Sveriges mest populära poddar

Sagor i Barnradion

Köket i Barnradion del 4: Fondue

12 min • 22 januari 2024

Ostfondue är en riktigt festlig rätt! Tom och Emma river ost tills armarna blir trötta. Sedan gäller det att inte vara för snabb vid spisen, då kan det bli en ostklump istället för ostsmet.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Recept: Laga ostfondue

Ingredienser:
1 vitlöksklyfta
200 g ementaler ost
200 g gruyere
1,5 dl torrt vitt vin
1 msk stärkelse (maizena eller potatismjöl)
3 msk kallt vatten
Svartpeppar

Tillbehör:
Kokad potatis
Cornichons
Syltlök
Bröd
Morot
Selleri

Gör så här: Koka upp vinet och låt sjuda en stund så att alkoholen försvinner (eller använd alkoholfritt vin från början). Låt vinet svalna.

Förbered tillbehören under tiden: koka potatis, skär morot och selleri i lagom stora munsbitar.

Riv osten och dela vitlöken i två delar. Gnid den halva vitlöken längs med botten och kanterna på fonduegrytan eller kastrullen. Blanda vatten och stärkelse.

Häll sedan i det avsvalnade vinet, osten, peppar och stärkelseblandningen i grytan. Värm på låg värme tills osten smälter och stärkelsen gör att blandningen börjar tjockna.

Om osten börjar klumpa sig för mycket så mixa lite med stavmixer och fortsätt sen värma på låg värme.

Servera med tillbehören. Glöm inte att det är viktigt att fonduen behöver hållas varm under tiden man äter den. Ett värmeljus under kastrullen brukar funka kanon om man inte har ett fondue-set hemma. Smaklig spis!

---------

Medverkande: Tom Kolback och Emma Kolback
Producent: Hanna Rasmuson Hulmée
Klipp: Klara Grape
Musik: Björn Olsson

Förekommer på
00:00 -00:00