Om du inte redan har koll på vad gochujang är kommer du få lära dig en hel del om den koreanska chilipastan. Tom har ätit rätten förut och nu lagar han den för första gången, häng med!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
(Till ca 3 personer)
Gör så här: Börja marinera tofun i receptet ”krispig tofu” här nedan. Koka sedan ris och förbered gurkpickles och gochujangsås. Stek tofun precis innan servering.
Ställ ut krispig tofu, gochujangsås, gurkpickles, hela salladsblad, vårlök, ris och sesamfrön i olika skålar på bordet. Så kan alla bygga sin egen salladswrap, lite som tacos.
Krispig tofu
1 paket fast tofu
1 dl soja
3 dl vatten
1 vitlöksklyfta, halverad
maizena
olja till stekning
Skär tofun i stora kuber. Marinera i soja, vatten och vitlök (helst några timmar). Ta upp tofun ur marinaden och vänd i maizena. Stek på medelvärme tills krispig runt om.
Gochujangsås
1 dl gochujang, koreansk kryddpasta
0,9 dl soja
1 msk finhackad vitlök
1 msk finhackad ingefära
3 msk risvinäger
3 msk socker
3 msk sesamolja
Blanda alla ingredienser, smaka av!
Gurkpickles
1 gurka
1 vitlöksklyfta hackad
1 msk sesamolja
2 msk risvinäger
1 msk socker
½ msk salt
Skär gurka i lagom tunna halvmånar. Blanda med resten av ingredienserna. Smaka av!
Tillbehör
Ris, gärna jasminris
Vårlök, hackad
Salladsblad
Rostade sesamfrön
----------
Medverkande: Tom Kolback och Emma Kolback
Producent: Hanna Rasmuson Hulmée
Klipp: Klara Grape
Musik: Björn Olsson