45 avsnitt • Längd: 30 min • Månadsvis
Tidningen Senioren har över 200 000 läsare. I vår podd får du inblick i det redaktionella arbetet. Men också bonuslyssning av olika slag. Följ oss!
The podcast Senioren is created by Senioren. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Senioren har många fantastiska medarbetare. En av de mer seniora är Kurt Mälarstedt. I vår podd berättar han om sin långa karriär och hur det funkar att vara kvar i yrket trots en senior ålder.
– Jag känner mig inte som 85 år eller vad jag är. Men oftast är jag ju äldre än dem som jag intervjuar. Å andra sidan är det ganska bra faktiskt för jag vet vad de talar om. Vi har gemensamma referensramar. Man känner igen de gamla sångerna, så att säga.
Du hör hela intervjun med Kurt Mälarstedt i detta avsnitt av Seniorens podd.
Podden görs av Seniorens webbredaktör Jonas Nordling.
Signaturen är gjord av WaveMaster för Pixabay.
På en tidningsredaktion ramlar det dagligen in hundratals tips och pressmeddelanden, så även hos oss. Men när det i morse kom ett mejl från Upplands Väsbys kommun om att deras äldreboende Brobacken sökte vinylskivor på svenska stack det ändå ut i flödet. Speciellt när vi läste om aktivitetssamordnaren Scot James som var den som efterlyste skivorna. Han har varit DJ och vill nu lära ut sina kunskaper till de boende. Men han saknar plattor på svenska.
Seniorens reporter Jonas Nordling ringde upp honom och bad honom berätta mer.
Seniorens podd produceras av Jonas Nordling och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
Signaturen är gjord av WaveMaster för Pixabay.
Upptäck vad Senioren har att erbjuda i sitt kommande nummer. Lyssna på podden där redaktionen ger dig en ljudlig smygtitt.
Årets tredje nummer av Senioren är på väg ut till sina över 200 000 läsare. Men du kan redan nu få en inblick i innehållet. I Seniorens podd presenterar chefredaktör Kristina Adolfsson vad som väntar i det nya numret. Dessutom berättar redaktionssekreterare Ulrika Palmcrantz och reporter Jan Arleij närmare om några av de specifika jobb som återfinns i detta nummer av Senioren.
Podden görs av Seniorens webbredaktör Jonas Nordling.
Signaturen är gjord av WaveMaster för Pixabay.
Det är aldrig för sent att satsa på friidrott. Häromdagen åkte Seniorens reporter Jonas Nordling ut till södra Stockholm för att träffa några som inte gett upp hoppet. Där träffade han 85-åriga Eva Tessem som vill lära sig kasta diskus. Han pratade även med 69-åriga Kerstin Bodén som varit sugen på att testa friidrott hela sitt liv.
Och han intervjuade veteranen Annika Sandström från Friidrottsförbundet och Spårvägen som håller i dessa friidrottsträningar för 60-plussare i Stockholms södra förorter.
Vi hoppas att du lyssnar och att det lockar till att våga pröva om tillfälle ges.
Seniorens podd görs av Jonas Nordling. Ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
Forskare borde byta syn på nostalgi, menar professor Heiko Droste. ”Det är ett missförstånd av människor som tror sig vara lite mer genomtänkta”, säger han.
Det här med nostalgi är inte helt lätt. I takt med att vi blir äldre är det helt naturligt att se tillbaka på vissa delar av livet som mer positiva än andra. Men det är också lätt att våra minnen spelar oss ett spratt. Och om nostalgin skapar en falsk bild av historien som används av demagoger är den direkt farlig. Så hur ska man förhålla sig till denna mänskliga känsla?
Heiko Droste som är professor i historia vid Stockholms universitet brottas just nu med ett nytt sätt att försöka hantera nostalgi.
– Nostalgi och historieforskning hänger egentligen inte alls ihop. Historiker har svårt med den emotionella aspekten, att de minnen som en nostalgiker har inte håller för en vetenskaplig undersökning. Vi minns en känsla, men inte exakt som det var. De ser bara nostalgiska minnen som en stor fara, något som kan utnyttjas av olika rörelser som vill att människor ska längta tillbaka en tid som aldrig funnits. Och därför är historiker skeptiska till nostalgi.
Är det inte bra då?
– Nej, jag tror inte det. När jag letat efter förklaringar till varför nostalgi betraktas så negativt så handlar det ofta om Brexit- eller Trump-väljare som beskrivs som nostalgiska, men jag tycker att dessa undersökningar ofta gör det väldigt enkelt för sig. Människor som ligger till höger politiskt beskriver ofta nostalgiska känslor för 1950-talet vilket tas som en intäkt för att de följer en högerextrem berättelse, men den bevisföringen håller inte. Högerextrema rörelser har en ideologi och det är något annat än en emotionell erfarenhet, något annat än en nostalgisk längtan. Så jag håller inte med om den tolkningen, säger han och fortsätter:
– När jag närmade mig nostalgin så upptäckte jag att jag saknade en relation till den. Jag kunde inte se det som en allvarlig form av historiebruk. Och jag har aldrig forskat om emotioner. Det är väldigt svårt att skriva vetenskapligt om känslor. Men historikerna har sedan 20 år tillbaka försökt att hantera emotioner som en historisk förklaring till vissa ställningstagande. Men den forskningen är i utkanten av det stora ämnet historia. Så de flesta historiker försöker hålla detta på distans, men då tappar vi mycket.
– Nostalgikern nedvärderas genom att man säger att de inte är medvetna om historien, att deras känslor är ett uttryck för att de gör det enkelt för sig. Det är ett missförstånd av människor som tror sig vara lite mer rationella och genomtänkta. Jag tror att nostalgi tillhör alla människor, att det är en naturlig del av ett liv.
Han har också noterat att det finns en genusaspekt kring nostalgi.
– Det är märkligt nog mest män som är nostalgiker.
Varför är det märkligt?
– För att vi i vårt västerländska tänkande alltid förknippar kvinnor med emotionalitet. Nostalgi verkar vara ett stort undantag. Jag har inte hittat någon förklaring till det, men forskningen är ganska enig om detta.
Du hör hela intervjun med Heiko Droste i Seniorens podd.
I avsnittet hörs utdrag från följande musik:
Nostalgi av Ingemar Olsson
Nostalgia Locomotive av The Mo
Nostalgi av Trio Igloo
Det blir en ny säsong av Hotell Romantik. I Seniorens podd berättar producenten Lotta Hellman hela historien om serien, om SVTs krav och var den nya säsongen ska spelas in.
Den tredje säsongen av den populära reality-serien Hotell Romantik sänds nu på SVT. Och en fjärde säsong är redan beställd.
Lotta Hellman har producerat alla säsonger hittills och kommer även att ansvara för den kommande. I Seniorens podd berättar hon om historien bakom Hotell Romantik, vad hon vill med serien och varför den måste locka yngre publik.
Hon berättar även om kraven från SVT inför den nya säsongen:
– Vi måste skapa kärlek. Om det inte uppstår kärlekspar då är den här tv-serien slut. Så vi måste se till att det är så gynnsamma förhållanden som möjligt för att människor ska träffa varandra och skapa kärleksrelationer, säger hon och fortsätter:
– Det betyder att vi måste ha ett härligt resmål, att de som söker menar allvar och att vi skapar en upplevelse med så många romantiska förtecken som möjligt. Så att det här blir en bra grogrund för fina, härliga relationer som ska ge feelgood till oss alla och inspirera i en ganska trist och kall värld.
Lotta Hellman avslöjar också att den kommande säsongen kommer att spelas in i på en grekisk ö.
Podden görs av Seniorens webbredaktör Jonas Nordling.
Upptäck vad Senioren har att erbjuda i sitt senaste nummer. Lyssna på podden där redaktionen ger dig en ljudlig smygtitt.
Ett nytt nummer av Senioren är på väg ut till sina över 200 000 läsare. Men du kan redan nu få en inblick i innehållet. I Seniorens podd presenterar chefredaktör Kristina Adolfsson vad som väntar i det nya numret. Dessutom berättar redaktionssekreterare Ulrika Palmcrantz närmare om några av de specifika jobb som återfinns i detta nummer av Senioren.
Podden görs av Seniorens webbredaktör Jonas Nordling.
Gåfotboll är landets snabbast växande sport. Det hävdar Claes Henriksson som är en av fotbollförbundets ambassadörer för gåfotboll och dessutom landslagsmålvakt inom denna unga sportgren.
I vår podd berättar Claes Henriksson mer om gåfotboll i samband med ett möte i hans hem i Järfälla, norr om Stockholm. På plats fanns även Per Hedenström som är ordförande för SPF Seniorerna Järfälla, samt Lennart Nilsson som är ansvarig för förbundsmästerskapen inom SPF Seniorerna. De berättar mer om sina planer att få gåfotbollen som en del i SPF Seniorernas verksamhet.
Claes Henriksson berättar även om hur han introducerat gåfotboll i Brasilien. Kulan i luften! Och god lyssning!
När medborgarna blir allt äldre innebär det utmaningar för samhället. Vi ser det varje dag i vår vardag, men det är inget nytt. Snarare tvärtom. I det här avsnittet berättar vi historien om hur författaren Ivar-Lo Johansson ändrade samhällets syn på äldres boende.
Ivar Lo-Johanssons fotobok Ålderdom från 1949 blev braständaren till en debatt om svensk äldrevård och den skulle senare skulle gå till historien som den enskilt viktigaste insatsen i denna diskussion. Men hur kom det sig att Ivar Lo-Johansson gav sig på detta ämne? Ja, det verkar till viss del ha varit en slump.
En stor del av detta avsnitt bygger på David Gaunts och Per Gunnar Edebalks forskning i ämnet. Ljuden kommer från Filmarkivet och Litteraturbanken.
Upptäck vad Senioren har att erbjuda i sitt senaste nummer. Lyssna på podden där redaktionen ger dig en ljudlig smygtitt.
Årets första nummer av Senioren är på väg ut till sina över 200 000 läsare. Men du kan redan nu få en inblick i innehållet. I Seniorens podd presenterar chefredaktör Kristina Adolfsson vad som väntar i det nya numret. Dessutom berättar reporter Jan Arleij och redaktionssekreterare Ulrika Palmcrantz närmare om några av de specifika jobb som återfinns i detta nummer av Senioren.
Podden görs av Seniorens webbredaktör Jonas Nordling.
Anna Järvinens nya bok handlar om relationen till hennes demenssjuka mamma. I vår podd berättar hon mer om varför hon skrev den.
Musikern Anna Järvinen har precis släppt sin andra bok Otrygg. Det är en självbiografisk skildring som till stora delar handlar om hennes relation till sin mamma som drabbats av demens.
Seniorens reporter Jonas Nordling har träffat Anna Järvinen för att prata mer om den nya boken, om att skildra en sjuk mamma och om saknaden efter en älskad vän som fortfarande lever.
En av Seniorens mest uppskattade medarbetare är läkaren Björn Bragée och hans spalt om smärta. Björn, som börjar närma sig 80, är alltjämt yrkesverksam med en stor klinik som bär hans namn och har en stor publik, inte minst från tiden som arga doktorn på SVT.
Häromdagen träffade vår reporter Jonas Nordling honom på kliniken för att prata om hans drivkrafter, hur länge han tänker hålla på och hur det är att skriva för Senioren. Och så pratade de smärta förstås.
Under nästa vecka når det nya numret av Senioren hundratusentals brevlådor. Men vår podd berättar redan nu vad som väntar.
Nummer 9 av Senioren är på väg ut till sina över 200 000 läsare. Men du kan redan nu få en inblick i innehållet. I Seniorens podd presenterar chefredaktör Kristina Adolfsson vad som väntar i det nya numret. Dessutom berättar reporter Jan Arleij och redaktionssekreterare Ulrika Palmcrantz närmare om några av de specifika jobb som återfinns i nummer 8 av Senioren.
Podden görs av Seniorens webbredaktör Jonas Nordling.
Varje fredag eftermiddag samlas ett gäng seniorer i skånska Bjärred för att spela och sjunga jazz. Seniorens reporter Jonas Nordling hälsade på och intervjuade alla i bandet. Resultatet blev en oemotståndlig kärleksförklaring till musiken, ett poddavsnitt som måste höras. Varsågod!
Bristen på ljus påverkar oss alla, kanske mycket mer än vad vi förstår. Ljusforskaren Arne Lowden ger sina bästa råd för att orka mer i ett samtal med Seniorens Jonas Nordling.
Finansinspektionen är den statliga myndighet som ska övervaka finansmarknaden. Myndigheten utvecklar regler för banker och andra finansiella företag, och kontrollerar dessutom att deras reglerna följs. Målet är ett stabilt finansiellt system som leder till en hållbar utveckling samt ett bra skydd för konsumenter.
Finansinspektionen har därför nyligen utsett en konsumentskyddsekonom. Hon heter Moa Langemark och har tidigare arbetat på Finansdepartementet, men även som sparanalytiker på Avanza. Hennes roll går ut på att vara en ”oberoende röst” riktad mot konsumenter, och när det gäller seniorer är hennes budskap tydligt. Seniorens reporter Jonas Nordling har träffat henne och du hör hela intervjun i detta avsnitt.
Under nästa vecka når det nya numret av Senioren hundratusentals brevlådor. Men vår podd berättar redan nu vad som väntar.
Nummer 8 av Senioren är på väg ut till sina över 200 000 läsare. Men du kan redan nu få en inblick i innehållet. I Seniorens podd presenterar chefredaktör Kristina Adolfsson vad som väntar i det nya numret. Dessutom berättar reporter Jan Arleij och redaktionssekreterare Ulrika Palmcrantz närmare om några av de specifika jobb som återfinns i nummer 8 av Senioren.
Podden görs av Seniorens webredaktör Jonas Nordling.
På bara ett par år ändrades livet fullständigt för Allan Gut. Han förlorade sin hustru Karin Johannisson, han gick i pension och undkom själv döden knappt när han fick en hjärtinfarkt. Under resan tillbaka till livet föddes tankarna på att skriva om denna resa. Nu finns resultatet ute: boken Elefantslumpvandringar. Seniorens reporter Jonas Nordling hälsade på hemma hos Allan i Uppsala för att prata om boken.
Det här med ensamhet berör oss alla, inte minst när vi blir äldre. Många räds och fruktar den, medan andra kanske har hittat ett annat förhållningssätt. En som tycker att vi ska prata mer om ensamhet är den finländska filosofen och etikforskaren Nora Hämäläinen. Hon gav nyligen i Finland ut Granhäcken, en bok om ensamheter. Häromveckan ringde vår reporter Jonas Nordling upp henne för att prata ensamhet.
Skogen har både lockat och skrämt oss i alla tider. I vår podd berättar folkloristen Tora Wall om skogens plats i den svenska folktron.
Skogen har länge spelat en viktig roll i den svenska historien och för människorna som har bott här. Många har alltjämt en stark längtan efter skogsmiljö, och har säkert känt samma känslor inför skogen som många av våra förfäder. En som vet mycket om vårt förhållande till skogen är folkloristen Tora Wall. Hon är expert på traditioner och dessutom aktuell med ett praktverk om just skogens roll i den svenska folktron. Vår reporter Jonas Nordling stämde träff med henne i en skogsbacke i Nacka för att få veta mer
För många äldre kan den digitala världen kännas svår och till och med skrämmande. I Linköping håller SPF Seniorernas lokala förening IT-fika för att överbrygga rädslan. Seniorens reporter Jonas Nordling hälsade på med mikrofonen för att få veta mer.
Nummer 7 av Senioren är på väg ut till sina över 200 000 prenumeranter. Men du kan redan nu få en inblick i innehållet. I Seniorens podd presenterar chefredaktör Kristina Adolfsson vad som väntar i det nya numret. Dessutom berättar reporter Jan Arleij och redaktionssekreterare Ulrika Palmcrantz närmare om några av de specifika jobb som återfinns i nummer 7 av Senioren.
Podden görs av Seniorens webbredaktör Jonas Nordling.
Det här med sömn engagerar oss människor av naturliga skäl. De flesta drabbas någon gång i livet av sömnproblem, inte minst i samband med åldrande. En som har ägnat mycket tid åt frågan om sömn är läkaren och professorn Kerstin Brismar. Och i dagarna kommer hon ut med en bok på ämnet. För att få veta mer om det här med sömn besökte därför Seniorens reporter Jonas Nordling henne nyligen på Karolinska Institutet, där Kerstin alltjämt har sin arbetsplats trots att hon faktiskt gick i pension redan 2012. Och hon ger här sina bästa råd för en god sömn.
Ben Marlene vill ge ut 100 låtar om att bli äldre. I vår podd berättar den förre rockstjärnan om sitt projekt, men också om att bli pappa som pensionär.
Hobbygruppen The Old har funnits i sju år. Frontmannen Ben Malén, eller Ben Marlene som han hette som popstjärna, har som mål att ha gjort 100 låtar om åldrande. 73 stycken är redan utgivna och i Seniorens podd berättar Ben mer om detta projekt. Där får du också höra hur det var att få sitt första barn som nybliven pensionär och att det ska bli en revy av låtarna om att bli äldre.
Nummer 6 av Senioren är på väg ut till sina över 200 000 prenumeranter. Men du kan redan nu få en inblick i innehållet. I Seniorens podd presenterar chefredaktör Kristina Adolfsson vad som väntar i det nya numret. Dessutom berättar reporter Jan Arleij och redaktionssekreterare Ulrika Palmcrantz närmare om några av de specifika jobb som återfinns i nummer 6 av Senioren.
Podden görs av Seniorens webredaktör Jonas Nordling.
SPF Seniorerna är idag en organisation med en kvarts miljon medlemmar, som växer kraftigt och snart antagligen gör anspråk på att vara landets största pensionärsorganisation.
Men framtiden har inte alltid sett så här ljus ut för detta 85-åriga förbund. Tvärtom höll organisationen på att ta livet av sig själv under ett par kritiska år. I detta avsnitt av Seniorens podd berättar vi historien om den krisen.
1913 fattade riksdagen beslut om att införa folkpension i Sverige. Den var med dagens mått inte särskilt omfattande, men det viktigaste så här i efterhand var nog inte nivåerna i sig utan att systemet överhuvudtaget såg dagens ljus. Att beskatta alla för att hjälpa behövande äldre var då en omvälvande tanke på många sätt. Och som alltid vid stora förändringar låg det även då åratal av påverkansarbete bakom denna milstolpe i svensk historia.
En av de mest ihärdiga förespråkarna för en folkpension var en gammal yrkesmilitär vid namn Gustaf Adolf Raab. Under närmare 15 år åkte han landet runt för att agitera om allmän pension. Men strax innan han skulle skörda frukten av sitt arbete tvingades Gustaf Adolf Raab i stället lämna sina uppdrag på grund av en skandal.
I det här avsnittet av Seniorens podd berättar vår reporter Jonas Nordling hela historien om Gustaf Adolf Raab.
Nummer fem av Senioren når snart hundratusentals prenumeranter. Redaktionen ger här exklusiva inblickar i innehållet. Och så tar vi farväl av en trotjänare!
Signaturen är gjord av WaveMaster för Pixabay.
Nummer fyra av Senioren är på väg ut till sina över 200 000 prenumeranter. Redaktionen gör här sitt bästa för att få lyssnarna nyfikna på innehållet.
Signaturen är gjord av WaveMaster för Pixabay.
John Mellkvist. Den prisbelönte PR-konsulten som blev en frontfigur mot åldersdiskriminering. Föreläsare och författare till boken ”Välj din ålder”. Här berättar han om sin egen uppväxt med en äldre pappa och vad som fick honom engagerad mot ålderism. Och ger exempel på hur äldre diskrimineras i Sverige idag.
Lena Mellin. Med rekordmånga äldre väljare i höstens val - hur kommer det att märkas i valrörelsen? Vilka frågor tror hon dominerar? Vilka partier vinner? Vilka partier åker ut? Och vad gör hon själv som blivande 68-åring efter valet? OBS – avsnittet spelades in innan Rysslands invasion av Ukraina.
Maja Gunn. Konstnären, modedesignern från bland annat H&M och Marc Jacobs, tillika professorn på HDK-Valand i Göteborg, som blev äldreforskare. Hur gick det till? Vad forskar hon om? Vi pratar utseende och ålder. Hur vi definieras av vår klädsel också när vi åldras. Hur påverkar våra kläder hur andra ser på oss och hur vi ser på oss själva?
Amelia Adamo. Medieentreprenör. Sveriges veckotidningsdrottning. 75 år i år. Säger att hon haft nytta av sitt utseende för karriären men sökt män för deras hjärnor. Nu, när rynkorna blivit fler, har hon många kloka tankar om åldrandet att dela med sig av. Sex, kultur och könsskillnader är några av ämnena.
Kristina Kamp är en av Sveriges ledande pensionsexperter och svarar på allt du borde fråga som blivande pensionär OCH frågorna du har när du har blivit det. Dessutom avslöjar Kristina hur hon själv lagt upp sin pensionsplan.
Thomas Mattsson är endast en av fyra som överlevt tio år på Expressens chefredaktörsstol. Mannen bakom strategin att göra papperstidningen för 65-plussare. Dör den ut med den generationen? Hur har han som chef sett på äldre medarbetare och får han själv som 50-åring några nya jobberbjudanden?
Claes Elfsberg - Rapports nyhetsankare som efter 45 år tvingades gå i pension. Har han försonats med livet som pensionär? Långt ifrån! Claes Elfsberg svingar mot både fack och arbetsgivare men allra mest saknar han arbetskamraterna på Sveriges Television.
Miia Kivipelto är världsledande forskare i åldersrelaterade sjukdomar. Här ger hon konkreta råd om hur man undviker demens och för tidigt åldrande. Miia Kivipelto berättar även om den personliga upplevelse som fick henne att som ung läkare specialisera sig på äldrefrågor.
Maria Edström är journalist, forskare och universitetslektor vid Institutionen för journalistik medier och kommunikation vid JMG i Göteborg. Om mediernas syn på ålder och äldre och om åldersfixering och fördomar. Samt förändringar hon tror på.
Kristina Adolfsson är chefredaktör på Senioren. Slog igenom på 1980-talet på Expressen som en av Sveriges första kvinnliga musikskribenter. Före detta chefredaktör på Elle och har bott många år i London. I det här avsnittet med Ingmar Skoog och Anders Palmgren tar hon bland annat upp om att ta till sig ny musik när man blir äldre, frågor som engagerar 65-plussare och varför Sverige är ett mer åldersfixerat land än Storbritannien.
Barbro Westerholm behöver egentligen ingen närmare presentation. Det skulle inte heller rymmas på det här utrymmet. Sveriges äldsta riksdagsledamot. Om varför hon inte valt ett pensionärsliv, vad det är som driver henne, varför hon inte vill bli återvald i höst och vilka nya uppdrag hon kan tänka sig.
Fredrik Hillelson, VD för Novare Executive Search, en av Sveriges ledande rekryteringsfirmor för chefer. Tar bland annat upp synen på äldre när man rekryterar. Finns det fördomar och var kommer de ifrån? Varför är det så få 60-åringar som tillsätts på topposter och stämmer det att man tappar i attraktionskraft redan i 40-årsåldern? Lyssna på det här samtalet med honom och Ingmar Skoog och Anders Palmgren.
Kerstin Brunnberg, radiolegendar och bland annat tidigare VD för Sveriges Radio och ordförande Kulturhuset/Stadsteatern. Fyller 80 i februari och har haft hur många uppdrag som helst sen hon gick i pension som 67-åring. I samtal med Ingmar Skoog och Anders Palmgren bland annat om att få toppuppdrag efter 65.
Anders Ferbe är gäst i programmet och var ordförande i Delegationen för senior arbetskraft och bland annat ordförande även i Metall. Handlar bland annat om hur fler ska kunna jobba längre om de vill. Och hur tacklar han problemet för facken som drivit på för lägre pensionsålder att nu argumentera för högre.
Vad kommer det att ha för betydelse i valet nästa år att 28,1 procent av de röstberättigade är 65-plussare? Statsvetarna Sören Holmberg och Maria Solevid analyserar och förklarar.
Anders Palmgren är en av Sveriges mest rutinerade journalister och Ingmar Skoog en omtyckt professor i äldrefrågor. I den här podden pratar de om synen på 65-plussare och vill få igång en debatt i väsentliga frågor. Till exempel vad betyder det att så få äldre är framträdande i media och inom politiken. Hur speglar det synen på alla frågor i samhället att det är så? 25% med Palmgren och Skoog produceras av Senioren, SPF Seniorernas medlemstidning, och AgeCap, centrum för åldrande och hälsa.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.