Skrivdrömmar är podden för dig som vill nörda ner dig i olika aspekter av skrivandets hantverk och mystik. Johannes Vivers och Pia Lerigon guidar dig genom djungeln av skrivtips, som kan göra dig till en högklassig författare.
The podcast Skrivdrömmar is created by Johannes Vivers, Pia Lerigon. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Den viktiga mittpunkten är det många som kämpar med. Hur får man den långa mitten att inte bli tråkig, och vad är hemligheten bakom många framgångsrika filmer och böcker som har en tydlig mittpunkt? I dagens avsnitt avslöjar vi allt om denna berömda vändpunkt, som kan väcka ett segt manus till liv!
Ljudböckernas popularitet växer såväl i Sverige som i många andra länder. Vad innebär det för oss som skriver? Vad är skillnaden mellan ljudboken och den fysiska boken? Bör man skriva på ett annat sätt? Finns det några saker som man absolut bör göra eller inte får göra? I detta avsnitt lär vi oss allt om ljudböcker, mycket nöje! PS. Vi ber om ursäkt för det dåliga ljudet och hoppas att det går att lyssna ändå. :-)
Hur ska man tänka kring förlag? Vilka är fällorna som man bör undvika? Ska man tacka ja till första bästa eller inte? Ska man kolla upp förlagets ekonomi? Bör man ge ut själv i stället för att satsa på ett hybridförlag? Vi luftar och dryftar alla våra tankar och personliga upplevelser kring detta ämne. Mycket nöje!
I detta avsnitt fortsätter vi att analysera den vanligaste inre resan, och genom att följa Pias strukturmodell hittar vi för första gången på en helt ny bok/film under vårt samtal! Missa inte! :-)
Ni har väl alla hört talas om den "inre resan", den som är så viktig för att läsarna ska känna med din boks karaktärer? I dagens avsnitt pratar vi om olika inre resor, och vi fokuserar på den som kallas den "positiva inre resan". Mycket nöje!
I detta avsnitt pratar vi om Anders Hansens miniserie om hjärnan och hur vi kan använda hans kunskaper för att bättre nå fram till våra läsare. Så, koppla på din fantastiska hjärna och insup dessa vetenskapliga skrivartips!
Du har nästan skrivit klart ditt manus och då kommer det, det viktiga, härliga, fruktade slutet. :-) I det här avsnittet diskuterar vi hur man bör gå till väga för att hitta sitt perfekta slut. Ett tips är att sitta med papper och penna under vårt samtal. Då och då under babblandet kommer faktiskt bra och handfasta tips! :-) Mycket nöje!
I dagens avsnitt lär vi oss allt om skrivarkurser! Vilka skrivarkurser finns? Vilka är fördelarna och nackdelarna med en skrivarkurs?
----------
Dessutom! Pia har börjat skriva på plattformen Crowdstory, där författarna och deras "crowd" skapar historier tillsammans. Installera gärna appen och börja läs.
Ni har väl annars inte missat Johannes galna roman Dagen F och hans läromedel Partikelverbens värld, för alla som vill lära sig bättre svenska? Bara att googla och köpa. :-)
Vi pratar om anföringstecken vid dialog, vilket är något som ofta vållar bryderier för oss som skriver. Efter att ha lyssnat på detta avsnitt, och efter att ha kompletterat med att se det vi pratar om i skrift, kommer du aldrig mer att tveka. :-) Vi rekommenderar alla att surfa in på Anna Gables utmärkta skrivtips "Skriva dialog" samtidigt som ni lyssnar på detta avsnitt.
----------
Dessutom! Pia har börjat skriva på plattformen Crowdstory, där författarna och deras "crowd" skapar historier tillsammans. Installera gärna appen och börja läs.
Ni har väl annars inte missat Johannes galna roman Dagen F och hans läromedel Partikelverbens värld, för alla som vill lära sig bättre svenska? Bara att googla och köpa. :-)
Vi pratar om arketyper och hur vi kan använda oss av dessa undermedvetna urbilder och symboler i vårt skrivande. Vi hoppas och tror att ni tycker att det är spännande, lärorikt och fascinerande! :-)
----------
Dessutom! Johannes har kommit ut med ett läromedel för alla som vill lära sig bättre svenska. Boken heter Partikelverbens värld. Sprid gärna till alla som lär ut svenska till invandrare, och till alla utlandsfödda som vill ta ett stort steg mot att prata flytande. Tack!
Hur får man till det perfekta bokomslaget? Efter dagens avsnitt kommer ni att veta allt ni behöver för att lyckas med just ert drömomslag! Vi pratar om mängder av bra tips och ger våra egna synpunkter.
----------
Dessutom! Johannes har kommit ut med en ny bok, ett läromedel för alla som vill lära sig bättre svenska. Boken heter Partikelverbens värld, och ni som inte är så nördiga att ni på rak arm vet vad det är får en förklaring i början av avsnittet. Sprid gärna till alla som lär ut svenska till invandrare, och till alla utlandsfödda ni känner som vill ta det där sista steget mot att prata flytande. Tack!
Hur jobbar bokbloggare och bokrecensenter? Och hur kan man använda sig av dem för att nå ut med sin bok? I dagens avsnitt får ni veta allt och lite till om detta spännande ämne!
----------
Annars: Johannes debutroman Dagen F finns att köpa på nätet och i välsorterade bokhandlar. Om ni vill se boken i er lokala bokhandel eller på ert lokala bibliotek får ni gärna be dem att ta in den. Ofta gör de det då man ber dem. Stort tack på förhand!
De, dem eller dom? Detta ständiga gissel går vi igenom ordentligt i dagens avsnitt. Efter genomlyssning, begrundande och kanske lite träning kommer du aldrig mer att skriva fel! :-)
Annars: Johannes debutroman Dagen F finns nu att köpa på nätet och i välsorterade bokhandlar. Om ni vill se boken i er lokala bokhandel får ni jättegärna be dem att ta in den. Ofta gör de det då en kund ber dem. Stort tack på förhand!
Vad är en releasefest? Vilka varianter finns? Varför ska man ha en releasefest och hur fixar man sin drömrelease? Vi pratar allmänt om detta ämne, men också om Johannes releasefest som var för ett par veckor sedan. Pia berättar även om hur hon vill ha sin framtida releasefest, och i dagens boktips hissar och dissar hon Johannes bok Dagen F!
Annars: Johannes debutroman Dagen F kommer ut när som helst! Redan nu går det att lägga en bevakning av boken på Adlibris, Bokus, Akademibokhandeln med flera aktörer. Och om ni vill se boken i er lokala bokhandel får ni jättegärna be dem att ta in den. Ofta gör de det då en kund ber dem. Stort tack på förhand!
Vilka genrer finns där ute i litteraturdjungeln? Kan man byta genre om man har lyckats i en? Vilka genrer skriver vi själva i, och vilka vill vi skriva i? I dagens avsnitt går vi igenom jättemånga genrer och stöter och blöter vad som definierar dem. Inspiration och allmänna skrivtips utlovas!
Annars: Johannes debutroman Dagen F kommer ut när som helst! (Det har varit lite struligt kring det :-)) Redan nu går det att lägga en bevakning av boken på Adlibris, Bokus, Akademibokhandeln med flera aktörer. Och om ni vill se boken i er lokala bokhandel får ni jättegärna be dem att ta in den. Ofta gör de det då en kund ber dem. Stort tack på förhand!
Det finns många författarkungar och författardrottningar, men det finns bara en King. Mannen, myten, konceptet Stephen King är en av världens mest framgångsrika författare någonsin. I dagens avsnitt öser vi ur hans kunskapskälla och går igenom alla hans bästa skrivtips.
Annars: Johannes debutroman Dagen F kommer ut den 25 april. Redan nu går det att lägga en bevakning av boken på Adlibris, Bokus, Akademibokhandeln med flera aktörer. Och om ni vill se boken i er lokala bokhandel får ni jättegärna be dem att ta in den. Ofta gör de det då en kund ber dem. Stort tack på förhand!
Att skriva enkelt, så att läsaren bara vänder och vänder blad utan att tänka på det, är en konst som få behärskar. Men efter att ha applicerat tipsen i detta avsnitt kommer din text garanterat att bli enklare att läsa. Förmodligen kommer du även att tycka att texten har blivit mycket bättre!
Annars - lite reklam: Johannes debutroman Dagen F kommer ut någon gång i april. Redan nu går det att lägga en bevakning av boken på Adlibris, Bokus, Akademibokhandeln med flera aktörer. Hoppas att ni vill köpa och läsa den!
Vad har du för ton? Vilken är din röst och hur hittar du den? Och vad sjutton menas med stil? Vi går igenom dessa tre begrepp, jämför med de engelska termerna och gör vårt bästa för att definiera dem alla. Något som är lättare sagt än gjort. :-)
Annars - lite reklam: Johannes debutroman Dagen F kommer ut någon gång runt månadsskiftet mars/april. Redan nu går det att lägga en bevakning av boken på Adlibris, Bokus, Akademibokhandeln med flera aktörer. Hoppas att ni vill köpa och läsa den!
Vad är ett synopsis? Varför är det oumbärligt att skriva ett synopsis, och vilka fördelar finns det med att INTE utgå från ett synopsis? Vi stöter och blöter detta underbara och frustrerande författarverktyg, och vi bjuder in er lyssnare att tillsammans med oss göra ett test som visar hur ni själva arbetar, eller inte arbetar, med synopsis. Eller med andra ord: hur mycket ni planerar ert skrivande innan ni sätter er och börjar skriva. Utmärkta tips på hur ni kan förbättra och förenkla er process utlovas!
Annars - lite reklam: Johannes debutroman Dagen F kommer ut i mars. Redan nu går det att lägga en bevakning av boken på adlibris eller bokus. Hoppas att ni vill köpa och läsa den! :-)
Kanske vill du skriva en fackbok? Eller så har du inte tänkt på saken förrän nu. Fackböcker säljer ofta bättre än skönlitteratur, och dessutom ger de dig chansen att borra ner dig i ett ämne som du älskar. Frågan är bara hur man gör. I det här avsnittet går vi steg för steg igenom allt du behöver kunna för att lyckas med din fackbok. Och så berättar vi om våra egna fackboksprojekt!
Visst älskar vi alla en del böcker och filmer som utspelar sig under en viss årstid eller högtid? Att rama in sin berättelse med hjälp av dessa känsloframkallande sammanhang kan vara riktigt smart, så i det här avsnittet pratar vi om hur våren, sommaren, hösten, vintern och deras respektive högtider kan användas för att ge liv, form och färg åt våra manus. Och missa inte dagens stora nyhet, som är att ett förlagsavtal skrivs på mitt under sändning! :-)
Hur gör man för att anslaget, inledningen, ansatsen eller början på ens bok ska bli såpass intressant att läsarna fångas och fortsätter vända blad? Ja, kärt barn har många namn, men i det här avsnittet går vi en gång för alla igenom detta helt centrala område. Vad är anslag? Vad ska man tänka på när det gäller anslaget? Hur kan det bli fel? Vad menas med att anslaget innebär ett kontrakt med läsarna? Vi diskuterar dessa saker och tar upp exempel från litteraturens magiska värld.
I detta andra avsnitt av ämnet huvudhandlingar, parallellhandlingar, bihandlingar talar vi om alla fällor som finns och hur vi undviker att hamna i dem. Vi avhandlar filmerna Love Actually och Titanic, och jämför med mästerverket Doktor Glas. Vi funderar kring våra egna manus, och i boktipsen för dagen flyr vi till Indokina och till ett testamente som vänder upp och ner på allt. Mycket nöje!
I detta första avsnitt av ämnet huvudhandlingar, parallellhandlingar, bihandlingar fokuserar vi främst på att definiera dessa begrepp. Vi ger exempel från böckernas och filmernas värld, och vi pratar om de vanligaste nybörjarfelen som folk gör. Johannes svär även ordentligt i kyrkan när han kritiserar två av världslitteraturens ansedda mästerverk. Och Pia berättar vem hon festade med på Bokmässan. :-)
Vi pratar om pacing, eller tempo, eller vad sjutton det nu ska kallas! :-) Det hela går hur som helst ut på att man på olika sätt kan och bör variera tempot i sitt manus. Men hur gör man? Vilka tekniker och verktyg finns? Och vilka är bäst?
Vi diskuterar och ger vår syn på avsnitten 4, 6 och 7 av podden The Bestseller Experiment, som är en podd där det fullkomligen regnar bra skrivtips och råd. Vi diskutera bland annat röst, hur man förbereder sig för framgång, att älska skrivprocessen, att skriva i olika genrer, nybörjarmisstag, skrivandets ensamhet, introverta vs. extroverta författare, det viktigaste hos en romanfigur, författares egon och vad man gör när man fastnar och inte kommer vidare i sin text.
Vi diskuterar och ger vår syn på de tre första avsnitten av podden The Bestseller Experiment, som är en podd där det fullkomligen regnar bra skrivtips och råd.
Vad får oss att tycka att en bok är så spännande att vi inte lägger den ifrån oss? Vad får oss att vända blad? I det här avsnittet går vi igenom ett antal punkter och tips, som vid rätt hantering gör det närmast omöjligt för en läsare att inte gripas av stark spänning. Mycket nöje!
En boks längd kan vara helt avgörande för dina chanser att tas upp av en agentur eller ett förlag. Hur gör du för att öka dina chanser? Hur många ord ska manuset vara på? Hur långa bör kapitlen vara? Och missa inte Pias stora och glada nyhet angående hennes eget manus!
Vad betyder "Kill your darlings?" Varför ska man döda sina älsklingar? Är det inte just dem som man ska behålla? Vi reder ut och går till botten med detta mytomspunna begrepp. Det är inte för inte som det är ett av världens mest berömda skrivartips. Mycket nöje!
Kritik. Detta fruktansvärda, underbara ord. Hur ska man hantera positiv kritik och hur undviker man att ödeläggas av negativ sådan? Vi hjälper dig att förstå varför vi reagerar som vi gör och hur man kan tänka för att bli bättre på att ta kritik, oavsett vad den består i. Lyssna nu ordentligt, och tänk på att ditt manus faktiskt har stora brister, eller, vi menar styrkor förstås ... :-)
Aristoteles verk "Om diktkonsten" är föregångaren till alla våra moderna böcker om dramaturgi. Vi pratar om boken och analyserar hans visdom. Håller vi med honom om allt eller inte? Finns det några guldkorn i hans text som vi inte har tänkt på, och som vi kan använda oss av för att förbättra våra egna manus?
Hur skriver man mästerlig dialog? Vilka är knepen? Vad ska man undvika? Vi går igenom Pias bästa tips och jämför dem med en annan skrivarbloggs bästa tips. Vem vinner? :-) I dagens avsnitt berättar även Johannes om alla svar som han har fått från agenter, och Pia berättar om sitt nu färdigställda manus och planerna för det. Mycket nöje!
Varför, hur och när ska man göra research? Spelar genren någon roll? Ska man helst gräva där man står eller kasta sig ut i det okända? Vi pratar om våra egna positiva erfarenheter och vilka de vanligaste fallgroparna är. Och missa inte berättelsen om vad som hände när vi gick ut på krogen för att Pia (i researchsyfte) skulle ragga på okända män!
Vad är humor? Vad är komedi? Vad är roligt? Och hur kan man skriva för att få läsaren att dra på mungiporna? I det här avsnittet pratar vi om hur man skriver roligt, vilket har blivit alltmer populärt på senare år. Skratta loss med oss i detta tjugosjunde avsnitt, där vi även för första gången läser lite längre utdrag ur våra egna romanmanus.
"Hur sjutton ska jag börja mitt manus?" Det är en fråga som många har ställt sig många gånger. Snart behöver dock ingen ställa sig den igen. Efter träget arbete har Skrivdrömmar nämligen funnit svaret. Missa inte detta avsnitt, som nog är ett av våra mest informativa hittills.
Hur kan man använda kroppsspråk för att levandegöra sina romanfigurer? Vad är viktigt att tänka på, och vad bör man undvika? Och tror ni att Pia vågar genomföra sin spännande research? :-) Missa inte detta vårt första avsnitt 2018, som även har ett helt nytt inslag efter våra boktips och bästa tips. Mycket nöje!
Hur får man en litterär agent? När kan man få det? Är de intresserade av aspirerande författare? Vad tar de betalt? I det här avsnittet kommer ni att få veta allt som ni någonsin har velat veta om agenternas spännande värld. (Vi ber förresten på förhand om ursäkt. En av agenturerna som nämns många gånger i avsnittet heter såklart "Nordin Agency", och inte "Nordic Agency" :-)) Gott nytt år!
Hur gör man för att få Nobelpriset i litteratur? Finns det några gemensamma nämnare? Skriver alla pristagare "svår" litteratur? Vi söker svaren i detta avsnitt som släpps på självaste Nobeldagen.
Vad är en lektör? Vad gör en lektör? Måste man anlita en? Och visst finns det något som heter redaktör eller coach? Vi reder ut begreppen och delar med oss av våra bästa tips och våra egna erfarenheter.
Vår hjärna har utvecklats under miljoner år och ända sedan människan kunde kommunicera på ett mer avancerat plan har vi berättat historier. Varför har vi gjort det? Varför älskar vi att lyssna? Och hur kan vi som skriver använda oss av detta?
Vad beror det på att vi tycker att en bok är tråkig? Hur undviker vi själva fällorna som många ibland går i? Svaren kommer i detta extralånga avsnitt!
Vi pratar om våra favoritskrivarhandböcker och vad de har gett oss i form av tips och inspiration. I det här avsnittet fullkomligt regnar det boktips och skrivartips!
Vi pratar om karaktärer (romanfigurer) och hur man gör dem intressanta och omöjliga att glömma för läsarna. Trevlig lyssning!
Vi diskuterar det berömda (och ångestframkallande) följebrevet och hur man blir expert på att skriva ett bra sådant. Vi har haft kontakt med flera förlag inför avsnittet, så råden som ni får kommer direkt från källan, så att säga. Mycket nöje!
I Skrivdrömmars sextonde avsnitt diskuterar vi boken The Bestseller Code och den enda boken som enligt deras modell fick 100 % sannolikhet för att bli en bestseller: The Circle. Häng med oss hela vägen i detta rekordlånga avsnitt. :-)
Vi går igenom Pias fantastiska strukturmodell, som går att applicera på nästan alla Hollywood-filmer och därmed många böcker. Häng med oss när vi dissekerar filmen Avatar på djupet i detta avsnitt, som kan vara till stor hjälp när man svettas över sin romans struktur eller har kört fast och undrar hur man ska komma vidare. Trevlig lyssning!
I Skrivdrömmars fjortonde avsnitt diskuterar vi pseudonymer och vilka anledningar det kan finnas att använda sig av en. Kanske finns det fler anledningar än du anar? Mycket nöje!
I Skrivdrömmars trettonde avsnitt diskuterar vi hur man gör för att lyckas med sina scener. Trevlig lyssning!
I Skrivdrömmars tolfte avsnitt diskuterar vi redigering, det som är en minst lika stor del av skrivprocessen som att skriva klart sitt första utkast. Håll till godo!
I Skrivdrömmars elfte avsnitt diskuterar vi tempus, detta som för oss modersmålstalare ofta kommer naturligt. Men! Det finns fällor som även vi går i, och det finns knep som man kan använda sig av för att få texten att flyta bättre. Trevlig lyssning!
I Skrivdrömmars tionde avsnitt diskuterar vi bakgrundsinformation och det knepiga i att använda det lagom mycket och vid rätt tillfällen i din text. Trevlig lyssning!
I Skrivdrömmars nionde avsnitt lär du dig allt du någonsin behöver kunna om gestaltning. Innan du lyssnar på avsnittet vill vi att du säger något högt för dig själv: D-U-K-T-S-M-A-K. Just det, duktsmak. Lösningen på alla gestaltningsbekymmer. :-)
Skrivdrömmars åttonde avsnitt är ett specialavsnitt för att fira kärleken så här på Alla hjärtans dag. Hur skriver man bäst om kärlek? Vad är genren Romance?
I Skrivdrömmars sjunde avsnitt pratar vi om perspektiv och berättarröst. Ett avsnitt som kan förändra hela ditt skrivande, förhoppningsvis till det bättre. :-)
I Skrivdrömmars sjätte avsnitt pratar vi om vad som menas med en boks tema, och hur kunskaper om detta kan förbättra din bok. Trevlig lyssning!
I Skrivdrömmars femte avsnitt pratar vi om The hero's journey, eller på svenska: Hjälteresan. Följ med oss ut på äventyr!
I Skrivdrömmars fjärde avsnitt pratar vi om struktur och handling. Mycket nöje!
I Skrivdrömmars tredje avsnitt pratar vi om två centrala aspekter av ditt skrivande: syfte och målgrupp.
I Skrivdrömmars andra avsnitt pratar vi om Outliners vs Organic Writers, eller Planerat skrivande vs organiskt skrivande.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.