61 avsnitt • Längd: 15 min • Månadsvis
Parafraspodden – en digital andaktsbok.
En parafras, en bibeltext och ett antal reflektionsfrågor. Mer på https://parafraspodden.se. Inga konstigheter, bara ett spännande sätt att växa i tron och följa Jesus lite tätare.
The podcast Parafraspodden is created by Rickard Sundström. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Nu finns utvalda texter från Parafraspodden bildsatta i en superfin coffeetable-magazine-andaktsbok!
Några ord om detta och varför du kommer vilja skaffa den, läsa och ge till en vän.
...och lite info om poddens framtid och nya avsnitt.
Att Jesus dör på korset på långfredagen och uppstår på påskdagen är hörnstenar i den kristna tron och erfarenheten. Gud var i Kristus och försonade världen med sig själv.
Jesus spiksår markerar Guds egen närvaro i allt som är vårt. Gud är inte där borta. Gud är här. Spiksår i Jesus händer.
I torka, tomhet och vanlighet bär jag på Gudslängtan. Att få andas in och inte leva på utandning. En viskning där inne, ett rop i törsten.
Du som väcker varje morgon, gör min natt till dag. Du som skapar alla vindar, bli mitt andetag, Gud.
Fyll på!
Den gyllene regeln i Matt 7:12 är själva grundkursen i mänsklighet. Den utmanar i sin självklara enkelhet.
Den smala vägen. Bergsprängaren. Krigens förgörare.
En kortare reflektion över några av Jesus mest kända ord.
En kortis utifrån Rom 8:14-17 om bibelns envisa sanning att det största en människa kan bli och vara är ett Guds barn. Onyanserat och samtidigt ofattbart djupt.
"Tankar om texten" är en specialare på Parafraspodden, tidigare publicerad inför-helgen-text i tidningen Dagen som här är inläst.
Ett samtal om psykiska hälsa och ohälsa utifrån Mark 5:25 och kvinnan som griper tag i Jesus mantelflik. Pernilla Eklund, bibellärare, terapeut och författare delar kloka tankar om Jesus-efterföljelse i och genom tuffare perioder och hur du kan vara någon till tröst och hjälp som brottas med psykisk ohälsa.
Viktiga grejer, helt enkelt!
En kortis om Joh 16:12-15 om Jesus löfte att ge oss Sanningens Ande. Ett löfte som nuddar vid treeinghetens mysterium. Jesus ger oss Anden han tagit emot från Fadern. Rörigt? Lite. En paradox. Absolut.
"Tankar om texten" är en specialare på Parafraspodden, tidigare publicerad inför-helgen-text i tidningen Dagen som här är inläst.
En kortis om Mark 9:14-32 och Jesus otålighet i hans fråga "Hur länge måste jag stå ut med er?". Vilken fråga egentligen, som om Jesus hade hemlängtan. Det kan jag också ha mellan varven. Otålig sådan.
"Tankar om texten" är en specialare på Parafraspodden, tidigare publicerad Inför-helgen-text i tidningen Dagen som här är inläst.
I Markusevangeliet 5:25-34 tränger sig en kvinna fram i folkmassan som omger Jesus. En desperat kvinna med ett 12-årigt envist lidande. Inte ens ett namn har hon, bara en obotlig problematik.
Kanske är psykisk ohälsa en problematik alla har erfarenhet av. Sin egen eller någon närstående.
Våra erfarenheter hittar beröringspunkter i bibels livsöden och Guds makt att hela och upprätta ger oss anledning att fortsätta be för sjuka. Att aldrig sluta sträcka oss efter Gud, som i Jesus sträckt sig till oss.
Vi hoppas på Gud, inte för att allt alltid lättvindigt fixar sig, men för att Gud är Gud.
Bibeltexten där en kvinna tränger sig fram i en folkhop för att gripa tag i Jesus kläder i ett desperat försök att bli frisk från ett 12-årigt långt lidande.
Nysläpp av Parafraspoddens påskspecial som klär bibelns berättelse om Jesus på korset i nya kläder. I skidkläder om du så vill.
Vad gör Jesus på korset?! Vad gör Jesus på korset? Han gör tillräckligt.
Lyssna. Fascineras. Tillbe.
Jag vill ana Gud och Guds närvaro mer i allt vanligt, i vardagen och nuet. Ibland känns det rakt igenom, men ofta stannar det vid aningar. Gud är där före oss och närmre än andetag och känslor. Gud Är.
Ett Spoken Word om Gudslängtan mitt i det vanliga.
I Markusevangeliet 10:17-31 ställer en rik man en fråga till Jesus: "Vad ska jag göra för att få evigt liv?".
Den frågan ställer vi oss också i längtan efter ett maximalt liv, härifrån och in i evigheten. Jesus dramatiska svar till mannen fortsätter att utmana och får kanske nu som då lärjungar att bli bestörta.
Här är texten flyttad till Daniels liv, en man du kanske stod framför i kön på ICA igår.
Bibeltexten där en rik man utmanas av Jesus att sälja allt och följa honom och lärjungarnas bestörtning över Jesus ord om hur svårt det är att vara rik och komma in i Guds rike.
En kortis om Psaltaren 103 och rikedomen i att komma ihåg det Gud gjort. Men vi glömmer lätt och med glömskan kommer en förtröstans förlamning krypande.
Vi lovsjunger och tillber Gud som respons på vem Gud är och vad han gjort, gör och kommer att göra. Vad har Gud gjort i ditt liv som du börjat glömma bort?
"Tankar om texten" är en specialare på Parafraspodden, tidigare publicerad inför-helgen-text i tidningen Dagen som här är inläst.
En kortis om Joh 16:23-33 och Jesus tröstande ord till lärjungarna inför hans avsked. Att han ska komma tillbaka, att det väntar något bättre. Jag längtar till den dagen!
Till dess kan koltrastens envisa sång i natten utmana och trösta oss. Något bättre är på väg.
"Tankar om texten" är en specialare på Parafraspodden, tidigare publicerad inför-helgen-text i tidningen Dagen som här är inläst.
Ett samtal med missionären och härliga personen Linnéa Åberg om Marta och Maria-texten i Luk 10:38-42. Om oro, prestationer och splittring. Om vila i att vara, att ha sitt värde bortom görandet. Om att vara närvarande i en spretig verklighet - att älska Jesus, både vid hans fötter och i handling.
I Lukasevangeliet 10:38-42 finns berättelsen om systrarna Marta och Maria. Jesus kommer på besök och i vägskälet besöket skapar springer systrarna åt olika håll. Marta rakt in i ansvarsfull plikt och oro, Maria raka vägen till frizonen nära Jesus för att lyssna till hans ord.
Mer står på spel än bekymmer för grytor och färg på servetter, större labyrinter söker sina utvägar och Jesus bekräftelse av Maria som person och hennes gudslängtan i synnerhet är tidlös. Att välja den bättre delen, att inte bli ifråntagen det Jesus talat och räckt ut.
Här är berättelsen flyttad till två andra systrar i en stad nära dig.
Bibeltexten där Jesus besöker systrarna Marta och Maria. Om Martas oro och Marias val att sitta vid Jesus och lyssna till hans ord.
En kortis om Luk 15 och Jesus tre liknelser om det förlorade, eftersökta och återfunna.
Om Guds springande mot oss, om Faders kärlek till var och en.
"Tankar om texten" är en specialare på Parafraspodden, tidigare publicerad inför-helgen-text i tidningen Dagen som här är inläst.
En kortis om Luk 5:24-34 där Jesus förvandlar livet för Kvinnan med blödningar.
Om Jesus frågor till oss och våra uträckta, gripande händer efter honom.
"Tankar om texten" är en specialare på Parafraspodden, tidigare publicerad inför-helgen-text i tidningen Dagen som här är inläst.
En kortis om Joh 5:1-9 där Jesus botar en sjuk och kaoset som uppstår.
Om Guds nåd och våra lagiska trånga boxar.
"Tankar om texten" är en specialare på Parafraspodden, tidigare publicerad inför-helgen-text i tidningen Dagen som här är inläst.
En kortis om Luk 14:15-24 och Jesus liknelse om festen i Guds rike.
Om Guds inbjudan och våra ursäkter.
"Tankar om texten" är en specialare på Parafraspodden, tidigare publicerad inför-helgen-text i tidningen Dagen som här är inläst.
Ett samtal med missionären, bibelläraren och författaren Henrik Steen om Johannesevangeliet 21 och lärjungen Petrus. Om överlåtelse och förnekelse, att satsa allt och börja om igen. Om Jesus stora fråga till Petrus: "Älskar du mig?" och hur relevant Petrus livsöde är för oss idag.
Henrik arbetar på Team Med Uppdrags Bibelskola Livskraft och har bland annat skrivit boken Vandra med de 12, en bok om Jesus lärjungar.
I Johannesevangeliet 21:3-22 finns en av bibelns vackraste berättelser när det kommer till upprättelse och omstart. Lärjungen Petrus har förnekat Jesus tre gånger och tuppen gol allting i tusen bitar. Han hade svikit Mästaren, förnekat och svurit att han inte ens visste vem Jesus var.
Till en sådan utraderad person grillar Jesus fisk och lyfter upp spillrorna ur gruset. Gud gör allting nytt. Petrus blir hel igen.
Här är berättelsen flyttad till Filips liv, en berättelse om upprättelse.
Bibeltexten om när Jesus möter Petrus på stranden efter uppståndelsen. Jesus frågar "Älskar du mig?" och Petrus blir återigen ställd inför Jesus ord: "Följ mig!".
En bibeltext om upprättelse, om nystart och Guds nåd.
Ett samtal med bibelläraren Christer Brandt om Mark 9:2-10 och Förklaringsberget, där Jesus härlighet och helighet visar sig för lärjungarna. En bibeltext som rymmer spännande saker och som Christer packar upp utifrån sin kunskap om Gamla testamentet och judiskt tänk.
Ett samtal om behovet av erfarenheter av Guds närvaro i nuet, om att titta upp och inte se någon annan än Jesus.
Jag hade förmånen att jobba med Christer Brandt på Team Med Uppdrag under många år, en vis man med stort hjärta för Jesus, för bibeln och teologi.
Bibeltexten när Jesus tar med sig tre lärjungar upp på ett berg och Gud Fadern förklarar vem Jesus är.
I Markusevangeliet 9:2-10 tar Jesus med sig tre av lärjungarna upp på ett berg. Härlighetens berg eller Förklaringsberget. Det är så det kommit att kallas. Jesus visar sin härlighet och Gud Fadern förklarar vem Jesus är.
Det är en farvälkyss till allt lagom, som att Jesus bara skulle vara en lärare i mängden eller bara en ”kompis”.
Samtidigt som Jesus är den fullständiga uppenbarelsen av Gud är det omöjligt att fullt ut förklara vem han är. Mysteriet. Men det går att möta honom och sedan berätta.
Kanske förklara, men framför allt förundras.
Här är berättelsen flyttad till en fjällvandring som Petrus, Jakob och Johannes gör.
Ett samtal med Maria Gustin-Bergström utifrån Joh 4 och Jesus möte med den samariska Kvinnan vid brunnen. Om tillbedjan, om Guds hjärta för rättvisa och barmhärtighet.
Maria är en uppskattad låtskrivare och sångerska, hon är ingenjör och lärare vid Linköpings Universitet. Hon har även en teologiexamen och engagerat sig för kristna konvertiter som utvisas från Sverige.
Bibeltexten om den Samariska kvinnan vid brunnen som möter Jesus.
I Johannesevangeliet 4:6-35 möter Jesus en kvinna vid en brunn i Samarien. Kvinnans utanförskap och historia avslöjas, men vänds också till upprättelse när Jesus och Guds rike spränger kulturella gränser. Tillbedjan står i centrum för samtalet, att rätt plats att möta Jesus på är här och nu, inte där borta eller någon annan gång.
I bibeln återkommer tre grupper av människor som Guds hjärta blöder för: Flyktingen, den faderlösa och änkan, det går som en röd tråd genom boken. Jesus möte med kvinnan ger glimtar av Guds stora hjärta för ”den andre”, den som inte är lika svenskt privilegierad som jag. En text om Guds kärlek, upprättelse och nåd.
Vad ska man göra av all jämförelse som dagligen pågår i och omkring oss? Jämförelser som ofta fyller oss med förakt. Antingen över andra eller över oss själva.
Bibeltexten i Luk 18:9 om farisén och tullindrivaren blir av bara farten en text som osar av jämförelser. Och lärjungarna i bibeln gör det gång på gång. Jämför sig med varandra.
Lyssna in några av mina tankar runt jämförelser och fundera om mina tre tips även kan hjälpa dig att följa Jesus tätare och leva friare från jämförelsens förbannelse.
Bibeltexten med Jesus berättelse om farisén och tullindrivaren som ber i templet.
I Lukasevangeliet 18:9 berättar Jesus en liknelse om två personer som gick till templet för att be. En självrättfärdig farisé och en trasig tullindrivare.
Det är en sylvass text om hur lätt vi sätter oss över andra.
På ett annat ställe undrar Jesus varför den med en bjälke i sitt eget öga försöker hjälpa den som har en flisa i sitt öga. Bra fråga och ödmjukande för den delen.
Här är berättelsen flyttad till en torggudstjänst, till John och Eriks liv. En spelberoende 30-åring och en livserfaren församlingsledare.
I Johannesevangeliet 1:20 gör Johannes Döparen ett statement. Han bekänner och förnekar inte, han säger som det är: ”Jag är inte Messias”. Han pekar på Jesus med allt han är och lyfter fokus från sig själv till Jesus. Det var bäst så för alla, de som lyssnade på honom och för honom själv.
Johannes ord är en tidlös påminnelse, ord av tröst till mig och alla oss som lätt blir oumbärliga. Det är befriande ord, det är hållbar radikalitet.
Ett samtal med teologen och bibelläraren Roland Spjuth om Mark 4, Jesus i stormen, rädda lärjungar och Jesus ord som stillar kaoset.
Vad gör vi när vårt liv stormar, när omständigheterna rasar? Vad rymmer både Jesus och lärjungarnas frågor i texten och hur kan de vara oss till tröst idag?
Markusevangeliet 4:35-41 där Jesus stillar en storm och lugnar ner livrädda lärjungar.
I Markusevangeliet 4:35-41 blåser det upp till storm på en båtfärd. Lärjungarna väcker desperat en sovande Jesus med en förtvivlad fråga: ”Bryr du dig inte om att vi går under?”
I bibelns värld är storm och vatten ett motiv för kaos, för situationer bortom människans kontroll. Detta är en av alla de texter som avslöjar var den verkliga makten finns, i vems händer våra liv ytterst vilar. Var sann frid finns.
Här är texten flyttad till våra stormar, vår utsatthet och oro.
Ett samtal om Guds kraft att förvandla och göra trasigt helt, om att stå till Guds förfogande, om att älska Jesus genom allt som livet rymmer.
Ett samtal med Ingemar Helmner om bibeltexten Mark 10:46, den blinde Bartimeus. Ingemar är en uppskattad predikant, sångare och musiker. Han reser i Norden och medverkar i olika kyrkor och sammanhang. En man som tjänat Gud hela sitt liv och har en värme i det han gör som inspirerar.
Markusevangeliet 10:46-52, texten om den blinde Bartimeus som Jesus helar efter frågan "Vad vill du att jag ska göra för dig?".
I Markusevangeliet 10:46-52 möter Jesus den blinde Bartimeus där han sitter utanför Jeriko. I texten helar Jesus den blindes ögon, Guds rike gör sig påmint och Guds hjärta av omsorg tar gestalt.
Jesus ställer många frågor till människor i evangelierna. Frågan i denna bibeltext är en av de bättre och kan ta vår Gudsrelation vidare. Ett första steg eller djupare än tidigare.
Här är berättelsen flyttad till Fredriks liv, en småbarnspappa i ditt kvarter.
Ett samtal med missionären och predikanten Rickard Lundgren. Rickard har startat missionsorganisationen Gå ut mission och rest i otaliga länder för att predika om Jesus. Han har planterat många församling i utlandet och i Sverige. Det finns en ärlighet och trovärdighet över Rickards liv som utmanar.
Här i ett samtal om bibeltexten i Luk 19. Om Sackeus och varför denna välkända bibeltext fortsätter att vara oerhört relevant. Om att följa Jesus när omständigheterna vänder upp och ner på det mesta.
Lukasevangeliet 19:1-10, texten där Jesus bjuder hem sig till tullmannen Sackeus.
I Lukasevangeliet 19:1-10 finns berättelsen om Sackeus, en tjänsteman i tullen som genom sitt arbete och sin allians med den romerska ockupationsmakten både svek sitt eget folk och girigt levde gott på andras bekostnad.
En berättelse om vad som bor i människan, om syndens verklighet, att missa målet med varför man finns till. Texten är också en i raden av exempel på hur Jesus kliver rakt in i en människas liv och öppnar en väg vidare. Det är en berättelse om utanförskap och omstart, om vårt klättrande och Guds godhet.
Ett samtal med pastorsparet Hans och Karin Jansson. Hans har arbetat som pastor och förkunnare hela sitt liv. Han var många år föreståndare i Lugnetkyrkan, Falun och Kungsportskyrkan, Huskvarna. Karin har varit lovsångsledare under många år och tillsammans bär de ovärderliga erfarenheter om tjänst i Guds rike.
Ett samtal om Luk 7, om tillbedjan, om att fängslas och fortsätta fascineras av Jesus och om Jesus makt att bryta skam i människors liv.
Lukasevangeliet 7:36-50, texten där Jesus fötter smörjs med dyrbar olja av en kvinna på en fest i farisén Simons hus.
I Lukasevangeliet 7:36-50 finns berättelsen om en fest i farisén Simons hus. En kvinnan dyker upp och väter Jesus fötter med sina tårar, torkar dem med sitt hår och smörjer dem med dyrbar olja. Jesus tar itu med skam och skjuter hål på fördomar och översitteri.
Här är berättelsen flyttat till vår tid där Simons och kvinnans världar krockar vid Jesus. Kollisionen är total.
Ett samtal med pastorn, författaren och bibelläraren Eleonore Gustafsson om Joh 13, texten när Jesus tvättar lärjungarnas fötter. Om hur vi kan följa Jesus ödmjuka exempel och gestalta det idag.
Johannesevangeliet 13:1-17, texten när Jesus tvättar sina lärjungars fötter, statuerar ett exempel och utmanar oss att göra samma sak.
I Johannesevangeliet 13:1-17 finns berättelsen om när Jesus tvättar sina lärjungars fötter. Ödmjukhet får ett ansikte, trovärdigt ledarskap gestaltas långt bortom modeller och teorier.
Inkarnationen är teologens ord för trons mysterium att Gud i Jesus blir människa, att Ordet blev kött. Att han är här.
Vad betyder det idag för oss? Och vad skulle hända i vardagsrummet om inkarnationen klev från trossats till bönegruppsträff? Hur hade det varit att ha, det vi faktiskt redan har: Jesus mitt ibland oss?
Ett samtal med författaren och retreatledaren Magnus Malm om Luk 1 och Jesus mamma Maria. Om varför hon är ett föredöme för oss, om överlåtelse, om att stå till Guds förfogande.
Lukasevangliet 1:26-38, texten när en ängel besöker Maria med budskapet om att hon ska föda Jesus.
I Lukasevangeliet 1:26-38 får Maria ett besök av en ängel med budskapet om att hon ska föda Jesus. En bibeltext om mod, att våga utan att veta vad det innebär. En text om överlåtelse, om att leva för något större, om att säga "ja" och lita på Guds omsorg.
Här är berättelsen flyttad från bibelns Maria till en Maria i en stad nära dig.
Ett personligt samtal med författare och pastorn Tomas Sjödin om Joh 20 och lärjungen Tomas, en klart underskattat lärjunge som kanske är modigare än alla dom andra. Om tvivel och rädslor, om att växa i tro tillit.
Johannesevangeliet 20:19-29, texten där Jesus möter Tomas och de andra lärjungarna efter uppståndelsen.
I Johannesevangeliet 20:19-29 möter Jesus rädda, inlåsta lärjungar efter uppståndelsen. Tomas, som genom ärlighet och envishet möter Jesus i texten har mycket att lära oss.
Om tro och tvivel, om ett större hopp och en väg vidare.
Här är Tomas berättelse flyttat till nutid, i form av en tillbakablick.
Ett personligt samtal med Mattias Martinson om Luk 15 och Den förlorade sonen. Vad texten säger om Gud och Guds karaktär och på vilket sätt texten är relevant idag.
Parafraspodden släpper halvvägs in i månaden ett Mellansnack med en kristen ledare, predikant eller pastor som ger sina reflektioner runt avsnittets bibeltext.
Lukasevangeliet 15:11-32, Jesus berättelse om den förlorade sonen.
En parafras av Jesus liknelse om den förlorade sonen. En berättelse om Guds kärlek till var och en. Om Faderns längtan efter alla. Här berättad ur pappans horisont, flyttat till nutid.
Rickard Sundström förklarar vad Parafraspodden är och hur upplägget på denna digitala andaktsbok är tänkt att fungera. Mer info finns på https://parafraspodden.se
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.