54 avsnitt • Längd: 45 min • Månadsvis
Pappalandia görs av småbarnsföräldrarna Johannes Björkqvist, Jonny Huggare Smeds och Tomas Esselström. De diskuterar de stunder när livet går som på räls, men även de stunder då allt är kaotiskt och det är minus på sömnkontot.
The podcast Pappalandia is created by Vasabladet & Österbottens tidning. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
I det här avsnittet snackar Jonny, Johannes och Tomas om att lämna barnen på dagis. Johannes har tagit hand om inskolningen för sin dotter, och var inte beredd på den känslostorm som uppstod när hon för första gången försvann runt hörnet på dagiset. Tomas känner igen sig i känslan, och säger att han kände samma när han lämnade av sin son. Han beskriver det som att något i honom brast.
De konstaterar att den här känslan kommer de att uppleva många gånger i framtiden och fasar över den dagen när ungarna lämnat boet och flyttar hemifrån. Tomas menar att man måste förbereda sig, och tipsar om att bygga ett gym i barnens rum medan de ännu bor hemma. Då blir avskedet inte lika abrupt och det tomma rummet är inte lika tomt.
När Jonny och Johannes besökte Åland i november träffade de Janica Ingves och Daniel Hellman. För dem tog det sju år att bli föräldrar, och vägen till föräldraskapet var tung och snårig.
Lyssna på deras berättelse om att bli föräldrar med hjälp av provrörsbefruktning.
I årets första Pappalandia-avsnitt snackar de om pengar. Johannes son ville ha en dyr leksak, men Johannes sade nej. Han önskade att han skulle ha fler euron på kontot och kunde köpa vad som helst åt sina barn, men förstår samtidigt att det inte är någon hållbar lösning och vill inte uppfostra sina barn på det sättet.
Tomas har varit med om samma dilemma många gånger. Enligt honom är det bra att hålla en hård linje och inte vela när man säger nej.
De blickar även framåt och listar vad de ser fram emot 2025. Tomas nämner våren och värmen, Johannes berättar att han ska gifta sig i sommar och Jonny ser fram emot lägre räntor och att ta i bruk säsongen på sommarstugan tidigare nu då barnen är lite äldre.
Johannes berättar att han varit på resa till Gran Canaria. De besökte en djurpark på ön och skärgårdspojke som han är gillade han mest fåglarna och fiskarna.
Jonny och Johannes har varit på jobbets julfest och där uppstod en intressant situation. Det slutade med att Johannes dansade bort några främlingar.
I och med att det är årets sista avsnitt så listar de även årets höjdpunkter.
Johannes, Jonny och Tomas blev kontaktade av Erika Wiklund-Mörn, hälsovårdare på Södra Ålands barnrådgivning. Hon frågade om det fanns möjlighet att de skulle skicka flyers med info om podden till dem.
Jonny och Johannes levererade dem personligen och nu får även blivande föräldrar på Åland information om Pappalandia.
När de var på Åland besökte Johannes och Jonny badhuset Mariebad. Där åkte de bland annat vattenrutschkana tillsammans, vilket Tomas tyckte var lite udda. Efter lite funderande höll Johannes och Jonny med.
Det är många som har problem med sömnen. Att sova en hel natt utan att vakna en enda gång när man har småbarn är nästan lika ovanligt som att du vinner på lotto. Just den kombinationen är Jonnys vardag.
Han öppnar i det här avsnittet upp om sina sömnproblem och om att han äntligen blivit kvitt den sömnmedicin han använt i flera år. Nu mår han bättre än vad han gjort på länge.
Johannes berättar att han blivit kallad värdelös av sina vänner. Kritiken och de hårda orden var inte helt obefogade, utan han var vid stunden faktiskt riktigt värdelös.
Johannes och Jonny gästas av Gustaf Westerholm. Han och hans fru Clara fick reda på att de väntar tvillingar, men resan fram till att tvillingarna flyttar hem är lång och påfrestande.
Gustaf säger att han ofta under graviditeten vaknade med en och samma tanke. Han tänkte att idag kan vara dagen då en eller båda dör.
Vi rekommenderar varmt att du lyssnar på Gustafs känslosamma berättelse om tvillingarna Björn och Henning.
Tomas har fått ryggskott. Hans bidrag till familjen har varit att han bär saker, och när han inte ens kan det är han enligt egen utsago en last.
Johannes och Jonny kan relatera.
För Johannes del känns det som att alla omkring honom kan allt. Han håller på att bygga en strandbod. När de hade talko var fästmöns bror och pappa på plats. De hoppade runt som bergsgetter och strandboden stod stadigti ett nafs. När han ska göra något praktiskt med någon som kan är självförtroendet inte på topp.
Jonny skulle sätta upp en hylla i hemmet. När han hade borrat hålet i väggen fick han panik eftersom han var rädd att han borrat igenom vattenrören. Efter ett samtal till en rörmokare lugnade han ner sig.
De pratar även om äckliga seriemördare, roliga saker som barn sagt och att man ska undersöka sina testiklar med jämna mellanrum.
I det här specialavsnittet träffar Johannes och Jonny Marcus Landgärds. Han blev först bonuspappa till Arnold och fick sen ett biologiskt barn.
Marcus berättar om första mötet med Arnold, hur man ska axla rollen som bonuspappa och vilken relation har han till Arnolds biologiska pappa.
Johannes och Jonny har träffat Peter Söderström. Han fick för fyra år sedan beskedet som ingen vill få – cancer.
Han upptäckte i duschen något underligt på den ena testikeln. Det visade sig vara testikelcancer. Peter tog kontakt med en läkare och endast tre veckor efteråt var den ena testikeln bortopererad.
Lyssna på hans resa om att få en cancerdiagnos till att friskförklaras och bli pappa.
I november uppmärksammas manssjukdomar. De vanligaste sjukdomarna som män drabbas av är testikel- och prostatacancer.
Johannes och Jonny har intervjuat överläkaren Patrick Ehnström vid Vasa centralsjukhus. Han är urolog och har koll på det mesta när det kommer till testikel- och prostatacancer.
Testikelcancer drabbar främst yngre män. Ehnströms yngsta patient var bara 17 år när han fick sin diagnos.
Ehnström berättar när, hur ofta och på vilket sätt du ska undersöka dig själv. Han berättar även om vilka symptom du ska vara uppmärksam på och när du ska ta kontakt med en läkare.
Johannes har varit med barnen till butiken. Den här gången blev ett toalettbesök kaosartat. Hans dotter gjorde en djupdykning i en pissoar, och det tyckte inte pappa Johannes om.
Jonny fick en rolig fråga av sin son när han var i simhallen. Frågan gällde Jonnys långa och frekventa toalettbesök i hemmet.
De pratar även om roliga händelser som utspelat sig under förlossningen. Bland annat en historia om en kille som spydde och ljög om att han hade diabetes. Dumt!
Jonny berättar om att han gett en del av sina leksaker han lekte med som ung till sin son. Det var ett speciellt tillfälle. Det blev dessvärre lite tokigt när Jonny spelade upp låtar som kopplades ihop med leksakerna till sin son och översatte dem. Inget barn vill väl höra om osynliga män som sover bredvid dem?
Johannes berättar om saker han var rädd för som liten. Han såg filmen Hajen i en alltför ung ålder. Ännu idag spanar han efter hajfenor när han står på hopptornet i Replot. Jonnys äldre bror skrämde i sin tur upp Jonny med historien om träskmonstret Roland Rövahål.
De spelar även upp en del av en intervju de gjort med Anna Asplund-Staffans. Hon är barnmorska och arbetar på mödrarådgivningen i Vasa. Ett helt avsnitt med henne hittar du där alla avsnitt finns. De diskuterar hur partnern kan vara ett så bra stöd som möjligt under graviditeten och går igenom hur papparådgivningen går till.
Specialavsnittet heter: Specialavsnitt om partnerns stöd under graviditeten och papparådgivningen
Pappalandia blev kontaktade av mödrarådgivningen i Vasa som ville dela ut flyers med information om podden. Dessa flyers delar personalen på mödrarådgivningen ut till de som besöker dem.
Samtidigt som Johannes och Jonny levererade paketet med flyers passade de på att intervjua barnmorskan Anna Asplund-Staffans. Hon har arbetat på mödrarådgivningen i fem år.
De ställde främst frågor som handlade om partnerns roll under graviditeten, och hur man kan vara ett så bra stöd som möjligt.
Asplund-Staffans berättar även om papparådgivningen. Johannes och Jonny rekommenderar varmt papparådgivningen åt alla blivande pappor där ute.
Johannes har pratat med Niklas Nyberg, chefredaktör och VD på Bonnier News Finland, om en resa han gjort i somras. Hans fru hade planerat resan och ingen annan i familjen visste vart de skulle resa eller vad de skulle göra när de kom fram. Ett roligt koncept som många lyssnare kan apa efter.
De pratar även om höstaktiviteter med barnen. De bad lyssnarna om tips och berättar om dem i det här avsnittet.
Utöver allt ovan pratade de om att Johannes är med i en springgrupp, som Jonny fick för sig att var anonyma.
Johannes träffade lyckoprofessorn Micael Dahlen när han var i Vasa. Under deras samtal frågade Johannes om när man är som lyckligast och hur man kan bli lyckligare. Ett tips han bjöd på handlade om sex. Dahlen rekommenderar att man bokar in sexet i kalendern. Då blir det av, och kan ske på lustiga platser.
Tomas, Jonny och Johannes fortsätter prata om lycka och när de kände sig lyckliga senast. Utöver lycka pratar de om att skrämmas och hur farligt det kan vara att gömma sig under sin kompis säng.
Jonny berättar om gången han befann sig i en bastu i Ryssland. På golvet låg en kvinna och cyklade med benen i luften. Hennes man spanande på de övriga bastubadarna och såg till att ingen tittade på henne under hennes cykeltur. Det gjorde givetvis en annan rysk man, och då blev det gräl. Sällan har Jonny velat ut ur en bastu så snabbt som den gången.
De pratar även om träning och alla har påbörjat ett ganska gedigna träningspass. Tomas springer tre gånger i veckan, Johannes ska springa varje dag i öret ett år i sträck och Jonny simmar flera gånger i veckan. Lyssna, så kanske även du hittar motivation att börja med träningen igen.
Johannes har pratat med ett bekant par som skulle installera en bilbarnstol. Allt som kan gå fel gick fel, och när Johannes återberättar deras traumatiska resa har han svårt att hålla sig för skratt. Med största sannolikhet har ingen av lyssnarna en lika traumatisk upplevelse vad gäller bilbarnstolar.
I det här avsnittet har de även pratat med barnläkaren Matias Björn. Han berättar bland annat hur många gånger per år barn i dagisåldern brukar bli sjuka. Antalet gånger och veckor de är sjuka skojar man inte bort.
Jonny har varit på konsert till grannlandet och hamnade ofrivilligt i en moshpit. Han hade en nära döden upplevelse och ville säga åt dem att de skulle sluta för att han skulle få njuta av konserten.
Johannes har sett Coldplay i Helsingfors. Han ger showen många tummar upp, men han blev oerhört irriterad över alla mobiltelefoner i publikhavet.
Tomas har ställt till det i hemmet och nu är en hel del av familjens vita plagg rosa. Han har dessutom fört en av deras kaniner till veterinären. Den blev två bollar fattigare.
De har i det här avsnittet intervjuat Sam Jansson, öppenvårdshandledare på Vasa mödra- och skyddshem. Han leder samtalsgrupper för separerade pappor i Vasa.
Enligt Sam pratar de ofta om kommunikation och har under varje träff ett tema.
Johannes, Tomas och Jonny tycker det här är en sjukt bra grej och de anser att det är viktigt att pappor som skilt sig kan prata om sina känslor.
De snackar även en hel del om tatueringar. Bland annat så berättar Tomas om sin kompis som förlorade ett vad och tatuerade sig.
Johannes, Tomas och Jonny pratar om hur sommaren gått så här långt. Johannes erkänner att han blir irriterad när barnen inte lyder. Tomas och Jonny säger att de känner igen sig och att de inte heller klarar av när barnen gör något helt annat än vad de blir tillsagda att göra. Men det kanske hör småbarnsåren till?
Tomas och Johannes bjuder även på semestertips. Tomas har varit på Gotland och till Astrid Lindgrens värld medan Johannes besökt Älgens hus och vandrat längs drakryggen utanför Umeå.
I det senaste avsnittet pratar de om att åldras. För Johannes märks det på många sätt, bland annat har han fått ett oväntat fågelintresse. Nu vill han veta vilken fågel han hör kvittra i skogen. Han berättar även om gången då hans kompis hade oväntat besök av femtio finländare på sin sommarstuga eftersom han sett en exotisk fågel.
Jonny har slutat bry sig om vad andra tänker och tycker och ger allt när han är med barnen i parken. Det är enligt honom ett tecken på att han blivit äldre.
Tomas har börjat göra olika ryggövningar och han känner sig oerhört gubbig när han gör dem.
Johannes hade även tappat bort sin dotter Tuva när de var utomhus. Efter att ha fått panik visade det sig att han hade dottern i sin famn.
Ett ganska passande tema i början av juni är barnets vattenvana. Hur ska man få de små liven att trivas i vattnet och hur ska man som vuxen agera för att barnen inte ska vara rädda när de kommer till stranden?
För att vi inte ska killgissa tog vi kontakt med Antonia Prinsén. Hon har bland annat arbetat som simlärare i många år. Hon gav konkreta tips på vad man som förälder kan göra med barnet på förhand för att de ska våga ta de första stapplande stegen ner i havet vid simstranden.
Utöver vattenvana berättade Jonny att han varit på en svensexa. Där har han blivit piskad och skjutit med en kanon. Det ni!
En lyssnare bad oss prata om föräldraledighet och komma med tips. Sagt och gjort! Ett avsnitt med konkreta tips över vad du som är föräldraledig kan göra och hitta på.
Vi pratade även om Hannes värdelösa resebyrå och att Hannes och Tomas blivit ägda av två tolvåringar.
Därtill uppmärksammade vi givetvis att podden Pappalandia fyller ett.
Vi fortsätter med resetips och historier från familjeresor som gått riktigt snett och som folk helst vill glömma. Lyssna och få tips på vilka resor du kan göra med familjen.
Vi snackade även om att stalka Arne Alligator och Jonnys exotiska resa till Tammerfors där han besökte Comic Con.
Sommaren närmar sig med stormsteg och många sitter och funderar över sommarens utflykter. Ska de resa till Hawaii eller Ähtäri? Husbil eller tält?
Vi bad lyssnarna om semestertips och fick in massvis. Tipsen är riktigt bra och förhoppningsvis får du inspiration och idéer till din sommarresa.
Lyssnarna skickade även in berättelser från resor som gått riktigt snett. Vi hade lite svårt att hålla oss för skratt, och hoppas att de som varit med om dessa mindre lyckade resor inte tar illa upp. Men i efterhand brukar man ju skratta åt dylikt.
Vi pratade även om ett mycket viktigt ämne; chips och dipp. Hur mycket ska man dippa? Tomas är irriterad på Johannes eftersom han brukar ha kvar skeden i gräddfilsburken.
Det här är ett specialavsnitt av Pappalandia som tar upp mobbning. Johannes, Tomas och Jonny bjöd in kriminalöverkonstapel Joonas Turtonen. Han arbetar som ledare för den så kallade ankarverksamheten.
Enligt Turtonen har mobbningen blivit värre och ändrat form. Han skyller det på mobiltelefonerna och menar att föräldrar överlag inte vet vilket innehåll deras barn kan se. Han uppmanar föräldrar att ha en bättre koll på vad deras barn gör på internet.
Turtonen ger även tips på hur man kan agera om ens barn mobbas, och vad man kan göra om ens barn är den som mobbar.
Ett viktigt avsnitt, som förhoppningsvis får dig att fundera över ditt barns mobilanvändning.
En lyssnare bad oss ge tips på vad man behöver när man får barn. Det här frågade vi av er på Instagram och vi fick in en massa bra svar som vi delar med oss av.
Vi snackade även om att klippa regnkläder till shorts, bandidos-träffar med elcyklar och rövaskurur.
När Johannes var på teater med sin ettåriga dotter Tuva var han den enda pappan på föreställningen. Det här diskuteras i senaste avsnittet av Pappalandia. Varför är det så? De hade alla tre olika teorier om varför det är fler mammor som tar del av det kulturella utbudet.
De hade kanske den första dispyten i poddens historia. Tomas hade med en bulle åt Johannes, men Johannes ville inte ha den eftersom han ytterst sällan äter sötsaker. Tomas och Jonny ansåg att Johannes skulle vara tyst och äta bullen. Johannes tycker det är dumt att man ska äta något man inte tycker om och som är ohälsosamt.
Det här och mycket annat i dagens avsnitt.
Det de flesta småbarnsföräldrar önskar att skulle trollas fram ur tomma intet och smaka delikat, nämligen mat, är temat i det här avsnittet. Jonny skryter över sina matkunskaper, Tomas skryter över sin brunsås och Johannes ger tips på hur man lurar i de små liven grönsaker och frukter.
De pratar även om uttrycket lägg ägg. Johannes hade aldrig hört det tidigare, och det irriterar Tomas.
Jonny berättar också om gången han satt bredvid och småpratade med en av Finlands kändaste ishockeyprofiler på en fest, utan att ha någon som helst aning om vem det var.
Johannes, Tomas och Jonny läser för sina barn och tycker det är viktigt. Läsning är temat i det här avsnittet och de ger tips på bra barnböcker. De snackar också om udda böcker som de stör sig på.
Utöver läsningen diskuterar de om Kalle Anka eller Bamse är bäst, och att det är lite underligt att Bamse dopar sig när han spelar fotboll.
Det kanske viktigaste ämnet de tar upp är vardagsmackan och om osten eller skinkan ska vara högst upp på smörgåsen. Hannes blir euforisk när han beskriver sin vardagsmacka och alla starka såser han har i kylskåpet.
Jonny, Johannes och Tomas pratade i avsnitt 22 om vilken lök som är den bästa, vad det är för skillnad mellan en finsk och en svensk hunds skall och vilka som var de populäraste pojk- och flicknamnen 2023.
Temat i avsnittet var fördomar som går i arv. Jonny hatade att skrinna som ung, och har inte stått på ett par skridskor på länge. Han vill inte att hans barn ska ärva skridskohatet av honom.
Johannes läste någonstans att det finns hälsofördelar för mor- och farföräldrar som tar hand om barnbarnen. Istället för att killgissa och mansplaina tog de kontakt med Sarah Åkerman som är forskare i socialpolitik vid Åbo Akademi.
Åkerman har hittat forskning som kommit fram till att det är bra för alla parter om mor- och farföräldrar tar hand om barnbarnen. Lyssna på avsnittet för att få reda på vilka hälsofördelarna är och varför du med gott samvete kan be dina föräldrar sköta barnen.
De pratar även en hel del om Jonnys pappaledighet. Han trivs, men tålamodet sätts på prov mer och mer. Tomas har varit på sin sons första basketmatch och inte förstått någonting medan Johannes för första gången har lagt sina två barn på egen hand.
Jonny är föräldraledig och inledningsvis kändes det jobbigt. Han saknade jobbet och ville ärligt talat fortsätta som tidigare. Efter några veckor på hemmafronten älskar han ledigheten och att vara hemma med sin dotter Juni. Det är kaotiskt emellanåt, men det känns till största delen som semester.
Johannes har även långledigt på kommande. Han hoppas att hans sambo jobbar ofta och håller sig borta från hemmet, eftersom han vill vara ensam med sin dotter.
Hur de tänkt med sina ledigheter är alltså temat i Pappalandias tjugonde avsnitt, men de pratar givetvis om annat. Bland annat om att smörja in främmande mäns ryggar.
Tomas avslutar avsnittet med ett utomordentligt pappaskämt. Bara för den orsaken löns det att lyssna.
Jonnys föräldraledighet har just inletts och han ska vara hemma med sin dotter Juni fram till juni. Han erkänner att han gärna skulle fortsätta arbeta, men inser att det bästa är att vara hemma och umgås med familjen.
Johannes har börjat vinterbada. Från att ha varit en badkruka har han börjat njuta av det kalla vattnet. Tomas berättar att ny forskning visar att det inte finns några hälsofördelar med det, och det vill inte Johannes höra.
De pratar också om skärmar och skärmtid. När Jonny och Johannes var till Strasbourg intervjuade de Europaparlamentariker Miapetra Kumpula Natri. Hon berättade bland annat vad EU gör för att skydda barnen från våldsamt innehåll på internet.
I det här specialavsnittet pratar de om presidentvalet. Johannes erkänner att han har ljugit om att han röstat i ett tidigare val. Tomas vet vem han ska rösta på och Jonny är ännu osäker.
De har innan avsnittet tagit kontakt med samtliga presidentkandidater och bett dem svara på en fråga. Alla utom tre kandidater skickade in en video och deras svar hör ni här.
Frågan löd: “Hur vill du som president verka för att ingjuta framtidstro hos Finlands barn och unga?”
Som utlovat är avsnittet som släpps under mellandagarna ett frågeavsnitt. Det var väldigt knepiga frågor som Johannes, Tomas och Jonny fick, och de hade svårt att svara på några av dem.
En av frågorna löd: “Vilka aspekter gällande ert faderskap har varit lättare än ni trott, och vilka har varit svårare?"
Jonny trodde att blöjbytandet skulle vara utmanande eftersom han har ett känsligt luktsinne. Men det visade sig gå mycket bättre än han först hade trott.
Tomas var inne på att han trodde att det skulle vara väldigt mycket på en och samma gång och att han skulle behöva kunna så otroligt mycket från första stund. Han insåg tidigt i föräldraskapet att det inte stämmer, och att man lär sig sakta men säkert.
Johannes trodde att han skulle kunna hålla bort barnen från skärmar och sötsaker, och hade intalat sig att så blir fallet. Men det visade sig vara svårt och det blev inte som han hade tänkt.
De övriga frågorna och svaren hör ni i avsnittet.
Utöver frågor och svar berättar Jonny och Johannes om deras resa till Strasbourg. Det som stack mest ut från resan var att Johannes hotellrum luktade urin. Det luktade så illa att han inte kunde sova där och blev tvungen att hitta ett nytt boende.
Jonny och Johannes har varit på en resa till Strasbourg. Där bekantade de sig med Europaparlamentet och träffade Finlands europaparlamentariker. De passade på att intervjua europaparlamentariker Ville Niinistö från de gröna och spela in ett poddavsnitt med honom.
Niinistö har öppet talat om han och hans frus problem med att få barn. De fick många missfall innan det till slut lyckades. Det är temat i det här specialavsnittet. Niinistö berättar om känslorna som uppstod när hans fru Hennariikka blev gravid. De kunde inte glädjas eftersom det så många gånger hade slutat med ett missfall. Istället blev de oroliga och nervösa.
Han berättar även vad han anser att Finland borde göra för de 60 000 par eller personer som går igenom ofrivillig barnlöshet för tillfället. Niinistö är kritisk och tycker att Finland kan bättre.
Paret fick till slut en son, men han föddes redan i vecka 29. De tillbringade två månader på sjukhuset. Lyckoruset uppstod till viss del på sjukhuset, men det bästa var när de fick åka hem med deras son.
I dagens avsnitt har trion förvandlats till en duo. Jonny var upptagen med annat så Tomas och Johannes håller i trådarna.
Avsnittets samtalsämne stavas jul. Julen står för dörren och snart bankar tomten på dörren. Det där magiska med julen har för Tomas och Johannes legat i dvala men vaknade till liv igen när de fick egna barn.
Johannes fick julstämning när han var på en julshow på Ritz med Mark Levengood och Krista Siegfrieds. Tomas stämning infinner sig när han lyssnar på Tommy Körbergs julmusik.
På hemmaplan har de båda två nissedörrar. Tomas fru är den som håller i taktpinnen hemma hos dem men hon erkänner att idéerna börjar tryta. En höjdare var däremot när nissen hade pruttat i en burk.
I avsnitt 15 tog sig Johannes, Tomas och Jonny an ett tungt och komplicerat ämne. Något som de flesta tänker på dagligen, och som många par ofta bråkar om – pengar.
Jonny erkänner att det kommer att bli ekonomiskt utmanande tider för dem när han blir föräldraledig, och skulle vilja sluta med att räkna ner dagarna tills lönen kommer in på kontot. Johannes har haft lite flyt med räntan, eftersom han har en räntekorridor på sitt bostadslån.
De tog sig även en funderare på elpriserna och berättar hurudana elavtal de har och vad de gör för att spara el. Eftersom inte alla är med på noterna sett till elmarknaden ringde Jonny upp Adam Rönnqvist som är chef för Vasa elektriskas företagsförsäljning. Rönnqvist fick förklara hur elmarknaden fungerar och vad du kan göra för att elräkningen ska vara så låg som möjligt.
När Jonny, Johannes och Tomas hade satt sig ner och börjat spela in avsnitt 14 hände något oväntat. Kollegan Milja Ångerman knackade på dörren och överräckte ett diplom. Där stod det Världens bästa pappor. Det visade sig att killarnas sambon hade skrivit texter om dem och även frågat deras barn vad de tycker om pappa. Förutom att det fick dem ur balans hade de svårt att hålla tillbaka tårarna.
Utöver tårar, överraskningar och fars dag pratade de om barnens hobbyer. De har tittat på kostnader. Barns och ungas idrotter och fritidsintressen har i många fall blivit mycket dyrare de senaste åren.
Men, det finns även fritidsintressen och aktiviteter som inte kostar många euron eller inga euron alls. En hel del av dem pratar de om i det här avsnittet. Lyssna och få tips!
Johannes, Tomas och Jonny pratar om deras barns hobbyer i avsnitt 13. Vilka hobbyer har de och vilka hobbyer hade de själva som barn. För Johannes och Tomas var idrotten i fokus, medan Jonny spelade teater. De konstaterar att det de höll på med som unga vill de att deras barn ska syssla med idag.
I och med de dystra nyheterna om att var tredje pojke årskurserna 4 till 5 i Larsmo och Pedersöre (länk ti juttun) uppgett att de utsatts för våld från förälder eller annan vårdare de senaste 12 månaderna har Jonny tagit kontakt med Daniel Björndahl. Han är ansvarig kurator på Vörå kommun och berättar vad man själv kan göra om man misstänker att ett barn i ens närhet utsätts för våld från en förälder eller annan vårdare.
I det tolfte avsnittet av Pappalandia pratar Johannes, Tomas och Jonny om sjuka barn. För tillfället känns det som att allt och alla är sjuka.
De har alla klarat sig ganska lindrigt undan hittills, trodde de. När Jonny pratade med sin fru om temat och sade att han inte har något att prata om eftersom barnen nästan aldrig har varit sjuka så berättade hon att han minns fel. De har haft allt från parainfluensa till corona.
Tomas minns gången hela familjen hade magsjuka. Magsjukan i sig var inte det värsta, utan allt runt omkring. Han påpekade att vuxna kan kontrollera var och när de spyr, men den förmågan saknar barn.
Utöver barn som spyr till höger och vänster berättade Johannes om vad de gjort under veckoslutet. Han skulle sova över hos en bekant med båda barnen, men nattandet gick definitivt inte som på Strömsö. Allt och alla skrek och lugnet infann sig först när hans dotter somnade på hans bröst.
Hur ofta gör du och din partner något tillsammans utan era barn? Det pratar Johannes, Tomas och Jonny om i det senaste avsnittet av föräldrapodden Pappalandia.
De konstaterar att antalet middagar och kaffedejter på stan blivit färre, vilket antagligen är fallet för alla som befinner sig i samma livssituation som trion. Tiden räcker helt enkelt inte till, och att få krypa ner i soffan efter att de lagt barnen värdesätts högt.
De får ofta hjälp av familjen när det kommer till att sköta barnen, men konstaterar att de oftast frågar efter hjälp när de ska göra något utöver det vanliga. Frågar de om någon kan ta hand om barnen när de ska ta en promenad med sin partner så börjar varningsklockorna ringa.
Utöver tid som det inte finns tillräckligt av har Johannes varit på en svensexa och rört sin polares ansikte på natten och Jonny har varit med när hans son opererats.
I det tionde avsnittet tar de avstamp i en kolumn skriven i Vasabladet av Ronja Boije. Hon skriver om jämställdhet och att hennes barn tyr sig mer till henne än hennes man.
Hur är det för Jonny, Johannes och Tomas? Tomas har inte upplevt att barnen oftare skulle föredra att vara mer med honom eller hans fru, Johannes har oftast varit nummer två och Jonnys stjärna har till viss del slocknat. Jonny har varit en rockstjärna för sin äldsta son, men känner sig för tillfället som en avdankad artist som uppträder på Silja Line.
Utöver snack om vem barnen springer till om de stött sig så berättar Johannes om en underbar stund med sin son, Tomas om att han lovat för mycket och Jonny om att han har varit på bröllop.
Kontrasterna var stora när Johannes, Tomas och Jonny bandade in det nionde avsnittet av podden Pappalandia.
Johannes berättade att hans son under en sen bilfärd sagt att han måste göra nummer två, och nöden har ju som bekant ingen lag. Jonny mindes ett bajsäventyr från barndomen och det fick dem att vika sig av skratt.
Men det var inte enbart lättsamma ämnen som diskuterades i avsnittet. På grund av lyssnarrespons tog de tag i ett känsligt ämne, och det handlar om att älska sina barn. För många kommer kärleken direkt och den försvinner aldrig. Men för många tar det länge innan de börjar älska sina barn. Det här berättar få föräldrar åt vänner och bekanta och det kan skapa oro. Många mår så dåligt på grund av det här så de söker professionell hjälp.
För att reda ut hur vanligt det är och vad man rent konkret kan göra tog de kontakt med Annika Ek-Lönnqvist. Hon arbetar som psykolog och psykoterapeut och har tidigare jobbat som rådgivningspsykolog.
Johannes, Tomas och Jonny tvingades fundera så det knakar inför det här avsnittet. De pratar om de första gångerna. Alltså barnens första steg, första gången barnet rullade runt från rygg till mage och barnens första simtag.
Tomas äldsta barn har nyss fyllt sju och det här öppnar många dörrar på streamingplattformarna. Han tog tillfället i akt och visade den egna favoritfilmen från barndomen. Resultatet var dessvärre inte det han önskade.
Johannes är imponerad av sin sons minne i och med att han navigerade till en toalett i Vasa centrum. Hans son har även åkt partytåg mitt i natten.
Jonny är, som alla andra småbarnsföräldrar, trött. Familjen hade en mardrömsnatt på sommarstugan. En natt de flesta med småbarn kan känna igen sig i. Han berättar även om gången familjejuvelerna tog stryk på Tropiclandia.
I dagens avsnitt diskuteras skol- och dagisstarten. Tomas arbetar som lärare och har ett väldigt bra tips till alla föräldrar som är osäkra på hur deras barn trivs i skolan.
Utöver snack om att lämna över sina barn till främlingar diskuteras hur barn gärna upprepar samma fras gång på gång, och det kan få en att bli sjukt irriterad.
Tomas, Johannes och Jonny diskuterar den första tiden med småbarn. Alltså tiden när man knappt vågade lyfta barnet eftersom man trodde att något skulle gå sönder.
Utöver småbarnsnacket så berättar Johannes om en intressant grej som hände i bastun, Tomas har besökt fredens öar med familjen och Jonny berättar att han snart får vara ensam på sommarstugan i fyra dagar.
Det faller sig ganska naturligt att efter graviditeten prata om förlossningen, och det är precis vad Johannes, Jonny och Tomas tar sig an i det här avsnittet.
Alla tre berättar om hur förlossningarna gick till och vilka förväntningarna var. Tomas har aldrig kört så fort i hela sitt liv som då han körde till sjukhuset, Jonny skrek att han vill ha ett till barn stunden efter att första barnet hade fötts och Johannes blir emotionell när han tänker tillbaka på den första förlossningen.
Johannes, Jonny och Tomas fortsätter prata om graviditeten. En hel del tips bjuder de på och rekommenderar bland annat olika Facebook-grupper för pappor.
De pladdrar även om den äldre generationen och hur det gamla gardet ibland glömmer att spänna fast bilbarnstolen ordentligt.
Vi fortsätter på tidslinjen och pratar i avsnitt tre om graviditeten.
Hur mådde våra partners? Var vi tillräckligt bra stöd? Vad önskar vi att vi hade sagt åt oss själva innan barnet föddes? Vilka tips har vi åt de som snart ska bli föräldrar?
Utöver barnsnacket har Jonny lekt soldat i Sverige och Hannes har skrämt frisörer i Sundom.
I det andra avsnittet av Pappalandia snackar vi om hur vi reagerade när sambon visade det positiva graviditetstestet. Alla reagerar vi olika på ett sådant besked.
För Tomas var det väldigt speciellt när han fick reda på att barn nummer två är på kommande. Han satt på ett vandrarhem i Sverige och hade nyss fått reda på att han skulle köpa ett hus.
Vi pratar även om hur spännande det var att berätta för våra föräldrar. För Hannes var det en fin stund och han minns väl föräldrarnas reaktion.
Pappalandia är en pappapodd som görs av Johannes Björkqvist, Jonny Huggare Smeds och Tomas Esselström.
I det första avsnittet diskuterar vi bland annat varför vi ville bli föräldrar, hur beslutet togs och vilka tankar vi hade inför föräldraskapet.
Vi delar med oss av tips till de som funderar på att bli föräldrar och till de som känner en oro över att bli förälder.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.