Perspektiv – med Per Grankvist
Självbiografier skrivna av politiker lovar undantagslöst att avslöja spelet i kulisserna men det är sällan de lever upp till det. Orsaken är att dagens politiska självbiografier är en del av ett varumärkesbygge mitt i livet snarare än ett bokslut vid karriärens slut, menar Margareta Fahlgren. Hon är professor i litteraturvetenskap vid Uppsala Universitet och medförfattare till boken “Älska eller älskas - Makt och känslor i politiska biografier” som kom ut häromåret.
I avsnittet talar vi om varför dagens politiker hellre berättar allt än ger förklaringar, hur känslor ersatte politiska idéer och om konsten att läsa mellan raderna. Dessutom förklarar Fahlgren de olika kategorier som Mona Sahlins tre (!) självbiografier tillhör, vem Göran Persson hade en bromance med, hur Ebba Busch instaflöde också är en slags självbiografi, orsaken till att Fredrik Reinfeldt borde använt spökskrivare och varför Margareta Winberg avslutade sin självbiografi med orden “... och så ringde Anders Borg.”
Bokrekommendationer:
Skrifter i urval - Ernst Wigforss
Summa summarum: rötter, levnad, ståndpunkter - Britt Mogård
Margot - Bengt Ohlsson
Producent: Jens Back och Per Grankvist. Klippning Hanna Brandén och mixning av Stray Dog Studios. När du delar i sociala kanaler, använd #perspektivpodden
Perspektiv är en podd från Vad Vi Vet. Följ oss i dina sociala kanaler om du vill ha faktabaserade förklaringar av aktuella händelser - varje dag.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.