En djupdykning i hållbara investeringar och en titt på fyra intressanta aktiecase bjuder veckans avsnitt på. Gäst är hållbarhetsexperten Josefin Johansson som är ansvarig för hållbarhetsanalys på Handelsbanken aktieanalys. Det blir både stora svep och lite nitty gritty om gröna investeringar. Vi snackar samhällspåverkan, bolagsanalys, greenwashing och såklart aktier och fonder. Om avsnittet hade en färg skulle det givetvis vara grönt!
På vilket sätt blir världen bättre av hållbara investeringar, om den blir det?
– Framförallt går pengarna till att uppmuntra bolag, eller styra riktningen, mot att lösa samhälleliga problem. Sen ska man inte ha alltför stor tilltro till att finansmarknaden ska lösa problemen, i slutändan är det fokus på avkastning. Det är inte välgörenhet man arbetar med. Men det kan bidra till att öka trycket åt det hållbara, säger Josefin Johansson.
Hur väl presterar företag med hållbarhetsprofil?
– Det är blandade slutsatser. Rent akademiskt visar studier på en blandad bild. Vissa får fram att man får högre avkastning av att investera i hållbara bolag eller fonder medan vissa visar att det inte är någon större skillnad. Än så länge är det lite oklart. Ett problem är att det är en definitionsfråga vad det är man mäter. I och med att vi har ett ökat fokus på att minska globala uppvärmningen och klimatförändringarna så borde ett bolag som är en del av lösningen vara en bättre investering.
Många klimatvänliga bolags kurser gick väldigt bra efter coronakraschen, men nu har det gått sämre. Varför och hur ser den kommande prognosen ut?
– Om något går upp väldigt mycket så kommer ofta en korrigering och det går ner lite igen, just eftersom det blir väldigt höga förväntningar. En förklaring kan vara att förnybar energi ör en tillväxtsektor och i början av året pratade man om ett skifte till värdebolag. Då påverkar en rotation tillväxtbolag. På längre sikt ser man trenden gynna hållbara bolag. Vi ser till exempel stimulanspaket som ska satsa på förnybar energi och utbyggnad av laddstolpar för elbil.
Ibland pratas det om greenwashing, att företag framställer sig som mer hållbara än de faktiskt är. Hur säkerställer man att det man investerar i faktiskt är hållbart?
– Om man ska vara lite cynisk så skulle jag säga att det kan man inte säkerställa. Men för att minska risken att bolaget inte skulle vara grönt är att jämföra med konkurrenter. Ligger man i linje eller är man bättre på att reducera sina utsläpp? Kan man backa upp gröna påstående i exempelvis studier? Finns det oberoende studier? Även rapporter om sektorn eller andra organisationer kan ge perspektiv och lyfta fram problem som bolaget själva inte är aktiva på att belysa.
Har du tips på var man lär sig mer om hållbara investeringar?
– Investopedia är en bra källa för att lära sig grunderna. NordSip har intressanta rapporter och där kan man läsa nyheter, säger Josefin Johansson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.