Ny teknik väcker nästan alltid motstånd. Att läsa böcker ansågs en gång ha negativ inverkan på studenters minne. Den höga hastigheten i bilar befarades skada våra hjärnor. Idag är det skärmtid som väcker exakt samma oro. Men vad säger egentligen forskningen? Alltså på riktigt! Inte bara slarviga formuleringar om att forskning visar, följt av några påhittade tokigheter.
Jag heter Elza Dunkels och jag har forskat om skärmar och barn i 25 år. Från mitt perspektiv som forskare är det så tydligt att den digitala backlash som vi ser just nu inte har något som helst stöd i forskning. Tvärtom! Att samtalet om skärmtid ofta utgår från att digitaliseringen är av ondo har en massa negativa effekter, för samhället i stort, för marginaliserade grupper och inte minst för barn och unga.
Det och mycket mer kommer jag att ta upp i podcasten Skärmstark, som börjar sändas den 13 juni. Den baseras på min bok med samma namn. Du kan ställa frågor till mig och mina gäster redan nu och glöm inte att följa podden om du vill vara säker på att inte missa första avsnittet.
Välkommen att bli skärmstark!
Referenser och vidare läsning finns på kulturer.net