Sveriges mest populära poddar

Sommar & Vinter i P1

Jonna Bornemark

56 min • 3 augusti 2017

Jonna Bornemark berättar hur intresset för filosofi startade. Redan när hon var i 15-årsåldern förlorade hon sig i långa filosofiska diskussioner tillsammans med sin pappa.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Jonna Bornemark berättar att det som hände när hon och hennes pappa slog i kunskapens gräns, kan hon idag förstå med hjälp av en av sina favoritfilosofer Nicholas Cusanus som levde på 1400-talet.

Om vi befinner oss i någon sorts kris, till exempel när en relation börjar bryta samman och den värld vi skapat tillsammans inte riktigt fungerar längre, då kan vi antingen låta världen fortsätta rulla som om ingenting hänt och låsa in tvivlen. Eller så öppnar vi för den där världen och låter den gamla ordningen fara.

När Jonna läste filosofi på universitetet kände hon sig begränsad av vår västerländska kultur. Hon började även intressera sig för religionshistoria för att förstå och se livet på nya sätt. 

Filosofi handlar om att röra sig i intellectus ytterkanter, att ifrågasätta och undersöka de mest centrala begreppen och därmed ibland även att ifrågasätta det som är grunden i det egna tänkandet.

 

Om Jonna Bornemark

Docent och lektor i filosofi vid Södertörns högskola som undersöker förnuftet och existensen. Skriver just nu på en bok som med hjälp av några renässansfilosofer kritiserar mätbarhetssamhället. Deltar bland annat i ett forskningsprojekt om etik och samspel mellan häst och människa.

Har skrivit boken Kroppslighetens mystik om den kvinnliga 1200-talsmystikern Mechthild von Magdeburg och hennes mycket sinnliga relation till Gud.

Medverkar regelbundet i radioprogrammet Filosofiska rummet.

00:00 -00:00