Biolog, professor, 52 år. Född i Sarpsborg, Norge. Bosatt i Lørenskog utanför Oslo. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Biologen Anne Sverdrup-Thygeson berättar varför hon är så fascinerad av insekter, varför de är så underliga och roliga och varför vi behöver dem så mycket.
Redan som barn var Anne väldigt intresserad av insekter och natur. I sitt Sommar vill hon dela med sig av sin kunskap och kärlek om de sexbenta djuren.
Hon undrar varför insekterna baktalas så i böcker, film och i media när de gör så mycket nytta för oss. Det finns till och med knott som hjälper till så vi kan äta choklad. Hon berättar om tester som visar på humlors intelligens och om vad som händer om en bananfluga blir av med huvudet.
Tyvärr minskar antalet insekter.
"En fersk undersøkning viser at i Tyskland er insektmengden redusert til en fjerdedel av det som fantes der på slutten av 1980-tallet", säger Anne Sverdrup-Thygeson.
Anne avslutar med att ge några handfasta tips på hur du kan hjälpa våra insekter att leva.
Norsk professor som gjort succé världen över med boken Insekternas planet - om småkrypen vi inte kan leva utan som sålts till 23 länder. Forskar bland annat på insekter i döda träd och har varit med och spridit mottot ”Död ved lever”.
Arbetar vid Norges miljö- och biovetenskapliga universitet, NMBU, och är rådgivare åt Norska institutet för naturforskning, NINA. Medverkar regelbundet i NRK, är krönikör i den norska dagstidningen Klassekampen och skriver på bloggen Insektøkologene.
Har tilldelats det norska Bonneviepriset för sin förmåga att sprida biologisk kunskap.