Billiga varor kan ha en bitter eftersmak. Vad döljer sig egentligen bakom butikernas pressade priser? Fairtrades generalsekreterare Hewan Temeshgen gästar veckans avsnitt och berättar om usla arbetsvillkor och undermålig arbetsmiljö runt om i världen. Vi pratar om problemen, men också om konsumentmakt, shoppingvanor och schyssta julklappar.
Många varor är extremt billiga. Vad tänker du om dagens prissättning?
– Väldigt mycket av det vi köper är billigt i relation till alla aktörer som ska få sin del av kakan i handelskedjan. Det kan vara viktigt att tänka på när man tänker “åh vilket bra pris, jag köper två”. Många gånger är det någon annan som får betala det verkliga priset. Det viktigaste är att de odlare och anställda som producerar varor får löner och inkomster som går att leva på, säger Hewan Temeshgen.
Hur ser det ut i världen idag sett till arbetsvillkor- och miljö?
– Det varierar mellan olika arbetsplatser, branscher och länder. Det går inte att ge ett enda svar. Det man kan säga är att det fortfarande finns stora utmaningar och att det är vanligt att mänskliga rättigheter inte respekteras. Enligt Världsfackets senaste granskning kan man se att problemen ökar. Enligt ILO och Unicef har barnarbete ökat för första gången på 20 år. Det finns idag 160 miljoner barn som arbetar. Det är en skrämmande utveckling. 25 miljoner människor befinner sig i tvångsarbete idag i de globala leverantörskedjorna. Till exempel i produktionen av våra mobiler, kläder, kakao och sockerrör.
Hur kan man säkerställa att det man köper tillverkats på ett schysst sätt?
– Det finns fler certifieringar än Fairtrade. Det är viktigt att titta på oberoende tredjepartscertifieringar, de kontrollerar att kraven efterlevs. Till exempel, Fairtrade, krav, Svanen, MSC, TCO. Har man koll på åtminstone några av dem har man gjort ett medvetet val. Då är det lätt för oss konsumenter att göra rätt. Vi konsumenter har ett visst ansvar, men även politiker och företagen behöver ta ansvar.
Ur plånboksperspektiv, blir det inte mycket dyrare att köpa hållbara och rättvisa varor?
– Det är en väsentlig fråga. Det kan handla om att tänka färre klappar men med bättre kvalitet. Om du väljer Fairtrade kan det kosta lite mer, men då får producenten mer betalt. De får ett minimipris och en extra premie som går till lokala investeringar som att bygga en skola, eller satsa på infrastruktur eller ställa om till ekologiskt jordbruk.
– Man måste också vara ödmjuk. Vi har alla olika ekonomiska förutsättningar. Var och en får göra det man kan och klarar av. man ska inte gå och känna sig otillräcklig. Man får börja i det lilla.
Vad har du för julklappstips om man vill shoppa på ett schysst sätt?
– Jag vill tips om alla fina Fairtrade-produkter. Man kan köpa en fin presentkorg med godsaker som kaffe, choklad, olivolja, nötter. Kanske något man inte ofta unnar sig själv, till exempel handdukar, sängkläder eller morgonrock. Det kan vara kroppsvård som ett kit med tvål, kroppsolja, duschcreme. Även kläder finns med certifierad bomull. Välj med omtanke för både den som ska få presenten och den som har gjort presenten, säger Hewan Temeshgen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.