Vladimir Nabokovs dirty book från 1955 är en ständig inspirationskälla i populärkulturen och att vara en Lolita har blivit ett vedertaget begrepp.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I ”Lolita” följer vi den medelålders pedofilen Humbert Humbert och hur han dyrkar, utnyttjar den tolvåriga flickan Dolores Haze.
”Lolita” har alltid ansetts omoralisk, den har kallats pornografisk, snuskig och innan den till slut gavs ut i Paris 1955, refuserades den av fyra amerikanska förlag för dess moraliskt förkastliga innehåll, men kanske också för att den inte föll inom ramen för hur en snuskig bok - om den nu skrevs - borde gestalta sig.
Genom hela boken befinner vi oss i Humbert Humberts huvud. Lolita är enligt honom en så kallad ”nymfett”, dvs en flicka mellan 9 och 14, i den tidiga puberteten, och har beskrivits som “ den fatala lockelse som utövas av försigkomna flickor med tandställning och vita sockor”.
Dragläget mellan Humberts uppenbart sjuka handlingar och det vackra förföriska språket - skapar en olustig och ibland ambivalent upplevelse hos läsaren, vilket gör denna bok till en given klassiker, vare sig man vill det eller inte, säger regissören och dramatikern Lola Zackow. Lola heter egentligen Lolita, men kallar sig helst Lola.
Programledare: Emelie Rosenqvist
Gäst: Lola Zackow, dramatiker, regissör, skådespelare samt konstnärligt utvecklingsansvarig på Sveriges Radio Drama.
Producent: Sukran Kavak