PSYKIATRIKER, FÖRFATTARE, 51 år. Född i Åkarp, bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
I sitt Sommar vill psykiatrikern David Eberhard sätta staten Sverige i terapisoffan. Han menar att ”vårt omhändertagande välfärdssamhälle riskerar att bli meningslöst när vi inte längre behöver kämpa för vår överlevnad.”
David Eberhards jobb är att diagnostisera och behandla människor med psykiska problem. I sitt Sommarprogram tycker han inte att det räcker. Det är hela staten Sverige som behöver går i terapi, säger han, för att försöka förstå vad det är som egentligen styr våra liv. ”Hur mycket av det vi är oroliga över idag beror på att alla andra är oroliga över samma saker? Hur mycket av det vi kräver, våra rättigheter som vi värnar om, betor på vad alla andra kräver av samhälle och sina medmänniskor? Hur mycket av det lidande vi känner beror egentligen på att kulturen låter oss känna efter?”
Genom programmet får vi följa hans liv, från den trygga uppväxten i Lund via studierna till arbetet inom psykiatrin. Han väver sedan samman erfarenheterna han fått i sin profession med reflektioner över sina relationer med de fyra kvinnor han varit gift med och de sammanlagda nio barn de fått.
”För att återinjicera Sverige med en känsla av mening så kanske vi måste ställa helt andra frågor till oss själva och varandra om hur vi ska leva tillsammans. Om alla vi invånare bara söker strategier för att skydda oss från allt, allt som är obehagligt och svårt, så riskerar vi att missa meningen med livet. I ett land där alla bara vill leva så länge som möjligt - och så smärtfritt som möjligt – så riskerar vi att missa att verkligen leva.”
Skrivande och föreläsande överläkare i psykiatri vars åsikter ofta skapar debatt.
Aktuell i höst med boken Det stora könsexperimentet.
Krönikör i tidskriften Fokus och har skrivit en rad böcker. Senast Hur barnen tog makten som går ut på att curlande föräldrar gör barnen en björntjänst genom skydda dem från minsta fara. Har själv åtta barn.
2006 kom boken I trygghetsnarkomanernas land om att livet blir fattigt om man är rädd hela tiden. Använder därför inte cykelhjälm och tågluffade ensam redan som 14-åring. Har också skrivit böckerna Ingen tar skit i de lättkränktas land och Normalt? Från vansinnesdåd till vardagspsykoser.
Spelar fotboll i författarlandslaget.