PROFESSOR, KRIMINOLOGI. I sitt Sommarprogram berättar Jerzy Sarnecki om föräldrarna som överlevde Auschwitz men som tvingades fly det kommunistiska Polen. Och om hur Sverige blev hans akademiska räddning.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Jerzy Sarnecki föddes av judiska föräldrar i Polen två år efter andra världskrigets slut. Han berättar om sin uppväxt som ett överbeskyddat barn och om hur det i familjens fotoalbum finns en hel del svartvita bilder på en pojke med mycket runda kinder: ”Men inte på någon av dessa bilder finns det några äldre människor som skulle kunna vara mina mor- eller farföräldrar.” Anledningen får han veta först i 10-årsåldern. I princip ingen av hans släktingar har överlevt koncentrationslägren.
Under den polska kommunistregimen tvingas sedan familjen att fly och 1969 kommer de till Sverige. I Stockholm börjar Jerzy Sarnecki studera på universitet, trots svår dyslexi. Här upptäckte han att det fanns en tolerans mot hans felstavningar eftersom han var invandrare och därigenom inte förväntades behärska språket.
I sitt Sommarprat försöker han också utifrån sin expertis på området ge svar på frågan ”Varför begår människor brott?”
Forskare som ofta anlitas som expert i frågor som rör kriminalitet. Undervisar på flera universitet, högskolor och polisutbildningar. Har bland annat forskat om ungdomsbrottslighet, kriminella nätverk, brottskarriärer och åtgärder mot brott.
Publicerat över 100 vetenskapliga arbeten, bland annat ett 15-tal böcker. En av böckerna, Hilarys historia, handlar om föräldrarnas liv under nazism och kommunism. Blev utkastad tillsammans med föräldrarna från Polen som 21-åring.
Är dyslektiker och har därför aldrig något skrivet manus vid föreläsningar och tal.