Det fanns en tid när steroid-bruket var utbrett inom svensk friidrott. I den första delen av serien Steroid-Sverige berättar vi historien om pillerprodukten Ricky Bruch.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Radiosportens serie ”Steroid-Sverige” berättar vi om en tid när dopningen var utbredd i Sverige, när en tredjedel av Sveriges bästa manliga friidrottare använde anabola steroider och när Sveriges två största stjärnor stoppade fingrarna i pillerburken.
Från den tiden är många av rekorden kvar, men stjärnorna är döda.
1972 tog Sverige den första OS-medaljen i friidrott på 20 år. Ett brons i diskus. Det var en idrottare på steroider som tog den. Tidningarna kallade Ricky Bruch för en pillerprodukt. Fram till OS-bronset hade han ätit den anabola steroiden Dianabol.
Den färgstarka och kontroversiella Ricky Bruch var helt öppen med sitt steroid-användande, de positiva effekterna och alla biverkningar. Före 1974 var det inte förbjudet med anabola steroider. Det saknades testmetoder och vetenskapliga belägg.
Men friidrottsförbundets ordförande Arne Ljungqvist hade inlett jakten på steroiderna i början av 70-talet. 1973 skickade han ut en enkät till de tio bästa svenska manliga friidrottarna i samtliga grenar det året. De fick frågan om de använt anabola steroider. Av 144 som fick frågan svarade 99 på enkäten.
31% svarade ja.
75% av kastarna hade tagit anabola steroider.
I den första delen av ”Steroid-Sverige” berättar Arne Ljungqvist om kampen mot det utbredda steroid-bruket och Radiosportens expert Miro Zalar minns sin vän Ricky Bruch.
Källor:
Sveriges Radios arkiv
SVT:s arkiv
Aftonbladet
Svenska Dagbladet
Expressen
Dagens Nyheter
Riksidrottsförbundets hemsida
”Själen är större än världen”, dokumentärfilm av Stefan Jarl
”En diskuskastares dröm”, dokumentärfilm av Tom Alandh
”Dopingjägare Arne Ljungqvist”, bok av Göran Lager
”Off the Record”, av Ulf Ekelund
Intervjuer med Arne Ljungqvist, Miro Zalar och Ulf Ekelund.
Bakgrundssamtal med flera landslagsfriidrottare under -70 och 80-talet.