Ny relation, ny ekonomi. Och så tar det slut och livet ska delas upp. Hur blir man ihop och hur separerar man på ett ekonomiskt rättvist sätt? Det vet juristen Sanaz Tarlani som driver sin egen juristfirma där hon bland annat hanterar familjerätt. För relationer innebär inte bara känslor utan även en hel del juridik, och den reder dagens Smarta cash ut tillsammans med Sanaz.
Vilka misstag gör folk när de ska separera?
– Det största är att man pratar förbi varandra och kontaktar jurist för sent. Många tror att de klarar det själva, men så inser man att man inte tycker lika. Det går några månader och det hela blir mer och mer infekterat. När man fortfarande är ganska överens, ta in en jurist då gemensamt som får agera medlare och återberätta vad lagen säger och ge förslag på hur ni kan göra. Genom att söka kontakten tillsammans får inte juristen vara jävig, alltså inte ta någons sida, säger Sanaz Tarlani.
Hur förbereder man sig bra inför en splitt?
– Man kan kolla på de ekonomiska förutsättningarna från dagen man ansöker om skilsmässa. De flesta som ska skilja sig har betänketid då de har barn. Många tror att det är det vi har när vi flyttar från varandra som ska delas upp. Men så är det inte. En del väljer att slösa under betänketiden och det kan skapa en icke jämställd situation. En del väljer att sälja av saker och det skapar problem för en rättvis bodelning.
– Känslor påverkar. Att hata någon är att dricka gift själv och hoppas att den andra ska dö. Att stå kvar i hatet är ingen lyckad lösning. Juridiken finns här för att avsluta så jämställt som möjligt, så båda kan gå tillbaka till ett stabilt liv igen.
Hur går en bodelning till?
– Det är så magiskt att man kan upprätta en bodelning sinsemellan. Man tar allt man har, lägger det på en hög och delar det på mitten. Det är idealiskt. Man kan göra en förteckning, listor på allt man har hemma. Sen skriver man upp vad andrahandsvärdet är genom att till exempel titta på blocket eller tradera. Vad skulle detta vara värt om vi sålde det? Genom att få en prislapp kan vi också göra en balansräkning. Summan kan differera beroende på vem som ville ha mest saker av störst värde. Då kan man ersätta den som ville ha mindre.
Vad ska man tänka på innan man flyttar ihop med någon?
– Jag tycker att man ska lägga korten på borden. Vi måste ta bort det tabubelagda kring ekonomin i relationer. Många tror att det verkar som om de misstror den andra eller är jättegirig. Nej, så är det inte! Du tar ansvar för er relation. Det är vanligt och normalt. Och du gör det för att hålla ihop för alltid.
Vad ska ingå i ett samboavtal?
– Allt kan ingå i ett samboavtal. Saker du håller kärt och är viktigt: uppbyggt kapital som du har slitit för. Det kan ligga många timmars svett bakom det. Det kan vara både pengar och saker av affektionsvärde. Allt från frimärkssamling till fåtölj till pengar på kontot. Skriv en lista och gör den till enskild egendom, säger Sanaz Tarlani.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.