Kock, krögare, 42 år. Född i Solna, bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Kocken Björn Frantzén driver Sveriges första restaurang med tre stjärnor i Guide Michelin och i Sommar i P1 berättar han om resan dit. Från misshandel i brittiska krogkök via konkurshot och nattjobb och försakat familjeliv till ren och skär matlycka.
När Björn Frantzén var 18 år gjorde ett medfött hjärtproblem att han fick lägga tankarna på en proffskarriär som fotbollsspelare på hyllan. Lite av en slump hamnade han då på Edsbacka krog i Sollentuna som elev hos stjärnkocken Christer Lingström, där märkte han att anspänningen i proffsköket liknade den inför avspark och bestämde sig för att byta sport mot mat.
Kocken, matnörden och stjärnkrögaren Björn Frantzén är idag 42 år och berättar i sitt Sommarprogram om hur han som ung kille fuskade sig in i den internationella stjärnköksvärlden i London. Där fick han utstå brutala förolämpningar och sparkar under arbetsförhållanden som inte liknade något annat. Frantzén pratar om skillnaderna mellan svenska och internationella arbetssätt, om sin väg mot att förstå att han ville - och att han kunde - skapa maträtter som lät tala om sig. Han berättar om sin fru Sara och hur hon höll honom under armarna i de värsta stunderna, då när han arbetade i stort sett dygnet runt för att lära sig så mycket han bara kunde.
Tillsammans med sin kollega Daniel Lindeberg öppnade han krogen Frantzén/Lindeberg i Gamla Stan i Stockholm – den blev snabbt superhajpad och fick på kort tid två stjärnor av Guide Michelin. Men efter ett tag började det knaka i fogarna. Björn Frantzén berättar om hur de två kollegorna efter många turer genomgår en smärtsam skilsmässa, en händelse som fortfarande plågar honom.
I sommarprogrammet berättar han också om när han inser att han är på väg att göra samma misstag som många fäder gjort genom historien; genom att lägga all kraft och energi på arbetet får familjen betala priset. Och han sätter ord på sin längtan efter att både lyckas med sitt nya krogkoncept och att få familjelivet att gå ihop.
Driver Sveriges första restaurang med tre stjärnor i Michelinguiden, Frantzén. Den har också utsetts till en av världens bästa av The World´s 50 Best Restaurants och fått utmärkelsen Årets Restaurang.
Driver även vinbar, cocktailbar, gastropub och flera andra restauranger, varav två finns i Hongkong.
Startade restaurang Frantzén/Lindeberg tillsammans med en kollega. Kampen för en tredje Michelinstjärna ledde till att kompanjonerna gick skilda vägar vilket skildras i dokumentärfilmen Hunger.
Gett ut flera böcker om mat.