Sveriges mest populära poddar

Sälj- och marknadspodden

Podd #233 – Utmaningarna med AI i marknadsföring och AI-plattformen BRAIN

36 min • 19 februari 2025

Utmaningarna med AI i marknadsföring och AI-plattformen BRAIN

AI är på allas läppar – men hur påverkar det egentligen marknadsföring och försäljning? I det här avsnittet tar vi med dig på en resa genom de största utmaningarna, ger dig konkreta insikter och introducerar dessutom en helt ny AI-plattform. Lär dig hur du kan ta dina första steg mot en modern, AI-drivet marknadsföringsarbete och få chansen att bli beta-testare för framtidens verktyg. Vill du ligga steget före? Missa inte detta!

Vill du bli betatestare av BRAIN? Maila [email protected] eller skicka ett DM till Anders på LinkedIn.

Lars Dahlberg [00:00:04]:

Hej och välkomna till ännu ett avsnitt av Sälj- och marknadspodden från Business Reflex. Det är podcasten för dig så vill ni inspiration och kunskap om hur man marknadsför säljer till den moderna business to business köpare. Och jag som sitter I studion idag heter Lars Dahlberg och med mig har jag min kära kollega och vapendragare Anders Hermansson.

Anders Hermansson [00:00:27]:

Hej Lasse!

Lars Dahlberg [00:00:28]:

Tjena! Stor dag idag.

Anders Hermansson [00:00:32]:

Ja, det här är ett nytt kapitel som vi startar nu. Roligt. Verkligen.

Lars Dahlberg [00:00:37]:

Det blir otroligt intressant att se vad vi kommer få för feedback på det här. Från våra kära lyssnare. Men vi har en riktig grej vi ska gå igenom. Så vi tänkte att vi skulle sätta scenen lite grann. Vi tänkte vi skulle lägga en del tid och prata konkret kring det här med utmaningarna runt AI. Och det som kanske framförallt marknadsföringen står inför. Toucha väl in lite på sälj som vanligt. Vi ska komma in lite på hur man utvecklar sig för att hänga med I den här extremt snabba utvecklingen.

Lars Dahlberg [00:01:10]:

Och sen ska vi faktiskt presentera en AI-plattform för marknadsföring som vi har hållit på och kämpat med en hel del för att utveckla. För vårt eget bruk men även för andra. Och ni som är med och lyssnar idag så kommer vi på slutet att erbjuda möjligheten för företag som har en marknadsfunktion att hänga med och vara lite beta-testare utav den här AI-plattformen som har också fått ett namn som heter Brain.

Anders Hermansson [00:01:43]:

Just det, Business Reflex AI med ett M på slutet. Jävla finurligt. Underbart.

Lars Dahlberg [00:01:50]:

Toppen. Så med det så tänkte jag att vi ska köra igång. Du, det här med utmaningarna med AI. Vi har ju verkligen varit igenom dem själva. Som byrå och personer. Och Vi tänkte att vi skulle reflektera lite grann över det där. Men vad säger du Anders? De är ju av lite olika karaktär.

Anders Hermansson [00:02:09]:

Ja, vi reflekterade inför det här avsnittet och funderade hur det har varit personligen och för andra I teamet och sådär. Och det är ju ingen snack om att AI är ju på agendan varenda dag I alla medier liksom. Och då tänker jag att det har ju. Det finns liksom vissa utmaningar spärrar för att man bara ska gå all in på det här och de som man kommer in på ganska snabbt är psykologiska spärrar. AI tar mitt jobb, vad ska jag göra om det nu är det här diffusa AI som jag inte riktigt förstår, som jag har hört är jättesmart och kan göra en massa grejer 24×7 och liksom aldrig är sjuk eller vabbar eller vad det nu är för någonting. Kan göra allting bättre än jag. Det här känns inte bra. Och då blir det ju automatiskt så att då vill man ju bevisa att man är bättre än AI.

Anders Hermansson [00:03:00]:

Det är det första. Så man kan säga att det var ingenting. Det är väl ett psykologiskt hinder?

Lars Dahlberg [00:03:07]:

Ja, det är precis så. Det blir väldigt mycket det. Det här är som vanligt när det gäller psykologi och förändrade beteenden när de är av den här digniteten, att de är inte lätta att ta sig igenom. Framför allt inte som när man har en situation där varken marknadschefen eller personalen som kanske jobbar på den här marknadsfunktionen inte har varit I närheten av att göra någon liknande transformationsresa tidigare. För det är väldigt annorlunda. Och då blir man rädd bara om man vet inte hur ska jag tackla det här. Vad ska börja vad ska sluta. Hur ska jag ta ett steg och driva det här som en sorts förändringsresa.

Lars Dahlberg [00:03:43]:

Då blir det jättejobbigt.

Anders Hermansson [00:03:45]:

Ja verkligen och jag skulle säga att det är fortfarande målet eller dit man ska är fortfarande lite diffust. Vad är det som. Hur kommer det att bli där borta. Om man inte vet det då blir man inte direkt mer sugen på att springa full fart in I mörkret.

Lars Dahlberg [00:04:00]:

Precis, och just den frågan tänkte vi att vi skulle prata lite mer om lite längre fram I podden så att vi kan hjälpa till att ge er lite mer den visionen om man är på väg. Men det är precis som du säger, man strävar, kanske börjar sträva framåt men man har inget mål, man bara gör något.

Anders Hermansson [00:04:17]:

Ja, känna att det här måste vi göra fast Gud vad läskigt.

Lars Dahlberg [00:04:21]:

Ja, och sen tror jag också det här med att jag tror många företagsledningar har liksom agendan, det här på agendan naturligtvis, topp på agendan. Hur ska vi utnyttja AI för att utveckla vår business och för att effektivisera våran business om man ställer höga förväntningar på organisationen. Men företagsledningen kan ju inte heller kanske måla upp vad det här kommer innebära för marknad. Det måste man vara med på att komma fram till själv och komma fram till initiativ för hur vi ska utveckla vår marknadsföring och hur vi jobbar med marknadsföring och kunna påvisa att vi tar konkreta steg framåt för att visa företagsledningen att det faktiskt händer något. Nu kanske inte marknad är det området inom de flesta bolag där förväntan att utnyttja AI kanske är allra högst. Men den finns ju där kopplat till alla delar av bolaget.

Anders Hermansson [00:05:13]:

Vet du vad, jag har inte riktigt med det. Jag tror att marknad, eftersom det som vi vet, ChattGPT kan jag ha spått ur sig, är bra texter. Så bra, nu hur svårt kan det vara? Det är väl bara att skriva någonting I ChattGPT så får du din bloggpost eller vad det nu är. Så jag kan tänka mig att förväntningarna på att det ska revolutionera marknad ligger nog ganska långt upp på listan. Jag tror det.

Lars Dahlberg [00:05:34]:

När det gäller vad AI har en kortsiktig potential att fixa. Ja. Jag tänker lite sådär att du har din kärnverksamhet som inte är marknadsföring. Du kanske är där och förväntar dig de största vinsterna. Men potentialen inser nog många är väldigt stor. Precis som

Anders Hermansson [00:05:52]:

du säger. Jo precis. Jag tror att det blir något. Skulle man få välja ett område som företagare då blir det ju säkerligen där man binder mest kapital eller där det finns störst risk för fel eller något sådant som är väldigt kostsamma såklart inte på marknadsföring. Men det kanske är vi som är I marknadsföringsbubblan här också så vi tror att allt handlar om det. Ja men å

Lars Dahlberg [00:06:17]:

andra sidan kan man väl säga för att belysa den här frågan lite mer då, det är ju det att hur man utför marknadsföringsjobbet har ju naturligtvis en enorm potential att effektiviseras. Men Sen är det ju själva marknadsföringen I sig. Vad är receptet för marknadsföring 2025? Det ska vi inte komma in på I det här avsnittet, men det är ju en jättestor utmaning och extremt viktigt för företagen att vi kan knäcka den koden för att vi ska fortsätta få marknadsföring att bidra till företagsutveckling på ett så effektivt sätt som möjligt även I den avgörande framtiden.

Anders Hermansson [00:06:51]:

Det är bra att säga det för det finns två aspekter och dels kan ju marknadsfunktionen bli effektivare I det de alltid har gjort. Men kunderna kommer ju börja använda AI för att köpa grejer och ta reda på saker och precis hur hanterar man det. Men det är som sagt ett ämne för en annan dag.

Lars Dahlberg [00:07:06]:

Det är en annan dag, men vi kommer komma tillbaka. Vi har touchat på det lite grann också I tidigare poddavsnitt, men det kommer vi komma tillbaka till.

Anders Hermansson [00:07:13]:

Ja, och även har vi planerat att köra ett webbinarium om det faktiskt I

Lars Dahlberg [00:07:16]:

mars. Exakt. Har vi lättat på den förlåtningen. Ja, men alltså man hamnar ganska snabbt I den här praktiska verkligheten med AI. Det är ju så. Och det vanliga här det är ju att alla har fullt upp på jobbet. Marknadscheferna har fullt upp, Höga förväntningar på att utföra massa saker. Och personalen där.

Lars Dahlberg [00:07:37]:

Om man har sån personal och så. Och var finns tiden? Det finns inte så mycket tid att investera I. Att förstå vad man ska göra. Och utveckla sig och lära sig. Det är en stor utmaning skulle jag säga.

Anders Hermansson [00:07:51]:

Ja och det är ju, det ligger rätt nära till hand så att man har lärt sig någon ny funktion I Photoshop, InDesign eller vad det nu är för verktyg som man har. Det är inom sfären för det man alltid har gjort. Men nu, om man ska ta den här transformationen på allvar, rent praktiskt så byter man på något sätt yrke. Och vi pratade lite grann innan om vad man ska använda för liknelse. Men säga att Vi tittar på hur man tillverkar bilar idag med industrirobotar på den mekaniska sidan har ju robotiseringen gått jättelångt. Det är ju liksom troligtvis ganska få som står och handsvetsar bilar idag, utan de går ju på ett löpande ban och robotarna gör allt det där. Det är målnings robotar och allting. Så då är det så här, de som förut jobbade med bintillverkning, det praktiska, ja de är väl de nu som programmerar robotar helt enkelt.

Anders Hermansson [00:08:39]:

Och om man ska ta den liknelsen till det här, ja då är det så här, du jobbade förut praktiskt med marknadsföring och nu är du någon som ska tala om för robotar? För AI är ju så att robotar som jobbar in I din dator istället för fysiskt byta på saker och ting. Ja, det blir mycket mer logikgärnan.

Lars Dahlberg [00:08:56]:

Eller hur? Det blir mycket, mycket mer logikgärnan. Och om man då pratar om marknadsförare generellt sett historiskt är ju oftast inte fokus på logikärnan.

Anders Hermansson [00:09:05]:

Det är kreativa människor som… Ja, exakt. Vi har

Lars Dahlberg [00:09:09]:

blivit mer datadrivna, måste lära oss analysera data, sitta och jobba med sånt som vi inte behövde förr. Vi har skaffat oss markningsautomation, system och CRM-system, moderna sådana där man kan skapa workflows och vissa automationer och sådär. Men det här är på en helt annan nivå.

Anders Hermansson [00:09:27]:

Ja, man måste tänka annorlunda helt enkelt. Så man får ett nytt jobb på toppen av allting. Och man måste ju lära sig nya verktyg som inte alls handlar om marknadsföring, utan det är så här teknikplattformar helt plötsligt.

Lars Dahlberg [00:09:41]:

Som man använder till allt möjligt. Exakt. De är ju inte utvecklade för att användas för marknadsföring, de är ju utvecklade för att vara smarta AI-verktyg som kan användas till allt möjligt inom olika områden. Det är text och det är bilder och det är allt, liksom, och videos och hela grejen. Men, och då blir det ju så här, ja, och så bara rasar ut verktyg. Vilket ska man använda? Och de här olika verktygen, de blir ju snabbt mycket mer avancerade. Och det kommer nya funktioner. Och bara hänga med I liksom utvecklingen av någon eller några av de här verktygen och plattformarna är ju en jätteutmaning bara I sig.

Anders Hermansson [00:10:17]:

Ja, ja. Jag har ett jättebra tips till de som vill ha sjuk ångest. Det är att hänga på TikTok och Instagram större delen av sin tid och titta på alla verktyg som kommer och alla tips man får där om alla plattformar. Då får man rätt förlamning att man liksom bara sitter och glor på flödet istället för att göra någonting överhuvudtaget själv.

Lars Dahlberg [00:10:36]:

Och sen så inser man ganska snabbt att ja visst man kan väl smaka lite på de här verktygen och det kanske inte kostar något eller väldigt lite men allting är ju smart konstruerat så ganska snabbt så behöver man börja hala upp plånboken för att få tillgång till lite mer avancerad funktionalitet. Och då börjar kostnaderna rulla iväg för någonting som man inte nödvändigtvis hade en budget för. Köpa programvara som hjälper en att jobba med AI.

Anders Hermansson [00:10:58]:

Just

Lars Dahlberg [00:10:59]:

det. Och det har vi ju själva fått erfara. Att de här grejerna kostar pengar om man verkligen ska använda dem på ett vettigt sätt.

Anders Hermansson [00:11:08]:

Jo men så är det. Gratis är gott I början men sen så blir det inte så mycket mer av det. Där har vi väl det hela. Psykologi kring att ta mitt jobb som gör att man inte kan gå all in på det här. Det tar ett tag innan man börjar tycka att det är roligt helt enkelt och det är en fördel om man gör det. Och sen har du det praktiska, herregud vilka verktyg ska vi välja? Vänta ska jag nu som är copywriter eller designer helt plötsligt- vara en sån som inspirerar en AI att göra det här? Och verkligen lägga själ och hjärta I att AI ska bli minst lika bra som jag. Ja, det är en utmaning som jag inte duger.

Lars Dahlberg [00:11:49]:

Det blir en större utmaning än vad man kan tro. Och då lovar vi här för en liten stund sedan att vi skulle prata lite grann om kanske vart någonstans man behöver sikta, vad man behöver för någon form av vision. Så vi har gjort en liten egen konstruerad här AI-utvecklingstrappa för marknadsförare.

Anders Hermansson [00:12:07]:

Den

Lars Dahlberg [00:12:07]:

har fem steg Anders.

Anders Hermansson [00:12:10]:

Ja, men dra igenom dem då. Ja, det

Lars Dahlberg [00:12:12]:

kan vi hjälpas åt att dra igenom dem lite här då. Och den här har vi liksom konstruerat nu väldigt mycket baserat på egen erfarenhet de senaste åren. Och det finns någon sorts nivå 1 här. Vi har inte gett den något kul namn riktigt men den heter nivå 1. Och vad innebär det egentligen? Vi skulle säga att det innebär att du använder AI som en del av redan befintliga verktyg. Så du har kanske redan verktyg I typ SEMrush, Adobe Suite, HubSpot, kanske andra typer av verktyg. De kommer med viss AI-funktionalitet som du börjar använda.

Anders Hermansson [00:12:52]:

Ja, inte så stor förändring men bra grej. Då blir det jättebra. Zemrash kan hjälpa till med förslag på content Och Photoshop kan trolla bort grejer och så där. Och mer och mer. Så då blir de verktygen bara bättre och du kör på som vanligt kan man säga.

Lars Dahlberg [00:13:08]:

Så kan man säga. Och sen har vi någon sorts nivå två här då. Då är vi på en nivå, Det är I alla fall min upplevelse är att ganska många har tagit sig till I alla fall. Det är att man använder generativ AI för att skapa innehåll. Framförallt med fokus på innehåll. Men man gör det liksom manuellt. Det här har något innehåll som jag vill skapa. Jag försöker torta ihop en prompt och försöker få till ett innehåll.

Anders Hermansson [00:13:38]:

Ungefär så. Och här finns det redan nu en risk. Det är att man gör det här med kanske lite fel psykologisk inställning. Man vill snarare bevisa att man är bättre än en än att man ska hjälpa in och bli bättre än en själv. Och det är ett misstag kan jag säga att göra ett försök eller två och in Och så lyckas man inte och så lägger man ner projektet för att man fick som man ville. Utan här gäller det att gneta på och ge A in en massa chanser och själv bli bättre på att instruera. Men det är riktigt, man börjar från början varje gång. Man drar igång som de flesta, Det är verktyget som de flesta tror använder.

Anders Hermansson [00:14:16]:

Chat-GPT. Går man in där och säger hej, jag vill ha det här contentet- eller hjälp mig med någon social mediaplan eller nåt sånt där. Det är ungefär det man ger input. Och så får man nånting väldigt generellt trist tillbaks.

Lars Dahlberg [00:14:30]:

Men kanske lite optimera lite text man redan har kanske eller översätta.

Anders Hermansson [00:14:36]:

Ja, en avancerad spelchecker.

Lars Dahlberg [00:14:40]:

Nivå tre. Då är vi mer inne på att man faktiskt har kommit på det här med att man kan använda GPT-er, det vill säga att man kan ge AI en viss, vissa grundförutsättningar för att kunna utföra ett lite bättre kvalitativt arbete.

Anders Hermansson [00:14:57]:

Ja, och de som inte vet vad det är, det är att man får tillfälle att ladda upp kunskap till en chatt. Och då blir startpunkten för den där chatten framöver att ChattGPT är fortfarande ChattGPT men den kan också någonting väldigt specifikt. Så det skulle kunna vara en manual för någon programvara till exempel, eller också är det att den kan någonting om en smålgrupp eller någonting som man ska kommunicera med.

Lars Dahlberg [00:15:25]:

Jag skulle säga att på den här nivån kan man också prata lite grann om det där att man kanske själv har experimenterat fram lite olika så här prompts bibliotek som man tycker funkar för olika syften så man har det lite grann redo när man ska jobba så man kan plocka fram lite prompter som man kanske använt tidigare för liknande uppgifter och få lite återanvändning av det så att säga.

Anders Hermansson [00:15:49]:

Är man riktigt strukturerad så har man ett promptbibliotek där man också uppdaterar de här promptarna när man förbättrar dem, så man lägger tillbaka den senaste bästa I biblioteket så att en annan person kan använda den också. Det är ju en administrativ grej som behöver göras där, att man ska ha all ordning och reda på saker och ting. Men det känner man ganska mycket på.

Lars Dahlberg [00:16:14]:

Precis. Om vi sedan då tar oss till nivå fyra då, då handlar det om att man har utvecklat egna AI-flöden. Och de här använder du då för att utföra mera kan man säga standardiserade arbetsuppgifter. Sånt som du gör ganska ofta.

Anders Hermansson [00:16:33]:

Ja, precis. Och det blir ju lite grann av en process där som man stödjer. För om man tänker på saken så är ju, till exempel att skriva en bloggpost, det är ju inte ett steg. Utan man behöver ju göra en massa saker. Vad tänker på en copywriter gör? Från att man som copywriter har fått ett ämne som man ska skriva om. Då har man ju research som man håller på och sökortsoptimerar och massa grejer. Och där är det ju väldigt svårt att få en AI att göra allt det där med en prompt. Det blir inget bra.

Anders Hermansson [00:17:08]:

Så då har man med fördel någon form av någon sån här low-code, no-code plattform där man bygger sitt lilla workflow. Så redan här är det ett rejält tekniskt hopp när man kommer in lite grann I en ny värld skulle jag säga.

Lars Dahlberg [00:17:22]:

Det blir mycket mer och väldigt mycket mer logik I gärna. Det är logik I gärna tidigare I den här nivåerna också men här blir det väldigt mycket mer logik I gärna när man ska göra det här.

Anders Hermansson [00:17:32]:

Här kan ju också

Lars Dahlberg [00:17:33]:

då effektivitetsvinsterna verkligen dra iväg ordentligt och bli betydligt mycket större.

Anders Hermansson [00:17:39]:

Verkligen.

Lars Dahlberg [00:17:39]:

Och lyckas få till det här. Sen kommer vi till nivå 5. Det finns flera saker som vi tycker kategoriserar eller definierar den här nivå 5. Men en sån är att du har skapat AI-processer eller AI-assistenter– –kopplat till olika arbetsuppgifter som du gör. Men de här utförs kanske mer eller mindre automatiskt. Så att det händer saker och ting utan att du behöver tänka på det.

Anders Hermansson [00:18:12]:

Ja, man kallar det för AI-agenter. Det är ju det begreppet som är att de som jobbar lite mer autonomt. Så man har fixat en process som man har hyfsat koll på kvalitén. Att den blir utförd rätt varje gång, eller de flesta gångerna. Och sen så kan man ju då ha agenter som triggar på olika saker I omvärlden eller I något annat IT-system eller vad det är för någonting. Och så gör den en massa saker. Och utan kanske för att fördjupa sig alls så mycket med AI-agenter, men det är Man kan bygga en AI-agent som gör någonting speciellt. Man kan också bygga team av AI-agenter.

Anders Hermansson [00:18:53]:

Det är till skillnad från ett workflow som är väldigt statiskt. Där man gör saker exakt likadant varje gång I en viss ordning. Så I AI-agenterna, låt oss ta ett exempel. Det kan vara en AI-agent som skriver text och en annan AI-agent som kritiserar. Och de där två jobbar ihop, skickar saker fram och tillbaka till varandra tills kanske en chefs AI-agent är nöjd med att det kom inte så mycket mer feedback från kritiken. Då bestämmer den att nu är ni klara, tack nu tar jag det här och drar det vidare och kanske skickar det till en publiceringsagent som lägger upp det på webben. Men Workflowet I sig är dynamiskt. Det kan bli jättemånga vändor, ungefär som varje copyrighter vet.

Anders Hermansson [00:19:40]:

Vissa personer, kunder eller vad det nu är, har många korunder och andra har få. Men det bestäms inte I förväg I Workflow, utan det där görs dynamiskt mellan de här olika agenterna. Så det blir en helt annan dynamik I det, där man kommer mycket, mycket längre I resultat som man vill uppnå.

Lars Dahlberg [00:19:58]:

Exakt. De är experter på olika saker och samarbetar. Och det här är en otroligt intressant dimension av det här. Och I det naturliga ytterligare då, en ökad komplexitet, men också effektiviteten väldigt mycket naturligtvis. Sen är det ju också så att man när man är I det här läget då är det ju liksom AI det är verkligen den här smarta junior som du alltid har vid din sida när du när du gör ditt jobb. Du gör egentligen ingenting I princip nästan utan att vara inblandad.

Anders Hermansson [00:20:36]:

Nej, det blir mer än det. Man kan säga att man får, om man I de tidigare nivåerna har fått hjälp med enstaka steg I en process eller flera steg I en process men väldigt statiskt, så är det här en… Det här är liksom ett gäng med juniorer som jobbar ihop och de kan olika saker. Så man får ju en mycket mer heltäckande stöd för en process som kanske inte ska utföras exakt likadant varje gång från start till mål. Det är det som är dynamiken och det fantastiska I det här med AIAgent.

Lars Dahlberg [00:21:10]:

Nu när vi pratar om det här, så tror jag att många inser att då pratar vi inte bara om att skapa innehåll och den typen av saker, utan det här egentligen kan beröra vilken arbetsuppgift som helst som ligger inom marknadsfunktionens ansvar vilket ju är ganska mångfacetterat.

Anders Hermansson [00:21:31]:

Det är väl I princip allt det man kan göra framför en dator skulle jag

Lars Dahlberg [00:21:35]:

säga. Ja.

Anders Hermansson [00:21:37]:

I princip.

Lars Dahlberg [00:21:39]:

Ja och det är klart man kan ha olika ambitionsnivå här men utvecklingen går otroligt snabbt och ska man verkligen få ut effektivitet och över tid och så vidare så bör man ju sikta på att kunna ta sig till nivå 4 och till och med nivå 5. Framförallt om man är en lite större marknadsorganisation. Och då är ju resan rätt så lång om man bara precis har börjat jobba med det på en enklare nivå och inte riktigt vet hur man ska ta sig framåt I den här utvecklingen.

Anders Hermansson [00:22:13]:

Ja, precis. Sen så har vi ju den här resan som vi har genomgått själva med stor möda. Och hela tiden försökt ta med oss erfarenheter från varje steg till nästa. Och det är väl det som då har resulterat I Brain helt enkelt, vår AI-plattform som ska hjälpa marknadsavdelningar. Det finns en större vision för Brain också, att den kan få hjälpa andra avdelningar också som kundservice och sådana saker, men vi började där vi kände oss mest trygga. Det vi hållt på med över tio år. Så

Lars Dahlberg [00:22:55]:

om vi då ska nu har vi inga möjligheter att demonstrera här men Vi förklarar hur det här fungerar I den här podden. Ni kanske är nyfikna på att se det här och då kommer vi kunna hjälpa er att få göra det naturligtvis. Men om ni tänker då att, för det första tror jag nästan vi måste säga Anders att Det som är kritiskt med Brain är att vi ger Brain alla de här grundkunskaperna som man behöver om man ska ha assistenter som utför kvalitativt arbete.

Anders Hermansson [00:23:31]:

Det enklaste sättet som jag kommer på att förklara det här är att man försöker koppla till mänskliga värden. Så vi har utbildat ett antal marknadsagenter, marknadsassistenter I sina yrken. Så de är specialister och välpreppade för att utföra ett jobb. Men sedan har vi då lagt till så att de också blir ombordade. Så man tänker man anställer någon. Fint, vi har kommit överens här och anställningsavtalet skriv på. Välkommen hit, nu ska vi omborda dig. Så du ska få veta allt om våra kärnvärden, vilka målgrupper vi adresserar, vad vi är experter på på det här bolaget och så vidare, vår position på marknaden och allting.

Anders Hermansson [00:24:13]:

Så det vi

Lars Dahlberg [00:24:20]:

utbildar AI in I bolagets förutsättningar, alltså I den strategi som vi har valt när det gäller vår marknadsföring och försäljning framåt, Då blir det också så att när de här assistenterna som nu är anställda jobbar så kommer jag om och följa dem. De kommer ju inte att hitta på något eget egentligen utan de kommer att följa dem när de utför sitt arbete vilket ju dels ger dem grundförutsättningar och grundläggande kompetens, men också ser till att de håller sig till rätt saker. De gör saker på ett rätt sätt utifrån det perspektivet. Och inte flummar iväg, vilket ofta kan vara ett stort problem när man jobbar med marknadsföring. Att man har bestämt sig för en massa givna grundförutsättningar- kring sitt varumärke och sitt erbjudande och sina segment och allting. Och sen så är det svårt att hålla sig till det. Det här blir ju ett sätt att mycket lättare kunna hålla sig till det man har bestämt sig för.

Anders Hermansson [00:25:17]:

Ja, det är sant. De håller på banan, de

Lars Dahlberg [00:25:20]:

här rackarna.

Anders Hermansson [00:25:22]:

Vad är det för nånting som vi har börjat med att göra? Det är väl så klart det som de flesta använder chat-QPT till. Det är att till exempel skriva en bloggpost eller få hjälp med SEO-optimerat content. Nu är det så här att det är… Jag vet inte hur mycket man kan skryta, men jäklar namn vad vilken skillnad det är på det som Brain producerar- och det som man själv lyckas cranka ur sig när man sitter själv med chattypte. Det är liksom en minskad skillnad. Man checkar I alla SEO boxar och även även då det som kommer ut ur brain är ju även optimerat för AI så att man blir hittade av motorerna.

Lars Dahlberg [00:26:05]:

Det

Anders Hermansson [00:26:06]:

är en grej som den gör. Sen har vi Linkedin-poster som den producerar. Sen har vi event, en event planerar kan man säga. Man ger Brain ett ämne och om det ska vara ett live-event eller ett webinar till exempel och vem som är talaren och sen tar Brain fram förslag på text till landningssidan, text till annonser, text till e-mail, text till LinkedIn-inlägg som ska promota det här eventet helt enkelt. Så man får liksom en riktig skjuts I början. Sen är inte allt 100 såklart. Det är ju som allting man får gå in och redigera lite, men man får en himla startgas när man ska göra ett event.

Lars Dahlberg [00:26:43]:

Och som tillägg till det här då som också är viktigt är att man får ju förslag på bilder och sådana saker.

Anders Hermansson [00:26:49]:

Ja, det får man.

Lars Dahlberg [00:26:50]:

Som man kan använda sig av och sådär.

Anders Hermansson [00:26:53]:

Ja.

Lars Dahlberg [00:26:54]:

Sen är det ju då det här med landningsid på webben. Man har ju massa landningsid på webben och det är ju väldigt kritiskt att hålla de sökortsoptimerade. De som I alla fall har relevanta ord där finns relevanta volymer. Och det är ett ganska stökigt jobb faktiskt att pyssla med. Så det får man också med här att kunna…

Anders Hermansson [00:27:14]:

Ja just det. Vi drar in all data om den organiska trafiken som man får till sin sajt. Och så kan man titta på sidor, så kommer Brain att föreslå att den här sidan är på sidan två I Google. Om ni bara kunde shapea upp den lite grann så kommer ni kanske på sidan ett och då kommer ni öka trafiken lavinartat. Så den hittar de här guldklimparna som man kan putsa upp. Och sen så just nu I utvecklingsverkstaden så pågår det liksom ett arbete att få till en knapp där man säger bara optimera. Och så optimerar den den befintliga sidan som ligger då I WordPress just nu som är den plattform som vi är bäst integrerade med.

Lars Dahlberg [00:27:57]:

Precis, och om man då ska komma in lite grann på det här med automatiseringen så att mycket av automatiseringen ligger ju I att skapa när de här stäntorna kör men det som också finns med kopplat till automatiseringen det är att man prenumererar på sin omvärld.

Anders Hermansson [00:28:13]:

Just det.

Lars Dahlberg [00:28:13]:

Man prenumererar på saker och ting som händer och sker I ens bransch, som händer och sker hos kunder, som händer och sker hos konkurrenter, kanske andra typer av beroenden man har kopplat till lagar och regler och allt vad det kan vara. Det är ofta ganska många typer av datakällor som är väldigt bra för marknadsföraren att ha koll på, men som också väldigt många gånger är väldigt viktiga att kunna agera på som marknadsförare. Så när man sitter där som marknadsförare, man har egna idéer om vad vi ska göra. Det kommer idéer från organisationen om vad vi kanske ska göra. Och det kommer väldigt mycket idéer, eller borde komma mycket idéer, kopplat till vad som händer I omvärlden, I vår omvärld. Och Brain är ju uppsatt så att den lyssnar på omvärlden och eftersom den förstår oss så kan den föreslå saker och ting som troligtvis är relevanta för oss. Så du får inte allt som kommer I de här flödena, du får en filtrerad del av det. Och kan själv sedan ta ställning till om du vill starta en process kopplat till någon av de här assistenterna vi har.

Lars Dahlberg [00:29:17]:

Eller om du bara vill ha den här kunskapen och förstå vad det är för någonting och validera det.

Anders Hermansson [00:29:23]:

Ja för konkret är det så här, det dyker upp I ett flöde och säger om det där var ett intressant ämne det borde vi också kunna skriva om. Tala om för Brain att vi vill ha en bloggpost om det här I ögonmorgon. Då gör den jobbet, den läser artikeln, gör research runt det där och skapar då ett jättebra optimerat content på samma ämne som någon annan skrivit om. Det är självprincipen. Eller om man bara vill ha ett flinkt innelägg där man refererar till en artikel som någon annan skrivit. Så fixar Brain det också.

Lars Dahlberg [00:29:50]:

På andra hållet då, ifall du själv har en idé, då kan du hänvisa Brain till underlag för den idén. Eller du kommer idéer från din personal som kanske har skrivit någon form av underlag eller har någon form av underlag till en idé. Då blir det som blir som startpunkten för själva produktionen.

Anders Hermansson [00:30:11]:

Exakt. Det är så långt vi har kommit med Brain nu. Och det är så här när man sitter och utvecklar saker själv, man blir ju liksom frälst på sin egen salmö eller vad man nu säger. Så nu känner jag att vi har kommit så långt vi kan själva, så vi letar nu efter personer som jobbar på marknadsavdelningar som skulle vilja testa det här, testa Brain. Så det kan man få möjlighet att göra. Vi kanske inte kan släppa in alla som vill men några, ett gäng med beta-testare vore otroligt intressant för att få er feedback på vad vi har hittat på. Kanske vissa av de grejerna vi gör är helt värdelösa och kanske är det så att vi har missat vissa uppenbara grejer. Eller också så att man har mer små, mindre feedback kring själva användargränssnittet.

Anders Hermansson [00:31:04]:

Som naturligtvis är en webbapplikation som man behöver inte installera.

Lars Dahlberg [00:31:08]:

Nej, och det är väldigt lätt att sätta upp det för att göra ett sånt här test. Men man kan väl säga så här då att… Vad är själva grejen här? Om vi ska sammanfatta. För det första är det ju liksom kvalitet, att man får mycket mycket bättre kvalitet när man jobbar med med Brain utifrån de här förutsättningarna vi har beskrivit. Det här med automationen är ju, tror jag alla känner ganska uppenbart att det finns stora vinst I medel så att säga. Och man får liksom, man kommer I alla fall väl nära steg 5 nästan på en gång om man börjar använda bra infrastruktur, åtminstone inom ramen för det den klarar.

Anders Hermansson [00:31:49]:

Ja, man lär sig ju inte att göra sådana där assistenter och agenter och sånt själv. Så det är väl ett vägval alltid när man tänker ska vi programmera själv eller ska vi använda oss av applikationer. Här har ju vi gjort det åt er så att säga. Så då hoppar man iväg till steg, till nivå 5 på en gång. Men det är ju någon annan som har gjort jobbet åt den. Ungefär som att man inte utvecklar ett eget Photoshop, utan man använder Adobe Photoshop.

Lars Dahlberg [00:32:14]:

Nej, Jag tror också att, nu kan vi inte demovisa det här, men någonting som är inbyggt I själva processen är att du har kontroll på processen hela tiden och kan välja att lägga dig I, så att säga, mer eller mindre kring att optimera och justera kvalitet till exempel som den producerar och när saker och ting ska kanske publiceras och så.

Anders Hermansson [00:32:40]:

Ja Lasse det är en viktig grej som du glömde nämna. Alla de här draften som Brain producerar, Där kan man gå in och editera. Man markerar ett stycke och säger gör det här kortare, skriv roligare eller ta med mer detaljer eller vad det nu är för någonting. Och man som man har I full kontroll på det som till slut sedan publiceras på webben. Så det var bra att du tog upp det där. Det är ju viktigt. Human in the loop pratar vi om. Det kommer att vara så I alla fall ett år till.

Lars Dahlberg [00:33:06]:

Human in the loop. Och det är ju, Brain då används av olika typer av AI-modeller bakom kulisserna för att kunna utföra arbetet så effektivt som möjligt. Inte liksom bara till exempel ChatGPTN.

Anders Hermansson [00:33:18]:

Nej, det är det inte. Vi väljer russaren ur kakan där och på ett sätt som gör att vi också, vi har försökt bygga det på ett sätt så vi kan byta ut modellerna och anställa någon ännu smartare om det dyker upp någon sån. Vi har inte ditt sikt åt.

Lars Dahlberg [00:33:32]:

Hur kommer vår annan grej vi inte nämnde? Man har ju sin lilla marknadschefschat också.

Anders Hermansson [00:33:39]:

Ja, exakt. Vi vet inte riktigt vad man ska ha den där till, men det finns en chatt där man kan prata med med en marknadschef eller någon I alla fall som känner till marknadsstrategin och så där. Men den är intressant. Det är också inte så att få feedback på den. Vad är det man vill ha en sån till? En lite mer allmän?

Lars Dahlberg [00:33:55]:

Man kan vara lite kreativ med det, men som sagt det vore jätteintressant att få mer feedback på den. Hur vi ska utveckla själva marknadschefschatten.

Anders Hermansson [00:34:04]:

Ja, det skulle kunna vara så att, för just nu är det att man egentligen utgår ofta från en marknadskalender, som man lägger till saker I, antingen med hjälp av, bara för att man har en egen idé, eller baserat på omvärldsbevakning. Men det skulle ju mycket väl kunna vara så att man I en dialog med marknadschefen– –pratar sig fram till att vi måste nu trycka på det här ämnet. Vi har liksom ett tema det här kvartalet som vi ska göra nu. Så nu Kan du ta fram ett förslag på en marknadsban för kvartal 2 kring det här så gör den ju det då. Det är möjligt, framtida mer konkret funktion för marknadschefen till exempel. Eller vad jag ska kalla för, kampanjschefen.

Lars Dahlberg [00:34:44]:

Kanske de är lite sugna då på att vilja anmäla sig för att vilja testa. Då har man ju.

Anders Hermansson [00:34:48]:

Det vore otroligt kul. Vi har kämpat på det här ett jäkla tag nu och det vore kul och nu är vi liksom ut ur garderoben här så det vore kul om folk ville ville testa och det är naturligtvis gratis. Det vi vill ha tillbaks det är seriös testning med riktig feedback för det är det vi så att säga önskar som motprestation.

Lars Dahlberg [00:35:05]:

Ja, så de mejlar då till Anders.Hermansson med dubbel s. Anders.Hermansson at businessreflex.se.

Anders Hermansson [00:35:16]:

Det är jättebra om ni gör det. Vad glad jag kommer bli. Anders, du har en handshand.

Lars Dahlberg [00:35:21]:

Businessreflex.se

Anders Hermansson [00:35:24]:

Den maillänken lägger vi I show notes såklart.

Lars Dahlberg [00:35:27]:

Så får man ju, ja exakt, den får man leta upp till på LinkedIn och slänga ett medlande denna vägen.

Anders Hermansson [00:35:32]:

Men vi lägger vi lägger länkar till både LinkedIn och min mail I kronor så är det enklast möjliga väg dit.

Lars Dahlberg [00:35:41]:

Ska vi avsluta det här? Därför att tanken med det här med bränn är väl att det ska underlätta till att man ska vara relevant, Anders?

Anders Hermansson [00:35:49]:

Ja, det finns en sak som gäller. Oavsett vad ni gör där ute så måste ni vara relevanta.

The post Podd #233 – Utmaningarna med AI i marknadsföring och AI-plattformen BRAIN appeared first on Business Reflex.

Förekommer på
00:00 -00:00