Sverige har som mål att bli klimatpositivt år 2045.
I denna podd får du lyssna på intressanta samtal om klimatpositiva initiativ – företag som inte nöjer sig med klimatneutralt utan även vill rena atmosfären på växthusgaser – och kolsänkor som gör klimatpositivt möjligt genom att fånga in växthusgaser. I podden pratar vi om klimatpositiva initiativ och kolsänkornas betydelse för att lösa klimatutmaningen. Alla kan vi hjälpa till så låt dig inspireras av klimatlösningar i denna podd.
The podcast Podden Klimatpositivt! is created by Karolina Unger. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
I dagens avsnitt har vi glädjen att välkomna Helena Storckenfeldt, riksdagsledamot för Moderaterna (Halland), som delar sin inspirerande resa – från att ha fått upp ögonen för politik under sina år i USA till att idag arbeta för klimatet och en konkurrenskraftig grön energiomställning i Sveriges riksdag.
Vi inleder med en inblick i energiläget och det politiska klimatet i Sverige just nu, samt en genomgång av Moderaternas klimathandlingsplan och vad som krävs för att Hela vägen till nettonoll!
Vi dyker såklart ner i Bio-CCUS som en nyckel för Sveriges klimatomställning: Hur kan vi nå potentialen att avskilja över 30 miljoner ton biogen koldioxid och bli klimatpositiva till 2045? Dessutom diskuterar vi Bio-CCUS som en viktig lösning för global omställning.
Missa inte en inspirerande och framåtblickande diskussion om framtidens möjligheter, vindkraft, Sveriges roll som skogsnation, COP29, och de politiska initiativ som kan driva utvecklingen framåt.
Trevlig lyssning!
I dagens avsnitt gästas vi av Carl Berglund, Co-Founder & CCO på Nordbex, för en inspirerande diskussion om Carbon Negative Power och hur Bio-CCS kan bli en avgörande del av lösningen på klimatutmaningarna.
Carl berättar om de innovativa projekt Nordbex driver just nu och ger oss en djupare förståelse för vad Carbon Negative Power innebär i praktiken. Vi dyker ner i CDR-marknadens snabba tillväxt, diskuterar kolkrediter och hur vi kan frigöra potentialen i högkvalitativa lösningar för att locka fler investerare.
Med internationella insikter från London och San Francisco reflekterar vi över hur vi kan samarbeta för att göra BioCCS till verklighet – och ja, det blir även lite prat om Småland. Missa inte denna framåtblickande och engagerande diskussion om både utmaningar och möjligheter.
Trevlig lyssning!
I dagens avsnitt välkomnar vi Mattias Ivarsson, Head of carbon sequestration på St1, för en spännande diskussion om arbetet med att omvandla St1:s värdekedja till mer hållbar genom att producera och sälja CO₂ medveten energi (CO₂-aware energy).
Det blir en djupdykning i St1:s innovationsarbete inom biogas, bioraffinaderier, CCS/CCUS , elektrobränslen, nya tekniker, energieffektivisering, naturbaserade lösningar, kolkrediter och mycket mer.
Missa in inte denna inspirerande diskussion om framtida klimatåtgärder - utmaningar och möjligheter. Trevlig lyssning!
I det här avsnittet av Klimatpositivt! är vi glada att ha med oss Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige. Det blir ett inspirerande samtal om Fossilfritt Sveriges viktiga roll i samhällsomställningen och hur vi tillsammans ska arbeta för att 38 miljoner ton "grönt guld" inte ska gå upp i rök.
Vi får höra mer om hur Fossilfritt Sveriges arbete med färdplaner och strategier bidrar till att uppfylla Sveriges klimatmål och påverkar politiken. Det blir såklart stort fokus på den nya strategin för biogen koldioxidinfångning, hur vi nyttjar BioCCS och BioCCU på bästa sätt, vad som händer nu och hur strategin kommer att användas för att denna nya industrigren ska växa fram och Sverige ta en ledande roll i utvecklingen.
Det blir ett inspirerande samtal där vi lär känna ”possibilisten” Svante och får höra om hur allt började. Vi diskuterar favoritstrategier, sommar, teknikutveckling och om hur värderingar förändras - vilket ger oss hopp inför framtiden!
Trevlig lyssning!
Välkommen till en ny episod av "Klimatpositivt!" där vi tar dig med på en spännande resa in i en värld av kolkrediter. Vi är otroligt glada över att få presentera två framstående experter på området: Gregor Vulturius, Lead Scientist and Advisor Climate & Sustainable Finance på SEB, och Tomas Thyblad, Head of ESG Solutions, European Markets, Vice President på Nasdaq.
I detta avsnitt fördjupar vi oss i allt du behöver veta om kolkrediter. Vi diskuterar syfte, användning, marknad, affärsmodeller, certifieringar, utmaningar och betydelsen av transparens när det kommer till kvalitet och priser. Vi poängterar vikten av att agera nu för att säkerställa att vi har den nödvändiga kapaciteten när vi närmar oss 2040, 2045 och 2050.
Häng med när vi utforskar termer som CDR, CRC, CCS, Bio-CCS, SBTI, carbon removals, carbon reductions, CRCF, off-take-avtal, compliance-marknader, kolsänkor, Oxford Offsetting Principles, additionalitet, residuala utsläpp, frivilligmarknaden, double claiming, double counting, osv - och vi frågar oss själva: Är det verkligen så komplicerat?
Missa inte detta avsnitt för en djupdykning i CDR-akronymer och en inspirerande diskussion om framtida klimatåtgärder! Trevlig lyssning!
I det här avsnittet av Klimatpositivt! är vi glada att ha med oss Gry Møl Mortensen, Forsknings- och utvecklingsingenjör, RISE Research Institutes of Sweden, med en lång och djup erfarenhet av CCS från Sveriges geologiska undersökning, SGU.
Tillsammans dyker vi ner i ämnet koldioxidlagring och geologi för att utforska dess avgörande betydelse och potential för att nå våra klimatmål. Gry delar med sig av sina insikter kring utvecklingen av CCS, potential, lagringsmöjligheter, lagar och regler, kostnader, säkerhet och pågående projekt i Norden. Och självklart tar vi också upp lite om CCUS!
Missa inte denna lärorika timme för dig som är intresserad av geologi och vill veta mer om de initiativ och framsteg som driver utvecklingen av koldioxidlagring just nu!
Så stanna kvar och lyssna med oss när vi utforskar detta fascinerande ämne. Trevlig lyssning!
I det här avsnittet av Klimatpositivt! är vi glada att välkomna Robert Andrén, generaldirektör för Energimyndigheten. Det blir ett inspirerande samtal om Energimyndighetens viktiga roll i samhällsomställningen och om allt arbete som pågår för att Sverige och EU ska nå sina klimatmål.
Vi får veta mer om aktuella initiativ och framsteg inom myndigheten; pilotprogrammet med Schweiz för handel med kolkrediter, styrmedel för CCS och CCU samt Roberts tankar och reflektioner kring Klimathandlingsplanen och Regleringsbrevet för 2024.
Men framför allt får du lära känna Robert Andrén. Föredrar han BioCCS eller BioCCU, vindkraft eller kraftvärme? Missa inte detta avsnitt för en djupdykning i Sveriges energilandskap och de initiativ som driver landet mot sina klimatmål.
Trevlig lyssning!
Welcome to another insightful episode of "Klimatpositivt!" where we dive deep into the world of climate positivity and sustainable solutions.
In this episode we have a special guest who is at the forefront of driving change in the carbon capture landscape.
Joining us is Joel Flitton, Director, Carbon Removals at Aker Carbon Capture, a true pioneer in the field. Joel brings a wealth of knowledge and expertise on CCS technology, shedding light on the crucial role it plays in our journey towards a climate-positive future.
In this tech focused episode, we'll explore Aker Carbon Capture's groundbreaking initiatives, the challenges and triumphs in the realm of carbon capture, and the transformative impact it can have on our global carbon footprint.
So, whether you're a climate enthusiast, industry professional, or just someone curious about the innovations shaping our environmental landscape, you won't want to miss this conversation with Joel Flitton. Stay tuned for a captivating dialogue that promises to inspire and inform.
This is "Klimatpositivt!" - your go-to podcast for navigating the pathways to a sustainable and climate-positive world. Enjoy!
I dettas avsnitt gästas vi av Centerpartiets Europaparlamentariker, Emma Wiesner, som nyligen spelade en central roll i förhandlingarna om ett förslag på ett certifieringsramverk för kolsänkor inom EU.
Emma delar insikter om hur ett sådant arbete faktiskt går till och vi fördjupar oss i EU-politik, världens första lag för kolsänkor och betydelsen av att skapa kolkrediter. Varför behövs denna lagstiftning och hur kan den bidra både till kolsänkor och minskade utsläpp?
Vi diskuterar trovärdighet, bokföring av kolkrediter, dubbelräkning, marknaden för minusutsläpp, avfallsförbränningens roll och vad som faktiskt behöver hanteras för att skapa klarhet i det som händer inom EU och hur det påverkar oss som verkar i denna växande BioCCUS-industri.
Vi besvarar såklart även lyssnarnas frågor och avslutar avsnittet med att Emma delar med sig av tre avgörande faktorer som bör prioriteras för att Sverige och EU ska kunna uppnå sina ambitiösa klimatmål.
Trevlig lyssning!
I dagens avsnitt välkomnar vi Anette Blücher som är chef för Energy Infrastructure Solutions Nordic på E.ON Sverige.
Det bjuds på spännande diskussioner om klimatet, E.ON:s klimatarbete och ambitiösa mål för framtiden.
Vi får höra om pågående projekt, hur de planerar för kolsänkor och fjärrvärme i England, spännande samarbeten och vad som krävs för att BioCCUS faktiskt ska bli verklighet i Tyskland och Sverige – väldigt snart!
Anette delar med sig av sin passion för förändring, hur hon arbetar för att driva hållbara initiativ framåt och hur E.ON driver på innovation inom energibranschen för att forma en mer hållbar framtid.
Hennes vilja att genomföra förändring och känna att man faktiskt kan påverka är en inspiration för oss alla så låt dig inspireras av Anettes insiktsfulla tankar och E.ON:s engagemang för att skapa en positiv inverkan på vår planet. 🌍💡Nu kör vi!
I detta avsnitt gästas vi Torbjörn Wahlborg, chef för Business Area Generation på Vattenfall, och djupdyker i det aktuella energiläget i Sverige, investeringar i fossilfri elproduktion och elnät - utmaningar och möjligheter. Kommer elen att räcka för att nå våra klimatmål?
Vi utforskar möjligheter och initiativ som tar oss närmare Sveriges mål att bli klimatpositiva senast år 2045 och får en inblick i hur Vattenfall bidrar till att forma en klimatpositiv framtid. Vi får veta mer om hur de driver utvecklingen mot en hållbar energisektor och deras färdplan för att minska koldioxidutsläppen och nå netto noll senast år 2040.
Såklart diskuterar vi även BioCCUS och andra innovativa teknologier som spelar en avgörande roll i klimatkampen.
Trevlig lyssning!
I detta avsnitt gästas vi av Karina Antin, hållbarhetschef på K2A Knaust & Andersson Fastigheter, och får en inblick i hur ett fastighetsbolag som K2A arbetar med att minska sin klimatpåverkan och hur de ska nå sin målsättning om att bli det första klimatpositiva fastighetsbolaget i Sverige, redan 2027. Du bjuds på ett spännande och lärorikt samtal om hur klimatfrågan är en del av bolagets affärsmodell, om de konkreta åtgärder och strategier som K2A använder för att nå sina mål och de utmaningar som företaget möter på vägen - och hur dessa övervinns! Såklart blir det även diskussioner om minusutsläpp och fastighetsbolagens intresse och ansvar att främja innovation och utveckling av den nya industrin som växer fram inom Bio-CCS i Sverige just nu. Klimatpositivt!" med Karina Antin från K2A är en viktig källa till kunskap och inspiration för alla som vill lära sig mer om hållbarhet och klimatpositivitet i fastighetsbranschen - ett inspirerande samtal om vikten av klimatledarskap och handlingskraft för att vi tillsammans ska bidra till vår planets välmående. Trevlig lyssning!
I detta avsnitt gästas vi av Erik Florman, Hållbarhetschef på Akademiska Hus och får veta mer om deras resa mot klimatneutralitet i hela värdekedjan till år 2035. Varför gör de detta och hur ska de gå till väga för att lyckas?
Det är ofta mycket snack och lite verkstad när det gäller den gröna omställningen. Därför är det extra viktigt och intressant att höra om hur Akademiska Hus inte bara säger vad de ska nå, utan visar också hur de ska ta sig dit. Vi får höra om deras klimatbudget, cirkulära affärsmodeller, definitionen av klimatneutralitet och hur de kan och ska nå hela vägen fram.
Såklart blir det även spännande diskussioner om minusutsläpp och fastighetsbolagens intresse och ansvar att främja innovation och utveckling av den nya industrin som växer fram inom Bio-CCS i Sverige just nu.
Trevlig lyssning!
I detta avsnitt gästas vi av Fredrik Ekström, vd för Nasdaq Stockholm.
Det blir en djupdykning i Nasdaq och Puro Earth och hur de har lyckats med att sätta pris på koldioxidborttagning och skapat förutsättningar för handel med minusutsläpp. Vi får höra om Nasdaqs höga ambitioner att skala upp den globala marknaden för koldioxidborttagning, vad som krävs och hur det är möjligt att driva på saker om man jobbar tillsammans!
Med plattformen Puro Earth skapar de nu förutsättningar för att anläggningar ska kunna få betalt för sin koldioxidborttagning genom handel med certifikat, så kallade ”Corcs”, CO2 Removal Certificates. Certifikaten kan därefter köpas av bolag i behov av att kompensera för sina utsläpp och efterfrågan ökar med bolag som Microsoft och Frontier i framkant.
Målet är en global marknad och nu måste vi tillsammans ta ett jättekliv och jobba för att få upp volymerna, allokera finansiering till projekt, hitta nästa generation köpare och skapa en trovärdig, transparent marknad med certifieringar och bra affärsmodeller. Detta är en möjlighet för Sverige att skapa en ny industri och något som vi inte får missa!
Trevlig lyssning!
Det här avsnittet gästas av Robert Höglund, internationell klimatinfluenser och rådgivare inom klimat, kolsänkor, nettonoll-strategier och policy på Marginal Carbon.
Det blir en rejäl djupdykning inom kolsänkor (CDR, carbon dioxide removals) och koldioxidmarknader och en fantastiskt nulägesanalys över vad som faktiskt är på gång och den nya viktiga bransch som håller på att växa fram. Det blir snack om vikten av ”early adopters”, kolkrediter, certifieringar, kostnader och de möjligheter som finns runt om i världen.
Vi får också veta mer om Roberts viktiga arbete med påverkansplattformen Milkywire som förvaltar Climate Transformation Fund och en banbrytande portfölj av klimatprojekt med syftet att skapa så stor påverkan som möjligt.
Lyssna på ett av årets mest aktuella och lärorika avsnitt!
Join us for our second episode in English! This time Karolina Unger meets Angela Hepworth, Commercial Director at Drax and Phil Southerden, CTCO at C-Capture Ltd.
Drax plans to transform Drax Power Station into the world’s biggest carbon capture project using BECCS to permanently remove 8Mt of CO2 emissions from the atmosphere each year by 2030. The project is well developed, the technology is proven and an investment decision could be taken in 2024 with the first BECCS unit operational in 2027 and a second in 2030, subject to the right investment framework.
C-Capture is the designer of the innovative chemical processes for carbon dioxide removal and is working alongside Drax with the BECCS project. C-Capture has patented a unique, safe, low-cost carbon capture technology that uses up to 40 percent less energy than current commercially available technologies.
Take part of the interesting discussions about CCS technology, chemicals, research and the industry transition happening right now - and of course the next step for making the Drax project come through. Enjoy!
Join us for our first episode in English – Climate Positive! This time Karolina Unger meets Dewi ab-Iorwerth and Chris Armes from Storegga.
Storegga is developing CCS infrastructure across the entire carbon ecosystem – capture, transport and permanent deep geological storage.
Dewi ab-Iorweth leads “Storegga Integrated” which is a “one stop shop” service for industrial emitters looking for help on capturing, transporting and storing their CO2.
Chris Armes is heading commercial activities for Storegga, focussed on the Acorn Project as well as supporting the wider group businesses.
Take part of interesting discussions about CCS, industry transition, opportunities, and all the exciting projects going on – and of course the important relationship between UK and Sweden for reaching our climate goals and developing a new industry. Enjoy!
Årets Arendalsuka sammanfattas här i ett poddavsnitt tillsammans med Eivind Berstad Bellona och Markus Sebastial Hole Hafslund Oslo Celsio. Hör vad som hände under veckan med mycket CCS-snack och hur CCS-politiken är i Norge just nu. Vad sas egentligen när Karolina Unger var med i Celsios paneldebatt med Norges Olje- og Energiminister Terje Aasland? Lyssna och njut till en ljus CCS-framtid!
Zeg Power har utviklet teknologi for å produsere hydrogen med integrert CO₂-fangst. Selskapet bygger nå sitt første anlegg ved CCB Energy Park på Kollsnes i Norge. Lytte til når Karolina Unger Klimpo og Eivind Berstad Bellona intervjuer Zeg Powers CEO Arild Selvig som snakker om hydrogenproduksjon, at det viktigste er at CO2-utslipp går ned, da kan hydrogen produseres av naturgass med CCS og med elektrisk energi. Begge deler blir viktig fremover. Hydrogenproduksjon med CCS kan også muliggjøre klimapositivt hydrogen dersom man bruker biogass. Trevlig lyssning!
I detta avsnitt gästas podden av Isabella Gustafsson Ismodes som är forskningshandläggare på Energimyndigheten. Det blir ett inspirerande och lärorikt samtal om BioCCS, Industriklivet, omvända auktioner, vikten av forskning och utveckling och massor av annat! Vi pratar om vad som krävs för att Sverige ska nå målet att vara klimatpositiva 2045, Energimyndighetens roll för att verka för minskade utsläpp och vilka klimatsatsningar och forskningsprojekt som pågår inom BioCCS och minusutsläpp i Sverige.
Vi får också höra lite om vad som händer på Nationellt Centrum för CCS och om rapporten Från små steg till stora kliv som gavs ut i början av sommaren och presenterar viktiga slutsatser med målet att stötta aktörer som vill vara med och realisera storskalig implementering av BioCCS.
Vi kan konstatera att företagen och näringslivet vill sänka sina utsläpp, det finns ett intresse att ställa om, och företagen är väl medvetna om vad de behöver göra. Vi har en unik chans här och det blir spännande att följa utvecklingen!
Såklart får vi även höra om hur Isabella hamnade i energibranschen, varför blev det just CCS och klimatfrågor och hennes önskan om en fortsatt strid ström av spännande klimatprojekt att finansiera och utveckla!
Det blir politik och klimat i dagens podd som gästas av Gudrun Schyman från Klimatalliansen.
Vi får höra om Gudruns drömmar, drivkrafter och det stora samhällsengagemang som gjorde henne redo för handling och förändring och tog henne vidare in i politiken.
Vi talar om vikten av att se på sig själv som medborgare i samhällsbygget och hur vi kan använda ilska som drivkraft.
Det blir fokus på klimatpolitik och klimatkris och hur det nu är dags att bygga nya breda politiska allianser för att komma till rätta med detta genom bildandet av Klimatalliansen. Vi får höra om hur det startade och vad som händer härnäst.
”Klimatkrisen innebär på många sätt en existentiell utmaning. Därför är det hög tid att skapa en allians över åsiktsgränser, trosbekännelser och språkbarriärer. Klimatfrågan får inte reduceras till en höger- eller vänsterfråga. Det är akut bråttom och våra krav och åtgärder måste vara skarpa och långtgående; det som hittills åstadkommits av regeringar världen över är klart otillräckligt.”
Vi pratar om kriser, prioriteringar och hoppfullhet och om hur Klimatalliansen nu ska utmana och agera blåslampa bakom våra makthavare. Det är bråttom nu, det brinner i farstun och vi måste släcka branden!
Det blir även ett inspirerande samtal om den inre omställning som krävs för att åstadkomma en yttre omställning. Självklart blir det även prat om jämställdhet och maktstrukturer, att våga ta för sig och tala med sin egen röst.
En sak som är säker är att det är bråttom nu och förändringar krävs på alla plan!
Gudrun kommer helt säkert att fortsätta inspirera och engagera och en sak som vi tar med oss från detta samtal är att Ingenting är omöjligt!
Trevlig lyssning!
Men vilka tre saker är nu viktigast för att Sverige ska bli klimatpositivt till 2045?
En sak kan vi vara säkra på - det kommer hända mycket framöver!
Trevlig lyssning!
Det blir politik, energi och klimat i dagens podd som gästas av Camilla Brodin, närings- och energipolitisk talesperson för Kristdemokraterna (KD).
Vi får höra om hur Camilla tog klivet från estetisk linje och sång och in i politiken. Vi pratar om vikten av ungdomsförbund, viljan att bidra till en positiv framtid, Camillas ambitioner och engagemang och om det faktiskt alltid varit KD?
Vi pratar om Bio-CCS och vikten av att staten nu går in och finansierar de lösningar som är på gång så att de blir verklighet nu. Nu krävs det att Regeringen för fram Sveriges ambitioner i EU, att vi krokar arm med likasinnade länder och ser till att det blir verklighet. Tekniken går fort framåt och lagstiftningen får inte sätta käppar i hjulen!
Men vilka klimatinvesteringar är viktigast för KD? Hur resonerar de kring verifieringar och certifikat som nu är på gång? Vad händer framåt i klimatpolitiken? Hur för man en politik som får med sig medborgarna? Det blir ett spännande och inspirerande samtal, och ja, det blir lite prat om kärnkraft.
Hela pusslet måste läggas och alla pusselbitar behövs. Camillas engagemang kommer helt säkert att fortsätta och nu kör vi framåt med klimatpositivt!
Trevlig lyssning!
I detta avsnitt gästas vi av Markus Hole, Public Affairs Manager på Fortum Oslo Varme i Norge.
De blir ett inspirerande avsnitt om norsk klimat- och miljöpolitik, oljan, BioCCS, det norska Langskip-projektet och om hur vi tillsammans kan jobba med kolsänkor för att Norden AB ska bli Europas kolsänka. Vi har redan all kompetens på plats och enorma möjligheter för att lyckas! Vi får såklart höra om Fortum Oslo Värmes CCS-projekt, varför de startade, vilken teknik som används och hur pilotanläggningen på Klemetsrud snart kan ersättas med en fullskalig anläggning. Men hur ska detta finansieras? Hur kommer marknaden se ut? Vem vill köpa utsläppen? Lösningen på finansieringen visade sig bli klar direkt efter att podden spelades in och så här kommenterar Markus nyheten: – Jeg er veldig glad for at våre nye eiere er fast bestemt på å realisere CCS-prosjektet på Klemetsrud. Nå sikter vi på byggestart allerede i sommer og ferdigstillelse i 2026. Da skal vi fange 400 000 tonn CO2 i året og senke Oslos klimagassutslipp med hele 14% prosent. Frågan är nu, vem hinner först, Fortum Oslo Varme eller Stockholm Exergi? Vi hejar såklart på alla. Det är ingen konkurrens inom CCS – vi behöver alla projekt! Trevlig lyssning!Vi pratar om vad som krävs för att Sverige ska nå målet att vara klimatpositiva 2045 och hur negativa utsläpp måste vara en del av Sveriges klimatpolitik. Kommer det att finnas en Bio-CCS-anläggning på alla kraftvärmeverk 2045? Hur driver Moderaterna klimatfrågorna, vilka satsningar görs och vad har politikerna egentligen för ansvar?
Det blir ett skarpt samtal om Moderaternas stora satsning på Bio-CCS och den uppbiffade budgeten på 36 miljarder som snart kan bli verklighet. Hur sannolikhet är det egentligen att det blir en långsiktig satsning? Vad måste hända i Sverige och inom EU för att vi ska kunna skala upp och driva på utvecklingen?
Vi får höra om Hur Jessica kom in i politiken och varför det blev just Moderaterna och klimatfrågor. Det blir även lite snack om jämställdhet och ett gott råd till alla kvinnor som vill in i politiken – gör det bara och gör det med självförtroende! Och såklart - Hur kommer det att gå i valet?
Trevlig lyssning!
I detta avsnitt gästas podden av Anders Egelrud, VD på Stockholm Exergi, och det blir ett spännande samtal om kolsänkor och klimatpositivt.
Såklart blir det fokus på att Stockholm Exergi snart har den första anläggningen i Sverige för att avskilja biogen koldioxid genom Bio-CCS. Men hur ska de kunna bygga något som ingen annan har gjort, skapa en affärsmodell för något som inte finns och sälja något som inte syns?
Det är en värdig utmaning och en jättemöjlighet för Sverige och dessutom extremt viktigt för hela fjärrvärmebranschen!
Det bjuds på inspirerande samtal om hur vi nu kan skapa en helt ny exportindustri för koldioxid i Norden och om hur en storskalig satsning på Bio-CCS kan skapa 28 000 arbetstillfällen och ge ett BNP-bidrag på 25 miljarder.
Men vad är nu viktigast för att få allt detta på plats? Vi pratar om tillgodoräkning av negativa utsläpp och att vi snabbt måste öppna upp för att kunna handla med negativa utsläpp och vi får höra hur Stockholm Exergi tänker kring det omvända auktionsförfarandet som planeras i Sverige just nu. Hur ska utsläppen gå att sälja utan att det blir green washing? Vad sätter vi för pris på koldioxiden? När kommer nästa anläggning att finnas på plats?
Trevlig lyssning!
I detta avsnitt gästas vi av Therese Knapp som är pressekreterare på Coop.
Vi diskuterar hur mat och klimat hänger ihop – såklart!
Vad har livsmedelssektorn för ansvar när det kommer till de globala utsläppen, hur jobbar Coop för att få ner sina utsläpp så att de ligger i linje med Parisavtalet och hur tänker de kring klimatneutralitet och sitt bidrag till att Sverige ska kunna nå målet om klimatpositivt 2045?
Vi får höra om Coops nya, väldigt ambitiösa klimatmål och hur de förra året tog fram hållbarhetsdeklarationer på över 12 000 varor för att förenkla det komplexa och hjälpa oss konsumenter att förstå hållbarhetsavtrycket på de varor vi köper. Vi diskuterar konsumentmakt och hur roligt det är kunna välja smart när vi köper vår mat!
Therese hjälper oss i djungeln av märkningar och certifieringar och ger oss tre enkla tips på vad du som konsument kan göra för att sänka dina klimatavtryck.
Trevlig lyssning!
Trevlig lyssning!
I detta avsnitt gästas podden av Conny Johansson, energichef på Stora Enso Sverige.
Vi pratar om det resurseffektiva samhället och ställer oss frågan - vad ska vi egentligen göra av skogen och vad händer om vi bara låter den stå?
Vi diskuterar även skogen som kolsänka och hur Stora Ensos hundraåriga arbete inom cirkulär biobaserad ekonomi bidrar till ett klimatpositivt Sverige år 2045.
Lyssna till Connys spådomar om framtiden, materialutveckling, batterielektroder från skogen och andra spännande utvecklingsprojekt som det vuxenlego som redan idag ger oss höghus i trä. Vad kommer härnäst? Blir det någon Bio-CCS anläggning hos Stora Enso?
Trevlig lyssning!
I detta avsnitt gästas podden av Kjell Andersson, näringspolitisk chef på Svebio, Svenska Bioenergiföreningen, som tar oss genom ett stycke klimathistoria och klimatdebattens framväxt. Vi får höra om hur vikten av en trygg energiförsörjning, Sveriges och världens energikriser och hur Kjells politiska intresse har tagit honom dit han är idag.
Vi får höra om skogens funktion som kolsänka och om hur skogen fungerar som en fantastisk klimatmaskin som vi måste lära oss att ta tillvara på.
Vi pratar även om vikten av att använda alla typer av fossilfria lösningar och se vad som passar bäst på vilket ställe – och vikten av ett systemperspektiv!
Trevlig lyssning!
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.