George Floyds död, då en polis i över åtta minuter pressade sitt knä mot hans hals, har knappast lämnat någon oberörd. Tusentals människor världen över protesterar nu under parollen ”Black Lives Matter”. Olof Edsinger och Jacob Rudenstrand samtalar om rasismens historia i USA, men också om det våld och de krav på historierensning som kommit i protesternas spår. De belyser vad som skiljer den svenska kontexten från den amerikanska.
I Sverige har vi haft en lång tradition av rättspositivism som ser rätten som en konstruktion och inte grundad på en universell moral. Bland annat menade en av förgrundsgestalterna till denna att påståendet att det finns orättfärdiga lagar är lika betydelselöst ”som en papegojas pladder”. Olof förklarar utifrån sin senaste artikel på SEA:s hemsida vad rättspositivismen haft för betydelse för de svenska barnmorskefallen och synen på samvetsfrihet. (Vi beklagar den något sämre ljudkvalitén i detta avsnitt då det spelades in via Skype.)
Vill du stötta podden ekonomiskt kan du Swisha en valfri gåva till 123 059 16 44 (www.getswish.se).
Länkar som nämns i avsnittet:
- Barnmorskefallen och den svenska rättspositivismen, https://www.sea.nu/barnmorskefallen-och-den-svenska-rattspositivismen/
- Svensk polis skolas av vänsterradikaler, https://www.svd.se/svensk-polis-skolas-av-vansterradikaler