Ska man träna intervaller eller inte? Nästan alla träningsprogram, löparpoddar och löpcoacher förespråkar intervallträning som ett bra sätt att snabbt och effektivt öka sin kapacitet inom löpning. Men är det verkligen den genväg som så många letar efter? Eller blir det istället en väg rakt ner i skadeträsket?
När vi tränar för att bli bättre ultralöpare behöver vi sällan öka vår max-kapacitet. Den löpare som vill bli snabbare på 5000 meter har absolut nytta av att träna intervaller men tränar man för att bli en mer framgångsrik ultralöpare, oavsett om det innebär att man vill klara av att genomföra sin första ultra eller om man vill pressa sin 100-milestid, så bör man istället fokusera på att öka sin sub-max-kapacitet, och på att få energin och de mentala bitarna att fungera.
I det här avsnittet reder vi ut begreppen och berättar om vårt förhållningssätt till intervallträning. Vi pratar också om hur vi tänker när vi coachar våra adepter och om varför lågpulsträning är ett så framgångsrikt recept för att bli en snabbare, starkare och mer "hel" löpare, även på distanser som till exempel 10 km.
LÄNKARSå här gör du ett MAF-test http://www.paceonearth.se/artiklar/traning/maf-test Dr. Phil Maffetone som förespråkar lågpulsträning https://philmaffetone.com Hur du utför Northug-intervaller http://www.paceonearth.se/blogg/favorittraning/northug-intervaller Ultra Interval Challenge (vårt ultraintervall-event 18:e november) http://www.ultraintervalchallenge.com Information om vår coachingfilosofi http://www.paceonearth.se/var-filosofi/