133 avsnitt • Längd: 40 min • Månadsvis
En livsstilspod med inriktning på inredning, trädgård och mat. Med Monika Lindström och Jenny Eskång. Två starka kvinnor mitt i livet med intressen som gifter sig med varandra. Vi vill inspirera till livets goda!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
The podcast Skönt Grönt Gott is created by Sköntgröntgott. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Kalm Taste of Öland drivs av entrepenören och kryddbonden Sofie Kalm. Hon är kocken som sadlade om och utbildade sig till mathantverkare. På den vackra
Ölandsgården med anor från 1800-talet, som hon driver tillsammans med sin man, odlas främst örtkryddor. Örterna förädlas till örtoljor som paketeras i
smakfulla förpackningar och säljs som premiumprodukter dels i den egna gårdsbutiken och i den nystartad web-shopen. Sofie utvecklar målmedvetet sitt
företag och förverkligar drömmen om att kunna leva på vad gårdens odlingar ger.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Efter att ha besökt fabriken i Oskarshamn inser vi - att göra stearinljus är ju en hel vetenskap. Vi får lära oss allt om stearin och om hur ljus ska användas för att prestera som bäst. Alla Liljeholmens ljus är Svanenmärkta. Det borgar för kvalitet och hållbarhet. Maskinerna är moderna men produktionstekniken är i grunden densamma som när företaget startades 1839. Tänk vid den tiden var Karl XIV Johan kung i Sverige, vi var i union med Norge och varken fotogen eller elektricitet var uppfunnet. Vi förstår att platschefen Anna Nyblom och produktchefen Britta Palmqvist Hugosson känner sig stolta att vara en del av den svenska industrihistorien. Samtidigt som de utvecklar varumärket framåt med nya
produkter som ligger i tiden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Anja Meurling bjuder på middag, Ulrika Melteg ger boktips och Jenny Eskång tar fram mikrofonerna. Livet på landet, i staden med fina vänner.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Dags att köpa in växter och krukor till nästa säsong. Vi pratar om vad som kommer till våren. Problemet med Invasiva växter och bristen på nyheter. Visst blir det ätbart vi satsar på, även torktåligt och biväxter.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Lovisafurubo blir inte av med oss, vi fortsätter komma tillbaka till hennes gamla skola i Ölvingstorp, Kalmar. I detta avsnitt får du följa med runt i hennes nyanlagda trädgård. Självklart gäller återbruk såväl inne som ute. Jenny och Lovisa diskuterar att anlägga en äng, hallonhäck och täckodling. De är rörande överens om att det slängs för mycket plantor och växter. Vi borde dela mer plantor med vänner och familj och återplantera det som andra tröttnat på! Jenny är imponerad av Lovisas odlingar men ger rådet att dra ner på mängden hästskit. Lovisas nästa stora projekt är att bygga ett orangeri, men hur ska hon få fatt i alla gamla fönster som krävs?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Alltså alla dessa härliga möten! Det här avsnittet i ett otroligt vackert hem, skapat av kärlek, linoljefärg och 100% byggnadsvårdstänk. Såååå inspirerande! Det här är första avsnittet av tre, med Lovisa Furubo
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Ett vackert dukat bord gör att gästen känner sig extra välkommen. Vi dukar med inspirationen från naturen och trädgården. Duken eller porslinet sätta temat för vår dukning. Vi tar det vi har. Grejer som redan finns i skåpet. Stylar med blommor. Många småvaser mitt på bordet blir luftigt och vackert. Som vanligt svävar vi ut och tappar tråden i prat om fläckar, härsken olja, bladlöss mm.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Visst vill vi odla bär! Blåbär, krusbär och vinbär. Kanske kan krusbären bli stora som plommon... Och visst vill de planteras i solen, få lite god jord och sen är det bara att njuta av skörden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
En buffé av fröpåsar ligger framför oss och vi blir glada av blommor, grönsaker och kryddor.
Kanske har vi båda lite svårt att begränsa oss. Vi kommer att så allt, utom mangold.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Nu är det dags att göra en grov plan av trädgården, Jenny ger dig tipsen och Monika klurar på om hon ska våga ta in vårens starka färger i hemmet.
Vi ger dig en härlig stund med oss.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi förbereder oss inför advent. Monika har kollat av marknadens alla adventsstjärnor, ljusstakar och julpynt. Vi pratar jultrender färger och det blir en del köptips från coachen!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Monika har upptäckt rabarbersirap och Jenny går runt i sin trädgård och tipsar om vackra
odlingsvärda träd, buskar och perenner, som kommer göra försommaren extra härlig i din
trädgård
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi har gjort en rejäl research och inventerat marknaden på balkongmöbler. Välj fällbara bord och stolar för den lilla balkongen. Bygg grönskan på höjden och skapa
rumslighet med hjälp av spaljéer och amplar. Jenny hjälper till med växtervalet. Visste du att det finns perenna bärbuskar och små träd som du kan plantera i kruka på balkongen?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Underbart och härligt för de flesta av oss men solens strålar genom gardinen kan bli en mara för den som har svårt att sova. Vi har åkt tillbaka till Petra Sager
på Inredningsshopen i Kalmar och pratar solavskärmning. Vilket utbud det finns för att stänga solen ute. Petra presenterar allt från gamla hederliga persienner
till gardiner som du styr med en app i telefonen. Jenny har handlat blomsterfröer på nätet och vi tar en titt på leveranserna som
just har anlänt i hennes brevlåda. Vackra förpackningar, men vi saknar odlingsråd på fröpåsarna! Med ljusets framfart är det snart dags att väcka dina Dahlior, Jenny tipsar om hur du bäst gör för att få starka och vackra Dahlior till sommarens snittblomsrabatter.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Minusgrader, is och snö i hela landet gör att fåglarna har svårt att hitta mat. Ge dem små fågelmatsrestauranger i trädgården. Gärna så du ser dem ifrån ett fönster.Tantvarning - japp
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi förbereder våren med att bygga odlingslådor och kompostlimpor. Men julen lockar först med amaryllis och hyacinter. Häng med på avsnitt 66!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sköna mattor under fötterna nu när det börjar bli kallt. Och fina buskar och träd i krukorna året runt. Monika berättar om teatern och Jenny bygger julbutik .
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det var länge sedan vi pratade inredning. Häng med oss och kolla in höstens inredningstrender. Höstens soffor hämtar sin inspiration från 1970-talet och italien. De är
låga och ofta i bulliga former och uttryck. Vi sätter fingret i luften och spanar in nya accentfärger så som koboltblått, vinrött, syrenlila. Väggfärger och tapeter tar vi också
tempen på. Monika har inlett jakten efter ett nytt skrivbord, till hemarbetsplatsen – något hon säkert inte är ensam om i dessa tider. Vi följer med spänning hennes högtställda krav på
det stackars skrivbordet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vår följetång om skogens skafferi fortsätter. I förra avsnittet var vi i blåbärsskogen nu plockar vi björnbär och kombinerar med spännande och litet oväntade smakkompisar. Vi gör
världens enklaste dessert och dessutom kokar vi egen Creme de mûre, den franska björnbärslikören som används till läckra drinkar.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Till Lenas Gårdsbutik kommer kunder som vill ha goda närodlade grönsaker och bär med smak och kvalitet. -”Varför kan inte Ernst berätta ett år i förväg, vilka grönsaker han ska laga
i TV. Tänk om jag vetat hur mycket spetskål folk hade velat ha denna sommar så skulle jag sått så mycket mer” skrattar Lena
För 16 år sedan jobbade hon som vårdbiträde. Maken Mats var bonde, men hade en trädgårdsmästarutbildning från gymnasiet i botten. Den kom väl till pass när frun ville sadla
om och börja odla grönsaker. När vi besöker Lenas Gårdsbutik i Läckeby norr om Kalmar, skördas tomater, gurkor och hallon. Allt är solmoget och fortfarande varmt när det läggs upp
i butiken. Den enda transport som grönsakerna utsätts för är den korta sträckan från fält och växthus över gårdsplanen. Både Lena och Mats, försäkrar oss att det är inget romantiskt
bondeliv à la Mandelmanns de lever, utan hårt jobb. Gården drivs effektivt och affärsmässigt men med fokus på så ekologisk odling som är möjligt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Rosorna är ju trädgårdens divor och klarar sig fint själva. Men med några vänner runt fötterna får du en längre blomning, en fjärils buffé och oerhört vackra buketter. Jenny ger dig perenner och buskar som du kan samplantera med rosorna – bara säkra kort. Vi gillar enkelt, lättodlat och friskt och väljer växter som inte behöver så mycket kärlek. Tror du Monika har valt växter till sin rabatt ännu?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi frossar i fröer och sår de första chiliplantorna.
Med vermeculit, såjord och tomma vindruvsförpackningar blir förodlingen enkel.
Monika har studerat växtbelysning….
Måste man köpa den dyra? Det är frågan.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi börjar året med att bädda ner oss i lyxiga lakan. Monika berättar om bäddning, vädring och KVALSTER! Vilken kvalité är bäst och sover du naken förresten?
Caroline ger oss den magiska olivoljan. Det finns så många olika kvalitéer och sorter. Men vilken är bäst?
Det dags att planera växthusbygget. Vad ska man tänka på och var ska det stå? Jenny hjälper dig att nå din växthusdröm.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Äntligen förstår man varför champagne är så dyrt. Caroline berättar om det magiska hantverket, om druvorna, lagringen och jorden – så spännande!
Monika bjuder till nyårsfest med bordsdekorationer, spegelplatå och girlanger. Naturligtvis ska vi klä oss extra fina detta nyår – även om vi bara firar med de närmaste.
Jenny ser framåt. Klipper, klistrar och skapar ett moodboard med drömmar om ett nytt och bättre år. Sedan tar hon en runda i trädgården och klipper ner vinrankan.
GOTT NYTT ÅR!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Om du går i klapptankar
nu när julen vankar
lyssna då på detta avsnitt
vi ger dig tips från svart till vitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Just nu är det REKO–ring & pumpa som gäller. Pumpan är så mycket mer än Halloween. Vi berättar om odlingen av vår vackraste grönsak som med sitt höga näringsvärde fått stautusen"superfood". Självklart bjuder vi också på några recept.
Och du har väl inte missat REKO–ringarna som sprider sig över landet? En fantastisk idé som gör att vi konsumenter kan handla direkt från producenterna utan mellanhand. Vi uppmanar till att kolla var din närmaste REKO–ring finns och handla lokalproducerat!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Naturens skafferi står nu vidöppet. Vi njuter fullt ut, av egen trädgårdsskörd såväl som av skogens bärplockning. Att koka sylt, saft, marmelad och chutney är lika lyxigt som gott – och hur inne som helst. Gammeldags tradition har blivit "hippa burkar".
Här får du bästa tipsen om bärodling, konservering, burkar, rengöring, socker, pektin och marmeladprov – helt enkelt bästa skördeguiden!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi sommarnjuter av två oskiljaktiga vänner – tomaten och pizzan. Årets främsta trädgårdstrend måste väl ändå vara pizzaugnen! Vi reder ut begreppen, men tipsar även om hur man gräddar sin sommarpizza på utegrillen.
Och sommartid = ljuvlig tomattid! Odla, skörda, laga och njut av olika sorter, färger, former och smaker. Kanske hamnar de solmoga tomaterna på en sprödbakad pizza!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Kanske håller du just nu på att planera för inköp av nya trädgårdsmöbler? Eller funderar på hur du ska vårda de gamla? Ett hett tips: lyssna på det här avsnittet!
Buskar - ett måste i trädgården, vi tipsar om allt från “bonnsyren” till lyxbuskar. Att sjunga in våren kanske inte direkt är vår paradgren, speciellt inte i år. Vi bjuder på värmande plockmat och bäst av allt, dessa rätter kan du kan förbereda i god tid.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Djurplågeri vill vi inte veta av. Därför säger vi nej till traditionella påskfjädrar – Monika berättar mer och väljer istället vackra kvistar som påskpynt. Och för dig som går i häcktankar: lyssna på Jennys kunskap om vad man ska tänka på när man planterar en häck.
Goda tips på påskens lamm får du av Caroline. Men våra svenska lamm föds till största delen på hösten. Så för dig som är angelägen om att äta svenskt – då är det hög tid att göra en beställning.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Nu är det dags att beskära dina fruktträd. Ett hett tips: du ska kunna kasta en hatt genom trädkronan! För dig som vill ha snyggt i fönstren, glöm dina gamla gardinstänger – nu är det skenor som gäller. Och varför inte en mörkläggningsgardin om du vill sova sött?
Och så här i vintermörkret vill vi ju gärna njuta av "a nice cup of tea". Men te är så mycket mer än en påse. Grönt, svart och oolong – vi tar dig på en upptäcktsfärd bland bladen från Camelliabusken.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Monika och Jenny kämpar på med sina förkylningar. Och så här års känns det förstås helt rätt att prata om citrus. Men vi behöver också få drömma oss bort, vad sägs om en resa till Italien? Och sen är den stora frågan som alla funderar på: ska man verkligen mata fjärilarna?
Såklart ska man skänka alla små vingbeklädda varesler en tanke när man planerar sin trädgård.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Helt rätt i januari är vegomat, mer ljus i våra fönster & att få drömma sig bort med trädgårdsplanering. I årets första avsnitt pratar vi om "fattigmånaden" och tipsar såklart om den gröna och billiga maten. Men vi vill också bevara ljuset fast julstjärnorna plockas ner.
Och äntligen är det dags att börja planera & designa sin trädgård inför våren – för oss är det ett stort ljus mitt i allt vintermörker!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Tid för jul– och nyårskalas. Nästan så att rödvinsfläckar på duken hör till. Brukar du också vräka salt över fläckarna? Efter den här lyssningen kommer du inte att göra det!
Vi sprider också lite vintrig värme och kärlek och ger bort hemgjorda klappar från köket.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vår ljusdrottning Monika tipsar om utomhusbelysningen. Var går gränsen för snygga juldekorationer – är det verkligen ok med isbjörnar på taket?
Den här gången står Jenny i köket och delar med sig av sin familjetradition, hemgjord ost, som får stå till sig fram till julbordet. Och hur mår egentligen våra grisar? Kanske något att tänka på så här inför julskinkans högsäsong. Förresten, måste man verkligen ha julskinka? Caroline tipsar om alternativ, även vegetariska.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Monika & Caroline kollar in trenderna i Paris och njuter av det franska köket.
För Jenny har veckan varit mer jordnära i hennes kamp med den vildväxande Bambun.
Champagne eller skit under naglarna – vad skulle du välja?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Skönt Grön tGott, en pod om inredning, trädgård och mat. Med Monika Lindström, Jenny Eskång och Caroline Hofberg. Tre starka kvinnor mitt i livet, med intressen som gifter sig med varandra.
Vi finns på instagram @skontgrontgott
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Läs mer om Caroline på http://www.carolineikoket.com/
Om Jenny och Ängsnacken http://www.angsbacken.se/
Och Monika och Isegården här https://isegarden.com/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.