45 avsnitt • Längd: 30 min • Månadsvis
Oavsett om du är en trött Swishförälder, fullblodad shopaholic, nitisk budget-ninja, helt vilsen eller bara helt vanlig – låt oss bli din peppande vän och inspiratör i ekonomidjungeln. I Pengapeppen-podden får du träffa fantastiska människor med olika bakgrund som bjuder på spännande historier, kunskap och tips. Allt för att du ska få bättre koll på dina pengar och ett gott ekonomiskt självförtroende.
Du hittar oss även på pengapeppen.se samt på Instagram @pengapeppen.se
The podcast Pengapeppen is created by pengapeppen. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Hur hanterar man ekonomiska utmaningar i en bransch där inkomsten ofta är ojämn? I ett otroligt nära och personligt samtal träffar vi Chris Adam, frontman och sångare i bandet Smash Into Pieces, som tagit både Sverige och världen med storm. Med en karriär som fört honom till stora scener världen över, inklusive Melodifestivalen 2023, delar Chris Adam en stark resa där han gått från ekonomisk osäkerhet till att idag leva efter mantrat: ärlighet varar längst – både mot sig själv och andra.
Så luta dig tillbaka och låt dig inspireras av en berättelse fylld av musik, lärdomar och vikten av att ta kontroll över sin privatekonomi.
Tack för att du lyssnar! Glöm inte att följa podden och ge oss gärna en fem-stjärnig recension om du gillar det vi gör.
För mer tips och inspiration kring ekonomi och pengaprat besök:
I en tid där bedrägerier ökar och finansiell läskunnighet är en stor utmaning, är det viktigare än någonsin att förstå sina ekonomiska rättigheter och möjligheter. I detta avsnitt av Pengapeppenpodden gästas vi av Moa Langemark, konsumentskyddsekonom hos Finansinspektionen (FI), som delar med sig av värdefulla insikter om hur vi konsumenter kan skydda oss mot ekonomiska fallgropar. Moa pratar om vikten av att vara en aktiv och medveten konsument – från att regelbundet se över försäkringar och avtal till att hålla sig uppdaterad om sina rättigheter och hur man kan skydda sig mot bedrägerier. Med rätt kunskap och enkla strategier kan vi alla ta små steg mot en tryggare och stabilare privatekonomi. Lyssna nu!
Tack för att du lyssnar! Glöm inte att följa podden och ge oss gärna en fem-stjärnig recension om du gillar det vi gör.
För mer tips och inspiration kring ekonomi och pengaprat besök:
I det här avsnittet av Pengapeppenpodden träffar vi Anders Stenkrona, privatekonom på Nordea. Tillsammans med Anders pratar vi om att ekonomi inte bara handlar om att spara – det handlar om att fatta smarta beslut i vardagen, investera i rätt saker och skapa en balanserad ekonomi som fungerar för just dig.
Det handlar om att prioritera det som verkligen gör skillnad i ditt liv – vare sig det är att investera i din framtid, ta kontroll över din ekonomiska situation, eller skapa en buffert för oväntade utgifter.
”Spendera inte mer än du tjänar, det enda som växer utan ansträngning är ogräs – så du behöver anstränga dig för att få en fin, välskött trädgård i din ekonomi, det krävs att du engagerar dig”
Så luta dig tillbaka, häng med och låt Anders guida dig till att göra de små förändringarna som kan skapa stora resultat i din ekonomiska resa.
För mer tips och inspiration kring ekonomi och pengaprat:
Att vinna på lotto är något de flesta bara drömmer om. För Rami blev denna dröm verklighet när han plötsligt blev mångmiljonär över en natt. Men att helt plötsligt ha massa pengar på kontot visade sig var mer än bara lycka. Den eufori och frihet han kände när han köpte sin första Mustang, förbyttes snart till oro och ansvarskänslor. Pengarna medförde en press att leva upp till andras förväntningar. I dagens avsnitt av Pengapeppen-podden får vi följa med Rami när han berättar om sin resa – från helt vanlig kille till offentlig mångmiljonär.
Tack för att du lyssnar! Glöm inte att följa podden och ge oss gärna en fem-stjärnig recension om du gillar det vi gör.
För mer tips och inspiration kring ekonomi och pengaprat:
Välkommen till ett nytt avsnitt av Pengapeppen! Idag har vi äran att gästas av Felicia Schön, privatekonom på Avanza Bank och en passionerad förespråkare för att göra ekonomi tillgänglig för alla. Tillsammans med Felicia kommer vi att djupdyka i svenskarnas sparande och dessutom delar hon med sig av värdefulla insikter om hur man bäst kan anpassa sitt sparande beroende på ålder och livssituation samtidigt som hon ger tips till föräldrar som vill spara till sina barn. Vi diskuterar aktuella trender inom sparande och hur inflationskrisen har påverkat svenskarnas ekonomi. Och självklart ger hon oss sina bästa personliga sparråd.
Idag träffar vi en person som har gjort en av Sveriges mest intressanta entreprenörsresor. För Frida Boisen började det redan som 12-åring när hon på egen hand landade sitt första jobb på teatern. Sedan dess har det gått i rasande takt, men inte alltid okomplicerat och enkelt. Så, vad driver en person som alltid verkar ha tusen järn i elden och hur hittar man modet och energin att kasta sig ut i det okända?
“Jag brinner alltid för vad jag gör. Vad jag än har gjort har jag gått in för det till 100 procent, och det är mycket. Den där tiden och den där passionen och den där tankekraften – tänk vad du skulle kunna ha gjort med den om du bara satsade på det du verkligen ville förändra här i världen.”
Häng med på Fridas otroligt inspirerande resa – en blandning av personliga händelser och viktiga milstolpar i karriären. Kanske blir du själv inspirerad till att göra den där förändringen du gått och tänkt på så länge?
Tack för att du lyssnar! Glöm inte att följa podden och lämna gärna en recension om du gillar vad vi gör.
För mer tips och inspiration kring ekonomi och pengaprat:
Kan vi verkligen förbättra vår ekonomiska situation med tankens kraft? Det ska vi ta reda på idag när vi träffar ingen mindre än mentalisten, kroppsspråksexperten, författaren och underhållaren Henrik Fexeus. Tillsammans med Henrik gör vi ett djupdyk i det mänskliga psyket och tar bland annat reda på hur kan vi använda våra mentala superkrafter för att bättre hantera våra pengar, ta oss ur ekonomisk knipa, förhandla oss till bättre boränta och landa det där drömjobbet.
Trots att ens ekonomiska situation i slutändan handlar om kronor och ören, så finns det ju saker vi kan göra för att ändra vårt beteende och vårt perspektiv, vilket faktiskt kan påverka vilken ekonomiska situation vi befinner oss i och hur vi tar oss an den. Hur undviker man till exempel att grotta ner sig i destruktiva tankebanor? Hur kan man ändra sättet att se på sin situation? Och vad kan man göra som förälder för att rusta sitt känslostyrda barn att hantera ekonomi på ett bra sätt?
Häng med på ett fullspäckat avsnitt fyllt av tips och trix. Tack för att du lyssnar! Glöm inte att följa podden och lämna gärna en recension om du gillar vad vi gör.
För mer tips och inspiration kring ekonomi och pengaprat:
Ungdomsbarometern är Sveriges största årligen återkommande ungdomsstudie som undersöker allt från hobbys och konsumtionsvanor till politiska övertygelser och tankar om framtiden. Så, vad är viktigt för Generation Z? Vilka ekonomiska trender finns? Och hur stressade är de över sin egen ekonomi? Idag ska vi göra ett riktigt djupdyk i vad den yngre generationen tycker, tänker och gör gällande sparande, konsumtion och en massa andra ekonomiska frågor. Med oss har vi nämligen Johanna Göransson från just Ungdomsbarometern, som enligt sig själva har “Sveriges bästa koll på unga”.
Tillsammans med Johanna pratar vi om de oroande siffrorna att fler än 6 av 10 känner sig stressade över sin ekonomi minst en gång i veckan, om att sparande har blivit en norm och om materialismens återkomst och hur ungdomar tänker kring sin egen konsumtion.
Tack för att du lyssnar! Glöm inte att följa podden och lämna gärna en recension om du gillar vad vi gör.
För mer tips och inspiration kring ekonomi och pengaprat:
Hur ska man komma igång med sitt sparande om man inte har så mycket pengar? Vad är skillnaden mellan ett ISK-konto och en Kapitalförsäkring? Är det bäst att spara i aktier eller fonder? I dagens avsnitt ställer vi era lyssnarfrågor till vår ambassadör och sparexpert Mohammed Salih.
Tack för att du lyssnar! Glöm inte att följa podden och lämna gärna en recension om du gillar vad vi gör.
För mer tips och inspiration kring ekonomi och pengaprat:
Det finns många myter kring ungdomar och ekonomi. De lever loppan på kredit, vill inte jobba för sina pengar och styrs av vad influencers säger och gör. Samtidigt visar undersökningar att över 90 procent av gymnasieelever vill lära sig mer om just privatekonomi.
Idag träffar vi Tova Larsson från Ung Privatekonomi, som vet precis vad ungdomar både behöver veta och vill veta. För henne är det otroligt viktigt att ungdomar får grundläggande kunskaper och praktiska färdigheter för att inte hamna snett senare i livet.
“Jag tror man behöver de här grundläggande begreppen, till exempel ränta – vad betyder det? Man behöver förstå att om man tar lån eller investerar – då blir det ränta på ränta åt båda håll. Lånen kommer att växa, men om du sparar eller investerar så kommer de pengarna också att växa. Att få en förståelse för det skulle jag säga är en prio.”
Tack för att du lyssnar! Glöm inte att följa podden och lämna gärna en recension om du gillar vad vi gör.
För mer tips och inspiration kring ekonomi och pengaprat:
Det första lånet var startskottet. Det var pengar som inte ens skulle användas till något speciellt. Fredrick ville bara ha lite extra pengar. Snart befann han sig i en situation där han kände sig tvungen att ta nya lån för att betala de gamla och breven från Kronofogden samlades på hög. Idag får du höra hans gripande historia och hans väg mot att bli skuldfri.
När det var som värst hade Fredrick skulder på över en miljon kronor, utan att egentligen äga något av värde. Ångesten var ständigt närvarande och han hade en klump i magen varje gång han skulle öppna brevlådan. Vändningen kom när han äntligen vågade öppna upp sig om sin ekonomi för sin sambo och de tog beslutet att ansöka till Lyxfällan.
I dagens avsnitt får du följa med på Fredricks resa – från det där allra första lånet mot att bli skuldfri. Och hans tips till alla som funderar på att ta ett lån? Det är självklart: “Gör det inte om du inte är säker på att du kan betala.”
Tack för att du lyssnar! Glöm inte att följa podden och lämna gärna en recension om du gillar vad vi gör.
För mer tips och inspiration kring ekonomi och pengaprat:
Att köpa och sälja bostad är för de flesta människor det största ekonomiska beslut man fattar under sin livstid och ett beslut som många kämpar med. Den senaste tidens höga räntor och ökad inflation har dessutom gjort bostadsmarknaden minst sagt svajig, vilket kanske gör att det känns ännu svårare att veta hur och vad man ska göra. I dagens avsnitt delar Stellan Kjellsson, med flera års erfarenhet från mäklarbranschen, med sig av sina bästa tips kring att sälja och köpa bostad – allt för att du ska bli en vinnare på bostadsmarknaden.
Vi pratar om hur bostadsmarknaden faktiskt ser ut just nu och vad vi kan förvänta oss framåt. Vågar man köpa ny bostad innan man har sålt sin gamla? Vad kostar det egentligen att sälja sin bostad? Tjänar man på att styla sin bostad innan visning? Och vilka är de vanligaste misstagen man gör som säljare och köpare?
Missa inte det här avsnittet om du är i sälj- eller köptankar, eller kanske bara vill ha bättre koll inför din framtida bostadsaffär. Tack för att du lyssnar!
För mer tips och inspiration kring ekonomi och pengaprat:
Idag bjuder vi på ett riktigt matigt avsnitt med inspiration för alla matglada, stora som små. Med oss i podden har vi nämligen Dante Zia – den karismatiske kocken med rötter från Italien, känd från bland annat Sveriges Mästerkock och barnkanalens Fixarfesten. Dessutom har han skrivit en kokbok för barn, och tillsammans med Dante pratar vi om hur man kan få barnen intresserade av matlagning?
Vi pratar också om hur man kan laga mat som är både god och snäll mot plånboken. Dessutom får vi Dantes bästa recepttips och tips för att, med enkla medel, pimpa sin matlåda och få lunchen på jobbet att bli minst lika trevlig som den dyra utelunchen på stan.
Så häng med på ett avsnitt med maten i fokus. Tack för att du lyssnar!
För mer tips och inspiration kring ekonomi och pengaprat:
Tycker du också det är svårt att navigera bland kampanjer och reor och undvika impulsköp? Du är inte ensam. I dagens avsnitt får du en massa tips och strategier för att bli en smartare konsument, men också få bättre koll på din ekonomi i största allmänhet. Med oss i podden har vi nämligen den självutnämnda rea-räven och sparnörden Isabella Ahmadi. Isabella jobbar som konsumentexpert på jämförelsesajten Prisjakt, men driver även sin egen podcast “Smarta cash”, där hon sprider kunskap om allt från sparande, shopping och ekonomisk jämställdhet.
Isabella har ett brinnande intresse för alla slags plånboksfrågor och tillsammans pratar vi om hur man kan få bättre ordning på sin ekonomi, hur man kan prata pengar med sina barn och framför allt hur man kan tänka och göra för att komma ut som en vinnare bland alla lockande kampanjer och reor.
Som konsumentexpert sitter Isabella dessutom på en massa kunskap och insikter om hur vi svenskar faktiskt handlar. Vad finns det för trender? Är det bara priset som styr vad vi köper just nu?
Häng med på ett fullspäckat avsnitt med en massa inspiration och konkreta tips. Tack för att du lyssnar! Glöm inte att följa podden och lämna gärna en recension om du gillar vad vi gör.
För mer tips och inspiration kring ekonomi och pengaprat:
Som barn gick han runt med en klump i magen och den sämsta delen av dagen var när skolan började närma sig slutet och han var tvungen att gå hem. “Hade pappa druckit idag? Vad skulle hända?”. Kanotisten Petter Menning är en av våra mest framgångsrika idrottare. Men innan framgångarna var han en vilsen pojke i jakt på trygghet.
För Petter blev idrotten räddningen och när han som 12-åring följde med sin kompis till kanotklubben för första gången kände han direkt att han hade hittat hem. I dagens avsnitt får du höra Petter berätta öppet om sin uppväxt, hur den har format honom och vilken betydelse idrotten har haft för honom.
Föreningsidrott är för många barn och ungdomar en väldigt viktig del av livet, som för de flesta innebär en stark gemenskap och som för några kan vara helt livsavgörande. Men socioekonomiska skillnader och olika ekonomiska förutsättningar bland familjer gör att allt färre barn och ungdomar tar del av föreningslivet. Så vad händer när barn inte får möjlighet att delta i en idrott? För Petter är svaret självklart. Idrotten räddade hans liv.
Tack för att du lyssnar! Glöm inte att följa podden och lämna gärna en recension om du gillar vad vi gör. För mer tips och inspiration kring ekonomi och pengaprat:
Rörelse och hälsa går hand i hand, särskilt när det gäller barn och unga. Trots detta rör sig Sveriges barn allt mindre, och många familjer har idag inte råd att låta sina barn idrotta. I dagens avsnitt träffar vi Carolina Klüft, en av våra mest framgångsrika, hyllade och folkkära idrottare genom alla tider, som berättar hur betydelsefull idrotten har varit för henne och om sitt engagemang för att alla barn ska har rätt till en aktiv vardag.
Carolinas framgångar som friidrottare har nog gått få svenskar förbi. Som barn blev idrotten en fristad när skolan kändes tuff och det var på idrottsarenan hon verkligen kunde känna sig som sig själv. Därför känns det naturligt att hon idag, genom sitt arbete som verksamhetschef för Generation Pep, drivs av att alla barn ska få samma möjlighet till fysisk aktivitet och hälsa.
Idag rör sig nämligen endast 2 av 10 barn tillräckligt. Dessutom är det stora skillnader mellan barn beroende på föräldrarnas inkomst, där barn som kommer från en familj med tajtare ekonomi har mindre tid inom en organiserad fritidsaktivitet än barn som kommer från en höginkomstfamilj. Så vad behöver vi göra för att vända utvecklingen?
Tack för att du lyssnar! Glöm inte att följa podden och lämna gärna en recension om du gillar vad vi gör. För mer tips och inspiration kring ekonomi och pengaprat:
Kronofogdens helt färska statistik visar att svenskarnas skulder ökar kraftigt och är nu uppe på rekordnivåer. Men vad döljer sig bakom de dystra siffrorna, hur har vi hamnat här och vart är vi på väg? I dagens avsnitt bjuder vi på ett djupdyk i statistiken tillsammans med vår gäst Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden.
Vilken typ av skulder ökar, vilka grupper i samhället är mest skuldsatta och hur många barn drabbas av den här utvecklingen? Frågorna är många och tillsammans med Davor går vi igenom siffrorna och lyfter en hel del både förvånande och intressanta fakta.
Tack för att du lyssnar! Glöm inte att följa podden och lämna gärna en recension om du gillar vad vi gör. För mer tips och inspiration kring ekonomi och pengaprat:
Kronofogden är kanske en av de myndigheter som upplevs som mest skrämmande. En myndighet man aldrig någonsin vill ha kontakt med. Och det är kanske just därför som kunskapen om vad Kronofogden faktiskt gör är så låg. Det vill vi ändra på i dag. I dagens avsnitt träffar vi nämligen Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson och tidigare inspektör på just Kronofogden.
I samtalet får du höra Davor förklara kluriga begrepp som indrivning, existensminimum och skuldsanering, blandat med egna exempel och berättelser från verkliga livet. Hur är det egentligen att arbeta nära människor som lever i en så tuff verklighet?
“Poliserna in och väcker honom, jag går bakom. Och då går den här nyvakne gubben och sätter sig på en liten pall i hörnan, där han har sina tidningar, och så tänder han sin pipa och säger ‘Varför måste jag lämna? Det här är mitt hem’. Det kändes, kan jag säga.”
Följ med på ett utbildande avsnitt med mycket mänsklighet och nyans. Och tack för att du lyssnar! Glöm inte att följa podden och lämna gärna en recension om du gillar vad vi gör.
För mer tips och inspiration kring ekonomi och pengaprat:
Det är ett nytt år och en ny fräsch start. Se till att det blir en ny fräsch ekonomisk start också. Så varför inte kickstarta 2024 med ett ekonomiskt nyårslöfte? Det finns nämligen ingen bättre tid att ta tag i sin ekonomi än just precis nu. Men var och hur ska man börja? I dagens avsnitt får du fantastiska tips på nyårslöften av självaste Magnus Hedberg.
Magnus ger dig hela fem tips på nyårslöften du kan ge dig själv för att få bättre koll på din ekonomi det här året. Så om du vill starta det nya året med en stark ekonomisk grund och göra 2024 till det mest ekonomiskt framgångsrika året hittills, missa inte detta inspirerande avsnitt! Lyssna, lär och låt din ekonomiska resa börja nu!
Tack för att du lyssnar! Glöm inte att följa podden och lämna gärna en recension om du gillar vad vi gör.
För mer tips och inspiration kring ekonomi och pengaprat:
Vad ska man göra för att minska sina impulsköp? Hur sparar man rättvist åt sina barn? Hur får man lönen att räcka hela månaden? Det är bara några av de frågor ni där ute har skickat in till oss och vill få svar på. Och idag får ni inte bara svar på era ekonomifrågor, ni får svar av självaste ekonomigurun Magnus Hedberg.
Klurar du också på hur man får ner sina boendekostnader, hur man slutar shoppa på känsla, vad skillnaden mellan aktier och fonder är och vad man ska göra om man råkar ha en miljon liggandes under madrassen? Spridningen är stor så häng med på ett blandat avsnitt med mycket skratt och klokheter.
Tack för att du lyssnar! Glöm inte att följa podden och lämna gärna en recension om du gillar vad vi gör.
För mer tips och inspiration kring ekonomi och pengaprat:
Att vara förälder kan vara minst sagt utmanande. Att dessutom vara förälder till ett barn med NPF kan ibland kännas som ett övermänskligt uppdrag. Svårigheter med bristande impulskontroll, inlärning och reglering av uppmärksamhet kan göra det extra utmanande att tillgodose barnets behov av kunskap och goda vanor för framtiden.
Med oss idag har vi föräldern, ekonomen och beteendevetaren Johanna Goa. Mitt i livet träffar vi henne, mamman till två barn med NPF-diagnoser, vars livspussel är lite extra utmanande. Som beteendevetare med fördjupad kunskap inom NPF vet Johanna vilka utmaningar barn med NPF ställs inför och vad som faktiskt funkar för att skapa goda vanor och beteenden för framtiden, till exempel när det gäller pengar och ekonomi.
“Det är viktigt att man kan prata högt om saker och föregå med ett gott exempel. Att man själv fattar kloka ekonomiska beslut och pratar högt om det inför barnen. Det är viktigt att involvera barnen i det så att de blir medvetna.”
I det här avsnittet får du höra Johanna berätta om sina egna erfarenheter av att vara mamma till barn med NPF-diagnoser. Vad gör hon för att skapa goda ekonomiska vanor och beteenden hos sina barn och vad har hon för goda råd till alla andra därute?
Tack för att du lyssnar! Glöm inte att följa podden och lämna gärna en recension om du gillar vad vi gör.
För mer tips och inspiration kring ekonomi och pengaprat:
Gäst: Dogge Doggelito, artist och mångsysslare
Hur är det att växa upp som fattig och helt plötsligt vara både rik, känd och älskad av ett helt land? För Douglas Léon blev detta verklighet när han över en natt blev Dogge Doggelito med hela svenska folket. Det här avsnittet bjuder på både skratt och inspiration när den högaktuelle artisten och mångsysslaren tar med oss på sin berg-och-dalbana till livshistoria.
"Jag kommer ihåg att jag bara hade två par byxor. Ett par med ett hål i och ett par med en stor färgfläck på. Det var skam och det var jobbigt och eländigt att vara fattig och inte ha någonting. Man önskar ju bara att man kunde ha ett par schyssta byxor liksom."
Att helt plötsligt ha pengar och nästan kunna köpa vad som helst kan låta som en dröm för många. Men pengarna kan snabbt ta överhanden och göra att du tappar greppet om din ekonomiska situation. Behöver man till exempel verkligen sju bilar?
Följ med på ett roligt och intressant samtal om pengar, livet, kärlek och allt däremellan. Tack för att du lyssnar! Glöm inte att följa podden och lämna gärna en recension om du gillar vad vi gör.
För mer tips och inspiration kring ekonomi och pengaprat:
Gäst: Emma Hernell, VD på HUI
En av våra absolut största shoppinghögtider stundar. Kanske har du redan börjat planera dina inköp? Men vad kan vi egentligen förvänta oss av Black Friday just nu när vi konsumenter håller hårdare än någonsin i pengarna? Med oss för att djupdyka i fenomenet Black Friday och för att analysera både konsumenternas och handelns beteende just nu har vi Emma Hernell, VD på handelsanalysbolaget HUI.
Tillsammans med Emma grottar vi ner oss i hur butiker och e-handeln anpassar sina strategier efter rådande ekonomiska verklighet. Självklart passar vi också på att fråga Emma hur man kan gå ur Black Friday som en smart konsument.
Och som en liten bonus: Har du någonsin funderat på hur det går till när årets julklapp utses? Varför blev det just VR-glasögonen, mobillådan eller det stickade plagget? Eftersom det är HUI som utser årets julklapp varje år, så tar vi såklart tillfället i akt och frågar Emma: Vem bestämmer egentligen vad som blir årets julklapp?
Tack för att du lyssnar! Glöm inte att följa podden och lämna gärna en recension om du gillar vad vi gör.
För mer tips och inspiration kring ekonomi och pengaprat:
Gäst: Therese Hagman, super-sparare
Att få pengarna att räcka till varje månad är inte en självklarhet för alla och faktum är att var femte svensk idag har mycket lite eller inga sparade pengar alls på kontot. Därför tyckte vi att det var dags att bjuda in en riktig spar-nörd till podden för att prata om hur man kan bygga upp en stabil ekonomi genom smarta beslut och goda vanor.
Therese Hagman beskriver sig själv som “en helt vanlig mamma” som har gått från slösare till sparare på bara några år. Hon bjuder sina följare i sociala medier på massor av konkreta tips och inspiration för hur man kan leva mer sparsamt och hon har även synts i TV och pratat om både budget och matsvinn.
Det här avsnittet passar lika bra för dig som bara vill luta dig tillbaka, lyssna och inspireras som till dig som vill ta fram anteckningsblocket och skriva ner konkreta tips. Du kommer inte bli besviken oavsett!
Tack för att du lyssnar och glöm inte att följa Pengapeppen i våra olika kanaler för mer tips och inspiration!
Gäst: Magdalena Kowalczyk, ekonom och TV-personlighet
”Varför ska vi hålla masken och vara tuffa inför de som är våra nära? Det finns väl ingen anledning? Det coola är att våga visa sig lite svag och kanske till och med erkänna att ’jag vet inte allt om det här, hjälp mig’. Det är att vara modig på riktigt.”
Du har säkert hört oss prata om att människors ekonomiska kunskap brister och att många därför får pengaproblem. Så vi tänkte att det var på tiden att vi gör ett avsnitt där vi faktiskt berättar precis vad man behöver kunna och göra för att inte hamna där. Men också vad du ska göra om du redan befinner dig i en tuff situation.
Och vi förstår att ord som budget, buffert och ränta kan kännas både torra, tråkiga och svåra. Så just därför har vi bjudit in en gäst som kan hjälpa oss att tänka lite annorlunda och inspirera oss till att våga prata och lära oss mer om pengar, nämligen Magdalena Kowalczyk, en av Sveriges mest kända ekonomipersonligheter tillika ambassadör för Pengapeppen.
Så nu släpper vi masken, erkänner att vi inte vet allt och tar första steget mot ett liv där vi har kontroll och själva väljer hur vi ska leva.
Tack för att du lyssnar!
Gäst: Niklas Uppenberg, Finansinspektionen
Upp emot en tredjedel av svenskarna saknar idag tillräckliga ekonomiska kunskaper för att hantera sin egen ekonomi på ett bra sätt. Samtidigt vet vi att privatekonomi av många kan upplevas både svårt och kanske till och med lite tråkigt. Så hur ska man få människor att ta till sig av den kunskap och den utbildning som finns?
I detta avsnitt grottar vi ner oss ordentligt i just ekonomisk utbildning. Med oss har vi en riktig expert på området, nämligen Niklas Uppenberg, som jobbar som utbildare på Finansinspektionen och ansvarar för att hjälpa oss svenskar få bättre koll på våra pengar.
“Att få människor att inte känna skuld eller skam kring det här området, att bygga upp människors självkänsla och känsla av att ‘jag kan det här, jag är kompetent och jag kan fatta mina egna ekonomiska beslut’ - det tycker jag är otroligt viktigt.”
Vi diskuterar vad vi människor faktiskt påverkas av och hur vi kan ändra beteenden och bryta dåliga vanor. Med retorikexpertis i sin bakficka bjuder Niklas generöst på både tips och kunskap både om vad som funkar, men också vad du ska undvika om du vill få människor att bli mottagliga för svåra och komplexa budskap.
Tack för att du lyssnar!
Gäst: Anes Asic, vice ordförande i Elevernas Riksförbund
Tänk dig följande: Studenten är avklarad och för många 19-åringar börjar snart vuxenlivet på riktigt med jobb, utbildning och eget boende. Men flera av dem vet inte hur man betalar en faktura. Eller vad en försäkring är. Oroande? Ja.
I det här avsnittet pratar vi med Anes Asic, vice ordförande i Elevernas Riksförbund, som har en unik insyn i hur väl rustade dagens gymnasieelever är för framtiden när de tar studenten.
“När jag tog studenten i fjol så hade jag många klasskompisar som inte kunde betala en faktura. Jag har klasskompisar som inte vet hur man söker jobb, och det blir en problematisk situation för dem.”
Så vad kan vi göra för att bättre rusta våra unga för framtiden? Åsikterna går isär, men för Anes är svaret självklart. I ett samhälle där pengar är ett abstrakt begrepp och konsumtionsbegäret är stort, måste både skola, myndigheter och föräldrar ta ett stort ansvar för att fler ungdomar ska kunna möta vuxenlivet med tillräckliga ekonomiska kunskaper.
Tack för att du lyssnar!
Gäst: Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och Sparbankerna
I del 2 av vår ekonomiska livsresa pratar vi vidare med Arturo Arques, mannen som faktiskt verkar veta precis allt om hur du ska få ordning på ekonomin. Vad ska man tänka på när man flyttar hemifrån? Hur delar man upp kostnaderna när man bor ihop? Och hur ska man få pengarna att räcka till pensionen?
Det här är ett avsnitt för dig som befinner sig precis var som helst i livet. Men samtalet är inte bara fullspäckat med konkreta tips och råd. För mitt i all denna ekonomiska visdom, lyfter Arturo gång på gång fram betydelsen av att ha en balanserad syn på livet och påminner oss om att pengar endast är ett medel, inte ett mål i sig självt.
“Med en sund och hållbar ekonomi så ökar du dina möjligheter att leva det liv du vill, inte det liv du måste. För mig handlar privatekonomiska kunskaper om att må bra, göra det du vill och skapa trygghet. Det tycker jag är viktigt.”
Helt enkelt ett avsnitt fullt av både hjärna och hjärta. Som Arturo själv avslutar med:
“Pengar kan öppna många dörrar, men aldrig lika många dörrar som för den som är snäll och en god vän. Tänk på det.”
I del 1 pratade vi med Arturo om pengar och barn: När ska man börja med veckopeng och när ska barnet få sitt första bankkort? Hur gör andra föräldrar och varför hamnar så många i swishfällan? Har du inte lyssnat på det avsnittet så hittar du det här: En ekonomisk livsresa, del 1
Tack för att du lyssnar!
pengapeppen.se
Pengapeppen på Youtube
Pengapeppen på Instagram
Pengapeppen på Facebook
Gäst: Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och Sparbankerna
Häng med oss på en ekonomisk resa genom livets olika faser – från veckopeng till pension. Livet är långt och det är det här avsnittet också. Därför har vi delat upp det i två delar. I del 1 pratar vi pengar och barn: När ska man börja med veckopeng och när ska barnet få sitt första bankkort? Hur gör andra föräldrar och varför hamnar så många i swishfällan?
“Det sämsta man kan göra som vuxen är att säga ‘du får ingen månads- eller veckopeng, kom till mig vid behov’. För om du har en tonåring och säger så – vad händer då? De kommer i parti och minut.”
Med oss för att navigera bland de utmaningar både vi vuxna och våra barn möter har vi en riktig drömgäst – nämligen privatekonomen och den pedagogiske mästaren Arturo Arques, som med en outtömlig källa av visdom delar med sig av sin kunskap och sina bästa tips.
I del 2 pratar vi vidare med Arturo om de ekonomiska utmaningar vi möter som vuxna – från att vi flyttar hemifrån och ända tills att vi går i pension. Missa inte det!
Tack för att du lyssnar!
pengapeppen.se
Pengapeppen på Youtube
Pengapeppen på Instagram
Pengapeppen på Facebook
Sättet vi shoppar på idag skiljer sig avsevärt från hur det var för bara 10 år sedan. E-handel, sociala medier och ett helt annat hållbarhetstänk har omöblerat spelplanen för både företag och konsumenter. I det här avsnittet träffar vi innovationschefen på Svensk Handel, Per Ljungberg, för att prata om hur vi handlar idag och utforska hur framtidens köpupplevelser kommer se ut.
De senaste åren har vi sett många exempel på varumärken som har blivit framgångsrika genom att skapa stora communities i sociala medier. Är det vägen framåt för företag som vill lyckas? Och hur bygger man kundlojalitet och engagemang när kraven på både social och miljömässig hållbarhet blir allt större?
“Det ska fortfarande vara lustfullt att shoppa. Annars får vi inte fler som vill handla hållbart. Vi ska inte få fler att inte vilja konsumera, utan vi ska få dem att konsumera på ett hållbart sätt. Och då måste vi göra det på ett sätt som är underhållande och lustfyllt.”
I avsnittet pratar vi också om hur det går för e-handeln och för våra butiker. Är butiksdöden nära eller kommer viljan att shoppa på fysiska mötesplatser ihop med andra alltid leva kvar?
Tack för att du lyssnar!
pengapeppen.se
Pengapeppen på Youtube
Pengapeppen på Instagram
Pengapeppen på Facebook
Livet är som bekant inte bara roligt och saker blir inte alltid som man tänkt. En som delar med sig öppet både av livets fram- och baksida är influencern Amanda Colldén. I sina sociala kanaler och i sin podd delar hon fritt med sig av sin livsresa och försöker normalisera tankar och känslor som alla har men få vågar prata om. Så hur kan vi bli bättre på att prata med varandra om svåra och tabubelagda ämnen som pengar, relationer och föräldraskap?
“Så länge man kan säga saker, då är det inget problem på riktigt. Jag skulle se det som en varningsklocka om jag började dölja mina inköp för min sambo. Pengar och prat hör ihop.”
Amanda har många järn i elden och pratar öppet om sina drömmar, drivkrafter, entreprenörskap, föräldraskap och relationer. Vi pratar också om influencervärlden och vilket ansvar som följer med en stor följarskara.
Häng med på ett härligt avsnitt. Vi utlovar en massa gött snack med en tjej som går mot strömmen och väljer sin egen väg.
Tack för att du lyssnar!
pengapeppen.se
Pengapeppen på Youtube
Pengapeppen på Instagram
Pengapeppen på Facebook
Hon är kvinnan som vet varför vi gör som vi gör. Som antropolog har hon ägnat de senaste 20 åren åt att förstå vår konsumtionskultur, en kultur som idag definieras av “fast fashion” och “köp nu, betala sen”. Enligt Katarina Graffman lägger många sitt hopp till unga människor, den nya “generation Greta”, som köper second hand och hoppar flyget. Men den ökande konsumtionen och överskuldsättningen målar upp en helt annan bild. För några år sedan myntade Katarina därför begreppet “generation Bianca”, som en ironisk blinkning till generation Greta:
“En majoritet av de unga tycker att Greta är en tönt. Ingen alls man ser upp till. Hon har ingen status alls som jag eftersträvar. Däremot Bianca – hon är någon jag ser upp till, hon är entreprenör, hon är jävligt snygg, hon tjänar väldigt mycket pengar.”
Varken klimathotet eller pandemin har lyckats minska vår konsumtion. Och nu står det klart att inte heller en kraftigt försämrad privatekonomi kan hindra människor från att söka status och bekräftelse genom nya kläder, prylar och resor. Det vi trodde och hoppades var en ny hållbarhetsera har i stället blivit en konsumtionskultur på steroider.
Så vad ska vi göra? Luta oss tillbaka och rulla tummarna? Så klart inte. Katarina berättar vad hon tror faktiskt funkar för att ändra människors beteende – och vad som inte funkar
Tack för att du lyssnar!
pengapeppen.se
Pengapeppen på Youtube
Pengapeppen på Instagram
Pengapeppen på Facebook
Är du orolig för vad som ska hända med ekonomin framöver? Kommer priserna och räntorna fortsätta gå upp? Och hur ska du agera som konsument för att få kontroll över dina kostnader? I det här avsnittet får du svar på alla dina frågor av ingen mindre än ekonomigurun Claes Hemberg, som under årtionden har coachat det svenska folket i privatekonomiska frågor.
“När vi levde med låga räntor så levde vi ett låtsasliv, en slags saga. Nu är vi i en verklig ekonomi igen. När man pratar om köpkraft och vad pengarna är värda, har vi förlorat sju år. Vi är tillbaka på 2015 års plånbok.”
Vi pratar om hur inflation, priser och räntor hänger ihop och Claes ger oss sin bild av hur framtiden kommer se ut och vad vi kan förvänta oss. Är detta det nya “normala” eller finns det några ljusglimtar på horisonten?
I det senaste avsnittet av Pengapeppen får du lyssna på ett pedagogiskt och inspirerande samtal om vår ekonomiska samtid och du får en massa bra råd och tips för att klara dig genom en ekonomiskt turbulent tid.
Tack för att du lyssnar!
pengapeppen.se
Pengapeppen på Youtube
Pengapeppen på Instagram
Pengapeppen på Facebook
Träffa det helt vanliga paret med den ganska ovanliga åsikten att ekonomi kan vara romantiskt. Karin Löf och Johan Persson, även kända som Sparmakarna, berättar öppet och ärligt om sin resa från första dejten, till att flytta ihop och så småningom skaffa barn. Hur har de lyckats göra vardagsekonomi till något som faktiskt stärker deras förhållande? Lösningen: dejtkvällar kryddade med ekonomisnack och en gemensam framtidsplan.
Redan på den första dejten ställde Johan den stora frågan: Vad tjänar du? En lite ställd Karin fann sig snabbt och snart hade de skapat en gemensam dröm om att äga sin egen tid och skapa sig en ekonomisk framtid tillsammans.
”Att prata ekonomi tidigt är absolut inget dåligt, utan snarare något fint som visar att jag planerar att leva med dig.”
Lyssna på ett öppenhjärtigt samtal om gemensamma drömmar, ekonomiska mål och låt dig inspireras till att prata pengar med den som står dig närmast. Självklart får du även konkreta tips som kan hjälpa dig ta ekonomisnacket med din partner.
Tack för att du lyssnar!
Han är killen som aldrig riktigt passade in, men som genom utanförskapet fann styrkan att omvandla motgång till framgång. Som 15-åring startade Adrian Andersson sitt första bolag och idag, blott 23 år gammal, har han åstadkommit mer i sitt professionella liv än vad många hinner under en livstid. Men Adrians resa har varit allt annat än spikrak. I skolan blev han utsatt för mobbning och hans första företag gick under redan efter ett år.
”Jag brände alla sparpengar och förlorade allting. Sedan startade jag en konsultfirma, och den startade jag utan att ha en krona på fickan.”
Trots, eller kanske tack vare, sina motgångar lyckades han resa sig starkare än förut och kallas idag för Sveriges yngsta serieentreprenör. För Adrian handlar allt om att skapa positiv förändring i människors liv.
Vi får höra om fördelarna med att vara en ung entreprenör, men också om svårigheterna att bli tagen på allvar i en värld där de flesta är betydligt äldre. Vi pratar också om hur hans dagar ser ut och vad han har försakat för att komma dit han är idag. Och hur reser man sig igen när misslyckandet är ett faktum?
I det senaste avsnittet av Pengapeppen får du lyssna på ett inspirerande och peppande samtal om att inte passa in och om att använda sina motgångar som drivkraft.
Tack för att du lyssnar!
Hur kan man vara ekonomiskt förberedd när livet händer? I dagens avsnitt av Pengapeppen får du träffa Sandra Karlsson – den ensamstående småbarnsmamman från Boden, som öppet och ärligt delar med sig av sitt eget liv för att vägleda och peppa andra människor till att ta tag i sin ekonomiska situation.
I dag är det smidigare än någonsin att handla på nätet. Men enklare betallösningar kräver också ett stort ansvarstagande för att konsumenter inte ska hamna i skuldfällan. I det senaste avsnittet av Pengapeppen pratar vi med Klarnas inkassochef Jan Hansson, som berättar om hur Klarna arbetar för att få människor att fatta kloka ekonomiska beslut.
Hon är en självutnämnd ekonomisk nörd och som barn lekte hon bank och samlade in familjens kvitton för att få bättre koll på ekonomin. Pingis Berg-Hadenius är superentreprenören och civilekonomen som driver bolag och är aktiv i flera styrelser. Hon är också grundare till Economista – en av Sveriges största Facebookgrupper, där över 150 000 kvinnor diskuterar privatekonomi.
I dagens avsnitt träffar vi Henrik Johansson, VD för unga aktiesparare. Han är killen som brinner för privatekonomi, har 20 olika sparmålskonton, och började spara till sitt bröllop långt innan han träffade sin sambo. Genom sitt arbete vill han inspirera människor till en sund privatekonomi och kloka investeringar.
Häng med när vi träffar Lisa Mannberg, aktuell med boken ”lek istället för köp”, och pratar om hur man som förälder genom enkla knep kan hantera en stressad vardag och skapa sunda ekonomiska vanor för sina barn.
I dagens avsnitt av Pengapeppen podden pratar vi med Anna Huzell om det växande skuldberget hon möter i sin roll som budget- och skuldrådgivare. Vi svarar på läsarfrågor och ger tips på hur man kan gå till väga när man känner att privatekonomin håller på att gå över styr.
Årets fattigaste månad är här och plånboken gapar tom för många, så vi har bjudit in tv-profilen, privatekonomiska coachen och vår Pengapeppen-ambassadör Magnus Hedberg för tips och råd kring hur vi kan ta oss igenom den här månaden på bästa sätt.
Allt började med en dröm om att bygga en trygg ekonomi för sig själv och sin familj, men det började också med en dröm om snabba pengar, och en kompis som gjorde klipp på börsen. Som tolv-trettonåring kom han till Sverige efter många år på flykt, och idag är han en av våra främsta ekonomi-influencers som inspirerar tusentals människor via sitt instagramkonto “Mohammeds väg till miljonen”. Men han är också den ödmjuka killen som den hårda vägen lärde sig att den viktigaste komponenten för att lyckas på börsen är kunskap.
Under vårt samtal pratar vi såklart om sparande, att sätta upp mål, men också om prioriteringar, värdet av pengar och vad pengar egentligen betyder för Mohammed. Vi pratar också om hur man kan tänka kring sitt sparande när inflationen och utgifterna skenar och om sparandet idag är en lyx många inte längre tycker de har råd med?
Julen närmar sig, men hur ska man som förälder bemöta förväntningarna från sina barn när de skrivit meterlånga önskelistor med liiite för dyra julklappar? Och hur kan man parera frågor runt lite jobbigare ämnen som att tex. inte alltid ha råd, eller att ”alla andra har”?
Äntligen är den här – Pengapeppen podden! Luta dig tillbaka och häng med på ett rykande första avsnitt där vi träffar ingen mindre än pengaproffset och tillika Pengapeppens alldeles egna ambassadör Magdalena Kowalczyk.
Vad är egentligen de vanligaste frågorna Magdalena får från folk hon möter när hon åker land och rike runt? Och vad är hennes bästa tips för att inte tappa fotfästet och hamna snett i sin ekonomi.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.