Sveriges mest populära poddar

Simple Swedish Podcast

#125 - 5 skäl till varför Putin invaderar Ukraina

22 min • 3 mars 2022

Hej! Den senaste veckan har jag varit totalt absorberad av nyheterna, och jag har spenderat mycket tid på att försöka förstå vad som händer. Jag har länge varit intresserad av geopolitik och historia, och generellt så följer jag händelserna i världen. 

Nu när det händer saker som påverkar oss alla, och som antagligen förändrar världen, då tycker jag det är viktigt att man läser på och informerar sig så mycket som möjligt. Därför har jag gjort en sammanfattning av vad jag läst och hört och hur jag uppfattar situationen när det kommer till varför Putin har invaderat Ukraina. 

Detta är en väldigt sorglig händelse, och jag har vänner både från Ryssland, Ukraina och Belarus, och därför känner jag mig personligen involverad. Hoppas ni gillar avsnittet! Och cлава Україні!

--------------------

Om du vill stödja podden och få transkript till alla avsnitt kan du bli patron. Gå in på min hemsida www.swedishlinguist.com och klicka på länken till min Patreon-sida!

På min hemsida kan du också hitta information om kursen Strong Swedish! Kursen för dig som redan förstår den här podden och annat enkelt material relativt väl, och vill avancera till nästa nivå i svenska.

Följ mig på instagram: swedish.linguist

--------------------

If you want to support the podcast and get transcripts to all episodes, you can become a patron. Go to my website www.swedishlinguist.com and click the link to my Patreon page!

On my website you can also find information about the course Strong Swedish! The course for you who already understand this podcast quite well, and want to advance to the next level in Swedish.

Follow me on instagram: swedish.linguist

-------------------

Första delen av artikeln: (du kan också läsa den på min hemsida)

 

Datum för den här artikeln: 2:a mars 2022 (den andra mars tjugo-hundra-tjugotvå)

Först vill jag säga att jag definitivt inte är någon expert, och jag har absolut ingen formell utbildning i det jag pratar om här. Men jag har länge varit väldigt intresserad av historia och geopolitik, och jag har läst mycket om de här ämnena. Det jag pratar om här bygger både på sådant som jag har vetat sedan innan, och sådant som jag har läst och hört den senaste tiden.

1. Geopolitiskt / Militärt - Ryssland behöver en buffert för att skydda de innersta och viktigaste delarna av landet.

Ryssland är ett jättestort land. Det största landet i världen. Men 80% av befolkningen och den viktigaste infrastrukturen finns i ett relativt litet område. Det är ungefär den europeiska delen av Ryssland, och den viktigaste delen av landet.

Problemet är att det här området ligger på den stora europeiska slätten. En slätt är ett platt område, utan berg, ett område som är väldigt lätt att ta sig över. Det går snabbt att transportera både människor och saker, inklusive militär.

Rysslands gräns mot Estland, Lettland, Belarus och Ukraina ligger nästan helt på den stora europeiska slätten. Det här är en extremt stor säkerhetsrisk för Ryssland. Över 2000 kilometer av platt, öppen terräng. Det är nästan omöjligt att försvara en sådan gräns.

Under Rysslands historia har landet alltid försökt skapa en buffert västerut. Genom att kontrollera Baltikum, Belarus, Ukraina och östra Polen har Ryssland kunnat reducera gränsen från 2000 till 600 kilometer. Det är en stor skillnad, och betyder mycket för Rysslands säkerhet.

Då förstår man också varför Putin sa att Sovjetunionens fall var den största geopolitiska katastrofen i vår tid. Idag är Polen och de baltiska länderna medlemmar i NATO. Därför har det blivit extra viktigt för Ryssland att ta kontroll över Belarus och Ukraina.

En detalj här är också att sedan Ryssland annekterade Krim har Ukraina stängt av vattnet dit, och det har skapat stora problem där. Krims vatten kommer ifrån ett område längre norrut, och om Ryssland får kontroll över det området kan man lösa vattenproblemet på Krim.

 

...för hela artikeln med övningsfrågor och översättningar, klicka här!

Förekommer på
00:00 -00:00