Så är det sista söndagen i februari och vi kröner den med ett Podd Mogna avsnitt!
Ulrika och jag har sett dokumentären Leva tills jag dör som vi båda blev djupt berörda av.
Vi bjuder in Monica Lyander, aktivitetscoachen på det äldreboende som dokumentären utspelar sig på,för ett fortsatt samtal om åldrandet.
Varför åldras vi? Svaren finner vi i evolutionen, vår utveckling mot att bli de vi är i dag. Våra gener är historiskt sett anpassade till att klara tuffa miljöer, men cellerna är inte alls förberedda på att hålla igång så länge som vi lever i dag.
Ur ett filosofiskt perspektiv börjar ju åldrandet så fort vi föds. Ur ett forskningsperspektiv någon gång mellan att vi är 20-30 år. Ett fungerande socialt liv är centralt för hälsan under ålderdomen. Forskarna tittar till exempel på hur dagens äldreomsorg är organiserad och hur gamla människor blir bemötta av ett samhälle där äldre ofta placeras i samma fack.
Monica Lyander berättat att medvetenheten att komma till ett äldreboende är en process. Vetskapen att det är en ändstation är tydligt närvarande.
-Du blir liksom inte frisk och kan åka hem, säger Monica
Men det behöver inte innebära att det är tråkigt.
Du ska leva tills du dör, säger Monica på klingande Gotländska
Mikael Wiehe skriver i sin text med titeln som dokumentären lånat:
Och tills den da′n jag ger upp andan
Ska jag förbli vid friskt humör
Några kanske hoppas på nåt annat
Men jag tänker leva tills jag dör
Jag tänker leva tills jag dör.
Så in och lyssna! Reflektera med dig själv, med dina nära och kära, om hur du önskar ha det i just ditt åldrande, var du än befinner dig i ålderstrappan.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.