I detta avsnitt av Paleotekets podcast diskuterar Anna-Maria Norman och biomedicinaren Karl Hultén varför mejeriprodukter kan vara problematiska vid autoimmun sjukdom, inflammation och kronisk ohälsa. De utforskar varför mejeriprodukter ofta utesluts ur paleo- och den autoimmuna paleokosten (AIP) och vilka alternativ som finns för kalciumintag utan mejerier.
Programmet täcker flera aspekter av mejeriprodukters påverkan på hälsan:
- Mjölkens Innehåll: De diskuterar vad mjölk består av och dess potentiella positiva och negativa effekter (minut 6.0-8).
- Immunförsvar och Korsreaktion: Hur mjölk påverkar immunförsvaret och fenomenet med korsreaktion mellan gluten och mjölkprotein/kasein (minut 8-10).
- Hormonella Effekter: Diskussion om mejeriprodukters effekt på insulin och blodsockerkontroll (minut 12).
- Slembildning: De tar upp slembildning som ett möjligt symptom på mejerikänslighet (minut 15.25).
- Laktosintolerans: Vanligheten av laktosintolerans och sambandet med mjölkproteinintolerans (minut 18:35).
- Mjölk från Gräsbetande Kor: Fördelarna med mjölk från gräsbetande kor jämfört med konventionell mjölk (minut 23).
- Återintroduktion av Mejeriprodukter: Hur och i vilken ordning man kan återinföra mejeriprodukter (minut 24.45).
Mer från oss:
Recensera gärna podden
Lämna gärna en recension där du delar med dig av vad du uppskattar med podden. Då hjälper du oss att nå ut till fler.
- Apple podcast: Sök upp “Paleoteket”. Scrolla ner till avsnittet för recensioner. Lämna ett stjärnbetyg och skriv gärna en lite text.
- Spotify: Sök upp “Paleoteket”. Klicka på de tre prickarna uppe till höger och välj “betygsätt programmet”.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.