63 avsnitt • Längd: 30 min • Månadsvis
Skissernas Museum – Museum of Artistic Process and Public Art är ett unikt konstmuseum med fokus på den konstnärliga kreativa processen. Här finns världens största samling av skisser, modeller och förlagor till svensk och internationell offentlig konst.
The podcast Skissernas Museum is created by Skissernas Museum. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Dagens samtalsgäst är Linnéa Samia Khalil. Hösten 2020 grundade Linnéa Samia Khalil klädmärket Pampas. Som då turnerande musiker, där turnén abrupt ställdes in, satte sig Linnéa på sin vind och började sy kläder. En ny värld av kreativitet och skapande öppnade sig. Där och då föddes Pampas och hittade snabbt hem till folk runtom i landet. Allting produceras i ateljén i Malmö, och sättet Pampas arbetar på är otraditionellt och nytänkande jämfört med många andra klädmärken. Pampas har fått stor uppmärksamhet både nationellt och internationellt, särskilt efter att ha skapat eurovisionvinnaren Nemos scenklädsel för hens nummer i ESC 2024.
Samtalet leds av författare Paola Pellettieri.
Välkommen till Brown Bag Lunches, samtalsserien där vi fördjupar oss i det som är museets kärna – den kreativa processen! Tillsammans med spännande och inspirerande gäster med olika bakgrund försöker vi nyfiket förstå hur deras kreativa processer ser ut. Och under tiden kan du njuta av en god lunch från restaurang och café På Skissernas.
Höstens första samtalsgäst är Magda Lundberg, serieskapare och konstnär baserad i Malmö. Hennes serie Fåglar går varje vecka i DN och Sydsvenskan. Serien har också blivit böcker Du är inte här för att ha det skönt (2021) och Äkta vara (2023). Fåglar kom till under hennes utbildning på Serieskolan i Malmö (2019-2022). I små A7 block ritar hon träffsäkra och humoristiska enrutingarna, som handlar om vardagslivet och vardagskänslorna. Magda Lundberg upplever att det begränsade formatet ger henne en friheten att fokusera på poängen med bilden framför det visuella.
Samtalet leds av författare Paola Pellettieri.
Dagens gäst är konstnär Fredrik Strid vars utställning Making Nature visas på museet till och med den 22 september. I utställningen presenteras det processbaserade skulpturprojektet Alla fåglar i Sverige. Ett verk som konstnären har arbetat med sedan 2018. Den omfattande installationen består av alla Sveriges fågelarter som skalenligt modellerats i lera och sedan gjutits till ljus i vit stearin. I utställningen visas även skulpturen Eko som korresponderar med Alla fåglar i Sverige och väcker frågor som rör museers samlande, klassificering och historieskrivning. Genom skulptur och installation utforskar han sin relation till naturromantik, natur på museer, naturvetenskap och historia och sina erfarenheter av den faktiska naturen. I hans verk skapas ofta en subtilt växande spänning mellan det uppenbara och det dolda.
Fredrik Strid (f. 1973) är utbildad på Konsthögskolan i Malmö och UCLA i Kalifornien. Han har varit ateleljéstipendiat på IASPIS i Stockholm och undervisat i skulptur på Konstfack i Stockholm. Strid var i många år boende och verksam i USA. Han har idag sin konstnärliga verksamhet i Persbo Studio i Uppland där han även driver skulpturparken Persbo Studio Skulpturpark. Strid är representerad i flera samlingar, bland annat Eskilstuna konstmuseum, Malmö konstmuseum, Uppsala konstmuseum, Statens konstråd och Region Skåne.
Samtalet leds av författare Paola Pellettieri.
Dagens gäst är konstnär och formgivare Hanna Hansdotter, född 1984 i Lund, baserad och verksam i småländska Glasriket. Sedan sin examen från Konstfack 2017 har hennes arbete med framgång uppmärksammats både nationellt och internationellt. Hansdotter arbetar med konstglas såväl som småskaliga produktioner och offentliga gestaltningar, senast en 5 meter hög skulptur till Sergelgatan i Stockholm. Hennes verk kännetecknas ofta som punkigt barocka inspirerade av arkitektur och ornamentik.
Hansdotter kom i kontakt med Glasskolan i Kosta vid 24 års ålder. Därefter följde vidare studier vid Riksglasskolan och senare Konstfack. Hon har gjort flera samarbeten med Kosta Boda. Under sin karriär har hon fått flertalet utmärkelser och stipendier. 2020 erhöll hon Åke Andrén konstnärsstipendium och hon har även fått priser som bland annat Elle Decoration Design Awards och Residence konsthantverksutmärkelse. Hennes verk finns representerade på en rad samlingar runt om i världen och hon finns representerad på bland annat Nationalmuseum och Röhsska Museet.
Samtalet leds av författare Paola Pellettieri.
Veckans gäst är Patrik Blomberg Book, filmregissör, manusförfattare och kompositör. Blomberg Book är född och uppvuxen i Malmö där han också bor och verkar. Han inledde sin yrkesbana redan som artonåring då han 1986 började som ljudtekniker på SVT Malmö. Patrik Blomberg Book har komponerat sedan 80-talet och släppt musik under artistnamnet DA BOOK. Han gjorde sin första kortfilm 1992, producerad av Danska Filmverkstan i Köpenhamn, och 2010 tilldelades han både Robert prisen och TV-Prisen (danska motsvarigheterna till Guldbaggen respektive Kristallen) för dokumentären Lille Voksen. Idag driver han produktionsbolaget Fat City Pictures tillsammans med sin fru Viktoria Blomberg Book. Alldeles nyligen var det biopremiär för hans första långfilm Düsseldorf, Skåne, en film om kärlek, död och synthmusik.
Samtalet leds av författare Paola Pellettieri.
Max Ockborn är född 1983 och bor och arbetar i Malmö. Han är utbildad vid Konsthögskolan i Malmö och har haft ett flertal utställningar både i Sverige och internationellt. Han finns representerad bland annat på Malmö Konstmuseum, Statens konstråd och Maria Bonnier Dahlins Stiftelses samling. Max Ockborn finns också representerad i Skissernas Museums samling och en modell till skulpturen Den som ger visas just nu i vår utställning Kom som du är! …och andra nyförvärv. Ockborns arbetsprocess tar långt tid. Han samlar in material som han sedan sorterar i sin ateljé, ofta är det olika material från naturen men också andra föremål som han använder till sina modeller. Allt hålls samman med trälim, akrylmassa och silikon. Max Ockborn tilldelades Barbro och Holger Bäckströms stipendium 2022.
Välkommen till Brown Bag Lunches, samtalsserien där vi fördjupar oss i det som är museets kärna – den kreativa processen! Tillsammans med spännande och inspirerande gäster med olika bakgrund försöker vi nyfiket förstå hur deras kreativa processer ser ut. Samtalen leds av författare Paola Pellettieri.
Linnéa Carlsson gick ut Konsthögskolan i Malmö 2008 och har sedan dess i huvudsak arbetat i Malmö och ställt ut på flertalet gallerier och institutioner i regionen som Galleri Molekyl, CC, Thomas Wallner, IAC, Krognoshuset, Ljungbergsmuséet, Ystad Konstmuseum och Malmö Konstmuseum. Hon arbetar med skilda material och tekniker i sina skulpturer; trä, brons, järnsmide, kopparplåt, men även med teckning, måleri och animation. Carlssons bronser fokuserar på den mänskliga kroppen och dess representation i det offentliga rummet. Från Herculine, en intersexuell person med historisk förankring, via Male Nude som visar nakna manliga kroppar i passiva positioner, till Elma Danielsson agiterar som är Malmö Stads första skulptur av en namngiven och verklig kvinna. Det traditionstyngda materialet och tekniken används för att synliggöra och påverka hur ideologier reproduceras i det offentliga. Andra arbeten handlar inte sällan just om den kreativa processen, och om konstens roll i samtiden. Skisser och förarbeten till Elma Danielsson agiterar är nu en del av museet samling och visas i utställningen Kom som du är! …och andra nyförvärv.
Välkommen till Brown Bag Lunches, samtalsserien där vi fördjupar oss i det som är museets kärna – den kreativa processen! Tillsammans med spännande och inspirerande gäster med olika bakgrund försöker vi nyfiket förstå hur deras kreativa processer ser ut. Samtalen leds av författare Paola Pellettieri.
I maj 2024 kommer Malmö, för tredje gången, att vara värdstad för Eurovision Song Contest – världens största musiktävling. Karin Karlsson, programchef på Malmö Live Konserthus, har utsetts till huvudprojektledare för stadens arbete med evenemanget. Och hon har gjort det förut då staden arrangerade Eurovision Song Contest 2013. Karin Karlsson inledde sin yrkesbana som journalist och producent, innan hon började arbeta med stora evenemang inom Malmö stad. Parallellt med arbetet som programchef på Malmö Live Konserthus sitter hon i Malmö Universitets fakultetsstyrelse för kultur och samhälle, Lunds universitets konstnärliga råd och Östra Grevies Folkhögskolas styrelse. Hon projektleder även Malmö stads arbete med Öppna Malmö. Vi gissar att Karin Karlsson har ett fullspäckat schema den kommande tiden och är glada för att hon vill prata om kreativitet med oss på Brown Bag Lunches!
Sandra Stojiljkovic arbetar främst som skådespelare inom teater och film. Hon tillhör den fasta ensemblen på Malmö stadsteater och genom åren har vi fått se henne på scen i många olika uppsättningar. På tv kanske du främst känner igen henne som polisen Dani i Den tunna blå linjen men hon har flera serier bakom sig. Att utrycka sig i bild är en ny passion och konstform som hon med stor nyfikenhet börjat utforska. Att få befinna sig i processen och inte fokusera på resultatet har blivit en stor del i skapandet av hennes verk.
Välkommen till höstens första Brown Bag Lunches, samtalsserien där vi fördjupar oss i det som är museets kärna – den kreativa processen. Tillsammans med spännande och inspirerande gäster med olika bakgrund försöker vi nyfiket förstå hur deras kreativa processer ser ut. Samtalen leds av författare Paola Pellettieri. Missar du ett samtal så kan du alltid lyssna i efterhand då samtalet publiceras som en podcast veckan efter samtalet på museet.
Johannes Norlander (född 1974) utbildade sig till arkitekt på Chalmers tekniska högskola i Göteborg, samt på Konstfack. 2007 fick han stor uppmärksamhet med bygget av Villa Älta utanför Stockholm och har sedan dess drivit Johannes Norlander Arkitektur med kontor i Stockholm och Göteborg. Kontoret arbetar även med möbelformgivning och internationella bostadsprojekt. Han har också sjösatt Tallum, ett svenskt möbelföretag med målet att återuppliva föremål av några av de mest framstående skandinaviska modernisterna, som Sigurd Lewerentz.
Under museets populära lunchsamtal Brown Bag Lunches fördjupar vi oss i den kreativa processen tillsammans med spännande och inspirerande gäster med olika bakgrund. Samtalen leds av copywriter och författare Paola Pellettieri.
Agnes Östergren (1985) är scenograf och kostymdesigner verksam i Sverige och Norden. Utbildad i textilhantverk i Köpenhamn och som scenograf vid Stockholms Dramatiska Högskola. I sitt arbete med scenografi och kostymdesign intresserar sig Agnes för det maximalistiska, mytiska, absurda, groteska, vulgära och dras till att undersöka skönhetsbegreppet. Agnes arbete med scenografi utgår ofta ifrån en tro på att vi i scenkonsten kan hitta en skrattspegel och flykt från en sjuk värld. En möjlighet att i det förhöjda scenrummet omformulera och testa nya verkligheter, dystopi som utopi. Med sin bakgrund och utbildning i textilhantverk så har hennes scenografier ofta en textil prägel som leker med färg och form. Under 2023 är Agnes bl.a. aktuell med scenografi och kostymdesign för ”the Vivan Girls” på Göteborgs Stadsteater, ett undersökande av flickskap och femininiteter utifrån Henry Dargers bildvärld. Samt arbete med ”En folkefiende” på Oslo Nye teater.
Under museets populära lunchsamtal Brown Bag Lunches fördjupar vi oss i den kreativa processen tillsammans med spännande och inspirerande gäster med olika bakgrund. Samtalen leds av copywriter och författare Paola Pellettieri.
Emma Severinsson är lektor i modevetenskap vid Lunds universitet. 2018 disputerade hon i historia på avhandlingen Moderna kvinnor: modernitet, femininitet och svenskhet i svensk veckopress 1920-1933. Hennes forskningsintressen kretsar främst kring konstruktioner av genus, svenskhet/vithet och klass i 1900-talets populärkultur. Hennes pågående projekt ”Mode i Folkhemmet 1930–1990” handlar om hur mode användes för att konstruera respektabla svenska medborgare. Severinsson är redaktör för antologin Modevetenskap: perspektiv på mode, stil och estetik med bidrag forskare inom det modevetenskapliga fältet. 2021 gav hon också ut den populärhistoriska boken Skräddat för herrskap: en kulturskatt på Svaneholms slott som bygger på minnes- och dagboksanteckningar efterlämnade av kvinnor som levde på slottet under 1800-talet.
Under museets populära lunchsamtal Brown Bag Lunches fördjupar vi oss i den kreativa processen tillsammans med spännande och inspirerande gäster med olika bakgrund. Samtalen leds av copywriter och författare Paola Pellettieri.
Patrik Svensson är född 1972 och bosatt i Malmö. Hans debutbok Ålevangeliet har sålts till över trettio länder och hyllats av såväl svensk som internationell press. 2019 tilldelades den Augustpriset i facklitteratur; i USA har Ålevangeliet blivit utvald av Publishers Weekly till en av 2020 års bästa böcker samt nominerats till Good Reads Choice Awards 2020 och Carnegie Medal of Excellence 2021.
Patrik Svensson har tidigare arbetat på Sydsvenskans kulturredaktion men är idag författare och frilansande journalist. I augusti 2019 debuterade han med boken ”Ålevangeliet – berättelsen om världens mest gåtfulla fisk” på Albert Bonniers förlag. Intresserar sig för människor, djur, kultur, vetenskap, politik, och havet.
Under museets populära lunchsamtal Brown Bag Lunches fördjupar vi oss i den kreativa processen tillsammans med spännande och inspirerande gäster med olika bakgrund. Samtalen leds av copywriter och manusförfattare Paola Pellettieri.
Den danska konstnären Astrid Krogh (född 1968) arbetar i skärningspunkten mellan konst, arkitektur och design med ljusinstallationer och textilkonst. Hon tog examen från textilfakulteten vid Danmarks Designskola 1997 och etablerade året därpå sin egen studio där hon började använda optiska fibrer för att skapa vävda textilier som har spektakulära effekter. När färg och ljus överförs genom fibrerna ändrar textilierna utseende och förvandlar rummen runt dem. Hon använder ljus för att beskriva aspekter av naturen som ord helt enkelt inte kan.
Astrid Krogh har arbetat i samarbete med arkitekter och industridesigners, fått statliga uppdrag för att skapa offentliga verk och har gjort kommersiella konstverk för företag som Longchamp och Printemps i Paris. Stora projekt inkluderar utställningar på Danmarks Centralbank 2015 och uppdrag för sjukhuset Nya Karolinska i Stockholm. Kroghs kunder inkluderar Mærsk, Velux och Coloplast, och hon har skapat platsspecifika konstinstallationer för det danska parlamentet, Det Kongelige Bibliotek, DSB och statliga organisationer i Norge. Kroghs verk har visats internationellt på designmässor, konstgallerier, museer och i privata utställningar. Under museets populära lunchsamtal Brown Bag Lunches fördjupar vi oss i den kreativa processen tillsammans med spännande och inspirerande gäster med olika bakgrund. Samtalen leds av copywriter och manusförfattare Paola Pellettieri.
Andrzej Tichý, född 1978 i Prag, är bosatt i Malmö. Han debuterade med romanen Sex liter luft 2005, en bok som kombinerar fantastik med socialrealism. För den tilldelades han Borås Tidnings debutantpris. Tichýs verk, som med stor stilistisk bredd tar sig an ämnen som migration, klass, uppror och sociala spänningar, har sedan dess blivit flerfaldigt prisbelönta och översatts till en rad olika språk. Hans roman Eländet (2016) tilldelades Eyvind Johnson-priset samt nominerades till Augustpriset och internationella Bookerpriset. Den senaste romanen Renheten utkom 2020 och blev nominerad till Nordiska rådets litteraturpris. Andrzej Tichý tilldelades Sydsvenskans kulturpris 2021. Tidigare i höst tillkännagavs att han är vinnaren av Ivar Lo-Johanssons personliga pris 2022.
Under museets populära lunchsamtal Brown Bag Lunches fördjupar vi oss i den kreativa processen tillsammans med spännande och inspirerande gäster med olika bakgrund. Samtalen leds av copywriter och manusförfattare Paola Pellettieri.
Glöm inte att du kan förköpa din plats till säsongens Brown Bag Lunches i museets entré. Och missar du ett samtal så kan du alltid lyssna i efterhand. Samtalet publiceras som en podcast veckan efter samtalet på museet. Sök på "Skissernas Museum" där poddar finns!
Ella Tillema, född i Stockholm 1983, är bosatt och verksam som konstnär i Diö, Småland. Hon är utbildad vid Konsthögskolan i Malmö 2005–2010. Tillema arbetar med figurativt oljemåleri i stora format men också med text, installation och textil. Hon har ett starkt engagemang i samhällsfrågor, stödjer den antikapitalistiska rörelsen och oroas av hur vårdslöst vi handskas med naturen. Hennes konstnärskap kretsar mycket kring frågor som rör framtiden och inte sällan utstrålar hennes verk ett bedrägligt lugn där ett odefinierbart hot ruvar under ytan. Som i hennes målning Evig sommar som just nu visas i utställningen Coronasamlingen – Statens konstråds nyförvärv 2021. Under museets populära lunchsamtal Brown Bag Lunches fördjupar vi oss i den kreativa processen tillsammans med spännande och inspirerande gäster med olika bakgrund. Samtalen leds av författare och copywriter Paola Pellettieri.
Samtalet är en del av Framtidsdagarna inom Lunds universitet.
Bukett Grafik är en grafisk designstudio i Malmö, bestående av Amanda Berglund och Erik Kirtley. De arbetar främst i kultursektorn, där de formger bland annat visuella identiteter, publikationer, utställningsgrafik och webbsidor. Amanda arbetar även med redaktionell och kommersiell illustration. Bland deras senaste och kommande projekt hittar man omslaget till 2022 års katalog från Illustratörcentrum, en ny grafisk profil och hemsida till KKV Monumental Malmö, samt utställningskatalogen till en retrospektiv utställning med Lisa Larson på Rian designmuseum.
Under museets populära lunchsamtal Brown Bag Lunches fördjupar vi oss i den kreativa processen tillsammans med spännande och inspirerande gäster med olika bakgrund. Samtalen leds av copywriter och manusförfattare Paola Pellettieri.
Fideli Sundqvist tog sin examen i Grafisk design & Illustration på Konstfack 2011 och arbetar sedan dess som bildskapare, rekvisitadesigner och papperskonstnär och skapar förtrollande världar med papper och sax. Förutom reklam- och skyltningsuppdrag för företag runtom i världen har hon haft flera utställningar på teman som Summer, Paper flowers och Smaklöst. Hon har gett ut två böcker om papperskonst hos Natur & Kultur och har även skapat två bilderböcker (dessa är målade). Under våren 2022 ställde hon ut en ny serie pappersklipp med temat barn och blomster tillsammans med sin mamma keramikern Marie-Louise Sundqvist och systern Emilia Sundqvist som arbetar med textil.
Under museets populära lunchsamtal Brown Bag Lunches fördjupar vi oss i den kreativa processen tillsammans med spännande och inspirerande gäster med olika bakgrund. Samtalen leds av copywriter och manusförfattare Paola Pellettieri.
Det finns inte en gourmand i Skåne som inte känner till Daniel Berlin! Han startade sin bana hos Thomas Drejing på restaurangen Petri Pumpa, som 26-åring blev han kökschef på Torso Twisted i Malmö för att därefter öppna den egna restaurangen Daniel Berlin Krog, med två stjärnor i den prestigefyllda Guide Michelin. Den restaurangen, som låg i Skåne Tranås, stängde i september 2020 och just nu är Daniel Berlin i full gång med processen att öppna inte bara en ny restaurang på Österlen, utan även ett boutiquehotell och en mat- och vinbar.
Under museets populära lunchsamtal Brown Bag Lunches fördjupar vi oss i den kreativa processen tillsammans med spännande och inspirerande gäster med olika bakgrund. Samtalen leds av copywriter och manusförfattare Paola Pellettieri.
Komiker och skådespelare Charlotta Björck har över fyrtio tusen följare på Instagram och är ”BÄST PÅ HELAHELAHELA INTERNET” enligt en entusiastisk följare. Charlottas instagramkonto använder hon som plattform för att på sitt eget vis ifrågasätta den lyckliga yta vi ständigt exponeras för på dagens sociala medier. Där låter hon sin konst och sitt föräldraskap ta plats med spetsig humor, satir, vassa texter, sång & illustrationer. Våren 2021 hade hennes humorserie Charlotta x 8 premiär på SVT där hon spelade 9 olika karaktärer på och runtomkring vårdcentralen Rhododendron. Charlotta var nominerad till Det svenska humorpriset i kategorin Årets webbhumor på Barncancergalan 2018 och i kategorin Årets kvinnliga komiker 2021.
Under museets populära lunchsamtal Brown Bag Lunches fördjupar vi oss i den kreativa processen tillsammans med spännande och inspirerande gäster med olika bakgrund. Samtalen leds av copywriter och manusförfattare Paola Pellettieri.
Som barn älskade Emma Virke att pyssla, rita och hitta på egna historier som hon gärna berättade för alla som ville höra på. Hon gjorde egna kluriga adventskalendrar med luckor sydda i papper på symaskin och bilder på gubbar vars byxor bytte färg när man drog i en flik. Men innan hon förstod att det var bilderböcker hon ville jobba med tog hon omvägen att utbilda sig till journalist och fotograf vid Kalmars högskola och Arizona State University. Hon har också arbetat som webbdesigner och grafisk formgivare. 2010 debuterade Emma Virke som författare med boken Brevet till månen och har därefter skrivit och illustrerat flera bilderböcker, bland annat de egna kritikerrosade böckerna om Memmo och Mysen. Hösten 2017 tilldelades Emma Virke Elsa Beskow-plaketten för bilderboken Klä på Herr H (2016). I vår släpper Virke ett nytt samarbete med den japanska illustratören Fumi Koike. I bilderboken Lilla molnet får vi möta alla slags känslor!
Under museets populära lunchsamtal Brown Bag Lunches fördjupar vi oss i den kreativa processen tillsammans med spännande och inspirerande gäster med olika bakgrund. Samtalen leds av copywriter och manusförfattare Paola Pellettieri.
Tim Söderström tog examen 2015 från Det Kongelige Danske Kunstakademi, Arkitektskolen (MAA), Köpenhamn. Anny Wang tog examen 2014 från HDK, Högskolan för design och konsthantverk, Göteborgs universitet (BFA), Göteborg. De startade Wang & Söderström 2016.
Under museets populära lunchsamtal Brown Bag Lunches fördjupar vi oss i den kreativa processen tillsammans med spännande och inspirerande gäster med olika bakgrund. Samtalen leds av copywriter och manusförfattare Paola Pellettieri.
Årets första samtalsgäst är Henrik Widegren är läkaren i SVT:s populärvetenskapliga program Fråga Lund. Han arbetar som öron-näsa-halsläkare och foniater (röstläkare) på Skånes universitetssjukhus, och är även låtskrivare, artist, föreläsare, krönikör och youtubare. Sedan 2015 har han släppt sju album med låtar om medicin och vetenskap och i år har han turnerat med sin andra soloföreställning Sjuk, frisk eller mittemellan.
Under museets populära lunchsamtal Brown Bag Lunches fördjupar vi oss i den kreativa processen tillsammans med spännande och inspirerande gäster med olika bakgrund. Samtalen leds av copywriter och manusförfattare Paola Pellettieri.
Dagens gäst, Jonas Lindvall, är sedan många år tillbaka en av Sveriges tydligaste och mest framgångsrika aktörer inom möbelformgivning, inredningsarkitektur och arkitektur. Med ett klart och lågmält uttryck i sina arbeten har han sagts förespråka tidlöshet, enkelhet och elegans i kombination med poetiska kvaliteter. Med en bakgrund som bildkonstnär utbildade Lindvall sig till inredningsarkitekt vid HDK i Göteborg följt av studier i möbelkonst vid Royal College of Art i London samt Konstakademiensa arkitektskola i Köpenhamn. Jonas Lindvall driver sedan drygt 25 år egen studio i Malmö. Arkitektuppdragen har varierat från butiks-, restaurang- och hotellinredningar till privatvillor och flerbostadshus. På produktsidan har han formgivit både produkter och möbler. Hans verk har köpts av ett antal museer i Sverige och även Victoria and Albert Museums permanenta designavdelning i London har köpt in verk av Jonas. För närvarande är Jonas Lindvall sysselsatt med ett restaurangprojekt i Malmö, flera villaprojekt i Sverige samt ett antal designuppdrag.
Brown Bag Lunches är Skissernas Museums samtalsserie där vi fördjupar oss i den kreativa processen tillsammans med spännande gäster med olika yrkesbakgrund. Samtalet leds av Paola Pellettieri.
Dagens gäst är Kitte Wagner – Malmö Stadsteaters VD och konstnärliga ledare. Kitte Wagner har lång erfarenhet av ledarskap inom det professionella kulturlivet i Danmark. Hon var under 8 år VD för Nørrebro Teater i Köpenhamn 2007-2014, där hon stod i spetsen för en strategisk förändringsprocess som kom att förnya repertoaren och lockade både en yngre publik samt ökade teaterns publiksiffror.
Kitte Wagner är utbildad dramaturg och var under 1996-2006 dramaturg och projektledare på Betty Nansen Teatret i Köpenhamn. Hon har suttit i rådgivande instanser för flera kulturministrar, samt ingår i ledningsgrupper för såväl Københavns Teater som dagstidningen Information. Kitte Wagners kompetensområde sträcker sig från ledning av kulturinstitutioner och repertoarläggning till dramaturgi och manuskriptutveckling. Hon har ett mycket brett kontaktnät inom såväl kultursektorn som inom näringslivet och politiken.
Brown Bag Lunches är Skissernas Museums samtalsserie där vi fördjupar oss i den kreativa processen tillsammans med spännande gäster med olika yrkesbakgrund. Samtalet leds av Paola Pellettieri.
Veckans gäst är Siri Skillgate som ligger bakom projektet Dum Keramik – en lekfull keramikstudio som arbetar med småskalig “massproduktion” av unika keramiska objekt. Siri Skillgate har en bakgrund som industridesigner men tröttnade på att sitta vid en dator och arbeta med produktion på andra sidan jorden. I konceptet Dum Keramik utforskar hon hur olika industriella processer kan omtolkas i något som hon kallar för en småskalig massproduktion. Objektens uttryck är tydligt präglade av produktionsprocessen men är alla unika. Dum Keramik grundades 2019 i Malmö men sedan tidigare i år är studion baserad i Stockholm.
Brown Bag Lunches är Skissernas Museums samtalsserie där vi fördjupar oss i den kreativa processen tillsammans med spännande gäster med olika yrkesbakgrund. Samtalet leds av Paola Pellettieri.
Dagens samtalsgäst är författaren Anna Agrell (f 1980) som har läst litterär gestaltning vid Lunds Universitets Författarskola. 2020 kom hennes kritikerrosade debutroman Ett halvt andetag om underkastelse, frihet, drömmar och besatthet. Handlingen utspelar sig i Småland, 1948. Där lever Sonja ett stilla liv på landsbygden tillsammans med sin fästman. Huset är rymligt, men tillvaron ter sig ändå trång. En dag flyttar löperskan Mirkka in i stugan intill, och Sonja som längtat efter en väninna dras snabbt in i hennes karismatiska personlighet. Men när Mirkka ifrågasätter hennes livsval briserar tillvaron och Sonja förändras för alltid.
Anna Agrell har ägnat åtskilliga år åt löpning. Hon är uppvuxen i Småland med skogen nära inpå men bor numera i Lund. Som yrkesverksam arbetsterapeut har hon bland annat arbetat inom psykiatrin. I sitt skrivande utforskar hon ofta människans innersta tankar.
Brown Bag Lunches är Skissernas Museums samtalsserie där vi fördjupar oss i den kreativa processen tillsammans med spännande gäster med olika yrkesbakgrund. Samtalet leds av Paola Pellettieri.
Nadja Bournonville, född 1983 i Vimmerby, Småland, bor och verkar i Berlin sedan 2011. Bournonville är en av tre vinnare av Svenska Fotobokpriset 2021 med sin bok A worm crossed the street. I boken utforskar hon vår biologiska mångfald och vad som händer med djuren och kunskapen om dem när vår värld förändras. Boken utspelar sig på Naturhistoriska Museet i Wien där hon under en månads tid gick mellan källare och vind, öppnade skåp och lådor och sökte i gamla arkiv för att med sin kamera möta de djur som bevarats på museet i århundraden. Boken finns att ta del av i utställningen På besök: Svenska Fotobokspriset 2021 som visas i museets gallerigång 23 september–31 oktober.
Bournonville arbetar huvudsakligen med fotografi, men även med teckning, film och ljud i serier som sträcker sig över flera år och resulterar i utställningar och böcker. Projekten letar sig fram från familjehistorier, via litteratur, medicin och psykologi, över arkiv, in i museum och ut i omgivningen där bilder iscensätts, omvandlas och lirkas in ett frågeställande narrativ.
Brown Bag Lunches är Skissernas Museums samtalsserie där vi fördjupar oss i den kreativa processen tillsammans med spännande gäster med olika yrkesbakgrund. Samtalet leds av Paola Pellettieri.
Komiker och skådespelare Anna Blomberg är en mästare på karaktärer och karikaktyrer. Hon blev känd för den breda publiken med sina imitationer på Hollywoodfruarna i tv-programmet Robins. YouTube-klippen har över en miljon visningar och Anna har förutom Anna Anka och Maria Montezami även gjort parodier på Lill Babs, Mona Sahlin, Elisabeth Höglund och Jimmie Åkesson. Hon har sin egen TV-show i SVT Anna Blomberg Show, och medverkat i flera humorprogram: SNN News, Starke man, Kvarteret Skatan, Hjäp!, Morgonsoffan, Hipp Hipp och nu senast Sjukt. Som skådespelerska har hon synts i Wallanderfilmen Mordbrännaren, novellfilmen Maskeraden, Häxan Surtant, Hotell Kantarell, julkalendern Superhjältejul och Playa del Sol för att nämna några exempel. I sommar har du kunnat lyssna och skratta till Anna Blomberg i P4.
Brown Bag Lunches är Skissernas Museums samtalsserie där vi fördjupar oss i den kreativa processen tillsammans med spännande gäster med olika yrkesbakgrund. Samtalet leds av Paola Pellettieri.
Beata Svensson är silversmed och driver sedan 2013 det framgångsrika smyckesföretaget Atom 47. Hon designar och tillverkar alla smycken för hand i sin ateljé i Malmö. Råmaterialet är silver, vilket också har gett företaget sitt namn, då 47 är atomnumret för silver i det periodiska systemet. Designen är enkel och lekfull och rymmer inte sällan symboler som hjärtan, venussymbolen, livmodern eller oändlighetstecknet.
Brown Bag Lunches är Skissernas Museums populära samtalsserie där vi fördjupar oss i den kreativa processen tillsammans med gäster med olika yrkesbakgrund. Samtalet leds av Paola Pellettieri.
Manusförfattare och regissör Goran Kapetanovics hyllade tv-serie ”Kalifat” har väckt stor uppmärksamhet världen över. Han har gjort ett flertal filmer och mottagit över 20 internationella priser samt varit shortlisted för en Oscar 2013. För filmen ”Min faster i Sarajevo” fick han 2016 en Guldbagge för bästa regissör. Kapetanovic är utbildad vid Stockholms Dramatiska Högskolas regilinje. Han är idag baserad i Malmö där han också är anställd som adjunkt vid Teaterhögskolan.
Brown Bag Lunches är Skissernas Museums populära samtalsserie där vi fördjupar oss i den kreativa processen tillsammans med gäster med olika yrkesbakgrund. Samtalet leds av Paola Pellettieri.
Sara Granér debuterade 2008 med seriealbumet Det är bara lite AIDS (Galago). Sedan dess har man kunnat läsa hennes serier i tidningar som Galago, Aftonbladet, ETC och Dagens Nyheter. Med sina färgstarka serier och snabbtänkta satir är hon en av Sveriges mest namnkunniga serieskapare och bildkonstnärer. Hennes sjätte bok Allas lika mellangärde kom 2020 där hon arbetat tematiskt utifrån språk och talesätt i ett brett experimenterande med olika konstnärliga tekniker. Sara har också arbetat tredimensionellt med bl.a. robotanimerad dockteater och keramiska skulpturer.
SKISSERNAS NIGHT – ONLINE EDITION
Under fyra helger i april 2021 kan du ta del av ett spännande digitalt program med samtal, konserter, konstvisningar, konstquiz och en kreativ workshop. En mindre kulturfestival, för dig att uppleva från din egen soffa!
Skissernas Night genomförs med stöd av Sparbanken Skånes ägarstiftelse Sparbanksstiftelsen Finn.
Klas Östergren är en av Sveriges främsta författare och har varit verksam i över fyrtio år. Han debuterade redan som 20-åring med romanen "Attila", som följdes av Ismael och Fantomerna, tre självbiografiskt färgade böcker. Sitt stora publika genombrott fick han med kultförklarade romanen "Gentlemen" (1980). Sedan dess har han skrivit ytterligare 13 romaner, men också noveller, film- och tv-manus och kortromaner. Här möter du honom i ett samtalet med Ingrid Elam, kulturjournalist och litteraturvetare.
SKISSERNAS NIGHT – ONLINE EDITION Under fyra helger i april 2021 kan du ta del av ett spännande digitalt program med samtal, konserter, konstvisningar, konstquiz och en kreativ workshop. En mindre kulturfestival, för dig att uppleva från din egen soffa!
Skissernas Night genomförs med stöd av Sparbanken Skånes ägarstiftelse Sparbanksstiftelsen Finn.
Henrik Bromander är författare, serietecknare och dramatiker, född 1982 och verksam i Malmö. 2005 debuterade han med Hur vi ser på varandra. Sedan dess har han släppt ytterligare fem serieböcker bland annat Smålands mörker (2012) som söker svaret på varför fascismen kan vara så farligt förförisk. Under senare år har han uppmärksammats för sina smärtsamma och träffsäkra samtidsskildringar. Romanen Bara en kram (2018) avslutade en kritikerrosad trilogi om maskulinitet i vår tid, Shahid/Skärvor (2019) är ett epos om utanförskap, gränslöshet och radikala livsvalm, och hans fjärde roman Högspänning (2019) om läraren Lotta som anser sig drabbad av elöverkänslighet. En berättelse om en stigmatiserad människa i fritt fall i vår moderna välfärdsstat. Henrik Bromander är också en del av arbetskollektivet Public Plot som utforskar olika sätt att berätta. De ligger bakom en rad uppmärksammade föreställningar som Kropp och straff, Blue Dreams, Våld & pedagogik och Smålands Mörker.
Brown Bag Lunches är samtalsserien där Skissernas Museum varannan vecka bjuder in gäster med olika yrkesbakgrunder och diskuterar kreativa processer! Samtalet leds av Paola Pellettieri. Skissernas Museum är tillfälligt stängt så detta samtal spelas in utan publik.
Är det svenska språket kreativt och hur ser den kreativa processen ut för en ordboksredaktör?
Pär Nilsson är doktorand i svenska vid Lunds universitet och redaktör för Svenska Akademiens ordbok SAOB.
SAOB (inte att förväxla med SAOL), är en omfångsrik historisk ordbok över svenska språket från 1521 till våra dagar och innehåller ca 490 000 ord. Alla som är intresserade av ord och uttryck kan ha glädje av ordboken, som även är ett viktigt hjälpmedel för forskare och alla andra som vill ha hjälp vid läsning av framför allt äldre texter.
Brown Bag Lunches är samtalsserien där Skissernas Museum varannan vecka bjuder in gäster med olika yrkesbakgrunder och diskuterar kreativa processer! Samtalet leds av Paola Pellettieri. Skissernas Museum är tillfälligt stängt så detta samtal spelades in utan publik.
Skissernas Museum presenterar en separatutställning med Charlotte Gyllenhammars skulptur, fotografi och filmverk. Gyllenhammars konst utforskar gränsen mellan det privata och offentliga och hon arbetar ofta med frågor som rör identitet och utsatthet och villkoren för konstnärligt skapande. Ett centralt verk i utställningen är filmen Cast där en kvinna våldsamt avgjuts genom att få gips kastad på sig. Till slut är hon täckt av gips och förvandlad till en skulptur.
En installation i rummet intill visar en skulptur av en kvinna och moderformen som den är gjuten i. Ute i museets park står Ute, jätte, en fem meter hög skulptur av ett barn klädd i overall, skyddad från oväder men med begränsad rörelseförmåga och begränsat synfält.
Charlotte Gyllenhammar är född 1963 i Göteborg. Hon är utbildad vid The Royal College of Art i London och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Hon blev utnämnd till professor vid Konsthögskolan i Malmö 1995. Gyllenhammar slog igenom på den svenska konstscenen med verket Dö för dig, en upp och nedvänd ek upphängd på Drottninggatan i Stockholm, 1993. Hon är representerad i många samlingar och har utfört flera verk i offentliga rum, bland annat Meteorit i Lund (2017), &child (2016) och Mother (2014) i Malmö, Minnesmärke–Raoul Wallenberg (2007) i Göteborg och Under (2006) i Stockholm.
Brown Bag Lunches är Skissernas Museums samtalsserie där vi varannan vecka fördjupar oss i den kreativa processen tillsammans med gäster med olika yrkesbakgrund.
Kajsa Giertz är en prisbelönt regissör och koreograf. Hon har bland annat regisserat på Dramaten, Kungliga Operan och Cirkus Cirkör och tidigare varit chef för Parkteatern vid Stockholms stadsteater och Västmanlands teater i Västerås. Som teaterchef på Helsingsborgs stadsteater fyller hon repertoaren på med nyskrivna pjäser och odödliga klassiker.
Brown Bag Lunches är Skissernas Museums samtalsserie där vi fördjupar oss i den kreativa processen tillsammans med gäster med olika yrkesbakgrund.
Naures Sager är en irakisk-svensk filmskapare, uppvuxen i Lund och verksam i Malmö. Han driver bolaget The Uneven vars mål är att göra färgsprakande och underhållande filmer som tar upp viktiga frågor såsom HBTQ+ och asylrättigheter. Hans senaste kortfilm 1–1 turnerar just nu på filmfestivaler över hela världen och finns att se på SVT Play under namnet Sexdejt:1-1. Naures Sager fick Lunds kommuns kulturstipendium 2018 och tidigare i år tilldelades han Pixel Talent Award.
Brown Bag Lunches är Skissernas Museums samtalsserie där vi fördjupar oss i den kreativa processen tillsammans med gäster med olika yrkesbakgrund.
Vad är egentligen en skiss? Lisa Källström Lisa Källström, doktor i bildretorik och lektor vid Malmös och Lunds Universitet, reflekterar runt två olika tolkningar av ordet skiss. Dels som ett förarbete till en mer utarbetad bild (ett projekt) och dels som en iscensättning (en process). Utgångspunkten är skisser tecknade av Ingrid Vang Nyman till den första Pippi-boken. I sin avhandling Pippi mellan världar diskuterar Lisa Källström hur barnbokskaraktären har illustrerats i världen. Hon är en av nordens få bildretoriker och tilldelades 2019 Det stora Solkatten-stipendiet i Astrid Lindgrens minne för sitt arbete.
Brown Bag Lunches är Skissernas Museums samtalsserie där vi fördjupar oss i den kreativa processen tillsammans med gäster med olika yrkesbakgrund.
Maja Daniels fotograferande är sprunget ur ett engagemang för samtiden och intresset av hur bilden påverkar oss som individer och samhället i stort. Hennes samhällsengagerade berättande syns genomgående i hennes verk, vare sig det handlar om filmskapande eller fotografi, där gränsdragningen mellan det dokumentära och fiktion är hårfin.
I mars mottog Maja Daniels det prestigefulla Svenska Fotobokspriset 2020 för sin fotobok Elf Dalia (Mack Books) och sin personliga tolkning av Älvdalens annorlunda, högst levande, kulturarv och språk. Med sina egna fotografier, ofta trolska och diffusa, i kombination med bilder tagna 100 år tidigare av älvdalsprofilen Tenn Lars Persson, har Daniels skapat en dialog som synliggör det levande språket älvdalska. Hennes bok och de övriga tävlingsbidragen finns att se i en utställning i gallerigången som öppnar denna dag (6 oktober).
Brown Bag Lunches är Skissernas Museums samtalsserie där vi fördjupar oss i den kreativa processen tillsammans med gäster med olika yrkesbakgrund.
David Eriksson har arbetat med cirkus och underhållning över hela världen i 25 år. Från Tännkulemotorns dag i Säffle till utsålda säsonger på Sydney Opera House. Han har turnerat med välkända varietén La Soirée och Cirkus Cirkör.
Ett par dagar innan öppningen av Jockum Nordströms utställning Utan lykta (6 juni – 18 oktober, 2020) möttes Paola Pellettieri och konstnären för en Brown Bag Lunch, som för första gången genomfördes utan publik.
Jockum Nordströms teckningar, kollage, illustrationer och böcker väcker uppskattning världen över. Med papper, sax, penna, vattenfärg och krita skapar han en alldeles egen bildvärld där minnen från barndomen förenas med vuxenvärld, fantasi och dröm. Utan lykta är hans första utställning på ett svenskt konstmuseum sedan 2005. Utställningen presenterar skulpturer, kollage, skisser och arbetsmaterial och har fokus på Nordströms konstnärliga process. Mycket är hämtat direkt från hans ateljé och har aldrig tidigare visats.
Brown Bag Lunches är Skissernas Museums samtalsserie där vi fördjupar oss i den kreativa processen tillsammans med gäster med olika yrkesbakgrund. Samtalen leds av Paola Pellettieri.
En kväll i februari möttes jazzsångerskan Isabella Lundgren och kulturjournalisten och musikkritikern Eric Schüldt för ett samtal om musikens estetiska och andliga dimensioner.
Kvällen var kopplad till forskningsprojektet Öppningar mot det numinösa: Skärningspunkter mellan religion och estetik i det sekulära samhället. Projektet är finansierat av LMK-stiftelsen.
Stina Wirsén är en av våra mest välkända illustratörer och barnboksförfattare. Hennes arbete sträcker sig från illustrationer i dagspress och böcker, till frimärken, offentlig konst och kakelmålningar. Bland barnböckerna finns serien om De Brokiga och Vem-böckerna som med värme och humor tar upp vanliga men svåra frågor tar upp som vem är sjuk, död, ensam, sover inte och vem stör? Böckerna har filmatiserats och visas regelbundet på SVT och biografer. De har också dramatiserats flertalet gånger, senast på Månteatern.
Brown Bag Lunches är Skissernas Museums samtalsserie där vi fördjupar oss i den kreativa processen tillsammans med gäster med olika yrkesbakgrund.
Den Malmöbaserade fotografen och poeten Ikram Abdulkadir är aktuell med utställningen Vi möts i paradiset (24/1 - 23/2 2020) på Skånes konstförening. Hennes porträtt av hon människor hon har i sin närmiljö, inte sällan sin syster och familj, finns att se på Instagramkontot: ikramianism.
Brown Bag Lunches är Skissernas Museums samtalsserie där vi fördjupar oss i den kreativa processen tillsammans med gäster med olika yrkesbakgrund.
Brown Bag Lunches är Skissernas Museums samtalsserie där vi fördjupar oss i den kreativa processen tillsammans med gäster med olika yrkesbakgrund.
Åsa Maria Bengtsson är känd för ett stort antal utställningar på gallerier, museer och konsthallar i Sverige under de mer än 30 år hon varit verksam som konstnär. Parallellt med dessa har hon samarbetat med andra konstnärer i projektform och kurerat videofestivaler och grupputställningar. Arbetat med film och ljuskonst, som scenograf och illustratör, och som en av initiativtagarna till galleri- och ateljéverksamhet i hemstaden Malmö. Det senaste decenniet har de offentliga verken blivit fler och alltmer uppmärksammade, publikt och konstnärligt.
Brown Bag Lunches är Skissernas Museums samtalsserie där vi fördjupar oss i den kreativa processen tillsammans med gäster med olika yrkesbakgrund.
Det har regnat litteraturpris över Lina Wolff och hennes böcker har rosats av en enad kritikerkår sedan hon debuterade 2009 med novellsamlingen "Många människor dör som du".
Romanen "Bret Easton Ellis och de andra hundarna" (2012) fick bl. a. tidningen Vi:s litteraturpris och rönte framgångar i engelsk översättning. Brittiska The Guardian skrev att den var "ett coolt, smart och kraftfullt tillskott till den moderna, feministiska litteraturens kanon".
Hennes tredje bok, "De polyglotta älskarna" (2016) belönades med Svenska Dagbladets litteraturpris och Augustpriset för bästa skönlitterära bok. Hösten 2019 släpptes romanen Köttets tid, en roman om människans behov av andlighet – dock med fötterna långt nere i en ytterst oandlig verklighets gyttja. Författaren bor i Hörby och har tidigare varit bosatt i Italien och Spanien där hon jobbat som tolk och handelsagent.
Brown Bag Lunches, vår samtalsserie där vi varannan vecka fördjupar oss i den kreativa processen tillsammans med gäster med olika yrkesbakgrund.
Elisabeth Linton har regisserat opera, musikaler och pjäser i Norden och övriga Europa. Ursprungligen från Göteborg, utbildade hon sig på Statens Teaterskole i Köpenhamn. Efter sin examen har Elisabeth Linton också verkat som dramaturg, bland andra för Kasper Holten på Covent Garden i London. Hon regisserade SVT Dramas operasatsning "Hotel Opera". Elisabeth Linton engageras regelbundet som gästlärare och föredragshållare, bland annat på Operahögskolan i Stockholm. Hon har har rosats, nominerats och vunnit flera internationella priser för sina uppsättningar. Sommaren 2010 regisserade hon danska nationalscenens Den Kongelige Teaters stora utomhusevenemang, De tre musketörerna. I uppsättningen ingick 40 hästar 200 personer på scen, och stunts. Den spektakulära produktionen sågs av 70 000 människor.
Brown Bag Lunches, vår samtalsserie där vi varannan vecka fördjupar oss i den kreativa processen tillsammans med gäster med olika yrkesbakgrund.
Det finns en stark koppling mellan naturvetenskap och konst, menar geologiprofessorn Mats E. Eriksson, från Lund. Nyligen utkom fossilforskarens andra bok i den tämligen udda kombon av geologi och hårdrocksmusik.
Till vardags forskar han på mikroskopiska fossil och försöker bland annat rekonstruera flera hundra miljoner år gamla ekosystem. På fritiden är han såklart hårdrocksfantast och har på flera olika sätt utforskat möjligheterna kring att väva samman sina två stora intressen. Bland annat annat han låtit nyupptäckta fossil få namn efter kända hårdrocksartister. Han har skrivit låttexter om fossil inom hårdrocksgenren och varit involverad i en vandringsutställning med just kopplingar mellan fossil och hårdrock. – Båda fälten karaktäriseras av en brinnande passion för den subliminala komplexiteten av vår existens, och såväl konstyttringar som naturvetenskapen har en inneboende drivkraft att spränga gränser, säger Mats E. Eriksson.
Brown Bag Lunches, vår samtalsserie där vi varannan vecka fördjupar oss i den kreativa processen tillsammans med gäster med olika yrkesbakgrund.
Rasmus Künstlicher är game designer med fokus på progression, alltså spelkaraktärernas utveckling. En game designer arbetar med att utforma spelets regler och är ytterst ansvarig för att spelet är kul. Spelutveckling kan liknas vid en lagsport och game designern jobbar nära programmerare och grafiker. Tillsammans hittar de spellösningarna. Game designern samlar in och sållar bland idéerna. Rasmus har utbildat sig på yrkeshögskolan The Game Assembly i Malmö, bär nästan aldrig matchande strumpor och har nördat ner sig i Flow Theory och hur det kan appliceras på spel.
Brown Bag Lunches, vår samtalsserie där vi varannan vecka fördjupar oss i den kreativa processen tillsammans med gäster med olika yrkesbakgrund.
När illustratören Cecilia Heikkilä skapar barnböcker är det oftast djuren som får huvudrollen. Hon älskar dem. Just nu är hon aktuell med barnboken Den försvunna trädgårdsfesten - En berättelse om Isaac Grünewald och sagodjuren, som hon skapat tillsammans med Skissernas Museum. Boken, som nyss utkommit, tar sin utgångspunkt i Isaac Grünewalds stora färgsprakande fantasidjur, ursprungligen scenografi till en fest på Grand Hotel i Stockholm, 1923. Bara en enda gång hängdes målningarna upp, sedan packades de ner och glömdes bort. Tills de dök upp under några golvbrädor och donerades till Skisserrnas Museum. Boken är en äventyrlig berättelse om Grünewalds sagodjur.
Cecilia Heikkilä har även illustrerat Tove Janssons Muminberättelser och designat en utgåva av kultiga ryggsäcken Kånken åt Fjällräven.
Brown Bag Lunches, vår samtalsserie där vi varannan vecka fördjupar oss i den kreativa processen tillsammans med gäster med olika yrkesbakgrund.
Martin Kann, bandet Bob Hunds prisbelönte art director och creative director, har klimatångest. Men också en tro på att klimatproblemen kan lösas. Därför började han söka efter ett större syfte än att bara vara en reklamarbetare i ett klassiskt marknadsekonomiskt ekorrhjul, vars enda mål är tillväxt. Han ville tänka nytt. Ville använda sin erfarenhet och talang till att göra meningsfull skillnad.
Brown Bag Lunches, vår samtalsserie där vi varannan vecka fördjupar oss i den kreativa processen tillsammans med gäster med olika yrkesbakgrund.
80-tal. Pärra dansar breaking och boxas. Pärra är hiphopaktivist. Pärra skapar graffiti och poesi. Är med och skapar 80-talets nya. För han var tidigt ute, Sveriges förste graffitikonstnär, då när graffitin inte begränsades av lagar. Tillsammans med bla kompisen Lars-Göran Hjertstedt utvecklas processen Ruskig Ångest.
Brown Bag Lunches, vår samtalsserie där vi varannan vecka fördjupar oss i den kreativa processen tillsammans med gäster med olika yrkesbakgrund.
Dilan Apak är skådespelare, satiriker, radiopratare och manusförfattare som efter sin juridikexamen började tramsa på heltid. Tillsammans med sin parhäst, Moa Lundqvist i duon Dilan och Moa, har hon skapat allt från podd till humorserien Sagan om Dilan och Moa på SVT.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.