Vill du få dina pengar att växa? Då kan börsen vara rätt plats för dig – om du gör din läxa och lär dig hur handeln, psykologin och matten funkar. Experterna pratar ofta om att inte lägga alla ägg i samma korg, ha is i magen och att inte försöka tajma marknaden. Vad innebär allt detta? Det förklarar dagens gäst Maria Landeborn som är senior strateg och sparekonom på Danske bank.
Hur svårt är det att bli bra på börsen?
– Det fina är att alla kan lyckas med sparandet på börsen. Det kräver inte en högskoleexamen eller att du lägger tusen timmar på att förstå marknaden. Snarare handlar det om några enkla regler. Att spara regelbundet, spara långsiktigt och att sprida risken. Ha också rätt pengar på rätt ställe, säger Maria Landeborn.
Intresset har ökat sen corona och det har gått bra för många nya sparare på börsen. De har väl inte oanad talang utan snarare ridit på vågen?
– Det handlar inte om att man är gud på börsen för att man fått sin portfölj att växa det senaste året. Nästan vad du än köpt har gått bra eftersom det var otroligt pressat när börsen föll förra året. Över tid är det inte så lätt att lyckas på börsen. Den senaste tiden är inte representativ för hur det brukar vara. Tittar man på börsutvecklingen över tid så står ett litet antal bolag för majoriteten av avkastningen. Att lyckas pricka dem är svårt.
Vad innebär det att ha is i magen på börsen?
– Man ska inte agera känslostyrt. Man ska inte reagera på det som händer på börsen. Om man inte har is i magen drabbas man av panik när börsen faller och trycker på säljknappen. Många småsparare blev livrädda och sålde förra året i dippen. Det resulterar i att man missar de bästa börsdagarna som kommer kort efter de sämsta, när börsen går upp. Man ska inte inte sälja när det rasar och man ska inte drabbas av fomo när det går bra. Det här kämpar både nybörjare och professionella med. Vi människor med våra instinkter är inte gjorda för att vara på börsen. Vi behöver lägga band på känslorna och hitta en strategi för hur vi agerar. Man ska ha is i magen och ha tänkt igenom hur man agerar när en krasch eller kursrusning sker.
Har du någon bra regel för att spara på börsen?
– Det är viktigt med långsiktighet och regelbundenhet. Vad gällande hur mycket pengar man ska ha på börsen: Det finns en tumregel man kan ha. För varje år du planerar att ha pengarna på börsen så kan du ha 10% av kapitalet på börsen. Ska du ha pengarna om fem år så kan du ha 50% på börsen och så vidare. Sen kan man såklart ha olika syn på risk, säger Maria Landeborn.
Den fantastiska ränta-på-ränta-effekten är magin som uppstår när kursen pekar uppåt på börsen. Fördjupa din kunskap för att maxa denna lukrativa snöbollseffekt i Smarta cash avsnitt 26: Börsens gyllene regler med Maria Landeborn.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.