Sveriges mest populära poddar

Smarta cash

#42 Blir man lycklig av pengar? med Siri Helle

30 min • 16 november 2021

Psykologen svarar i detta avsnitt! Hjärnan kan både hjälpa och stjälpa vår ekonomi. Vi gräver i det mänskliga psyket för att ta reda hur vi blir bättre investerare, maxar våra möjligheter till en god ekonomi och dessutom, den eviga frågan, blir vi lyckliga av pengar? Gäst är den prisbelönta psykologen Siri Helle som även författat böcker, föreläser och framträder i media. Inspirerad av effektiv altruism skänker hon 10% av sin lön till välgörenhet varje månad, en handling Siri själv beskriver som en win-win. Psykologi och pengar, vilken gyllene kombo.


Hur väl är människan skapt för att hantera ekonomi?

– Man har inom ekonomi länge tänkt att människan är en rationell varelse som fattar rationella beslut. Men så är det inte. Det finns tonvis med psykologisk forskning som  som visar att vi människor inte är rationella. Om vi tycker om någon så är vi mer benägna att göra som den rekommenderar, kanske satsa på de fonderna eller aktier. Vi litar mer på auktoriteter än oss själva. Är vi hungriga fattar vi andra beslut än när vi är mätta. Massor av faktorer spelar in när vi fattar beslut, säger Siri Helle. 


Hur påverkas man mentalt av att börsen svänger?

– Vi människor har utrustats med något som kallas förlustaversion. Det gör väldigt ont psykologiskt när vi blir av med saker, särskilt om det är något vi upplever att vi haft. Vi blir ledsnare när vi blir av med något jämfört med om vi hade fått motsvarande sak. Det här kan ställa till det på börsen. Ett litet tapp kan man bli jättestressad av. Vi människor sträva efter omedelbar belöning och då är risken att man vill ta ut allting. Men när det handlar om långsiktigt sparande så ska man försöka sätta in pengarna och låta dem vara där. 


– Vi har ett så kallat negativitetsbias som gör att vi tenderar att rikta vår uppmärksamhet till negativ information. Det kan vi alla säkert relatera till när vi varit på utvecklingssamtal och fått fina kommentarer men så säger läraren att ‘det här kan jobba lite mer på’. Sen ligger man hela kvällen och loopar, upprepar det hela kvällen. Det här har gjort att vi har kunnat överleva genom evolutionen. Om vi står på ett fält med vackra blommor där en tiger smyger sig på så ska vi inte stirra på blommorna utan fokusera på tigern. Om vi har ekonomin under kontroll men har ett moln där på horisonten så är det det vi tittar på. 


Alla har säkert en egen uppfattning om den här frågan, men vad säger forskningen: blir man lycklig av pengar?

– Pengar i sig gör inte någon lycklig. Men pengar kan ge saker som bidrar till lycka. Personer som tjänar mer pengar tenderar att må bättre men den förbättringen planar ut vid en inkomst på 30 000 kr i månaden. Man blir kanske förvånad om man tror att miljonärer är så mycket lyckligare. Me om man har sina grundläggande behov tillgodosedda så gör inte ytterligare pengar så mycket för lyckan.


Varför blir man inte lyckligare av mer pengar? 

– En sak man sett från psykologin är att prylar ger väldigt dålig lycka per krona. Helt enkelt för att vi människor tenderar att vänja oss väldigt fort vid saker. När man köpt vill man snart ha en ny eller finare. Det här beror på något som heter hedonisk anpassning. Det är att vi människor snabbt börjar ta saker för givet. Vi vill hela tiden gå vidare, ha mer, utvecklas. Det går att koppla till savannen. Den människa som stannar upp och slutar leta mat kommer det inte gå så bra för, säger Siri Helle. 



Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

00:00 -00:00