136 avsnitt • Längd: 200040 min • Månadsvis
Musik • Musikintervjuer • Nyheter • Politik
En göteborgare och en exilmas träffas en gång i veckan på Sveriges vackraste plats för att diskutera vår samtids stora och små frågor ur ett frihetligt perspektiv. Intressanta människor från olika discipliner, tanketraditioner, musikstilar, och kulturuttryck gästar även podden emellanåt.
Frans Sporsén har en bakgrund i politik och opinionsbildning, men har också haft musiken och kulturen nära sig hela livet. Daniel är juridikstuderande musiker med ett stort intresse för politik och filosofi.
The podcast Resonans is created by Frans Sporsén & Daniel Fältskog. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
I det här avsnittet reder vi ut några frågetecken kring demokratin. Frans pratar om att boomerismen inte bara är i sin höst rent fysiskt, utan även i spengleriansk mening. Tidigare skapade de åtminstone bra psyops, men nu är det bara gnäll och pensionsbetalningar. Daniel har ett förslag för att reformera hela röstsystemet.
Hur har det gått för Javier Milei? Rutger Brattström, svensk argentinabevaknings motsvarighet till Messi, gästar
Frans pratar med Adam Cwejman om USA, och Europa, Trump och Vance, och konsten att hålla flera tankar i huvudet samtidigt.
Daniel har konfronterat en kompis med självskadebeteende och Frans har upptäckt att allt har blivit fake and gay.
Är det liberalismen som är orsaken till dagens samhällsproblem? Med avstamp i en tweet från Herr Husis och en text från Fredrik Segerfeldt gör vi en grundlig rättsfilosofisk genomgång utifrån H.L.A. Hart, Nozick och Locke. Lever vi verkligen i en rättsstat, eller har vi i själva verket återvänt till djungelns lag?
Registrera dig på medlem.io för att lyssna på hela avsnittet.
Per Lindgren, känd från God Ton, gästar för ett samtal om Sveriges situation, om medborgarskapsfrågan, och om högerns väg framåt.
Passande nog är det även det första avsnittet vi publicerar på medlem.io som han har varit med och tagit fram.
Owen Cox (The Technosocial Institute, Dark Renaissance) gästar för att prata om situationen i Storbritannien, varför ett gammalt sår ännu inte läkt, och varför Kier Starmer förråder sitt eget folk.
Vi gör en årsredovisning anno 2024. Vad har egentligen hänt, hur skiljer 2024 sig från 2014, är woke verkligen dött, och är alla verkligen fascister nu?
Vad händer om krisen eller kriget kommer? Frans träffar Filip Waak och snackar om vad det innebär att bereda sig för det värsta men hoppas på det bästa, inte bara vad gäller det rent praktiska utan även det positiva med att vara mentalt och fysiskt i god form.
Är det Europas fel att Ghanas stränder är fulla med kläder? Var det verkligen så konstigt att Trump blev vald? Och är det verkligen fascism att minska skatteslöseri och granska läkemedelsindustrin?
Vad har cyklister, som stannar vid rödljus på cykelbanor trots att ingen ska gå över, att göra med nobelpriset i ekonomi? Är USA ute och cyklar? Varför misslyckas nationer egentligen?
Frans har varit på bokmässan och fått svar på varför Galileo fick skit men inte Copernicus. Daniel har upptäckt en flashbacktråd där folk sprider elakheter om honom. Och Jomshof avslöjas som grin-olle.
Daniel kommer ut som andra generationens invandrare i sitt eget land och funderar på vad det egentligen innebär att vara osvensk, och Frans har en teori om vad syftet med hela välfärdssystemet egentligen är.
Vad har sexiga scener i Basic Instinct gemensamt med Kristallengalan, och vad betyder det att Sverige ska knullas? Daniel har fått anledning att återbesöka en gammal sanningssägare och Frans har skrivit om "årtiondets granskning" på Rak Höger. Hur mår medierna i Sverige, egentligen?
Resonans håller sin första tribunal mot Sveriges mest notoriska memetjuv. Mannen, myten, legenden, Hanif Bali. Kommer han att erkänna sina brott, eller slingra sig undan med dampiga sidospår? Kan vi ens lita på våra egna?
Vi misstänker att en betydligt större podd snor content från oss... eller gör den? Daniel har upptäckt några märkliga sammanträffanden på när folk kommer på saker samtidigt, vilket för oss till frågan om det överhuvudtaget funnits "great men" genom historien.
Anne Ramberg lämnar twitter på grund av ”den mobb som tagit över diskussionen på [X]”. Vi förklarar varför det faktiskt är ett problem att Ramberg nu lämnar, men inte av den anledning hon själv framhåller.
Skulle du ge ditt ofödda barn 30 extra IQ-poäng, om du kunde? Eller är det viktigaste att vara lycklig? Frans är nyss hemkommen från Borderland och Daniel har fastnat i ett 6-månaders sportabonnemang hos tv4play.
Frans möter en man som har en plastkruka med rosmarin i högsta hugg som han ansar med vild passion med sina tänder. Det är ingen mindre än Herr Husis. Vi avhandlar samtiden och jämför med romarriket, punkterar allt nonsens om en vänstervåg, och diskuterar vad högern behöver göra.
Vad är förklaringen till att danskar räknar så märkligt? Vad är det som får moderater att resonera så klent? Är det verkligen hotet mot demokratin eller hotet mot harmonin som är det stora problemet? Vi dyker ner i OCEAN-modellen för att söka svar på varför Sverige (i praktiken) nu ska förbjuda koranbränningar.
Efter att ha blivit strandad under en dramatisk åskstorm på ett mörkt hotell ackompanjerad av en galen pianist slår det till slut slint hos Daniel. Vi bearbetar samtiden i vanlig ordning.
Är friheten på internet hotad?
Vi pratar med Henrik "HAX" Alexandersson, som kandiderar för Medborgerlig Samling i EU-valet.
Inget var bättre förr, men vissa saker hade kunnat vara bättre idag. Centerextremistisk aktion samlas med Andreas Birro i spetsen för en samling heta takes om världsläget och USA:s påstådda förfall.
Vi gästas åter av Katarina Stensson, partiledare för Piratpartiet, för att prata EU-politik, integritet, AI och Ylva Johansson.
Vad är egentligen det största demokratiska hotet? Kan det stämma att NMR är en flock idioter? Är det dags för ett kalifat? Vi reder ut samtiden.
Vi intervjuar en livs levande catgirl (riktig) om transfrågan. Är ord våld, och var drar man gränser för både semantik och känslor?
Får folk som lider av ideologidysfori verkligen definiera sig som liberaler när de i själva verket är folkpartister? Någon jävla ordning ska det väl vara i ett parti? Vi pratar om den nya könsbyteslagen och varför den inte är den frihetsreform som folkpartister i alla partier påstår.
Att fråga om staten slösar pengar är lite som att fråga om himmelen är blå, men frågan är hur det får fortgå.
Protagonisten i clownsamhället, Slöseriombudsmannen, internettrollet, och vår käre vän, Philip Syrén gästar.
Frans tycker att Antarktis är suspekt, och vi diskuterar metamodernism. Vad var egentligen modernismen och vad är annorlunda idag?
I januari skrämde ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin upp Sveriges dagisbarn (i alla åldrar) genom att konstatera faktum att det kan bli krig i Sverige och att vi därför måste vara förberedda. Men hur förbereder man sig egentligen för krig? Vi gästas av snusexperten och Resonans-veteranen Patrik Strömer från Folk och Försvar för att reda ut vad som förväntas av samhället och varje enskild individ inför och under ett väpnat angrepp.
Folk oroar sig för att unga män blir allt mer högerradikaliserade, men stämmer det verkligen? Vi reder ut manlig och kvinnlig kommunikation och försöker begripa dessa alarmistiska tongångar i ljuset av socialdemokratins totala girlbossförfall.
Frans är ute på äventyr och Daniel har nästan dött två gånger senaste månaden. Vi stämmer av läget!
Frans sätter sig ned med Raven Connolly, en frekvent gäst i Resonans, och Filip Lundström för att prata om deras kommande symposium som går av stapeln första mars i Göteborg. Vi är mer än maskiner, men hur fullbordar vi oss som människor? Vi utforskar begreppet hyperhumanism, en utmanare både till posthumanismen och transhumanismen, och diskuterar värdet av intellektuell verksamhet utanför akademin.
Vi avhandlar den svenska jultraditionen, både hur den har tagit form genom kulturell och religiös synkretism, och hur man orienterar sig med släktingar som har andra åsikter
Daniel försöker reda ut vad sedvanerätt är, vilket för oss vidare på en diskussion om makten att få bestämma över definitioner, hearingen med Harvard mfl, och lingvistisk entrism.
När Hegel såg Napoleon rida förbi såg han tidsandan på en häst. I detta avsnitt redogör vi hur tidsandan ser ut idag.
Hundraavsnittsjubileum! Det blir retrospektion (har vi någonsin haft fel om något?) och katarsis om det rådande helvete som pågår.
Raven Connolly återvänder och vi får förstärkning av Sebastian Östlind för att prata om hyperstitioner, änglar och demoner. Hur orienterar man sig i kaos, och varför är jultomten den perfekta arketypen av patriarken?
Finns det en hemlig kult under Vatikanen? Var Marcus Aurelius ödmjuk? Hur intog Alexander den Store Tyros? Finns det något imperium som kan mäta sig med Romarriket? Vi reder ut tillsammans med Herr Husis
Daniel har på Facebook snubblat över en gammal juridiklärares hat mot naturrätt och fått anledning att återuppta diskussionen om varför naturrätt är ett logiskt, existerande och framför allt enkelt regelsystem att förstå. Vad händer om staten inte tar samhällskontraktet på allvar? Kommer alla medborgare till slut behöva bära vapen för att freda sig själva?
Vi är på jakt. Demokratin är hotad och syndabockarna måste identifieras. Vem är egentligen ett hot mot demokratin och vad är ens demokrati?
Vi gästas av Raven Connolly, en amerikansk filosof på vift i Europa. Vi pratar om burnerkultur, hyperstitions, och hur man kan lära sig att orientera i en kaotisk värld.
Frans är iväg på Borderland, och eftersom det varit svårt generellt att få ihop tid för poddande så kör Daniel ett avsnitt solo. Det blir en monolog om svenska värderingar genom några valda historier om Daniels morfar, som gick bort för 10 år sedan den här månaden. Vad är det som gjorde Sverige till ett framgångsrikt land? Vilken inverkan hade socialdemokratin och den stora välfärdsstaten? Finns det andra förklaringar?
Varför har allt bara blivit mediatränat tjöt, pr-kampanjsnarrativ, och förtalsanmälningar? Vi diskuterar poängen i att fråga "Vad menar du?"
Michael Landl från World Vapers Alliance gästar för att prata om konsumenters rätt till att ha det gött och hur byråkrati sätter stopp för skademinimering.
Vi pratar med Henrik "Hax" Alexandersson om "Chat Control". Varför drivs förslag som dessa trots att de både bryter mot mänskliga rättigheter och inte uppfyller sina syften?
Vi undersöker de subversiva elementen av "clownpillring" och hur dessa underminerar samhällets institutioner och den samlade expertisen som får samhället att fungera bra. Är det värre än rödpillring? Kanske till och med värre än svartpillring?
Vi gästas av den anonyme domaren och twitterprofilen Knarkjuristen för att reda lite i vår nuvarande narkotikalagstiftning. Hur kommer det sig att laglig industrihampa kan bli olaglig om du innehar den i form av CBD-kapslar? Hur ser "proppen" och de lagskärpningar ut kring narkotikabrott som förväntas träda i kraft under sommaren? Finns det anledning att vara hoppfull trots allt?
Kan vi leva för alltid? Kan vi vara starka och friska längre? Hur kan det i sådana fall komma att förändra samhället? Oscar Matti gästar podden för ett långt samtal om långlivsforskning och för att reda ut frågetecken kring huruvida vi kan hacka våra gener och motverka åldrande.
Med oss i studion har vi ingen mindre än Stefan Sporsén. Utöver att ha bidragit till Frans existens har han spelat i flera ensembler genom åren, kanske mest känt i Augustifamiljen och Håkan Hellström. Vi pratar influenser, jazz, hur man skriver musikfrågor i På Spåret, och mycket annat.
Vad är egentligen AI-etik? Vi pratar om hur AI funkar, förhudsmaskiner som spelar fickpingis och ChatGPT:s politiska bias.
2012 skulle världen gå under, men gjorde den det? Vi djupdyker i det absurda med Isidor Olsbjörk. Vad kan vi lära oss av Camus? Och har det i tusentals år pågått ett kallt krig mellan schizofrena och psykopater?
Att sätta sig på marken och skrika och gråta för att man vill ha något, att kasta mat överallt, att välta saker, och att inte kunna ta hand om sina egna toalettbehov är något som vanligtvis brukas associeras med små barn. Hur kommer det sig att det blev trendigt? Vi gör en kort analys i detta intermezzo om samtiden.
Herr Husis gästar podden med heta tagningar om hellenism, filosofi, och politik. Varför ska vi läsa klassiker? Varför ska man gymma, och hur ska högern hantera sin situation?
Eftervalsanalys med Resonans, och Andreas Birro är tillbaka. Vi sätter ribban lågt i en introduktion fylld av spekulationer om vem som ligger bakom gasläckan, och varför Östersjön alltid utsätts för denna sortens attacker. Det blir mer seriöst när Andreas recenserar sitt gamla parti, Centern. Daniel är besviken på Moderaternas ekonomiska politik. Frans är frustrerad över vänsterns enkelspårighet. Och är Greta Thunberg egentligen för kärnkraft?
Är det egentligen något nytt att informationsteknologi påverkar oss? Vi pratar med Ashkan Fardost om memetik, människa maskininteraktion, komplexa system, och filosoferar om vad som har gjort västvärlden till vad den är.
Podden firar 2 år! Och det firar vi med att prata rättsfilosofi! Bryr sig Socialdemokraterna verkligen om mänskliga rättigheter? Är det svenska systemet upplagt för diktatur? Dessutom drar Daniel en lans för naturrätten och förklarar varför det är rationellt och sekulärt att tro på objektiv moral.
Österrikisk ekonomi, eller ska man bara kalla det ekonomi utan massa konstigheter? Vi pratar med Per Bylund om modeller, antaganden, och implikationer av människor i samverkan. Per är Fellow på den libertarianska tankesmedjan Ludwig von Mises Institute samt Associate Professor of Entrepreneurship vid Oklahoma State University.
Owen Cyclops, en amerikansk serietecknare, gästar. Vi pratar teologi, filosofi, och kristendom. Om kraften av bilder, och hur man kan resonera sig fram till tro och dygd.
"Vi ger oss aldrig". Johan Wicklén, journalist på SVT, gästar för att prata om sin nya bok som behandlar svensk narkotikapolitik och dess historia.
Vad är en skademinimerande nikotinpolitik? Claude Guiron, Philip Morris vetenskapliga direktör i Norden, berättar om varför de ska sluta sälja cigaretter, och varför de satsar på nya mindre skadliga innovationer som snus, vapes, och "heat not burn"-cigaretter. Frans går i försvara för "den där ciggen efter några bärs".
Mattias Svensson gästar oss ännu en gång för att prata om sin nya bok Den öppna klimatpolitiken och dess fiender. Hur löser vi klimatfrågan? Vad är statens roll och vad är marknadens roll?
Otto Larsson, Pirat, chefredaktör för Cannabis i fokus, och så vidare, gästar. Det blir ett långt snack om allt från äpplen till crony capitalism, basinkomst och givetvis cannabis! Men mest om hur trötta vi är på miffokratin
Del 2: Vi hörs återigen med Dennis som sedan sist förflyttat sig från Lviv i västra Ukraina till huvudstaden Kyiv, en miljonstad som i dagsläget närmast kan beskrivas som en spökstad.
Del 1: Fotografen och vår tidigare gäst Dennis Lindbom är på plats nere i Ukraina och ger oss en inblick i hur situationen ser ut vid gränsen till Polen, i Lviv och hur folk där nere ser på kriget.
Ivar Svensson gästar studion och hjälper oss att reda ut vad som händer i världen. Vi diskuterar situationen i Kanada, samhällets eliter och om värden är objektiva
Honk honk! Vi är tillbaks! Frans har varit på vift i "Afrika" och hängt med fiskare och kaptener. Daniel har under tiden suttit hemma och tjurat på Twitter, och blivit belönad med en triggervarning om stötande innehåll. Vi pratat om läget med pandemin, hur woke används för att tysta kritik, och att vi nu bör öppna upp och gå vidare med våra liv.
Anders Lindberg från LKAB tar oss med på ett äventyr ner i Sveriges gruvor. Vi pratar om metaller, maskiner, om flyttande städer, och vägen till koldioxidfri produktion.
Andreas Birro är en hycklare. Han bryter in som en fascist och försöker styra upp vår pod för att prata om... Fascism. Vi pratar om vaccinpassen och om det finns auktoritära socialliberaler. Daniel har dessutom räknat på hur stor ansträngning ovaccinerade kan komma att bli för vården 2022.
Vi pratar kärnkraft, energikris, och ekomodernism med Simon Wakter. Varför behövs kärnkraften, och kan det till och med vara till stöd för vind och solkraft?
Bör man bada för att det är vackert väder? Är eller bör? Äras den som bör? Vi diskuterar kausalitet, ideologi, materialism vs idealism, och hur det går att göra felslut åt båda hållen.
Daniel har blivit kallad för en liten farbror av de evigt unga a-lagarna på Jaegerdorffsplatsen. Vad är egentligen rebellisk kultur, och hur kommer det sig att vänstern har gått från att göra motstånd mot pekpinnarna till att själva hålla i dem?
Del tre om kulturell evolution. Hur kan vi se på formativa perioder i historien med dessa glasögon? Varför konkurrerade vi ut Neandertalarna? Är marknad urmänskligt, var kommer civilisation från, och hur har våra nätverksstrukturer sett ut genom historien?
Vi fortsätter på temat memetik. Vad är emergens? Hur fungerar sammanvävningen mellan sociala och memetiska nätverk? Kan vi se åsikter och trosuppfattningnar som evolutionära processer?
Vi gör ett specialavsnitt om Frans kandidatuppsats. Denna del behandlar hur man kan se på sociala nätverk, universell darwinism, och varför memetik är mer än en användbar metafor.
Edward Hamilton besöker podden. Han är f.d arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv och kandiderar nu till riksdagen för Moderaterna. Vi pratar om läget på arbetsmarknaden, varför vi ligger så dåligt till, hur man kan gömma siffror med semantik, vad man kan göra bättre, och vilken potential Sverige har. Vi pratar även om historia, och varför det är ett så viktigt ämne.
Tyska system är inte direkt kända för att vara lättydda. Därför har vi tagit med oss tysklandskännaren Erik Thyselius, för att bena ut det tyska valet, och varför det är så merkligt.
Daniel har hittat svar på sina frågor om vaccinen, och överväger nu att "delta" i strategin. Vi diskuterar vikten av att se helhetsperspektiv på spridning och om vaccinpass är något vi bör passa oss för och därmed säga pass till.
Frans har landat i München; ett Sverige för vuxna. Daniel har varit i Auschwitz, en sämre del av den tyska historien. Vi pratar om vad det är som driver människor till att göra saker, om experters tyranni, och om skillnaden mellan epidemiologi och epistemologi verkligen är så stor.
Fredrik Kärrholm har en master i kriminologi från Cambridge och har jobbat som polis i många år. Vi pratar om hur kritisk situationen med brottsligheten är, de bakomliggande anledningarna, och potentiella lösningar. Kan legalisering hjälpa till att komma åt den organiserade brottsligheten?
Efter avstamp i att kommentera maktövertagandet av talibanerna i Afghanistan pratar vi om hur vänstern lyser med frånvaro av lösningar på akuta problem och wokesektens renässans med sociala hot och tystnadskultur.
Dennis Lindbom är tillbaka! Sedan sist har han både blivit publicerad i en fotobok och bannlyst av den kinesiska staten. Vi pratar om Göteborgs kommun, arkitektdiktatur, västsvenska kulturstöd och revolutioner. Vi kommer även överens om att han skall bli vår korre.
Resonans firar ett år! Vi blickar tillbaka över vad som har varit roligt och lärorikt, och spånar på hur nästa år kommer att bli. Ett stort tack till alla er som följt oss den här tiden, och ett hjärtligt välkommen till alla nya! Nu kör vi säsong 2!
Digitalisering är ett ord som slängs med en hel del, men det tydligen är lättare sagt än gjort. Vi pratat med Christian Landgren som är expert på området och som varit med och tagit fram öppna skolplattformen. Hur kunde en ofungerande plattform kosta över en miljard? Hur digitaliserar vi offentlig sektor? Vad är eventuella misstag, och var kan vi göra enorma framsteg?
Varje dag hör vi om en ny skottlossning, ett nytt knivrån eller nån annan jävla skit. Vi är oroliga och vi är arga, men vi försöker diskutera hur fan det kunde bli såhär och vad vi som land kan göra åt det.
De kallar oss knarktwitter. Nick Lindholm, nyexaminerad läkare och en jävla hjälte i diskussionen om en skademinimerande ruspolitik gästar för att prata om alkohol, tobak, narkotika, den förda politiken på dessa områden och organisationerna som får skattepengar för att förvärra den.
Gästabud med Olle Abrahamson, doktorand i nätverksteori. Med avstamp i samtal om religion går vi vidare till hur man kan analysera sociala nätverk. Hur gör man matematiska modeller, vad är problemen med big data, och utifrån Frans kandidatuppsats går vi även in på hur man kan se på ämnet från ett helt annat håll - filosofi, samhällsvetenskap och kognitionsvetenskap.
Frans är nyss hemkommen från en hednisk ritual, och pratar om värdet av positiva illusioner. Daniel har varit i Dalarna, men är djupt orolig för dess tillstånd. Vad som vanligtvis brukar vara en obräckbar bångstyrighet börjar rämna. Är detta början på slutet för dalarnarkismen?
Regeringskris! Vänsterpartiet fick nog och fällde Januariavtalet efter att punkt 44, närmare bestämt marknadshyror i nyproduktion, skulle genomföras. Vi hör av oss till Benjamin Dousa, VD på Timbro. John Norell ordförande för FMSF, och grundare till Hyresgästförbundet. Och Myra Åhbeck Öhrman, medieexpert, för att prata om vad som hänt, varför det hände, och vad som händer nu.
Inte nog med att de har fel hela tiden, politikerna har byggt upp en hel propagandaindustri av värdegrundsentreprenörer och skickat notan till dig eller dina döda släktingar. Vi pratar verk och person, gravplundring som finansierar nonsens, och hur regeringens nya folkhälsostrategi inte handlar om folkhälsa.
Katarina Stensson, ordförande för Piratpartiet, lägger föräldraledigheten på paus en kortis för att gästa oss och prata om hur svensk politik mår och varför Piratpartiet behövs mer än någonsin. Vi pratar arbetsmarknad, integritet, automatisering, medborgarlön, och lite allt möjligt som hör till.
Vi åker jorden runt med Fredrik Segerfeldt och diskuterar historia, politik, ekonomi, och filosofi. Från DDR-Sverige till resan mot en öppnare ekonomi. Från kolonialmakter till postkolonialism. Från Frankrikes hybris till den Nordafrikanska skönlitteraturen. Från Paris förorter till våra egna. Det här är samtal som kan pågå i timmar, men vi lyckades åtminstone fånga en stund på band.
Frans har retat upp sig på socialister på twitter och noterat att eftersom planekonomi inte går ihop med verkligheten så verkar man vilja göra allt för att försöka förändra bilden av den. Vi pratar om historieförfalskning och om hur extrema rörelser från höger till vänster förenas i sina galna konspirationsteorier. Daniel har observerat att folk inte verkar förstå skillnaden mellan gott och rätt samt att orättvisor verkar uppfattas som rättvisa så länge de är jämlikt fördelade.
För er som ännu inte stöttar oss via Patreon går det givetvis bra att börja göra det. Pallar ni inte så är det helt OK det också.. Vi är ju inte public service.
https://www.patreon.com/resonanspodcast
Resonans utsätt för ett brytrave när Mattias Svensson tar över podden och tar med sig Anders Varveus för att prata om boken Glädjedödarnas 10-årsjubileum. Vad har hänt sen sist? Är det fortfarande olagligt att ha roligt? Var finns det frihet idag? Vi pratar om kultur och nöje, om narkotika, och om politiker och byråkrater.
Daniel är förbannad över en parkeringsböter, och dyker ner i ett kaninhål där han upptäcker att Göteborgs Stad bryter mot grundlagen. Detta resulterar i ett brev till samhället. Från detta följer ett av våra största bråk hittills: gäller äganderätten idéer eller bara materiella saker? Vart kommer äganderätten från, vad är den bra för, och hur gick den från att skydda innovationer till att automatiskt blockera saker på internet? Vi kommer överens om att allt ofta är politikers fel ändå.
Johannes Hulter från Socialdemokraterna i Göteborg besöker studion och det visar sig att vi håller med varandra om en hel del! De vill nämligen bygga ihop stan mellan kärnan och förorterna, och vill dessutom bygga vackert i kvarterstad. Vi pratar om visioner om Göteborg, både för bostads- och kulturliv. Att alla gillar olika, men många gillar kvarterstad med vackra hus - istället för livlösa lådor med beslutsprocesser från folk som själva bor i villor och sekelskifteshus. Vi pratar till och med om drum and bass!
Vi sätter oss i skolbänken med Ulla Hamilton från Friskolornas Riksförbund för att prata om friskolor, vinster i välfärden, och friheten att få välja. Vad är bra med friskolor? Hur stor vinst går egentligen till ägarna, och varför är det en viktig fråga? Hur garanterar man att undervisningen är så bra som möjligt?
Vi är på villovägar i landet, från Fårös raukar till Bergslagens slaggstenar. Vi pratar om vad som gjort Sverige så välbärgat och hur det kan komma sig att vinster i välfärden blivit en så stor fråga.
Vi gästas av Adam Cwejman för att reda ut den totala historielösheten hos Stefan Löfven och hur han inte kan ha uppfattat att Vänsterpartiet Kommunisterna inte stått upp för demokratin. Hur kan det komma sig att någon som har så rätta instinkter kring Sverigedemokraternas historia saknar densamma vad gäller ett parti som Socialdemokraterna stöttat sig mot genom historien? Varför är svenskar så naivt inställda till kommunism och den misär den alltid för med sig? Har Sverige och Vänsterpartiet verkligen gjort upp med sin historia?
Stötta oss på Patreon: https://www.patreon.com/resonanspodcast
Vi diskuterar Liberalernas val att förhandla med SD, och den följande debatten, och ställer oss frågan: Okej, men kommer de att driva liberal politik nu då? Vi för sedan diskussionen in på Jonathan Haidts, som är professor i psykologi på NYU, teori om moral foundations. Hur kan dessa hjälpa oss att förstå både oss själva och våra fiender. Är alla SD:are onda, och vad är det egentligen för moral som styr våra val?
Vi ville höra allt om hur den svenska hyresmarknaden fungerar, eller kanske snarare inte fungerar.. så vi hörde av oss till Fredrik Kopsch, lektor i fastighetsvetenskap vid Lunds Universitet! Han bjöd oss på en djupdykning i hur hyresregleringar funkar, vilka regleringar som är bra och vilka som är mindre bra. Hur kommer det sig att vi har bostadsbrist i Sverige? Hur funkar det i andra länder? Varför hamnar pengar från oanande hyresgäster direkt i fickorna på kommunister? Varför vore det en bra idé att konkurrensutsätta Hyresgästföreningen? Allt detta och mycket mer i veckans avsnitt!
Stöd oss på Patreon: https://www.patreon.com/resonanspodcast
Arkitekten Albert Svensson gästar studion för att prata om arkitekturupproret, skönhet, och vad som gör att en stadsdel får liv och rörelse. Varför skall vi bygga fult? Vad gör något fint? Varför skall vi bygga dåliga områden som folk inte vill bo i? Vad funkar?
Stöd oss på Patreon: https://www.patreon.com/resonanspodcast
Det blir bingo i konspirationsteorier på Medborgarplatsen när det skall demonstreras mot coronarestriktioner, och Frans förväxlas med ledaren. Vad har de egentligen för ideologi och kan Bill Gates hacka din hjärna? Daniel sågar en Harvardprofessor för intellektuellt lata klagomål om meritokrati, och vi knyter säcken med ett härligt live and let live.
Stöd oss på Patreon: https://www.patreon.com/resonanspodcast
Att offra människor till gudarna med förhoppningen att undslippa hemska öden har varit något som följt mänskligheten i tusentals år. Aztekerna kunde exempelvis avsluta upp emot 20 000 människoliv vid ett och samma tillfälle för att hålla sig goda med deras solgud. Länge levde vi i föreställningen att dessa vidskepligheter fått ge vika för mer moderna och vetenskapliga förhållningssätt, men där gick vi bet. Vi har nämligen synat den tillfälliga pandemilagen och upptäckt att Sverige nog inte är så civiliserat som vi trodde…
Stötta oss på Patreon: https://www.patreon.com/resonanspodcast
Vi får besök av polisen Erik Petschler för att diskutera narkotikafrågan. Hur är det att verka som polis och samtidigt vara för legalisering? Varför måste narkotikalagstiftningen ses över, och hur skall man gå till väga?
Vi adresserar en elefant i den svenska politiska debatten; narkotikapolitiken. Trots att den kopplar till så många delar av problemen i samhället, inte minst den urspårade gängbrottsligheten, så tas inte frågan på allvar. Detta är ett första avsnitt där vi går igenom grunderna på ett mer idémässigt plan. Varför legalisering? Varför en politik som skiljer på bruk och missbruk? Kan droger ha positiva sidor?
Vi får audiens hos oraklet Alexander Bard för att sia internets framtid. Det blir diskussioner om social ontologi, kvantitativ social science, plurarki, och politikers framtid. Gilliotinerna skall dras fram för alla dessa jävla reklamare som förpestar våra flöden, och helst bör du ta en jävla massa droger och döpa en skyddsängel. Ni fattar, det går inte att sammanfatta.
Bortom hyperbolerna av 30-talets upptakt till nazismen och Socialdemokraternas vilja att förstöra landet i Sveriges dysfunktionella debattklimat träffar vi Alexandra Ivanov som är talskrivare åt Moderaterna för att diskutera realpolitik. Vad vill moderaterna egentligen? Med högt tempo går vi igenom allt från de stora utmaningarna med klimatet, informationsekonomin, och vad som behöver göras här och nu.
Hur kommer det sig att vissa, trots att de är nere för räkning om och om igen alltid lyckas ta sig tillbaks in i matchen igen? Är de av ett annat virke än oss vanliga dödliga? Har de något hemligt vapen? Vi går igenom två osannolika överlevarhistorier och teorierna som kan tänkas förklara utfallet i dessa. Med oss har vi återigen komikern och trollkarlen Isidor Olsbjörk samt ett flertal av Sveriges främsta experter på området!
Vad har ekologi, ekonomi, och våra hjärnor gemensamt? Kanske allt. Vi försöker nudda vid en av de mest fundamentala aspekterna av universum, och pratar om hur allt runt oss inte är planerat på förhand i en balanserad topdownprocess, utan är ett konstant förändrande system som går från botten upp.
Dagen kom då det skulle bli officiellt, Biden in, Trump ut... Trodde vi tills Capitolium blev stormat av en armé av arga Trumpsupportrar, vissa helt clueless, andra oroväckande militäriskt förberedda. Andreas Eriksson gästar igen och vi pratar om hur både människorna och idéerna som styrde dem kunde spåra ur så otroligt mycket, om ideologi och psykologi, och avslutar på en positiv ton om utveckling i andra delar av USA.
Optimism 2021! Johan Norberg, författare, internationell liberal kändis, och vår favorit, gästar för att förklara varför 2020 var det fjärde bästa året i historien trots pandemin, och hur bra 2021 kan bli. Vi pratar global utveckling, världskapitalism, frihet, och vilka frågor som är viktiga för den liberala rörelsen att driva. Och glöm inte, att när vi går genom tiden. Att allt det bästa inte hänt än!
Isidor Olsbjörk, känd från TV, är Sveriges största trollkarl efter Joe Labero, Tobbe Trollkarl och Carl-Einar Häckner. Han är dessutom stand-upkomiker, och höll tidigare i klubben Pandora. Vi snackar om komikens roll i samhället, om aliens, och mycket mer.
Vi blir gästade av Eric Luth från wikimedia och diskuterar digital folkbildning, upphovsrättspolitik och internets framtid. Vad händer när starka lobbygrupper tar ett hårdare tag om vad som får läggas upp på internet? Vad händer när de enda som kan följa hårda krav är de stora internetplattformarna, och kommer internet att korporatiseras? Friheten på internet handlar inte bara om rätten att utbyta information, det är också mänsklighetens samlade intelligens, och det är större än musikmogulers intressen.
Mattias Svensson, aktuell med boken ”Så roligt ska vi inte ha det: En historia om svensk alkoholpolitik”, gästar podden för ett samtal om förmynderi, frihet och folkpartister.
Vi gör vår första livesändning någonsin tillsammans med Myra Åhbeck Öhrman, internetalkemist och skribent. Avsnittet är en förkortad version där vi går in på en debatt mellan frihetlig vänster och frihetlig höger, och hur våra grundsystem bör fungera. Skall man skydda anställningar, eller ha system som gör det lätt att byta jobb och klara sig under tiden? Är medborgarlön verkligen en bra idé? Vilken ideologi är bäst för den fullt automatiserade framtiden? Lyssna här, eller lyssna på hela samtalet på länken nedan där du även får se våra fina ansikten.
https://youtu.be/XxflqsEsPJU
Vi träffar Frida Jagebro, en av Sveriges rising stars inom tatuering. Vi snackar om hur man tar sig in i branschen, hur den fungerar och hur det är att jobba i den. Vad finns det för olika stilar, varför kan det vara livsfarligt att gadda 413 och stämmer det att någon tatuerade basshunters ansikte över sitt rövhål?
Vi gästas av Pontus Gustavsson, Hiphop-konnässör och host av Sveriges kanske äldsta podcast - Gatuslang. Vi bjuds på en exposé över den svenska hiphop-kulturens framväxt av en man som ständigt varit delaktig i kulisserna. Det blir ett nördigt tillbakablickande på tidig internetkultur och 00-talets bästa hiphopskivor.
Adam Cwejman, politisk redaktör på Göteborgsposten, gästar studion. Hur mår egentligen kulturkriget, finns det en plats för de som varken vill ha identitetspolitik från höger eller vänster, och varför vill de båda mäta skallar? Vi pratar om woke-ismen, hur människor utövar ideologi utan att veta om det, och hur aktivism förstör förtroendet för journalistiken när krav ställs på att de ska berätta för folk vad de skall tycka istället för att berätta vad som hänt.
Äntligen realpolitik! Max Törnqvist, politisk tjänsteman i Västra Götalandsregionen, gästar podden för att prata om sjukvård. Hur har det fungerat under Corona, vad är bra styrning och hur ser framtiden ut? Vi klagar givetvis även på göteborgspolitikers förmåga att strö pengar på dumheter.
Vi slår oss ned med en flaska rom för att leka "Woke eller Nazi". Daniel berättar varför radikalfeminismen blev hans ingång i politiken, och Frans blir så full att han avslöjar den stora konspirationsteorin om varför den politiska debatten bara är en chimär bakom vilken stormakterna har AI-kapprustning.
Vi möter Henrik Wallgren för att prata äventyr. Från resor med ökensegelfartyg genom nevadaöknen, och ayahuascaritualer i Amazonas, till att samtalet blir ett äventyr i sig. Vi pratar om människan, hennes drivkrafter, om att blicka inåt och att se helheten.
Vi träffar Gustav Martner, kreativ chef för Greenpeace i Norden, och pratar om deras senaste aktion mot Preem, som nyligen drog tillbaka planerna på raffinaderi i Lysekil. Vi pratar även om klimatläget, och om kommunikation som går utanför ramarna.
Vi möter Borås Tidnings ledarskribent Anela Murguz och diskuterar influencerifieringen av svensk politik, och om mammabloggande är effektivt eller inte. Vi går även in på utbildning och vikten av bra pedagogik med dagens enorma informationsflöden.
Frans har tillbringat veckan i en nyhetsbubbla och Daniel har varit på obligatorisk hållbarhetsdag. I ljuset av dessa upplevelser bekänner vi våra konservativa gubbmoments och beklagar oss över socialdemokratisk naivitet och miljöpartistisk shamanism. Vi går även in på big data och hur våra mönster kan analyseras till den grad att hela mänskligheten algoritmiseras.
Ex-politikern och fotografen Dennis Lindbom berättar om sina resor till Hongkong för att dokumentera demonstrationerna och övergreppen från Kina. Vi får följa med i en historia om ett samhälle i modernitetens absoluta framkant som med alla till buds stående medel försvarar sin frihet mot en totalitär regim.
Vi utvecklar idéer som kommit upp under tidigare avsnitt. Vi diskuterar vad mening egentligen är och varför det ibland är ett bättre mått än lycka samt om varför utopier bör vara meningslösa.
Memento mori: Anna Nachman, skribent och chef över begravningsverksamheten på judiska församlingen i Stockholm, gästar podden för att prata om döden. Frans talar ut om sin enorma dödsångest och Daniel avslöjar sin plan b.
Vi träffar Internet Friends sångare Fredrik Soila och snackar om Stockholm, Göteborg och allt däremellan. Om kultur, musik, och bra band som borde ha breakat.
Anderas gästar podden efter att ha tillbringat en månad i Italien. Vi går igenom hur landet mår under Corona, hur byråkrati slår fel och om att befria kulturen
Isothymia: Vi fortsätter att skamlöst låna ord från de gamla grekerna i ett avsnitt om kommunikation, egenintresse, identitet och skillnaden mellan materiell och själslig standard. Gäst är Håkan Boström, ledarskribent på Göteborgs-Posten som vi hade äran att krocka in i på vägen från det förra avsnittet.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.