Trygghet och kriminalitet är en viktig fråga för många. Men är fler poliser och längre straff verkligen rätt väg att gå? Socialtjänstpodden träffar Camila Salazar Atías, kriminolog och gängexpert på Fryshuset.
Risken att bli påkommen för ett brott och bli straffad påverkar om en brottslig handling utförs eller inte. Det behövs en större kapacitet hos polisen för att utreda grova brott. Men fler poliser i sig leder inte till lägre brottslighet. Längre straff gör inte att människor avskräcks ifrån att begå brott men det håller den dömde borta från möjligheten att begå brott längre tid.
Så vad behövs då för att färre unga människor ska börja begå brott och involveras i den organiserade brottsligheten? Den absolut största skyddsfaktorn är att barn går ut grundskolan, berättar Camila. Hur barn har det hemma, föräldrars mående, hur tryggt är ett bostadsområde är andra viktiga faktorer. Samhället måste ge alla människor ett socialt sammanhang, en tillhörighet. Vi behöver skapa positiva gäng – sammanhang som ger unga tillhörighet för att kunna konkurrera med de kriminella gängen.
Programledare: Josefine Johansson. Producent: Ylva Mossing.