta hand om skräpet. Vad händer om vi inte tar tag i det här nu?
P3 Dystopia reder ut den globala avfallskrisen, slit och släng-samhällets konsekvenser och varför plast kan komma att skapa en utrotningsvåg i haven.
Ett nytt slags samhälle är på väg att formas i Kina: en värld utan fattigdom eller nöd där ny teknik låter staten övervaka alla medborgare i realtid och förutspå allt som kommer att hända.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Många trodde att Kinas ekonomiska tillväxt skulle leda till politisk frihet. Istället har motsatsen skett. Befolkningen får det bättre samtidigt som kontrollen och övervakningen ökar. Finns det en risk att vi också inspireras av den kinesiska modellen?
Vad är "Smart Cities"? Vad är det som pågår i Xinjiang? Och varför menar vissa att ansiktsigenkänning i realtid måste förbjudas - innan det är för sent?
P3 Dystopia försöker ta reda på vad som händer i Kina.
En ny global smitta kom snabbare än vi trodde, och den sprider sig fort. Kommer den att utvecklas till en pandemi?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Samtidigt som P3 Dystopia släppte avsnittet "Pandemi" blev utbrottet av ett helt nytt coronavirus större och större för varje dag. Ett specialavsnitt kändes oundvikligt.
I det här avsnittet försöker vi bland annat svara på vad vi vet om utbrottet just nu, vad ett coronavirus är för någonting och vad som kan hända i framtiden. Och hur nära är man ett vaccin?
Vi gör ett återbesök hos Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar på Uppsala universitet, för att reda ut det här.
Dessutom tar vi upp en teori som sprids som en löpeld på internet.
Nästa globala smitta kommer att spridas snabbare än någonsin. Och frågan är inte om, utan när, den dyker upp.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
1918 bröt Spanska sjukan ut. Det skulle bli en av världshistoriens värsta pandemier med tiotals miljoner döda världen över. Idag förbereder sig forskare och myndigheter för nästa stora influensapandemi. Och den kan komma när som helst.
Dessutom har antalet nya infektionssjukdomar ökat mer än någonsin de senaste 30 åren och numera förbereder sig Världshälsoorganisationen WHO för “Disease X” - nya och hittills okända sjukdomar.
P3 Dystopia reder ut riskerna för en ny världsomfattande smitta och vad vi kan göra för att stå redo när den kommer.
Vad vet vi egentligen om medicinerna vi stoppar i oss? Alldeles för lite, menar flera ledande experter inom den medicinska forskningen. När vetenskapen brister kan det kosta oss livet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Varför kan vi inte längre lita på mycket av det som publiceras i vetenskapliga tidskrifter? Vad är läkemedelföretagens roll? Hur kan man skapa en ny sjukdom? Och vad har antivaccinrörelsen med det här att göra?
P3 Dystopia letar sig ner bland skandaler, korruption och girighet i läkemedelsvärlden.
Våra liv bedöms och kvantifieras allt mer i och med de digitala spår vi lämnar ifrån oss varje dag. Hur mår vi i ett samhälle där mätandet fått ett egenvärde?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det kändaste exemplet just nu på ett klaustrofobiskt förhållningssätt till statistik är väl Kina, med sitt sociala kreditsystem. Men det är långt i från det enda exemplet i vår tid på ett samhälle som är besatt av att allt ska vara möjligt att kvantifiera.
P3 Dystopia borrar sig djupt ner i det så kallade mätsamhället, och pratar om allt från new public management till hur bristfälliga algoritmer, som matematikern Cathy O'Neil kallar matteförstörelsevapen, tar allt fler viktiga beslut i människors vardag idag.
Jakten på utomjordiskt liv har pågått i snart 60 år. Men vad skulle hända om vi verkligen fick kontakt? Bör vi förbereda oss? Och vad vet vi egentligen om möjligheterna för liv utanför vår planet?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Argumentationen för att liv borde finnas i överflöd i universum stärks i takt med vetenskapens landvinningar. Men var är alla? Finns det ett stort filter där ute som stoppar intelligenta civilisationer från att sprida sig genom universum? Bör vi vara försiktiga med vår radiokommunikation? Och kan vi ens definiera vad liv är? P3 Dystopia tar sig an frågan om liv i rymden.
Varannan torsdag släpps alltid en ny P3 Dokumentär. Här berättar Ida Lundqvist om höstens kommande avsnitt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
21/11: Dubbelmordet på Ikea, av Matilda Blom och Ivan Solander.
5/12: Göran Kropp och dödsklättringen, av Karolin Axelsson.
19/12: Självmordsbombaren på Bryggargatan, av Sara Olsson.
2/1: Billdalsfallet, av Martina Pierrou.
Vilken ser du mest fram emot? Har du tips? Kommentera gärna på P3 Dokumentärs sociala medier.
Cyberkrigföring och allt självständigare vapensystem ser ut att bli vanligare ingredienser i krig. Hur väl är vi rustade för den här utvecklingen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kriget i Ukraina har pågått sedan 2014, och det skjuts fortfarande dagligen i östra delarna av landet. Men det är inte bara gamla tidens skyttegravskrig som är central i den här konflikten. I en av Kievs förorter försvarar man sig mot en helt annan typ av krigföring - den som attackerar världens it-system. P3 Dystopia har varit där för att bena ut världens hittills största cyberattack: NotPetya.
Dessutom gör vi ett återbesök i ämnet artificiell intelligens och autonoma vapen. Vad är det värsta som kan hända när tekniken blir allt billigare och vapnena ännu mer självständiga?
Sedan finanskrisen 2008 har glappet mellan fattiga och rika ökat stort på många håll och klyftorna fortsätter att växa. Allt fler ställer sig frågan: hur mycket ojämlikhet kan ett samhälle tåla?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hur håller ett land ihop när vissa har nästan allt och andra ingenting? Vad kan vi lära oss av babianerna? Och vad har ditt pizzabud med saken att göra?
P3 Dystopia tar sig an det som kallats för vår tids mest centrala problem: den ekonomiska ojämlikheten.
Glaciärer smälter och grundvattennivåer sjunker, förorenas och förstörs för alltid. Krisen är ett faktum, men hur stoppar vi den här utvecklingen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Bara tre procent av allt vatten på vår blåa planet är sötvatten. Vi behöver det för att inte dö, ändå tar vi det för givet och hanterar det vårdslöst.
Klimatförändringarna gör att torkor ökar och isar smälter. Samtidigt odlas grödor som behöver oerhörda mängder vatten mitt ute i öknen medan medborgare ransonerar för sin överlevnad.
P3 Dystopia reder ut vattenkrisen och vad vi kan göra för att undvika att den blir ännu värre.
Vi människor ligger bakom de flesta av framtidens möjliga katastrofer. Och vi blir bara fler och fler.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När man pratar om klimatkrisen, matkrisen eller ekosystemens pågående kollaps är det en faktor som återkommer och som är helt central: Befolkningen.
Fler och fler pratar nu om att det bästa för klimatet är att skippa att skaffa barn, och att jordens framtid vilar på att vi blir färre och färre.
Men vi vet också att fokus på befolkningsfrågor genom historien resulterat i stora övergrepp på mänskliga rättigheter, framförallt i fattiga länder.
P3 Dystopia reder ut den kontroversiella frågan: Är vi för många?
Våra liv är beroende av det svarta guldet, men många är överens om att vi måste sluta - nu. Kommer vi klara oss?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I den senaste rapporten från FN:s klimatpanel slår man fast att utsläppen från fossila bränslen måste halveras till 2030 och att världens energi måste vara till majoriteten förnybart 2050.
Men just nu är vi inte i närheten av det. Vi är fortfarande i klorna på oljan och efterfrågan ökar stadigt hela tiden, när land efter land vill ha samma levnadsstandard som vi i väst.
P3 Dystopia reder ut begreppet "Peak Oil" och varför det varit så tyst om det de senaste åren. Men också varför oljan är så grundläggande för vårt moderna samhälle och hur enorm baksmällan skulle bli om oljan försvann för fort.
Djur och växter försvinner i allt snabbare takt från våra ekosystem och det är vi människor som är orsaken.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En miljon djur och växtarter står inför utrotning, enligt en FN-rapport från våren 2019. Det här tyder enligt många forskare på att vi kan befinna oss i början av ett sjätte massutdöende.
Det senaste massutdöendet var 65,5 miljoner år sedan, när dinosaurierna raderades ut av en stor asteroid. Den här gången är det vårt sätt att leva som är det stora hotet.
P3 Dystopia reder ut artdöden och kollapsen av våra ekosystem. Kan vi vända den här utvecklingen eller är det redan försent?
Vår kontinent har genom historien plågats av krig, konflikter och folkmord. Freden har hållit i sig ett tag, men lever vi på lånad tid?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En lång era av krig tog slut 1945 och förödelsen var enorm i Europa. Alla var överens: Aldrig mer.
Men ett allt skakigare EU-samarbete, en ökande nationalism och ockupationen av östra Ukraina och Krimhalvön visar att krig absolut inte går att utesluta på vår kontinent.
P3 Dystopia reder ut vilka konfliktlinjer som finns i Europa och hur den långa freden kan komma att brytas i framtiden.
Teknologi som gör det möjligt att fabricera varenda detalj av verkligheten och politiker som slutar bry sig om fakta. Är vi påväg mot en värld av informationskaos?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Tänk dig att ett filmklipp där Donald Trump förklarar kärnvapenkrig mot Nordkorea sprids som en löpeld på internet - innan det uppdagas att det är helt påhittat.
Har teknikutvecklingen gjort det här scenariot mer sannolikt? Och vad har porr med allt det här att göra?
P3 Dystopia grottar ner sig i den nya AI-genererade fejktekniken men också i hur lögner och pseudovetenskap används som en strategi av storföretag och politiker.
Kort sagt - hur överlever vi i ett samhälle där sanningen kollapsat fullständigt?
Stater och terrororganisationer har länge intresserat sig för att tämja sjukdomar till massförstörelsevapen. Har nya forskningsframsteg gjort att de nu kan lyckas?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Biologiska vapen förbjöds 1972. Men när mjältbrandsbrev skickades runt till makthavare i USA 2001 började flera länder oroa sig på nytt, och nya biologiska försvarslabb byggdes upp över hela världen.
Kan det här leda till en ny kapprustning för biologiska vapen?
Och varför tror vissa biosäkerhetsexperter att nästa stora pandemi kan starta i ett labb?
P3 Dystopia reder ut historien, nutiden och framtiden för biosäkerhet och biologiska vapen.
Ett nytt verktyg ger oss möjlighet att klippa och klistra i våra gener och göra ändringar som går i arv. Hur ser framtiden ut om vi kan styra utvecklingen av vår art?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vad händer om något går fel och varför är vissa mer rädda för att tekniken ska fungera precis som det är tänkt? Vad är en gendrivare och är vi redo att hantera konsekvenserna?
P3 Dystopia utforskar möjligheterna och riskerna med CRISPR/Cas9.
Klimatförändringarna gör det allt svårare att odla. Samtidigt blir vi fler människor på jorden som behöver äta oss mätta. Vad händer när maten inte räcker till?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En varmare planet är inte bra för våra vanligaste grödor - men hur påverkar det ett kallt land som Sverige? Vad har bin med saken att göra? Och vad är det som händer i Peru?
Och viktigast av allt: vad måste vi göra för att undvika en kommande svältkatastrof?
Idag är nästan hela världen beroende av ett och samma finansiella system - ett system som är byggt för att falla.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Tio år efter finanskrisen 2008 menar många att vi är på väg mot en ny kris - en som kan få ännu värre konsekvenser.
Vilka är problemen med vårt ekonomiska och finansiella system och varför har vi inte fixat dom? Hur skapar banker pengar? Och vad döljer sig bakom taggtråden i dom fönsterlösa byggnaderna i New Jersey?
P3 Dystopia försöker förstå det ekonomiska systemet.
Efter den första lyckade provsprängningen av en atombomb trodde många att mänsklighetens dagar var räknade. Men vi finns fortfarande kvar. Frågan är - hur länge till?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Våra atombomber kan fortfarande orsaka hela jordens undergång om de används. Samtidigt designas nya kärnvapen som ska vara lättare att använda. Vilka nya risker finns idag? Vad är en atomvinter egentligen? Finns det något man kan göra för att skydda sig? Och vad skulle hända om bomberna föll över Sverige?
Supersmarta datorer påstås kunna innebära slutet för hela mänskligheten och forskare världen över försöker hitta lösningar för att vi ska överleva. Varför är AI så farlig?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vad händer om datorerna tar över våra vapen? Kommer jobben finnas kvar när algoritmerna blir smartare än oss? Och vad är egentligen det ökända "kontrollproblemet"?
Försvaret rustar upp, värnplikten är tillbaka och nyss fick alla i Sverige information om vad vi ska göra om kriget kommer. Vad är det som händer?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Är vi hotade och klarar vi i så fall av att försvara oss mot ett militärt angrepp? Var kommer bomberna falla? Och efter över 200 år av fred - vad vet vi egentligen om kriget?
Antidemokratiska krafter vinner mark runt om i världen. Riskerar vi en tillbakagång till nittonhundratalets totalitära era?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det totalitära samhället dominerar våra fiktiva dystopier. I verkligheten är det demokratiska samhället på tillbakagång. Vi är livrädda för totalitarismen, men samtidigt lockade av auktoritära krafter. Vad kan vi lära oss av historien? Hur kan vi motverka totalitära tendenser? Och vad händer egentligen i Ungern?
Vi är på väg mot en ny värld där antibiotika inte längre hjälper - där vi alla riskerar att dö av små sår och vanliga infektioner.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
10 miljoner beräknas dö årligen om antibiotikaresistensen fortsätter spridas i samma takt. Hur har vi lyckats förstöra ett av världshistoriens största medicinska mirakel på så kort tid? Och kan vi göra något för att stoppa utvecklingen?
De flesta av världens metropoler ligger vid kusten och vattnet har redan börjat stiga. Hur kommer världen se ut om 100 år?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hur märker vi av havsnivåhöjningarna idag? Vad kommer ske under detta århundrade? Vad händer med Sverige? Och viktigast av allt: kan vi stoppa havet?
Du är övervakad på sätt du inte trodde var möjliga. Vad händer om övervakningsapparaten hamnar i fel händer?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hur ser övervakningen ut i Sverige? Hur ser den ut i Kina? Vad är FAST och hur fungerar gånganalys? Vilka risker finns med den allt mer sofistikerade övervakningen, och hur kan det bli i framtiden? Vi söker svaren.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.